Poradíte?Je strašně rychlá...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2017 17:38
Mája Pája

XXX.XXX.168.52

Dobrý den, jezdím na hodně tamperamentní kobyle, které je navíc strašně rychlá. Pokaždé, když na ní cválám poprvé a neni rozehřátá tak to jde, ale po chvíli se rozehřeje a je to s ní strašný furt kluše na místě a chce nacválat, když s ní nacválám tak nejde zastavit, ani když cukám, tak jdu na kruh, po chvíli na ruhu je to OK, ale pak zase začne cupitat, že chce cválat je to s ní furt dokola. Poradíte někdo, jak jí sklidnit?

25.2.2017 19:09
majkulka

XXX.XXX.237.148

Tady je jediné řešení Pokud nezvládete kobylku ve cvalu - necválejte. Do té doby dokud nebudete mít její pohyb zcela pod kontrolou.

25.2.2017 22:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

A upravte KD. Bez ovsa a pokud to jde, tak úplně bez obilí ( i bez kukuřice).

25.2.2017 23:01
keira

XXX.XXX.106.7

Jezděte pod trenérem a podkud možno na jiném koni. Psala jste, že jezdíte krátce, takhle se akorát vy a hlavně kůň naučíte blbé zlozvyky.

26.2.2017 10:40
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Mája Pája napsal(a):
Dobrý den, jezdím na hodně tamperamentní kobyle, které je navíc strašně rychlá. Pokaždé, když na ní cválám poprvé a neni rozehřátá tak to jde, ale po chvíli se rozehřeje a je to s ní strašný furt kluše na místě a chce nacválat, když s ní nacválám tak nejde zastavit, ani když cukám, tak jdu na kruh, po chvíli na ruhu je to OK, ale pak zase začne cupitat, že chce cválat je to s ní furt dokola. Poradíte někdo, jak jí sklidnit?

Prijazdiť. Na jazdiarni a pod dohľadom skúseného trénera.

Denisska

26.2.2017 20:07
Denisska

XXX.XXX.169.194

Jezdím (už kdysi) stejnou kobylu. Běhala závody, jakýkoli otevřený prostor byl pro ni povel ke cvalu, to samé když jsem chtěla lehce zkrátit otěže, okamžitě naklusala a nebo nacválala sama od sebe.
Po roce a půl je to úplně jiný kůň (bohužel mám plno povinností i jinde než u této kobylky, proto jsem se k ni dostala vždy tak dvakrát, třikrát za týden a byla venku na hodinku, dvě. Nikdo jiný ji nejezdí, proto tak dlouho).
VŠICHNI mi říkali, ať se na ni vykašlu, že nejde změnit, nikdo na ni nechtěl jezdit, byl to šílený případ i pro trenéry (mé kamarády). ALE JDE TO! Chce to trpělivost, teď je z ní ten nejúžasnější koník jaký mi pod rukama prošel a nikdo mi nevěří, že se jedná o toho samého koně.
A jak jsem k tomu tedy došla bez cizí pomoci, bez jízdárny či lonžování? Necválat dokud ji neovládneš i v jiných chodech. ->Naučit ji zastavovat na myšlenku<-
Ze začátku chodit jen na krokové vyjížďky. Nedělejte si hlavu s tempem, to nechte na ni. Důležité je, aby nezměnila sama od sebe chod. Jakmile sama od sebe změní (nejčastěji se jedná o zrychlení) - začít s ní couvat, nebo jsem dělala kolečka mezi stromy když se nedalo zacouvat. Nějak upoutat její pozornost :) Důležité je si uvědomit, že je to kůň a ne nástroj, proto zůstat trpělivý a (v tomto případě) nepobídnout ji do klusu, pokud nezvládne v kroku zastavit na myšlenku, či okamžitě zareagovat na váš povel, a poté zase nepobídnout do cvalu, pokud toto nezvládne v klusu :)
Po roce a půl úspěšného zvládnutí zastavení cvalu na volné otěži uprostřed louky (dříve absolutně nemožné ani za položení celé váhy do otěží či dělání koleček) jsme začaly pracovat na rychlosti (její klus byl jak šicí stroj, cval se nedal vysedět, pouze ustát) a to tak, že ji opět zaměstnávám - klusání z jednoho kraje cesty na druhý, hlava dolů, kolečka, klusání mezi stromy-kličkování a docela dost se daří, poprvé si vychutnávám to, že zvládnu usedět její klus (ještě před rokem absolutně nemožné..)

Snad vám i tato moje zkušenost pomohla :)
Hodně jsem se rozepsala a je možné, že ji v kroku zvládáte na jedničku, ale mějme na paměti, že i taková blbost jako větší zatáhnutí v hubě v kroku (jehož sílu si ani nemusíme neuvědomovat) se odráží právě v tom, že ve cvalu nereaguje na velké zatáhnutí v hubě :)
přeji hodně trpělivosti a úspěchů s koníkem :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík