Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

felicia

26.2.2017 12:02
felicia

XXX.XXX.161.187

Potřebovala bych poradit od někoho kdo se zabývá artrózou nebo má zkušenosti s vlastním koníkem. Než přijede veterinářka chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi chronickým a degenerativním stádiem artrózy. A také co vám u koně nejvíce "pomohlo"? A jestli jsou lepší bylinné preparáry (boswelia, kostival...) nebo ty práškové (kolagen, MSM, glukosamin...). Chtěla bych slyšet vaše názory protože každý veterinář říká něco jiného. Taky by mě zajímalo co si myslíte o Bonharenu?

lil

27.2.2017 00:56
lil

XXX.XXX.161.187

Také by mě zajímalo víc :).

27.2.2017 07:41
deauville

XXX.XXX.30.49

Můj (koňský) nebožtík měl těžkou atrózu, která také byla důvodem jeho odchodu... můj současný kůň, který už je v důchodu, ji má také. Oba jsem s artrózou už pořídila (včetně rentgenůsmajlík, čili jsem se nemohla zabývat prevencí ani "léčbou" časných stadií.

Když jsem oba koně, o kterých je řeč, odkoupila, kulhali. Podáváním různých přípravků se mi podařilo zajistit, aby kulhat přestali (tedy při běžném pohybu ve výběhu atp., pod sedlem chodili jen na krokovky a jen pokud jsem měla pocit, že jsou - v rámci možností - OK).

Bylinky (boswelia, bylinný mix na artrózu Phytovet atp.) se mi v těchto stádiích artrózy neosvědčily. Pouze chemiesmajlík Jednou za půl roku kúra Bonharenu, non-stop podávání MSM. Při potížích (bolestech) kúra Equipalazone.

Zkoušela jsem i různé přípravky na artrózu podávané "per os" - od TRM, Alavisu, Nutri Horse atp. - ale jako nejlepší hodnotím MSM, Bonharen a Equipalazonesmajlík

Hodně záleží na tom, jaké stádium artrózy chcete řešit, jestli má kůň bolesti (kulhá), nebo jestli pozorujete "jen" nějakou ztuhlost atd.

felicia

27.2.2017 10:14
felicia

XXX.XXX.47.116

Také se bojím, že odejde na klouby. Nevím v jakém to má stádiu, ale hodně jí v tom křupe (jako by to dřelo). Ma to v zadní noze, ale nekulhá přímo, ale hodně ju vytáčí. Mohla bych se zeptat co je v bonharenu obsaženo? Jestli tam je kolagen atd. nebo něco jiného?

27.2.2017 10:27
deauville

XXX.XXX.30.49

felicia napsal(a):
Také se bojím, že odejde na klouby. Nevím v jakém to má stádiu, ale hodně jí v tom křupe (jako by to dřelo). Ma to v zadní noze, ale nekulhá přímo, ale hodně ju vytáčí. Mohla bych se zeptat co je v bonharenu obsaženo? Jestli tam je kolagen atd. nebo něco jiného?

Složení tady: http://www.aktivnizvire.cz/lecba-kloubu - kyselina hyaluronová.

Nejlepší máte pozvat veta s rentgenem. Sice to něco stojí, ale zase na základě rentgenu řekne, kde je největší problém (v jakém kloubu, v jakém stádiu, jestli tam není ještě něco jiného - třeba starší zlomeniny některých těch malých kostiček atd.). Takhle naslepo jí podáváním nějakých přípravků sice neuškodíte, ale spíše taky ani nepomůžete a vyhodíte peníze. Věřte, že tyhle přípravky jsou drahá srandasmajlík

27.2.2017 10:29
deauville

XXX.XXX.30.49

V některých případech se osvědčil i Tildren. Podle naší vetky to má ale smysl jen při určitých typech artrózy, to je teda spíš na konzultaci s vetem.

27.2.2017 12:49
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Tildren je myslím o dost dražší než Bonharen. Taky si myslím, že bylinkama se dá spíš přilepšit /staříci popíjí čaj na pohybový aparát, čaj lymfatický, čaj urologický.../ ale na artrózu nám také zabírá hlavně chemie. MSM kupujeme v lidském e-shopu - kg tam vyjde na 177 Kč bereme tam ještě kolagen a glukosamin sulfát, Vit C, všechno to smíchám a staříci dostávají vždy 3 měsíce- pak pauza a zase 3 měsíce. Bonharen pícháme na jaře, zlepšení je vidět už mezi 2-3 dávkou. Ale základ je určitě pořádné vyšetření odborníkem, přesná diagnóza a až pak zacílit léčbu a nasadit podpůrné prostředky

27.2.2017 13:20
sovicka

XXX.XXX.3.108

felicia napsal(a):
Potřebovala bych poradit od někoho kdo se zabývá artrózou nebo má zkušenosti s vlastním koníkem. Než přijede veterinářka chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi chronickým a degenerativním stádiem artrózy. A také co vám u koně nejvíce "pomohlo"? A jestli jsou lepší bylinné preparáry (boswelia, kostival...) nebo ty práškové (kolagen, MSM, glukosamin...). Chtěla bych slyšet vaše názory protože každý veterinář říká něco jiného. Taky by mě zajímalo co si myslíte o Bonharenu?

Bylinky na toto bohužel moc nepomůžou.
Kloubní výživy přidávané do krmiva sice efekt mají, ale jejich vstřebatelnost není vysoká.
Kyselina hyaluronová (bonharen, hyaluronan, ...) podávaná intravenózně má efekt mnohem větší. U kobyly (necelých 23 let) je efekt vidět už po dvou dávkách... Valach bere preventivně, tak že tam rozdíl nevidím.
Ze sypkých preparátů má myslím smysl podávat msm, protože tlumí zánět.
Na Tildren pozor, tam to chce mít jasně diagnostikováno na rtg, funguj trochu jinak. Zjednodušeně narušuje kost a zjemní tam kostní výrůstky v kloubním pouzdře, které způsobují kulhání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.2.2017 14:51

Kyselina hyaluronová sa dá aplikovať aj priamo do kĺbu, to malo úspech aj u stajňového kolegu, ktorý má veľmi silnú artrózu. V podstatve dva kĺby na prednej nohe má úplne zdeformované, chrupavka už takmer žiadna. Najlepšia je dobrá diagnostika, teda zistiť presne kde a čo. Dať na to 2x ročne trebárs ten bonharen(alebo lacnejšia verzia od biovety hyalluronan?) a celkovo "dávať pozor". Ale artróza nie je konečná, veľa koní má kadečo v kĺboch a ani o tom nevedia.

felicia

28.2.2017 19:30
felicia

XXX.XXX.161.187

Děkuju za názory. Můžu se zeptat na kolik, tak vyjde bonharen?

1.3.2017 17:28
deauville

XXX.XXX.175.69

felicia napsal(a):
Děkuju za názory. Můžu se zeptat na kolik, tak vyjde bonharen?

V roce 2013 mě šest dávek vyšlo na 3 600 Kč (bez cestovného veta a aplikace).

Zaneta2

1.3.2017 18:08
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Hele nevím kolik přesně teď stojí Bonharen, počítala jsem okolo 4000, - (ale otázka je cena bonharenu + rozdíly budou v ceně, za kterou vám to dr bude jezdit píchat), nakonec jsme jej ještě nedávali. Ale dvě doktorky mi nezávisle na sobě potvrdily dobrou zkušenost s tím Hyaluronanem od Biovety, prý je to totéž co Bonahren, dávají ho koním s úspěchem a je levnější, ptala bych se spíš na ten.

1.3.2017 19:55
Svatava

XXX.XXX.70.17

Tildren stojí (stával) zhruba dvojnásobek toho co Bonharen a výsledky má u podotrochlózy a kostnatění, každopádně jeho vhodnost by musel zhodnotit veterinář. Znám koně, u kterého vůbec nepomohl (artróza), ale otázka je, zda tam indikace skutečně byla.
Jinak víceméně souhlas s tím co píše Oťásek, jen to céčko mi připadá zbytečný přidávat, jinak to u starého artritika děláme podobně.
Cena Bonharenu samotného je kolem tří a půl tisíc, velké rozdíly jsou v tom, co si který veterinář vezme za aplikaci a cesťáky.

felicia

1.3.2017 21:16
felicia

XXX.XXX.161.187

A ten hyaluronan se také píchá?

1.3.2017 21:32
vet.

XXX.XXX.135.150

felicia napsal(a):
A ten hyaluronan se také píchá?

Hyaluronan je jiný obchodní název pro to stejné, co je v Bonharenu, tj. kyselina hyaluronová. Oboje se píchá do žíly, dělají se série několika aplikací:
Dávka: obvykle 6 ml (50-60 mg)/dávku
Počet dávek: 3-7 dávek, optimum 5
Interval mezi dávkami: 3-9 dní, optimum 7
Dle potřeby se pak série s odstupem času aplikuje znovu.

1.3.2017 22:04
Svatava

XXX.XXX.70.17

vet. napsal(a):
Hyaluronan je jiný obchodní název pro to stejné, co je v Bonharenu, tj. kyselina hyaluronová. Oboje se píchá do žíly, dělají se série několika aplikací:
Dávka: obvykle 6 ml (50-60 mg)/dávku
Počet dávek: 3-7 dávek, optimum 5
Interval mezi dávkami: 3-9 dní, optimum 7
Dle potřeby se pak série s odstupem času aplikuje znovu.

Jen pro zajímavost - slyšela jsem o nitrokloubní aplikaci, která má být údajně nejúčinnější, máte s tím zkušenost?

1.3.2017 23:02

Svatava napsal(a):
Jen pro zajímavost - slyšela jsem o nitrokloubní aplikaci, která má být údajně nejúčinnější, máte s tím zkušenost?

Písala som to vyššie, máme s tým skúsenosti a naozaj to na nejaký čas zabralo(asi 4-6mesiacov?) aj v prípade ťažkej artrózy, kde bežne aplikovaný bonharen(resp. Hyauloran) neurobil nič. Ale je to pre koňa nepríjemná a bolavá procedúra.

2.3.2017 11:46
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Svatava napsal(a):
Tildren stojí (stával) zhruba dvojnásobek toho co Bonharen a výsledky má u podotrochlózy a kostnatění, každopádně jeho vhodnost by musel zhodnotit veterinář. Znám koně, u kterého vůbec nepomohl (artróza), ale otázka je, zda tam indikace skutečně byla.
Jinak víceméně souhlas s tím co píše Oťásek, jen to céčko mi připadá zbytečný přidávat, jinak to u starého artritika děláme podobně.
Cena Bonharenu samotného je kolem tří a půl tisíc, velké rozdíly jsou v tom, co si který veterinář vezme za aplikaci a cesťáky.

Céčko není úplně /teda vůbec/ z mojí hlavy, ale tam kde to nakupujeme mi bylo sděleno, že Collagen hydroyzolovaný je jako takový velmi špatně stravitelný, při podávání spolu s vit.C se stává stravitelnější a je lépe využit vápník a fosfor...
Tak proto...:).

felicia

2.3.2017 21:28
felicia

XXX.XXX.161.187

No nitrokloubně to asi nepřipadáv úvahu, protože je to takovej cíťa, že když se musel šít a byl přispaný, tak přes to to bylo peklo. Dekuju za všechny rady. Poradím se s veterinářkou.

2.3.2017 21:55
Svatava

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Písala som to vyššie, máme s tým skúsenosti a naozaj to na nejaký čas zabralo(asi 4-6mesiacov?) aj v prípade ťažkej artrózy, kde bežne aplikovaný bonharen(resp. Hyauloran) neurobil nič. Ale je to pre koňa nepríjemná a bolavá procedúra.

Aha, přehlédla jsem to, děkuji za info.

2.3.2017 21:57
Svatava

XXX.XXX.70.17

Oťásek napsal(a):
Céčko není úplně /teda vůbec/ z mojí hlavy, ale tam kde to nakupujeme mi bylo sděleno, že Collagen hydroyzolovaný je jako takový velmi špatně stravitelný, při podávání spolu s vit.C se stává stravitelnější a je lépe využit vápník a fosfor...
Tak proto...:).

A kde prosím nakupujete?:).

3.3.2017 09:20
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Http://4fitness.cz/.

Ládujeme s tím větší část našeho ansáblu, takže při nákupu ve "větším množství" je úspora značná.

3.3.2017 11:44
Svatava

XXX.XXX.70.17

Oťásek napsal(a):
Http://4fitness.cz/.

Ládujeme s tím větší část našeho ansáblu, takže při nákupu ve "větším množství" je úspora značná.

Děkujismajlík

5.3.2017 19:21
Helios

XXX.XXX.104.143

Mohu se zeptat, v jaké poměru jednotlivé složky krmíte? Chtěla jsem si sama sestavit kloubní výživu pro svého valáška, ale bohužel stránka Http://4fitness.cz/ nenabízí chondroitin sulfát, ani jsem ho nikde na jiných stránkách nenašla.

Koni pomáhal Alavis Triple Blend, který je složen z MSM, Glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu.

Předem děkuji.

felicia

5.3.2017 22:46
felicia

XXX.XXX.161.187

Doporučuji stránku active animal. Tam to i prodávají nebo tam mají i kalkulačku :).

6.3.2017 09:10
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Helios napsal(a):
Mohu se zeptat, v jaké poměru jednotlivé složky krmíte? Chtěla jsem si sama sestavit kloubní výživu pro svého valáška, ale bohužel stránka Http://4fitness.cz/ nenabízí chondroitin sulfát, ani jsem ho nikde na jiných stránkách nenašla.

Koni pomáhal Alavis Triple Blend, který je složen z MSM, Glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu.

Předem děkuji.

Pokud myslíte chondroitin sulfát = žraločí chrupavku, tak tu v nabídce mají. Ale ta už je za pěkný kačky A dávka pro koně je 5 -7g na den.

Accuracy

6.3.2017 09:18
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Helios napsal(a):

Předem děkuji.

Kdosi tady doporučoval stránku namaximum.cz. Tam jsem chodnro našla. Ale osobní zkušenost, ať svou vlastní, koňskou nebo jinou, nemám.

6.3.2017 14:13
vet.

XXX.XXX.201.237

Svatava napsal(a):

Ano, nitrokloubní aplikace je možná a měla by být účinnější než nitrožilní (přece jen aplikujete přímo do místa působení), nicméně je víc nepříjemná a pro koně rizikovější - zanesení infekce do kloubu může vést až k jeho nevratnému poškození. Nitrokloubní aplikaci je nutno provádět dokonale asepticky (příprava místa vpichu jako při jakékoli operaci) a v sedaci.

6.3.2017 16:06
deauville

XXX.XXX.175.69

vet. napsal(a):
Ano, nitrokloubní aplikace je možná a měla by být účinnější než nitrožilní (přece jen aplikujete přímo do místa působení), nicméně je víc nepříjemná a pro koně rizikovější - zanesení infekce do kloubu může vést až k jeho nevratnému poškození. Nitrokloubní aplikaci je nutno provádět dokonale asepticky (příprava místa vpichu jako při jakékoli operaci) a v sedaci.

Přesně tohle mi řekl můj vet - a v pastevku to odmítl riskovatsmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík