Uživatel s deaktivovaným účtem

Řeším pořád režim svojí kobyly, která:
- je v přípravě na závody, ale v letošní sezoně se o žádné velké zátěži jistě bavit nebudeme
- nemá žádná zdravotní omezení
- je dobře krmitelná
- do září se víceméně flákala na pastevku, spokojená (tedy pobyt "pouze venku" bez zázemí zná)
Bohužel typ ustájení, který bych pro nás preferovala, není nikde v okolí k dispozici (12/12).
Buď se jedná o úplně pastevko, nebo je to prostě box + paddock na pár hodin denně.
Moje smýšlení a potřeby:
- velmi mi vyhovuje, když můžu přijít a mám čistého koně, připraveného k ježdění (nemusím odbahňovat, plánovat v potazu k počasí - mám k dispozici prostě dopoledne a nic víc).
- kdo má v okolí halu, má ustájeno v boxech s minimem možností volného pohybu pro koně
- nepřijde mi dobré koně dekovat - přijde mi, že ho to omezuje v pohybu a celkově v jeho přirozenosti (když už má být "jen venku").
- koni bych ráda dopřála odpočinek po práci, což mi přijde že pobyt venku je to prostě náročnější, než v boxe. Jasně, venku je to pro koně přirozené, ale není přirozené po něm chtít nějaké výkony. Tedy - pokud ho víc vyčerpávám, než by se on sám vyčerpal "přirozeně", tak bych mu taky měla dopřát kvalitní odpočinek a klid (tedy box)
- mám potřebu ho více krmit, když má zátěž, ale je fakt, že na svých lesokoních jsem jezdila taky aktivně a ony bez příkrmu velmi dobře prosperovaly, protože si napásly... tahle má jádro a minerálku. Ne každé pastevko nabízí možnost příkrmu do kýble...
Pořád mě trápí, že bych chtěla, aby byla kobyla co nejvíc venku, ale na druhé straně stoji "když už jsem si jednou pořídila "závoďáka", tak k tomu prostě patří box"... nějaký kompromis se špatně hledá. A nevím si s tím rady.
Jak to zvládáte vy, majitelé koní, se kterými potřebujete jezdit v nějakém harmonogramu, protože je připravujete na závody, když je máte na pastevku? Předem děkuji za sdílení!
Mys

XXX.XXX.58.76
Máme ve stáji 2 sportovní kobyly v režimu 24/7 (jsou takhle už 3 roky). Jedna chodí S parkury, druhá je mladá, výkonnost do L. Mají seno ad libidum, v létě trochu pastvy (jsou na cca 2 ha travnaté plochy, ale pastva není kvalitní).2 x denně se jim do výběhu nosí jádro. Jsou v zimě dekované lehkou pláštěnkou, neholené. Jsou tedy čisté, když se jde jezdit. Do boxu chodí pouze na čištění a sedlání, po ježdění jsou v boxu, dokud neoschnou, pokud se po práci zpotí. První rok, kdy byly převedeny na 24/7 se na noc před závody vodily "vyspat" do boxu. V současné době přes noc v boxe nejsou vůbec.
Se sportovními koňmi zkušenost nemám a na pastevku už vůbec ne.
Otázka do diskuze č.1, PROČ ke sportovnímu koni patří box? Aby se předešlo zranění s ostatními koňmi ve výběhu? Aby byl kdykoliv nachystaný majiteli / jezdci po ruce a nemusel ho lovit na x hektarových pastvinách a odbahňovat? Aby se v noci v klidu vyspal (koně spí denně prý jen 4 hodiny)? Aby v teplé stáji tolik nenasrstil? Aby se ve výběhu příliš neunavil a měl energii podávat výkony (stáním u balíku nebo pasením se moc neunaví)? Aby bylo jednodušší krmení jádrem (než lovit koně, oddělovat a čekat až sežere kyblík)? Je dobré si ujasnit, co od toho boxu člověk očekává, i v případě sportovního koně :)
Otázka do diskuze č.2, co je špatného na dekování sportovního koně? Omezuje koně deka "v jeho přirozenosti" (schválně používám vaše slova) více než box? :) A více než jezdec na zádech? )
Poznámka na konec, odkud jste? V mém okolí je to přesně naopak, hromada ustájení 12/12 a když člověk hledá pořádné pastevko (kvalitní), tak je to jako hledat jehlu v kupce sena...
Tak jestli najdete pastevní ustájení, které by bylo vhodné i pro sportovního koně, doufám, že se o tip podělíte Protože já myslím, že takové zatím v ČR neexistuje - dokážu si ho představit, hlavně systém aktivní stáje lze uzpůsobit i potřebám sportovních koní (viděla jsem v Německu), ale tady v ČR teda fakt nevím... Aktivní stáj tu snad neexistuje, pokud ano, tak spíš jen nějaké prvky...
Já mám koně jen rekreační, bez sportovních ambicí, a na pastevku - a přiznám se, že do boxu už bych je dávala jen těžko - spokojenost koní je tam veliká, psychicky se srovnali, část opohybování vykonají i bez mé aktivní účasti Pastevko, kde mám ustájené koně, patří mezi velmi slušné, automatická napáječka, zpevněné povrchy v přístřešku a kolem krmiště, možnost dokrmování atd. S majitelkou se lze domluvit, pokud je to možné, snaží se vyjít vstříc atd. Má ty koně ráda, rozumí jim, prostě super.
ALE - chybí mi jízdárna (máme jen travnatou, takže záleží na počasí, v zimě samozřejmě úplně naprt). Též bahenní koupele jsou v tomto období běžné a někdy se prostě stane, že koně ani nevyčistím (když je obalený mokrým bahnem) - netřeba zdůrazňovat, že bahnu se v určitých ročních obdobích nevyhnete v jakémkoliv typu ustájení, ledaže byste měla koně fakt jen v boxu, maximálně v padocku se zpevněným výběhěm... Deky sice mohou zabahnění částečně řešit, ale strašlivě záleží na koni - můj kůň považuje deky za skvělou zábavu, jakmile mu ji dám, musím ho oddělit, jinak všechny ostatní koně sám ponouká, aby si s jeho dekou šli hrát Stačí jeden kůň, kterému se deky líbí, a raději si to s tím dekováním rozmyslíte...
Mám pocit, že pastevko a sportovní kůň se prostě vylučuje. V historii stáje jsme měli na ustájení dvě majitelky sportovních koní, oběma se u nás moc líbilo, ale nakonec odešly - hlavně kvůli chybějícímu sportovnímu zázemí (kvalitní jízdárna, kruhovka, překážky atd.). V ČR je pastevko pořád spíš chápáno jako varianta pro chudší majitele koní - což znamená, že je levné. I u nás ve stáji je naprostá většina koní proto, že je ustájení levnější, ne proto, že se jim líbila idea ustájení odpovídajícího přirozeným potřebám koně. Což pak ale znamená, že ustajovatel nevydělá dost peněz na to, aby si dovolil investovat do kvalitní jízdárny (nebo snad dokonce haly) a dalšího zázemí potřebného ke sportu (aktivní rekreaci).

Deauville: Já mám právě taky ten pocit. Vlasně se ztotožňuji s tím, co říkáte vcelku se vším.
Teď to mám tak, že většinou dopoledne jezdím, takže když jde po obědě do výběhu a vyválí se (což dělá každý den), tak že mi to nevadí, protože ráno to má suché a vyčistit to lze.
Kolem stávajícího ustájení je mnoho pastevních ustájení (v té vesnici asi dalších 5 ustajovatelů...). Mám možnost dát kobylu prakticky do sousedního ustájení - na pastevko, k paní, která ví, co dělá a svoje koně takto přes léto má. Přes zimu je právě dává do ustájení, kde jsem teď já z důvodů pokračování tréninku (zejména s mladými koňmi).
Výhoda je ta, že věřím, že bych se mohla domluvit se stávajícím ustajovatelem (majitelem větší stáje s pěkným jezdeckým zázemím), že bych mohla využívat za nějaký poplatek jezdecké plochy. Jinak bych o změně ani neuvažovala. To bych si jí mohla šoupnout zpátky k sobě a to by byla velká cesta zpátky. Mám myslím slušné pastevko, pro "blátivé" období zastřešené krmeliště se zpevněnými plochami, každodenní dohled, možnost krmit jádrem, přístřešky na pastvinách. Jen bohužel jen malou jízdárnu, kvůli které jsem nakonec musela odejít do placeného ustájení jinam (před zimou hlavně kvůli hale...). Vím, absurdní, ale prostě nemám možnost jí více rozšířit a velká, zatím neskladná kobyla se mi tam nevejde...
Arkarian: děkuji za shrnutí. Ale víceméně jsem na většinu otázek odpověděla už v zadání dotazu
Vyjádřím se jen k jednomu - a to k odpočinku. Opravdu po ní budeš vyžadovat takové výkony, aby pak byla natolik zničená, že by z toho ležela v boxe div ne v kómatu?
Připadá mi, že dobře připravovaný temperamentní kůň snad vyjma závodů a soustředění (kde je stres z přepravy, ze změny prostředí atd.) z normálního tréninku nemůže být tolik vyčerpaný, aby potřeboval zavřít do boxu. A po závodech kdo ví, možná pro něj naopak bude lepší se moci sám svobodně projít po pastvině a vyčistit si hlavu otevřeným prostorem.
Ačkoli jsem u koní mraky let, tak teď prvně jsem u koní na pastevku, kde mají velký výběh. A je to bomba! Když přijdu a vidím, že maj holky veselou, pošťuchujou se, provokujou, zatočím nad hlavou vodítkem, ony se vyběhaj, vyprděj a pod sedlem máme mnohem větší pohodu. To v maštalích s malými výběhy prostě nejde. Vím, že ve sportovních stájích se koně celí omotají do chráničů a pustí do haly, ale není to stejné, ani ve velké hale se kůň nemůže tak uvolnit a nabrat takové tempo, aby se opravdu volně odreagoval.
Krom toho si tam kobyly takhle pobíhají jak potřebují dle nálady, jedna kousne do zadku druhou a už běží. Zase když to srovnám s malým výběhem - tam neběhala ani extra temperamentní kobyla, protože to prostě byl uzavřený prostor, věčně rozbahněný, kde by běhání bylo o nohy.
Takže zvlášť mladší živější koníky už bych pro pohodu všech dávala jen do stájí s dostatečně velkými pastvinami, kde budou alespoň po celý den venku.
Ale nešla bych do pastevka bez možnosti příkrmu - už jen proto, že to ukazuje na obecně nižší péči o koně.
JL

XXX.XXX.13.80
Ad odpočinek - nemyslím, že by box byl ideální místo. Co je ale naprosto zásadní je pohodové stádo. Naši koně většinou mají siestu kolem poledne, v noci spíš žerou a přátelí se.
Ad bláto - v nouzi nejvyšší čistím jen pod sedlem (ano, je to ostuda, snažím se nepotkávat lidi, ale když mám hodinu do setmění a chci jít cvalovou práci do terénu, jsou priority jasné). Mokré bláto vezmu houbou.
Ad hala - máme ji 10 km po kopytě, chodíme tam výjimečně. Kdyby byla o pár km blíž, budeme tam častěji To mi přijde ideální, mít v dosahu jezdecké plochy.
Po práci hodím na koně odpocku, pokud je mokrý víc, víchuju slámou, pak dám vrstvu suché slámy a deku.
Hhippie: No, pokud máte možnost si dát koně do pastevka a zároveň někde využívat jízdárnu či halu, tak je to podle mého názoru minimálně přes léto (žádné bahno) super varianta. Únavy koně bych se nebála - jak píše Keira - koně se vyblbnou a odpočinou si i ve výběhu - když si na ostatní koně i prostředí zvyknou, klidně se natáhnou - já občas přijdu za mlaďochem a on ve výběhu leží na boku a spí tak tvrdě, že ho nemůžu vzbudit A ani ty dvě majitelky sporťáků, co u nás jeden čas byly a koně si opravdu připravovaly na závody (vytrvalost a všestrannost), neměly problém s tim, že by byli jejich koně unavení. Toho bych se nebála.
To ostatní spíš z hlediska managementu - jak je jízdárna od pastevka daleko (my máme v okolí (1-2 km) dvě kvalitní jízdárny, ale myslíte, že se tam dokopu? Ne, raději zůstávám na naší travnaté - čili možná demotivace, co se docházení na jízdárnu týče Co na zimu, vezmou Vás zpátky do stáje (protože v pastevku prostě to bahno bude bez ohledu na velikost zpevněných ploch)? Někde tyhlety mobilní majitele nemají rádi...
A pak ještě jedna věc - na pastvině přece jen hrozí větší nebezpečí úrazu než v boxe. Bohužel. Mám koně ve venkovním ustájení proto, že chci, aby podmínky ustájení byly co nejpřirozenější. Teda ve stádě s ostatními koňmi, s možností neomezeného pohybu atd. At chceme, nebo ne, riziko zranění je prostě vyšší, než když koně zavřete samotného do boxu, příp. do paddocku. U nás ve stáji jsou kvůli potenciálnímu úrazu zakázány podkovy, na zadní kopyta úplně, na předek jen u nedominantního koně, v odůvodněných případech (ortopedické podkovy atp.). Ve stáji se nikdy nestal žádný dramatický úraz (mezi koňmi), který by vedl k nějaké náročné léčbě, hospitalizaci, či dokonce utracení. Nejhorší úraz měl můj valach, když ho kobyla kopla do huby a roztrhla mu ji (díra asi 10 cm...) - no, šilo se to, ale za dva dny o ničem nevěděl... A občasné kulhání po nakopnutí, špatné šlápnutí ve výběhu při honičce s ostatními koňmi, nějaké ty (i větší) škrábance, s tím se musí počítat. I s tím, že to koně může vyřadit na pár dní z výcviku.
Prostě jde o to si srovnat priority

Já když měla svoje kobyly v počtu do tří koní (i mix s valachem) ve svém, tak jsem nikdy neřešila žádný úraz. Jediné, co měla jedna, že jí švihla větvička do oka. Ale tady nejsou stromy.
Toto pastevko se zdá být ideální.
Paní, co to provozuje, ví, co dělá. Stádo koní bude malé, co 5 koní, bez podkov na zadku. Prý ani ty svoje sporťáky nedekuje...že to nepotřebují a žádný diskomfort neprojevují.
Na jaře mají ještě k trávě k dispozici seno na dožrání.
Jádro se tam nedává skrze velmi úživnou pastvinu s bylinkami, atp. Prý se i tak řeší spíš obezita koní, než aby měli nějaké nedostatky... to znám, moje byly taky pořád jak koule... ale zas pokud bude koby v práci, tak by tolik nakynout neměla snad.
Add. využívání "cizích" ploch a návrat do stáje... jo, to je holt risk. Ale za zeptání nic nedám.. To, že se na zimu lidi vracejí z pastvin má takhle víc lidí, kteří se do této stáje ubytovává, takže by to snad být problém nemusel. Vzhledem k tomu, že má téměř polovinu kapacity prázdnout i přes zimu, by měl být rád, že to naplní alespoň na zimu :)
Tak už jsem asi rozhodnutá, že to zkusím.
Naštěstí bude pořád v tom samém prostředí. Většinu koní zná ze stávajícího ustájení (byť se s nimi úplně na kontakt nepotkala - maximálně v hale). Což je taky plus.
A kdyby bylo nejhůř, vždycky se můžu vrátit k sobě
Upřímně myslím, že kvalitní pastevko by neměl být problém ani pro sportovního koně, jen to chce ale trochu jiný manegement než většina pastevek má, tedy menší stabilní skupiny (ne třeba 15 hlavé stádo) koní, které si vyhovují, tím se značně eliminuje riziko úrazu, kůň pokud má potřebu může mít snáze soukromí, jednodušeji se dokrmuje.
Možnost řešit dobře dekování. Osobně mě přijde, že nedekovat sporŤáka mu neprospívá, zbytečně se potí a tělo se zbavuje minrálnů a spol, ztbytečně dlouho schne po práci (to už může být ve výběhu s kámoši). Prostě plná zimní srst je vopruz, jak kdyby jsme my běhali třeba v teplé zimní bundě byŤ bude prodyšná, člověk bude zpocenej jak myš...
Zpevněná místa, která jsou namáhaná. Zpevněné plochy na manipulaci, kvalitní jízdárna sjízdná co největší část roku, to jsou věci které se hodí ale všem.
Ale je fakt, že žádnou takovu stáj neznám.
Podotek k tomu odpočinku, sice nemám koně doma 24/7, ale sportovce doma mám a vím, že třeba po závodem si nejlíp dáchne, když může do výběhu a v klidu s ždíbat trávu to ho tam klidně hodím i kdyby to měla být jen půlhodina (když dojede domů pozdě), protože to ocení.
Určitě je myslím fajn, aby byl koník zvyklý na box, třeba budu chtí vyjet na soustření na víc dnů, nebo bude tak nadaný a úspěšný v závodech, že pojedu na více denní. Stejně tak bych po takové delší zátěži třeba dopřála na noc pobyt v boxe i v ustájení, i když to záleží na individualite koně, tak že mít i na pastevku možnost koníka dát občas na noc do boxu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Možná je to mimo téma, já bych napsala poznámku ze strany ustajovatele. Jak zde bylo napsáno, kvalitní pastevní ustájení se sportovním zázemím vám nikdo nezaplatí. Pastevní ustájení = levné ustájení = odpovídá kvalita, no někdy i ta ne. Abyste udělali pastevní ustájení se zpevněnými povrchy, kvalitní jízdárnou, potažmo halou, nějaké to jízdárenské vybavení, a zajistili trenéra, musíte chtít stejné peníze jako u kvalitního boxového ustájení (pakliže je ještě v záloze box pro případ veterinární, či jiný - sedlání, sušení). A ty vám nikdo nedá, protože je představa taková, že kůň na pastvě nic nepotřebuje. Že je to managementem daleko náročnější, to si dokáže uvědomit málokdo. Sama jsem nabízela pastvení ustájení za 2 tisíce, nepotřebovala jsem na tom vydělávat, neživilo mne to, pouze byla možnost, tak proč neposkytnout. Lidi mně ubili. Je pak potřeba toto, pak támhle to, pro toho chci toto, pro druhého támhleto, využívání boxu v tom nebylo, i když byla možnost, tak se bez ptaní přece využít může. Dovoz sena zajišťoval manžel traktorem - taky nezapočítaná položka, uklízení jsem si dělala sama, s pomocníkem za ustájení zadarmo, likvidace hnoje, stlaní atd atd, dalo by se to dál a dál rozepisovat. V ustájení bylo i 0,5kg musli na den, takže kůň jen prožral polovinu z částky, a kde je ten zbytek. Jistě, přes léto se ten kůň jen pase, tak co by potřeboval. Údržba ohrady, údržba terénu, údržba přístřešků...
Takže kvalitní pastevní ustájení pro sportovce je určitě možné, ale neumím si představit, kdo by jej byl ochoten zaplatit, a kdo by jej byl schopen provozovat tak, aby to bylo na uživení. Vstupní náklad x výdělek - neporovnatelné. že je pro koně volnost lepší než box - o tom se můžeme dohadovat donekonečna a nikdy se to nevyřeší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Ano, přesně tak. A ještě vám ten sporťák řekne, že on má sporťáka plňase, žádnýho hucula atd a když mu oponujete, ať si dá koně tedy do sportovní stáje, tak se vás zeptá - jako proč? Já nemám peníze...

Nojo, ono je to právě o tom. Že málokteré pastevko má podmínky takové, jako tu byly popsány. Sama jsem pasevko budovala vlastníma rukama - vím, o čem se bavíme co do náročnosti obstarávání koní na pasevním ustájení a budováním zázemí. Ale pokud ustajovatel vážně nabízí jen louku a vodu, pak víc než zmíněné 2 tisíce opravdu nejsou adekvátní (dle lokality). Naopak pokud k tomu je nějaké zázemí, tak s tím se cena zvedá. Pokud by bylo pastevko se sportovním zázemím, pro mě by mělo tu hodnotu jako ustájení v boxe. Tedy klidně kolem 6 tisíc. Nebo výš. Nějaký paddock paradise nebo jiné formy "přirozeného" odchovu koní s automatizací krmení a podobnými vymoženstmi jsou jistě ještě dražší. Vždy je to jen otázka nabídky a poptávky.
Na druhou stranu mi přijde škoda, že pokud má majitel pěkné hektary na pastevní ustájení koní, že se mu nechce investovat alespoň do slušné jízdárny. Ale ještě na druhou stranu: kolik koní můžete mít na pár tisících m2 v boxech, versus optimální počet koní při pastevním ustájení. Pak mi vychází, že pro 6 koní se staví jinak jízdárna než pro 20 koní :)
Všechno to má spoustu aspektů.
Každopádně souhlas, že je škoda, že těch rozdílných typů ustájení není víc. Když už je jich tolik co do počtu :).
Jedno ustájko u Prahy, které by splňovalo podmínky (vyjma haly) mě teď napadlo, nevím, jak ho máš daleko, osobně jsem tam nikdy nebyla, ale z doslechu by mělo být kvalitní.
4000, -, pastevko s možností boxu, písková jízdárna a kruhovka, dokrm 1x denně, zpevněné plochy.
http://www.staj-kamerun.cz/Nabizime.html.

Aha, vidíš, to vypadá dobře. Pro mě je to stejně dostupné, jako stávající ustájko, možná o kousek levnější na dojezd. Tak kdyby nevyšla ta možnost využívat za poplatek ty jezd.plochy, tohle bych určitě zkusila! Díky moc za tip!

Jde mi o to dostat kobylu zase ven a zároveň zachovat možnost kvalitnějšího výcviku..
Tam, kde jsem, by to bylo nejjednodušší a moc se mi tam líbí. Ale pokud by to nešlo, musela bych jinam holt :( asi jsem fakt už rozhodnutá, zkusit to zase s pastevkem.
Hhippie: Jo, taky mě vlastně jedno napadá, ačkoliv to pro Vás bude asi z ruky - http://www.farmazajecice.cz/ (u Pyšel...) - ale tak důkaz, že se něco přece jen najít dá... Znám to tam, ne se vším bych tam byla úplně spokojená, ale rozhodně je to stáj, o které bych v případě nouze uvažovala.
A právě nabízí solidní sportovní zázemí.
Jinak - všichni, co provozují pastevko "poctivě" (nebo jakékoliv jiné ustájení), vědí, že je to dřina. Ano, jsou pastevka, za které bych neplatila ani ty dva tisíce. A pak pastevka, kde se majitel opravdu snaží - jako u nás. To zázemí pro koně je u nás nadprůměrné (ve srovnání s ostatními stájemi v okolí), ale kdyby ustajovatelka chtěla zvýšit cenu, tipuju, že tak 60 % koní do měsíce odejde. Konkurence je velká, ustajovatelů různých cenových kategorií v okolí mraky, ti méně majetní prostě půjdou za levnějším, bez ohledu na to, co za tu cenu stáj nabízí - někteří prostě nemají peníze a k tomu navíc ani srovnané priority a tušení, co vlastně by ustájení mělo nabízet... a nevadí jim, že kůň bude stát celý den někde v bahně u balíku sena zašlapaného do země, že ustajovatel nemá ponětí, jak pečovat o pastviny, takže pastvina je posetá bobky ještě z loňského roku atd...
Jasně, naše ustajovatelka si může hrát na "budování značky", zdražit, nechat stávající zákazníky odejít a čekat, až přijdou zákazníci, kteří tohle ocení. Ale vzhledem k tomu, že ji to živí, ten výpad příjmů je prostě znát, takže do toho logicky nejde a raději si udrží stávající zákazníky, kteří jsou navíc třeba bezproblémoví.
Tak to jen takové OT povzdechnutí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Ano, tak nějak to je. Pastevko za 4 je už reálná cena i rpo ustajovatele, aby udělal "trochu luxus". Ale kde není poptávka, není nabídka. V místě, kde i za boxové ustájení s pískovou jízdárnou se lidé kroutí zaplatit 3 - 4 tisíce tohle nemá smysl, ať se snažíte sebevíc a máte možnosti.
Dál už to nebudu zaplevelovat. Přeju, ať se vše podaří jak má.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, tak nějak to je. Pastevko za 4 je už reálná cena i rpo ustajovatele, aby udělal "trochu luxus". Ale kde není poptávka, není nabídka. V místě, kde i za boxové ustájení s pískovou jízdárnou se lidé kroutí zaplatit 3 - 4 tisíce tohle nemá smysl, ať se snažíte sebevíc a máte možnosti.
Dál už to nebudu zaplevelovat. Přeju, ať se vše podaří jak má.
Nic nezaplevelujete..Mluvíte přesně z praxe a to je mooc užitečné pro nás všechny.

Nojo, to máte kraj od kraje.
Tady (Praha-západ) se taky najdou ustájka za 2500, ale já bych tam koně nedala asi už z principu :( těžko od toho chtít cokoli než ohraženou trávu a navalený balík sena a vodu k dispozici.
Pastevko od cca 3500 Kč mi přijde v pohodě, tam právě už očekávám, že budu moct požadovat alespoň dodržení předem dojednaných základních pravidel (sledování zdraví koní, údržbu pozemků, ohrad, voda, co žrát, zázemí pro jezdce - kam uložit sedlo a kde se převléknout).
Box se tu platí od 5000 Kč v závislosti na zázemí.
Ustájení s halou od 7500 Kč.
Horní hranici uvádět nebudu, protože nevím, co je kde nejdražší :) Každopádně 12-14 tis./měsíc o kterých vím, nebudou to nejdražší. Ale tam už samozřejmě člověk taky očekává adekvátní péči. Hala a jízdárna se špičkovým povrchem, v místě kvalitní trenéři, stlaní bezprašnými materiály, krmení vysoce kvalitním senem, možnost příkrmů čím si člověk zamane (koupí si, ale že jsou ochotni míchat preparáty do žrádla), spolupráce s fyzioterapeuty, kvalitní zázemí pro jezdce, klubovna, vyhřívané prostory, vodění koní do paddocků s přídavkem sena, aby jen nečuměli + voda k dispozici... mno, a tak :) To je pěkné, ale kde bych na to vzala?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Že bych na to neměla je věc jedna, za sebe bych Tebou popsané Luxusní ustájení ani nechtěla. Ale to je o něčem jiném. Já za základ ustájení považuju právě to, co jsi popsala u toho pastevka, tedy hlavně monitoring koně ohledně zdraví a zasílání informací v případě jakéhokoliv problému, přístup k senu a vodě, adekvátní zajištění pastviny (viděla jsem ohradu vedle kolejí, místo kůlů prkýnka 20 cm v zemi a ten nejtenší drátek ve dvou řadách, samozřejmě že první co bylo, tak to moje kobyla strhla), aby měli koně kam jít z bahna (není reálné v tomhle počasí to bahno nemít) tedy suchý přístřešek nebo zpevněný prostor a když už ne příkrm, alespoň možnost se dohodnout a mít prostor kde můžu individuálně svého koně nakrmit, a pro sebe aspoň si kam položit čištění a usušit věci. Mít kde vařit kafe a přespávat je už těžký nadstandart :) A věřte, že i za tohle se zdálo těm lidem 2 tisíce tak jako adekvátní cena, ale ještě by bylo potřeba spoustu dalších věcí... A ještě když se staráte, i když nemusíte, tak místo děkuju se vás o vaši péči nikdo neprosil. Pastevko za 1500 ano, proč ne, když mám samotnýho koně a mám prostor, tak proč nepřibrat jednoho, dva, na přilepšení. Ale to je v případě, že vás to opravdu neživí a chodíte u toho do práce. Protože když máte pak koní více, musíte mít buď techniku na zajištění, nebo kolem nějaký lidi, který pomůžou, a ty buď zaplatíte, nebo vám musí přijít pomoct někdo z ustájených. Nehledě na to, že ten kůň tu tisícovku fakt jen prožere, a to počítám 250 kč za balík sena.
Ale máš pravdu, je to kraj od kraje, místo od místa, a taky zaměření lidí. Kdybych se fakt rozhoupala a chtěla si tu najít trenéra, který by mi vyhovoval, nenajdu. A westernového už vůbec ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nic nezaplevelujete..Mluvíte přesně z praxe a to je mooc užitečné pro nás všechny.
Z praxe ani ne, tu zas tak velkou s tímhle nemám, ale ze zkušenosti s lidma a tím, jak to chodí i na druhé straně
Ale téma je o něčem jiném.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jsme s hhippie krajani a mám to tu zmapované docela dobře, ale o takovém ustájení co by si přála nevím taky.Ovšem znám docela dost ustájení, kde Vám velmi přátelsky vysvětlují jak koně nepotřebují seno ve výběhu ani v zimě.No co byste nechtěli za 6500 měsíčně, né? Samozřejmě to pak dohánějí jádrem s tím, že když pak je kůň moc bujný z toho tak nedostane večer nažrat vůbec a hotovo.Nebudu jmenovat stáj, ale je to docela jinak slušná sportovní stáj u Prahy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak znám ustájení, kde koně v létě nepotřebují vodu. Protože jejich praxe je, že se stejně nenapijou, případně v jiném zas jim stačí kýbl na 3 dny. Ale to bysme tu mohli probrat spoustu věcí. Za mně sportovní neznamená kvalitní. Pro mne kvalitní znamená komfort pro koně a jeho správný management dle zaměření. Ale takové aby člověk lupou pohledal.
Hippi skoda ze nebydlite bliz k nam. Ja shanela rok konika do ustajeni a vsem se to zdalo moc
(3500)
Kone jsou pres den ve vybehu v noci v boxech. Mame kruhovku a jizdarna je po kopytevedle u souseda 10 minut jizdy krokem. Celorocne ji upravu a sjizda temer cely rok. Muze se vyuzivat kdykoliv cena 300 kc za mesic na hlavu. Jinak seno celorocne i v lete na pastve
Pres vybeh tece potok, ktery konici hojne vyuzivaji k piti, nekdy spis ke kravinam. Ve vybehu je spousta rostlych stromu podkytujicich stin. Vybehy upravena, zadny konfliktni kun nebo rabijak. Dohled celodenni, v zime dekujem kone ktery to potrebuji. Boxy o rozmerech 3,70 ×4 metry. Stlani slamou. Prikrm rano odpo vecer, jedna kobca 5 krat denne. Kovar v miste
A stejne sem nikoho nesehnala. Pry az slevim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Hippi skoda ze nebydlite bliz k nam. Ja shanela rok konika do ustajeni a vsem se to zdalo moc
(3500)
Kone jsou pres den ve vybehu v noci v boxech. Mame kruhovku a jizdarna je po kopytevedle u souseda 10 minut jizdy krokem. Celorocne ji upravu a sjizda temer cely rok. Muze se vyuzivat kdykoliv cena 300 kc za mesic na hlavu. Jinak seno celorocne i v lete na pastve
Pres vybeh tece potok, ktery konici hojne vyuzivaji k piti, nekdy spis ke kravinam. Ve vybehu je spousta rostlych stromu podkytujicich stin. Vybehy upravena, zadny konfliktni kun nebo rabijak. Dohled celodenni, v zime dekujem kone ktery to potrebuji. Boxy o rozmerech 3,70 ×4 metry. Stlani slamou. Prikrm rano odpo vecer, jedna kobca 5 krat denne. Kovar v miste
Za takové podmínky a za takovou cenu by Vás tady u Prahy prohlásili za svatou. Tady tak šest a víš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
22verunka
napsal(a):
(3500)
Hlavně neslevujte! Rozumný člověk, který si váží svého koně vám to dá s radostí!
22verunka
napsal(a):
(3500)
A odkud jste muzu-li se zeptat?

Veru, to bych si prala celym srdcem, takovehle ustajeni... Ale co uz naplat. Clovek lovi v sobe blizkych vodach. Jiste to nejak vymyslim. Jak uz to tak v zivote je, vse se deje, jak ma. Jestli se mame dostat zpatky na pastvinu a presto pokracovat ve vycviku, bude to tak
Ja taky shanim do sveho ustajeni kone a nemam poptavku. Tady je fakt tech pastevek tolik, ze uz klienti ani nejsou

Http://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2943884/pronajem-cele-casti-staje-s-12-ti-boxy-vcetne-zazemi-2x-vybehy-piskova-jizdarna/
No, tady to vidíš. Za tyhle peníze by člověk měl v pohodě uživit sebe i koně, pokud by to naplnil. Jenže to chce, aby už měl nějaké jméno a klientelu, aby za ním šla. Prostě je překoňováno, ale laikama, kteří jen "potřebují mít koně". Vlastně nic dalšího nepotřebují. A protože nevědí, o čem to je a netuší, kolik je to bude stát, pak se právě plní ty nejlevnější ustájení, nehledě na to, v jakém je stavu nebo co koni (ne)nabízí...
Myslím, že kdo má pěkné ustájení s kvalitními povrchy a trenérem, že si svou klientelu vždycky najde. V našem kraji se takové stáje překvapivě plní i v zapadákovech, kam lze těžko dojet MHD... jiný kraj, jiný mrav.
Ja teda nemam nic proti venkovnimu ustajeni ( pastevku). Ale myslim ze sportovni kun ut uz parkurak, dostihak ci drezurak staj oceni. Nehlede na to zespousta techto koni je ostrihanych. Znam treba zenskou co kazdorocne dorazi na zavody s medvedem a opravdu to vypada celkem komicky ( v dobrem slova smyslu) akonik je spocenen jele znej pena. No nevim.zalezi asi jaky druh sportu a najake urovni se clovek pohybuje. Ale je to jen muj nazor. Kun potrebuje pohyb aje to pro nej prirozene ale jiz nejake to stoleti je vyuzivan trochu jinak nez kdyz byl v divocine. Takze by se tomu mel adekvatne prizpusobit jeho odchov. Nedovedu si treba dost dobre predstavit jak kun po vycerpavajicim dostihu stoji v desti venku. Samozrejme zminuji extrem. Ted mam doma tu malou tyranou chudinku. Co byla proste venku a evidentne se to na ni podepsalo. Takhle nasrstenyho kone jsem nezazila 10 cm dlouhe zacuchane chlupy. Hruza.

Takovýhle chlupy už jsem párkrát viděla :) Ale je vidět, že v žádné dobré kondici fakt není.
Každý holt "chová" jinak.
Dotaz (z jiného PC)

XXX.XXX.235.225
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2943884/pronajem-cele-casti-staje-s-12-ti-boxy-vcetne-zazemi-2x-vybehy-piskova-jizdarna/
No, tady to vidíš. Za tyhle peníze by člověk měl v pohodě uživit sebe i koně, pokud by to naplnil. Jenže to chce, aby už měl nějaké jméno a klientelu, aby za ním šla. Prostě je překoňováno, ale laikama, kteří jen "potřebují mít koně". Vlastně nic dalšího nepotřebují. A protože nevědí, o čem to je a netuší, kolik je to bude stát, pak se právě plní ty nejlevnější ustájení, nehledě na to, v jakém je stavu nebo co koni (ne)nabízí...
Myslím, že kdo má pěkné ustájení s kvalitními povrchy a trenérem, že si svou klientelu vždycky najde. V našem kraji se takové stáje překvapivě plní i v zapadákovech, kam lze těžko dojet MHD... jiný kraj, jiný mrav.
Prakticky máme totožný problém. Taky koukáme po ustájení, v naší lokalitě nemůžeme sehnat kombinaci kolbiště, box a výběh (plus aspoň nějaká možnost vyjížďky). Cena momentálně 4800 a služby jako kydání či dostatek vody nějak pokulhávají, člověk musí vše hlídat a pořád upomínat, zda by bylo možno dopustit vodu, abychom mohli aspoň sami koním dolít kýble na pití. Kvalita výběhu mizerná, kůň z něj má děrovaná kopyta (má trochu měkčí rohovinu). Kolbiště ještě nestojí. Pokud člověk nechce pastevko, tak je to jak hledat jehlu v kupce sena. Jsme na místě krátce, byl jen měsíc na vyhledání a stěhování do nového ustájka, zatím tedy zjišťujeme, jak to tam funguje (či spíš nefunguje). Boxy, sláma, seno - to vše je fajn, ale ty výkyvy v ostatní péči (vč. dekování do výběhu) nás vždy rozhodí.
Co bychom za někdo jako 22verunka dali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Já nikomu jeho názor neberu, sporťáka jsem nikdy neměla a mít nebudu (koňáci všeobecně, nedejbože sporťáci, co znám, a chování lidí a "výkony" co vidím na závodech mně naprosto odradili) nemohla bych ani chovat hříbata, nemám na to žaludek. Můj názor je jen ten, že ať už je to jakýkoliv sporťák, nebo obyčejný kůň, přece to není vězeň. Jistěže sporťák vyžaduje péči svým výkonům adekvátní - krmení, veterinární péči, pracovní prostor, blbě se trénuje na rozbahněném kousku louky, to chápu - jen nevidím důvod, proč by si nemohl vybrat, jestli chce být v suchu a teple, nebo mu vyhovuje čerstvý vzduch? Proč se pořád sporťák = boxové ustájení s minimem pobytu venku, protože je to pro toho koně "lepší"? Z mého pohledu to na psychiku koně nemůže mít dobrý vliv, a potřebuje odpočívat, jak on uzná za vhodné, dělá to z něj opravdu vězně. Využívám ho ke sportovním výkonům - třeba ho to ani nebaví, ale já jsem se rozhodla, že budeme sportovat - a diktuju mu, co kdy kde a jak má dělat. Kdy si ten kůň odpočine psychicky? Ke kamarádům nemůže, kdyžtak jen na chvíli, aby se nezranil, aby si neudělal todleto, aby si neudělal támhleto, aby nebyl zabahněnej. Měla jsem tu na ustájení kobylu, sportovní parkuračku, která si nohu zmrzačila právě v boxe, takže už ten sport jako takový vykonávat nemohla, a ta byla úplně švihlá - právě proto, že znala jen box, kolbiště, a práci. Neznala jsem jí, neznala jsem její minulost, ale bylo to krásně vidět, když se dostala do toho "klidového" režimu. Za mně - když je kůň v klidu psychicky = adekvátní ustájení a zacházení, vydá ze sebe to nejlepší, protože k tomu bude ochoten. Ale jak říkám, řídím se jen tím, co vidím na kolbištích, posloucháním keců trenérů a těch lidí, kteří strašně potřebují bejt první, a je jedno, co si myslí jejich kůň, já osobně se sportem nemám zkušenost, a ani nechci. Je - li veřejně podporováno a uznáváno týrání koní, toho se já účastnit nehodlám.
Ještě bych ráda podotkla, jen tak na okraj mimo téma, že si lidé dost často pletou pastevní ustájení a přírodní, nebo přirozený chcete li, odchov. Já v tom vidím dost velký rozdíl, a podle toho by se pak měla pohybovat i ta cena.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já nikomu jeho názor neberu, sporťáka jsem nikdy neměla a mít nebudu (koňáci všeobecně, nedejbože sporťáci, co znám, a chování lidí a "výkony" co vidím na závodech mně naprosto odradili) nemohla bych ani chovat hříbata, nemám na to žaludek. Můj názor je jen ten, že ať už je to jakýkoliv sporťák, nebo obyčejný kůň, přece to není vězeň. Jistěže sporťák vyžaduje péči svým výkonům adekvátní - krmení, veterinární péči, pracovní prostor, blbě se trénuje na rozbahněném kousku louky, to chápu - jen nevidím důvod, proč by si nemohl vybrat, jestli chce být v suchu a teple, nebo mu vyhovuje čerstvý vzduch? Proč se pořád sporťák = boxové ustájení s minimem pobytu venku, protože je to pro toho koně "lepší"? Z mého pohledu to na psychiku koně nemůže mít dobrý vliv, a potřebuje odpočívat, jak on uzná za vhodné, dělá to z něj opravdu vězně. Využívám ho ke sportovním výkonům - třeba ho to ani nebaví, ale já jsem se rozhodla, že budeme sportovat - a diktuju mu, co kdy kde a jak má dělat. Kdy si ten kůň odpočine psychicky? Ke kamarádům nemůže, kdyžtak jen na chvíli, aby se nezranil, aby si neudělal todleto, aby si neudělal támhleto, aby nebyl zabahněnej. Měla jsem tu na ustájení kobylu, sportovní parkuračku, která si nohu zmrzačila právě v boxe, takže už ten sport jako takový vykonávat nemohla, a ta byla úplně švihlá - právě proto, že znala jen box, kolbiště, a práci. Neznala jsem jí, neznala jsem její minulost, ale bylo to krásně vidět, když se dostala do toho "klidového" režimu. Za mně - když je kůň v klidu psychicky = adekvátní ustájení a zacházení, vydá ze sebe to nejlepší, protože k tomu bude ochoten. Ale jak říkám, řídím se jen tím, co vidím na kolbištích, posloucháním keců trenérů a těch lidí, kteří strašně potřebují bejt první, a je jedno, co si myslí jejich kůň, já osobně se sportem nemám zkušenost, a ani nechci. Je - li veřejně podporováno a uznáváno týrání koní, toho se já účastnit nehodlám.
Ještě bych ráda podotkla, jen tak na okraj mimo téma, že si lidé dost často pletou pastevní ustájení a přírodní, nebo přirozený chcete li, odchov. Já v tom vidím dost velký rozdíl, a podle toho by se pak měla pohybovat i ta cena.
Já jsem tak rád, že mě tahle dnešní podělaná doba nedostala na kolena.Nikdy jsem si nepůjčil ani korunu a jsem dluhově čistý jak lilie, netrpím chorobnou soutěživostí a je mi celkem šumák kdo doběhl první a kdo poslední.Za čím bych se pořád měl honit? Stejně si to do hrobu nevezmu.Koně budu mít vždycky pro radost mojí a hlavně jejich.Se můžu leda tak vykašlat na nějaký přiblblý závody kde bude vyklepaný jak kůň, tak já.Přitom to skákání jde koni daleko lépe když nemá toho trumpetu na zádech a může ve volnosti ukázat co umí.Viděl jsem jak na parkuru kůň sundal jezdce a vesele to doskákal sám a nemohli ho ani chytit. Zkrátka sporty do kterých se zatahuje zvíře moc nemam rád z důvodu že se pak většinou to zvíře nutí až na hranice jeho možností.A nebuďte hned naštvaný na mě.
22verunka
napsal(a):
Ja teda nemam nic proti venkovnimu ustajeni ( pastevku). Ale myslim ze sportovni kun ut uz parkurak, dostihak ci drezurak staj oceni. Nehlede na to zespousta techto koni je ostrihanych. Znam treba zenskou co kazdorocne dorazi na zavody s medvedem a opravdu to vypada celkem komicky ( v dobrem slova smyslu) akonik je spocenen jele znej pena. No nevim.zalezi asi jaky druh sportu a najake urovni se clovek pohybuje. Ale je to jen muj nazor. Kun potrebuje pohyb aje to pro nej prirozene ale jiz nejake to stoleti je vyuzivan trochu jinak nez kdyz byl v divocine. Takze by se tomu mel adekvatne prizpusobit jeho odchov. Nedovedu si treba dost dobre predstavit jak kun po vycerpavajicim dostihu stoji v desti venku. Samozrejme zminuji extrem. Ted mam doma tu malou tyranou chudinku. Co byla proste venku a evidentne se to na ni podepsalo. Takhle nasrstenyho kone jsem nezazila 10 cm dlouhe zacuchane chlupy. Hruza.
S tím si dovolím nesouhlasit... Sama sporťáka také nemám a ze stejných důvodů jako coudas mít nebudu, ale byly doby, kdy jsem si nedovedla představit, že chudáček kůň nebude na noc v boxu. A časem (trvalo to asi deset let...) jsem změnila názor a dneska bych zas koně nedokázala dát do boxu...
Ale obecně - pastevní (resp. spíš venkovní) ustájení je podle mého názoru vhodné pro valnou většinu koní, včetně sportovních. Jen se u toho prostě musí daleko víc přemýšlet. V Německu jsem viděla dvě aktivní stáje, kde tímto způsobem chovají sporťáky (parkuráky). Bez vlivu na jejich výkonnost. Ale není to tak, že prostě vypustím pět koní někam na louku a děj se vůle Boží - což si většina z nás pod pastevním ustájením představuje (budiž řečeno, že v ČR je to často realita).
Je potřeba mít pořád na paměti, že venkovní ustájení (tzn. ustájení, kde nejsou koně zavíráni do boxů) může být na různé úrovni. A u těch sporťáků to opravdu vyžaduje dobrý management. Asi proto většina majitelů koní i ustajovatelů dává v případě sporťáků přednost boxovému ustájení. OK, to je v pořádku, ale pak je potřeba dodat, že je to hlavně kvůli pohodlí majitelů a ustajovatelů, nikoliv pro dobro koně...
Meifi. Kone maji byt pro radost. Ale verte ze pocit kdyz probihate do cile jako prvni, rychlosti tak velkou ze vam tecou slzi za usi, tribuny aplauduji a krici nadsenim. Srdce vam busi tak ze se zda ze vyskoci z hrudniku. Je to nezapomenutelny pocit. A moje konska kamaradka. Po dobehu kdyz ji dekorovali predvedla takovou show. Kdyz sme pri potlesku tribun odchazeli a ja ji hladila po hrive byl to proste neskutecny a nepopsatelny pocit. Navic ona to proste miluje ten dav ji delal hrozne dobre. Vzivote bych neverila ze muze plnas mit takhle excelentni chod. Jezisi ta se nesla. Ale to je mozna jeden kun ze sta.
Ale i muj jiny konik ( parkurak, dej mu pan buh lehkou zem) kdyz jsme prijeli na zavody strasne se tesil. Kdyz jsme vjeli na kolbiste mohla jsem zahodit otez, on snad umel cist, projel to sam. Moje skolacka chyba prisla tehdy mi bylo 14 let a misto 7 cky jsem ho tocila na 5tku. On me tam proste nesel skocil to tak jak mel. A kdyz jsem vytahla zavodni cajky uz rehtal v boxe dokudjsem pro nej neprisla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jistě, souhlasím s Vámi. Ale dáváte jednotlivce nad všeobecnost. Mně můj kůň nechce ani na hřbetě, a postupovala jsem s obsedáním úplně stejně, jako u předchozích 6ti koní. Musím holt vmyslet něco jinýho, co mu nebude nepříjemný, a když ani na to nepřijdem, tak bude jen žít a veselit se. To ale přece neznamená, že všichni koně nechtějí jezdit a my je k tomu nutíme. Žluťáka taky baví barely, ale jen chvíli. A nemusím být první, ani vyhrát mašli, pro m ně je zadostiučiněním, že to odjede s radostí, v jeho plným nasazení, a bez většího přetahování. Ale to nikdo z těch přihlížejících a závodících neocení, oceňuje se jen bedna uznáním a potleskem. A taky jsem ráda, když můj kůň funguje bez keců a grimas - když se pak podívám na kobylu, která tady po okolí vše vyhrává, vidím jen to, že panička chce, tak já musím, a ta je pak celá cacná na facebooku, že to kobyla zase perfektně odkrosila. Jistěže to koně může bavit, to závodění. Dyť to v tom výběhu je jasný, hlavně jááááá tam musím být první u toho sena já chtěla jen říct, že adekvátní podmínky pro to, aby byl závodník a bavilo ho to nemusí být nutně to, co nám majitelům pak ulehčuje práci. Že třeba to, že je po uši od bahna ale v naprosé pohodě může být daleko účinnější povzbuzení a lazení formy, než denní dril ostříhaného chudáčka. A proím, nerozvíjejte diskuzi o stříhání, přečetla jsem si o tom dost na to, abych se tomuhle vyhla. Je to jen všeobecně vzato.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Meifi. Kone maji byt pro radost. Ale verte ze pocit kdyz probihate do cile jako prvni, rychlosti tak velkou ze vam tecou slzi za usi, tribuny aplauduji a krici nadsenim. Srdce vam busi tak ze se zda ze vyskoci z hrudniku. Je to nezapomenutelny pocit. A moje konska kamaradka. Po dobehu kdyz ji dekorovali predvedla takovou show. Kdyz sme pri potlesku tribun odchazeli a ja ji hladila po hrive byl to proste neskutecny a nepopsatelny pocit. Navic ona to proste miluje ten dav ji delal hrozne dobre. Vzivote bych neverila ze muze plnas mit takhle excelentni chod. Jezisi ta se nesla. Ale to je mozna jeden kun ze sta.
Ale i muj jiny konik ( parkurak, dej mu pan buh lehkou zem) kdyz jsme prijeli na zavody strasne se tesil. Kdyz jsme vjeli na kolbiste mohla jsem zahodit otez, on snad umel cist, projel to sam. Moje skolacka chyba prisla tehdy mi bylo 14 let a misto 7 cky jsem ho tocila na 5tku. On me tam proste nesel skocil to tak jak mel. A kdyz jsem vytahla zavodni cajky uz rehtal v boxe dokudjsem pro nej neprisla.
Bohužel ve společnosti vychází asi odhadem v poměru jedna Verunka ku 500 zakomplexovaným taky závodníkům. Je to o tom že Vám koník chce vyhovět a né že musí.Přesně to co popisujete jenom potvrzuje jaký je ten vztah mezi Vámi.Mě se moji svěřenci odvděčí třeba tak že ač valášek kování dříve špatně nesl a byl to docela zážitek pro kováře, tak dnes taky neskáče radostí, ale snaží se mi vyhovět a drží jak jen to jde.I kovář se ptal co jsem s nim vyváděl že je jak vyměněný.Nejhorší že já vlastně nevím.Nic jsem ho neučil pokud vím.A mrkví to neni protože jsem u sebe žádnou neměl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem tak rád, že mě tahle dnešní podělaná doba nedostala na kolena.Nikdy jsem si nepůjčil ani korunu a jsem dluhově čistý jak lilie, netrpím chorobnou soutěživostí a je mi celkem šumák kdo doběhl první a kdo poslední.Za čím bych se pořád měl honit? Stejně si to do hrobu nevezmu.Koně budu mít vždycky pro radost mojí a hlavně jejich.Se můžu leda tak vykašlat na nějaký přiblblý závody kde bude vyklepaný jak kůň, tak já.Přitom to skákání jde koni daleko lépe když nemá toho trumpetu na zádech a může ve volnosti ukázat co umí.Viděl jsem jak na parkuru kůň sundal jezdce a vesele to doskákal sám a nemohli ho ani chytit. Zkrátka sporty do kterých se zatahuje zvíře moc nemam rád z důvodu že se pak většinou to zvíře nutí až na hranice jeho možností.A nebuďte hned naštvaný na mě.
Ale tak jak psala Verunka, určitě by Vás potěšilo, když by Vám ostaní tleskali a chvíli obdivovali To je lidká přirozenost. Jen je ta doba dnes tam, že se tleská ne těm, co umí, ale těm, co vyhrajou
deauville
napsal(a):
S tím si dovolím nesouhlasit... Sama sporťáka také nemám a ze stejných důvodů jako coudas mít nebudu, ale byly doby, kdy jsem si nedovedla představit, že chudáček kůň nebude na noc v boxu. A časem (trvalo to asi deset let...) jsem změnila názor a dneska bych zas koně nedokázala dát do boxu...
Ale obecně - pastevní (resp. spíš venkovní) ustájení je podle mého názoru vhodné pro valnou většinu koní, včetně sportovních. Jen se u toho prostě musí daleko víc přemýšlet. V Německu jsem viděla dvě aktivní stáje, kde tímto způsobem chovají sporťáky (parkuráky). Bez vlivu na jejich výkonnost. Ale není to tak, že prostě vypustím pět koní někam na louku a děj se vůle Boží - což si většina z nás pod pastevním ustájením představuje (budiž řečeno, že v ČR je to často realita).
Je potřeba mít pořád na paměti, že venkovní ustájení (tzn. ustájení, kde nejsou koně zavíráni do boxů) může být na různé úrovni. A u těch sporťáků to opravdu vyžaduje dobrý management. Asi proto většina majitelů koní i ustajovatelů dává v případě sporťáků přednost boxovému ustájení. OK, to je v pořádku, ale pak je potřeba dodat, že je to hlavně kvůli pohodlí majitelů a ustajovatelů, nikoliv pro dobro koně...
Víceméně souhlas, ale jen bych se ráda zeptala - proč myslíte, že boxové ustájení je zárukou lepšího managementu ? Vždy je to o provozovatelích, viděla jsem v životě několik ustájení s obpravdu blbým managementem a jako na potvoru byla boxová.
Ale abych byla spravedlivá, blbé může být pastevní i boxové...jen to boxové k tomu víc inklinuje už svou podstatou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bohužel ve společnosti vychází asi odhadem v poměru jedna Verunka ku 500 zakomplexovaným taky závodníkům. Je to o tom že Vám koník chce vyhovět a né že musí.Přesně to co popisujete jenom potvrzuje jaký je ten vztah mezi Vámi.Mě se moji svěřenci odvděčí třeba tak že ač valášek kování dříve špatně nesl a byl to docela zážitek pro kováře, tak dnes taky neskáče radostí, ale snaží se mi vyhovět a drží jak jen to jde.I kovář se ptal co jsem s nim vyváděl že je jak vyměněný.Nejhorší že já vlastně nevím.Nic jsem ho neučil pokud vím.A mrkví to neni protože jsem u sebe žádnou neměl.
Jen úplně mimo - ale to mi připomělo, jak jsem "poprvé" kovala svého koně. Průtrž mračen jako kráva, kůň do stáje prostě nepůjde, a kůň ani boh nestál. Tedy nestál při připevňování podkov. Říkala jsem si, že kovář už v životě nepřijede. Kovář musel přijet za 14 dní překovat (nebyla to jeho chyba, kůň měl vydlabaný kopyto kvůli zranění, tak do toho prsotě blbě šlápnul). Přijel, kde je, opravil podkovu, vzal nohu přitlouk hřebíky, nohu položil a nechápavě si prohlížel koně, jestli je to ten samej, nebo koho že to koval... Taky se mně ptal, co jsem s ním udělala, kam jsem dala toho předtím. Já s ním ted dělala - vzala jsem si kladívko, a sem tam při čištění kopyt jsem mu pobouchala podkováky, podkovu a tak. Jednoduše se lekal toho zvuku - cvaknutí kladiva o železo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale tak jak psala Verunka, určitě by Vás potěšilo, když by Vám ostaní tleskali a chvíli obdivovali To je lidká přirozenost. Jen je ta doba dnes tam, že se tleská ne těm, co umí, ale těm, co vyhrajou
Víte co jsem nesnášel na sportu? Právě tyhle šaškárny. Dokonce nás jednou málem diskvalifikovali, protože jsem na bednu poslal za sebe náhradníka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Terven
napsal(a):
Víceméně souhlas, ale jen bych se ráda zeptala - proč myslíte, že boxové ustájení je zárukou lepšího managementu ? Vždy je to o provozovatelích, viděla jsem v životě několik ustájení s obpravdu blbým managementem a jako na potvoru byla boxová.
Ale abych byla spravedlivá, blbé může být pastevní i boxové...jen to boxové k tomu víc inklinuje už svou podstatou.
Jám yslím, že paní nemyslela, že je zárukou lepšího managementu, jen že je pro lidi výhodnější, dá se lépe napasovat na malý prostor, a je jednodušší na údržbu. Máte pravdu v tom, že blbě může být i to i to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Víte co jsem nesnášel na sportu? Právě tyhle šaškárny. Dokonce nás jednou málem diskvalifikovali, protože jsem na bednu poslal za sebe náhradníka.
Já jsem svou medaili za první místo taky dala raději dítěti - ne svému. Prostě to tak vyšlo
Ja to myslela tak ze proste nekteri kone delaji tyhle veci s chuti. Nikdy jsem asi ve smem zivote nezazila kone ktery byl otraveny z prace. At to byl byvaly dostihak ci mlady skokan nebo krizenec cehokoliv.. je pravdou ze kazdeho kone nebavi to stejne je to jako u lidi. A tak proste jeden se camra po lese protoze jizdarna ho prudi ale vefinale mame perfektne prijezdeno protoze palouk v lese je idealni prirodni jizdarna..a zase naopak nektery kun je koukavy boji se leka se a neni to treba jen o zvyku ale je povahove vzrusivejsi. Tak hold chodime denne na prochazky az se to stovna. Vim ze nejde o to zvitezit ani se zucastnit ale na druhou stranu je to takove zadosti ucineni i pro majitele, prece ja a kun jsme v ten moment jedno telo jedna duse.
A ted odskocim. Moje kobca ta dostihacka nesnese byt pres noc nebo pri nepriznivem pocasi venku. Pokazde to odnesla stresovou kolikou. Tak proste jde rano ven a vecer do sveho klidneho nastlaneho boxu.kdyz hodne prsi musim ji zavrit. Zacne litat jako zbesila a do 24 hodin vetsinou drive je kolika nasvete. Takze nelze rici striktne venkovni ustejni je best abox je tyrani.ani naopak. Melo by se vzdy v prvni rade hledet na to kdy je kun v psychicke ale i fyzicke pohode a kdy naopak. Moje kamaradka ma kone venku nonstop. Koupila jsem od ni kobylu a ta by dnes box nevymenila za nic nasvete. Takze proc ji ho nedoprat. Oproti tomu nas ponda je venku furt a porad ho vecer nahanim at uz jde domu a on nechce. Tak je tam proste od jara do podzimu nonstop. Ale v zime jde velice rad.
A nemyslete si i u boxaku musite uklizet vybehy. A vetsinou to jsou mensi prostory takze aby za 3 roky jeste stale byla pekna pastva stoji to praci. Ato same kydat denne 7 konim masakr. A to pak jeste uklizet pastvu atd...akone jsou od blata stejne protoze ven chodi takze se vyvaleji a je jedno jestli jsou tam cely den nebo 10 minut stihnou to v obou pripadech. Takze si uplne nemyslim ze pastevko je narocnejsi nez box.
Terven
napsal(a):
Nemyslím, že boxové ustájení je zárukou lepšího managementu, ani to nikde v předchozích příspěvcích nepíšu. Jen jsem uvedla, že ve volném ustájení je důležitý management, zvlášť pokud se jedná o sportovní koně. Pod pojmem "management" mám na mysli zejména chod stáje, tzn. vše, co se týká krmení, pobytu venku, bezpečnosti koní i lidí, stability stáda atp. A boxové ustájení je prostě v tomto směru pro ustajovatele i majitele koně jednodušší a pohodlnější, pokud ho srovnávám s volným ustájením na úrovni (tzn. např. již uvedené aktivní stáje, nikoliv pastevní ustájení, kde se kus louky obežene páskou a občas se tam na koně zajde někdo podívat a možná jim i dolít vodu).
Ta mesidž je v tom, že pokud chcete sportovní koně ustájit pastevně (nebo volně), musíte nad tím daleko víc popřemýšlet - tzn. je to daleko náročnější právě na ten management. Už si rozumíme?
22verunka
napsal(a):
A nemyslete si i u boxaku musite uklizet vybehy. A vetsinou to jsou mensi prostory takze aby za 3 roky jeste stale byla pekna pastva stoji to praci. Ato same kydat denne 7 konim masakr. A to pak jeste uklizet pastvu atd...akone jsou od blata stejne protoze ven chodi takze se vyvaleji a je jedno jestli jsou tam cely den nebo 10 minut stihnou to v obou pripadech. Takze si uplne nemyslim ze pastevko je narocnejsi nez box.
Mám koně v pastevku a taky se u nás kydá denně, tedy nyní přes zimu, když jsou koně ve výběhu (přes léto jsou na pastvině, tam se nekydá, ale po sezóně se řeší mechanizací).
A přijde mi to teda normální, pokud ustajovateli na výběhu záleží a chce, aby tam aspoň něco málo vyrostlo. U nás je teď 12 koní, každý den se po nich kydá - objem je stejný, jako by byli přes noc v boxe - prostě 12 koní toho vyloučí stejně každý den bez ohledu na to, jestli jsou v boxe nebo ve výběhu. Takže ta práce s uklízením bobků bude stejná
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Naši koně taky velmi rádi chodili do boxů - dokonce přicválali přes celou pastvinu, vlítli do stáje a nasáčkovali se každej do svýho boxu - a to na nich neměli ani napsaná jména . A spořádaně s hlavou čouhající do uličky čekali, až je pozavírám a dám jim nažrat. Že by pozitivní motivace? A když jsem jim dveře pootvírala, zase stejnou rychlostí mazali ven, a opravdu nestáli před vchodem, a nečekali, kdy bude zase. Muselo se zavolat.
Nechci se s Vámi dohoadovat, co je lepší, co je náročnější, nemá to žádný smysl. Vždy to bude o tom, jak to člověk chce dělat, co je ochoten tomu obětovat, a jak chce, aby se ten či onen kůň měl. Za sebe ze zkušenosti můžu jen říct, že se kůň přizpůsobí nastavenému režimu. Když pro něj bude příjemý, bude v boxu klidně celý den, a když to přijemné nebude, nebude na pastvině.
22verunka
napsal(a):
Ja to myslela tak ze proste nekteri kone delaji tyhle veci s chuti. Nikdy jsem asi ve smem zivote nezazila kone ktery byl otraveny z prace. At to byl byvaly dostihak ci mlady skokan nebo krizenec cehokoliv.. je pravdou ze kazdeho kone nebavi to stejne je to jako u lidi. A tak proste jeden se camra po lese protoze jizdarna ho prudi ale vefinale mame perfektne prijezdeno protoze palouk v lese je idealni prirodni jizdarna..a zase naopak nektery kun je koukavy boji se leka se a neni to treba jen o zvyku ale je povahove vzrusivejsi. Tak hold chodime denne na prochazky az se to stovna. Vim ze nejde o to zvitezit ani se zucastnit ale na druhou stranu je to takove zadosti ucineni i pro majitele, prece ja a kun jsme v ten moment jedno telo jedna duse.
A ted odskocim. Moje kobca ta dostihacka nesnese byt pres noc nebo pri nepriznivem pocasi venku. Pokazde to odnesla stresovou kolikou. Tak proste jde rano ven a vecer do sveho klidneho nastlaneho boxu.kdyz hodne prsi musim ji zavrit. Zacne litat jako zbesila a do 24 hodin vetsinou drive je kolika nasvete. Takze nelze rici striktne venkovni ustejni je best abox je tyrani.ani naopak. Melo by se vzdy v prvni rade hledet na to kdy je kun v psychicke ale i fyzicke pohode a kdy naopak. Moje kamaradka ma kone venku nonstop. Koupila jsem od ni kobylu a ta by dnes box nevymenila za nic nasvete. Takze proc ji ho nedoprat. Oproti tomu nas ponda je venku furt a porad ho vecer nahanim at uz jde domu a on nechce. Tak je tam proste od jara do podzimu nonstop. Ale v zime jde velice rad.
Jo, je to hodně individuální, i já měla koně, u kterého bych si nedokázala představit, že by byl na pastevku. Takže beru v úvahu, že jsou koně, pro které může být pastevko týráním (zvlášť při nevhodné skladbě stáda).
Ale obecně je tento argument ("můj kůň je raději v boxe") používán u lidí, kteří mají tendenci nahlížet na jeho potřeby svýma (lidskýma) očima. Což je nesmysl, na tom se asi shodneme. Proto si taky myslím, že je daleko víc koní, kteří tráví dny v boxe, ačkoliv by raději byli na pastvině s ostatními, než koní, kteří jsou na pastvině a raději by byli v boxe...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
deauville
napsal(a):
Mám koně v pastevku a taky se u nás kydá denně, tedy nyní přes zimu, když jsou koně ve výběhu (přes léto jsou na pastvině, tam se nekydá, ale po sezóně se řeší mechanizací).
A přijde mi to teda normální, pokud ustajovateli na výběhu záleží a chce, aby tam aspoň něco málo vyrostlo. U nás je teď 12 koní, každý den se po nich kydá - objem je stejný, jako by byli přes noc v boxe - prostě 12 koní toho vyloučí stejně každý den bez ohledu na to, jestli jsou v boxe nebo ve výběhu. Takže ta práce s uklízením bobků bude stejná
A to je dle mne ten management. Když to je uspořádáno správně, oběmově je ta práce stejná u obou typů ustájení. Když špatně, je na jednu stranu jednodušší kydat 10 boxů na betoně a po dvoře, než přístřešek, kdy musíte tahat kolečko přes bahno po kolena. Ale to bychom se mohli dohadovat donekonečna. Vtip je v tom správném uspořádání, tak, aby bylo příjemné pro koně, a také ne příliš náročné na obstarávání pro člověka. Vše má svá pro a proti, záleží, co zvítězí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A to je dle mne ten management. Když to je uspořádáno správně, oběmově je ta práce stejná u obou typů ustájení. Když špatně, je na jednu stranu jednodušší kydat 10 boxů na betoně a po dvoře, než přístřešek, kdy musíte tahat kolečko přes bahno po kolena. Ale to bychom se mohli dohadovat donekonečna. Vtip je v tom správném uspořádání, tak, aby bylo příjemné pro koně, a také ne příliš náročné na obstarávání pro člověka. Vše má svá pro a proti, záleží, co zvítězí.
Jasně, nemá smysl řešit detaily, ale když už jsme u toho... Stejně si dovolím tvrdit, že to pastevko pro sporťáky bude časově náročnější než boxové ustájení - už proto, že na většině českých pastevek se třeba nedokrmuje jádrem, nebo max. jednou denně... A to sporťák bude chtít v každém případě během sezóny určitě dvakrát denně, takže pro ustajovatele to znamená zajistit nějaký prostor, kde krmit tak, aby to sežral ten kůň, který to sežrat má, tzn. koně někam odvézt mimo výběh, počkat, až dožere, pak zase přivézt, vyměnit je (ano, do boxů je taky musíte vodit, ale tam už jim to připravíte, nečekáte, až dožerou atd.).
Pak je třeba popřemýšlet nad stádem, rekre koně většinou máte všechny pohromadě nebo je rozdělíte na dvě tři skupiny podle výživových potřeb a věku, to u sporťáků nepůjde, už proto, že bývají kovaní... takže zase vymýšlet takové uspořádání, aby nedocházelo ke konfliktům.
Atd. Jasně, všechno jde, když se chce a když je vůle, když navíc máte ještě peníze a můžete si pořídit krmné automaty, mechanizaci atd., tak je to super. Ale to se zase dostáváme k tomu, že česká pastevka na tohle nemají - čili pro sporťáky začarovaný kruh.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naši koně taky velmi rádi chodili do boxů - dokonce přicválali přes celou pastvinu, vlítli do stáje a nasáčkovali se každej do svýho boxu - a to na nich neměli ani napsaná jména . A spořádaně s hlavou čouhající do uličky čekali, až je pozavírám a dám jim nažrat. Že by pozitivní motivace? A když jsem jim dveře pootvírala, zase stejnou rychlostí mazali ven, a opravdu nestáli před vchodem, a nečekali, kdy bude zase. Muselo se zavolat.
Nechci se s Vámi dohoadovat, co je lepší, co je náročnější, nemá to žádný smysl. Vždy to bude o tom, jak to člověk chce dělat, co je ochoten tomu obětovat, a jak chce, aby se ten či onen kůň měl. Za sebe ze zkušenosti můžu jen říct, že se kůň přizpůsobí nastavenému režimu. Když pro něj bude příjemý, bude v boxu klidně celý den, a když to přijemné nebude, nebude na pastvině.
Ja ae s vami take nehadam ani to nemam v planu kazdy ma na to svuj nazor. Vy mluvite o pozitivni motivaci. Venku maji pristresek nastlany s vodou a seno na nekolika mistech aby se dostal kazdy ke svemu. V boxe to same, tak proc nektery kun vyhledava klidne misto a prijemne prostredi boxu a jiny je rad venku v uziva si to stejne? Ze by byl kazdy kun jiny? Ze by byl kazdy osobnosti a rozhodoval se dobrovolne kde je mu lepe?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Z mého čistě laického pohledu - proč to nenakombinovat? Proč nemít "venkovní" ustájení s pastevkem? Ano, nebudu brát finanční náročnost. Prostě mít venkovní boxy s paddockem, kam je zavřu, když bude potřeba - počasí, sportování, krmení... s tím, že je případně pustím na pastvinu vedle. To, že může trajdat byť po paddocku je už venkovní ustájení, teda myslím... Třeba mně by se to líbilo pro moje koně, a to sakra nejsou sporťáci. Ale já to chci vyřešit stájo - přístřeškem, až se povede zvítězit nad úřady. To je další problém celýho ustájení, jakéhokoliv.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
22verunka
napsal(a):
Ja ae s vami take nehadam ani to nemam v planu kazdy ma na to svuj nazor. Vy mluvite o pozitivni motivaci. Venku maji pristresek nastlany s vodou a seno na nekolika mistech aby se dostal kazdy ke svemu. V boxe to same, tak proc nektery kun vyhledava klidne misto a prijemne prostredi boxu a jiny je rad venku v uziva si to stejne? Ze by byl kazdy kun jiny? Ze by byl kazdy osobnosti a rozhodoval se dobrovolne kde je mu lepe?
Trošku nechápu, co tím myslíte. To píšete o svém ustájení, nebo všeobecně?

Coudas: no to bych se přidala, že je podle mě v mimovegetačním období daleko těžší obstarávat koně 24/7 než koně v boxe. "Nadávám" jim za každou hromadu, kterou jdou vyklopit jinam než do nastalaného přístřešku :) Protože přesně jak píšeš - ježdění s kolečkem po rozšlapaném bahně (u mě v zimním výběhu navíc ve svahu) je opravdu pocuc. A letos ještě bonus v podobě nánosu bobků po 1,5měsíčních neustálých mrazech, kdy se dalo sbírat opravdu jen to, co nechali na zpevněných prostorách (tedy tak 1/3 vyprodukovaného). Zbytek dokydávám ještě teď (3 týdny po rozmrznutí) a to tak, že sbírám rozšlapané bobky a vyhrabávám zadupané vrstvy z hlíny... opravdu velmi zábavná činnost! To bych si dala radši týden kydání stáje o 14 boxech
Veru: vím, jak to myslíš s těmi výhrami a tím, že i koně mají motivaci být dobří a baví je to. Znám takové. Ono už jen to tóčo, co někteří dokážou udělat při čestném kole po dekorování... kopyta lítají vzduchem radostí :) Na iFauně jsme "doma" už dost dlouho, abychom věděly, že je tu mix opravdu velmi rozdílných majitelů (obdivovatelů) koní s velmi rozdílnými přístupy. Tedy nelze předpokládat, že se názory vždy setkají.
To, že jsem si koupila sporťáka, neznamená, že mám nepotlačitené ambice závodit a vítězit. Baví mě s koňmi i lidmi pracovat a vidět za sebou ten kus práce...dává mi to smysl. A protože nejsem lesojezdec a koně, se kterými jsem doteď pracovala (moje) mě neuspokojovali, řekla jsem si, že když k tomu mám prostor, zkusím si pořídit sporťáka... co to udělá. Mám ráda to prostředí, načančaný koně, zapletené hřívy... ukázat "venku", na čem jsme poslední rok pracovali, mi přijde prima. Není to nutnost, ale je to příjemná součást práce s koněm. Tak to mám já. A nepotřebuji se nikomu ospravedlňovat. Svého koně mám ráda, snažím se s ním pracovat, aby byl spokojený, protože jen tak budu spokojená i já. Investuji do nás, peníze i čas. Péči. Přemýšlení, jak co dělat ještě lépe... je to životní styl, být majitel koně. A je jedno, jestli má člověk uspokojení z toho, když zastaví na okraji louky a kouká si se stádečkem srn z očí do očí, nebo je zbrocený potem on i kůň po báječně odjetém Sant Georgi...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z mého čistě laického pohledu - proč to nenakombinovat? Proč nemít "venkovní" ustájení s pastevkem? Ano, nebudu brát finanční náročnost. Prostě mít venkovní boxy s paddockem, kam je zavřu, když bude potřeba - počasí, sportování, krmení... s tím, že je případně pustím na pastvinu vedle. To, že může trajdat byť po paddocku je už venkovní ustájení, teda myslím... Třeba mně by se to líbilo pro moje koně, a to sakra nejsou sporťáci. Ale já to chci vyřešit stájo - přístřeškem, až se povede zvítězit nad úřady. To je další problém celýho ustájení, jakéhokoliv.
Ono je asi důležité definovat, co pod "venkovním" ustájením myslíme... Já si pod takovým ustájením představuju hlavně to, že koně nejsou nikam zavíráni (vyjma tedy ohraničeného výběhu) a že jsou neustále v kontaktu s ostatními koňmi (jedním, dvěma, pěti, sedmi, podle toho, jak si vyhovují). Paddock, pokud tím myslíme, že kůň se sice může pohybovat na větším prostoru, než je box, ale je většinu času oddělen od ostatních, do venkovního ustájení nepočítám. Záleží tedy na tom, co zase myslíme pod pojmem "paddock"

A jistě se někdo naveze do toho, že jsem napsala, že "si zkusím" pořídit koně... že je to rozmar. Jo, je to rozmar. Myslím, že vlastnit zvíře a chtít ho ovládat, rozmar je. A je jedno, jeslti je to pes nebo kůň. Až na málo výjimek ta zvířata k životu nepotřebujeme. Tedy je to něco "navíc" - pro naší potěchu.
Svým koním dávám maximum a beru je jako parťáky. Ale mám to tak, že pokud se moje životní situace změní, nepovažuji za trestuhodné, najít mu nového majitele. Není to pes, který je fixovaný na svého pána. Věřím, že si s člověkem sice může vytvořit silné pouto, ale pořád jsou pro něj koně přednější a vazby s jedinci stejného druhu důležitější. A ty si vytvoří v novém stádě taky.
A teď do mě
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
22verunka
napsal(a):
Pisu o svem proc ty kone tada chtej dobrovolne zavrut do boxu kdyz maji venku stejny luxus jako doma. Venku maji i zeleny doma jen seno.
To nevím, těžko říct, když jsem to neviděla. Protože jste jim to tak nastavila, jsou takto naučený? Nevím, tipuji. Stejnou otázku můžu položit já, proč jsou naši koně raději venku na dešti, když mají přístřešky?
napsal(a):
Coudas: no to bych se přidala, že je podle mě v mimovegetačním období daleko těžší obstarávat koně 24/7 než koně v boxe. "Nadávám" jim za každou hromadu, kterou jdou vyklopit jinam než do nastalaného přístřešku :) Protože přesně jak píšeš - ježdění s kolečkem po rozšlapaném bahně (u mě v zimním výběhu navíc ve svahu) je opravdu pocuc. A letos ještě bonus v podobě nánosu bobků po 1,5měsíčních neustálých mrazech, kdy se dalo sbírat opravdu jen to, co nechali na zpevněných prostorách (tedy tak 1/3 vyprodukovaného). Zbytek dokydávám ještě teď (3 týdny po rozmrznutí) a to tak, že sbírám rozšlapané bobky a vyhrabávám zadupané vrstvy z hlíny... opravdu velmi zábavná činnost! To bych si dala radši týden kydání stáje o 14 boxech
Veru: vím, jak to myslíš s těmi výhrami a tím, že i koně mají motivaci být dobří a baví je to. Znám takové. Ono už jen to tóčo, co někteří dokážou udělat při čestném kole po dekorování... kopyta lítají vzduchem radostí :) Na iFauně jsme "doma" už dost dlouho, abychom věděly, že je tu mix opravdu velmi rozdílných majitelů (obdivovatelů) koní s velmi rozdílnými přístupy. Tedy nelze předpokládat, že se názory vždy setkají.
To, že jsem si koupila sporťáka, neznamená, že mám nepotlačitené ambice závodit a vítězit. Baví mě s koňmi i lidmi pracovat a vidět za sebou ten kus práce...dává mi to smysl. A protože nejsem lesojezdec a koně, se kterými jsem doteď pracovala (moje) mě neuspokojovali, řekla jsem si, že když k tomu mám prostor, zkusím si pořídit sporťáka... co to udělá. Mám ráda to prostředí, načančaný koně, zapletené hřívy... ukázat "venku", na čem jsme poslední rok pracovali, mi přijde prima. Není to nutnost, ale je to příjemná součást práce s koněm. Tak to mám já. A nepotřebuji se nikomu ospravedlňovat. Svého koně mám ráda, snažím se s ním pracovat, aby byl spokojený, protože jen tak budu spokojená i já. Investuji do nás, peníze i čas. Péči. Přemýšlení, jak co dělat ještě lépe... je to životní styl, být majitel koně. A je jedno, jestli má člověk uspokojení z toho, když zastaví na okraji louky a kouká si se stádečkem srn z očí do očí, nebo je zbrocený potem on i kůň po báječně odjetém Sant Georgi...
Jojo, to jsem zapomněla - výhoda těch boxů spočívá v tom, že kůň se všeho zbaví tak nějak na jedné hromadě, takže nemusíme jezdit kolečkem po výběhu (pastvině) i do nejzazších koutů) (o bahnu snad radši ani nemluvit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
deauville
napsal(a):
Ono je asi důležité definovat, co pod "venkovním" ustájením myslíme... Já si pod takovým ustájením představuju hlavně to, že koně nejsou nikam zavíráni (vyjma tedy ohraničeného výběhu) a že jsou neustále v kontaktu s ostatními koňmi (jedním, dvěma, pěti, sedmi, podle toho, jak si vyhovují). Paddock, pokud tím myslíme, že kůň se sice může pohybovat na větším prostoru, než je box, ale je většinu času oddělen od ostatních, do venkovního ustájení nepočítám. Záleží tedy na tom, co zase myslíme pod pojmem "paddock"
Psalo se o tom, že je potřeba pro sporťáky mít místo vyhražené pro krmení, odvádět je po jednom, čekat až sežerou. Nemyslím tím je zavřít do menšího prostori většího než box "nafurt". Pořád by byli z větší části venku, ne ve stáji v cele 3x3 metry, zároveň by se to dalo trochu lépe ošéfovat než v 15ti hlavým stádě na 20ti hektarech. Ale to se strašně těžko popisuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Psalo se o tom, že je potřeba pro sporťáky mít místo vyhražené pro krmení, odvádět je po jednom, čekat až sežerou. Nemyslím tím je zavřít do menšího prostori většího než box "nafurt". Pořád by byli z větší části venku, ne ve stáji v cele 3x3 metry, zároveň by se to dalo trochu lépe ošéfovat než v 15ti hlavým stádě na 20ti hektarech. Ale to se strašně těžko popisuje.
Tak to vyhrazené místo na krmení není jen pro sporťáky, i na pastevku běžně bývají koně dokrmováni jádrem (zpravidla jen jednou denně). Slušnější pastevka to většinou řeší oddělenými paddocky nebo oplůtky - tzn. ohraničených ploch velikosti boxu (plus minus, zpravidla nezastřešených), kam se koně odvádí na krmení. Kůň se do oplůtku zavře, dá se mu tam kyblík, aby se v klidu nažral, když dojí, pustí se ven mezi ostatní, vezme se další kůň a tak se pokračuje dal. Těch oplůtků může být vedle sebe i několik, u nás jsou tři, takže se koně berou po třech...
Tak jestli myslíte paddockem tohle, tak pak si rozumíme
Řekla bych, že sehnat kvalitní ustájení, kde bude vše ideální, je problém asi každého kraje. Sama se s tím potýkám - mám rekre kobylu,15 let, před stěhováním byla v místě, kde koně od 5 hodin rána do večera byli na obrovských pastvinách, večer venkovní box, k dispozici kruhovka, jízdárna, hala za příplatek. A cena byla přijatelná. Bohužel jsem se přestěhovala (sice ne moc daleko, ale dojíždět denně 25 km na jednu stranu bylo už pro mě fakticky nemožné), kde je problém takový, že vám koně ustájí někde na zahradě, kde je jeden bahnitý výběh a nebo pak tu jsou sportovní stáje, kde za ustájení pro jednoho koně zaplatím jak za byt v Ostravě. Tohodle jsem využila nakonec já, neboť v levnějším ustájení šlo do kytek úplně všechno, kobyla tam byla nešťastná, divočila. Takže jsme šly do jedné z těch sportovních stájí, kterou mám naštěstí 2 km od svého bydliště, takže i když jedu např. jen na nákup, můžu si koně v klidu zkontrolovat, jestli je vše v pořádku (důvěřuj, ale prověřuj). K dispozici máme úžasnou jízdárnu, dvě haly, supr zázemí pro jezdce, koně mají velké boxy. Výběhy sice jsou, ale menší, teď po deštích a po zimě je to docela tragédie, ale máme přislíbené znovu zasetí a úpravu výběhů. Měla jsem strach, že kůň se mi tam ven nedostane, nebo když už, tak na dvě hodiny s tím, že vodění si musím zajistit sama, naštěstí to tak není, v 8 ráno ji pustí ven a může tam být až do večera. Samozřejmě, kdyby cena za ustájení byla nižší nebo výběh o něco větší, byla bych spokojenější, kobyla se mi tam však zklidnila, je spokojená. Na pastevko bych ji teď asi nedala, protože ji to venku už pak "nebaví", stojí u brány a těší se domů. Může to být však jen návyk, za pár let třeba na důchod budu muset tohle pořešit, takže se uvidí, nicméně možnost pastevního ustájení nezatracuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
deauville
napsal(a):
Tak to vyhrazené místo na krmení není jen pro sporťáky, i na pastevku běžně bývají koně dokrmováni jádrem (zpravidla jen jednou denně). Slušnější pastevka to většinou řeší oddělenými paddocky nebo oplůtky - tzn. ohraničených ploch velikosti boxu (plus minus, zpravidla nezastřešených), kam se koně odvádí na krmení. Kůň se do oplůtku zavře, dá se mu tam kyblík, aby se v klidu nažral, když dojí, pustí se ven mezi ostatní, vezme se další kůň a tak se pokračuje dal. Těch oplůtků může být vedle sebe i několik, u nás jsou tři, takže se koně berou po třech...
Tak jestli myslíte paddockem tohle, tak pak si rozumíme
Ano, i takto se to dá řešit. Já koně krmím všechny najednou, a to jich bylo i 9. Vše je o zvyku, pokud potřebuji dokrmit individuálně, vyvádím mimo. Ale dělali jsme to i po 2,3 (7 koní celkem) a jsme zas u toho managementu a o tom, co, jak a za kolik je a není člověk ochoten podstoupit.
Jinak ano, vcelku takto jsem to myslela, já bych to prostě ráda ubgradovala na to, že paddocky jsou s boxem/přístřeškem pevná ohrada, v případě potřeby uzaviratelná, variabilní třeba pro 2,3 koně, jinak otevřená všem a pořád ale to je takovej sen
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
A jistě se někdo naveze do toho, že jsem napsala, že "si zkusím" pořídit koně... že je to rozmar. Jo, je to rozmar. Myslím, že vlastnit zvíře a chtít ho ovládat, rozmar je. A je jedno, jeslti je to pes nebo kůň. Až na málo výjimek ta zvířata k životu nepotřebujeme. Tedy je to něco "navíc" - pro naší potěchu.
Svým koním dávám maximum a beru je jako parťáky. Ale mám to tak, že pokud se moje životní situace změní, nepovažuji za trestuhodné, najít mu nového majitele. Není to pes, který je fixovaný na svého pána. Věřím, že si s člověkem sice může vytvořit silné pouto, ale pořád jsou pro něj koně přednější a vazby s jedinci stejného druhu důležitější. A ty si vytvoří v novém stádě taky.
A teď do mě
Proč do Tebe, Tvůj názor, postoj, proč něco řešit. Já mám jen zkušenost tu, a opět je to prostě jen moje zkušenost, nic víc, že sporťačka má přece plňase, sporťáka, dvě práce aby toho koně mohla mít - což zní jako vy ostatní jste de1ilové a máte přitroublé kupř quartery, se kterejma jezdíte do lesa a sedíte na zadnici a nic neděláte, já svého koně miluju, on je super, dělám vše pro to, aby se měl dobře - máš tam těch koní moc, budeš to zvětšovat? oni jsou furt dorasený - všichni byli v pohodě, jen její kůň si stále něco dělal (podle mně nechtěl pracovat a nevěděl, jak se z jejího sporťáctví vymanit, tak to řešil takto) tak mi toho koně dej stranou do boxu já ti připlatím... Fajn, kůň šel do boxu s ha|zlem, který ho na výběhu honil, odtrhla svého sporťáčka od stáda, kde se mu líbilo a měl konečně kámoše k magorovi, kterej ho honil i když jsem jim seno dávala každímu na druhej konec výběhu, prostě ty k tomu nepujdeš a basta, kůň samozřejmě zhubnul, byl nešťastný, viděli to všichni, tak jsem jí vypakovala ať si jde do sportovní stáje, kde jí budou plácat po ramenou za to, že kůň skáče a jak je úžasná, a na stav koně hledět nebudou. No samozřejmě jsem ten ha|zla já, ale v pohodě. Za 4 měsíce koně prodala, koupila si jinýho, za měsíc prodala, koupila si jinýho. Každej kůň skončil dorasenej, proč - nevím. Ale hlavně že je to sporťák! Takže tak
Jinak o vyvážení výběhu a přístřešků si můžem povídat měsíc mi kamarádka nevěřila, že to budu dělat rukama a domáhala se traktroru nakonec se hecla a jednou sama odvozila 8 koleček. To jsem jí sprdla, protože samozřejmě za 2 dny - hele dneska neděláme, že ne mně bolí ručičky

Coudas: Já tomu rozumím, že seš rozezlená na "sporťáky", ale to takhle přeci nejde zobecňovat.
Když se se mnou rozejde chlap a kámoška je v rozvodovym řízení, a jinou ten její podvádí, budou obratem všichni chlapi na světě hajz*li? Takhle černobíle to přeci nejde posuzovat.
Je škoda, že máš takovéhle zkušenosti.
Já taky viděla kdeco, ale na druhou stranu vím, že jsou i stáje, kde je to na úrovni a dá se to pořád dělat s láskou a poctivě.
Ale pořád si myslím, že je to bohužel také o tom, co je za to ochotný majitel koně zaplatit.
Protože něco jiného je soukromník typu "rodinná farma", kdy ke svým pár koníkům přibere někoho na ustájení - tam se to dá opravdu dělat s láskou a poctivě. A jinak bude vypadat péče v ustájení o 20 koních - ať jsou v boxech, nebo na pastevku... ono prostě, co si budeme nalhávat,4 koně denně můžete mít "v ruce" daleko snáz než 20 koní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Coudas: Já tomu rozumím, že seš rozezlená na "sporťáky", ale to takhle přeci nejde zobecňovat.
Když se se mnou rozejde chlap a kámoška je v rozvodovym řízení, a jinou ten její podvádí, budou obratem všichni chlapi na světě hajz*li? Takhle černobíle to přeci nejde posuzovat.
Je škoda, že máš takovéhle zkušenosti.
Já taky viděla kdeco, ale na druhou stranu vím, že jsou i stáje, kde je to na úrovni a dá se to pořád dělat s láskou a poctivě.
Ale pořád si myslím, že je to bohužel také o tom, co je za to ochotný majitel koně zaplatit.
Protože něco jiného je soukromník typu "rodinná farma", kdy ke svým pár koníkům přibere někoho na ustájení - tam se to dá opravdu dělat s láskou a poctivě. A jinak bude vypadat péče v ustájení o 20 koních - ať jsou v boxech, nebo na pastevku... ono prostě, co si budeme nalhávat,4 koně denně můžete mít "v ruce" daleko snáz než 20 koní.
Jistěže nejde, proto jsem psala, že je to jen moje zkušenost. Když budu mít 10 pozitivních zkušeností a 3 negativní, taky to budu brát jinak, než když je pokaždé vše špatně, nebo naopak dobře. A jak se říká - jsou výjimky potvrzující pravidlo
Určitě je jiné "rodinné ustájení" a jak to nazvat "komerční ustájení". Přibere se někoho, protože už stejně zázemí mám a prostor taky, nebo zbuduju ustájení na holé louce - taky to začíná být zvykem. Obojí se dá dělat různými způsoby, dobře či špatně. Vše je jen o člověku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
A teď do mě
Naprosto nic ve zlém ale když se mi stalo dvakrát asi, že jsem nedorazil ke koním tak jsem poprosil aby naše hrozně hodná ošetřovatelka aspoň kobču pustila na večer ven z boxu na dvůr jako to dělám já.Opravdu nic nedělá špatného a je to rituál náš s kávou večerní. Hádejte jak to dopadlo..Kobča si to rovnou našinula ke vratům a tam stála s hlavou dole ani se nehnula.Do boxu nechtěla zpátky až s troškou násilí. Nevím ale možná jí někdo chyběl.
PS.: Jo a pomstila se noční hrou s napaječkou.Vytopila i box naproti.

Meifi: Nemám vůbec potřebu nějak útočit, ale pokud to, co nám tu vyprávíte, je opravdu realita, víte sám, že nežijete "běžný vztah" člověka s koněm. Přeju Vám to, nezávidím - já nemám tu potřebu chovat koně jako psa. Je to parťák, od kterého ale něco vyžaduji. Za to se snažím, aby se měla dobře. Tak to vyhovuje mě a věřím, že i jí.
Nemám kapacitu ve svém životě s rodinou a výdělkem věnovat koni tolik času, jako Vy a ani bych asi nepotřebovala cítit, že je na mě takto závislý. Myslím, že vytvářet kohokoli na čem(kom)koli závislého, je špatně. To je zase můj postoj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Meifi: Nemám vůbec potřebu nějak útočit, ale pokud to, co nám tu vyprávíte, je opravdu realita, víte sám, že nežijete "běžný vztah" člověka s koněm. Přeju Vám to, nezávidím - já nemám tu potřebu chovat koně jako psa. Je to parťák, od kterého ale něco vyžaduji. Za to se snažím, aby se měla dobře. Tak to vyhovuje mě a věřím, že i jí.
Nemám kapacitu ve svém životě s rodinou a výdělkem věnovat koni tolik času, jako Vy a ani bych asi nepotřebovala cítit, že je na mě takto závislý. Myslím, že vytvářet kohokoli na čem(kom)koli závislého, je špatně. To je zase můj postoj.
Jenom jsem chtěl poopravit mínění, že kůň neumí být fixovaný na člověka.Samozřejmě vás naprosto chápu a ani bych takový způsob nikomu nedoporučoval.Někoho pozvu abyste si nemysleli, že tu plácám do větru.Víte že opravdu mě to ani nenapadlo že mi to vlastně ani nevěříte tady?

Ale asi jóóó. Věříme. A navíc... co na tom záleží?
Tady můžou lidi říkat věcí...
Jenže máte takovou svatozář, že by si Vás člověk musel představovat jako z nějakých přiblblých romantických knížek o koních pro puberťačky.
Gentleman, co bojuje za dobro světa, o koně se stará tak, že jsou prioritní nad jeho vlastními zájmy, navíc je pohledný, zabezpečený, mladý, pracující, a přesto má dostatek času věnovat se koníčkům...
...nejspíš jsem něco vynechala, ale ne vždycky čtu mezi řádky...
PS: u mě jedno mínus máte: jak se tu honosíte militarismem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Meifi, já Vám brát iluze nebudu. Na to už jsem zažila dost. Za sebe nemám důvod Vám něco nevěřit, ale taky Vás nějak moc obdivovat. A to nemyslím nějak útočně. Jak se říká - všeho moc škodí Časem se naučíte, že... ale to je vlastně jedno. Jste dospělý člověk, Vy víte, co dělat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Ale asi jóóó. Věříme. A navíc... co na tom záleží?
Tady můžou lidi říkat věcí...
Jenže máte takovou svatozář, že by si Vás člověk musel představovat jako z nějakých přiblblých romantických knížek o koních pro puberťačky.
Gentleman, co bojuje za dobro světa, o koně se stará tak, že jsou prioritní nad jeho vlastními zájmy, navíc je pohledný, zabezpečený, mladý, pracující, a přesto má dostatek času věnovat se koníčkům...
...nejspíš jsem něco vynechala, ale ne vždycky čtu mezi řádky...
PS: u mě jedno mínus máte: jak se tu honosíte militarismem
Ježiš mě to vůbec nenapadlo jak to vypadá. Z práce jedu rovnou ke koním tak ve čtyři jsem tam.Teď jste mě uplně dostala. Vážně mě to příjde tak normální, že mě to naprosto vykolejilo teď. Do koní jsem se normálně zamiloval a tak je hájim víc než je obvyklé..O sobě moc nerad mluvim.Dobrou noc všem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Meifi, já Vám brát iluze nebudu. Na to už jsem zažila dost. Za sebe nemám důvod Vám něco nevěřit, ale taky Vás nějak moc obdivovat. A to nemyslím nějak útočně. Jak se říká - všeho moc škodí Časem se naučíte, že... ale to je vlastně jedno. Jste dospělý člověk, Vy víte, co dělat
Děkuju Couďas.Já si o koních jenom nemám s kým promluvit. Vážně nee.Pak to vypadá jak to vypadá tady semnou a moje přílišná sdílnost veřejně působí komicky. V podstatě jsem měl strach když mi kůň zůstal na krku a já nevěděl nic víc než kudy se do toho strká mrkev.Snažil jsem se oslovovat nějakou spřízněnou duši tady a ty si to zase vykládaly jinak a...Tak co jsem měl dělat? Kde se ptát? Tak jsem se napakoval sem..A vzal jsem Vás tady všechny jako kamarády od koní.Naprosto jsem vypustil, že mě vůbec neznáte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuju Couďas.Já si o koních jenom nemám s kým promluvit. Vážně nee.Pak to vypadá jak to vypadá tady semnou a moje přílišná sdílnost veřejně působí komicky. V podstatě jsem měl strach když mi kůň zůstal na krku a já nevěděl nic víc než kudy se do toho strká mrkev.Snažil jsem se oslovovat nějakou spřízněnou duši tady a ty si to zase vykládaly jinak a...Tak co jsem měl dělat? Kde se ptát? Tak jsem se napakoval sem..A vzal jsem Vás tady všechny jako kamarády od koní.Naprosto jsem vypustil, že mě vůbec neznáte.
Já Vám rozumí více, než byste si mohl myslet. Mám totiž stejný problém. Jen je mezi námi rozdíl té "praxe" u koní. Vy jste psal nějak 2 roky? No, já 25 let. Ale to nemění nic na tom, že si taky nemám v okolí s kým popovídat a hlavně, a to je nejpodstatnější, není tu nikdo ze "zkušených koňáků", kdo by měl stejný pohled na věc jako já, myslím komplexně. Samozřejmě nemluvím o detailech. Realita je naprostý opak, proto s radostí říkám, že nejsem koňák a že se mnou nechce nikdo kamarádit Ale za sebe můžu říct, že na foru typu ifauna, equichannel a pod bych spřízněnou duši nehledala, nebo možná lépe řečeno někoho, kdo mi pomůže a poradí. Názory tady s některými máme velmi obdobné a pokecám takto ráda, i když někdy mám celkem problém se udržet - v reálu bych to nazvala že bych někomu dala po papuli (nemůžu to napsat naplno, pak mi to stále hází, že píšu vulgarismy ) Ale nezažila jsem tu "jízdárenskou praxi", nebo "stájovou praxi", takže o těchto problémech, jako jsou sportovní výkony, trénink na závody a pod já nic nevím a nemíchám se do nich. Ne že bych s výcvikem koně měla málo zkušeností, ale ty metody a praktiky, které se snažím aplikovat já jsou málo pochopitelné a velmi, velmi zdlouhavé A hlavně, a to je nejdůležitější, radit přes internet lidem, které neznáte, o problému, který neznáte komplexně, a on vám anonymně může napsat co chcete - viz některé diskuze tady - opravdu se to nedá. Proto jsem vždy pro, když si najdou všichni pomoc ve svém okolí Ale taky vím, že ne vždy je to reálné.
A že jste nás vzal jako kamarády od koní - udělala jsem stejnou chybu před 10ti lety, teprve po 7 letech jsem byla schopná se bez emocí vrátit a aspoň trochu konverzovat
Takto za mně Takže Vám opravdu rozumím, a je mi líto, upřímně, že nemáte v blízkém okolí někoho, kdo by pomohl a pokecal. Snad se vše v dobré obrátí

Meifi: neberte si to tak vážně vždyť jste viděl, kolik smajlíků jsem použila, abych to odlehčila.
Máme Vás tu všechny rády a zatím se myslím nestalo, že by někdo Váš příspěvek nějak negoval nebo se do něj navážel.
A to, že člověk má potřebu svoje zážitky a poznatky od koní sdílet, je normální. To tady máme asi všichni, vzhledem k tomu, že sem píšeme.. najít nějakou spřízněnou duši, která bude mít dostatek času, který bychom společně mohli trávit, je těžké, natožpak aby to byla spřízněná duše zároveň koňácká a naše hlavní myšlení se nerozcházelo... :) takže myslím, že Vám tu rozumíme všechny a jsme rádi, že to sdílíte "právě s námi!"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Děkuji moc, vážím si toho. No pozvat někoho asi nemůžu.Majitel stáje nestojí o popularitu na netu.Musím ho respektovat..