Pony pro děti - shetland?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kure.na.pekaci

14.3.2017 12:35
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220

Ahoj,

ráda bych se zeptala, pro jak staré dítě je vhodný shetland pony. Myslím tedy na ježdění. Máme dvě cácory,3 a 5 let a náš valach je na ně zatím moc velký. Rádi bychom jim pořídili poníka, na kterého bez problémů dosáhnou, budou si ho moct vyčistit, časem třeba i jezdit a aby jim alespoň nějakou chvilku na ježdění vydržel (než dorostou na welsh coba). Zároveň ale chci co nejmenší možnou výšku, nechci vzít rovnou třeba 130 KVH, aby byl na co nejdýl. Jako ideál se mi zdá welsh sekce A, ale prostě nejsou k mání. Rozhodně ne kobylky (uvidíme na jaře, co se narodí). Zato shetlandů je na bazoši celkem dost. Ale je vůbec shetland na ježdění? A do kolika let dítěti vydrží? Moje představa byla, že tak do 9-10 let, kdy začnou holky přecházet na většího, ale nějak se mi to u shetlanda nezdá. A je vůbec mžné sehnat shetlanda v původním typu? Tedy ne to mini, pidi apod.

Další využití shettyho si představit dokážu, moje máma se bojí větších koní, ale stejně by ráda s nějakým koníkem trávila čas - pro ní ideál, tahání vozíčku, sáněk, práce ze země, horse agility,..., ale děcka budou chtít jezdit a abychom platili ustájení za, nepojízdného" poníčka a zároveň platili jízdy na poníkovi větším - to je nesmysl.

Díky,

Eva.

14.3.2017 13:42
aggitta

XXX.XXX.116.253

Podle mého názoru lze samzřejmě tak malým dětem pořídit i koně welsh moutain pony, ale dětem bude chybět možnost se o koně nějak samy zkoušet postarat. Na vodění, čištění atd. potřebují děti koně, kterému vidí dobře do očí, kterému dosáhnou na záda atd.
Takže shetlanda doporučuji. Nelze říct, jak dlouho dětem vydrží, závisí to nejen na růstu dětí, ale také na tom, jak rychle se v sedle "otrkají" a jezdecky vyrostou na většího poníka.
Moje dcera začínala ve 2letech na pony 90 cm, ještě 10 letá dala přednost kobylce 110 cm před větší 120 cm KVH, ve 12 již ji jezdila, ve 14 se účastnila MČR na pony 130 cm KVH.
Shetland samozřejmě zastane práci i v zápřahu, a protože se může stát, že děti budou nemocné, nebo je někdy ježdění bavit nebude, je velmi žádoucí mít pro koně jiné využití, takže pokud babička dětí poníka protáhne v zápřahu nebo jinak, je to jen plus.
(a v podstatě vůbec ničemu nevadí, když třeba Vaše maminka dopoledne koníka zapřáhne a dpoledne se na něm podrncají děti. My koně strašně šetříme, a přitom oni jsou - v rozumném tempu- schopni pracovat celý den. Naopak je dobré, pokud poník pravidlně pracuje, svědčí to jeho kondici).
Standardní SHP vhodný pro děti se sehnat dá, ale musíte počítat s tím, že jeho cena bude kolem 30 tisíc. Výhodou je, že tito koně jsou schopni pracovat i třeba v 25-30 letech, takže v podstatě neztrácejí cenu, a lze je poté, co jim děti odrostou, zase prodat.
Minishetland může posloužit také, jen prostě z něho děti rychleji odrostou, ale tak cca 4-5 let by jim stačit mohl. Podstatné je, aby si děti vytvořili vztah ke koním, bavilo se jezdit na nich, a na to minísek stačí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2017 18:43

Jééééé, Aggittka... už máte ubytováno?

14.3.2017 19:25
kivus

XXX.XXX.114.253

Já mám teďkom shetlanda 95cm k dětem 5 a 6 let a super, malí se ho nebojí, poník je respektuje a baví je starat se o něj, vodit ho... hned jde vidět krásný vztah dítěte a koníka, když nemám obavy, že dětem ublíží a bez obav je nechám s koníkem chodit ve výběhu a hrát si smajlík
Už i malého na ponclíkovi lonžuju a super, velikostně je to v pohodě.

14.3.2017 19:54
koně

XXX.XXX.205.252

Za mě, rozhodně vyčkejte na čistého A welsh ponyho.
Máme kobylku, je k dětem dokonalá.Připustili jsme jí welsh cobem, a tak mají děti dalšího, trochu většího a silnějšího adepta.
Kobylku máme od roka, nosí, tahá, charakter stoprocentní a navíc je krásná

14.3.2017 22:01

Dobrá poučka byla nedávno na školení o Pony-games, že by dítě mělo vidět přes hřbet svého poníka... tak je mu správně velký.
Taky mi tu chybí malý poník typu shettyho, ale nemám k nim pozitivní vztah, k takhle malým poním. Ono co si budem povídat - než je dítě jisté na nohách, jsou mu tak 4 (aby běhalo a nezakopávalo v terénu), tak, aby nepadalo poníkovi pod nohy a pak už si zvládne i malého poníka a nemusí to být zrovna metrový shettík. Máme poníka pod 120 cm a pasuje dobře. Je fakt, že někdy si říkám, že mít úplně malého šmudlíka, bych holkám přála, ale nemám kapacitu si tu vydržovat poníků x velikostí. Tak holt mají středního, ale zas mi odvozí i 10leté dítě... všechno má své.
Když byla takhle malá (dcerka), tak jsem jí ještě nenechávala s ním něco extra dělat. Ale teď (necelé 4 roky) si ho už obstará. Akorát musím dočistit záda :) A jezdíme jen na lonži, protože si ho neuvede sama na jízdárně. Ale na to má myslím dost času. Starší (6,5) si ho normálně uvede na jídárně i na různých figurách.
Je to podle mě ne až tak o velikosti poníka plus mínus 10 cm, ale hlavně o charakteru. Když bude malej parní válec, je jedno, že je malej. Děti se ho budou bát. Pokud to bude kulíšek, dobrák, ikdyž trochu větší (120 cm?), budou s ním v pohodě. Jsou děti, co si uměj koně obstarat komplet - prostě si vezmou pod nohy kyblík a vyčistěj mu i uši

14.3.2017 22:27
koně

XXX.XXX.205.252

Pár fotek s welši.Kobylka má měřeno 124cm.Nejmenší holčička je dvouletá, ty větší kolem 140cm

16.3.2017 01:07
aggitta

XXX.XXX.209.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jééééé, Aggittka... už máte ubytováno?

Už jsem měla rozjednané dvě varianty řešení, ale ani jedna bohužel nevyšla.
Momentálně řeším vlastní zdravotní stav. Mnozí jen tak říkávají "dokud nejde o život, jde o...", já musela notně přehodnotit priority a hledání louky pro poncly blíže současnému pobytu prostě není nyní tak důležité...

16.3.2017 14:54

Rozumím. Tak ať se brzy zase daří!

Přidejte reakci

Přidat smajlík