Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

akira14

19.3.2017 07:09
akira14

XXX.XXX.67.58

Zdravim, pred 14 dny muj kun prisel z vybehu s trznou ranou na karpalu. Dle vseho se uhodil o vanu s vodou... Privolany veterinar ranu sesil, aplikoval atb, se kterymi jsme pokracovali 4 dny. Dle nej se jednalo jen o tu trznou ranu, kloubni pouzdro pry v poradku. Celych 14 dni pretrvaval otok, ktery se ale zmensoval. Nyni jsme po vytazeni stehu, dostali jsne mast na otok a meli jsme volat, pokud by do 3 dnu nesplaskl. Nestalo se tak, naopak noha vice hrala.. Vet dorazil a naordinoval dalsi atb s tim, ze se mu to vubec nelibi. Ja jsem bohuzel po neuspesnem tehotenstvi na neschopence a ke konim se nedostanu, tak ho ma v peci kamaradka a denne mne o jeho stavu informuje.
Setkali jste se s tim? Ze by v podkozi jeste zustala nejaka infekce a od toho ten otok? Nebo uz to bude neco vaznejsiho?
Dekuji za komentare.

19.3.2017 18:32
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Ak to po 14 dňoch po zašití a antibiotikách nie je OK a stále to hreje tak tam nejaký problém bude určite. Možno to veterinár nedobre vyčistil a ostali tam nejaké nečistoty. Možno to trebalo vydrenovať aby mal sekrét kadiaľ vytekať a neurobil to, takto ťažko povedať.. Ak viete poproste kamarátku nech to poriadne nafotí a skúste sem dať fotky možno skôr ľuďom niečo napadne. Osobne by som volala iného veterinára nech sa na to pozrie, diagnóza "vôbec sa mu to nepáči" by ma neuspokojila..

19.3.2017 19:04
22verunka

XXX.XXX.178.198

Jestli muzu poradit kupte si tohle.

Vylecila jsem s tim osklivou trznou ranu na hlezne hribete. Vet pichal atb a porad se to nehojilo. S timhle i bez atb.za 14 dni rana zahojena a navic nezustala nam ani jizva v coz nedoufal uz nikdo a vet vubec ne. Je to drahe na to mnozstvi ale opravdu nejlepsi preparat na trzne rany za 30 let praxe u koni. Jeste jestli je to vetsi rana poproste kamaradku at ho tim kazdy den osetruje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2017 15:35

@22verunka: měla jsem kobylu s obrovskou tržnou ránou na metakarpu, stála 15 týdnů na klinice v HM a Anigran na její ránu doporučen nebyl - byl by bez účinku. Proto bych se raději poradila s veterinářem, který s ním má zkušenost, protože ne vždy je k léčbě vhodný.
Zadavatelce přeji brzké uzdravení kobylky.

20.3.2017 15:52
22verunka

XXX.XXX.178.198

Me teda velmi pomohl o pravdu kazdou trznou ranu kterou jsme za posledni dobu( od prvniho pouziti anigranu ) meli jsme resili timto. Nerikam ze pomuze vzdy ale nam pomohl. Radim svou zkusenost. Nic vic.

20.3.2017 15:57

Já jen chtěla poukázat na to, že ne vždy pomoct může Vzhledem k finanční náročnosti bych se raději právě poradila se znalým vetem.
Co bych já za to tenkrát dala, kdybychom ho mohli použít.

20.3.2017 21:25
lunin

XXX.XXX.109.199

Na tržné a zanícené rány je dobrý čerstvý umytý rozmačkaný jitrocel, ale mluvím za sebe. Zkuste si něco o tom přečíst. Samozřejmě je každém co použije

akira14

26.3.2017 19:33
akira14

XXX.XXX.67.58

Dekuji vsem za prispevky. Na ten anigran jsem se koukala, ale ma vubec cenu, kdyz je rana zasita?
Jinak konik byl tyden denne pichan nejakymi novymi atb+framykoin + aflegmin na otoky..a klepu, otok zmizel, jen misto nad jizvou je jeste zdurele. Takze drze palecky, treba uz brzo budeme uplne fit :).

26.3.2017 22:10
22verunka

XXX.XXX.229.173

Anigran muzete aplikovat i na zasitou ranu. Podporuje hojeni takze v tom by problem byt nemel. Ozkousela jsem ho i ted na pritelovi. A fakt 100%ucinnost. Teda na nasich ranach.

26.3.2017 22:23
alfi pav

XXX.XXX.30.253

22verunka napsal(a):
Anigran muzete aplikovat i na zasitou ranu. Podporuje hojeni takze v tom by problem byt nemel. Ozkousela jsem ho i ted na pritelovi. A fakt 100%ucinnost. Teda na nasich ranach.

Neradila bych zadavatelce, aby použila něco bez konzultace s veterinářem...

Jestliže stav zranění použití daného přípravku vylučuje (a to vy nevíte, to ví jen ošetřující veterinář), tak vaší dobře míněnou radou koni můžete ublížit a hojení zhoršit.

To, že to pomohlo vám ještě nutně neznamená, že to pomůže i v případě zadavatelky, kór když jde o ránu na tak prekérním místě jako je karpus.

Mě při hojení špatně srůstajících ran u koní pomáhá krém Alaptid od Biovety http://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/alaptid-veterinarni-mast.html, pomohl i v případě rány, kolem které se vytvořilo tzv. živé maso (samozřejmě spolu s další vet. péčí). Zadavatelka může zkusit i tento přípravek prokonzultovat s veterinářem.

akira14

26.3.2017 22:37
akira14

XXX.XXX.67.58

Prave nechci na to zbytecne neco patlat...zitra volam veterinari a prokonzultuji vsechny varianty. Mne hlavne momentalne desi nejake trvale nasledky, pokud mohou v tomto pripade nejake nastat..a tem bych teda chtela co nejvice predejit.

27.3.2017 10:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

akira14 napsal(a):
Prave nechci na to zbytecne neco patlat...zitra volam veterinari a prokonzultuji vsechny varianty. Mne hlavne momentalne desi nejake trvale nasledky, pokud mohou v tomto pripade nejake nastat..a tem bych teda chtela co nejvice predejit.

To, že mu ta noha hřeje prostě jen ukazuje, že se v ní ještě něco děje. Blbé je, že vy jako laik nedokážete odhadnout jestli opravdu nebylo/bylo zasažené kloubní pouzdro a pokud to vet sešil, tak už to adekvátně nezkontroluje ani nějaký jiný vet.
Rány na karpech resp všeobecně na kloubech mají problém se hojit, protože kloubem kůň prakticky neustále hýbe a nebo je neustále pod statickým zatížením.

Jestliže je noha jen oteklá a hřeje, ale kůň na ni nekulhá, tak by mohlo jít i o zánět podkoží.
Jestliže na ni kulhá, tak se mohlo stát, že se něco opravdu dostalo až do kloubu, ale toho by musel váš vet hned všimnout...

Zkusila bych preventivně chladit studenou tekoucí vodou, abyste viděla, jestli otok ustupuje nebo ne. Já v takových případech koně většinou narvu do potoka s dostatečnou hloubkou a tlak chladné vody udělá své. Nevím ale do jaké míry by to bylo reálné u vás, zvlášť jestli se tam šilo a rána ještě není úplně zhojená. Zkuste třeba hadici s vodou, jestli máte

držím palec.

27.3.2017 12:33
22verunka

XXX.XXX.229.173

alfi pav napsal(a):
Neradila bych zadavatelce, aby použila něco bez konzultace s veterinářem...

Jestliže stav zranění použití daného přípravku vylučuje (a to vy nevíte, to ví jen ošetřující veterinář), tak vaší dobře míněnou radou koni můžete ublížit a hojení zhoršit.

To, že to pomohlo vám ještě nutně neznamená, že to pomůže i v případě zadavatelky, kór když jde o ránu na tak prekérním místě jako je karpus.

Mě při hojení špatně srůstajících ran u koní pomáhá krém Alaptid od Biovety http://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/alaptid-veterinarni-mast.html, pomohl i v případě rány, kolem které se vytvořilo tzv. živé maso (samozřejmě spolu s další vet. péčí). Zadavatelka může zkusit i tento přípravek prokonzultovat s veterinářem.

Ano. Asi mate pravdu. Mluvim z vlastni zkusenosti. U hribete jsem mela velkou trznou ranu na hlezne hribete. Cca 10 cm na 6 cm. Vypadalo to opravdu straslive. Hribek dost kulhal a rana byt byla zasita porad praskala. Byla zhnisana a pulka kuze se musela odstranit. Hlezno se ohyba take dost a udrzet 8 mesicni hribe v klidu je temer nemozne. Veterinare jsem tu mela 4. Zadny z nich nebyl schopen tak nejak opravdu poradit co na to dat. Jen pichat atb. Proto jsem pridala svuj nazor na to co pomohlo nam. Samozrejme konzultace s vetem ale k memu nemilemu zjisteni 3 ze 4 nevedeli co to vubec anigran je. Poradila mi ho az znama co jezdi vytrvalost na svetove urovni( zadny hobickar) ze je to vyborna vec. Proto jsem ho pani zde doporucila. Samozrejme je jen na ni co si z prispevku vezme a co ne.
Potok take neni uplne fajn. Pokud rana neni zahojena hrozi daleko vetsi riziko infenkce. To je dobre kdyz ma kun schvaceny kopyta nebo otok ale ne pri otevrene rane.

27.3.2017 15:26
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mám také velmi dobrou zkušenost s Alaptidem a peru balzámem (otevřená nekrotizující rána až na kosti u psa). Ale je jistě lepší před podáváním čehokoli konzultovat s vetem

27.3.2017 21:20

akira14 napsal(a):
Zdravim, pred 14 dny muj kun prisel z vybehu s trznou ranou na karpalu. Dle vseho se uhodil o vanu s vodou... Privolany veterinar ranu sesil, aplikoval atb, se kterymi jsme pokracovali 4 dny. Dle nej se jednalo jen o tu trznou ranu, kloubni pouzdro pry v poradku. Celych 14 dni pretrvaval otok, ktery se ale zmensoval. Nyni jsme po vytazeni stehu, dostali jsne mast na otok a meli jsme volat, pokud by do 3 dnu nesplaskl. Nestalo se tak, naopak noha vice hrala.. Vet dorazil a naordinoval dalsi atb s tim, ze se mu to vubec nelibi. Ja jsem bohuzel po neuspesnem tehotenstvi na neschopence a ke konim se nedostanu, tak ho ma v peci kamaradka a denne mne o jeho stavu informuje.
Setkali jste se s tim? Ze by v podkozi jeste zustala nejaka infekce a od toho ten otok? Nebo uz to bude neco vaznejsiho?
Dekuji za komentare.

V době foťáků v mobilu by fotka nebyla?kamarádka Vás jistě zásobuje. já si nedovedu představit ránu na karpu nekrytou kastem, aby kůň nohu neohýbal a nelehal, nebo byl kůň vyvázaný? je to místo, kde je tah a stehy se pravděpodobně vytrhnou, pokud byl na boxe bez pohybu, mohl být otok vetší, nepíšete nic o provádění koně na ruce-pohybování, jak koník chodí, kulhá? nemá koník ještě někde výš na noze jinou ránu?(ta se třeba nešila) Naše kobyla měla na přední noze hodně nahoře z boku malinkatý šrám, cca 3 cm, asi po kopnutí-kousnutí, vystříkala jsem jí to vodou hadicí, zamázla betadinou...druhý den měla nohu oteklou až ke karpu včetně, nekulhala, bolestivost jen v okolí bebíčka. kobylu jsem sledovala...chodila normálně dál do výběhu, časem se otok vstřebal(opadl).

Přidejte reakci

Přidat smajlík