Vztekání při sedlání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ajda123

20.3.2017 08:56
ajda123

XXX.XXX.143.160

Čauky, mám koníka, šest let.. mám ho cca rok a půl, nikdy se nevztekal při sedlání, ale ted už stačí jen aby vidě+l že k němu jdu se sedlem a nejradši by mě sežral. Neublíží, ael vyhrožuje. Nevím jak ho to odnaučit. Vše je v pořádku, sedlo by ho nikde nemělo tlačit, má tlumící dečku, dotahuji ho velmi opatrně a postupně, nevím jak s ním pracovat aby se tohle chvání zmírnilo..

díky za názory.

20.3.2017 09:59
anobbona

XXX.XXX.115.36

Neodnaučíš dokud neodstraníš příčinu a tou bude sedlo. Prosté a jednoduché, koně neumí mluvit, ale dát najevo svůj nesouhlas dokáží, je jen na člověku aby vnímal.
Kůň ti jasně říká, že sedlo mu vadí, tudíž domněnka " Vše je v pořádku, sedlo by ho nikde nemělo tlačit, má tlumící dečku" je mylná.

Accuracy

20.3.2017 10:05
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Co říkal veterinář?

20.3.2017 10:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zkusím popořadě.
Proč máte tlumící dečku, pokud sedlo pasuje? Podsedlové dečky se pod sedlo dávají proto, aby nebylo propocené a tím znehodnocované.
Móda tlumících deček, gelových podložek a různých beránků je na houby. Pokud sedlo koni opravdu pasuje, stačí jen tenká dečka. Jsou majitelé, kteří místo zdokonalování sebe v ježdění, dají koni dečku, aby mu nehrkali v zádech
Cokoli další než běžná dečka, vložené pod sedlo, může zmenit polohu sedla na koni, může zúžit komoru, pozvednout předek nebo zadek sedla a z pasujícího sedla máte mučící nástroj.
Korekční podložky a pod., mají sloužit pouze na přechodnou dobu, jen když je problém( opadlá záda po nemoci či březosti např.) nikoli na furt.
Fotky jezdců na koni s pasujícím sedlem.
Stále počítám s pasujícím sedlem a s běžným jezdcem na normálním koni. A s pasující uzdečkou s dobrým a vhodným udidlem.
Další věc je dotahování.Můžete pomalu a postupně, ale ve finále se kůň nemůže nadechnout, jak je stažený. Pro něj nepříjemná zkušenost.

Vaše ježdění.
Sedlo může být pasující za 50000, -, ale pokud jezdíte s prominutím, jak hovado, mohla koni dojít trpělivost.
To já neposoudím, to je na Vás a vašem okolí.Určitě Vám někdo písne o zdravotním stavu koně, záda, zuby, uši.
Je toho strašně moc, co může způsobit až tak moc viditelnou nechuť koně, nechat se nasedlat.

20.3.2017 10:51
kallisto

XXX.XXX.157.94

Sisi proč hned tak hrubě. Každý se učí a nedokonalost sedu je součástí jezdeckého vývoje.
Samozřejmě že kůň může dávat nelibost se sedlem, protože ví, že jde pracovat a jezdec mu bude drncat v zádech, která ho můžou bolet i přes "padnoucí" vycpané sedlo. Pokud mám širší sedlo a šupnu pod něj pěnovku nebo berana, může toto pomoci ušetřit koňova záda.

Padnoucí nevycpané sedlo a vyvážený, měkký sed je ideál ke kterému se snad všichni snaží dopracovat.

Doporučuju prohmatat záda, zda kůň neuhýbá pod tlakem prstů, pak by to značilo bolest, to stejnéi ten podbřišník, může být koni nepohodlný i když se dotahuje postupně. Případně nechat koně prohlédnout vetem nebo fyzioterapeutem.

Prostě to chce zkontrolovat vše co jde aby se našla příčina.
Případně se zamyslet jestli kůň není přetrénovaný, nebo naopak nechodí jen jednou za čas a pak je z přetažení bolavý, jestli ho práce nenudí nebo naopak nestresuje.

ajda123

20.3.2017 11:33
ajda123

XXX.XXX.143.160

Koník je v drezurním výcviku, letos stupeň L, pod sedlem neprojevuje žádný rpoblém chodí krásně přes hřbet, měla jsem na návštěvě chiropraktičku, konstatovalal že malinko zatuhlý je, ale méně než většina sportovních koní a mám to řešit masáží hřbetu, beder a zádi hřbílkem před a po ježdění. Což pravidelně poctivě dělám. Jinak pohmatem když mu projedu hřbet tak žádný problém není. Mám ho tak uvolněného že jakmile ho začnu drbat hřbílkem delší dobu tak začíná zívat a uvolňuje se.

na dotahování si dávám pozor, mám podbřišním s gumama na obou stranách a nechodím nikdy na doraz, celkově radši jezdím i na volnějším nánosníku, nic neutahuju nadoraz jako většina lidí, aby koník byl v nepohodlí

právě už moc nevím jak to řešit či jak mu to zpříjemnit, když jsme na závodech žádné vyhrožování není, dělá to doma ve stáji když je klid.

20.3.2017 12:22
kallisto

XXX.XXX.157.94

První co mne napadne je vyměnit podbřišník za podbřišník bez gum a dotáhnout až po vykrokování. Nebo koupit podbřišník který je uprostřed rozšířen a lépe rozkládá tlak.

Dál může pomoci změnit koni sedlací stereotyp. Sedlat jinde, nebo vyměnit pořadí sedlání-uzdění, může to být již jen zažitý zlozvyk koně, pokud se nenajde zjevná příčina ve zdraví nebo výstroji.

Masáž určitě neuškodí a může pomoci, případně nahřívací dečka či solárko je-li k dispozici.

Prostě zkoušej a sleduj... nechodí např. kůň pracovat brzy po krmení nebo v době kdy jindy dostává žrádlo?

20.3.2017 13:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
Sisi proč hned tak hrubě. Každý se učí a nedokonalost sedu je součástí jezdeckého vývoje.
Samozřejmě že kůň může dávat nelibost se sedlem, protože ví, že jde pracovat a jezdec mu bude drncat v zádech, která ho můžou bolet i přes "padnoucí" vycpané sedlo. Pokud mám širší sedlo a šupnu pod něj pěnovku nebo berana, může toto pomoci ušetřit koňova záda.

Padnoucí nevycpané sedlo a vyvážený, měkký sed je ideál ke kterému se snad všichni snaží dopracovat.

Doporučuju prohmatat záda, zda kůň neuhýbá pod tlakem prstů, pak by to značilo bolest, to stejnéi ten podbřišník, může být koni nepohodlný i když se dotahuje postupně. Případně nechat koně prohlédnout vetem nebo fyzioterapeutem.

Prostě to chce zkontrolovat vše co jde aby se našla příčina.
Případně se zamyslet jestli kůň není přetrénovaný, nebo naopak nechodí jen jednou za čas a pak je z přetažení bolavý, jestli ho práce nenudí nebo naopak nestresuje.

Hrubě?
Víte, snažím se již dlouho, hezky psát a hlavně výstižně a mám pocit, že je to čím dál víc k ničemu.
Žádná reakce.
Jednou píšu per huba a už jsem hrubá.
I když tedy nevím, co jsem tak strašného napsala.
Ovšem při představě, že normální kůň, žádný asociál, se na sedlo šklebí, ustupuje a všemožně se snaží, se mu vyhnout, jsem poněkud naštvaná.
Něco je špatně, hodně špatně a bude hůř!
Kůň nejen že nechce sedlo, (mnoho koní nejásá, když má pracovat), ale došlo to tak daleko, že ještě krůček a majitelku sejme.
A Vám se zdá, můj příspěvek hrubý?
Jsem jednoznačně na straně koně, majitel zanedbal péči o něj a jednoznačně koníkovi škodí. Takže pokud bych majitelku tím sedlem majzla po šišce, z mé strany by to byl jen pokus o to aby se jí rozsvítilo.
To, co jste napsala, je učesaná forma mého příspěvku.

20.3.2017 17:06
keira

XXX.XXX.106.7

ajda123 napsal(a):
Koník je v drezurním výcviku, letos stupeň L, pod sedlem neprojevuje žádný rpoblém chodí krásně přes hřbet, měla jsem na návštěvě chiropraktičku, konstatovalal že malinko zatuhlý je, ale méně než většina sportovních koní a mám to řešit masáží hřbetu, beder a zádi hřbílkem před a po ježdění. Což pravidelně poctivě dělám. Jinak pohmatem když mu projedu hřbet tak žádný problém není. Mám ho tak uvolněného že jakmile ho začnu drbat hřbílkem delší dobu tak začíná zívat a uvolňuje se.

na dotahování si dávám pozor, mám podbřišním s gumama na obou stranách a nechodím nikdy na doraz, celkově radši jezdím i na volnějším nánosníku, nic neutahuju nadoraz jako většina lidí, aby koník byl v nepohodlí

právě už moc nevím jak to řešit či jak mu to zpříjemnit, když jsme na závodech žádné vyhrožování není, dělá to doma ve stáji když je klid.

Na závodech asi nevyhrožuje, protože ho natolik rozptýlí okolí, že zapomene na to, co ho trápí.

Ale něco ho asi fakt trápí. Možná sedlo vlivem nasvalování přestalo tak dobře sedět, možná mu nevyhovuje podbřišník s gumami.

Co mě taky napadá je, jestli ho nebolí žaludek. Prý se to projevuje právě problémy při sedlání a dotahování. Co a v jakém množství žere? Jaká je technika krmení? Nedostává jádro na prázdný žaludek? Nestojí celý den bez kousku žvance na vydupaném výběhu?

ajda123

21.3.2017 07:19
ajda123

XXX.XXX.143.160

K dotahování, při sedlání zapnu na cca druhou díru od spoda aby sedlo drželo, o díru dotáhnu pak když nasedám, mezitím koník musí ujít cca 20 metrů, pak dojdu na jízdárnu dalších cca 30 metrů, obejdu jízdárnu a pak až dotahuju tak jak má být. Z obou stran když tak za podbřišník nekdo vezme tak tam je dostatek prostoru pro to, aby koník mohl dýchat. Podbřišník zkusím vymenit, možná zkusím i na týden třeba jiné sedlo.

má dostatčečný přísun sena, nechodím jezdit hned po krmení, většinou jdu kolem třetí. takže ani ranní, ani polední krmení do toho nezasahuje. Před ježděním ještě čistím pod solárkem aby se svaly nahřály a do toho hřebelcuju.

Sisi: věřte, že jsem také na straně koně a snažím se aby měl vše co potřebuje a mohl fungovat ke spokojenosti mé i svojí. Pod sedlem se opravdu neprojevuje že by mu cokoliv vadilo. Práci také nemá monotoni aby chodil každý den jen na jízdárnu, vše se střídá, terén, lonž, kavaletová práce, skoky, drezura, snažím se s ním dělat vše. jak říkám, chodí uvolněně, sliny mu padají od huby, je problém jen s tím, když mu dávám sedlo na hřbet, ani při dotahování se po mě neohání.

21.3.2017 07:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

ajda123 napsal(a):
K dotahování, při sedlání zapnu na cca druhou díru od spoda aby sedlo drželo, o díru dotáhnu pak když nasedám, mezitím koník musí ujít cca 20 metrů, pak dojdu na jízdárnu dalších cca 30 metrů, obejdu jízdárnu a pak až dotahuju tak jak má být. Z obou stran když tak za podbřišník nekdo vezme tak tam je dostatek prostoru pro to, aby koník mohl dýchat. Podbřišník zkusím vymenit, možná zkusím i na týden třeba jiné sedlo.

má dostatčečný přísun sena, nechodím jezdit hned po krmení, většinou jdu kolem třetí. takže ani ranní, ani polední krmení do toho nezasahuje. Před ježděním ještě čistím pod solárkem aby se svaly nahřály a do toho hřebelcuju.

Sisi: věřte, že jsem také na straně koně a snažím se aby měl vše co potřebuje a mohl fungovat ke spokojenosti mé i svojí. Pod sedlem se opravdu neprojevuje že by mu cokoliv vadilo. Práci také nemá monotoni aby chodil každý den jen na jízdárnu, vše se střídá, terén, lonž, kavaletová práce, skoky, drezura, snažím se s ním dělat vše. jak říkám, chodí uvolněně, sliny mu padají od huby, je problém jen s tím, když mu dávám sedlo na hřbet, ani při dotahování se po mě neohání.

Tak to jsem z toho laň.
Koukněte tedy na to sedlo. A na ty známé mokré/suché fleky po ježdění.Diskuzí je tu o tom hafo.
Jinak mě už napadá jen to, že si na vás začal vyskakovat. Dělá to všem nebo jen Vám?

21.3.2017 07:53
makki

XXX.XXX.107.171

Zkuste si dát pod sedlo přímo na hřbet koně bílé plátno a po ježdění uvidíte, jak jste na tom se sedlem. Jestli bude otisk symetrický, můžete sedlo patrně vyloučit jako důvod obrany koně. Jinak těch dalších příčin může být hodně a kdekoliv na těle koně a těžko se to hledá. Může to být třeba jenom nepohodlí nebo nepříjemný pocit, který je kůň schopen do jisté míry kompenzovat, ale zadělá si na problém úplně někde jinde. Zkuste vždy změnit jenom jednu věc a sledujte, co se bude nebo nebude dít.

21.3.2017 07:54
keira

XXX.XXX.106.7

ajda123 napsal(a):

Co a v jakém množství žere? Jaká je technika krmení? Nedostává jádro na prázdný žaludek?
Kolik kg je ten dostatečný přísun sena? Vážila jste to?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2017 10:34

"K dotahování, při sedlání zapnu na cca druhou díru od spoda aby sedlo drželo, o díru dotáhnu pak když nasedám, mezitím koník musí ujít cca 20 metrů, pak dojdu na jízdárnu dalších cca 30 metrů, obejdu jízdárnu a pak až dotahuju tak jak má být. Z obou stran když tak za podbřišník nekdo vezme tak tam je dostatek prostoru pro to, aby koník mohl dýchat. Podbřišník zkusím vymenit, možná zkusím i na týden třeba jiné sedlo."

A nebude kôň iba slabo dotiahnutý? Že sedlo má až príliš veľa vôle a tým ho môže trochu napr vzadu udierať?

ajda123

21.3.2017 10:36
ajda123

XXX.XXX.143.160

makki napsal(a):
Zkuste si dát pod sedlo přímo na hřbet koně bílé plátno a po ježdění uvidíte, jak jste na tom se sedlem. Jestli bude otisk symetrický, můžete sedlo patrně vyloučit jako důvod obrany koně. Jinak těch dalších příčin může být hodně a kdekoliv na těle koně a těžko se to hledá. Může to být třeba jenom nepohodlí nebo nepříjemný pocit, který je kůň schopen do jisté míry kompenzovat, ale zadělá si na problém úplně někde jinde. Zkuste vždy změnit jenom jednu věc a sledujte, co se bude nebo nebude dít.

Děkuji moc, vyzkouším smajlík konečně něco pořádného smajlík

ajda123

21.3.2017 10:37
ajda123

XXX.XXX.143.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"K dotahování, při sedlání zapnu na cca druhou díru od spoda aby sedlo drželo, o díru dotáhnu pak když nasedám, mezitím koník musí ujít cca 20 metrů, pak dojdu na jízdárnu dalších cca 30 metrů, obejdu jízdárnu a pak až dotahuju tak jak má být. Z obou stran když tak za podbřišník nekdo vezme tak tam je dostatek prostoru pro to, aby koník mohl dýchat. Podbřišník zkusím vymenit, možná zkusím i na týden třeba jiné sedlo."

A nebude kôň iba slabo dotiahnutý? Že sedlo má až príliš veľa vôle a tým ho môže trochu napr vzadu udierať?

Nemyslím si, nedlo mu nikam nesjíždí, není oholený, kdyby ho dřelo tak by se tam odíraly chlupy.. vše je v pořádku ikdyž mu zkouším na hřbet zatlačit po ježdění, zda ho tam něco bolí.

ajda123

21.3.2017 10:42
ajda123

XXX.XXX.143.160

keira napsal(a):
Co a v jakém množství žere? Jaká je technika krmení? Nedostává jádro na prázdný žaludek?
Kolik kg je ten dostatečný přísun sena? Vážila jste to?

Nevím jak jsme se přehouply od sedla ke krmění ale budiž.
ráno a večer má po fance ovsa, v poledne fanku ovsa
Na přilepšenou pivovarské kvasnice, MSM, vitamíny, lněné semínko

má box přímo u stodoly s krmením, takže dostane jako první seno, než se nakrmí všechny koně, cca 15 minut, pak dostává jádro. Seno se dává ještě v poledne.
Co se týče výživových hodnot, tento režim vyhovuje a nerada bych ho měnila, koník se mi krásně zpravil, má osvalenou horní linii a nikde mu žádná žebra nic neleze.

ajda123

21.3.2017 10:43
ajda123

XXX.XXX.143.160

Dělá to ikdyž ho jde sedlat někdo jiný. Moc často se to neděje, nenechávám na něj sedat každého.

Zkusím ten typ s bílým prostěradlem pod sedlo, abych koukla jestli to tam vše pasuje.

ajda123

21.3.2017 10:45
ajda123

XXX.XXX.143.160

Pokud to ještě pomůže tato informace - cca 1x týdně lonžuji, dělá to ikdyž na něj dávám lonžovací obřišník..

21.3.2017 10:47
keira

XXX.XXX.106.7

Informaci o souvislosti žaludečních vředů a šklební při dotahování jsem si nevycucala z prstu, uvádí se to v článkách na internetu a mluvila o tom i Ing.Mechová na přednášce.

Prostěradlo určitě zkuste, nebo stačí mít světlou dečku a nepříliš kvalitně vyčištěného koně. Ovšem symetričnost ukáže jen na to, zdali jsou sedlo a kůň symetričtí (či stejně křiví). Sama taky dělám tyhle obtisky, ale pak na ně zpravidla koukám a vlastně moc nevím, co mi tam vyšlo.

ajda123

21.3.2017 11:39
ajda123

XXX.XXX.143.160

keira napsal(a):
Informaci o souvislosti žaludečních vředů a šklební při dotahování jsem si nevycucala z prstu, uvádí se to v článkách na internetu a mluvila o tom i Ing.Mechová na přednášce.

Prostěradlo určitě zkuste, nebo stačí mít světlou dečku a nepříliš kvalitně vyčištěného koně. Ovšem symetričnost ukáže jen na to, zdali jsou sedlo a kůň symetričtí (či stejně křiví). Sama taky dělám tyhle obtisky, ale pak na ně zpravidla koukám a vlastně moc nevím, co mi tam vyšlo.

Tuto informaci jsem již taky slyšela, ale on to dělá když na něj to sedlo dávám a rovnám ho, dotahování a zbytek je v pořádku.

Včrera jsem zkusila i změnit postup, nejdřív jsem dala uzdečku a pak až šla se sedlem, tak chvilku stál a koukal co to dělám, ale jak jsem mu dala dečku na hřbet tak už přešlapoval a šklebil se.

21.3.2017 12:22
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Mohlo se stát, že se koník jednorázově přetáhnul od podbřišníku a už si to zafixoval jako špatnou vzpomínku, které se budete těžko zbavovat resp může to být na hodně dlouho. To by vysvětlovalo i to šklebení se na lonž.gurt.
Zkuste si vzít fleecovou bandáž nebo nějaký jiný pevnější kus látky podobné šířky jako podbřišník, protáhněte to koni pod břichem a zkuste za to na obou koncích zatáhnout. Jestli je to citlivost v této oblasti, bude reagovat jak popisujete, víte na čem jste a můžete to řešit jiným lepším podbřišníkem. Bude to ale běh na dlouhou trať. Jestli je to pravda, šla bych spíš do horse friendly materiálů (merino apod, osvědčil se mi hodně podbřišník značky Picasso z www.4horse.cz) bez gum, aby ho to nesvíralo až příliš. Gumy totiž sice povolí, ale taky stáhnou zpět...
Známé kůň po změně podbřišníku začal dokonce kulhat (rtg, sono a další vyšetření vyloučily jinou příčinu)
Jeden z mých koní nemá rád dotahování podbřišníku, je to ciťoš na břicho. Při dotahování se taky šklebí, když se do toho nadechuje. Jakmile je nasedlaný, tak je úplně v klidu a nijak to neřeší. Pro rýpaly nikdy nebyl přetažen, prostě to nemá rád, u některých podbřišníků je to horší, u jiných lepší, vylučujeme metodou pokus omyl, rozhodně to není sedlem. Při sedlání protáhnu sedlový řemen jednou podpínkou podbřišníku, na to potřebuju obě ruce, a pak už jednou rukou zlehka držím ohlávku koně na úvazu a druhou dotahuju. Mezi dírkami ho nechávám nadechnout se do podbřišníku. Při tomto postupu je výrazně klidnější a míň šklebivější, než když sedlo dotahuju oběma rukama naráz. Dotahuju taky postupně z obou stran.

Loolipoop

21.3.2017 17:25
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

Stačí používat při sedlání pamlsky.
Vezměte si sedlo, jen cvičně. Dojděte ke koni, dejte sedlo na něj a ihned mu dejte pamlsek... Zase sundejte sedlo a postup opakujte smajlík
To stejné s dotahováním. Dotáhnu poprvé na první dírku a ihned pamlsek. A takto stejně i s uzdečkou. Pokaždé za nauždění dávám kokyno a koně se mi do uzdeček cpou sami a to i tací, kteří u sedlání dřív dělali bugr smajlík
A takto vždy, když budete sedlat a za chvíli už mu to vadit nebude, protože v první řadě bude sedlo znamenat - dostanu kokyno smajlík
Koník si spojil něco špatného se sedlem - přílišné dotažení, moc práce, sedlo = jde se pracovat apod.
Tímto způsobem se to chování dá "přeučit", zpříjemnit mu to, nechat ho zjistit, že je to vlastně něco fajn.
Hodně zdaru.

21.3.2017 18:44
kallisto

XXX.XXX.135.38

Loolipoop napsal(a):
Stačí používat při sedlání pamlsky.
Vezměte si sedlo, jen cvičně. Dojděte ke koni, dejte sedlo na něj a ihned mu dejte pamlsek... Zase sundejte sedlo a postup opakujte smajlík
To stejné s dotahováním. Dotáhnu poprvé na první dírku a ihned pamlsek. A takto stejně i s uzdečkou. Pokaždé za nauždění dávám kokyno a koně se mi do uzdeček cpou sami a to i tací, kteří u sedlání dřív dělali bugr smajlík
A takto vždy, když budete sedlat a za chvíli už mu to vadit nebude, protože v první řadě bude sedlo znamenat - dostanu kokyno smajlík
Koník si spojil něco špatného se sedlem - přílišné dotažení, moc práce, sedlo = jde se pracovat apod.
Tímto způsobem se to chování dá "přeučit", zpříjemnit mu to, nechat ho zjistit, že je to vlastně něco fajn.
Hodně zdaru.

Do té doby, než začne kůň být dotěrný a pamlsky si vynucovat.

Loolipoop

21.3.2017 20:52
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

kallisto napsal(a):
Do té doby, než začne kůň být dotěrný a pamlsky si vynucovat.

Když správně používáte pozitivní posilování, tak si kůň pamlsky vynucovat nebude.
Viz například knihy od Františka Šusty :).

21.3.2017 21:10
keira

XXX.XXX.106.7

Loolipoop napsal(a):
Když správně používáte pozitivní posilování, tak si kůň pamlsky vynucovat nebude.
Viz například knihy od Františka Šusty :).

Nevím, jak to dělá pan Šusta, mně se kdysi ve stejné situaci (uplácení koně, co se šklebí při sedlání) stalo přesně to, že si to pak začal vynucovat.

Ale říkám si, že by možná stačilo mu hodit mrkev do žlabu a nedávat mu to z ruky.

21.3.2017 21:13
Terven

XXX.XXX.110.147

keira napsal(a):
Nevím, jak to dělá pan Šusta, mně se kdysi ve stejné situaci (uplácení koně, co se šklebí při sedlání) stalo přesně to, že si to pak začal vynucovat.

Ale říkám si, že by možná stačilo mu hodit mrkev do žlabu a nedávat mu to z ruky.

Uplácení pamlsky a odměňování pamlsky při pozitivním posilování nemůžete srovnávat - to je nebe a dudy.

21.3.2017 22:04
koně

XXX.XXX.205.252

keira napsal(a):

Odměňování pamlsky není uplácení, pokud si předem nastudujete potřebné publikace
Proto pamlsky podávat jen z rukou teoreticky poučené osoby

21.3.2017 22:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pamlskuji, kdy mě napadne, zatím mě žádný kůň nesežral, a ani nekousl.
A kapsy mám všechny a na svém místě. Pořád říkám, že mám hodné koně, kteří mají pro svou nedůslednou majitelku vzácné pochopení.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2017 22:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Pamlskuji, kdy mě napadne, zatím mě žádný kůň nesežral, a ani nekousl.
A kapsy mám všechny a na svém místě. Pořád říkám, že mám hodné koně, kteří mají pro svou nedůslednou majitelku vzácné pochopení.

Hlásím, že taky jsem pořád na živu. Čtrnáct mrkvolačných bestií mi denně usiluje o život, ale já se nedám mám neomezený počet municeeee.

21.3.2017 23:00
Terven

XXX.XXX.110.147

Ona to až taková věda není . Pokud kůň opakovaně dostává pamlsky ve chvílích, kdy si je vynucuje, šacuje kapsy či chňape, bude to dělat víc a víc a proč by ne, když mu to funguje.
A naučit ho, že pamlsek přijde jen tehdy, pokud nestrká čumák kam nemá, je otázkou pár minut.

21.3.2017 23:14
keira

XXX.XXX.106.7

koně napsal(a):
Odměňování pamlsky není uplácení, pokud si předem nastudujete potřebné publikace
Proto pamlsky podávat jen z rukou teoreticky poučené osoby

Hlavně aby nebylo potřeba, aby ty publikace předem nastudoval i kůn

22.3.2017 08:41
koně

XXX.XXX.205.252

keira napsal(a):
Hlavně aby nebylo potřeba, aby ty publikace předem nastudoval i kůn

Budete studovat společně.Až si ověříte, že látku vstřebal na výbornou, teprve podáte pamlsek

22.3.2017 10:16

Pokud jsem přehlédla, tak se omlouvám, ale jak často koník pracuje? Není prostě jen otrávený a kyselý z přemíry práce a to projevuje již nelibostí při sedlání? Jak často třeba chodí jen na relaxační vyjížďky do přírody?

Mám PSSM kobylu, která, než jsem ji odstavila úplně, musela pracovat opravdu denodenně a věřte, že ten kůň z toho je otrávený velmi rychle.

Netvrdím, že je to váš případ, jen píšu další možnou příčinu, která tu zmíněna nebyla.

ajka123

22.3.2017 12:21
ajka123

XXX.XXX.143.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud jsem přehlédla, tak se omlouvám, ale jak často koník pracuje? Není prostě jen otrávený a kyselý z přemíry práce a to projevuje již nelibostí při sedlání? Jak často třeba chodí jen na relaxační vyjížďky do přírody?

Mám PSSM kobylu, která, než jsem ji odstavila úplně, musela pracovat opravdu denodenně a věřte, že ten kůň z toho je otrávený velmi rychle.

Netvrdím, že je to váš případ, jen píšu další možnou příčinu, která tu zmíněna nebyla.

2x týdně terén,3x týdně jízdárna nebo 2x týdně a jednou lonž, dvakrát týdně volno.

22.3.2017 12:31

ajka123 napsal(a):
2x týdně terén,3x týdně jízdárna nebo 2x týdně a jednou lonž, dvakrát týdně volno.

Tak potom opravdu jen rady nade mnou, toto mi jako nijaká zátěž nepřijde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík