Ahoj, před týdnem jsem si splnila sen a koupila si vlastní kobylku (plnokrevnou arabku). Je skvělá, citlivá na pobídky, venku se skoro ničeho nebojí, nemá problém odejít od koní, prostě ta moje vysněná. Nicméně při prodeji jsem komunikovala spíše s paní, která se o kobylku v bývalé stáji starala, poněvadž její bývalý majitel je s prominutím blbec a vzpomenul si na ni jednou za půl roku a neplatil za ustájení. Z toho důvodu jsem si kobylku neodvezla s přesnými pokyny na co je a není zvyklá. První problémek nastal dnes s udidlem. Koupila jsem gumové, myslím, že 12,5 cm i s novou uzdečkou (koženou). Dnes ho měla poprvé, šly jsme jen na krokovou procházku (kopcovitý terén) a po vrácení do stáje jsem si všimla, že měla odranou kůži (normálně odchlípnutou) nad koutkem. Zítra volám veterinářovi a samozřejmě jí to budu něčím mazat, ale co s tím ? Ve stáji mi řekli, že koupit gumové kroužky, pomůže to ? Ona nejspíš na udidlo zvyklá není, nadměrně ho přežvykuje a jde vidět, že jí to není zrovna příjemné, ale bohužel ho mít musí - a k tomu se váže druhá část mého dotazu - zastavení. Když jsem si ji před koupí zkoušela, tak krásně reagovala na zastavení sedem, teď už tomu tak bohužel není a já nevím co s tím. Samozřejmě nechci zastavovat škubáním za otěže, nefungují ani slovní pobídky typu prrr, hou nebo stůj... Snažím se jí učit na to stůj, teď zastavuji kombinací mírného zatáhnutí za otěže, stisknutí kolen a zasednutí, ale není to stoprocentní a tím hůř, když s ní chci klusat, tak mi dost zrychluje... Někdo nějakou radu ? děkuji !
Máte kobylku týden, je to velmi krátká doba.Jezdil na ní někdo, kdo naposledy a jakým stylem, to nevíte.Že doma zastavila je dobře.Ale obecně se, v novém prostředí a k novému majiteli, koně mají tendence chovat trochu jinak.
Možná jí vadí to gumové udítko.Bývá tlusté, a proto má tendenci ho žvýkat a dávat najevo nepohodu.Možná proto si ten koutek skřípla.Zakoupila bych normální, kovové.Jednou lomené, ne tlusté, ne tenké.Gumy na koutky dát můžete, tím nic nezkazíte.Nebo kupte rovnou olivu.
S jiným stihlem pak nacvičujte dál.Ono se to všechno podá, časem.
farfar

XXX.XXX.48.22
Proč píšete že udidlo mít musí?
Co bezudidlovka?
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Spousta koni vyslovene nesnasi gumova udidla, nekteri reaguji nadmernym prezvykovanim, jini dokonce extremne casto a hlasite frkaji.
take bych se pridala k nazoru koupit olivu.
a pokud je to arabka normalni velikosti, bude pro ni velikost 12,5cm velka, koupila bych 11,5.
hanulinka
napsal(a):
Spousta koni vyslovene nesnasi gumova udidla, nekteri reaguji nadmernym prezvykovanim, jini dokonce extremne casto a hlasite frkaji.
take bych se pridala k nazoru koupit olivu.
a pokud je to arabka normalni velikosti, bude pro ni velikost 12,5cm velka, koupila bych 11,5.
A nebála bych se i tenciho uditka 16mm (max 18), arabci jsou fakt mrnavy v tomto.
Bohužel, optimisticka nejsem tez. Odpoved na zadavatelcinu otazku by vydal na knizku, jsou to zaklady co majitelce chybi - zaklady pece a jezdeni.
Ja konovi nechavam aspon mesic a rozkoukani v novem prostředí, max cisteni a nunaci prace, ke konci mesice chodime na procházky na ruce, aby jsme si ocumeli okoli staje. Trpělivost růže prinasi, u koni 3*.
hanulinka

XXX.XXX.17.204
evcusik
napsal(a):
A nebála bych se i tenciho uditka 16mm (max 18), arabci jsou fakt mrnavy v tomto.
Bohužel, optimisticka nejsem tez. Odpoved na zadavatelcinu otazku by vydal na knizku, jsou to zaklady co majitelce chybi - zaklady pece a jezdeni.
Ja konovi nechavam aspon mesic a rozkoukani v novem prostředí, max cisteni a nunaci prace, ke konci mesice chodime na procházky na ruce, aby jsme si ocumeli okoli staje. Trpělivost růže prinasi, u koni 3*.
Bohuzel ani toto neni idealni reseni.
kamaradka to delala stejne, jak popisujete, mesic se konik rozkoukaval, pak dlooouhe prochazky na ruce, lehka prace ze zeme..vse super.
konik hotovy poklad.
potom zacala pomalinku pracovat.
pak se ale ukazalo, ze konik pri pravidelne praci pod sedlem v klusu a cvalu v obratech kulha.
napred trosku (byl odpocaty) potom vic a vic.
jenze ejhle...po kontaktovani byvale majitelky ji bylo receno, ze to koni zpusobila sama, protoze kdyby si to nesl z puvodniho domova, urcite by se ozvala drive a ne az za 4 mesice.
takze - pozor i na podobne situace - trpelivost je vyborna, ale nektere problemy se vam drive neukazi, dokud s konem nezacnete pracovat.
hanulinka
napsal(a):
Bohuzel ani toto neni idealni reseni.
kamaradka to delala stejne, jak popisujete, mesic se konik rozkoukaval, pak dlooouhe prochazky na ruce, lehka prace ze zeme..vse super.
konik hotovy poklad.
potom zacala pomalinku pracovat.
pak se ale ukazalo, ze konik pri pravidelne praci pod sedlem v klusu a cvalu v obratech kulha.
napred trosku (byl odpocaty) potom vic a vic.
jenze ejhle...po kontaktovani byvale majitelky ji bylo receno, ze to koni zpusobila sama, protoze kdyby si to nesl z puvodniho domova, urcite by se ozvala drive a ne az za 4 mesice.
takze - pozor i na podobne situace - trpelivost je vyborna, ale nektere problemy se vam drive neukazi, dokud s konem nezacnete pracovat.
A nebo pečlivé prohlídnutí koně veterinářem při koupi, lépe + RTG snímky. Dneska bych bez toho koně nekupovala (a nebavím se o cenové relaci 100 tis Kč +).
hanulinka

XXX.XXX.17.204
Vet byl..delal ohybovky, rtg ne (drive se nerentgenoval pri prodeji kazdy kun )
jen pri podezdreni na zavadu
dopadlo to tak, ze nakonec se kun vezl na kliniku kde se udelalo rtg, naslo se stare, spatne srostle zraneni, tedy se prokazalo, ze jeste od puvodni majitelky a ona o tom musela vedet, protoze kdyz bylo zraneni cerstve, musel silne kulhat.
puvodni majitelka tedy me kamaradce rekla, ze ji penize teda vrati, at priveze kone, a at ho priveze do toho a toho terminu, ze bude sberny transport na jatka (samozrejme kamaradku psychicky vydirala, ale verim tomu, ze by konika na jatka poslala)
kamaradka nemela to srdce tak zlate zvire odsoudit na smrt.
konika si nechala.
nyni z nej ma misto sportaka kone na krokovky za 100 000 (uz je to starsi pan, je to par let)
nedostala zpet ani cast kupni ceny...byvala majitelka trvala na tom, bud vse a kun zpet, nebo nic.
svinarny se nedelaji jen dnes, delaly se i drive.
evcusik
napsal(a):
Souhlasím s Hanulinka.Žádné extrémní letité rozkoukávání.Může se to obrátit proti vám.
Samozřejmě pokud koupíte ročka, tak ho rajtovat nezačnete.
Ale při pořízení jezdeckého koně na určité úrovni zátěže, na kterou by měl být zvyklý, ho normálně začít využívat.Jen tak se projeví vady, a je ještě čas něco řešit.
Pokud se zadavatelka s kobylkou jezdecky trochu neshodne během týdne, není nic divného.Zadavatelka neupřesnila své předchozí zkušenosti, o kobyle taky nic moc neví.Tak se buď časem shodnou, nebo neshodnou
Změna udidla a trpělivost při práci jí tu byla popsána
Mám araby dva, jeden nosí udidlo 11,5 a druhý 12,5. Závisí to vždy na koni, ne na plemeni a generalizovat se nemusí vyplatit... Předchozí arabi, co jsem měla byli taky buď 11,5 nebo 12,5 na udidlech, pokud je nosili.
Používám pro oba dvakrát lomené stihla, pro jednoho kovové s příměsí mědi, pro druhého happy mouth. Tloušťky udítek max 16 mm, mají v držkách málo místa,18mm udítko už je nehorázně moc...
Gumové koužky nepomůžou, spíš jim ty jemné koutky ještě víc odřou, když zaberete za otěže a přitisknete tu gumu udidlovým kroužkem na koutek.
Učit zastavování na pamlsek, povel a pak dát pamlsek. Nejdřív ze země, pak ze sedla. U arabů to mám za ty léta odzkoušené a funguje to na jedničku.
Zadavatelka by měla počítat s tím, že u nového koně bude aklimatizace trvat min 2-3 měsíce, než si to začne sedat, kór jestli je ten kůň horkokrevného typu. Navíc, pokud nebyl předtím nějak zvlášť přiježďovaný, tak bude chvíli i trvat, než vůbec pochopí, co po něm chcete.
Odraná kůže v koutku tu kobču musela pěkně bolet. Jestli s vámi na vyjížďce zrychlovala a těšila se domů až se té bolesti zbaví, tak se není čemu divit - někteří koně by vás rovnou nechali jít domů pěšky. Než na ní znovu sednete, tak počkejte, až se jí odřenina zahojí. Když si dáte na koně nové a nezajeté cajky, vždycky si nejdřív pořádně vyzkoušejte jak kobyle sedí a jestli jí někde netlačí a neodírají. Nejlépe na jízdárně, kde můžete hned sesednout a doladit co je potřeba, a jestli máte možnost tak i s někým po ruce země, kdo na vás koukne a všimne si nesrovnalostí, kterých si nevšimnete ze sedla. Já gumové kroužky k udidlu používám a můžete je vyzkoušet, mohli by kobyle ochránit koutky před skřípnutím a odřením od kroužků udidla - stojí pár korun a jestli to budou vaše první cajky, které nakonec skončí nepoužívané v bedně tak vás to aspoň nebude moc stát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

1. by som skontrolovala vľkosť zubadla, tiež má naša plňaska 11.5.
2. by som skontrolovala hrúbku- tenké síce môže byť ostré, ale arab má malú tlamu
3. by som skontrolovala správne nastavenie zubadla, aj vhodné zubadlo príliš nízko, či vysoko môže spôsobovať nervy.
Ohľadom pomôcok je najlepšie koňa naučiť nejaký povel zo zeme a ten následne použivať zo sedla. Pokojne aj na odmenu. Zastavovať sa kobyle možno nechce aj s iných dôvodov, je nadupaná, chce bežať, čokoľvek...
Hlavne si nájdite nejakého rozumného trénera, ideálne takého, čo má skúsenost s prácou s arabmi, to bude najlepšie riešenie.
Jo, vždy jdou dvě věci proti sobě, dostatečně vyzkoušet a nechat čas na aklimatizaci. Já osobně prvotně vždy dbám na výběr prodávajícího - pokud mám jet trochu špatný pocit z člověka a jak jen trochu zadrhne komunikace, pak jdu od toho. Pokud se nemůžeme domluvit před koupí, jak to pak asi bude vypadat, až budu chtít z jakéhokoliv důvodu vrátit koně a peníze, že. Veterinární prohlídka je samozřejmost, ale z mého pohledu není vše spásná a v některých případech by náklady na pořádnou prohlídku mohli přerůst náklady na koně . Sama jdu zlatou střední cestou. Po dovezení koně vezmeme několikrát pod sedlo, tak, abychom vyzkoušeli, že při koupi nebyl nasedovaný a já nevím, co jiného a že to, co jsem přivezla domů, vypadá, že bude odpovídat tomu, co jsem chtěla a koupila. Při těchto prvních vyjížďkách se vyhýbáme konfliktu, tzn. jsou krátké, tak aby koni vyhovovaly, tak aby se nervoval co nejméně a abychom to všichni ve zdraví přežili. No a pak poskytuji ten čas. Začleňuji do stáda, vodím s ostatními, zavírám do boxu, prostě běžný režim. No a sleduji koně. Ve chvíli, kdy je v klidu, je to na něm tak nějak vidět. Naposledy jsme takto poskytli kobylce v podstatě dva měsíce. Byla stále "v pozoru", nešla jen tak začlenit do stáda, abychom se vyhnuli úrazu ostatních koní, takže stále pouze přes pásku apod. No, a ten čas se opravdu vyplatil, protože ve srovnání s těmi prvními vyjížďkami, kdy kobylka koukala jen, kde by "vzala dráhu", tak si pak muž sedl na hotového koně, ochotného spolupracovat a ve kterém vše, co jsem viděla při jeho zkoušení, skutečně je. Takže ve výše uvedeném případě, pokud majitelka nemá pochybnosti o zdraví kobyly, bych skutečně radila ubrat, pouštět co nejvíce do výběhu, manipulovat a pak začínat ideálně v kroku na jízdárně, pak v kroku venku, na jízdárně klusat a tak dál. Já jsem zatím (kromě hucula, na kterém se dalo ihned dříví štípat) nezažila žádného koně, který by se nechoval po přivezení pod sedlem jako trochu magůrek a ve skutečnosti takový ani jeden z nich není, resp. ta kobyla co trochu je byla po přivezení v podstatě nejezditelná...
Ahojte, omlouvám se, že píšu až teď - bylo hodně práce.
Na zodpovězení vašich dotazů - kobylka je zdravá, do stáda se začleňuje pomalu, to ano, ale teď už je alespoň v té fázi, že s jednou kobylkou tam může společně žrát aniž by se dokopaly. Ostatní kobyly jsou prostě dominy a jdou po ní, po chuděně mojí, zubama a zahánějí ode mě, což se snažím co nejvíce eliminovat. Jinak jsem zjistila, že je zrovna v říji, takže to možná taky ovlivnilo chování.
Jinak koutek se už zahojil, natírala jsem pravidelně framikoinem a žádný větší problém nenastal V mezi čase to byly procházky na vodítku, dneska jsem ji zprvu lonžovala (teda pokoušela se, jelikož to asi dělala poprvé v životě). Po chvíli pochopila, že má chodit/běhat kolečka. Perfektně jí jde přejít na slovo do klusu a cvalu, nicméně opačně jí to nejde vůbec, takže mě čeká práce, ale jsem i ráda, aspoň si ji naučím podle sebe
.
Odpoledne mi majitelé stájí nabídli, že mě vezmou na ní na vyjížďku - dali jsme jí tenčí a kovové udidlo + martingal. Zprvu šla krááásně, klusaly jsme v řadě, to se jí moc nelíbilo, ale zvládla to. Bohužel pak nám tam vletěla srna a bylo po ptákách a já z ní sletěla, jsme obě v pořádku. Nikam neutekla a já mám jen naraženou ruku Po nasednutí jsme zase zkoušely klusat, cítila jsem, že je nějaká nervózní, tak jsem jezdci předemnou řekla, že raději seskočím a chvíli ji uklidním ze země. Pán mě přesvědčoval, že je to zbytečné - v ten moment se kobyla rozcválala přes pole (z druhé strany cválal další kůň) nakonec se mi ji podařilo ukočírovat. Mohla být zase nervózní z udidla nebo přítomnosti koní, co se furt po ní ošívaly. Co jsme se vrátili na jízdárnu, tak si ji trenér vzal na pod sedlo a jemu šla celkem krásně. Zítra budeme cvičit na jízdárně i s trenérem, tak to snad bude postupem času všechno lepší
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Ježíšmarjá nemůžete tý kobyle chuděře prostě dát měsíc voraz ať se rozkouká a brát jí max na prochajdy na ruce nebo popracovat pár minut z ruky a pak na pár minut jen tak sednout? Ne honem do sedla a musíš fungovat a hned a trénink trénink trénink protože JÁ potřebuju za každou cenu jezdit a vozit si zadek
U normálních lidí bývá dobrým zvykem po koupi koně nechat týden, dva tři i déle dle povahy rozkoukávat a v tu dobu po něm víceméně nic nechtít a začít pomaličku zvmákneš běžné ošetřování? super tak příště zkusíme na ruce na prochajdu, příště pár cviků na ruce v kruhovce, příště na pár minut pocourat na jízdárně, a takhle v klídku postupovat a ne přivízt vykulený zvíře hned na něj hupnout a chtít aby fungoval jak hodinky a když nefunguje přidávat mu práci a nervy.
Je mi z vás smutno a fakt bych vám přála aby vaše kobyla byla povahy mojí ex achaly - ta by vám tohle zacházení vysvětlila hodně rychle takovým stylem že už byste si na ní nikdy nesedla. Ani váš skvělej trenér.
kajunkka
napsal(a):
Ahojte, omlouvám se, že píšu až teď - bylo hodně práce.
Na zodpovězení vašich dotazů - kobylka je zdravá, do stáda se začleňuje pomalu, to ano, ale teď už je alespoň v té fázi, že s jednou kobylkou tam může společně žrát aniž by se dokopaly. Ostatní kobyly jsou prostě dominy a jdou po ní, po chuděně mojí, zubama a zahánějí ode mě, což se snažím co nejvíce eliminovat. Jinak jsem zjistila, že je zrovna v říji, takže to možná taky ovlivnilo chování.
Jinak koutek se už zahojil, natírala jsem pravidelně framikoinem a žádný větší problém nenastal V mezi čase to byly procházky na vodítku, dneska jsem ji zprvu lonžovala (teda pokoušela se, jelikož to asi dělala poprvé v životě). Po chvíli pochopila, že má chodit/běhat kolečka. Perfektně jí jde přejít na slovo do klusu a cvalu, nicméně opačně jí to nejde vůbec, takže mě čeká práce, ale jsem i ráda, aspoň si ji naučím podle sebe
.
Odpoledne mi majitelé stájí nabídli, že mě vezmou na ní na vyjížďku - dali jsme jí tenčí a kovové udidlo + martingal. Zprvu šla krááásně, klusaly jsme v řadě, to se jí moc nelíbilo, ale zvládla to. Bohužel pak nám tam vletěla srna a bylo po ptákách a já z ní sletěla, jsme obě v pořádku. Nikam neutekla a já mám jen naraženou ruku Po nasednutí jsme zase zkoušely klusat, cítila jsem, že je nějaká nervózní, tak jsem jezdci předemnou řekla, že raději seskočím a chvíli ji uklidním ze země. Pán mě přesvědčoval, že je to zbytečné - v ten moment se kobyla rozcválala přes pole (z druhé strany cválal další kůň) nakonec se mi ji podařilo ukočírovat. Mohla být zase nervózní z udidla nebo přítomnosti koní, co se furt po ní ošívaly. Co jsme se vrátili na jízdárnu, tak si ji trenér vzal na pod sedlo a jemu šla celkem krásně. Zítra budeme cvičit na jízdárně i s trenérem, tak to snad bude postupem času všechno lepší
Kobyla je nervózní z vás, protože jste nejistá. Je v novém prostředí, s bolavou hubou, nemá ve vás žádnou oporu, jakmile jí vylezete na záda, očekáváte problémy a ony taky okamžitě nastanou. Sama si nevěříte - je otázka, zda pouze, když jste v sedle, nebo i při práci ze země. Kůň nepotřebuje k životu žádnou práci v takovém smyslu, jak si ji představuje člověk - nemusí sportovat, podávat výkon, k životu mu stačí stádo, krmení a vlídné zacházení. Tyto tři věci byste měla svému koni poskytnout mnohem dříve než trénink. S ježděním pod trenérem si dejte klidně měsíc pauzu a snažte se prostě s kobylou být - jezdit za ní, vzít ji popást, hřebelcovat, masírovat a vodit ven a seznamovat se s okolím. Později se vám důvěra koně mnohonásobně vrátí, zvlášť u araba.
To, o co se pokoušíte v citovaném příspěvku výše, je cesta do pekla - pro koně i pro vás. Dostanete se do situace, kdy kobyla bude stupňovat odpor, protože ji neslyšíte (nevnímáte, co říká) a nakonec ji pošlete do světa...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ježíšmarjá nemůžete tý kobyle chuděře prostě dát měsíc voraz ať se rozkouká a brát jí max na prochajdy na ruce nebo popracovat pár minut z ruky a pak na pár minut jen tak sednout? Ne honem do sedla a musíš fungovat a hned a trénink trénink trénink protože JÁ potřebuju za každou cenu jezdit a vozit si zadek
U normálních lidí bývá dobrým zvykem po koupi koně nechat týden, dva tři i déle dle povahy rozkoukávat a v tu dobu po něm víceméně nic nechtít a začít pomaličku zvmákneš běžné ošetřování? super tak příště zkusíme na ruce na prochajdu, příště pár cviků na ruce v kruhovce, příště na pár minut pocourat na jízdárně, a takhle v klídku postupovat a ne přivízt vykulený zvíře hned na něj hupnout a chtít aby fungoval jak hodinky a když nefunguje přidávat mu práci a nervy.
Je mi z vás smutno a fakt bych vám přála aby vaše kobyla byla povahy mojí ex achaly - ta by vám tohle zacházení vysvětlila hodně rychle takovým stylem že už byste si na ní nikdy nesedla. Ani váš skvělej trenér.
Vůbec nechápu, co je tohle za výlev!?
Normální je s koněm, kterého si koupím, pracovat adekvátně jeho nátuře a stupni výcviku (a mým zkušenostem). Pokud si koupím koně adektávního svým zkušenostem, předpokládám, že si s ním poradím a budu schopná nějak uchopit jeho aklimatizaci.
Ikdyž si koupím remontu, jsem schopná s ní začít pracovat. Ne jí na měsíc pustit do výběhu (v případě sportovní stáje nechat stát na boxe a občas povodit?) a nic po ní nechtít.
Pokud je to kůň, který je normálně zaježděný, nevidím důvod, proč by ho zadavatelka nemohla vzít - kort v doporovodu dalších koní - pod sedlo na vyjížďku nebo pod dohledem trenéra na jízdárnu? Kdo říká, že po ní budou něco extra chtít? Trenér může být naopak dobrá spojka pro začátky nejistého jezdce s novým koněm. Právě proto, aby ohlídal, že se nebude po kobyle chtít víc, než je schopná v klidu jezdci v daném okamžiku dát.
Máte nějaké zkreslené představy...

Zadavatelce: už jste tu dostala víc odpovědí. Nebudu je pročítat.
Za mě: začít s kobylou pracovat na jízdárně, v ohraničeném prostoru, abyste se navzájem osahaly a porozumněly si. Nejlíp na ruce, pak na lonži. Naučit na slovní povel na to zastavení, aby se to dalo použít pak spolehlivě někde, kde bude problém skrze nervičky, atp. Do terénu bych jí zatím netahala, pokud si nejste stopro jistá. Jak říkala koně: to, že chodila dobře ve své stáji, rozhodně neznamená, že bude dělat v novém. Natožpak pokud nejste kdovíjaký jezdec a kobyla Vám nerozumí, protože např. používáte jiné pomůcky, než na jaké je zvyklá.
Dejte pozor na to, abyste toho po ní nechtěla moc. Kort u kobyly to může být velmi rychlá cesta do pekel.
Pracujte s ní tak, aby byla v klidu, prokládejte práci něčím příjemným, choďte zatím jezdit třeba, když bude někdo další na jízdárně, aby měla na očích dalšího koně, aby se Vám zbytečně nenervovla, že je sama a soustředila se na Vaše požadavky. Nepřepínejte jí a dejte na svou intuici. Ta by Vám mohla pomoci se dříve naladit na společnou vlnu. Pokud si nebudete s něčím vědět rady, neváhejte se obrátit na kohokoli, čí práce a zacházení se Vám bude ve stáji líbit. Nemusí to být vždy nutně cvičitel. I starší člověk (myšleno ne týnka) Vám může předat dost zkušeností - nemusí být zrovna držitel licence...
Hodně štěstí.
PS: Dotaz nezní jako zrovna od moc zkušeného jezdce, proto mi vyjelo překvapeně obočí nad výběrem plemena...ale každému co jeho jest..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
napsal(a):
Vůbec nechápu, co je tohle za výlev!?
Normální je s koněm, kterého si koupím, pracovat adekvátně jeho nátuře a stupni výcviku (a mým zkušenostem). Pokud si koupím koně adektávního svým zkušenostem, předpokládám, že si s ním poradím a budu schopná nějak uchopit jeho aklimatizaci.
Ikdyž si koupím remontu, jsem schopná s ní začít pracovat. Ne jí na měsíc pustit do výběhu (v případě sportovní stáje nechat stát na boxe a občas povodit?) a nic po ní nechtít.
Pokud je to kůň, který je normálně zaježděný, nevidím důvod, proč by ho zadavatelka nemohla vzít - kort v doporovodu dalších koní - pod sedlo na vyjížďku nebo pod dohledem trenéra na jízdárnu? Kdo říká, že po ní budou něco extra chtít? Trenér může být naopak dobrá spojka pro začátky nejistého jezdce s novým koněm. Právě proto, aby ohlídal, že se nebude po kobyle chtít víc, než je schopná v klidu jezdci v daném okamžiku dát.
Máte nějaké zkreslené představy...
Tohle já chtít po své bývalé achale zaručuju vám já i každý kdo ji zná že byste toho koně doživotně zkur*la. A to to byl kůň ze sportu. Jen prostě blbě snášela změny a byl z ní uzlíček nervů a dlouho, předlouho si zvykala na nové lidi nové prostředí a x měsíců než začala svému člověku věřit.
Ano adekvátně s koněm pracovat ale ne že přivezu vyjukaného koně o kterém vím naprosté kulové rovnou na něj hupsnu a budu očekávat perfekt šlapání. A když ano jí vemu na lonž, pak na vyjížďku a pak na ní ještě narvu trenéra a přitom evidentně neni připravená ani na jedno dobře to není.
Pokud navíc umíte číst já nepsala nedělat s ní měsíc nic ale dle toho jak se projevuje začít první den jen čištěním druhý den vzít třeba na ruce na prochajdu, třetí popracovat zlehka třeba v kruhovce a ne na ní druhej den hupsnout a hurá na vyjížďku do prostředí kde to nezná s jezdcem co nezná atd atd. Tohle je u vnímavejch koní cesta do pekel což bych čekala že zrovna vy vědět budete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Já zas nechápu Hhippie potřebu lidí jak si koupí koně okamžitě a hned a bez výhrad po něm začít chtít výkony. Ono člověka nebo koně zabije nechat ho tejden rozkoukat a jen ho vzít popást nebo na ruce na prochajdu? Proč? Já nemluvila o měsíci jako pevné době. Xhtělo by to lépe číst.

Mno, evidentně máme každá jiné zkušenosti, znalosti a představy o spolupráci člověk - kůň
Každopádně šlo o to, jak jste "napadla" zadavatelku. Přišlo mi to zbytečné.
Tak jak pise Hhipie, to jde celkem v pohode udelat s tinkerem. Privezu, vyndam z voziku a odpoledne uz muzu jit na vyjizdku. Ale s plnokrevnym arabem... jo to je jina legrace asi.
Podle otazky zadavatelky mam tez pocit, ze plnokrevny arab neni asi uplne az tak spravna volba kone pro ni, ale budiz. Priklanela bych se k tomu, s novou kobylkou pracovat nejdrive v arene, v ohranicenem prostoru, jak ze zeme tak jezdecky. Idealne s pomoci trenera.
A teprve az bude kobyla dobre reagovat na pomucky, plynule stridat prechody atd., bych si troufla s ni jet ven.
Zvlast pokud se jeste navic resi, jake udidlo ji dat a vubec otazky vystroje, bych s ni nejezdila nikam ven nebo na dlouho. Martingal neni reseni niceho, pouze zakryti problemu.
napsal(a):
Mno, evidentně máme každá jiné zkušenosti, znalosti a představy o spolupráci člověk - kůň
Každopádně šlo o to, jak jste "napadla" zadavatelku. Přišlo mi to zbytečné.
Asi máme jiné názory a zkušenosti (v mém případě s araby). Primárně vnímám zvíře jako zvíře, které má nárok na aklimatizaci (časově dle jeho naturelu), má nárok reagovat jakkoli na nové prostředí (jen chci dodržení bezpečnosti lidí). A celkově si toho koně vážím, že mě nechá na sebe si sednout a má z toho radost, ne že ho využívám jak bicykl.
Ale evidentně to podle Vás zadavatelka dělá dobře, nečeká a kůň ji funguje jak hodinky (a je tak zdravý). V zásadě, kde není rozum a cit, ifauna opravdu neporadí.
Mrzí mě, kolik koní u nás mají hodnotu bicyklu
Nedělejte z koní chudáky, jsou to atleti s ohromnou sílou a správným tréninkem se jejich síla usměrňuje. To že přivezete nového koně, hodíte do výběhu a strašně ho litujete, jak je toho na něj moc, je to nejhorší co můžete udělat. Právě jak je vyjukaný, tak z toho nedělejte haló, ale vemte koně do pár dní trénovat, protože to právě je to jediné co je koni známé.
Vím jak si holčina přivezla kobylu, pár týdnů to byly jen procházky na ruce a mazlení a čištění a to vaše ráádoby poznávání. Pak mělo dojít na krátkou vyjížďku, ale kobyla holku málem zabila, protože nakumulovaná energie za měsíc nicnedělání udělalo svoje. A tak se to táhlo celý rok, protože se holčina začala bát, skoro nejezdila, kobyla nevybouřená a doslova při každé jízdě shodila.
Každý kůň potřebuje jistotu něčeho známého, pro ty vaše obtloustlé koně to asi bude nekonečné žraní, tak potřebují čas ve výběhu. Pro jiné je ale známý pravidelný pohyb, nehledě na to kde jsou, a sami dobře víte jak se koně chovají, když nedostanou svou pravidelnou dávku žrádla, tak proč by se nemohli stejně chovat koně, kteří mají absťák z nedostatku pohybu.
blackmyday
napsal(a):
Nedělejte z koní chudáky, jsou to atleti s ohromnou sílou a správným tréninkem se jejich síla usměrňuje. To že přivezete nového koně, hodíte do výběhu a strašně ho litujete, jak je toho na něj moc, je to nejhorší co můžete udělat. Právě jak je vyjukaný, tak z toho nedělejte haló, ale vemte koně do pár dní trénovat, protože to právě je to jediné co je koni známé.
Vím jak si holčina přivezla kobylu, pár týdnů to byly jen procházky na ruce a mazlení a čištění a to vaše ráádoby poznávání. Pak mělo dojít na krátkou vyjížďku, ale kobyla holku málem zabila, protože nakumulovaná energie za měsíc nicnedělání udělalo svoje. A tak se to táhlo celý rok, protože se holčina začala bát, skoro nejezdila, kobyla nevybouřená a doslova při každé jízdě shodila.
Každý kůň potřebuje jistotu něčeho známého, pro ty vaše obtloustlé koně to asi bude nekonečné žraní, tak potřebují čas ve výběhu. Pro jiné je ale známý pravidelný pohyb, nehledě na to kde jsou, a sami dobře víte jak se koně chovají, když nedostanou svou pravidelnou dávku žrádla, tak proč by se nemohli stejně chovat koně, kteří mají absťák z nedostatku pohybu.
Jaky kun ma podle vas abstak z nedostatku pohybu, jestlize chodi normalne do vybehu? Ja mam napr. kone 24/7 venku a nevsimla jsem si, ze by trpeli nedostatkem pohybu a rozhodne netrvaji na tom, ze potrebujou denne trenovat. To je lidska nutnost, porad trenovat, kone na to kaslou. Kone potrebuji prostor, kamarady, zradlo a volny pohyb.
Obtloustleho kone co potrebuje nekonecne zrat, si predstavujete jak?
Nemůžu si koupit trénovaného koně(tedy s pravidelným jízdárenským pohybem) a pak ho nechat hnít na pastvě. Sorry, ale nikdo nemá pastvu kde kůň nachodí 30km za den, proto je z mého hlediska pojem pastva neebo výběh jako sedavé zaměstnání člověka. Když má kůň pohyb přidaný v tréninku/procházce je to jenom dobře (trénink neznamená přípravu do Grand Prix!). A kůň zvyklý na tenhle pohyb a najednou nechaný ladem, má najednou nevybouřenou energii. Je to stejné jako když pastevního koně najednou zavřete do boxu, taky má nedostatek pohybu a vetšinou mu hrábne.
K tomu tlouštíkovi: hodně lidí se chlubí, jak má tlusté koně a nechtějí po nich "práci", že je to tak pro koně nejlepší. Je to zase druhá strana exttrému, klidně si to přirovnejte k lidem- jedni nic nedělají tloustnou, mají v háji srdce i klouby, druzí provozují sport extrémní, třeba kulturisti mají do zdavého sportu hoooodně daleko.

Blackmyday: díky. Už jsem si zase připadala jak z jiného světa.
Evcusik, ciraali: rozumím, že když se chcete do někoho pouštět, tak čtete jen to, co se vám hodí. Proto ještě jednou vkládám návod pro zadavatelku, jak bych to dělala já:
Za mě: začít s kobylou pracovat na jízdárně, v ohraničeném prostoru, abyste se navzájem osahaly a porozumněly si. Nejlíp na ruce, pak na lonži. Naučit na slovní povel na to zastavení, aby se to dalo použít pak spolehlivě někde, kde bude problém skrze nervičky, atp. Do terénu bych jí zatím netahala, pokud si nejste stopro jistá. Jak říkala koně: to, že chodila dobře ve své stáji, rozhodně neznamená, že bude dělat v novém. Natožpak pokud nejste kdovíjaký jezdec a kobyla Vám nerozumí, protože např. používáte jiné pomůcky, než na jaké je zvyklá.
atakdáleatakdále
Kde je co špatně?
Že se mají nejdřív osahat a poznávat se na ruce v uzavřeném prostoru a až pak do sedla, nejlépe s dohledem...?
Jediné, co neradím, je, že jí má nechat úplně ladem. V tom mám přístup jiný. Pokud si koupím koně a chci, aby mě přijal za parťáka, budu se snažit s ním trávit nejlépe každodenně čas. To zahrnuje péči o něj, nějakou procházku, atp. Tím, že ho nechám být - a pozor - bavíte se o svém prostředí "pastevek", ale ona může být klidně ustájená v boxe bez možnosti být celý den venku - pak si vůbec nedokážu představit, nechat jí týden,14 dní "aklimatizovat" bez toho, abych po ní něco chtěla. Jasně, je to extrém, ale nevíte, v jakém režimu je. Jen, že se nedostane ke žrádlu, když je s jinými kobylami.
napsal(a):
Blackmyday: díky. Už jsem si zase připadala jak z jiného světa.
Evcusik, ciraali: rozumím, že když se chcete do někoho pouštět, tak čtete jen to, co se vám hodí. Proto ještě jednou vkládám návod pro zadavatelku, jak bych to dělala já:
atakdáleatakdále
Kde je co špatně?
Že se mají nejdřív osahat a poznávat se na ruce v uzavřeném prostoru a až pak do sedla, nejlépe s dohledem...?
Jediné, co neradím, je, že jí má nechat úplně ladem. V tom mám přístup jiný. Pokud si koupím koně a chci, aby mě přijal za parťáka, budu se snažit s ním trávit nejlépe každodenně čas. To zahrnuje péči o něj, nějakou procházku, atp. Tím, že ho nechám být - a pozor - bavíte se o svém prostředí "pastevek", ale ona může být klidně ustájená v boxe bez možnosti být celý den venku - pak si vůbec nedokážu představit, nechat jí týden,14 dní "aklimatizovat" bez toho, abych po ní něco chtěla. Jasně, je to extrém, ale nevíte, v jakém režimu je. Jen, že se nedostane ke žrádlu, když je s jinými kobylami.
Taky jsem z jiného světa, neboť výše radím, něco dělat
Zadavatelka píše, že má trenéra a že jemu kobyla chodila, tak se snad nějak shodnou.
koně
napsal(a):
Taky jsem z jiného světa, neboť výše radím, něco dělat
Zadavatelka píše, že má trenéra a že jemu kobyla chodila, tak se snad nějak shodnou.
Jojo, děvčata :D jako já bych snad psala, vyndat z vozíku a už se na koně ani nekouknout.
Já jsem jen psala, že si nemyslím, že je hned nutné lézt na hodinovou cvalovou vyjížďku. Samozřejmě že v aklimatizační době o koně pečuji (čištění, manipulace, vylítání v jízdárně či třeba procházka po okolí,5-10 min jízdárničení).

Nojo, tak zadavatelka prostě už ví, že to byla blbost, na kobylu lézt a je jasné, že je třeba nejdřív utužovat vztah ze země a nedostávat se do konfliktů a až se koby aklimatizuje, začít od ní i pomalu něco chtít. A mít k ruce někoho, kdo by jí mohl případně pomoct.
Tak už se snad shodujem, což?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Koně si kupuji na ježdění, na koukání mám dalekohled.
Závodní koně jsou v sezonu každý víkend někde jinde, jiné prostředí, cizí koně, jiná voda, jiné seno. Těžko budou závodníci čekat, až se kůň rozkouká. A to jsou koně o několik levlů kvalitnější než zmiňovaná hebelka.
Jak jinak, než ježděním poznám, že je kůň pro mě vhodný? Jak jinak, než ježděním poznám, že nemá skryté vady?
Za měsíc se můžu jít s nějakou reklamací jít klouzat. To pak je tak na soud, který nejspíš nevyhraji. A taky si na koně zvyknu a bude mi blbé, vůči němu, ho vracet
Sisi58, přirovnání k závodním koním hezké, ale trochu mimo. Ano, mohou být víkend co víkend na jiném závodišti, ale mají svého ošetřovatele a rutinu. Ani tak někteří necestují dobře a v klidu.
O kobyle zadavatelky nevíme skoro nic - třeba byla celý život na jednom či dvou místech, změna jí nevyhovuje, ani zadavatelka vlastně neví, na čem byla ježděná, jak se chová na vyjížďce, s majitelem není v kontaktu, takže to vypadá, že si na vše musípřijít sama. Vzhledem k tomu, že styl dotazů a návrh řešení odpovídá spíš pokročilejšímu začátečníkovi v kombinaci s arabskou klisnou bez odborného dohledu, nezačala šťastně.
saola
napsal(a):
Sisi58, přirovnání k závodním koním hezké, ale trochu mimo. Ano, mohou být víkend co víkend na jiném závodišti, ale mají svého ošetřovatele a rutinu. Ani tak někteří necestují dobře a v klidu.
O kobyle zadavatelky nevíme skoro nic - třeba byla celý život na jednom či dvou místech, změna jí nevyhovuje, ani zadavatelka vlastně neví, na čem byla ježděná, jak se chová na vyjížďce, s majitelem není v kontaktu, takže to vypadá, že si na vše musípřijít sama. Vzhledem k tomu, že styl dotazů a návrh řešení odpovídá spíš pokročilejšímu začátečníkovi v kombinaci s arabskou klisnou bez odborného dohledu, nezačala šťastně.
Asi jsem trošku přestřelila, s tím přirovnáním, ale nechávat stát zdravého, jezdeckého, normálního koně měsíc, aby se okoukal? Proč? Max mu za ten měsíc opadnou svaly na hřbetě a nebude mu pasovat sedlo. Nikde netvrdím, že má majitel nového koně hnát bičem pod pěnou 15 km v kuse, aby něco zjistil nebo "si zajezdil", ale nejezdit vůbec?
Achjo, rozhodně jsem nechtěla, aby se debata táhla tímto směrem. No budiž. Po dovezení byla kobyla 5 dní v klidu - nejdřív byla v samostatném výběhu hned vedle ostatních koní, aby nedošlo k úrazu a postupně se začleňovala. Po těch 5 dnech jsem si ji vzala s přítelem na vyjížďku (krátkou a v kroku) šli jsme jen přes kopec na louku ohraničenou, kde jsem ji nechala se hodinu pást - byla spokojená a i v tu dobu měla udidlo. Udidlo měla i v době, kdy jsem ji zkoušela na farmě, odkud jsem ji kupovala - tam nebyl téměř žádný problém a to jsem s ní klusala hodně a ani jednou mi nepřeskočila do cvalu, takže buď ji předtím hodně odjezdili, nebo to prostě bylo domáckým prostředím.
Jelikož její bývalý majitel je s prominutím de*il a ani se nezajímal o to, kam kobyla šla a jak se vůbec má, tak nemám jak získat informace, na co byla při ježdění zvyklá atd.
Momentálně je kobylka ustájená přes den výběh noc box, kde má jídla dostatek, nějaké nadměrné šikany se jí taky nedostává, jen se prostě čertí s udidlem v hubě. Včera jsme zkoušeli i chvíli bezudidlové ježdění (já byla divák, seděl na ní trenér) a moc rozdíl jsem v chování teda neviděla. - pro rýpaly - jezdilo se na ní cca 15 minut. Nakonec trenér usoudil, že si na to udidlo prostě musí postupně zvyknout a dneska měla udidlo i ve výběhu, tak uvidím, jestli to k něčemu bude.
Jinak si nemyslím, že by kobyla měla nervy ze mě, docela se na mě upnula a jen co vylezu z auta, tak za mnou v ohradě cupitá i když je s koňmi na druhé straně výběhu a čeká u východu, kdy si ji vezmu.
Pro umírnění diskuze přikládám její fotku
To kajunkka
Je to asi tak, že každý koník, kterého si běžný majitel může dovolit koupit, má své mouchy. Některý větší a některý menší. Problém s udidlem je sice nepříjemný, ale zase to není taková katastrofa.
Prostě budete kupovat nová a nová udidla( nepadnoucí posílat dál) dokud nepřijdete na to pravé.Vůbec se kvůli tomu nenervujte a hlavně vydržte, ono se to podaří. Měla jsem něco podobného, po čase to přešlo. Taky jsem udidla kupovala a prodávala.
kajunkka
napsal(a):
Achjo, rozhodně jsem nechtěla, aby se debata táhla tímto směrem. No budiž. Po dovezení byla kobyla 5 dní v klidu - nejdřív byla v samostatném výběhu hned vedle ostatních koní, aby nedošlo k úrazu a postupně se začleňovala. Po těch 5 dnech jsem si ji vzala s přítelem na vyjížďku (krátkou a v kroku) šli jsme jen přes kopec na louku ohraničenou, kde jsem ji nechala se hodinu pást - byla spokojená a i v tu dobu měla udidlo. Udidlo měla i v době, kdy jsem ji zkoušela na farmě, odkud jsem ji kupovala - tam nebyl téměř žádný problém a to jsem s ní klusala hodně a ani jednou mi nepřeskočila do cvalu, takže buď ji předtím hodně odjezdili, nebo to prostě bylo domáckým prostředím.
Jelikož její bývalý majitel je s prominutím de*il a ani se nezajímal o to, kam kobyla šla a jak se vůbec má, tak nemám jak získat informace, na co byla při ježdění zvyklá atd.
Momentálně je kobylka ustájená přes den výběh noc box, kde má jídla dostatek, nějaké nadměrné šikany se jí taky nedostává, jen se prostě čertí s udidlem v hubě. Včera jsme zkoušeli i chvíli bezudidlové ježdění (já byla divák, seděl na ní trenér) a moc rozdíl jsem v chování teda neviděla. - pro rýpaly - jezdilo se na ní cca 15 minut. Nakonec trenér usoudil, že si na to udidlo prostě musí postupně zvyknout a dneska měla udidlo i ve výběhu, tak uvidím, jestli to k něčemu bude.
Jinak si nemyslím, že by kobyla měla nervy ze mě, docela se na mě upnula a jen co vylezu z auta, tak za mnou v ohradě cupitá i když je s koňmi na druhé straně výběhu a čeká u východu, kdy si ji vezmu.
Hubu uvnitř jste kontrolovali? Žádné otlaky na dásních, poranění, bulka, neudržované zuby?
kajunkka
napsal(a):
Tak podle mě jste to udělala celkem správně, jen asi s uspěchaným ruchem na vyjížďce. U nás má nový kůň taky cca týden na rozkoukání, na ruce ho seznámíme s okolím a se vším čeho by se mohl bát. Musí si zvyknout na nové seno, žrádlo, vodu, koně, box, výběhy...je toho dost a pokud to není ostřílený závodní kůň, tak má co vstřebávat. Zhruba po tom týdnu se vezme ven ještě s dalším koněm, kde se tempo určuje výhradně výrazem koně a pocitem jeho jezdce... Naopak u nás se chodí na jízdárnu až když je kůň v pohodě v lese a seznámen se svým jezdcem. Na vyjížďkách si na rovných úsecích za koněm v klidu srovnají pobídky a pomůcky a koníkovi tak naprosto nenásilně vysvětlíme, co se po něm bude chtít. Když už není vodící kůň potřeba, jede první nový koníka a klidný kůň jde za ním. Pokud se poleká, není to nic dramatického neb kůň za ním nehne ani brvou. Pokud je to "trochu vykulenec nabitý energií-dlouho neježděný" a jezdec není úplně jistý v kramflecích, pak jim koně den před vyjížďkou odpoledne polonžuju /většinou cca 2x 5 minut na každou ruku/ kůň se uvolní, na lonži si, když jeví zájem i zacvála a druhý den pak za klidným vodícím koněm nemá potřebu extra juchat. Ze začátku vyjížďky probíhají v klidu, krok a klus, cváláme až když vidím, že jezdec koně ovládá a kůň je uvolněný a nespěchá...vozím sebou okolo pasu uvázané vodítko pro případ, že by nastal problém po cestě. Takhle jsme to zvládli vždy se všemi koňmi co k nám přišli bez ztráty kytičky ku spokojenosti nového koně i jeho jezdce:)
Sisi má velkou pravdu v tom, že několikaměsíční aklimatizace koně Vám sebere možnost koně vrátit pro skrytou vadu na kterou pravděpodobně bez určité zátěže koně nepřijdete a ani nezjistíte, zda si s koněm vyhovujete.
sisi58
napsal(a):
To kajunkka
Je to asi tak, že každý koník, kterého si běžný majitel může dovolit koupit, má své mouchy. Některý větší a některý menší. Problém s udidlem je sice nepříjemný, ale zase to není taková katastrofa.
Prostě budete kupovat nová a nová udidla( nepadnoucí posílat dál) dokud nepřijdete na to pravé.Vůbec se kvůli tomu nenervujte a hlavně vydržte, ono se to podaří. Měla jsem něco podobného, po čase to přešlo. Taky jsem udidla kupovala a prodávala.
Ani si nemyslím, že by bylo třeba kupovat kvanta udidel, určitě správnou velikost, což Vám jistě ve stáji poradí a u toho arábka bude určitě hrát roli i tloušťka udidla.
Ale ze zkušenosti: po cca 5ti leté pauze se začal zase uzdit starší šiml / bílá= citlivější kůže/ a cca měsíc jsme se potýkali s odřenými koutky po každém ježdění. Kůň šel po celou dobu se zahozenými otěžemi ale stejně měl po příjezdu domů růžové koutky. Vyzkoušeli jsme plastové, gumové,2x lomené, olivu, déčko, prostě vše co jsem měla v jeho velikosti doma. Ze začátku se hledání vhodného udidla jevilo neúspěšně ale koník si prostě musel zvyknout, že v té hubě něco má. Teď má jablečňáka a huba je OK. Takže já si myslím, že je třeba vydržet a mazat, mazat, mazat. /nemazala bych ale framykoinem/, spíš bych použila vazelínu - důležité je kůži vyhojit, zvláčnit a udržovat koutky mastné než si zase na udidlo zvyknou.
Berrry

XXX.XXX.9.147
Je sice dobře, že spolupracujete s trenérem, ale stále nevidíte - kde je zakopán pes. A pár lidí už to zde napsalo. Osobně si myslím, že v jádru pudla je nezkušený jezdec. To, že k Vám jde ochotně ze země, ještě neznamená, že to vyřeší problém v sedle, nicméně je to dobrý základ pro další spolupráci. Jakmile se však vyhoupnete nahoru, situace je diametrálně odlišná - změní se těžiště koně, nemusíte mít jasné pobídky/nemusí se shodovat s tím, co kobyla zná. Na equichannelu máte z února vznesen dotaz ohledně vlastního ježdění - jestliže nemáte jistý sed ve cvalu, pravděpodobně ho nemáte ani v klusu, takže můžete kobyle překážet (což ve starém známém prostředí mohla tolerovat + problém s udidlem). S nejistým sedem, tj. že se neumíte posadit na zadek, souvisí i Vaše jezdecká sebejistota - a ten kůň to vycítí, věřte mi, a o to spíš tím znejistíte právě senzitivního araba, což nebyla šťastná volba, vy byste měla mít profesora, který je shovívavý k lidským chybám, sen nesen, ale co už. Každopádně právě tenhle kůň Vám pravděpodobně ukáže, kolik toho ještě neznáte, na to se připravte.
Takže trenér a posazovat na koně taky někoho, kdo ví, umí, a to děláte taky, takže tady jste na dobré cestě, nicméně pokud budete mít možnost, sedejte si na jiné koně taky.
A čtěte! Plno věcí asi myslíte dobře, ale máte mezery ve znalostech a plno věcí ani netušíte. Nechci prudit, je to přátelská rada a každý zkušený člověk od koní to vidí.