Abses v kopytě proím o vaše zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2017 13:50
pedy

XXX.XXX.151.84

Dobrý den, má 10-ti letá ČT má pravděpodobně abses v kopytě. Kulhá, ne nějak extrémně, žádná jiná zjevná příčina není a má reakci na kopytní kleště, opět nijak extrémní. Tato situace jako přes kopírák už nás potkala, před rokem. Veterinářka usoudila, že je to abses a zapařovali jsme. Problém je že je zvyklá být venku a zavřená v boxe dělala kraviny...po týdnu viditelně abses nikde nevyběhl a pak ze dne na den noha otekla, nejspíš se někde praštila v boxe. Nasadil se equipalazon a atb a po odeznění přestala i kuhat...Ted řeším zda to radikálně otevřít, nebo zapařovat, nebo nechat chvíli být, jak se to samo vyvine? Po zkušenostech jí nechci zavírat a ani už nejsem tak flexibilní, abych u ní mohla být dvakrát denně. Mockrát Děkuji za zkušenosti či postřehy, jak jste řešili vy.

27.3.2017 14:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Řešila jsem zapařovákem, na který jsem nasadila botičku.
Koník byl po sundání podkov a ne vždy se dařilo vyhýbat kamení. Na vyjížďky měl botičky na pastvině ne.
Pomohlo to.Kulhání ustoupilo a vadná část kopyta odrostla cca za 1 - 2 měsíce. V chodidle byl otvor, následně viditelný při úpravě kopyta.
Také se nic nevyvalilo.

27.3.2017 14:09
Svatava

XXX.XXX.70.17

Absces jsme řešili v zimě, kobyla kulhala a noha otekla až do flegmony. Kobyla dostala atb, pět dní zapařovák - po druhém dni jsme odešla zřejmě část abscesu střelkou, z flegmony se stal otok na jedné straně nohy, čtvrtý den jsme dali equipalazon kvůli otoku, ale pokračovali jsme se zapařovákem, zda se ještě něco nevyvalí - až zhruba pátý nebo šestý den zbytek abscesu vyšel patkou a s tím oplasknul i otok. Zapařovák jsme nechávali na noc v boxe, kobyla chodila přes den do výběhu, byl sníh. Díru po abscesu čistíme doteď, odrůstá to, dutina byla od špice střelu až do patky.
Kdysi jsme dávali zapařovák i na pastevku, když koně nebylo kam zavřít. Když se to dost přelepí kobercovkou, kůň po té botě může normálně chodit. Pokud už nemá equipalazon teda. Jen bych ho nepustila do míst, kde je větší množství bahna, ideální by bylo vyhradit mu menší ohrádku.
Pokud už equipalazon odezněl, je docela pravděpodobné, že nejméně část abscesu už vyšla, aniž byste to zpozorovali, tlak povolil a proto kůň nekulhá.

27.3.2017 14:42
liva

XXX.XXX.224.151

Náš MVDr vždy radikálně otevíral. V místě citlivosti "dlabal" a ve 100% se i "dodlabal".
Pak se dutina vypláchla peroxidem a Betadinou, udělala se papučka, omotala se kobercovkou a kůň mohl i do suchého výběhu. Do druhého dne papučka vždy vydržela a kůň nemusel být doma. Vždycky při převazování se dutina i vypláchla.
Při posledním abscesu bylo místo natolik zjevné, že jsme ani Dr. nevolali a otevřeli absces sami..

27.3.2017 15:29
pedy

XXX.XXX.151.84

Moc děkuji za reakce...equipalazon nemáme, zatím žádnou léčbu...tím že už to měla před rokem tak jsem rovnou zkoušela ty kopytní kleště. Kobercová páska to je dobrý nápad, já to posledně dělala je strečovkou...jak přesně ten zábal tedy děláte s tou páskou? a každé ráno večer převaz? Také jsem přemýšlela balit na noc a přes den výběh, ale nevím jestli to není lepší řešit radikálně...jak dlouho jste pak řešili, botičku" po provalení či provalení abscesu? Bojím se právě náročnosti ošetřování a infekce když se do toho řízne...

27.3.2017 15:52
katkaa1

XXX.XXX.43.146

pedy napsal(a):
Moc děkuji za reakce...equipalazon nemáme, zatím žádnou léčbu...tím že už to měla před rokem tak jsem rovnou zkoušela ty kopytní kleště. Kobercová páska to je dobrý nápad, já to posledně dělala je strečovkou...jak přesně ten zábal tedy děláte s tou páskou? a každé ráno večer převaz? Také jsem přemýšlela balit na noc a přes den výběh, ale nevím jestli to není lepší řešit radikálně...jak dlouho jste pak řešili, botičku" po provalení či provalení abscesu? Bojím se právě náročnosti ošetřování a infekce když se do toho řízne...

Riešila som absces niekoľkokrát za sebou rok čo rok, ani nepočítam koľko kobercoviek som minula.. pri poslednom som kúpila túto botičku: http://www.boty-pro-kone.cz/alenkavostatkova-yahoo-com-au/eshop/9-1-TERAPEUTICKE-BOTY/0/5/4-Easyboot-Rx
je to super vec a veľmi mi to uľahčilo život. Kôň s tým chodil normálne do výbehu a nemusela som nič lepiť len zo začiatku som dávala tenký obväz a gázu do tej diery aby sa tam nedostala žiadna špina.
Equipalazon by som teraz nedávala, možno aj ten opuch mal z toho abscesu a vy ste to tými atb a equpalazonom len trocha utlmili miesto toho, že by sa to bolo prevalilo. Skúste to na pár nocí zapariť a potom zas vyšetriť kliešťami a ak bude reagovať skúste to otvoriť. Ak sa jedná o absces nie je nutné aby bol kôň zavretý, až potom keď sa kopyto otvorí je nutné to držať v čistote, ale pohyb je práve aj potom vhodný.

27.3.2017 16:00
liva

XXX.XXX.224.151

Na místo otevřeného abscesu dám vrstvu mulu namočenou v Betadine a kopyto omotám elastickým obinadlem širokým 10 cm. Zabalené mám celé kopyto, korunku i spěnku, aby to nezklouzlo.
Pak to celé ze všech stran omotám kobercovkou.24 hodin to v pohodě vydrží. Zamotané kopyto bylo dokud se absces nevyčistil a dutina se trochu sama nestála. Vždy cca týden.
Na techniku motání přijdete.
Mě se to těžko popisuje, já jsem zdravotník, takže zamotat část těla, aby zamotaná zůstala, je můj denní chleba...
Botička se vyplatí pokud máte jednoho koně a trpíte na abscesy. U nás by musel mít každý svou velikost a kupovat botu, když máme absces 1x za x let je zbytečné. :).

27.3.2017 16:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pomáhala jsem si starými ponožkami, místo obinadla. Ale protože to bylo celé v botě, nemusela jsem perfektně obinadlovat a kobercovkovat.
A drželo to, dokud jsem botu nezula.

27.3.2017 16:43
pedy

XXX.XXX.151.84

No a u zapařováku tedy kobercovku přímo na strečovku? Udělám to jak psala katkaa1 zkusím pár dnů zapařovat, znovu zkusit kleště a otevřít. Jste skvělí. Já ty bebíčka svých zvířat těžce snáším a je fajn poslechnout si zkušenosti ostatních.

27.3.2017 18:01
Svatava

XXX.XXX.70.17

Nám veterinářka otevírání abscesu nedoporučila, ani jsem moc o dlabání do kopyta nestála, nebylo tam jednoznačné ložisko. Zapařovák jsme dělaly klasicky z kysaného zelí s postupem zelí, na to potravinářská folie, přes ni tenký hadr nebo samolepící obvaz a stáhnout kobercovkou a drželo to jak helvétská vírasmajlík

27.3.2017 18:12
pedy

XXX.XXX.151.84

To ráda slyším, že to drží :-D. No to jen kdyby ty zapařováky nepomohly, dám tomu týden... Stalo se Vám někomu, že by jste zapařovali a stav se nezměnil, že jste museli řezat?

27.3.2017 18:13
pedy

XXX.XXX.151.84

Jo a loni nám veterinářka říkala jen mokrý hadr a igelit...takže fakt zelí...?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2017 19:19

Fakt zelí, funguje snáď 100%
Napatlať na(do) kopyto, prekryť nejakým obvazom, trochu omotať kopyto, na to starú ponožku a opäť obmotať obvazom a následne páskou. Cez noc vydrží aj sračky vo výbehu.

27.3.2017 19:59
Svatava

XXX.XXX.70.17

Fakt zelí, jen by nemělo přijít na kůžismajlík Kysaný zelí kvasí a funguje to mnohem lépe než jen mokrý hadr, veterinářka mi to potvrdila a přímo tento postup doporučila.

Mys

27.3.2017 20:50
Mys

XXX.XXX.58.76

Kobyla v režimu 24/7 s již otevřeným abscesem (věděli jsme přesně místo) dostala na nohu dětskou plenu, přes to kobercovku a botičku. Pohyb je pro kopyto s abscesem to nejlepší. Urychluje to provalení a následné vyčištění.

27.3.2017 21:34
pedy

XXX.XXX.151.84

Super děkuji za další postřehy...botička se mi kupovat nechce, je to drahá sranda smajlík. Zelí tedy zespodu přímo na kopyto...zkusím to zítra ráno a jsem zvedavá jestli to do večera vydrží na noze když bude ve výběhu. Ted aby chvilku vydrželo nepršet.

27.3.2017 21:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

pedy napsal(a):
Super děkuji za další postřehy...botička se mi kupovat nechce, je to drahá sranda smajlík. Zelí tedy zespodu přímo na kopyto...zkusím to zítra ráno a jsem zvedavá jestli to do večera vydrží na noze když bude ve výběhu. Ted aby chvilku vydrželo nepršet.

Pršet nemá do víkendu, jak jinak

28.3.2017 00:26
vet.

XXX.XXX.135.150

Svatava napsal(a):
Fakt zelí, jen by nemělo přijít na kůžismajlík Kysaný zelí kvasí a funguje to mnohem lépe než jen mokrý hadr, veterinářka mi to potvrdila a přímo tento postup doporučila.

Je úúúúplně jedno, co použijete. Ptala jsem se na to několika kolegů v zahraničí. Tam se standardně používá gumová bota zalitá roztokem s Epsomskou solí (magnesium sulfát). Podstatné je, aby zábal zůstal mokrý. To, co pomůže abscesu k provalení není nic jiného, jak prosté změkčení rohoviny. Jediný rozdíl mezi zelím a vatou namočenou v betadinovém roztoku je, že zelí by mohlo zůstat déle vlhké. Ale na rozdíl od něj je betadina dezinfikující, takže pokud dojde k provalení hlubokého abscesu (toho, který zasahuje až na škáru), máte s betadinou jistotu, že to kopytu neublíží, naopak, bude ho chránit před infekcí škáry...

Jinak k dotazu - pokud nemáte možnost držet koně v čistotě, rozhodně doporučuji pokusit se o provalení abscesu samovolně s pomocí zábalů, než se v tom "rýpat". Když otevřete neuzrálý absces, máte větší riziko, že se vám bude záhy opakovat a že otevřete tkáně až do blízkosti škáry, takže hrozí hlubší infekce. Uzrálý absces je opouzdřený ze všech stran rohovinou, takže je toto riziko menší. Je možné, že se u vás jedná o absces, který si hledá cestu pod střelem nebo stěnou až ke korunce, v takových případech může provalení trvat o něco déle. Pokud je končetina stále oteklá, ATB jsou na místě.

28.3.2017 09:00
pedy

XXX.XXX.151.84

Velmi děkuji Vet. za příspěvek. Lze vůbec věrohodně rozpoznat, uzrálý" absces? Vzhledem k tomu, že bolestivost ani kulhání není nijak extrémní´...tak asi nebude...Jinak ted ještě nikde nic neoteklo, nehřeje...(oteklo ji koleno loni když měla stejný problém, ale naše vet usoudila, že to byl nesouvisející problém, když to bylo tak vysoko...

28.3.2017 09:20
vet.

XXX.XXX.201.237

pedy napsal(a):
Velmi děkuji Vet. za příspěvek. Lze vůbec věrohodně rozpoznat, uzrálý" absces? Vzhledem k tomu, že bolestivost ani kulhání není nijak extrémní´...tak asi nebude...Jinak ted ještě nikde nic neoteklo, nehřeje...(oteklo ji koleno loni když měla stejný problém, ale naše vet usoudila, že to byl nesouvisející problém, když to bylo tak vysoko...

Absces by měl uzrát a sám se provalit do +- týdne od započetí zapařování (může se provalit korunkou nebo pod patkou, kde je to špatně vidět). Provalení abscesu poznáte tak, že se koni uleví, začne chodit lépe. Po provalení se pak pokračuje ještě několik dní se zapařovacími obvazy, aby se vyplavil veškerý hnis (na tyto je zvlášť vhodný ten roztok betadine díky dezinfekčním účinkům). Pokud se stav nezlepší v předpokládané době, je potřeba kopyto překontrolovat a dodělat diagnostiku (hlavně RTG). Podobné příznaky má i naštípnutí kopytní kosti. Vzhledem k počasí typuji spíš na absces (bylo dlouho mokro, rozměklá rohovina je náchylná na otlačení a přestup bakterií), ale je to jen můj typ, nemám věšteckou kouli :)

P.S. Na zapařováky se mi osvědčila malá dětská plena - namočit, natáhnout na kopyto, zafixovat samo-držícím obinadlem (Coban, Copoli) a přesto v několika vrstvách kobercovou pásku do kříže. Drží to obstojně, kopyto je celé zabalené, takže se tam nedostávají nečistoty a náklady nejsou veliké.

P.S.S: Nejsem osobně příznivcem otevírání abscesů, pokud to není nezbytně nutné. Za nezbytně nutné považuji stav, kdy se kůň není schopen na nohu postavit (znamená to velký absces nebo zlomeninu, RTG čisté, reaguje na kleště). V takovém případě bych na jeden, max. dva dny zapařila, ať rohovina změkne a pak otevřela, aby se uvolnil tlak, kůň mohl chodit (jinak hrozí laminitida druhé končetiny) a pak ještě týden zapařovat aby se vyplavilo všechno. Ale v takovýchto vážných případech by mělo být provedeno RTG vyšetření, diferenciální diagnózou náhlého odmítání kopyto zatížit je absces, zlomenina nebo hluboký zášlap. Otvírání kopyta pokud nevíte, jestli to není náhodou zlomenina by pak bylo chybou.

28.3.2017 09:39
pedy

XXX.XXX.151.84

Ok, balim kobercovku a za chvilku jedu dělat botičku smajlík. Snad se to brzy provalí.

28.3.2017 09:45
pedy

XXX.XXX.151.84

Ještě vás poprosím o názor, zda je do budoucna lepší nakovat, abses má podruhé, mám jí tři roky bosou. Předtím byla kovaná vždy... na předek. Jestli je v těchto případech podkova menší zlo...

28.3.2017 09:54
vet.

XXX.XXX.201.237

pedy napsal(a):
Ještě vás poprosím o názor, zda je do budoucna lepší nakovat, abses má podruhé, mám jí tři roky bosou. Předtím byla kovaná vždy... na předek. Jestli je v těchto případech podkova menší zlo...

To se nedá takhle jednoduše rozsoudit. Otázkou je, proč se jí dělají abscesy. Pokud má plochou kopytní kost a tudíž ploché chodidlo, pak ano, kování by mělo stav zlepšit. Pokud se jí ovšem dělají abscesy proto, že má deformaci kopyta v důsledku chybné kovářské nebo kopytářské péče, pak bude podkova pouze zakrytím problému a správným postupem by mělo být poskytnutí správné péče (např. strouhat jinak, v kratších intervalech a pod). Potřebovala bych vidět fotky kopyt, abych byla schopna říct víc.
Návod jak nafotit zde: http://www.all-natural-horse-care.com/good-hoof-photos.html.

28.3.2017 10:00
pedy

XXX.XXX.151.84

Tak já nafotím.

28.3.2017 10:27
Svatava

XXX.XXX.70.17

vet. napsal(a):
Absces by měl uzrát a sám se provalit do +- týdne od započetí zapařování (může se provalit korunkou nebo pod patkou, kde je to špatně vidět). Provalení abscesu poznáte tak, že se koni uleví, začne chodit lépe. Po provalení se pak pokračuje ještě několik dní se zapařovacími obvazy, aby se vyplavil veškerý hnis (na tyto je zvlášť vhodný ten roztok betadine díky dezinfekčním účinkům). Pokud se stav nezlepší v předpokládané době, je potřeba kopyto překontrolovat a dodělat diagnostiku (hlavně RTG). Podobné příznaky má i naštípnutí kopytní kosti. Vzhledem k počasí typuji spíš na absces (bylo dlouho mokro, rozměklá rohovina je náchylná na otlačení a přestup bakterií), ale je to jen můj typ, nemám věšteckou kouli :)

P.S. Na zapařováky se mi osvědčila malá dětská plena - namočit, natáhnout na kopyto, zafixovat samo-držícím obinadlem (Coban, Copoli) a přesto v několika vrstvách kobercovou pásku do kříže. Drží to obstojně, kopyto je celé zabalené, takže se tam nedostávají nečistoty a náklady nejsou veliké.

P.S.S: Nejsem osobně příznivcem otevírání abscesů, pokud to není nezbytně nutné. Za nezbytně nutné považuji stav, kdy se kůň není schopen na nohu postavit (znamená to velký absces nebo zlomeninu, RTG čisté, reaguje na kleště). V takovém případě bych na jeden, max. dva dny zapařila, ať rohovina změkne a pak otevřela, aby se uvolnil tlak, kůň mohl chodit (jinak hrozí laminitida druhé končetiny) a pak ještě týden zapařovat aby se vyplavilo všechno. Ale v takovýchto vážných případech by mělo být provedeno RTG vyšetření, diferenciální diagnózou náhlého odmítání kopyto zatížit je absces, zlomenina nebo hluboký zášlap. Otvírání kopyta pokud nevíte, jestli to není náhodou zlomenina by pak bylo chybou.

Beru na vědomí, nicméně mi mou veterinářkou bylo řečeno, že teplo vzniklé kvašením urychlí provalení abscesu a čistě teoreticky mi to dávalo smysl:)
Jinak souhlas, zapomněla jsem zmínit, že nalomení kopytní kosti a cizí předmět v kopytě jsme vyloučili hned první den léčby zhotovením rtg snímků.

28.3.2017 11:45
liva

XXX.XXX.224.151

Já osobně si nedokážu představit, že se - + týden koukám na koně, kterého bolí noha a čekám kudy se provalí absces...
To je jako bych přišla na ušní se zánětem středního ucha, středouší prokazatelně plné hnisu a Dr. místo aby propíchl bubínek, aby se mi ulevilo řekl, že mi to za pár dní praskne...

28.3.2017 14:42
pedy

XXX.XXX.151.84

No prostě je víc možností jak postupovat...asi je to fakt případ od případu...Moje kobylka nekulhá nijak strašlivě zatím, uvidím jak se to bude vyvíjet...už aby byla zase ok smajlík

28.3.2017 14:45
pedy

XXX.XXX.151.84

Jinak Svatavo to zelí, kvašení, teplo - taky mi to dává smysl, Jen je pravda že ve chvíli kdy se to provalí je tam asi lepší ta betadina...

28.3.2017 15:30
katkaa1

XXX.XXX.43.146

pedy napsal(a):
Jinak Svatavo to zelí, kvašení, teplo - taky mi to dává smysl, Jen je pravda že ve chvíli kdy se to provalí je tam asi lepší ta betadina...

Jedna naša veterinárka používala betadinu + kryštálový cukor, vraj to vytvrára lepšie teplo ako čistá betadina.

28.3.2017 17:31

OT zelné: kysané zelí teď bude kvasit a vyvíjet teplo?Nevím...nám kvasí po nakrouhání a naložení, tak cca měsíc/ pozná se to podle toho, že přes ráfek vody v zeláku pouští bubliny- a když přestane, tak už je vykvašené/.Do kvasícího nesahám, kvašení je anaerobní, ale pokud už odeberu vykvašené a dám třeba na misku, nic nevyvíjí, ani teplo.

Nebude to spíš tou vlhkostí a tím, že je to vlastně kyselina/ mléčná s pH koelm 2?/, to změkčení rohoviny? Ohřát od kopyta se může, to ano, pokud kopyto vysloveně hicuje a dá se tam na zelí ta folie...

28.3.2017 18:05
Svatava

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
OT zelné: kysané zelí teď bude kvasit a vyvíjet teplo?Nevím...nám kvasí po nakrouhání a naložení, tak cca měsíc/ pozná se to podle toho, že přes ráfek vody v zeláku pouští bubliny- a když přestane, tak už je vykvašené/.Do kvasícího nesahám, kvašení je anaerobní, ale pokud už odeberu vykvašené a dám třeba na misku, nic nevyvíjí, ani teplo.

Nebude to spíš tou vlhkostí a tím, že je to vlastně kyselina/ mléčná s pH koelm 2?/, to změkčení rohoviny? Ohřát od kopyta se může, to ano, pokud kopyto vysloveně hicuje a dá se tam na zelí ta folie...

Musím říct, že tolik úvah jsem zelnému kvašení nikdy nevěnovalasmajlík Ale asi to tak bude,.

28.3.2017 21:20
vet.

XXX.XXX.135.150

Svatava napsal(a):
Beru na vědomí, nicméně mi mou veterinářkou bylo řečeno, že teplo vzniklé kvašením urychlí provalení abscesu a čistě teoreticky mi to dávalo smysl:)
Jinak souhlas, zapomněla jsem zmínit, že nalomení kopytní kosti a cizí předmět v kopytě jsme vyloučili hned první den léčby zhotovením rtg snímků.

Vzhledem k tomu, že venkovní teploty dosahují večer a v noci bodu mrazu, tak zelí kvasit nebude, kvasný proces bude zastaven nízkou teplotou. Nehledě na to, že samotné kopyto má díky cirkulaci krve v jádře kolem 20°C (cituji Prof. Pollitta), takže si kladu otázku, jestli je ještě potřeba to víc ohřívat. Betadina a cukr může být, možná by se dala použít betadina s medem (med se používá na krytí některých specifických ran, má protizánětlivé a antibakteriální účinky).

TO Liva: nikde jsem neřekla, že se má někdo koukat na koně týden jak kulhá. Řekla jsem, že k provalení by mělo dojít max. do týdne. Většinou je ta doba kratší. Ale pokud budete mít koně cíťu, tak vám bude kulhat už v době, kdy ještě nebude absces uzrálý. Jeho "násilné" otevření pak může vést k zůstatku rezidua nekrotické tkáně v kopytu a proces se může po nějaké době opakovat. Netvrdím, že je správný pouze jeden nebo druhý způsob. Pouze jsem se podělila o svoje zkušenosti z několika zahraničních klinik smajlík
Ad zánět středního ucha - v dnešní době už se praktikuje trochu jiný způsob ošetření. Pokud nejsou stoprocentně příznaky hnisavého zánětu středouší, řeší stav konzervativně, stejně tak jako se dřív dávala na zánět středouší paušálně ATB a dnes už se to nedělá...

28.3.2017 21:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zdá se, že nezralý absces je něco jako nezralý beďár.
Pokud obojí necháme dozrát, po otevření a vytečení, s následnou dezinfekcí, dojde k rychlému hojení.
Pokud ovšem nevydržíme a šťouráme do toho, špatně se to hojí, popřípadě zhnisá.

28.3.2017 22:22
vet.

XXX.XXX.135.150

sisi58 napsal(a):
Zdá se, že nezralý absces je něco jako nezralý beďár.
Pokud obojí necháme dozrát, po otevření a vytečení, s následnou dezinfekcí, dojde k rychlému hojení.
Pokud ovšem nevydržíme a šťouráme do toho, špatně se to hojí, popřípadě zhnisá.

super přirovnání :).

28.3.2017 23:01
liva

XXX.XXX.83.65

Cíťa jsem možná já, ale čekat až se absces někudy proklube prostě nechci.
Asi bych ušetřila za Dr., ale prostě ne..
Zase musím říct, že za 20 let vlastnictví koní jsme měli absces 2x. Jednou původ neznámý a jednou kůň stoupl na rezavý šroub.
Ad záněty sředouší :)
Pokud je bolest ucha a vyklenutí bubínku, je to známka, že je středouší plné obsahu a paracentéza je na místě. Je to vlastně takový absces a po drenáži přichází okamžitá úleva.
Pokud se otevře středouší, dávají se atb vždy ať už celková nebo lokální..
Konec debaty o uších ať neplevelíme vlákno.

29.3.2017 17:02
pedy

XXX.XXX.151.84

Pro mě je tato diskuze velmi užitečná. Zapařuji druhý den a jen se modlím, aby se to do toho týdne provalilo. Přijde mi že kulhá málo na to aby tam měla takový zánět, který se provalí sám...ale uvidíme. Vy jste všichni měli velké kulhání a velkou reakci na kopytní kleště?

29.3.2017 17:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

U nás "jen" kulhání, kleště nemám.
Ale bylo to už po druhé v krátkém rozmezí, už jsem věděla o co jde.
Sundala jsem koupenému koníkovi podkovy, tak jsem to tak trochu čekala.

29.3.2017 19:02
liva

XXX.XXX.224.151

pedy napsal(a):
Pro mě je tato diskuze velmi užitečná. Zapařuji druhý den a jen se modlím, aby se to do toho týdne provalilo. Přijde mi že kulhá málo na to aby tam měla takový zánět, který se provalí sám...ale uvidíme. Vy jste všichni měli velké kulhání a velkou reakci na kopytní kleště?

U abscesu nejasného původu se valach nemohl doslova postavit na nohu. Než jsme ho dostali z boxu, aby bylo dobře vidět a vůbec zjistit co mu je, chlap plakal, protože si myslel, že si tu nohu zlomil a je konec.
Reakce na kleště jednoznačná. Absces byl tak velký, že musel kovář po zaléčení vyrobit spešl podkovu, aby se a díra zakryla.
Při abscesu od šroubu byla taky reakce na kleště, ale tam se šlo najisto. Já jsem prstem ukázala místo, doktor ho stiskl kleštěma a bylo...
Absces se vytvořil i přesto, že jsme místo po vytažení vydezinfikovali a kopyto zabalili.

30.3.2017 11:00
avelanc

XXX.XXX.156.2

Nám kobylka ve stáji kulhala snad 14 dní, stále se jen čekalo na provalení, bez napařování. Kleštěmi kovář určil, kde by absces měl být s tím, že ho otevřou.. Sice byla v kopytě prasklina, ale po hnisu ani vidu, ani slechu. Bolestivost zůstala. Tak se kobyla napíchala něčím proti bolesti, aby na nohu normálně došlapávala a po jednom dni se ji to provalilo přesně pod korunkou. Takže kopyto vyhlodané zespoda a ze shora prasklina.. A půl roku se čekalo na odrůst kopyta do snesitelné míry.. Nepřišlo mi to, jako ideální postup řešení.

30.3.2017 13:29

Nášlap je nášlap, absces je absces/ohraničená dutina s hnisem/. U nášlapu nepomůže většinou do úzké rány lít dezinfekci, protože v hloubi zůstanou drovné cizí částečky/rez, zem, hnůj, tříska, cokoli/.A kde je cizí tělísko, tam se ho nejčastěji tělo zbaví vyplavením-hnisem. Méně často ho zapozdří okolní zánětlivou vazivovou kapsou.Taky může být příčinou kulhání z kopyta prostý otlak /stalo se nám/, kde se ničeho nedodlabete, protože tam žádná volná tekutina není.A taky to nemusí být z kopyta.

Nejde o to "na to nemám, dívat se, jak zvíře trpí"-jde o to, že pokud budete vrtat absces, kde není/mačkat nevyzrálého beďara, kde je jen mezi buňkami tkáně víc mezibuněčné tekutiny, jednotlivých bílých krvinek a mediárorů zánětu tj otok a flegmona, nikoli organizovaná dutinka z hnisem už nahroměděným/, hmoždítě tkáň bolestivě a hlavně zbytečně, ničemu neulevíte a můžete zkomplikovat celou situaci. Někdy je prostě výhodnější ze všech hledisek čekat než spěchat,.

30.3.2017 14:41
katkaa1

XXX.XXX.43.146

vet. napsal(a):
Vzhledem k tomu, že venkovní teploty dosahují večer a v noci bodu mrazu, tak zelí kvasit nebude, kvasný proces bude zastaven nízkou teplotou. Nehledě na to, že samotné kopyto má díky cirkulaci krve v jádře kolem 20°C (cituji Prof. Pollitta), takže si kladu otázku, jestli je ještě potřeba to víc ohřívat. Betadina a cukr může být, možná by se dala použít betadina s medem (med se používá na krytí některých specifických ran, má protizánětlivé a antibakteriální účinky).

TO Liva: nikde jsem neřekla, že se má někdo koukat na koně týden jak kulhá. Řekla jsem, že k provalení by mělo dojít max. do týdne. Většinou je ta doba kratší. Ale pokud budete mít koně cíťu, tak vám bude kulhat už v době, kdy ještě nebude absces uzrálý. Jeho "násilné" otevření pak může vést k zůstatku rezidua nekrotické tkáně v kopytu a proces se může po nějaké době opakovat. Netvrdím, že je správný pouze jeden nebo druhý způsob. Pouze jsem se podělila o svoje zkušenosti z několika zahraničních klinik smajlík
Ad zánět středního ucha - v dnešní době už se praktikuje trochu jiný způsob ošetření. Pokud nejsou stoprocentně příznaky hnisavého zánětu středouší, řeší stav konzervativně, stejně tak jako se dřív dávala na zánět středouší paušálně ATB a dnes už se to nedělá...

Súhlas s tým, že absces treba nechať vyzrieť, riešila som ho u koňa 5 rokov po sebe, vždy "násilne" otvorený veterinárom už pri pomerne malom krívaní, do roka bol stále naspäť.

Pri poslednom mi jeden starý chovateľ povedal, že to nemáme hneď otvárať tak som robila zaparováky cca týždeň, vždy na noc a cez deň mal kôň voľný pohyb. Po týždni som ho našla vo výbehu stáť o troch nohách, bol už taký boľavý že sme museli otvárať na sedatívach (predtým v pohode bez). Niekomu to možno príde drastické, ale verím tomu, že predtým to proste nebolo poriadne dozreté a vždy tam niečo zostalo a preto sa to vrátilo. Ten posledný bol pred 3 rokmi a odvtedy (klop-klop) nič. Pri tejto forme by som ale určite chcela vylúčiť zlomeninu kopytnej kosti - my sme RTG nerobili lebo keď sa to isté deje piaty krát po sebe tak som to nepovažovala za nutné. Ak by som však nevedela o čo sa jedná púšťať krívajúceho koňa týždeň do výbehu by bol dosť veľký risk.

A čo sa týka toho zelí ja si nemyslím že je vôbec nutné aby na nohe kvasilo, ono už nakvasené je a ide tam skôr o tú kyslosť čo rohovinu ešte viac zmäkčí ako len voda. Ale v podstate ak kopyto zabalíte do handry namočenej v čistej vode a omotáte foliou zaparí sa tiež vlastným teplom.

31.3.2017 11:03
pedy

XXX.XXX.151.84

My už to máme podruhé právě a má reakci na kleště ve stejném místě jako posledně. Zlomeninu si vůbec nepřipouštím, zapařujeme třetí den a modlím se at to někde vyběhne a je klid. Chodí s tím normálně do výběhu, kobercovka fakt funguje, nevěřila jsem tomu dokud jsem nevyzkoušela.

16.5.2017 18:06
pedy

XXX.XXX.151.84

Dobrý den, vracím se k tomuto tématu rozhodnutá pořídit botičky na předek, kobylka má opravdu plošší kopyta a abscesy se jí dělají pravděpodobně našlápnutím ostrého tvrdého...Na pastvině bude bez, boty na vyjížďku. Máte dobré zkušenosti s nějakým typem či značkou? Děkuji.

16.5.2017 18:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Doporučím toto: http://www.boty-pro-kone.cz/
Doporučovat botičky pro koně je stejné, jako doporučovat granule cizímu pejskovi. Co pasuje nám, nepasuje jiným a naopak.

16.5.2017 18:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přikládám tři fotky botiček. První fotka, poník mé kamarádky. Druhá fotka, první botičky mého "fjorda", třetí fotka, druhé botičky mého "fjorda". Nyní je koník už bez botiček, trvalo to 2 roky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík