Chladna

XXX.XXX.44.117
Dobrý den vespolek,
obracím se s dotazem na ty, kteří poskytují ustájení a mají zkušenost s ustájením velkého chladnokrevníka anebo na ty, kteří svého begana někam ustajovali. Jde mi o rozdíl v ceně. Chci ustájit svého koně (cca 900kg) a všude mi rovnou říkají, že sice není problém ustájit, ale budu platit jednou tolik, co ostatní, protože kůň jednou tolik sežere.
Přitom třeba vím, že v mé současné stáji, kde jsem s jiným koněm, platí všichni stejně ať mají malého arábka nebo obrovského hannoveráka. Pokud by se měla cena přepočítávat na velikost koně, tak by přece každý musel platit jinou částku.
Navíc můj began sice sežere víc sena, ale zase nepotřebuje musli a podobné krmení, které spotřebovávají ostatní koně. V létě je schopen být převážně jen na trávě.
Proto prosím o příspěvky ať už teoretické (za jaký příplatek byste ustájili vy) anebo praktické (vlastní zkušenost).
Děkuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V naší stáji je cena za ustájení pro teplokrevníky i jednoho chlaďase stejná.
peteuškaaa

XXX.XXX.41.2
Ve zkratce, je to o lidech.
Mám valacha 185kvh, cca 700kg, prošla jsem s ním už několik ustájení a zatím jsem nikde neplatila víc, než ostatní. Ale přístup rozdílný samozřejmě byl.
Z jednoho ustájení jsem odešla naštvaná a rozhádaná, protože majitelé nedovedli pochopit, že můj valach prostě bohužel potřebuje sena víc, než jejich A1/1. A to dostávali seno na příděl i ve výběhu.. hrstku ráno a pak celou zimu stáli na sněhu, čuměli a čekali až se zavřou do boxů, kde měli další příděl. Sami od sebe mi nájem nezvedli, ale když jsem jim několikrát vytkla množství sena, tak mi vždy odpověděli, "co za ty prachy chci". Když jsem jim odvětila, že si teda klidně za seno připlatím, tak mi zase odpověděli, že mají nakoupené balíky tak akorát na zimu a ať si seženu své. Víceméně to se mou ani řešit nechtěli, takže mi nezbývalo než odejít, protože si ze svého koně nenechám udělat radiátor.
Momentálně jsem ve stáji, kde jsou koně různých plemen a velikostí a žádný problém ani dělení není. Celou zimu dostávají ráno i večer příděl sena do boxů a ve výběhu baští balík, takže jsem spokojená. V životě se mi ale nestalo, že by mi někdo někde řekl, že bychom platili jednou tolik. A nechápu to ani u begana. Ano, dal by se pochopit malý příplatek, popř. domluva, že bude dostávat víc sena na úkor jádra (které bývá často v ceně ustájení), ale aby Vám někdo říkal jednou tolik... to se radši porozhlédněte jinde.
Chladna

XXX.XXX.44.117
Děkuji za rychlé reakce.
Taky se nebudu bránit rozumné (!) domluvě o příplatku za seno, prostě je větší a potřebuje ho víc, to je jasné (i když by se to lehce dalo vykompenzovat jádrem, které skoro nepotřebuje a ostatní ho žerou kýble).
Proto mě zajímá, jak to chodí ve více stájích.
Naše chlaďaska je tedy kyselina , sežere vše, a nepotřebuje extra krmení, ale v porovnání s ostatními koňmi by mě nenapadlo říct si více na ustajení, kdyby se někdo takový objevil, pokud by opravdu neměla nějaké speciální nároky.Ale asi opravdu lepší se zeptat, než to potom řešit dodatečně.
Chladna

XXX.XXX.44.117
Děkuji za příspěvek. Právěže to radši řeším předem a dost mě překvapily ty cifry. Jeden potenciální ustajovatel mi hned hlásil, že má vypočítáno, že kůň o váze 500Kg sežere měsíčně za 1600Kč, takže můj kůň logicky sežere za 3200. Aniž by ho viděl...
By mě zajímalo, kdybych měla koníka o váze 400Kg, jestli by mi ustájení naopak zlevnil ;).
Pokud chlaďas nepotřebuje jádro..., domluvte se s ustajovatelem ať místo jádra navýší porci sena.
V bývalém ustájení taky byly porce sena, které některým koním nestačily. Jádro klidně dávali po kilech, ale seno byla bída. Když se personálu opravdu nechtělo dělat, byli schopni rozdělit mezi 6 koní pouze jedny kolečka sena.
V nynějším ustájení je seno navyšováno automaticky pokud je kůň z nějakého důvodu bez jádra...
Chladna

XXX.XXX.44.117
Zatím koně nikde tady ustájeného nemám, jsem ve fázi hledání vhodného ustájení. A právě kdykoli řeknu, že jde o chlaďase, tak okamžitě slyším "nojo, ale to budete platit víc za žrádlo". Někdo to vyčíslí rovnou jako dvojnásobek, někdo mi řekl, že se to zjistí během měsíce. Ale zatím nikdo mi neřekl "na tom nezáleží" nebo "vymyslíme krmnou dávku a domluvíme se". Už tři ustajovatelé hned automaticky řekli - budete platit víc.
peteuškaaa

XXX.XXX.41.2
Chladna
napsal(a):
Zatím koně nikde tady ustájeného nemám, jsem ve fázi hledání vhodného ustájení. A právě kdykoli řeknu, že jde o chlaďase, tak okamžitě slyším "nojo, ale to budete platit víc za žrádlo". Někdo to vyčíslí rovnou jako dvojnásobek, někdo mi řekl, že se to zjistí během měsíce. Ale zatím nikdo mi neřekl "na tom nezáleží" nebo "vymyslíme krmnou dávku a domluvíme se". Už tři ustajovatelé hned automaticky řekli - budete platit víc.
Z jakého jste kraje ?
Oni ustajovatele vidí nejen žrádlo, ale i produkci hnoje.:)
V naší stáji je ustájená chlaďaska, dostává více sena a méně jádra, takže žrádlo v poměru cena/množství je vyřešeno, ale její box se každý den vyváží komplet a je jedno kolik dostane slámy...
Ale platí stejně jako ostatní.:).
peteuškaaa

XXX.XXX.41.2
To je taky kus od kusu. Já nemám přímo chlaďase, ale křížence a zdaleka není takové prase, jako nespočet jiných koní ve stáji.
Prostě každý koník je jiný, má jiné potřeby a jiné nároky, ale podle mého názoru to hned neznamená, že čím větší, tím víc/míň. To je přeci hrozná kravina. Člověk by si měl nastavit nějakou rozumnou taxu s rezervou pro všechny, kde budu počítat s tím, že jeden kůň může potřebovat víc sena, druhý zase jádra.
Platím 3500Kč vč. sena a jádra, můj valach sežere více sena, ale stejně jako u zadavatelky vesměs nepotřebuje jádro, nebo jen minimum. V životě by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, "kam se ztrácí" jádro, které si vlastně platím, protože můj valach dostává fakt jen aby nekoukal, když ostatní žerou. A ostatní koně mají plné žlaby. Nu což, tak prostě má víc sena, tak mé jádro dávají jinému. A myslím, že tak by to mělo fungovat všude - podle potřeb koní.
To už by vznikaly jen samé rozepře, protože pak by si člověk mohl přepočítávat úplně všechno... počínaje žrádlem, dekováním, apod...
Chladna

XXX.XXX.44.117
Jsem z Jihomoravského kraje, u D1 na Prahu.
Ono se na to pořád dá koukat z druhé strany - měla jsem koníka KVH 148cm a platila jsem za něj to samé, co majitelé velkých koní. Tak když malý kůň nedostane slevu, proč by vlastně měl velký kůň dostat příplatek?
Opakuju, že se nebráním příplatku, ať už si to ustajovatel zdůvodní větší porcí žrádla nebo hnoje . Ale v rozumné míře a po vzájemné dohodě co vlastně bude kůň žrát a v jakém množství. Oslovení ustajovatelé neví nic, ale spočítáno to mají přesně během minuty.
Chladna

XXX.XXX.44.117
peteuškaaa
napsal(a):
To je taky kus od kusu. Já nemám přímo chlaďase, ale křížence a zdaleka není takové prase, jako nespočet jiných koní ve stáji.
Prostě každý koník je jiný, má jiné potřeby a jiné nároky, ale podle mého názoru to hned neznamená, že čím větší, tím víc/míň. To je přeci hrozná kravina. Člověk by si měl nastavit nějakou rozumnou taxu s rezervou pro všechny, kde budu počítat s tím, že jeden kůň může potřebovat víc sena, druhý zase jádra.
Platím 3500Kč vč. sena a jádra, můj valach sežere více sena, ale stejně jako u zadavatelky vesměs nepotřebuje jádro, nebo jen minimum. V životě by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, "kam se ztrácí" jádro, které si vlastně platím, protože můj valach dostává fakt jen aby nekoukal, když ostatní žerou. A ostatní koně mají plné žlaby. Nu což, tak prostě má víc sena, tak mé jádro dávají jinému. A myslím, že tak by to mělo fungovat všude - podle potřeb koní.
To už by vznikaly jen samé rozepře, protože pak by si člověk mohl přepočítávat úplně všechno... počínaje žrádlem, dekováním, apod...
Ano, naprosto souhlasím! Tak by to i podle mne mělo vypadat. Ale bohužel nevypadá...
nejsempražak

XXX.XXX.241.210
Určitě to je velmi individuální stáj od stáje. Asi hodně záleží na tom, co si ustajovatel obstará sám a co nakupuje, platí dopravu.
Je asi jasné, že když pro seno někam jezdí třeba traktorem či náklaďákem, pak to není jenom cena za balík, ale kdyby to mělo být rozpočítáno detailně, tak je to jeho čas, cena sena, benzín, opotřebení auta, vleku a td. Takže to ve finále není jen těch cca 600 za balík...
Třeba mi platíme za jednu várku sena jen 3.000, - za dopravu. Takže pokud by šlo čistě o to připlatit jen za seno a began 2x tolik co ČT či A1/1 sežere tak tedy když spočítám 12 balíků navíc na rok, vychází mi to i s dopravou na cca 850/ měsíc a to se nebavíme o tom, že má více práce stájník, to je grátis. /v ceně/
Pak jak píše trefně někdo nade mnou. Box po chlaďasce je nutné každý den komplet odvozit na hnůj a nastlat novou slámou. Ráno to u begana vypadá pokaždé jak u prasat /víc sežere, vypije, následně vykadí, vyčůrá, a navíc mu sláma chutná taky...
Takže na podestýlce stojí jako 3 standardní koně plus o mnoho více práce jak s kydáním, tak s podílem na množství vyprodukovaného hnoje.
Ještě vidím jako problém /oproti ostatním/ že toho dost zničí a vše musí být festovní. Pravidelně ničí kádě na vodu v ohradě, držáky na seno, oplocení ohrady včetně pásek, už xkrát usedl napáječku /nebo nevím, co s ní udělal, prostě jí urval a vytopil půl stáje.../... u nás ve stáji je to prostě největší škodná... Za chlaďase se ale platí stejně jako za ostatní, takže ano, nedivím se majitelům, že chtějí za chlaďáska příplatek, protože mi už bychom druhého do stáje nevzali ani za nic
Chladna

XXX.XXX.44.117
Díky všem za příspěvky.
Konečně jsem se dovolala někoho normálního. Ustájit tak velkého koně není problém (ale mají zrovna plno). První dva měsíce bychom tam stáli za standardní taxu a pak by se ukázalo, jestli kůň spotřebuje enormně víc všeho a cena by se po dohodě trochu zvedla, anebo jestli kůň spotřebovává jakž takž v normě a cena se zvedat nemusí.
Tohle je podle mne férový přístup.
majkulka
napsal(a):
Taky jednotná cena. Měla jsme v komerčním ustájení plnokrevnou arabku. Drobné zvířátko KVH 145 cm. Platila jsem úplně stejně jako majitelé za jejího stájového souseda- mega kladrubáka
Pokud se nejedná o vyložené mrně, např. shetlanda, hlasovala bych pro jednotnou cenu. Protože ono to až tak o velikosti těla není, co se týče žrádla. Mega koně dost často bývají snadno krmitelní, tloustnou ze vzduchu, zatímco vykrmit do slušné kondice drobného plňáska může někdy pěkně provětrat peněženku
Rovněž tak spotřeba sena- moje plňaska hravě trumfne obrovité teplase, natlačí bezkonkurenčně nejvíc a v boxovém ustájení mívala oproti chlaďaskám na noc dvojnásobnou kupku
Koneckonců, jádro není až tak třeba řešit, v ustájkách bývá zvykem, že pokud majitel chce něco víc než je běžná nabídka, zajišťuje si to sám na vlastní náklady.
Chladna

XXX.XXX.44.117
Mně se nezdá, že by si tady nějaký majitel menšího koníka stěžoval na výši ustájení . Konstatují
Našla jsem ještě jedno ustájení, kde už dokonce jeden begánek stojí a ustajovatel se divil, proč by měl mít dvojí cenu; že pro něj velikost koně nehraje roli. Spíš výmysly některých ustájených ;-). Prima, je to na dobré cestě
Taktéž mi to přijde jako blbost, možná tak později navýšit třeba o 500, - pokud by toho opravdu žral hodně, ale 2x tolik je blbost, i kdyby doopravdy žral víc, nebude žrát dvojnásob toho co ostatní koně a ceně ustájení je navíc i elektřina, voda, amortizace vybavení, většinou se platí stájník, proč byste tohle všechno měla platit dvakrát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samozřejmě záleží na nastavení od začátku.
Fér mi přijde, že si, než se někdo nastěhuje, sedne s ustajovatelem a vyjasní si svoje požadavky a podmínky, do kterých jde. Tak navzájem zjistěj, jestli se shodnou na pro ně důležitých věcech a má smysl vůbec do ustájení jít, nebo hledat dál.
Upřímně - když jsem nabízela místo pro ustájení, taky jsem měla "požadavek" na koně dobře krmitelného. A to hlavně z důvodu kompatibilnosti s mými koňmi. Pokud mám jednoho obézu, který tloustne ze vzduchu a k němu postavím žebřiňáky, musím je stejně rozdělovat na žrádlo a stojí mě to práci navíc. Než jen mít vypuštěné koně spolu na pastvině.
Když jsem tu měla kamarádky plňase ke svým dvěma bublinám, musela jsem mu dávat zvlášť seno i k pastvě, protože byl pořád hubený. Tak jsme se domluvili, že připlatí 500 Kč / měsíčně, protože reálné prožral i víc. Mnoho ustajovatelů s 24/7 má třeba i levnější léto jako zimu a pak je příkrm senem pro některého jedince náklad navíc.
Já bych begana třeba neustájila z důvodů, které tu byly zmíněny. Nejen, že toho sežere o mnoho víc než "běžný" kůň, ale že objem hnoje je prostě vyšší a jestli někdo (např. já) musí sbírat bobky, aby udržel výběh v nějaké použitelné kondici, a od takového koně je hromada o třetinu větší, tak je prostě na místě chtít i víc po ustájeném.
Nevidím nic špatného na tom, že ustajovatel po uvážení může nabídnout různé ceny ustájení. Někdo má např. odečtené žrádlo, protože nespotřebovává nabídnutá statková krmiva, ale krmí jen svým. Nebo se domluví odpracovat si část ustájení vlastnoručně a tím si sníží cenu... vždy je to o domluvě. Jasně, nebavíme se o komerčních ustájeních - tam je většinou cena stejná. Tam je to prostě - box je obsazen, krmíme, podestýláme, tak proč cenu snižovat. Tomu taky rozumím, že ani za poníka se cena někde snížit nepovede..
nejsempražak

XXX.XXX.241.210
Souhlas s Hippie.
Je určitě dobré/velmi důležité vše probrat dopředu a přijde mi normální, že bude cena za ustájení individuální. Každý uzavíráte smlouvu s ustajovatelem sám za sebe a o ustájení svého koně...nejedná se o kolektivní celo stájový počin, tak není na místě zakládat odbory:) Vše je tedy na domluvě a stanovení jasných pravidel před podepsáním smlouvy. Horší je, když se s ustajovatelem domluvit nedá, porce žrádla je pro Vašeho koně nedostatečná a nemůžete si doplatit nic /pokud si seženete vlastní, nemůžete si ho třeba nikde uskladnit...to vidím jako problém a pak člověk chca nechca musí o dům dál.
Doma máme také ustájenou léta těžkotonážní kobylu a platí stejně jako ostatní. Ale pokud bychom to měli opravdu dělit na to, kdo kolik čeho sežere, pak má oproti ostatním 2x takovou spotřebu sena, slámy a box se po ní musí vybrat každý den komplet. Plnou stáj bych jich mít určitě nechtěla nebo by to za stejné peníze bez dotování nešlo utáhnout. My to bereme tak, že jiný kůň zase sežere méně ale je to třeba chcíploš o kterého se musí každé ráno před vypuštěním a večer po zavření pečovat /dekovat, bandážovat, mazat, vařit čaje, podávat spec doplňky.../ begana nic z toho nepotřebuje:), jiný si zdarma půjčuje vozík, další nemá své vybavení na koně, tak si bere naše a td. A kdyby za mnou někdo přišel a chtě zlevnit protože platí stejně jako tažná, tak mu asi poděkuju za spolupráci a pošlu ho i s Hebelkou jinam. Neb mám dohodu s každým majitelem individuálně a spíš, než co kolik stojí, se bavíme o tom, co který kůň, potažmo majitel, potřebuje.
Mám doma křížence čmb a plňase s trakénem...165 KVH a kolem 650 kg. a poničku, jemňučkou 120 KVH malinkou dámičku...a řekla bych, že náklady jsou skoro stejné...Jsou v ohradě s přístupem do boxu... Valach většinou vykonává potřeby venku...poňa zásadně v boxu...a ještě to tam zodpovědně rozšmatle...Valach i když vyháže seno z bedny, tak ho do mrtě sežere...poňa ho pros*re a proch*ije... rozdupe, zašlape... valach když se rozhodne, že jde z ohrady, tak ji přeskočí, poňa ji prorve a půlku stáhne, valach chápe, že vanečka je na pití (v zimě-v létě mají napáječku) poňa je přesvědčená, že na koupání nohou a hraní fotbalu-tudíž je už několikátá prokoplá...Nedejbože cokoliv zapomenout v ohradě...valach zkontroluje a odejde..poňa rozšlape, rozkouše, roztrhá... Kdybych měla brát koně na ustájko, tak rozhodně begana :D :D.
U nás norička taky nepatří mezi náročné
Sice sežere dost sena, ale my dáváme dost sena všem.Takže kdybych jí dala míň, vydrží i na tom a nestane se okamžitě radiátorem.
Jádro, když má pod sebou hříbě, tak dost.Ale to je asi normální, krmit kojící.Jinak jen aby měla něco v kýbli.
Kadí dost, ale v boxu k jedné stěně.Takže se nemusí nic z pilin cedit a lovit.Naberete kolečko, v podstatě čistých bobků a hotovo.
Jediné, že box musí být dobře udělaný, protože když se tahle skoroslonice rozhodně podrbat nějaká chabá stavbička by se rozpadla
Z ohradníku nikam nechodí, snad jedině kdyby netloukl a vevnitř nebylo co žrát.Ale ono vždycky je, takže se nikdy nikam nevydala.