Letos zapouštíme klisny a ráda bych jim nějak přilepšila. Dříve jsme přikrmovali jen mačkaným ovsem nebo ječmenem, příp. + otruby.. Klisny chodí rekreačně pod sedlem (po ježdění dostávají mačkaný oves/ječmen).. Máte nějaké vyzkoušené granule nebo musli pro březí a následně laktující klisny? Případně čeho se vyvarovat při výběru značky (nějaká nedobrá konzervace nebo podobně..)? Případně jakou dáváte krmnou jadrnou dávku v průběhu březosti?
Děkuji za rady
Ak je kobyla v dobrej kondícii nie je nutné KD meniť, ak jej chcete prilepšiť pridajte nejaký kvalitný minerálny doplnok, ja zvykávam dávať Equistro Megabase, ale na trhu je ich kopec na výber. Hlavne neprekrmovať, nie je dobré ak je tehula tučná, mohla by mať problém pri pôrode.
Mesiac pred pôrodom môžete začať pridávať vitamíny pre žrebné a laktujúce kobyly a jadro prípadne rozdeliť na viac dávok 3-4. Ak nechudne tak ani tu nenavyšujem, mali sme však kobylu ktorá v posledných týždňoch nedojedala seno, tej som napríklad jadro pridala. Je to individuálne. Po pôrode jej ale dopriať môžete, laktácia kobylu pomerne vyčerpáva, mám takú ktorej som musela dávky jadra po pôrode strojnásobiť aby nechudla. Počas žrebnosti je ale lepšie sa držať hesla "menej je niekedy viac" a dopriať kobyle kľud, čo najviac voľného pohybu, čerstvú vodu a pastvu/seno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemenili sme nič extra, kobyla dostávala základnú okolo 200g ovsa, ľan(extrudovaný) a minerálku. Občas rezky- na tie nemáme stabilného dodávateľa, takže ich ani u ostatných koní nedávame celoročne. V poslednom trimestri sme jej uberali aj to málo ovsa, na odporúčanie veterinárky, aby nedávala zbytočne všetko do žriebäťa. A myslím, že sa vyplatilo, narodila sa nám veľmi korektná kobylka, žiadne krivé nožičky, ani nič podobné a pôrod prebehol absolútne bez problémov a bez asistencie. Po ožrebení sme sa vrátili na tú základnú kŕmnu dávku a žriebä prosperovalo. Kobyla mala ale počas celej žrebnosti k dispozícii kvalitnú pastvu a seno.