Schvácený hubený kůň, prosím o Vaše cenné zkušenosti z praxe

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2017 10:49
Oťásek

XXX.XXX.241.210

O víkendu jsme se byly podívat na jednu kobylu, kterou chce majitel prodat. Kobyla krásná super... ale mě zaujal víc kůň vedle v boxe. Kobyla vypadala špatně / jako opravdu hodně starý a nemocný kůň/, úplně opadlá ze svalů, ale stála u hromady sena a tlačila ho do sebe. Je několik měsíců po schvácení - dostala se do krmírny k ovsu. Je jenom na seně a to jí očividně neudrží v "nehubeném stavu".
Kopyta jí pravidelně jezdí upravovat kovář, který je tu vyhlášený na problémová kopyta včetně schvácených. Byla po korektuře, tak je měla dost odstrojená.
Na noc stojí vysoko nastlaná v boxe, celý den tráví na výběhu. Prý velmi často leží, ulevuje nohám, které jí viditelně bolí.
Jestli se dělalo RTG nevím ale asi ano - na základě toho jí kovář pravděpodobně upravuje.

-

Upozorňuji, že nestojím vůbec o kritiku majitele, ani nic podobného. A poprosím i ty, kteří o schvácení nic nevědí a nesetkali se s ním, aby mi nepsali svoje domněnky. Jde mi opravdu hlavně o FAKTA A OSOBNÍ ZKUŠENOSTI.
-
Chtěla bych se zeptat těch, co se s takto masivním schvácení setkali, jak krmili, jaké krmné doplňky, aby kůň trochu nabral a měl sílu se z toho lépe vylízat.
Od té návštěvy mám takový stále víc sílící pocit, že bych kobyle chtěla pomoci, jen nevím, jestli je to v mých silách...
Měl by někdo chuť a čas se podělit o své zkušenosti?

24.4.2017 13:39
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Oťásek napsal(a):
O víkendu jsme se byly podívat na jednu kobylu, kterou chce majitel prodat. Kobyla krásná super... ale mě zaujal víc kůň vedle v boxe. Kobyla vypadala špatně / jako opravdu hodně starý a nemocný kůň/, úplně opadlá ze svalů, ale stála u hromady sena a tlačila ho do sebe. Je několik měsíců po schvácení - dostala se do krmírny k ovsu. Je jenom na seně a to jí očividně neudrží v "nehubeném stavu".
Kopyta jí pravidelně jezdí upravovat kovář, který je tu vyhlášený na problémová kopyta včetně schvácených. Byla po korektuře, tak je měla dost odstrojená.
Na noc stojí vysoko nastlaná v boxe, celý den tráví na výběhu. Prý velmi často leží, ulevuje nohám, které jí viditelně bolí.
Jestli se dělalo RTG nevím ale asi ano - na základě toho jí kovář pravděpodobně upravuje.

-

Upozorňuji, že nestojím vůbec o kritiku majitele, ani nic podobného. A poprosím i ty, kteří o schvácení nic nevědí a nesetkali se s ním, aby mi nepsali svoje domněnky. Jde mi opravdu hlavně o FAKTA A OSOBNÍ ZKUŠENOSTI.
-
Chtěla bych se zeptat těch, co se s takto masivním schvácení setkali, jak krmili, jaké krmné doplňky, aby kůň trochu nabral a měl sílu se z toho lépe vylízat.
Od té návštěvy mám takový stále víc sílící pocit, že bych kobyle chtěla pomoci, jen nevím, jestli je to v mých silách...

Schvácení je běh na dlouhou trať.Jde především o to, v jakém stavu jsou kopyta, jak velká je rotace kopytní kosti, jak na tom kůň při schvácení byl celkově zdravotně apod.Nejprve je nutné "uzdravit" nohy, aby kůň mohl v pohodě chodit, pokud po takovém schvácení po ovsu ještě vůbec koník někdy chodit bez následků bude a pak, když jsou nohy v poho a kde je příjem, bude i nějaký výdej energie krmit.Mě kobylu zachránil veterinář tím, že jí pustil okamžitě žilou-nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak koni ulevit od bolesti a zbavit tělo nechtěného množství živin v krvi.Kobyla nekulhá a to jí haj.l úchylák co tam chodil tenkrát nacpal pytlík rohlíků, ale kvůli tomu, že kobyla byla jen na seně, vodě, minerálech a občas dostala pár granulí, když nic nedělala při mém těhotenství, tak jí šlo hodně o packy.No prostě mazec.Museli jsme dávat seno do sítí s malými oky, aby jí trvalo, než se nažere, a po 5 měsících je absolutně v pohodě, připravujeme se na obnovení práce jako předtím.Jinak známá má koně po silném schvácení, kdy došlo k rotaci kopyta, koně zachránil kopytář úpravou kopyt, chodí v kroku normálně, ale nemůže běhat, když se rozběhne, byť radostí, že to pohled utrpení, plný bolesti.Ale v kroku dožívá svůj život v klidu v ohradě, nikdo po něm nic nechce.Je doživotně na dietě-seno a semtam tráva ve výběhu.
Váš pocit pomoci tomu koni je lítost a nevím, zda je na snaze vaší vlastnit takového koně, nebo se jen snažíte vymyslet něco, protože vás to trápí.Kůň má co žrát, stál u hromady sena-nač do něj fedrovat další nesmysle.Probírat by se toto mělo s majitelem.Jen proboha nedávejte koníškovi chudáčkovi něco, co si myslíte, že mu pomůže.Laminitida je zlá a její následky si nese většina koní doživotně.

24.4.2017 13:41
enducha

XXX.XXX.113.13

Oťásek napsal(a):

-

-

Každopádně vysoko nastlaný box ok, ale ideální je silnější vrstva písku..celodenně. Kopyta jsou lépe, promasírovávána", koně to tolik nebolí a spíš se trochu pohybuje. Ve výběhu je tvrdo, což pro schváceného koně není to nejlepší. Musí ji tam někudy dovést, předpokládám, že asi úplně po měkkém to také nebude.
Co se týká krmení, jaká byla kobyla před nehodou? Záživná, nebo hůře krmitelná? Pokud je na kvalitním seně a s přibíráním neměla problém, tak by jí to mělo stačit. Nehledě na to, že takhle brzy není úplně ideální ji něčim ládovat. Jak je to dlouho?

24.4.2017 14:26
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Je to cca 4-6 měsíců, což se mi tak krátká doba nezdá, kůň je mladý- 4 roky, jak byla krmitelná netuším ČT vysoko v krvi. Rozhodně nejsem spasitel co bude koni dávat něco tajně, s pánem jsme diskutovali / je mu osmdesát, už nechce koně doma a tak přemýšlí, co s ní, trápí ho v jakém je kůň stavu. Takže ano, chtěla bych koníškovi pomoci, jen si to musím dost dopodrobna rozmyslet, jestli je naše ustájení vhodné a jsem schopná mu poskytnou přesně to co potřebuje aby mohl v klidu a bezbolestně žít. Myslím, že už to nikdy nebude kůň na ježdění, máme doma i malý důchoďák a v něm koně různě postižené s velmi individuální péčí každého jedince, takové schvácení jsem ale nikdy za 30let u koní neviděla. Myslím, že pán dělá pro kobylu maximum v rámci svých možností, a ano s majitelem jsem mluvila, sám mě o pomoc požádal, takže to není žádná hurá akce. A ano myslím, že jí jenom seno nestačí podle toho jak vypadá, takže bych hrozně ráda s někým probrala třeba varianty jejího krmení. Napadají mě senné granule, lněné semínko, možná trochu soji nebo řízků...MSM, spirulina, ostropestřec, nějaký olej? Ale určitě bych to ráda probrala s někým zasvěceným a pánovi tam zatím alespoň něco dovezla.

Písek bohužel není, box je, si myslím, nastlaný dobře. Box vlastně navazuje na výběh, ale u vstupu samozřejmě dobrý povrch není. Asi by jí mohli pomoct botičky...

24.4.2017 14:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Oťásek napsal(a):
Je to cca 4-6 měsíců, což se mi tak krátká doba nezdá, kůň je mladý- 4 roky, jak byla krmitelná netuším ČT vysoko v krvi. Rozhodně nejsem spasitel co bude koni dávat něco tajně, s pánem jsme diskutovali / je mu osmdesát, už nechce koně doma a tak přemýšlí, co s ní, trápí ho v jakém je kůň stavu. Takže ano, chtěla bych koníškovi pomoci, jen si to musím dost dopodrobna rozmyslet, jestli je naše ustájení vhodné a jsem schopná mu poskytnou přesně to co potřebuje aby mohl v klidu a bezbolestně žít. Myslím, že už to nikdy nebude kůň na ježdění, máme doma i malý důchoďák a v něm koně různě postižené s velmi individuální péčí každého jedince, takové schvácení jsem ale nikdy za 30let u koní neviděla. Myslím, že pán dělá pro kobylu maximum v rámci svých možností, a ano s majitelem jsem mluvila, sám mě o pomoc požádal, takže to není žádná hurá akce. A ano myslím, že jí jenom seno nestačí podle toho jak vypadá, takže bych hrozně ráda s někým probrala třeba varianty jejího krmení. Napadají mě senné granule, lněné semínko, možná trochu soji nebo řízků...MSM, spirulina, ostropestřec, nějaký olej? Ale určitě bych to ráda probrala s někým zasvěceným a pánovi tam zatím alespoň něco dovezla.

Písek bohužel není, box je, si myslím, nastlaný dobře. Box vlastně navazuje na výběh, ale u vstupu samozřejmě dobrý povrch není. Asi by jí mohli pomoct botičky...

Já budu za zlou, ale nevidím nic pozitivního na tom mít 4 letého koně vysoko v krvi, který je takhle "dojebaný" s laminitidou.Je to věc názoru samozřejmě, ale za mě je to k ničemu.Chápu spoustu lidí, kteří mě budou kamenovat apod.Ale toto mi přijde nelogické.Tím ovšem neříkám, že to dělat nemáte apod.Do toho vám kecat nikdo nemůže.Jen si myslím, že kůň takhle mladý a takovým schvácením a zdravotním stavem, v jakém je a možná i tak zůstane, si utrpení dalších 20 let nezaslouží.Snad se z toho dostane, to jediné mohu přát.

24.4.2017 15:23
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Gitule děkuji za Váš čas, odpovědi na mé dotazy jsem sice nenašla:) Až na těch 20 let utrpení... na to jsem se vlastně oklikou ptala, takže děkuji, nekamenuji, budu s tou informací dál pracovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2017 16:03

Dúfam, že nebude vadiť ak sa zapojím do diskusie, hoci nemám radu, ale zaujíma ma to.
Nie je rozdiel v akútnej forme laminitídy a chronickej? Doteraz som žila v tom, že ak sa niečo stane u koňa bez sklonom ku schváteniu(typ pony, atď), že laminitída je ako každý iný problém, proste príde a bez následkov za nejaký čas odíde. Tými následkami samozrejme myslím napr rotáciu kopytnej kosti, či doživotných obmedzení typu žiadna pastva a diéta do konca života... je mi jasné, že je rozdiel aj v tom, ako k schváteniu kôň prišiel, ale zatiaľ som mala iba jedinú skúsenosť, keď kamarátke tiež stretla kobyla vrece s ovsom, nejaký čas bola na diéte, ale cca po mesiaci sa vrátila ku pôvodnému životnému štýlu a už cca 3 roky bez obmedzení funguje ďalej.

24.4.2017 16:06
enducha

XXX.XXX.139.250

Oťásek napsal(a):
Gitule děkuji za Váš čas, odpovědi na mé dotazy jsem sice nenašla:) Až na těch 20 let utrpení... na to jsem se vlastně oklikou ptala, takže děkuji, nekamenuji, budu s tou informací dál pracovat.

No ale na to, že se událost stala skoro před půl rokem je dost divné, že je kobyla tak vychrtlá...není v tom spíš ještě něco? Navíc pokud se to za celou tu dobu nezlepšilo.. Znala jste tu kobylu i předtím?

24.4.2017 17:46

Přidat kalorie bez rizika můžete tukem a rozpustnou vlákninou/ pomalý sacahrid/, do jisté části bílkovnou.

KD měňte pomalu/vím, že jste zkušená, jen připomínám/, nastavte nějakou směs a pak na stav reagujte úpravou množství ve složkách, neměňte neustále složky..

Pokužila bych jako finální přídavek k objemu směs vojtěšky/bílkovina/ a cukrovarských řízků/pomalý sacahrid-vláknina/ zakápnutou řepkovým olejem/tuk/, v konsistenci rašeliny. Určitě by měla mít kvalitní minerálku.
Nevím, jaká je realita časová toho, kdo pečuje, a finanční.
Ideálně do kýble ráno a večer, začala bych na jedné hrsti vojtěškových granulí a jedné menší hrstce suchých řízků, namočit na další krmení, a náprstku oleje do toho + minerálka. Lze nachystat suché do kyblíčků na víc dní, nebo doporučuji připravit odměřovací kelímek a menší mírku na olej a napsat jasný rozpis, pokud bude krmičů víc.
Olej zvedat pomalu, lže pak až "panák/ 2x denně, pokud s eobjeví průjem, vynechat olej a začínat s menším množstvím.
Pokud nejsou finance problém, dala bych toto: http://www.hippolyt.cz/file.php?nid=9490&oid=2564659 + ten microvital
Kcal ušetříte ihned zadekováním- už nemají zimní srst a pokud bude hnusně, jak hlásí, pláštěnka vydá za příkrm.
Seno může mítsložení prarůzné...v některém vás budou strašit fruktany, některé bude málo výživné...

Neměla by být na tvrdém, Písek ok, jak bylo výše, piliny, botičky s měkkou vložkou.
Před koupí ku záchraně by o smyslu počinu víc napověděla fotka koně, kopyt a RTG na postavení kopytní kosti.
KD by dokonale doladila ing Mechová / a asi by uměla najít levnější verse toho Hippolyta..
Na kopytáři moc záleží...měl by pracovat podle RTG, a po roce bych předělala RTG znovu.
Kobyla může být vychrtlá i proto, že je bolavá.
Nejsem vet a schváceného koně jsem nevlastnila. Vlastníme koně s IR a problematika mě zajímá.

24.4.2017 18:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máte zprávu

24.4.2017 18:40

A ještě se můžete zeptat na poradně EQ/ i když odpověď bude v řádu týdný až měsíců/, já bych se ptala ing Mechové nebo MVDr Retta.
http://www.equichannel.cz/vanocni-darek-pro-vas-rozjizdime-poradnu

Na kopyta bych se ptala tady:
http://kopytar.cz/
nebo pokud by byl ochoten, tady:
www.kopyta.com

nebo tady:
http://www.laminitis.cz/products/ustulina/
nebo na vše na EQ v bažině /horsana je vet, chodí i sem/.

Neregistrovaný uživatel

24.4.2017 20:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Poradit Vám nemůžu Oťásku, ale moc Vám držím palce.Je vždycky těžké vzít si zvíře které bude jenom stát čas a peníze, jenže těžší je projít a nevšímat si toho.Nic na nikoho nedejte protože tito lidé jako Vy jsou vzácní..Jezdců a obyč. koňáků jsou tři "prdele".smajlík

Neregistrovaný uživatel

25.4.2017 07:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Meifi: mně osobně jste se dotknul, ne jako "koňáka", kterých je všude kolem plno, ale jako člověka. ale to nevadí.

Oťásek: Trošku nechápu, co od diskuze očekáváte. Sice jste situaci popsala, ale nikdo koně naživo neviděl, tak je docela těžké se vyjádřit. S těžkým schvácením jsem se setkala jednou, ale nevím co předcházelo, a řekla bych, že se kobyla vylízávala sama, s lehčíma formama ano. A myslím že hodně záleží na konkrétním koni, co s tím. V jiném příspěvku jste psala, jak řešíte problémy, a podle všeho jste už nějaké koně zachránila, tak postupujte stejně, nebo to je tentokrát jinak? Za sebe bych se obrátila na odborníky, kterým věřím, aby se podívali a řekli co a jak to vidí. Jistě jich už znáte dostatek. Čtyřletý kůň je sice mladej, ale "coby kdybů" je taky spousta. Pokud očekáváte podporu a "jděte do toho", tak od některých jste ji dostala, ale stejně jsou to Vaše možnosti a Vaše rozhodnutí.

25.4.2017 07:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máte FB ?
Je tam nabídka: https://www.facebook.com/events/510799279308093/
Poku ne kopíruji.
Je to od
Zuzka Hrušková sdílel(a) událost uživatele Paddock Paradise - Česká Republika.
23 duben v 21:52

Pořádá: Paddock Paradise - Česká Republika
Mám zájem Zúčastním se
13. květen v 10:00
Velká Lhota, Valašské Meziříčí.

25.4.2017 09:00
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Dobré ránko, moooc Vám všem děkuju za odpovědi.
Couďas, víte co jsem od toho čekala? Třeba rady Žofré:) Tajně jsem od založení tématu doufala, že se ozve:) Rozhodně nepotřebuju pochvalu ani nic podobného. Ale potřebovala jsem toho co nejvíc načíst a nenej to, probrat to s někým, kdo zažil, řeší, zajímá se, abych byla schopná co nejvíc objektivně posoudit, jestli se do toho pouštět. Jestli na to prostě máme /čas, trpělivost, nervy...a hlavně vhodné podmínky/ Už včera mě napadlo zlustrovat equich. Kde jsem našla několik přínosných diskuzí a hlavně ucelené informace včetně mnoha odkazů od Žofré, tak jsem to celý večer všechno louskala a dumala.
Pak mi přišlo i pár soukromých zpráv, které pro mě byly rovněž přínosem a moc děkuju Sisi i všem co si udělali čas:)
S panem kovářem, který kobylu dělá se uvidím příští týden, RTG viděl, kobylu podle nich upravuje. Pokud by jsme ji převáželi k nám, uděláme aktuální. Mrzí mě, že jsem to nevyfotila, ale byly jsme tam z úplně jiného důvodu a já se prostě jen tak při diskusi, když jsem viděla tu kostnatou pr.el, zeptala, jestli bych se mohla mrknout do toho boxu. Myslím, že hubenost /opadlost kobyly bude hodně spojená s tím, že je bolavá. Kobyla byla dřív pěkná /viděla jsem ji při přípravě na výkonnostky/ Dobrý původ, líbivá šimla, se skokovým potenciálem...radost pro každého majitele i jezdce. Tenkrát mi jen přišla z důvodu mládí hodně nedodělaná - pozdní kůň.

Takhle nějak jsem si tu krmnou dávku představovala, ještě bych jí tam šoupla trochu piv. kvasnic, jinak všechno ostatní v krmírně máme. Na ty granule se mrknu.
Deka mě taky napadla / udržujeme tak naše staříky taky/. S měkkým výběhem to bude asi trochu problém, ale kdyby jsme jí udělali malou ohradu, kde by byla s ponclem, a navezli bychom tam Tatru/y písku, udělali bychom jí z toho větší čtverec, kde by měla vhodnější podklad, seno na víc hromad... Plus třeba ze začátku určitě ty botky.V boxech máme na zemi gumu, podestýláme slámou, ale dal by se tam dát asi taky písek nebo piliny.

Měli jsme tu dva schvácené koně, jedna po hříběti na odstav, té vadilo chodit po tvrdém ale nic hrozného to nebyla a pak naše bábuška utrpěla v 25ti letech schvácení z močové koliky, dvě návštěvy kováře, kopyta jsou v pořádku vrátila se normálně na zelený. Tohle je ale "jinej level".

Teď vyrážíme v pátek na takový koňácký slet do sklípku, kde budu mít dost času si dozjistit potřebné informace. Bojím se ale, že v půlce degustace slíbím cokoli, tak to musím prostě mít už promyšlené...:):):).

Neregistrovaný uživatel

25.4.2017 13:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Meifi: mně osobně jste se dotknul, ne jako "koňáka", kterých je všude kolem plno, ale jako člověka. ale to nevadí.

Oťásek: Trošku nechápu, co od diskuze očekáváte. Sice jste situaci popsala, ale nikdo koně naživo neviděl, tak je docela těžké se vyjádřit. S těžkým schvácením jsem se setkala jednou, ale nevím co předcházelo, a řekla bych, že se kobyla vylízávala sama, s lehčíma formama ano. A myslím že hodně záleží na konkrétním koni, co s tím. V jiném příspěvku jste psala, jak řešíte problémy, a podle všeho jste už nějaké koně zachránila, tak postupujte stejně, nebo to je tentokrát jinak? Za sebe bych se obrátila na odborníky, kterým věřím, aby se podívali a řekli co a jak to vidí. Jistě jich už znáte dostatek. Čtyřletý kůň je sice mladej, ale "coby kdybů" je taky spousta. Pokud očekáváte podporu a "jděte do toho", tak od některých jste ji dostala, ale stejně jsou to Vaše možnosti a Vaše rozhodnutí.

Couďas já to tak nemyslím...Víte co já rozdám všechno koním a to i do útulku ? Zkrátka kříženec mezi Kubišovou a Váňou.Pak vznikne takový stvoření jako já. Tak to pak takhle mám, no...

25.4.2017 13:23
Terven

XXX.XXX.110.147

Pro odlehčení - Oťásku, na tohle jsem zůstala nevěřícně zírat
Takhle nějak jsem si tu krmnou dávku představovala, ještě bych jí tam šoupla trochu piv.

až pak jsem si všimla, že na dalším řádku je kvasnic

25.4.2017 14:19
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Terven napsal(a):
Pro odlehčení - Oťásku, na tohle jsem zůstala nevěřícně zírat
Takhle nějak jsem si tu krmnou dávku představovala, ještě bych jí tam šoupla trochu piv.

až pak jsem si všimla, že na dalším řádku je kvasnic

Chicht:) Možná by si ráda cvakla, třeba by jí to pak tak nebolelo :) Když měl náš starý hřebec poprvé rozjetou letní vyrážku /před cca 16ti lety/ o pivko jsem se s ním dělila... půd do žlabu, půl do mě. Potřeboval hodně Béčka:).

25.4.2017 16:32
22verunka

XXX.XXX.185.83

Zazila jsem neco podobneho u tazandy. Nebyla moje. Byla na pastve a majitel schvaceni neresil. Kovar jezdil strouhat jenze ji nikdo nehlidal a ona se na zelenym vzdy schvatila
. Kdyz sme ji nakladali pro znameho sedela na zadku a nemohla se zvednout. Uspali jsme ji na tvrdo a natahli do avie. Dostale protizanetlive leky a neco na bolest. Po trech dnech se opatrne zvedla. Zrala jen seno a pak primo granule pro kone schvacene. Po pul roce zacala fungovat pod sedlem s vnuckou pana co si ji vzal.tenkrat ji bylo asi 5 let mozna 6 dnes je ji 11 ma pod sebou hriboska a schvaceni uz se nevratilo. Jen ji neustale hlidaji pastvu chidi s nahubkem.

hanulinka

25.4.2017 17:12
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Chtela jsem zachranit jednu mladou kobylku, ktera byla schvacena pouze na jednu nohu-ne zradlem, ale pretizenim.
doslo k mirne rotaci a aby toho nebylo malo, kobyla majiteli po delsi dobe v boxe utekla, a probehla se...tedy prokulhala, coz melo za nasledek to, ze si ulomila spicku kopytni kosti.
majitel ji chtel nechat utratit, ale ja, mlada holka -samostatne vydelecne cinna a byla jsem na tom tenkrat i dost dobre, jsem chtela kobylku zachranit.
byla preci tak mlada...
chtela jsem za ni dat masovou cenu, ale majitel mi ji daroval s tim, ze budu mit jeste takoveeee-vydaje, az mi z toho spatne bude.
jou...
zacali jsme se specialnim kovanim, se silikonem..atd atd..rtg, caste kuti...
myslim, ze jsem udelala vse, co bylo v mojich silach, kobylka se mela cile k svetu, zacala chodit do vybehu, mela radost ze Zivota...pokulhavala, ale chodila se stadem a hrozne rada behala...uzasny kun.
spojila jsem se i se zahranicni klinikou, specializovanou na kopyta, ti mi radili, at zacnu hlavne tim, ze minimalne 3x denne delam kobci mokre zabaly, nebo pokud je moznost, postavit do vody.
kopyto je meksi, rychleji roste, muze se casteji upravovat, lepe se prokrvuje..atd..

koupila jsem ji specialni medi-boty, do kterych se da napustit voda, nebo dat kase ze leneneho semene, zlepseni bylo videt velmi brzy.
maceli jsme 3x denne pul az trictvrte hodiny.
a se specialnim Kutim se silikonovou vyplni fungovala bezvadne.

presto vsak samozrejme zatezovala vic zdravou nohu a take hrbet, pres ktery dorovnavala.
po par letech dostala do zdrave nozky artrozu a ja byla nucena ji uspat.
do te doby byla vesela, chodiva a mela radost ze Zivota...
az se projevil Problem na druhe noze, jiskra v oku se vytratila, byla smutna, mela bolesti a ja vedela, ze prisel jeji cas.

posudte prosim dobre situaci, jestli ma cenu konika zachranovat a jak spatne nebo dobre na tom je.a az potom se rozhodnete co a jak dal.
cela situace je nejen financne, ale take co do managementu velmi narocna.
a obcas se vam stane, ze proplacete pul dne, protoze nebudete vedet, jestli je pro konika lepsi, jej za kazdou cenu zachranovat, nebo jej osvobodit.
jak psano jiz vyse, zalezi, jak moc je schvaceny.

25.4.2017 19:28

Oťásek: já si trochu zakládám na své schopnosti odhadnout lidi.Vy nejste obchodník s bídou a soucitem ani holšiška záchranářka, tak se podělím o své názory a zdroje informací ráda.Raději veřejne než SZ, protože tak to může pomoci více lidem a pokud si všichni začnou radit na uzavřených skupinách FB nebo v SZ, nebude kde se něco dozvědet, ale taky budou v uzavřených entitách kolovat mýty.Já se pak taky honem do nějaké skupiny zařadím a budu sdílet jen tamsmajlík.Nicméně abych šla s módou, taky vám jedno SZ posílám, stran schvácení plnokrevného koně a následné péčesmajlík.

Souhlasím s baarbora, že problém je jiný u jednorázového mechanického nebo i toxického schvácení z otravy nebo průniku do špajzu u jinak bezproblémového zvířete a jiná je situace u opakovaného schvacování na metabolickém podkladě.Paradise paddock považuji za dobrou myšlenku pro druhou skupinu, pro bolavou hubenou pajdající vysokokrevnou kobylu se schvácením prvního typu ani moc ne, určitě ne nyní.
Určitě ty rtg a chladnou hlavu...a ano, pískem nasypaná třeba kruhovka je dobrá volba.Ještě koukněte na EQ pro inspiraci, jak bolavému koni udělat postel.
http://www.equichannel.cz/zvedat-ci-nechat-uspat.

Pivosmajlík-jo, šoupněte, sobě, na lepší spaní.A ráno přemýšlejte.

A taky může mít kobyla z té dlouhé bolesti vředy...myslete i tímhle směrem, na EQ dávaal horsana celkem dobrý návod..myslím, že téma bylo "Hubený plňásek".

26.4.2017 13:44
dsj

XXX.XXX.116.98

Zdravím Oťásku, mám v péči kobču po schvácení doma přes 15let. Kobča je A1/1 a schvátila se v 10letech, na jedné noze došlo časem k poklesu kopytní kosti, na druhé zůstalo „jen“ u rotace.
První půlrok po schvácení byl nejhorší – jak popisujete tu „vaší“ kobču, tak přesně před sebou vidím tu mojí: vychrtlá, bolavá, často ležela. Nohy jí bolely tak hodně, že při korekturách nedokázala dlouho stát na jedné noze a museli jsme jí kopyta upravovat po malých částech.
V prvním půlroce jsem měla ve skříňce neustále připravený pytlíky Equipalazone a vždycky když kobyla míň žrala, víc si lehala, přešlapovala, měla průjem, tak ho dostávala do krmení. Párkrát jsem volala vetovi, aby jí přijel píchnout něco proti bolesti – později jsem četla, že se to nemá dělat, protože kůň si potom nohy nešetří a přetěžuje je, ale já jsem se nedokázala dívat jak trpí.
Bohužel kobyla i přes bolesti odmítala zůstávat ve stáji sama, takže jsme jí pouštěli do menšího výběhu se starší poničkou, která jí neubližovala. Hned po týdnu si z výběhu přinesla nášlap, který přešel do abscesu. Bylo to na „horší“ noze. Absces se na téhle noze ještě dvakrát vrátil, asi z nášlapu, nebo z něčeho jiného, nevím. Postupně jí klesla kopytní kost na „lepší“ noze – myslím že to bylo protože na ní víc stála a přetížila jí.
Dnes jsou k dispozici botičky na míru a určitě bych je použila, ale ty, co jsem tenkrát sehnala, neustále padaly, měla po nich otlaky na patkách a protože se jí vytvořilo ploché ostré kopyto na jedné noze, jedna z těch botiček se stala úplně nepoužitelná a druhou jsem také věčně hledala po výběhu. Nakonec mi v dílně vyrobili dřevěné podložky a ty jsem jí přilepovala na kopyto kobercovkou… byla to strašná práce, ale kobyla mohla aspoň chodit ven a nešílela ve stáji.
Největším problémem se ukázalo sehnat kováře, který by dokázal tyhle kopyta upravovat a současně jezdit co dva týdny. S původním kovářem jsem skončila, když chtěl přibít obrácené podkovy. Další dva místní navrhli stejné řešení a také jsem je víckrát nevolala. Kdysi jsem takhle okované koně viděla a myslela jsem si, že už se to nedělá, ale vloni jsem zase potkala schváceného valacha s obrácenýma podkovama na předních… Tohle okování mi připadá hloupé a barbarské, podle mého názoru tohle může koni přibít na nohu jen naprostý ignorant. Postupně strouhalo několik dalších a zlepšení nebylo žádné. Dost na mě tlačili, že kobylu týrám a musím okovat, ale mě připadalo, že když do toho nemocného bolavého kopyta zatluču podkováky a zatížím zvlněnou tenkou stěnu vahou podkovy, tak to dorazím úplně. Výsledkem bylo, že kobyla byla bolavá a hubená, po roce rostlo každé kopyto jinak, ale smysluplné a praktické rady jak to srovnat se mi nedostalo od nikoho.
Na netu se o schvácení a úpravě kopyt dost píše a diskutuje a tak jsem četla všechno k čemu jsem se dostala – a hodně mi to pomohlo, i když člověk musí být hodně kritický a hodně ověřovat jestli nečte bludy a jak rady moudřejších aplikovat na svého koně – co pomůže jednomu může druhému ublížit.
Časem mi vet doporučil hodně starého kováře který respektoval, že nechci kovat. Musela jsem držet nohy (bylo mu přes osmdesát a byl dost nemocný a vzal mě jen na přímluvu veta a protože se mu po koních stýskalo) a díky tomu jsem se mu dívala pod ruce a ptala se – dodnes koukám jestli za koněm nezůstává na betonu obtisk kopyta – o tom říkal, že „kobyla má horkost“ a hnal mě chladit a nacpat jílem (může to být jen pověra – ale dlouho se otisky pod kobčou dělaly), když jsem navrhla že budu v mezidobích přistrouhávat, aby nemusel jezdit tak často, tak mi ukazoval a vysvětloval: třeba že vystrouhat málo je stejně špatné jako strouhat moc, že patky musí být stejně vysoké a poměr špice k patkám správný, jinak to koni „utrhne nohy“.
Kobyla se asi po dvou letech dostala do stavu, kdy znovu začala chodit pod sedlem. Na písku časem chodila rekreační hodiny pod lehkými lidmi nejdřív jen v kroku a později skoro bez omezení kkc, na vyjížďkách jsme jezdili podle terénu „chvíli jedu, chvíli vedu“. Pod sedlem chodila rekreačně cca 3-6x týdně do 22let, s přestávkami, když jí nohy víc bolely.
Co bych dnes udělala jinak? V první řadě bych rychleji zajistila pořádné úpravy kopyt a našla vhodného veta nebo kováře (=jezdí často+umí). Už bych nečekala rok, během kterého se stav dál zhoršoval a nenechala bych kopyta přerůstat a růst křivě. Snad bych tak dokázala zabránit vzniku plochého chodidla. Kobylu bych také dala dřív na pastvinu 24/7 a do stálého stáda – kobyla se zvedla i psychicky a přibrala, i když krasavice s loupnutým zadkem už není.
Co se krmení týče, tak kobča dostává: oves/ječmen+olej+extrudovaný len+minerálku (celoročně) +vojtěškové granule+řepné řízky (podle kondice), v zimě k tomu máčenou travní směs pro staré koně+mrkev, celoročně seno/pastva a volný pohyb po pastvině.
Kolem přístřešku máme v holomrazech rozházenou slámu a na hrbolaté tvrdé zmrazky kobča dobrovolně nevyleze. Nekupičkuji a nemáme paradise, spoléhám na kobči rozum, dostatečně velkou pastvinu a hlavně stádo, které jí neustále udržuje v pohybu.
V lékárničce mám MSM + Equipalazone. MSM přidávám do krmení kdykoliv mám pocit zhoršení, nebo preventivně když je tvrdo, a eqp mám v záloze pro horší časy, naštěstí jsem ho pár let nepoužila.
Jestli si kobču nakonec vezmete, budete na tom snad líp než já - spadla jsem do toho bez přípravy, bez praktické podpory někoho kdo ví a umí (to mi chybělo nejvíc) a nadělala spoustu chyb hlavně z neznalosti a důvěřivosti. Mít takhle nemocného koně pro mě znamenalo spoustu práce, přemýšlení a pochybností jestli dělám správnou věc, placení vetům a kovářům, často zklamání, ale i radost, když se konečně začalo dařit líp. Ať už se rozhodnete jakkoliv, tak vám držím palce, ať se rozhodnete správně.

26.4.2017 14:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Dsj - nechci kopírovat celý dlouhatánský příspěvek - klobouk dolů. Z mého pohledu je toto šílená anabáze, k tomu ten tlak okolí - obdivuju, že jste to ustála. Zvlášť u A1/1, kde jakýkoliv problém okamžitě ovlivňuje psychiku a tělesnou kondici.
Jestli jsem dobře pochopila, příčina schvácení byla mechanická?
A ještě úplně blbý dotaz do pléna - pokud se kůň schvátí mechanicky, předpokládám, že je třeba dodržovat dietní opatření stejně jako u metabolického schvácení, nebo ne?
Kobyla dsj, jak koukám, žere vše včetně obilí, což mě zarazilo, ale je fakt, že u A1/1 si nedovedu představit dietní režim jako třeba u IR koně.

26.4.2017 15:04
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Všem Vám hrozně moc děkuju za úžasné příspěvky a pro mě fakt přínosné rady, zkušenosti a informace:) Vážím si toho. ČTU, ČTU a ČTU... tady, na Equich, odborné články a snažím se z toho slepit skládačku.

Kováře, pardon, "pana kováře" jsem pánovi doporučila už/až cca měsíc po schvácení, kdy u nás byl na návštěvě a postěžoval si, co je postihlo. Takže už kobylu servisuje delší dobu. Úpravu kopyt řeší ve spolupráci s veterinářem, RTG mají, jen nevím jak staré. To bude tedy první věc, jeho názor, na kterém bude záviset mé rozhodnutí.

Pokud mi sdělí, že je šance na "bezbolestný život kobyly", tak jí převezeme k nám. Teď jsme dodělali mou vysněnou kruhovku, tak je rozhodnuto, co v ní bude za podklad...písek:)

Žofré, moc díky za SZ, hodinu jsem louskala "hubeného plňáska" a prostě jí v tom vidím...žaludeční vředy z bolesti a asi i z utišujících léků. Tomu pravděpodobně odpovídá stav kobyly.

Plňasku /klkavou, hubenou ale ne podvyživenou/ jsme dostali do péče cca před 6-7 měsíci s podezřením na vředy jsem si pohrávala od začátku. Ale : řemene jsme se zbavili asi po měsíci a po třech za mnou přišla majitelka, jestli jsme jí náhodou omylem nepřipustili...:) vypadá fakt dobře, krásně v srsti, kulatá, hodila se do klidu díky vhodnému složení stáda, ani jsem při prvním pohledu na to stvoření nevěřila, že z ní může být tak líbivý kůň. Ale tam to nebylo vůbec tak kritické /žádné schvácení/, jen dostávala dost ovsa a měla špatné složení stáda, kdy jí šikanovali, takže stres. Hned při příjezdu klisny jsme úplně vyřadili zrní a začala dostávat vojtěškové granule se slaďákem, pak řízky, bylinky na trávení, kvasnice. Po 14ti dnech se normálně rozežrala, klkání se dalo na ústup. Jestli ty vředy měla nebo neměla jsme se nakonec nedozvěděli, k vyšetření nedošlo.

V tomhle případě jsem ale přesvědčená o tom, že by to měla být jedna z prvních věcí, které bychom nechali udělat spolu s RTG, koprolkou na návštěvou zubaře.
Několik párů botek doma máme a paní Vostatková k nám na jednoho koníka dojíždí, tak by určitě nebyl problém jí nechat případně napasovat botky nové.

Ještě jednou díky fffšem

26.4.2017 18:52
dsj

XXX.XXX.207.141

Terven napsal(a):
Dsj - nechci kopírovat celý dlouhatánský příspěvek - klobouk dolů. Z mého pohledu je toto šílená anabáze, k tomu ten tlak okolí - obdivuju, že jste to ustála. Zvlášť u A1/1, kde jakýkoliv problém okamžitě ovlivňuje psychiku a tělesnou kondici.
Jestli jsem dobře pochopila, příčina schvácení byla mechanická?
A ještě úplně blbý dotaz do pléna - pokud se kůň schvátí mechanicky, předpokládám, že je třeba dodržovat dietní opatření stejně jako u metabolického schvácení, nebo ne?
Kobyla dsj, jak koukám, žere vše včetně obilí, což mě zarazilo, ale je fakt, že u A1/1 si nedovedu představit dietní režim jako třeba u IR koně.

Kobča nemá inzulinovou resistenci - díkybohu se nám aspoň tohle vyhnulo. Schvátila se mi po přestěhování do nového ustájení - předtím jsem jí měla v JO, jediná tráva ke které přišla bylo půlhodinové pasení na vodítku. Byl tam režim 23/1, platila jsem za ustájení, několirát týdně vodila hodiny a pomáhala ve stáji, včetně kydání a sklízení sena. Tak jsem odtud utekla prvnímu soukromníkovi v okolí. Za stejné peníze, s výběhy a bez práce. Bylo to v květnu, nový režim 12/12, ve výběhu vojtěška po kolena... Já jsem šťasně odjela na dovolenou, že kobyla se bude mít dobře i beze mě a když jsem se vrátila, tak jsem kobylu nepoznávala... podle stájníka "nějak divně stojí".
K jádru - jádro jsem vysadila okamžitě, dřív, než jsem věděla, co se děje. Vet s rtg přijel až za 2 týdny a jel za námi přes půl republiky - zaplatila jsem mu víc za cestu než za rtg. Jak se kobyla lepšila a já si byla jistá, že tam IR není, jsem po dohodě s vetem začala malinko a po hrstkách přidávat a experimentovat co může a co ne.
K té anabázi - dodnes jsem ráda, že téma bosonožství otevřel p.Vydra a začal o něm mluvit (tím nikomu nedoporučuji metodu kterou propaguje), protože do těch pootevřených dveří spousta lidí vstoupila a dnes je hodně koní neokovaných a bere se to jako normální a prospěšné.

26.4.2017 20:25
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

dsj napsal(a):
Kobča nemá inzulinovou resistenci - díkybohu se nám aspoň tohle vyhnulo. Schvátila se mi po přestěhování do nového ustájení - předtím jsem jí měla v JO, jediná tráva ke které přišla bylo půlhodinové pasení na vodítku. Byl tam režim 23/1, platila jsem za ustájení, několirát týdně vodila hodiny a pomáhala ve stáji, včetně kydání a sklízení sena. Tak jsem odtud utekla prvnímu soukromníkovi v okolí. Za stejné peníze, s výběhy a bez práce. Bylo to v květnu, nový režim 12/12, ve výběhu vojtěška po kolena... Já jsem šťasně odjela na dovolenou, že kobyla se bude mít dobře i beze mě a když jsem se vrátila, tak jsem kobylu nepoznávala... podle stájníka "nějak divně stojí".
K jádru - jádro jsem vysadila okamžitě, dřív, než jsem věděla, co se děje. Vet s rtg přijel až za 2 týdny a jel za námi přes půl republiky - zaplatila jsem mu víc za cestu než za rtg. Jak se kobyla lepšila a já si byla jistá, že tam IR není, jsem po dohodě s vetem začala malinko a po hrstkách přidávat a experimentovat co může a co ne.
K té anabázi - dodnes jsem ráda, že téma bosonožství otevřel p.Vydra a začal o něm mluvit (tím nikomu nedoporučuji metodu kterou propaguje), protože do těch pootevřených dveří spousta lidí vstoupila a dnes je hodně koní neokovaných a bere se to jako normální a prospěšné.

No já jsem zastáncem Vydry, protože kobyla trpěla neskutečně na hnilobu a díky této metodě je absolutně bez hniloby, srovnalo se to a strouhání nebylo do krve, jako si je Vydra strouhá sám, kobyla normálně chodila po strouhání.Takže za mě Strasser ano, ale s rozumem a účelově při potřebě tuto metodu použít.

26.4.2017 21:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na úľavu po korektúrach, alebo ak bude tvrdo, hrboľato a tak ďalej môžete podlepiť kopýtka tvrdeným polystyrénom a pomocou striebornej pásky (duct tape- teraz si neviem spomenúť, ako sa to volá odborne) jej tak vyrobiť akési topánky, trochu to uľaví, pokiaľ brala veľa liekov od bolesti, môžte ju dať na omeprazol, alebo pantoprazol, používame humánny prípravok Nolpaza 40 mg, na 500 kg koňa cca 30 tabliet denne, aspoň 3 týždne. Zrejme sú aj iné varianty, neviem čo je v ČR registrované a pod akým názvom.

Od bolesti by som siahla potom aj po MSM, ako zdroj organickej síry je vhodný aj pre podporu rastu rohoviny a nejaký prípravok s biotínom a meďou a zinkom v chelátovej väzbe, Dromy biotín tuším toto všetko spĺňa, ale MSM by som dala aj naviac.

RTG určite aktuálne.

Že je boľavá teraz neznamená, že musí byť boľavá ďalších 20 rokov, to je nezmysel, ale RTG veľa napovie.

26.4.2017 21:36
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jen poznámka k té podestýlce. Pokud chcete něco měkkého, tak fajn je Granofyt. Kamarádka ho má u koně v boxu a je to opravdu měkká příjemná peřina, podestlání je i na betonové podlaze hezky pružné a dobře izoluje.

K těm tukům - co třeba konopné výlisky? Jsou doporučené i pro schvácené koně, mají dobrý poměr tuků, protizánětlivé účinky atd.

27.4.2017 05:47

Granofyt ani konopné výlisky neznám, obé zní dobře.

Nolpaza v ČR též je, i jiné-to je dotaz na lékárníka, co vyjde aktuálně nejlevněji.
http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0109409&tab=prices

Tak ať se má kobyla líp a Oťásek ne hůřsmajlík.

27.4.2017 06:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fotka k podložení polystyrénem.

27.4.2017 11:09
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Všem Vám moc děkuju za vyčerpávající odpovědi, jste fakt úžasní:)

MSM naším důchodcům dáváme prakticky celoročně, míchám jim to s kolagenem, glukosamin a chondroitin sulfátem.
Včera se mi podařilo sehnat 1000tbl Omeprazolu, tak pokud bude třeba, stačí jen vyzvednout.
Pak mě ještě mapadly bylinky /čaje/ na překyselení žaludku a na detox + ten ostropestřec.

Granofytem stelou kámošky ve dvou okolních stájích, já bych s ním své zdravé koně podestýlat nechtěla ale pokud by byl pro kobylu vhodnější než písek asi to nebude problém:)

Tak uvidíme... pokusím se co nejdříve sehnat fotky.

27.4.2017 11:14
Oťásek

XXX.XXX.241.210

sisi58 napsal(a):
Fotka k podložení polystyrénem.

Děkuji za foto, to by šlo, jen jestli s tím podložením máte zkušenost, není to moc vysoké? Představovala jsem si to z nějakého nižšího materiálu, případně jen vypodložit střel.

27.4.2017 13:45

Konopné otruby doporučuji - vysoký podíl vlákniny a tuku, nízké sacharidy.

27.4.2017 16:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Oťásek napsal(a):
Děkuji za foto, to by šlo, jen jestli s tím podložením máte zkušenost, není to moc vysoké? Představovala jsem si to z nějakého nižšího materiálu, případně jen vypodložit střel.

Zkušenost nemám, koupila jsem hned po sundání podkov botičky.
Ale ta fotka mě zaujala, když jsem se začala o problém zchvácených koní zajímat.

28.4.2017 02:53
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Oťásek napsal(a):

Možná to, co jste vložila na obrázku, by to šlo vystříhat z karimatky? Jen nápad.

28.4.2017 08:08
22verunka

XXX.XXX.225.219

My meli pri schvaceni klasickou podkovu ale otocenou a byl na ni pridelan zeleznej strel na podporu strelu. Mozna ji jeate nekde najdu ale nasla jsem na google neco obdobneho takhle nejak to vypadalo.

28.4.2017 08:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

To podlepovanie sa robí presne ako dala fotku sisi, ten polystyrén je tvrdený, váha koňa ho trochu zredukuje a potom sa páskou prilepí o stenu a pätky a to sa ešte celé olepí páskou, vzniknú akési papuče.

Slúžia ako ochrana chodidla ak je trebárs po úprave veľmi tenké, po prestrúhaní, ak je kôň po prevalení abscesu, ale používajú sa aj u laminitídy, hlavne síce akútnej, ako prvá pomoc, ale ak je kôň boľavý a po zásahu kopytára dvojnásob, tak uľavia, stojí to pár korún a každý si ich vie vyrobiť doma sám.

Vypodložiť strelku sa doporučuje tiež skôr pri akútnej laminitíde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík