Liga

XXX.XXX.241.241
Potřebovala bych radu ohledně pastviny. Máme teď čerstvě v pronájmu pole - ornou půdu, kde chceme vybudovat pastvinu pro koníky. Povolení na pastvinu máme. Ale pole je už několik let (5-6 ladem) a je zarostlé vším možným, včetně malých keřů, je tam hodně kopřiv, mechu a všemožného plevele. Napadá mě jen jedna možnost a to nechat posekat a pak celé přeorat a vyset novou trávu na pastvinu, no a pak tak dva roky čekat, něž tam koníky pustíme...
Myslíte, že je ještě teď vhodná doba na vysévání trávy? No počítám, že by se začalo nejdříve tak do 14 dnů - sekání, pak orba a setí. Nebude už to pozdě? Netuším, zda se dá po orbě hned pak vysévat nebo by bylo lepší teď zorat a setí až na podzim?
Doporučíte mi i nějakou travní směs vhodnou na pastviny?
Děkuji
Nejsem sice zemědělec, ale já osobně bych na nic nečekala. Jakmile počasí dovolí do pole vjet, tak upravit a osít travním semenem, pokud tedy nehodláte upravovat chemicky. Ty nálety a plevele jsou tam vysemeněny a porostou tam stejně. Otázkou je, co tam máte za rostliny, u některých by mohl být problém. U nás se třeba na sousedovic louce rozmohl pryskyřník, a to dost hodně. Zkuste popadnout nějakého rolníka z blízkého okolí, aby se na to kouknul a poradil přímo na místě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podľa mňa už je neskoro. Zem už je suchá a začína obdobie, kedy z oblohy príliš veľa vlahy nepríde. Zaplatíte za siatie, úpravy atď a vzíde vám možno tak 1/3 a aj to iba v prípade, že budete mať šťastie na vlahu z neba.
Neviem ako momentálne pole vyzerá, ale dala by som to zmulčovať, do podzimu možno ešte párkráť(prípadne aj pobrániť), možno tým burinu čiastočne zlikvidujete a nebude to treba zorať celé. No a trávu by som vysadila na podzim. Keď sa uchytí, zjara by sa tam mohli dať pustiť už aj kone.

napsal(a):
Podľa mňa už je neskoro. Zem už je suchá a začína obdobie, kedy z oblohy príliš veľa vlahy nepríde. Zaplatíte za siatie, úpravy atď a vzíde vám možno tak 1/3 a aj to iba v prípade, že budete mať šťastie na vlahu z neba.
Neviem ako momentálne pole vyzerá, ale dala by som to zmulčovať, do podzimu možno ešte párkráť(prípadne aj pobrániť), možno tým burinu čiastočne zlikvidujete a nebude to treba zorať celé. No a trávu by som vysadila na podzim. Keď sa uchytí, zjara by sa tam mohli dať pustiť už aj kone.
Souhlasím, loni jsem dosévala taky pozdě, začátkem května, pak začalo být teplo, nepršelo, vzešlo toho málo, škoda travní směsi.

Tak určite niekde v predhorí budú pôdne podmienky iné, ale ale za dva týždne je polovica května, to sa dajú pokojne očakávať aj 30-tky a z toho tráva ťažko vzíde, stačí, aby týždeň nezapršalo.
A narobiť sa, vyhodiť kopu peňazí a po mesiaci zistiť, že to bola zbytočná námaha. Mne by to bolo ľúto :).