Video - co tímto jednáním bylo zamýšleno? :(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2017 11:01
etnies86

XXX.XXX.245.26

Https://www.youtube.com/watch?v=FBMuVVMXNUQ
můžete mi někdo znalý říct, co po tom koni vlastně paní chtěla?
samozřejmě se mi video nelíbí, ale zajímalo by mě co se po koni vlastně chtělo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2017 11:42

Po koni se chtělo leda to, aby byl hromosvod pro její zlost...

16.5.2017 12:53
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Sakra proč jsou ta zvířata vždycky tak hodná... Já být tím koněm, rozkopnu jí hlavu, čůze!

16.5.2017 13:45
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Linda Parelli toho video následně komentovala, ale docela zmateně. Údajně mělo jít o koně slepého na jedno oko, kterého vše děsně rozrušovalo a ve špatném počasí téměř nebyl ochoten vylézt ze stáje. Podle ní bylo potřeba ho naučit důvěřovat člověku (ve smyslu přenechat mu vedení) a neřešit okolí. Prý cílem bylo trestat špatné chování, ale nevyvolat strach. Prý se to podařilo a žili šťastně až do smrti.
Vysvětluje to tím, že koně jsou vůči sobě taky ostří, kopou se a koušou blablabla.

No nevím, jestli tohle je způsob, jak podnítit spolupráci s člověkem.

16.5.2017 14:46
lukasel

XXX.XXX.30.253

Bych ji taky narval kus železa do huby a trhal možná by svůj názor přehodnotila...

16.5.2017 15:49
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Klasická ukázka přirozené komunikace no a železo v hubě nemá ale parelku ta je horší.

Neregistrovaný uživatel

16.5.2017 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já si stejně myslím, že je to dnes "debilní" móda..Aby mi někdo vychovával psa? Nebo koně? Pokud si s tím nevím rady sám, tak mi to nepatří do ruky.Už jenom to, jak si málo kdo uvědomuje, že je to živý tvor a každý je originál svým způsobem.Máme tu čtrnáct koní, každý je jiný a potřebuje něco jiného.Teda mrkev potřebují všichni a co nejvíc. Podle mě je i pro koně nejlepší, když má jednoho člověka který se o něj stará.A rád se stará..

1.11.2018 04:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Upřímně jsem znechucena kvalitou tohoto šířeného videa, sdílím, co se mezi laiky dostává.
https://www.youtube.com/watch?v=VVG5AXKeAVo

1.11.2018 07:00
kapička

XXX.XXX.5.211

Nechci zvyšovat sledovanost, nepouštím. Myslím si dobře, že je to proti dostihům a možná jezdectví obecně?

U nás ve stáji máme novou hlášku. Nedělej to tomu koni, napíšu na ministerstvo a oni nám je zakážou. Dokonce se toho chytil i majitel a občas docela perlil.

1.11.2018 07:04
lenacia

XXX.XXX.168.82

Co to je? To je ňákej jůtůbr? Zatím sem viděla jen začátek. A to je vpodstatě citace knížky Svět Koní....
Pokud vím, Hucul je kříženec všeho možného, a tarpan je tam sakra málo ne?.... A Fjord ammmm... To je blbost ne?
A pak zase citace Wikipedie.... Omg :D.... Co to je ta přednáška? A proč vůbec je....

1.11.2018 08:05

lenacia napsal(a):
Co to je? To je ňákej jůtůbr? Zatím sem viděla jen začátek. A to je vpodstatě citace knížky Svět Koní....
Pokud vím, Hucul je kříženec všeho možného, a tarpan je tam sakra málo ne?.... A Fjord ammmm... To je blbost ne?
A pak zase citace Wikipedie.... Omg :D.... Co to je ta přednáška? A proč vůbec je....

Ja si preskocila na nejakou cast kde mluvil o jinych sportech... Hubertka silene nebezpecna, jezdci honi lisku a umiraji kone. Drezura strasna, kone si musi klekat, lehat a privazuji jim hlavu ke krku aby to vypadalo.. Parkur strasny protoze kun musi skakat to co nechce a mlati ho dokud ho nezlomi. Na vic jsem nemela, musela jsem to vypnout

1.11.2018 08:48
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já si stejně myslím, že je to dnes "debilní" móda..Aby mi někdo vychovával psa? Nebo koně? Pokud si s tím nevím rady sám, tak mi to nepatří do ruky.Už jenom to, jak si málo kdo uvědomuje, že je to živý tvor a každý je originál svým způsobem.Máme tu čtrnáct koní, každý je jiný a potřebuje něco jiného.Teda mrkev potřebují všichni a co nejvíc. Podle mě je i pro koně nejlepší, když má jednoho člověka který se o něj stará.A rád se stará..

No tak pokud nevím a neumím - hledám radu. Není problém psa, koně dát do ruky zkušenějšímu. (nakonec děti taky posíláme do školy, na tréning atd. a nejsme vždycky u toho)
Že nepatří do rukou neználkům je pravda. Ale kdo zná všechno? Komu se nestal problém se zvířetem až po nějakém čase soužití?
A když Youtubeříte : https://www.youtube.com/watch?v=NL5JWMq-e74&list=PLtHP9C5Xm5x9tsm7pgcHsoGmmC3DxLoov
Stačí prvních cca 10 minut k pochopení, že se vyplatí psa dát na výchovu (když jsme to doma sami nezvládli)

A jinak každý máte možnost pod videa napsat hodnocení. Ne jenom palec dolů.

1.11.2018 08:50
lenacia

XXX.XXX.173.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja si preskocila na nejakou cast kde mluvil o jinych sportech... Hubertka silene nebezpecna, jezdci honi lisku a umiraji kone. Drezura strasna, kone si musi klekat, lehat a privazuji jim hlavu ke krku aby to vypadalo.. Parkur strasny protoze kun musi skakat to co nechce a mlati ho dokud ho nezlomi. Na vic jsem nemela, musela jsem to vypnout

Taky už sem se k tomu dostala. Hej jeden výmysl za druhým... Jedna blbost vedle druhé... A všude ta Wikipedie

1.11.2018 09:12
rencamo

XXX.XXX.224.101

lenacia napsal(a):
Taky už sem se k tomu dostala. Hej jeden výmysl za druhým... Jedna blbost vedle druhé... A všude ta Wikipedie

By mě zajímalo, jestli si mladý muž někdy na nějakého koně sednul. Jestli zažil, že to může být i úžasná spolupráce "na myšlenku". Já naštěstí ano.

1.11.2018 09:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jazzinka napsal(a):
Linda Parelli toho video následně komentovala, ale docela zmateně. Údajně mělo jít o koně slepého na jedno oko, kterého vše děsně rozrušovalo a ve špatném počasí téměř nebyl ochoten vylézt ze stáje. Podle ní bylo potřeba ho naučit důvěřovat člověku (ve smyslu přenechat mu vedení) a neřešit okolí. Prý cílem bylo trestat špatné chování, ale nevyvolat strach. Prý se to podařilo a žili šťastně až do smrti.
Vysvětluje to tím, že koně jsou vůči sobě taky ostří, kopou se a koušou blablabla.

No nevím, jestli tohle je způsob, jak podnítit spolupráci s člověkem.

No když se vrátím k zadání - cílem zveřejnění videa bylo asi poškodit jméno Parelli, nebo ukázat že i "slavní" mají horší dny, nebo kdo ví co....
Je těžké to posoudit podle videa. Mě se to chování nelíbí, ale nevím co se stalo před tím (Lindě věřit můžu, ale nemusím). Ani nevím jak to fungovalo pak; tento kůň a lidi.
Uvědomte si, že je to video natočené bez vědomí Lindy. Mohla být nachytána "při ujetých nervech" a stejně tak to mohlo být k něčemu dobré...

Jednou jsem kopla kobylu ze země. Natočit to někdo a zveřejnit - jsem jednoznačně za krávu. Ale bylo to v situaci, kdy se za mnou vytrhla jiná kobyla, sprosťačila. Ta moje se chtěla přidat. Kopanec bylo rychlé ukáznění po té co nereagovala na hlas a trhnutí vodítkem. V druhé ruce jsem měla taky kobylu. (vodění po 2 z ohrady). Bylo to rychlé, krátké, jednoznačné....účinné.

1.11.2018 11:20
evelda

XXX.XXX.92.84

etnies86 napsal(a):

Máte na mysli asi to první video s Lindou Parelli. Ten komentátor blábolil, ale řekl jednu vtipnou věc, a to, že když se za někoho provdáte, neznamená to, že budete stejně dobří . Linda má na tato videa dost smůlu, vždycky ji někdo natočí, když to zrovna neklape. Nebo jí to většinou neklape, nevím, není pro mě zajímavá.
Po koni se chtělo: reakce na ruku, ustoupení zádí, ustoupení předkem, zacouvání, dále aby nevstupoval Lindě do osobního prostoru. Nevypadá to sice pěkně, ale koníček je poměrně rezistentní, Lindě v prvních fázích vůbec nevěnuje pozornost, leze jí do osobního prostoru, na ruku nereaguje vůbec. Pro ilustraci se podívejte např. na úsek 1,52 - 2,08. Tady se chce "´tuknu do strany a ty tam povolíš". Linda se snaží, učebnicově stupňuje tlak, každé další cuknutí je silnější, když ji kůň obchází jiným směrem, trvá na požadavku. Když kůň konečně vyhoví, tak také povolí. Pro mě mohla dát pauzu už po prvním vyhovění, ona to udělala až v druhém, ale z domova se to kritizuje. Nicméně opravdu působí poněkud nekompetentně a řekla bych, že ten kůň to vidí stejně.
Ještě dvě věci. Jednak, sice to nevypadá pěkně, mám ráda a používám elegantnější zůsoby, ale zase mě irituje, když vidím lidi, co mají deset let jednoho koně a ještě se nedohodli, kdo koho vodí, když koněm chtějí pohnout nebo zacouvat, musí se do něj vší silou opřít a o takovém nakládání do přepravníku nemluvě. Pak je totiž každá manipulace mnohem větší opruz, akorát rozložený do delšího časového rámce.
A druhak, myslím, že je neproduktivní sledovat nepovedená videa. Hledejte mistry výcviku, ježdění a všeho co se vám líbí. Co člověk sleduje, to přebírá, to dělá, tak se chová.

1.11.2018 12:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kapička napsal(a):
Nechci zvyšovat sledovanost, nepouštím. Myslím si dobře, že je to proti dostihům a možná jezdectví obecně?

U nás ve stáji máme novou hlášku. Nedělej to tomu koni, napíšu na ministerstvo a oni nám je zakážou. Dokonce se toho chytil i majitel a občas docela perlil.

No, je to pán, který laikům přednáší naprosté bludy. Je utrpení to jen poslouchat. Sám se pokládá za toho, co má zkušenosti a může je tedy předávat dál.

Prezentace je namířena prakticky proti všem koňským disciplínám, i proti pracovním koním, argumentace je naprosto katastrofální typu: Zde vidíte klisnu, která se při práci v lese zaklínila, vyndavali ji hasiči několik hodin, jak dopadla nevím, ale protože měla zaklíněnou nohu, určitě si můžete domyslet, "jak asi dopadla". Neustále je podstrkováno, že koně umírají, když se s nimi prakticky cokoliv dělá.

Obsedání popisuje jako za středověku, sedlo je fuj, třmeny jsou fuj, protože se jimi ten kůň pobízí.

Když si žokej stoupne do třmenů, zvětší se tak jeho hmotnost. A další podobné perly, které cpe laikům do hlavy, argumenty ničím nepodložené, jen jeho manipulativní domněnky.

Ve videu popírají ochranáři, že by v roce 1992 naběhli do zvířat, že šlo o objednávku na poškození závodiště. Nezaznamenala jsem zprávu, co by to potvrzovala, má někdo nějaké info?

1.11.2018 13:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

rencamo napsal(a):
By mě zajímalo, jestli si mladý muž někdy na nějakého koně sednul. Jestli zažil, že to může být i úžasná spolupráce "na myšlenku". Já naštěstí ano.

Mladý muž je jezdec již od půl roku života. Ale zřejmě neumí nauzdit ani nasedlat, co jsem tak "mezi řečí" pochopila, jak jinak si vysvětlit, že je dle něj odřenina od podbřišníku snad pravidlem? Buď blbé cajky a nebo blbec, který je neumí nandat. On když si někdo myslí, že slabiny má kůň za předníma nohama....

Neregistrovaný uživatel

1.11.2018 13:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nedělejte z toho takovou vědu.Linda P. zkrátka byla chycena v nestřežený okamžik a ať v tom bylo cokoli,tak výsledek je jasný.Nakopala koně a důvody ať si strčí třeba do..V tom je právě kouzlo toho,že nevěděla o "natáčení".Jako politici když "blejou" ta svoje moudra v televizi a pak se nestačíme divit co ve skutečnosti dělá,když neví že je sledován nebo natáčen.Jinak k ježdění na koni koukám má víc lidí "negativní" názor.Samozřejmě tomu nerozumím ani já ani Jakub K.Sám dodnes nevím jak to vlastně je.Koně se se sedlem nenarodili je fakt.To člověk se rozhodl že by šlo na něj vylézt.Obsedání je např. ve dvou letech brzo a dá se o tom najít dost "čtiva".Našel jsem věci i kolem nasedání na koně např. ze země a překvapivě nic moc pro jeho záda.Je toho mnohem víc i kolem udidel a podobně.Zkrátka každý si najde to, co je jeho srdci bližší.

1.11.2018 14:19
blackmyday

XXX.XXX.159.107

K Lindě: tohle video jsem viděla už roky zpátky, tedy ten originál a celý. Není to nestřežený okamžik, ale klinika, kde okolo stojí x dalších lidí s koňmi a ona má tu drzost se přede všemi chovat takhle. Ten kůň má svatou trpělivost, můj by ji už sežral i s tou její kšiltovkou.
Btw, ThinkLikeHorse už nějakou dobu sleduju, sice je těžce proti udidlům a má asi problém s opačným pohlavím, ale koně a lidi číst umí a ve všech jeho reakcích na podobná videa rozebírá, proč se ti koně chovají tak a tak, respektive co za pitomosti dělají lidi.

1.11.2018 19:15
koně

XXX.XXX.174.63

Dotaz napsal(a):
Upřímně jsem znechucena kvalitou tohoto šířeného videa, sdílím, co se mezi laiky dostává.
https://www.youtube.com/watch?v=VVG5AXKeAVo

Já to tak nějak prolítla a stačilo
Doufám,že tohle nikdo nebere vážně.
Kromě jiného plky, jak je lehké anglické sedlo,že ho kůň necítí.Jsou na něm třmeny,kterými se pobízí ,ale problém je podbřišník,protože zákonitě koni způsobí oděrky.Po uzdečce i uzdě zase koně krvácejí ,a to mi fakt stačilo

1.11.2018 20:07
lenacia

XXX.XXX.168.82

mimochodem, ta 'mrtvá zlámaná kobyla' co se zasekla ve skále
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/drama-v-lese-na-liberecku-uvizleho-kone-zachranovali-hasici.html

a tady prosím pěkně odkaz s fotkami, kdy na jedné z nich najdete toho "vyčerpaného mrtvého koně v lese"
https://www.plzen.cz/hasici-ze-stanice-plzen-kosutka-zachranovali-kone/

3.11.2018 08:31
dsj

XXX.XXX.207.141

etnies86 napsal(a):

Já jsem se dívala na prvních pár sekund a bez zvuku, dál jsem nešla, protože na na špatné věci mě nebaví dívat, nic mi to nedá. Kdysi jsem začala dělat PNH protože jsem chtěla být ke koni jemná a čitelná a po shlédnutí tohohle chápu proč spousta lidí nemá všeobecně PK ráda a proč se říká že je násilné ke koni. Moje doby PNH už jsou za mnou, ale pořád spoustu věcí používám, protože jsou jemné a snadno čitelné, ale rozhodně ne v tomhle podání.
Snadno se do toho kecá cizímu, ale to co já tam v těch prvních pár sekundách vidím, je, že já sama bych s koněm, který u mě stojí tak jak stojí tenhle vůbec nešla do ustupování na tlak, ale nejdřív bych se snažila dostat pohled ke mě, sundat hlavu dolů, a otevřít spodní linii mezi žuchvou a krkem, rozhýbala bych si hlavu a krk do stran a teprve když bych měla tyhle tři věci, šla bych dál. Pro mě je to co Linda dělá hlavně hloupé, bušením hlavou do zdi zeď nezbourá nikdo.

3.11.2018 09:15
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Pokud jste si všimli, ten kůň nemá levé oko a ta samozvaná trenérka ho mlátí do oka pravého aby ho otočila? Ten kůň není v prostoru člověka, protože (jak pnh-ci rádi říkají) nemá respekt, ale proto že hledá ujištění

Tady je to hezky vysvětlené, jak se to má dělat a proč to v prvé řadě vzniklo:
https://youtu.be/eAM_t56q2wA

3.11.2018 09:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

To už je taká nejaká záľuba, že lektori PNH mlátia kone, bola som toho tiež svedkom na kurze.
Pán prirodzenokomunikovač kobylu zmlátil lanom, poškodil jej pri tom rohovku a potom ju nepredstaviteľným spôsobom opakovane kopal a vrieskal u toho ako úplný magor, ktorým aj je. Tejto eskalácii predchádzali 4 hodiny "práce" v kruhovke. Kobyla už v pene, celá sa triasla a a pán kkt ju len mlátil a mlátil, aj jeho si natáčali ľudia a tým sa ušlo teda dosť nevyberanáých slov, škoda že to nikto nikde neuverejnil.
Na kurze bolo aj pár pomerne drsných týpkov, ktorých museli nalákať preč, lebo už sa chystali to pánovi vysvetliť ručne, čo si o tom celom myslia.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2018 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

A měli mu dát po tlamě co by vydržel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík