Dobrý den,
ráda bych se vás, kdo kovete plastovými podkovami, zeptala, jaké s nimi máte zkušenosti? Zájímá mě vpodstatě cokoli, od životnosti, způsobu jak připevňujete na kopyto, a pokud máte na zadních nohou, jestli váš kůň nemůže zranit druhého ve stádě... Budu ráda za každý váš postřeh. Jsem sice už v kontaktu s paní Pirchanovou z webu plastovepodkovy.cz, ale ještě bych chtěla slyšet i nějaké postřehy od lidí, kteří tyto podkovy využívají.
Abych vysvětlila, proč potřebuji plastové podkovy - má kobylku, letos 11 let, kovaná na přední nohy, která začala šoupat zadníma nohama. A to celkem dost. Všechno to začalo asi 2 roky zpátky, kdy jsme absolvovaly asi 180km během týdne v dost nepříznivém terénu, a ona si ošoupala obě patky na zadních kopytech. Do dnešného dne kopyto nedorostlo, stále chodí tím stylem, že si patky šoupe. Nyní ještě začala více šoupat LZ, kdy dá nohu pod břicho a jakoby se "sklouzne" po vnější patce. Díky tomu si vnější patku šoupe mnohem více. (pro představu přidávám aktuální foto) Veterinář letos na jaře žádný problém v noze nenašel.
Snažila jsem se řešit botkami, protože kobyla je ustájená 24/7 a majitelé stáje mi nedovolí okovat kovovými podkovami, což naprosto chápu a respektuji. Nemám totiž koně typu "mouchy snězte si mě", občas taky hodí zadkem po jiném koni. Bohužel botky se mi absolutně neosvědčily, ačkoli výrobce píše, že jsou vhodné pro endurance, apod., mě nevydržely ani běžnou vyjížďku. Ale toto už je zase na jinou diskuzi :)
Bohužel nemůžu kobylku nechat "jen tak", něco na těch nohou musí mít. Jinak bych taky brzy mohla mít jen koně, co se fláká po ohradě, protože nebude mít po čem chodit... Začala jsem situaci řešit i s majiteli stáje, jen tak mezi řečí jsem si postěžovala, že už nevím, co s tím koněm mám dělat, a sami mi navrhli, abych vyzkoušela plastové podkovy.
Nakonec po konzultaci jak s paní Pirchanovou, tak s majiteli stáje, jsme vybrali podkovy Blue Pegasos. Máte-li někdo zkušenosti přímo s tímto typem podkov, budu jenom ráda za každou reakci.
Děkuji za každou odpověď.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Ahoj, řešila jsem něco podobného, klisna je nakutá na všechny 4 a v novém ustájení mi ji nechtěli dát do stáda.
Konzultovala jsem to s různými odborníky.
Bylo mi řečeno, že plastové podkovy se rychle "obrušují" hlavně na hranách, ty jsou pak ostré a koně ve stádě mohou ošklivě zranit. Plastová podkova je spíš lepší pokud kůň potřebuje nohu odlehčit kvůli nějakému zdravotnímu problému.
Jinak nejlepší podkovy na zadky do stáda jsou podle mě "gumové" (železné obalené gumou).
Když jsme měli problémy s kopyty, můj kovář mi doporučil biotin od Mikrob (má nejvíce účinných látek), nedávejte však "doporučené" množství, to ve většině případů totiž nepomůže hned a musela byste podávat dlouhodobě (6 měsíců a déle), aby byl poznat rozdíl. Když má kopyta kůň takto zničená poradil mi, že se má doporučená denní dávka ztrojnásobit a takto udělat měsíční kúra, kdy pak už postupně přejdete na doporučenou denní dávku.
Samozřejmě ten biotin i postupně do toho krmení přidávat :)
Nevím, jestli bych být Vámi nezkusila nejdřív ten biotin třeba v kombinaci s MSMkem, on se pak okovaný kůň na zadky zase blbě vrací na boso .
Mala som nakuté ale len na predky a bohviečo to nebolo. Bolo to už dávno asi 10 rokov dozadu. Kobyla mala 3x po sebe absces a tak veterinár doporučil podkovy. A keďže mala iba 3 roky a začínala som s obsadaním nechcela som dávať klasické podkovy. V okolí ich robil jediný kováč, tak mi to došiel nakuť, no on sám mi hneď povedal, že to s klasickými napálenými podkovami nejde ani zrovnať. Tie plastové sa totiž kopytu až tak neprispôsobia a kobyla má jedno kopyto takmer o číslo väčšie ako to druhé, čiže hneď to bol problém napasovať jednu veľkosť na obe. Nakovali sme ich normálnymi podkovákmi (nelepili sme) a už po 10 dňoch čo s nimi bol kôň iba vo výbehu boli značne opotrebované. Následne jedna spadla tak ju musel prísť znova nakuť a potom do 2 týždňov začala s nim kobyla krívať tak sme museli dať podkovy dole a náš kováč zhodnotil, že pri tom druhom nakovaní mi ju ten šikovný zakul Keď sme ich dali dolu tak pod obidvoma bolo v bielej čiare kopu drobných kamienkov, lebo tam bolo miesto a trocha sa hýbali. Ja som sa ich potom už rozhodla znova nenakúvať a nakuli sme normálne s gumovými podložkami a bol kľud. Za tie roky sa už ale možno zmenili k lepšiemu, snáď niekto napíše aj pozitívny názor. Inak by som to na vašom mieste asi radšej riešila ako píšu nado mnou gumovými. Tie plastové boli aj hrozne drahé a myslím si, že ak by som s nimi pravideľne jazdila a nedajbože ešte aj po asfalte tak snáď nevydržia ani tých 6 týždňov.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viem o dvoch vytrvalostných kluboch, ktoré na plasty kujú, oba majú kone dlhodobo v najvyššom športe, behávaju na tom aj 160km. Zúčastnili sa na plastoch aj najťažších pretekov v Európe, vo francúzskom Floracu, kde sa šplhá niekoľko kilometrov po skalách. Je ale fakt, že keď šli ten Florac, museli prekuť počas pretekov.
Ináč pokiaľ viem, kujú iba na súťaže, doma sú kone prevažne bosé.
Děkuji moc všem za reakce.
Co se týče nějaké biotinové kůry, tak máme vyzkoušeno a bez nějakého viditelného výsledku, ačkoli to bylo více než půl roku. Jediné, co jsem pozorovala, byla krásná srst po Kerabolu od Equistra :) Ale určitě děkuji za tip, biotin od Mikrobu jsem nezkoušela, tak třeba se tento projeví.
Ohledně gumových podkov, jak píšete, tak to bohužel nemůžu, v současném ustájení by mi nic s kovem (ač obaleným gumou, plastem nebo čímkoli jiným) neprošlo, což chápu a respektuji. Ustájení kvůli tomu také měnit nehodlám.
Proto potřebuji celoplastové podkovy, ač mi je jasné, že více než jednou nenakovu. Mám šikovného kováře, tak doufám, že kombinace lepidla a hřebíků aspoň podkovu na kopytě udrží po těch 6 týdnů.
A také děkuji za tip na podkovy od Vetecu, určitě se po nich podívám. Zní to zajímavě.
To gilden
Píšete, že se vám neosvědčily botičky.
Pokud jste vyzkoušela jen jeden typ, nic to neznamená. Je stále více a více druhů.A i zdravotní, ne na ježdění, ale na léčení
Je pravda, že by v nich kobylka nemohla být 24/7, ale podle mě by stačilo jen přes den nebo podle typu botek, jak mají doporučeno.Domnívám se, že jde spíš o to, aby se kobča prostě jen naučila znovu používat zadní nohy normálním způsobem.
Paní Alenka by vám určitě vybrala ty správné.
http://www.boty-pro-kone.cz/
Doporučuji botičky proto, že mi pomohly udělat ze zchváceného, klopýtajícího koně, s divnými chody a zdviženou hlavou, koně, který po 2 letech chodí v terénu lépe, než leckterý nakutý kůň.
Jestli tam na jaře vet nic nenašel, tak ho zkuste pozvat znovu. Na té patce na fotce je krvavá modřina. Musí to kobču dost bolet. Co se v tom kopytě děje netuším, ale můj první dojem fotky je že je úzké a jedna patka vytlačená nahoru - proto kobyla šmajdá, je to podobný stav, jako kdybyste měla na noze pantofle s jednou stranou vyšší.
Jestli budete kovat, tak byste měla najít ortopedického kováře, který bude vědět jak to kopyto podkovou oboustranně vyrovnat aby nebylo "z kopce" a nedocházelo k jednostrannému přetížení a další deformaci.
Ale prosím berte můj názor s velkou rezervou, nejsem vet ani kovář.
Ještě jednou ten Vetec nejsou podkovy, to si je musíte udělat, našla jsem fotky...ale jak už psali jiní, hoďte sem třeba i fotky kopyt, protože tam může být problém v postoji, v úpravě, nevyváženosti...nejdřív bych začala správně upravenými kopyty a pak i fyzioterapeutem, může být bloklá, nebo mít diskomfort, který se takhle může projevovat..
Uživatel s deaktivovaným účtem

vattunka
napsal(a):
Ještě jednou ten Vetec nejsou podkovy, to si je musíte udělat, našla jsem fotky...ale jak už psali jiní, hoďte sem třeba i fotky kopyt, protože tam může být problém v postoji, v úpravě, nevyváženosti...nejdřív bych začala správně upravenými kopyty a pak i fyzioterapeutem, může být bloklá, nebo mít diskomfort, který se takhle může projevovat..
To vypadá perfektně, pro občasné delší tůry by to mohlo být dobré řešení. Neznala jsem. Děkuju.
Vzhledem k tomu, že mě oslovilo více lidí pro více info, hodím to sem a ne do soukr.zpráv.Do předu píšu, že jsem jen uživatel, ne podkovář, to je rodinný příslušník se kterým jsme to zkoušeli.Právě že máme koně co chodí všechno bosky, všechny tréninky do vytrvalosti a je občas potřeba pořešit nevhodný povrch na závodech, takže něco na ta kopyta na pár dní, nejsem odpůrce podkov, jen jsme hledali jiné řešení...
Kupujeme to u Horáka, určitě se to dá najít na webu, je to přímo tenhle výrobek
http://www.propodkovare.cz/super-fast-180ml/pid-610
k tomu potřebujete tu speciální pistoli, nejde použít jiná a ty trubičky, na každou aplikaci, jakmile zabrzdíte hned to v ní zatvrdne takže několik!
používali jsme to na fjordku 137cm takže relativně malé kopyto, teď si nejsem jistá, ale myslím, že to vystačilo na dvě kopyta ta jedna tuba.na jedno určitě, je potřeba udělat pořádná vrstva, radši víc a pak se to po zatvrdnutí upravuje rašlí a kopytním nožem.pokud už to na kopytě nechcete normálně odrašplujete...je potřeba ale udělat perfektní přípravu kopyta!vysušit, myslím že to byl nějaký aceton odmastit a pak vyfoukat takovou pistolí, ten kůň musí celou dobu stát na 3 nohách než to uděláte, doporučuju aplikovat v suchém počasí, jako je třeba teď, dvě kopyta jsme aplikovali po deštích a i když jsme vysušovali jak ty předtím prostě se jedna "podkova"odloupla celá, prostě se to nechytlo, je to docela drahá záležitost, takže bych to asi nechala na podkováři, který s tím umí dělat a má tu pistoli...je dobré do toho udělat tou rašplí takové vrypy, rozhodně nenechávat hladké tak jak nanesete, běžela po všech terénech i mokrá tráva a neklouzalo to ani víc ani míň než s podkovou, ale ona byla extrémě šikovná...tak snad je to všechno...
Dobrý den,
koukám že diskuze o plastovkách žije, tak se přidám, jelikož jsem prodejce oněch plastových podkov, které jsou zmíněny v prvním příspěvku.
Plastové podkovy za posledních pár let udělaly šílený pokrok dopředu, existuje mnoho druhů od nejlevnějších po drahé, takže je z čeho vybírat a nelze všechny házet do jednoho pytle. Rozhodně ale neplatí, že by se plastové podkovy nějak zvlášť rychle obrušovaly, při běžném jezdeckém využití koně vydrží 1-2 překování, tzn stejně jako kovové. Určitě se tedy obroušením nestávají ostrými a tudíž nehrozí žádné zvýšené riziko poranění. Naopak, při použití plastovek je riziko zranění při kopnutí koněm víceméně srovnatelné s bosým kopytem https://www.facebook.com/notes/plastov%C3%A9-podkovy/studie-srovn%C3%A1vaj%C3%ADc%C3%AD-schopnost-po%C5%A1kozen%C3%AD-kost%C3%AD-p%C5%99i-kopnut%C3%AD-okovan%C3%BDm-a-neokovan%C3%BDm-/730471433791807/
Co se týká konkrétního případu kobylky - plastové podkovy, které jsme nakonec vybraly jsou první pomocí, problém rozhodně nevyřeší, ale dají kopytu čas na regeneraci a paní majitelce čas problém řešit např. s fyzioterapeutem.
Zmiňované "podkovy" od Vettecu jsou také řešením - akorát mi přijde, že zbytečně komplikovaným a drahým. Lepidlo je poměrně finančně nákladné, jeho životnost není tak dlouhá a co mám vyzkoušené na svém valachovi, tak je jeho životnost hooodně ovlivněná klimatickými podmínkami - tzn. za sucha drží krásně, ale dlouhodobé máčení v mokré trávě/ bahnu nevydrží a odpadne. Takže je to řešení, ale určitě ne na delší dobu. Vybrané plastové podkovy Blue Pegasos kobyle určitě minimálně 8 týdnů vydrží a jelikož se nebudou lepit ( což se samozřejmě taky dá) ale klasicky přitloukat podkováky, tak je i velice malá šance, že by je kobyla ztratila.
S paní jsem v kontaktu a doufám, že dá vědět jak se stav vyvíjí a jak je s podkovami spokojená.