Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

0088

23.5.2017 23:41
0088

XXX.XXX.106.7

Jezdím kobylku a máme problém - vyjížďky ji nevadí, ráda kluše, někdy až moc ráda, ale nechce cválat. Maximálně zvládla snad 200m, ale většinou ani to ne, třeba už po 50m přejde do klusu ať dělám co dělám. Kobyla vypadá dobře, zdravě, vesele. Kde může být problém?

24.5.2017 09:37
karo2702

XXX.XXX.172.116

Špatná kondička, nasvalení, výcvik, jezdec,...je toho hodně, musel by to vidět někdo osobně. Co takhle říct nějakému trenérovi ve stáji kde jezdíte?

0088

24.5.2017 17:02
0088

XXX.XXX.106.7

Jezdíme jen do terénu a trenéra tu žádného nemáme.

Kobyla je nasvalená pěkně, louplý zadek, obsedlá před necelým rokem, od podzima jezdíme 3x týdně hodinové vyjížďky ve všech chodech.

Že nevydržela cválat na podzim jsem brala, přes zimu jsem ani nechtěla ji moc zpotit, ale že pořádně necválá ani teď, to už mi připadá divný. Ke všemu je dost tvrdohlavá, takže mlátit ji bičem nemá efekt.

24.5.2017 19:15
kivus

XXX.XXX.114.253

A učila jsi ji všechny chody ze země na lonži? nebo jak jsi ji vlastně učila nacválat? jestli jste si tohle nevyříkaly ze země, těžko si budete rozumět v sedle...

24.5.2017 19:45
bassrock

XXX.XXX.42.24

Louplý zadek neznačí nasvalení, spíše natlustění.

24.5.2017 19:45
bassrock

XXX.XXX.42.24

Louplý zadek neznačí nasvalení, spíše natlustění.

24.5.2017 19:46
bassrock

XXX.XXX.42.24

Omlouvám se za zdvojení, rychlý prst na spoušti.

24.5.2017 20:13
koně

XXX.XXX.205.252

0088 napsal(a):
Jezdím kobylku a máme problém - vyjížďky ji nevadí, ráda kluše, někdy až moc ráda, ale nechce cválat. Maximálně zvládla snad 200m, ale většinou ani to ne, třeba už po 50m přejde do klusu ať dělám co dělám. Kobyla vypadá dobře, zdravě, vesele. Kde může být problém?

Kde? Co třeba v jezdci?

0088

24.5.2017 20:32
0088

XXX.XXX.106.7

No, tak to pak nevím, podle čeho určit, kolik má svalů

Podle mě vypadá dobře.

Pobídce rozumí, na lonži i pod sedlem, nacválá hned, ale moc dlouho ji to nevydrží. Tak nevím, jestli jen není líná. Ale v klusu by někdy lítala jak ďas, tak mi to připadá divné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2017 20:42

Fyzio bylo?

0088

25.5.2017 07:27
0088

XXX.XXX.106.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Fyzio bylo?

Fyzio nebylo, nejsou na to volné finance. Ale i kdyby byly, není to podle mě problém z této oblasti - kůň nemá problém nacválat, cval má pohodlný, cválá na obě nohy, ale nedoběhne daleko.

Můžeme na vyjížďce třeba 4x cválat 100m, ale nezvládne ucválat 300m na jeden zátah. Dušná není, nefuní.

Zajímavé je, že ani ve dny, kdy je nervózní (když po dlouhé době jdeme ven sami bez druhého koně) a hodně dopředná, to není lepší. Sice pak po nacválání vylítne hodně rychle, jak je vystresovaná, ale stejně max. po 200m (spíš dřív) přejde do klusu.

25.5.2017 08:11
karo2702

XXX.XXX.172.116

Je možné, že hold nechce. Co takhle zkusit lonžovat, udělat si pořádně velký kruh a nejdřív jí přesvědčit cválat dýl ze země a pak teprv to zkoušet venku z jezdcem? Aspoň uvidíte, jestli je to unavením, bolestí nebo opravdu leností. Ne vše jde poznat ze sedla...
Ale přesto se v tomto případě nemůžu zbavit dojmu, že problém bude i v jezdci. Známá měla poncla, co jí nikdy nechtěl cválat zatáčky. Já na něj sedla a žádný problém nebyl.

25.5.2017 08:54
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Co to je za plemeno?

25.5.2017 09:53

Ja si myslím, že sa vychodí. Máme shagyu, nie je extra dopredná a doma sa s cválaním nepretrhne. Síce nacvála, ale má tendenciu prechádzať do klusu. Nebaví ju tento chod, ale za koňom cvála pekne. Vlani napríklad na lonži nechdela cválať vôbec, aj jedno kolo bol problém, dnes už je to oveľa lepšie a netreba ju toľko tlačiť. Na pretekoch je napríklad schopná a ochotná precválať aj 5km v kuse bez toho, aby prechádzala do klusu... každopádne, pomáha jej aj drezúrna robota, ktorú sme intenzívnejšie(a hlavne so schopným trénerom) začali robiť pravidelnejšie až tento rok.

0088

26.5.2017 22:31
0088

XXX.XXX.106.7

karo2702 napsal(a):
Je možné, že hold nechce. Co takhle zkusit lonžovat, udělat si pořádně velký kruh a nejdřív jí přesvědčit cválat dýl ze země a pak teprv to zkoušet venku z jezdcem? Aspoň uvidíte, jestli je to unavením, bolestí nebo opravdu leností. Ne vše jde poznat ze sedla...
Ale přesto se v tomto případě nemůžu zbavit dojmu, že problém bude i v jezdci. Známá měla poncla, co jí nikdy nechtěl cválat zatáčky. Já na něj sedla a žádný problém nebyl.

Nechce se jí cválat ani na lonži. Postupně se to zlepšuje, několik měsíců byla ochotná jen pár cvalových, teď už pár koleček zvládne, ale pořád žádná sláva.

Tak co podle toho soudíte, je to unavením, bolestí nebo lenosti?

0088

26.5.2017 22:39
0088

XXX.XXX.106.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ja si myslím, že sa vychodí. Máme shagyu, nie je extra dopredná a doma sa s cválaním nepretrhne. Síce nacvála, ale má tendenciu prechádzať do klusu. Nebaví ju tento chod, ale za koňom cvála pekne. Vlani napríklad na lonži nechdela cválať vôbec, aj jedno kolo bol problém, dnes už je to oveľa lepšie a netreba ju toľko tlačiť. Na pretekoch je napríklad schopná a ochotná precválať aj 5km v kuse bez toho, aby prechádzala do klusu... každopádne, pomáha jej aj drezúrna robota, ktorú sme intenzívnejšie(a hlavne so schopným trénerom) začali robiť pravidelnejšie až tento rok.

Na drezurnou robotu bohužel dlabe uplně, nesnáší stereotyp či náročnější práci, přiježďujeme po troškách v terénu.

Pořád na to její vychození se čekám, jak jsem psala, na podzim jsem to brala, teď už je to divné.

Když jde první, tak postě zbrzdí jak se ji chce a o to více, pokud ji druhý kůň předběhne.

A když jsem zkusila nechat prvního koně odjet a vyrazit se zpožděním za ním, tak to už ji teda dožralo a dotryskala ho. Ale to není uplně to, co bych ji chtěla učit.

Nepojmenovana

26.5.2017 22:44
Nepojmenovana

XXX.XXX.49.86

Kolik ji je? Predpokladam, ze je mlada, je-li rok obsednuta... cval pod jezdcem muze byt pro ni narocny, ackoli klus ne, jezdec moc fajn, sedlo ok...
Po rovine, do kopce, z mirneho! kopce cvala (respektive necvala) stejne?
Nekterym konim tohle trva dele...

0088

28.5.2017 08:13
0088

XXX.XXX.106.7

Nepojmenovana napsal(a):
Kolik ji je? Predpokladam, ze je mlada, je-li rok obsednuta... cval pod jezdcem muze byt pro ni narocny, ackoli klus ne, jezdec moc fajn, sedlo ok...
Po rovine, do kopce, z mirneho! kopce cvala (respektive necvala) stejne?
Nekterym konim tohle trva dele...

Není mladá, byla obsedaná později, dříve na ni nebyl čas.

Do kopce cválá nejméně, nejspíš proto, že je to nejpracnější. Naopak nejlépe cválá z mírného svahu. Mám jednu oblíbenou louku, kde mi směrem dolů v klusu moc spěchala, tak jsme ji začali cválat a to se ještě jakžtakž dá, že se kulí dolů.

Nevím, jestli je jen líná, nebo ji při intenzivní anaerobní práci (pohyb do kopce, cval) nevzniká nějaká moc silná bolest ve svalech. A netuším, jak to poznat.

28.5.2017 08:18

Když si myslíš, že to může být ve svalech, proč nezavoláš fyzio?

0088

28.5.2017 08:23
0088

XXX.XXX.106.7

Nemyslím si, že by to bylo ve svalech ve smyslu nějakých blokád, ale že by se jí třeba mohlo dělat příliš kyseliny mléčné a s tím fyzio nic nezvládne.

26.7.2017 08:39
Cedyn

XXX.XXX.1.141

Tak já mám kobylku, která je prostě vyčůraná a nenachozená...

Obsedla jsem ji až v jejich 5 letech, kdy jsem si ji přivezla. Na lonži, pokud se za ni nechodí s bičíkem, tak nezaskočí...ani pod trenérem.
Co se vyjížďky týče, tak také cca 100m zaskočí (pomalým, pohodlným cvalem...) ale čím víc se ji kůň vzdaluje, tím víc zpomaluje, až přejde do klusu a to se může přetrhnout, než aby si zaskočila.

A přesně jak píše slečna, jezdec se může snažit a prostě nezaskočí.

Byl na ni trenér a s každým vyčůrá. Bude to oříšek, ale půjde to...

anonym000

26.7.2017 21:21
anonym000

XXX.XXX.245.26

A co třeba zdravotní problém? to vás nenapadlo?
ale holt když je tam bičík tak strach je třeba větší než bolest :(.

27.7.2017 06:30
Cedyn

XXX.XXX.1.141

anonym000 napsal(a):
A co třeba zdravotní problém? to vás nenapadlo?
ale holt když je tam bičík tak strach je třeba větší než bolest :(.

Zdravotně v pořádku, nechala jsem ji před necelým rokem, kdy se obsedala kontrolovat... Nejsem člověk, který by zkoušel, co kůň (zvíře) vydrží...

27.7.2017 06:35
Cedyn

XXX.XXX.1.141

To samé ve výběhu...musí být doooost rozparáděná, aby s ostatními dováděla...jinak furt žere...

Martina182936

27.7.2017 16:00
Martina182936

XXX.XXX.184.56

Dobrý den,
měla jsem něco podobného ovšem s tím, že kobyla nezvládla klusat ani 10 sekund, natož cválat. Možná by stálo za to, nechat ji zkontrolovat kopyta. Ta naše má hodně slabou kopytní stěnu, takže je hodně citlivá a strouhání připadá v úvahu tak jednou za 3 měsíce, protože rohovina nestíhá dorůstat. Dají se koupit nějaké vitamíny - nezkoušela jsem. Já se přikláním k botám, když se jede ven, nasadí se a po vyjížďce zase sundají. Po trávě ji nedělá problém chodit. Nejhorší je prostě tvrdý povrch a hlavně šterk, to by bolelo na boso mě taky

Jinak může být taky dost vyčůraná a o předhánění se s koňmi nemá zájem

Přidejte reakci

Přidat smajlík