Před nedávnem vyšlo video s proslovem pana TGM v angličtině na videa česky, a mimo jiné ve velké části videa je zaznamenán pan Masaryk na vyjížďce. Přišlo m ito zajímavé, a určitě vhodné k nezávazné diskuzi :)
https://videacesky.cz/video/proslov-tomase-garrigue-masaryka-k-usa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Noo Zemana asi na koni neuvidíme..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pěkné. Korektní vojenský výcvik dělal z remont sebevědomé atlety.
Tatíček Masaryk i Johanna by se dnes asi divili, kam jsme došli, ve všech oblastech .
Díky za sdílení.

Opr. Julianna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ten by koukal co jsme mu provedli s republikou. Slovensko zvlášť, teď ještě možná výbušné spoluobčany nám sem nastěhují.
peggi16
napsal(a):
Poslední správný vladař na trůně byl Karel IV., ještě nebyla špatná Marie Terezie. O vzniku republiky jsem četla dost, ne z učebnic dějepisu, kde jsou kydy a lži. Zas bych ho tak nechválila...navíc rozpad R.-U. byl dávno připravený...
Karel IV.? Jako jo, ale nezapomeňme na fakt, že vydal "zákon" o židech, kde se psalo, že je mohou klidně i bez postihu zabít...
Každá doba má něco.

Asi tak. Vždycky je něco. A lidé jsou stále jen lidé. Už Shakespeare v tom měl jasno
Sonet 66
William Shakespeare
Znaven tím vším, já chci jen smrt a klid,
jen nevidět, jak žebrá poctivec,
jak pýchou dme se pouhý parazit,
jak pokřiví se každá čistá věc,
jak trapně září pozlátko všech poct,
jak dívčí cudnost brutálně rve chtíč,
jak sprostota se sápe na slušnost,
jak blbost na schopné si bere bič,
jak umění je pořád služkou mocných,
jak hloupost zpupně chytrým poroučí,
jak prostá pravda je všem prostě pro smích,
jak zlo se dobru chechtá do očí.
Znaven tím vším, já umřel bych tak rád,
jen nemuset tu tebe zanechat.
lenacia
napsal(a):
Karel IV.? Jako jo, ale nezapomeňme na fakt, že vydal "zákon" o židech, kde se psalo, že je mohou klidně i bez postihu zabít...
Každá doba má něco.
Masaryk mu nesahal ani po kotníky. Karel IV. byl moudrý vladař...Masaryka tu radši rozvádět nebudu, kdo chce, informace si najde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já jsem extrémista a tak mě tohle netrápí.
peggi16
napsal(a):
Masaryk mu nesahal ani po kotníky. Karel IV. byl moudrý vladař...Masaryka tu radši rozvádět nebudu, kdo chce, informace si najde.
Opravdu hodláte porovnávat krále, který si mohl dělat prakticky cokoliv, a voleného prezidenta, který víceméně ani moc možností prosadit svůj názor neměl, vládnul jenom v omezeném období, a jeho možnosti byly reprezentace českého státu a podepisování zákonů, na které měl nulový vliv?
Opravdu? Myslete!
https://videacesky.cz/video/cgp-grey-pravidla-pro-vladce.
Rozpad rak-uher. byl velkou chybou. Byl to zájem velmocí (Anglie, Francie, USA) o likvidaci R-U a získání politického a hospodářského vlivu v nově vzniklých státech. Po ukončení I svět. války byl připraven císař Karel I k vytvoření federace ze států R-U.
To bylo ovšem v rozporu se zájmy velmocí a zájmy mocichtivých lidí viz Masaryk, Beneš atd.
Hospodářské úspěchy první rep. viz moderní průmysl, byly dědictví po rak.uh. Od vzniku Československa docházelo již jen snižování úrovně.
Rozpadem R-U a utvořením malých států a umělých slepenců (Československo, Jugoslávie ), vznikl prostor pro expanzi Hitlera a vznik II svět. války a tím následně k vlivu komunistického Ruska na území osvobozeném Rudou armádou.
Vše se vším souvisí.
lenacia
napsal(a):
Opravdu hodláte porovnávat krále, který si mohl dělat prakticky cokoliv, a voleného prezidenta, který víceméně ani moc možností prosadit svůj názor neměl, vládnul jenom v omezeném období, a jeho možnosti byly reprezentace českého státu a podepisování zákonů, na které měl nulový vliv?
Opravdu? Myslete!
https://videacesky.cz/video/cgp-grey-pravidla-pro-vladce.
Právě že myslím...až si někdy načtete literaturu, která nebyla zcenzurována a likvidována, možná změníte názor na vznik 1. republiky i na "tatíčka". To, že jezdil na koni, z něj nedělá žádného zázraka a poloboha.
jari
napsal(a):
Rozpad rak-uher. byl velkou chybou. Byl to zájem velmocí (Anglie, Francie, USA) o likvidaci R-U a získání politického a hospodářského vlivu v nově vzniklých státech. Po ukončení I svět. války byl připraven císař Karel I k vytvoření federace ze států R-U.
To bylo ovšem v rozporu se zájmy velmocí a zájmy mocichtivých lidí viz Masaryk, Beneš atd.
Hospodářské úspěchy první rep. viz moderní průmysl, byly dědictví po rak.uh. Od vzniku Československa docházelo již jen snižování úrovně.
Rozpadem R-U a utvořením malých států a umělých slepenců (Československo, Jugoslávie ), vznikl prostor pro expanzi Hitlera a vznik II svět. války a tím následně k vlivu komunistického Ruska na území osvobozeném Rudou armádou.
Vše se vším souvisí.
Přesně tak, díky.
peggi16
napsal(a):
Právě že myslím...až si někdy načtete literaturu, která nebyla zcenzurována a likvidována, možná změníte názor na vznik 1. republiky i na "tatíčka". To, že jezdil na koni, z něj nedělá žádného zázraka a poloboha.
To sice ne, ale klobouk dolů před člověkem, který to v 60 letech nezabalil a nesedl si v parku na lavečku. Kdo je ochoten se ještě ve vyšším věku učit, sportovat a pod. určitě zaslouží respekt.
Co se týká historických souvislostí, či Masarykova konání, to nevím, nežila jsem v té době.
Porovnejte s dnešními mladými lidmi, kteří vzdělání považují pouze za možnost získat papír za který budou mít vyšší plat a nejsou ochotni hýbat ničím víc, než jen palcem na mobilu, či prsty na klávesnici.
Samozřejmě ne všichni. Čest vyjimkám
ALE kamarádka je fotografka, teď na konci roku se fotí školy/třídy na památku. Říkala, že tolik tlustých dětí, co je teď, nikdy nebylo.
sisi58
napsal(a):
To sice ne, ale klobouk dolů před člověkem, který to v 60 letech nezabalil a nesedl si v parku na lavečku. Kdo je ochoten se ještě ve vyšším věku učit, sportovat a pod. určitě zaslouží respekt.
Co se týká historických souvislostí, či Masarykova konání, to nevím, nežila jsem v té době.
Porovnejte s dnešními mladými lidmi, kteří vzdělání považují pouze za možnost získat papír za který budou mít vyšší plat a nejsou ochotni hýbat ničím víc, než jen palcem na mobilu, či prsty na klávesnici.
Samozřejmě ne všichni. Čest vyjimkám
ALE kamarádka je fotografka, teď na konci roku se fotí školy/třídy na památku. Říkala, že tolik tlustých dětí, co je teď, nikdy nebylo.
Já znám spoustu důchodců, kteří jsou aktivní i po 60. Sice nejezdí na koni, ale zas dělají jiné věci. Každý má jiného koníčka. Samozřejmě pokud jim to zdravíčko dovolí.
Já jsem v té době taky samozřejmě nežila...proto už člověku zbydou jen ty knihy.
Dnes je problém takový, že maturitu dají kdekomu, dnes maturita jako papír nemá cenu.
Já jsem šla za vzděláním taky kvůli platu. Škola těžká, plat nic moc (ale přesto jsem ráda, že mám práci, bez ní by to nešlo). Nicméně se ze své pozice můžu posunout časem (a po složení příslušné zkoušky) úplně jinam. Snad se zadaří.
Tlustých dětí (ale i dospělých) je opravdu hodně. Nemají pohyb, sedí jen u pc a fb...taky strava, že. Za chvíli budeme jak Američani.

Když jsme v té koňské diskuzi: všimli jste si ve starších filmech (tak do 80. let), jak byli ti koně velcí a hlavně dlouzí? To jsou všechno čtyřsedadlové limuzíny

Spíš mě zaráží, že se ti jezdečtí koně během pár dekád tak velmi změnili.
Za minulého režimu byl chov ještě jakž takž pod kontrolou. Koní bylo méně, chovní hřebci slušných kvalit všeobecně známí a každý neměl na to, aby koně choval.
Udržela se určitá úroveň. Netvrdím, že světová( i když vyjímky byly) ale nemnožilo se
Teď může mít koně každý, lidi hodně často neuhlídají dorůstající hřebečky. Chová se na všem, co má vulvu a pak to vypadá tak, jak to vypadá.
Snad se pomalu zase vyčlení opravdoví chovatelé, co mají cíl a lidi dostanou rozum a budou kupovat kvalitní koně.
Hezký sen