FFilemona

XXX.XXX.117.12
Dobrý den nemáte někdo zkušenosti s flexováním koně?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co to je?
Napadá mě jen, že jsem viděla upravovat kopyta divokých koní zavřením do malé krabice, překlopením na bok, přivázáním nohou a obroušení kopyt flexou (jako úhlovou bruskou). Ale asi myslíte něco jiného..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Flexování bude ohýbání..Asi krku tušim.
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Ano flexovaní je ohýbání koně podle bea borelle.

Nějaký odkaz by nebyl? Ráda se něco přiučím :).
FFilemona

XXX.XXX.117.12
Já ji mám v tištěné podobě.
Výcvik koní podle bey borelle.

koně
napsal(a):
Mě kromě flexy brusky napadlo ještě tejpování, to je taky takové divné slovo.
Jinak též netuším, co to znamená
To je vidět, s jakými nástroji operujeme...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Http://www.horsesense-nc.com/articles/workout/workouts01.html
Zřejmě jde asi o tohle.
PS: Docela bych řekl, že to toho koně ale pěkně prudí místama.

Bez ohledu na to, k čemu to je a jestli bych to dělala a jestli to k něčemu je, to není práce s koněm z linku meifiho.
Je to toto:
https://www.youtube.com/watch?v=-852TZ6sxiM
ze sedla podobně.
Podrobnosti v Chyby a omyly moderní drezury, na EQ bývaly články od Katky Lipinské-Škola lehkosti.
napsal(a):
Bez ohledu na to, k čemu to je a jestli bych to dělala a jestli to k něčemu je, to není práce s koněm z linku meifiho.
Je to toto:
ze sedla podobně.
Podrobnosti v Chyby a omyly moderní drezury, na EQ bývaly články od Katky Lipinské-Škola lehkosti.
Jj, je to stejné jako legréte. Oba manželé se ve výcviku evidentně shodnou.
Svatava
napsal(a):
Viděla jsem to, ale osobně si nemyslím, že flexe krku má místo ve výcviku. V rehabilitaci apod. ano, ale s manipulací krku ve výcviku se neztotožňuji.
Tak já si naopak myslím, že přiježděný kůň se má umět ohýbat i sestavovat, tak této pznámce poněkud nerozumím. Veština cviků pod sedlem vyžaduje buď ohnutí nebo sestavení a často pak oboje. Přijde mi to trochu jako říct, že protahovt se před a pocvičení nemá žádný smysl...
A proč strašný výraz? Flexe znamená ohnutí, ohýbání. Z anatomického hlediska to znamená ohýbání kloubu a klouby se neobejdou bez šlach a svalů které se tím pádem protahují či naopak uvolňují.
Tak jako atlet si protahuje krk, ruce, záda, trup, nohy, pak i koním by mělo být toto dopřáno.
blackmyday
napsal(a):
A proč strašný výraz? Flexe znamená ohnutí, ohýbání. Z anatomického hlediska to znamená ohýbání kloubu a klouby se neobejdou bez šlach a svalů které se tím pádem protahují či naopak uvolňují.
Tak jako atlet si protahuje krk, ruce, záda, trup, nohy, pak i koním by mělo být toto dopřáno.
Sovicka má pravdu
Jakožto profesionální překladatel z cizího jazyka mohu soudit, že jestli někdo takový výraz při oficiálním překladu do češtiny použil, byl to totální amatér a neznalec oboru k tomu. Je mimořádně snadné počešťovat zahraniční výrazy, ale pokud existuje správný český ekvivalent, je nutné použít české výrazivo - to je základní pravidlo profi překládání a tlumočení.
Flexování by se v daném případě spíš mělo přeložit buď jako ohýbání případně jako protahování podle smyslu překládaného textu.
sovicka
napsal(a):
Tak já si naopak myslím, že přiježděný kůň se má umět ohýbat i sestavovat, tak této pznámce poněkud nerozumím. Veština cviků pod sedlem vyžaduje buď ohnutí nebo sestavení a často pak oboje. Přijde mi to trochu jako říct, že protahovt se před a pocvičení nemá žádný smysl...
Ale ohýbat a sestavovat není totéž jako manipulovat hlavu a krk.
Metoda P. K. je z pohledu klasického ježdění kontrorverzní, a tohle neříkám za sebe, ale jako fakt. "Rozdělit" koně na části, každou tu část něco naučit "zvlášť" a zase to spojit není totéž jako k tomu jít postupně s celým koněm - někdo si může myslet že je to lepší, ale lidé od kterých se učím a uznávám je si to nemyslí a mají pro to dobré argumenty. Nicméně existuje řada zastánců, proto to říkám jako svůj názor.
Ale tak vzhledem k tomu, že přiježďování koně je téma, které ani ti nejlepší a nejzkušenější nemohou kompletně obsáhnout v tisícistránkových knihách, nerada vedu takové debaty na internetu, protože si myslím, že při nejlepší vůli nemůže obecně psaný text obsáhnout všechno:).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Je to toto:
ze sedla podobně.
Upřímně to je ale kravina zase. To by byla koby nadšená kdyby místo koupání jsem se jí takhle rozhodl mučit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Upřímně to je ale kravina zase. To by byla koby nadšená kdyby místo koupání jsem se jí takhle rozhodl mučit.
Proč kravina? Třeba výcvik podle Bea Borelle je založen na pozitivní motivaci a na chválení a odměnách. Akorát jim to nedá zadarmo, ale za činnost, která jim v nějaké formě prospěje.
https://www.youtube.com/watch?v=31WFTt2Cdo0.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Proč kravina? Třeba výcvik podle Bea Borelle je založen na pozitivní motivaci a na chválení a odměnách. Akorát jim to nedá zadarmo, ale za činnost, která jim v nějaké formě prospěje.
https://www.youtube.com/watch?v=31WFTt2Cdo0.
Tohle video v pohodě a koně to i baví. Pokud to koně nebaví tak to může být metoda klidně podle Martina Carrota a stejně nebudou výsledky.Prostě každý kůň je jiný, stejně jako pes a i člověk.Podle mě neexistuje universální postup na všechny koně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle video v pohodě a koně to i baví. Pokud to koně nebaví tak to může být metoda klidně podle Martina Carrota a stejně nebudou výsledky.Prostě každý kůň je jiný, stejně jako pes a i člověk.Podle mě neexistuje universální postup na všechny koně.
Tak baví ho to, protože o tom ta práce je - zaujmout, naučit za odměnu a rozvíjet koňovo předpoklady. Hodně chválit. Na to slyší většina koní i lidí. Metod je na světě spousta, člověk si může vybrat, kterou cestou ke svému koni půjde a jestli vůbec půjde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Tak baví ho to, protože o tom ta práce je - zaujmout, naučit za odměnu a rozvíjet koňovo předpoklady. Hodně chválit. Na to slyší většina koní i lidí. Metod je na světě spousta, člověk si může vybrat, kterou cestou ke svému koni půjde a jestli vůbec půjde.
Jasan to je pravda.Víte co mě vždycky napadne při takových debatách? Co asi budou říkat za sto let na naše metody. My už cestu máme.Jedna vede do lesa a pak na louku, druhá k rybníku.
alfi pav
napsal(a):
Sovicka má pravdu
Jakožto profesionální překladatel z cizího jazyka mohu soudit, že jestli někdo takový výraz při oficiálním překladu do češtiny použil, byl to totální amatér a neznalec oboru k tomu. Je mimořádně snadné počešťovat zahraniční výrazy, ale pokud existuje správný český ekvivalent, je nutné použít české výrazivo - to je základní pravidlo profi překládání a tlumočení.
Flexování by se v daném případě spíš mělo přeložit buď jako ohýbání případně jako protahování podle smyslu překládaného textu.
Tak to byste se nasmála, kdybyste četla tu knížku, co teď čtu.
Cituji: "Jedno ze zvířat(koní) si zvrtlo dva kotníky! Musel jsem rozhodnout, zda mu je dát do dlah nebo ho zastřelit."
Takže nesprávně přeložené cizí slovo, je proti tomuhle brnkačka!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Tak to byste se nasmála, kdybyste četla tu knížku, co teď čtu.
Cituji: "Jedno ze zvířat(koní) si zvrtlo dva kotníky! Musel jsem rozhodnout, zda mu je dát do dlah nebo ho zastřelit."
Takže nesprávně přeložené cizí slovo, je proti tomuhle brnkačka!
Teda hlavně doufám že ho nezastřelili.
Svatava
napsal(a):
Ale ohýbat a sestavovat není totéž jako manipulovat hlavu a krk.
Metoda P. K. je z pohledu klasického ježdění kontrorverzní, a tohle neříkám za sebe, ale jako fakt. "Rozdělit" koně na části, každou tu část něco naučit "zvlášť" a zase to spojit není totéž jako k tomu jít postupně s celým koněm - někdo si může myslet že je to lepší, ale lidé od kterých se učím a uznávám je si to nemyslí a mají pro to dobré argumenty. Nicméně existuje řada zastánců, proto to říkám jako svůj názor.
Ale tak vzhledem k tomu, že přiježďování koně je téma, které ani ti nejlepší a nejzkušenější nemohou kompletně obsáhnout v tisícistránkových knihách, nerada vedu takové debaty na internetu, protože si myslím, že při nejlepší vůli nemůže obecně psaný text obsáhnout všechno:).
Upřímně si myslím, metoda P. K. jen a jen o bussinesu. Prostě se odlišil a je snadno rozpoznatelný a klienty mu to přináší.
P. K. z klasiky vychází zejména z Bauchera. Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně.
Osobně teda nepotřebuju zvedat ruce nahoru, abych měla pocit, že jezdím korektně.
Riziko je samozřejmě i u jiných výycvikových metod, že ji neznalý bude aplikovat špatně a odnese to kůň, ale to je napříč celým jezdeckým světem...
"Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně."
Vím to a je to přesně to, co mi na a.j. vadí (o Holanďanech nebudu ani začínat) ;-).
Svatava
napsal(a):
"Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně."
Vím to a je to přesně to, co mi na a.j. vadí (o Holanďanech nebudu ani začínat) ;-).
Tak u Holaňďanů je toho "odděléného" často poněkud více než pomůcky na tom se shodneme;-), na druhou stranu i tam bude jistě dostjezdců co jezdí koně korektně