Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

FFilemona

25.6.2017 13:01
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Dobrý den nemáte někdo zkušenosti s flexováním koně?
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2017 20:11

Co to je?
Napadá mě jen, že jsem viděla upravovat kopyta divokých koní zavřením do malé krabice, překlopením na bok, přivázáním nohou a obroušení kopyt flexou (jako úhlovou bruskou). Ale asi myslíte něco jiného..

25.6.2017 22:34
koně

XXX.XXX.205.252

Mě kromě flexy brusky napadlo ještě tejpování, to je taky takové divné slovo.
Jinak též netuším, co to znamená

Neregistrovaný uživatel

25.6.2017 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Flexování bude ohýbání..Asi krku tušim.

26.6.2017 07:44
kallisto

XXX.XXX.157.94

Pak ještě hyperflexe čili rollkur... ale to je snad úplně zbytečné o tom začínat.

FFilemona

26.6.2017 08:31
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Ano flexovaní je ohýbání koně podle bea borelle.

26.6.2017 10:01

Nějaký odkaz by nebyl? Ráda se něco přiučím :).

FFilemona

26.6.2017 12:08
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Já ji mám v tištěné podobě.
Výcvik koní podle bey borelle.

26.6.2017 12:28
sovicka

XXX.XXX.55.65

Výraz flexe znamená sestavení (hlavy), z anglického flexion, ale flexování jsem v životě nešlyšela. Případně se dá přeneseně použít i na ohnutí krku, ale u ohnutí se v angličtině používá spíše slovo bend, pro ohnutí těla i krku.

26.6.2017 15:01

koně napsal(a):
Mě kromě flexy brusky napadlo ještě tejpování, to je taky takové divné slovo.
Jinak též netuším, co to znamená

To je vidět, s jakými nástroji operujeme...

27.6.2017 17:11
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Flexování u BB je totéž, co dělá Ph. Karl - práce na uvolnění huby koně ze země a ze sedla.

Neregistrovaný uživatel

27.6.2017 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Http://www.horsesense-nc.com/articles/workout/workouts01.html

Zřejmě jde asi o tohle.

PS: Docela bych řekl, že to toho koně ale pěkně prudí místama.smajlík

27.6.2017 22:35
Svatava

XXX.XXX.70.17

FFilemona napsal(a):
Dobrý den nemáte někdo zkušenosti s flexováním koně?
Děkuji.

Viděla jsem to, ale osobně si nemyslím, že flexe krku má místo ve výcviku. V rehabilitaci apod. ano, ale s manipulací krku ve výcviku se neztotožňuji.

28.6.2017 05:38

Bez ohledu na to, k čemu to je a jestli bych to dělala a jestli to k něčemu je, to není práce s koněm z linku meifiho.

Je to toto:
https://www.youtube.com/watch?v=-852TZ6sxiM
ze sedla podobně.

Podrobnosti v Chyby a omyly moderní drezury, na EQ bývaly články od Katky Lipinské-Škola lehkosti.

28.6.2017 08:38
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bez ohledu na to, k čemu to je a jestli bych to dělala a jestli to k něčemu je, to není práce s koněm z linku meifiho.

Je to toto:
ze sedla podobně.

Podrobnosti v Chyby a omyly moderní drezury, na EQ bývaly články od Katky Lipinské-Škola lehkosti.

Jj, je to stejné jako legréte. Oba manželé se ve výcviku evidentně shodnou. smajlík

28.6.2017 08:58
sovicka

XXX.XXX.55.65

Svatava napsal(a):
Viděla jsem to, ale osobně si nemyslím, že flexe krku má místo ve výcviku. V rehabilitaci apod. ano, ale s manipulací krku ve výcviku se neztotožňuji.

Tak já si naopak myslím, že přiježděný kůň se má umět ohýbat i sestavovat, tak této pznámce poněkud nerozumím. Veština cviků pod sedlem vyžaduje buď ohnutí nebo sestavení a často pak oboje. Přijde mi to trochu jako říct, že protahovt se před a pocvičení nemá žádný smysl...

28.6.2017 08:59
sovicka

XXX.XXX.55.65

Dotaz napsal(a):
Flexování u BB je totéž, co dělá Ph. Karl - práce na uvolnění huby koně ze země a ze sedla.

Ale tak to by překladatel zastoužil, flexování je totiž naprosto strašný výraz... To asi překládal zas někdo, kdo o koník moc neví tipuju...

28.6.2017 09:21
blackmyday

XXX.XXX.33.80

A proč strašný výraz? Flexe znamená ohnutí, ohýbání. Z anatomického hlediska to znamená ohýbání kloubu a klouby se neobejdou bez šlach a svalů které se tím pádem protahují či naopak uvolňují.
Tak jako atlet si protahuje krk, ruce, záda, trup, nohy, pak i koním by mělo být toto dopřáno.

28.6.2017 11:51
alfi pav

XXX.XXX.30.253

blackmyday napsal(a):
A proč strašný výraz? Flexe znamená ohnutí, ohýbání. Z anatomického hlediska to znamená ohýbání kloubu a klouby se neobejdou bez šlach a svalů které se tím pádem protahují či naopak uvolňují.
Tak jako atlet si protahuje krk, ruce, záda, trup, nohy, pak i koním by mělo být toto dopřáno.

Sovicka má pravdu

Jakožto profesionální překladatel z cizího jazyka mohu soudit, že jestli někdo takový výraz při oficiálním překladu do češtiny použil, byl to totální amatér a neznalec oboru k tomu. Je mimořádně snadné počešťovat zahraniční výrazy, ale pokud existuje správný český ekvivalent, je nutné použít české výrazivo - to je základní pravidlo profi překládání a tlumočení.
Flexování by se v daném případě spíš mělo přeložit buď jako ohýbání případně jako protahování podle smyslu překládaného textu.

28.6.2017 12:29
Svatava

XXX.XXX.70.17

sovicka napsal(a):
Tak já si naopak myslím, že přiježděný kůň se má umět ohýbat i sestavovat, tak této pznámce poněkud nerozumím. Veština cviků pod sedlem vyžaduje buď ohnutí nebo sestavení a často pak oboje. Přijde mi to trochu jako říct, že protahovt se před a pocvičení nemá žádný smysl...

Ale ohýbat a sestavovat není totéž jako manipulovat hlavu a krk.
Metoda P. K. je z pohledu klasického ježdění kontrorverzní, a tohle neříkám za sebe, ale jako fakt. "Rozdělit" koně na části, každou tu část něco naučit "zvlášť" a zase to spojit není totéž jako k tomu jít postupně s celým koněm - někdo si může myslet že je to lepší, ale lidé od kterých se učím a uznávám je si to nemyslí a mají pro to dobré argumenty. Nicméně existuje řada zastánců, proto to říkám jako svůj názor.
Ale tak vzhledem k tomu, že přiježďování koně je téma, které ani ti nejlepší a nejzkušenější nemohou kompletně obsáhnout v tisícistránkových knihách, nerada vedu takové debaty na internetu, protože si myslím, že při nejlepší vůli nemůže obecně psaný text obsáhnout všechno:).

Neregistrovaný uživatel

28.6.2017 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Je to toto:
ze sedla podobně.

Upřímně to je ale kravina zase. To by byla koby nadšená kdyby místo koupání jsem se jí takhle rozhodl mučit.

28.6.2017 16:59
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Upřímně to je ale kravina zase. To by byla koby nadšená kdyby místo koupání jsem se jí takhle rozhodl mučit.

Proč kravina? Třeba výcvik podle Bea Borelle je založen na pozitivní motivaci a na chválení a odměnách. Akorát jim to nedá zadarmo, ale za činnost, která jim v nějaké formě prospěje.

https://www.youtube.com/watch?v=31WFTt2Cdo0.

Neregistrovaný uživatel

28.6.2017 18:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Proč kravina? Třeba výcvik podle Bea Borelle je založen na pozitivní motivaci a na chválení a odměnách. Akorát jim to nedá zadarmo, ale za činnost, která jim v nějaké formě prospěje.

https://www.youtube.com/watch?v=31WFTt2Cdo0.

Tohle video v pohodě a koně to i baví. smajlík Pokud to koně nebaví tak to může být metoda klidně podle Martina Carrota a stejně nebudou výsledky.Prostě každý kůň je jiný, stejně jako pes a i člověk.Podle mě neexistuje universální postup na všechny koně.

28.6.2017 18:29
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tohle video v pohodě a koně to i baví. smajlík Pokud to koně nebaví tak to může být metoda klidně podle Martina Carrota a stejně nebudou výsledky.Prostě každý kůň je jiný, stejně jako pes a i člověk.Podle mě neexistuje universální postup na všechny koně.

Tak baví ho to, protože o tom ta práce je - zaujmout, naučit za odměnu a rozvíjet koňovo předpoklady. Hodně chválit. Na to slyší většina koní i lidí. Metod je na světě spousta, člověk si může vybrat, kterou cestou ke svému koni půjde a jestli vůbec půjde.

Neregistrovaný uživatel

28.6.2017 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Tak baví ho to, protože o tom ta práce je - zaujmout, naučit za odměnu a rozvíjet koňovo předpoklady. Hodně chválit. Na to slyší většina koní i lidí. Metod je na světě spousta, člověk si může vybrat, kterou cestou ke svému koni půjde a jestli vůbec půjde.

Jasan to je pravda.Víte co mě vždycky napadne při takových debatách? Co asi budou říkat za sto let na naše metody. smajlík My už cestu máme.Jedna vede do lesa a pak na louku, druhá k rybníku.

29.6.2017 18:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Sovicka má pravdu

Jakožto profesionální překladatel z cizího jazyka mohu soudit, že jestli někdo takový výraz při oficiálním překladu do češtiny použil, byl to totální amatér a neznalec oboru k tomu. Je mimořádně snadné počešťovat zahraniční výrazy, ale pokud existuje správný český ekvivalent, je nutné použít české výrazivo - to je základní pravidlo profi překládání a tlumočení.
Flexování by se v daném případě spíš mělo přeložit buď jako ohýbání případně jako protahování podle smyslu překládaného textu.

Tak to byste se nasmála, kdybyste četla tu knížku, co teď čtu.
Cituji: "Jedno ze zvířat(koní) si zvrtlo dva kotníky! Musel jsem rozhodnout, zda mu je dát do dlah nebo ho zastřelit."
Takže nesprávně přeložené cizí slovo, je proti tomuhle brnkačka!

Neregistrovaný uživatel

29.6.2017 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Tak to byste se nasmála, kdybyste četla tu knížku, co teď čtu.
Cituji: "Jedno ze zvířat(koní) si zvrtlo dva kotníky! Musel jsem rozhodnout, zda mu je dát do dlah nebo ho zastřelit."
Takže nesprávně přeložené cizí slovo, je proti tomuhle brnkačka!

Teda hlavně doufám že ho nezastřelili.

4.7.2017 12:56
sovicka

XXX.XXX.55.65

Svatava napsal(a):
Ale ohýbat a sestavovat není totéž jako manipulovat hlavu a krk.
Metoda P. K. je z pohledu klasického ježdění kontrorverzní, a tohle neříkám za sebe, ale jako fakt. "Rozdělit" koně na části, každou tu část něco naučit "zvlášť" a zase to spojit není totéž jako k tomu jít postupně s celým koněm - někdo si může myslet že je to lepší, ale lidé od kterých se učím a uznávám je si to nemyslí a mají pro to dobré argumenty. Nicméně existuje řada zastánců, proto to říkám jako svůj názor.
Ale tak vzhledem k tomu, že přiježďování koně je téma, které ani ti nejlepší a nejzkušenější nemohou kompletně obsáhnout v tisícistránkových knihách, nerada vedu takové debaty na internetu, protože si myslím, že při nejlepší vůli nemůže obecně psaný text obsáhnout všechno:).

Upřímně si myslím, metoda P. K. jen a jen o bussinesu. Prostě se odlišil a je snadno rozpoznatelný a klienty mu to přináší.
P. K. z klasiky vychází zejména z Bauchera. Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně.
Osobně teda nepotřebuju zvedat ruce nahoru, abych měla pocit, že jezdím korektně.
Riziko je samozřejmě i u jiných výycvikových metod, že ji neznalý bude aplikovat špatně a odnese to kůň, ale to je napříč celým jezdeckým světem...

4.7.2017 13:25
Svatava

XXX.XXX.70.17

"Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně."

Vím to a je to přesně to, co mi na a.j. vadí (o Holanďanech nebudu ani začínat) ;-).

4.7.2017 15:15
sovicka

XXX.XXX.55.65

Svatava napsal(a):
"Navíc oddělení pomůcek ruky a holení není zdaleka tak ojedinělé, jak by se na mohlo zdát, hodně třeba používají holaňďani.
Spousta lidí co hlásí ke klasickému jedění, taky manipuluje s hlavou a krkem ze země, třeba na obnosku a samozřejmě se začíná v zastavení, ve vyšších chodech až postupně."

Vím to a je to přesně to, co mi na a.j. vadí (o Holanďanech nebudu ani začínat) ;-).

Tak u Holaňďanů je toho "odděléného" často poněkud více než pomůcky na tom se shodneme;-), na druhou stranu i tam bude jistě dostjezdců co jezdí koně korektněsmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík