Tak já to mám zas opačně, žízeň mám po slazených nebo perlivých nápojích :)
Za ty roky jsem u sebe vypozorovala, že:
1. Pokud základ stravy byl s minimem bílých jedů (mléko, bílá mouka, cukr, sůl), a ktomu nějaké to kafčo, občas zákusek, zmrzka, pečené kolínko... = byla váha O.K.
2. Pokud jsem každodenně jedla bílé pečivo, knedle, vomajdy, hodně sýrů a mléka obecně (takže klasická česká strava) A K TOMU si dala to kafčo, zmrzku, zákusek, ... = byl průser.
3. Po změně jídelníčku už se mi po těch pečených kačenách, tučných sýrech a kabanosech nestýská, člověku se prostě změní chutě a stačí mu to zřídka, na chuť, fakt.
kayecek

XXX.XXX.118.20
koně
napsal(a):
Taky myslím, že nejdůležitější je zůstat normální
Jenže co je v dnešní době normální
kayecek

XXX.XXX.118.20
Edánek
napsal(a):
...ano je to byznys a průšvih pokud mu člověk propadne, já to dělala z toho důvodu, že už jsem tak nemohla dál - myslím ty záchvaty přežírání se a kvanta sladkého co jsem byla schopná pojmout,... přečetla jsem kde co, ale nakonec jsem si to udělala tak jak to vyhovovalo a chutnalo mně... a nenávidím běh a posilovnu, ale zjistila jsem, že mi nejvíc pomohla svižná chůze...hezký den...
Já když jsem ve stresu a podobně, tak nejím. A když se všechno uklidní, tak se nemůžu dojíst. Takže to mám asi opačně. Mně posilovna bavila, "utíkala" jsem tam před bývalým přítelem, abych nemusela s ním bejt doma. Teď už mně to netáhne, ale baví mně Zumba. Jenže tento hit taky pominul, a abych mohla někam do společnosti, tak to je spoustu času - dojet, zacvičit, přijet jsou 2-3 hodiny. A ten čas prostě chybí. Chodit není špatný, taky ráda chodím na procházky, akorát to bolí no, ale to už jsem si zvykla.
Je skvělé, že jste s tím dokázala zabojovat taky hezký den.
kayecek
napsal(a):
Já když jsem ve stresu a podobně, tak nejím. A když se všechno uklidní, tak se nemůžu dojíst. Takže to mám asi opačně. Mně posilovna bavila, "utíkala" jsem tam před bývalým přítelem, abych nemusela s ním bejt doma. Teď už mně to netáhne, ale baví mně Zumba. Jenže tento hit taky pominul, a abych mohla někam do společnosti, tak to je spoustu času - dojet, zacvičit, přijet jsou 2-3 hodiny. A ten čas prostě chybí. Chodit není špatný, taky ráda chodím na procházky, akorát to bolí no, ale to už jsem si zvykla.
Je skvělé, že jste s tím dokázala zabojovat taky hezký den.
...mám špatnou koordinaci, takže zumba a jiné aktivity jsou pro mně tabu, ale ta chůze prostě neleze do času a navíc to často spojuju s venčením psa a přivedla jsem k tomu i jednu z kamarádek... děkuji
Čajda
napsal(a):
Nemluvím o sobě, tyhle věci dávno nejím. Mluvím o běžné populaci, která tloustne. Tohle je prostě std jidelníček. A pokud chce člověk se stravováním něco udělat a udělá tohle, tak už to je hodně velký zásah. Malým zásahem vidím například "nebudu jíst čokoládu".
To, co popisuje Edánek, je naprostý extrém, který by neměl být brán jako standardní stravovací návyky, bohužel.
Je mi jedno, kdo co jí. Jestli je to blb, bude blbej tlustej i hubenej
Taky jsem tak jedla. A nepřibírala. Do 45 let. Pak 10 kg nahoru během roku a bez sladkostí či jiných nepřístojností v jídle. Prostě menopauza/hormony.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kayecek
napsal(a):
My máme vlastní jen hovězí, "bio"odchov, ne certifikovaný, ale vím, čím to krmím. Tam zas může (nemusí, ale stalo se) nastat problém v jatkách, kdy pokud s tím nestrávite od začátku do konce, nevíte, co vám vrátí. A domácí porážka je pro silné nátury, myslím tím administrativně. Ještě by to chtělo toho čuníka, zas když už se s tím dělá "soused", tak ať mi vykrmí jednoho navíc, já ho od něj koupím, proč se s tím piplat. No a kuřata, to je taky dílo, když z šesti zbyde jedno, tak ani nemáte náladu to jíst . Lidi z města můžou naopak vyrazit na venkov k farmářům, ale budou mít stejný problém jako já venkovan ve městě - objet vše, abych tam koupila vajíčka, tam chleba, tam mlíko... No jo no, je to doba, co. A furt nebudem spokojený a furt. Bohužel máte pravdu v tom - vše co nejlevněji, a hlavně abych toho měl moc, nejlépe peněz.
Tu větu jste myslela na mně? Ne, bohužel nenašla. Chvíli jsem si právě psala s těmi fitness poradci, a pro ně všechny moje argumenty byly výmluvy. Takže nevím. Vždy si nakonec řeknu - pojďte, vyměníme si na chvíli práci, jak dlouho to komu vydrží. A něco podobného si říkám, když mi je řečeno, že nic neumím a v životě jsem nic nedokázala. Jo, nevyhrávám závody, netrénuju koně, nedělám hříbata - nemám na to povahu. Postavila jsem si chatičku, dělám si doma nábytek, prostě co si můžu udělat sama si udělám. Ale nejsem ten typ růžová blondýna se sexy tělem, už jsem to tu možná někdy psala, chlapi mi neřeknou "vypadáš dobře", ale "od tebe bych přes hubu dostat nechtěl". Možná i z toho vyplývá ten můj pohled na svět
Kayecek - s tou domácí porážkou hovězího to není tak šílené jak píšete. Zajedete na místní KVS - podáte žádost o povolení dom. porážky (platí na 2 roky za cca 200, -) a pak dáte ohlášku kdy budete porážet. Může a nemusí vám přijít kontrola - my poráželi už 4x, nikdy kontrola nepřišla. Takže se toho nebojte. Ale samozřejmě musí to být zvíře do 24měs.
saola
napsal(a):
Koho by to ale napadlo ohledně toho prachu v domácnosti, že?
Tady je hezký příklad ohledně striktní bílkovinné diety a cvičebního režimu (tam tedy v podstatě není šance v tomto režimu ztloustnout) - přesto pacientka přibrala a není to ojedinělý příklad:
http://www.osel.cz/8066-po-lecbe-fekaliemi-zena-ztloustla-je-tedy-obezita-infekcni.html.
Saolo to myslíte vážně, že tu jako seriozní zdroj informací dáváte server osel.cz?
A to, co jste psala o pacientech, kteří nezhubli po bariatrii - mám kamarádku, která roky pracuje na klinice, kde to dělají (jedné z nejlepších klinik takto zaměřených). Protože je to téma i pro mě, bavila jsem se s ní o tom hodně. Po bariatrii zhubnou opravdu všichni, není téměř možné konzumovat 150ml porce rozumného jídla a nezhubnout. Je možné nedodržovat pooperační režim - třeba v období po operaci pít tučnou smetanu a později jíst a pít příliš velké porce a žaludek si znovu roztáhnout - takového člověka už opravdu ale asi nemůže nic spasit, to je v jeho hlavě.
Je možné zhubnout i po přechodu, bez pohybu atd. - jen je potřeba přizpůsobit se tomu, že bazální metabolismus není co býval a přizpůsobit tomu jídlo (ne nesmyslně hladovět a nutit organismus ukládat, ale prostě snížit příjem, protože holt už tělo tolik nespálí).
Edánek
napsal(a):
...myslím, že to tak tragické nebude...teď mi jedna pacientka, se kterou jsme ležely na ortopedii - ona rameno po operaci - úraz od koní a já zlomené zápěstí - vlastní nešikovnost, navedla na knížku "Břicháč Tom"... nabrala během roku, kdy se díky ramenu nemohla pohybovat deset kilo a navedla jí sestra, která se podle této knihy stravuje a povedlo se jí zhubnout - je tam docela snesitelný jídelníček aniž by člověk živořil o hladu, životní příběh autora i docela dobré rady - jsou to tři díly, ale bohatě postačí ten první, je k sehnání v knihkupectví a dá se i objednat... no a k tomu jogurtu, což takhle jogurt a do něj trochu čerstvého ovoce anebo tvaroh a ovoce... ono stačí vysadit cukry v podobě sladkých nápojů, sladkých jogurtů - tedy ty s již namíchaným ovocem od výrobce, různých sušenek a jiných sladkostí, cukru v čaji, kakau, kávě a pod... nikdy jsem nepočítala, ale stačilo tohle vysadit + bílé pečivo, paštiky, salámy, přílohy v podobě knedlíků a stačilo to...
Ono to ale docela tragické je (jen myslím tedy Čajda zaměňuje cukry a sacharidy - všechny sacharidy nejsou cukry a ne všechny cukry jsou špatný, problém je hlavně fruktóza).
Že jsou skryté cukry všude, v polotovarech na kila a to i tam, kde by to člověk nečekal - je fakt a že se to pěkně nasčítá je taky fakt.
Ne že bych úplně fanaticky věřila všemu, ale docela jsem si problematiku fruktózy a přidaných cukrů načítala a po tomto filmu https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=nWBvxsh6dUs mi vlastně přišlo docela jednoduché omezit fruktózu na 150 gramů ovoce denně:).

"JEN sladké nápoje, cukrovinky, sladké jogurty, sušenky, cukr v čaji i kávě, kakao, bílé pečivo, paštiky, salámy, knedlíky.."
Sladké nápoje nepiju vůbec (sladké limonády typu Coca Cola, Fanta atd. jsou absolutní humus, na nich zdravého není opravdu nic), cukr v čaji a kávě nikdy (mám ráda chuť kávy a čaje, cukrem to zabijete, teda pokud se nejedná o kvalitní čaj typu Touareg atd), bílé pečivo nikdy (už mi ani vůbec nechutná), zbytek příležitostně, tzn. rozhodně ne denně a když, tak prostě to, že si dám čokoládovou tyčinku typu Margot (která mi chutná, ale jsou to prostě sladké kalorie bez opravdové výživné hodnoty), prostě beru jako jedno z tří až pěti malých jídel denně. Salámy jsou, vážení, hrozně nezdravé. Jím je v podstatě jen na nějakých party a tak, doma je nepřechovávám.
A co tím chci říct? Mám normální váhu, nemám s jejím udržení problém. Přijde mi, že 80% lidí, kteří s váhou problém mají, prostě absolutně nerozumí výživové hodnotě jídla... Pokud si dáte k obědu polévku, hlavní jídlo s pěti knedlíky, zapijete to Spritem a navrch si dáte slazenou kávičku a pak hladovíte do 8 večer, kdy se naperete dalším "hlavním jídlem, " tak se prostě nemůžete divit, že přibíráte... Pokud tedy nejste Michael Phelps a nespálíte denně 9000 kcal. Z většiny lidí nemusí být hned šílenec analyzující každé sousto, aby si udržel normální váhu... stačí trochu přemýšlet o tom, jaké jídlo mě nakrmí a jaké jen namlsá. A časem si tomu přemaštěnému, přeslazenému humusu opravdu odvyknete. Je problém dát si během dne svačinu typu celozrnná houska s kouskem sýra a nějaké to jabko? To si s sebou může vzít všude a sníst to i třeba během výkonu zaměstnání, ne?
Sakra, všichni tu děláme s koňmi, ne, tak těm připravujeme krmné dávky denně, tak proč ne sobě? Jasně, pokud jde o nějakých 10-15 kg nadváhy, čert to vem, hlavně, že je člověk spokojený. Pokud jsou příčinou obezity zdravotní nebo psychické problémy, tak hlavní je, aby byl člověk zdravý a v pohodě, ne hubený. Ale ve zbylých případech je příčinou lenost, neochota se vzdělávat, neochota se prostě základně starat o to nejcennější, co máme - naše tělesná schránka, kterou si jistě všichi přejeme uchovat co nejdéle. A obézní malé děti, které se při každé příležitosti cpou křupkami, zajídají to chipsy a zapíjí sladkou limonádou jsou totálním selháním rodičů.
Tak jsem řekla, co si myslím ;).
Asi takhle. Radši budu mít kolem 70 kg na 169 cm, být v dnešních měřítkách tlustá a moct se stravovat normálně, než řešit, že k snídani nesmím tohle, k obědu tamto a k večeři zas něco jiného... Jím normálně, jak mě naučila babička, knedlíky nemusím, sladkým se necpu a když, tak si dám sladké spíš dopoledne, jím malé porce, ale netrápím se hlady. Piju vodu a neslazené nápoje. Hýbu se přiměřeně. Více méně jsem se sebou spokojená. Zdravotně OK (ťuk ťuk). Tak proč ze sebe dělat otroka dnešní doby, jen abych měla 55 kg. Tlustý stehna budu mít tak jako tak, tak co řešit...
Akorát teda, když jsem měla víc, po úrazu skoro 90kg, tak to jsem pak záměrně hubla, ale pohybem.

Kapičko, tak vy máte úplně normální váhu, fakt nic řešit nemusíte ;)
A pokud někdo chce jíst trochu zdravě, opravdu není potřeba mudrovat nad každým jídlem, stačí se prostě podívat na potravinovou pyramidu, co je důležité a výživné a tím se nacpat ledničku a sladké a slané mlsky kupovat v omezeném množství. A samozřejmě nehladovět a pak to nezajíst ohromným jídlem. Pohybem se zhubnout dá, ale stejně přitom už musím jíst trochu rozumně.
Já vím, že mám normální váhu a až na břicho, jsem se sebou spokojená. Přesto jsem se celý život, i když moje váha nikdy nepřesáhla 78 kg ( pokud nepočítám dobu úrazu, kdy jsem fakt půl roku skoro nechodila), potýkala s tím, že jsem byla všude za tlusťocha.
Bohužel si myslím, že je nás takových víc. Přijde mi, že se lidi rozdělí na ty štíhlé a zbytek, co jsou tlusťoši. A pokud se ten zbytek přizná, že jí normálně (dám si sladkou snídani, pak mě nehoní mlsná během dne, nerozumuju s chlapem, že nic jiného než kuřecí prsa jíst nebudu, nemám problém jíst u maminek, prostě si další den dám procházku a menší porci jídla atd.), tak je pak hned odsouzen jako lenoch, který se pořád jenom na něco vymlouvá a není ochotný za trendy vzhled něco obětovat...
Ale jo, přiznám se, že když vidím ve Fastfoodu osoby, kterým jsou konfekční velikosti malé, tak kroutím hlavou. Zvlášť, pokud se jedná o mladé lidi, u kterých se pak počítá, že po padesátce pár kilo ještě neberou...
kayecek

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Kayecek - s tou domácí porážkou hovězího to není tak šílené jak píšete. Zajedete na místní KVS - podáte žádost o povolení dom. porážky (platí na 2 roky za cca 200, -) a pak dáte ohlášku kdy budete porážet. Může a nemusí vám přijít kontrola - my poráželi už 4x, nikdy kontrola nepřišla. Takže se toho nebojte. Ale samozřejmě musí to být zvíře do 24měs.
Děkuji za informaci, zkusit zeptat se můžu. Jen je to asi kraj od kraje, co je jinde normální, je u nás naprosto mimo, vlastní zkušenost s úřady.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Kapičko píšete to úplně přesně, jak to vidím já. Sice nemám 70 kilo, ale "politicky" to vidím naprosto stejně. Ale to dnešní doba nás nutí nad tím pořád přemýšlet a porovnávat. A přesně jak píšete, rozdělilo se to na hubený, který "dřou" a makaj, a na nás, co máme jen výmluvy. Škoda, někdy mně to dost mrzí, třeba by ta "motivace" mohla vypadat jinak, a pak by se na to i člověk díval jinak.
A ano, když si dám megaoběd a zajím to ještě dortíčkem, pohárkem, a kávičkou, tak ano, nemůžu se divit, že mám sto kilo. Ale není to vše jen černobílé, někteří můžou sníst na co přijdou, a jsou jak z koncentráku. Jak jsem tu už psala, obdivuju ty, kteří s tím zabojují a dokážou se těma všema poučkama řídit. Ale nemám ráda, když mi to pak "dávaj sežrat" ve formě - ty máš pořád nějaký výmluvy, když se chce, tak to jde, tohle jsou borci. Pro mně jsou borci ti, který vypadaj "normálně tlustě" a neřešej to.
Svatava
napsal(a):
Saolo to myslíte vážně, že tu jako seriozní zdroj informací dáváte server osel.cz?
A to, co jste psala o pacientech, kteří nezhubli po bariatrii - mám kamarádku, která roky pracuje na klinice, kde to dělají (jedné z nejlepších klinik takto zaměřených). Protože je to téma i pro mě, bavila jsem se s ní o tom hodně. Po bariatrii zhubnou opravdu všichni, není téměř možné konzumovat 150ml porce rozumného jídla a nezhubnout. Je možné nedodržovat pooperační režim - třeba v období po operaci pít tučnou smetanu a později jíst a pít příliš velké porce a žaludek si znovu roztáhnout - takového člověka už opravdu ale asi nemůže nic spasit, to je v jeho hlavě.
Je možné zhubnout i po přechodu, bez pohybu atd. - jen je potřeba přizpůsobit se tomu, že bazální metabolismus není co býval a přizpůsobit tomu jídlo (ne nesmyslně hladovět a nutit organismus ukládat, ale prostě snížit příjem, protože holt už tělo tolik nespálí).
Ano, myslím to naprosto vážně. Osel není sice žádný Science, ale příspěvky na něm jsou poměrně seriózní, s relevantními citacemi a nejedná se o žádný bulvár. Často se dotýkají problematiky, se kterou se běžný jedinec nemá šanci moc seznámit. V sekci Autoři najdete známá jména z vědecké obce a popularizátory vědy.
Otázku obezity opět zjednodušujete na nerovnováhu příjem-výdej energie a nedostatek vůle, ale tak to není. Právě po té operaci žaludku by hubnutí mělo být snadné (malé porce rozumného jídla), ale někdy tomu tak prostě není. Pacient, jinak svépravný a v běžných věcech naprosto samostatný jedinec, si tu tučnou smetanu prostě dá - nemůže si pomoci. To není o vůli, ale o změně celého vnitřního systému člověka, který právě ovlivňují stále více cizorodé látky, vyskytující se v současném prostředí člověka, působící na endokrinní systém. Plus samozřejmě mediální masáž o tom, co je momentálně zdravé a vhodné, v západní civilizaci snadno dostupné potraviny v míře a pestrosti nikdy v historii lidstva nevídané, málo pohybu a pod.
Ano, nakonec lze říci, že vše je v "hlavě", ale otázkou je, čím vším je ta "hlava" ovlivněna a zda jste v té "hlavě" v současnosti ještě vy.
saola
napsal(a):
Ano, myslím to naprosto vážně. Osel není sice žádný Science, ale příspěvky na něm jsou poměrně seriózní, s relevantními citacemi a nejedná se o žádný bulvár. Často se dotýkají problematiky, se kterou se běžný jedinec nemá šanci moc seznámit. V sekci Autoři najdete známá jména z vědecké obce a popularizátory vědy.
Otázku obezity opět zjednodušujete na nerovnováhu příjem-výdej energie a nedostatek vůle, ale tak to není. Právě po té operaci žaludku by hubnutí mělo být snadné (malé porce rozumného jídla), ale někdy tomu tak prostě není. Pacient, jinak svépravný a v běžných věcech naprosto samostatný jedinec, si tu tučnou smetanu prostě dá - nemůže si pomoci. To není o vůli, ale o změně celého vnitřního systému člověka, který právě ovlivňují stále více cizorodé látky, vyskytující se v současném prostředí člověka, působící na endokrinní systém. Plus samozřejmě mediální masáž o tom, co je momentálně zdravé a vhodné, v západní civilizaci snadno dostupné potraviny v míře a pestrosti nikdy v historii lidstva nevídané, málo pohybu a pod.
Ano, nakonec lze říci, že vše je v "hlavě", ale otázkou je, čím vším je ta "hlava" ovlivněna a zda jste v té "hlavě" v současnosti ještě vy.
Já si ale vůbec nemyslím, že je to jen otázka příjmu a výdeje.
Myslím, že je to v první řadě otázka skladby potravy a pak příjmu a výdeje.
A kvůli jedinému (na světě) neprůkaznému případu "infekčního onemocnění" ten názor měnit skutečně nebudu
A to, že v hlavě nejste vy, je argument buď z sekce sci-fi, nebo opravdu vážná příčina se jít léčit. Beze srandy. Proto je na těch hubnoucích klinikách i psycholog.

Tak jasně, že svůj příjem musím přizpůsobit svému metabolismu. Však to taky známe od koní, ne, někdo je lépe krmitelný, někdo hůře. U argumentu, že někteří lidé se můžou cpát jak chtějí, ale já nemůžu, pokud si chci udržet váhu v normálu, nerozumím, co má za smysl. Samozřejmě, že to tak je ;) Život není fér a každý jsme originál.
kayecek

XXX.XXX.118.20
To není argument, že někdo může, já ne. Jen si myslím, že nejsou zaručené postupy pro to či ono, že každému vyhovuje něco jiného, že co je dobré pro jednoho, nemusí být úplně pro druhého. Ale dnes je dobré vše paušalizovat. A nejlépe podle posledních průzkumů.
Svatava
napsal(a):
Já si ale vůbec nemyslím, že je to jen otázka příjmu a výdeje.
Myslím, že je to v první řadě otázka skladby potravy a pak příjmu a výdeje.
A kvůli jedinému (na světě) neprůkaznému případu "infekčního onemocnění" ten názor měnit skutečně nebudu
A to, že v hlavě nejste vy, je argument buď z sekce sci-fi, nebo opravdu vážná příčina se jít léčit. Beze srandy. Proto je na těch hubnoucích klinikách i psycholog.
Mám na vás jednu otázku, vyplývající i částečně ze známého videa, na které jste dala odkaz: k jaké změně došlo u hlavního protagonisty? Vypěstoval si závislost na potravinách a nápojích s vysokým skrytým i zřejmým obsahem cukru. Změnil se, přestal mít chuť cvičit, změnil i životní styl, cítil se najednou jinak než roky předtím. Jasně, byl to jen experiment, ale mnoho lidí to prožívá bez povšimnutí a plíživě a vůbec je nenapadne, že je něco špatně. Postupně přibírají na váze, a když je zdravotní stav nebo jiná zásadní situace donutí, aby to změnili, najednou zjistí, že je to velký problém a někteří to prostě nedokážou, protože je podobně těžké, jako překonat závislost na drogách či alkoholu nebo nikotinu. U těchto závislostí je to paradoxně možná jednodušší, protože jedna z podmínek úspěchu je stoprocentní abstinence. Ale jíst jaksi člověk musí, že? A pro tyto pacienty je velmi těžké dlouhodobě udržet střídmost a zdravý jídelníček, protože stačí sebemenší nepohodlí, stres, problém, a sáhnou znovu po osvědčené čokoládě či brambůrkách, zmrzlině, něčem hladce tučném a sladkém. Takové excesy vedou k jo-jo efektu a máte začarovaný kruh, ze kterého se nedostanete. Vnitřní disciplína ve vztahu k jídlu a zdravá rovnováha prostě zmizela. A to je to, co se mění v "hlavě", a není to bohužel žádná sci-fi.

napsal(a):
Kapičko, tak vy máte úplně normální váhu, fakt nic řešit nemusíte ;)
A pokud někdo chce jíst trochu zdravě, opravdu není potřeba mudrovat nad každým jídlem, stačí se prostě podívat na potravinovou pyramidu, co je důležité a výživné a tím se nacpat ledničku a sladké a slané mlsky kupovat v omezeném množství. A samozřejmě nehladovět a pak to nezajíst ohromným jídlem. Pohybem se zhubnout dá, ale stejně přitom už musím jíst trochu rozumně.
Moc hezky napsáno. Mám to v hlavě nastaveno úplně stejně!
Já k tomu "bohužel" ještě řeším eko stránku věci, což mi nakupování ztěžuje, ale to už je každého volba. Osobně ještě hlídám kvalitu potravin (minimum balastu typu škroby), přítomnost palmového tuku, soji, éček a dalšího... tedy občas je těžké něco koupit, resp. mi to, když jsem v "neznámém a nezmapovaném" obchodu, trvá dost dlouho a nakonec odcházím s poloporázdným košíkem.
Svatava
napsal(a):
Ono to ale docela tragické je (jen myslím tedy Čajda zaměňuje cukry a sacharidy - všechny sacharidy nejsou cukry a ne všechny cukry jsou špatný, problém je hlavně fruktóza).
Že jsou skryté cukry všude, v polotovarech na kila a to i tam, kde by to člověk nečekal - je fakt a že se to pěkně nasčítá je taky fakt.
Ne že bych úplně fanaticky věřila všemu, ale docela jsem si problematiku fruktózy a přidaných cukrů načítala a po tomto filmu https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=nWBvxsh6dUs mi vlastně přišlo docela jednoduché omezit fruktózu na 150 gramů ovoce denně:).
Super dokument, díky. Dohledala jsem si na popud videa, kolik má moje oblíbené pracovní kafíčko cukru, a udělalo se mi docela mdlo. Mám teď 166 cm a ztloustla jsem (jak jinak než na cukříku) na 60 kilo. Spousta dam to bude možná považovat za výsměch, ale já mám druhou bradu a docela značný plavecký kruh okolo pupku. Jak bych vypadala s dalšími deseti kily navíc, to si neumím a ani nechci představit. Ideální váha pro mne byla k mojí postavě tak 55 kilo. Poslední dobou cítím, že je čas hodit zpátečku a začít se zase normálně stravovat, tak ještě jednou děkuju za video, docela mě to nahlodalo začít u toho cukru.
Dotaz
napsal(a):
Super dokument, díky. Dohledala jsem si na popud videa, kolik má moje oblíbené pracovní kafíčko cukru, a udělalo se mi docela mdlo. Mám teď 166 cm a ztloustla jsem (jak jinak než na cukříku) na 60 kilo. Spousta dam to bude možná považovat za výsměch, ale já mám druhou bradu a docela značný plavecký kruh okolo pupku. Jak bych vypadala s dalšími deseti kily navíc, to si neumím a ani nechci představit. Ideální váha pro mne byla k mojí postavě tak 55 kilo. Poslední dobou cítím, že je čas hodit zpátečku a začít se zase normálně stravovat, tak ještě jednou děkuju za video, docela mě to nahlodalo začít u toho cukru.
Ztloustla na 60 kg při výšce 166 cm?
Buď v tom máte chybu nebo chcete abychom vás tu obdivovali?
Na fotce mám 78 kg/165 cm.
sisi58
napsal(a):
Sisi, není co obdivovat, ani bych to sem z takového důvodu nepsala. Prostě mám drobnou konstituci a pět kilo špeku se nemá kde ztratit. Ani při 55 kilech ze mě nelezou nijak žebra, jen toho "jablíčkatého" tuku není tolik. Máme to v rodině. Vyhublé nohy, stejně tak ruce, do prsou se mi skoro nic nevrazí a projeví se to o to víc na to zbylé ploše. Ani člověk se šedesáti kily prostě nemusí být štíhlý v pase a tudíž bez zdravotních rizik z toho plynoucích.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Fitnessáci teď měli jejich "proměnu" u pána, z vypadal "normálně" na kulturistického závodníka. Když někdo napíše to je moc, jejich odpověď je "pro někoho moc, pro jiného málo". Můžem se tu posuzovat podle fotek, podle čísel, k čemu se doberem. Jednomu vyhovuje to, druhému ono, někomu se líbí silnější, jiný potřebují zmalovanou 40 kg blondýnu. Pro mně třeba i kdyby byl chlap sebekrásnější, když bude menší než já, tak na něj ani nekouknu. Já jsem si řekla, že taky ráda jezdím na koni, je to můj koníček, je potřeba pro to něco udělat (když budu mít 150kg, tak třeba zhubnout), nějak se vzdělat, ale je to moje volba, JÁ to chci dělat. Někdo se holt v sedle drží jako bůh, protože mu bylo dáno, jiný to musí vydřít. Ale nenapadlo by mně to cpát někomu jinýmu, že jen tohle je správný životní styl, že to musí dělat taky. A podle mně je to to samý s hubnutím. Někdo má dáno, nemusí dělat nic, jiný, když tak chce vypadat, musí doživotně dodržovat, co jeho tělo potřebuje.
saola
napsal(a):
Mám na vás jednu otázku, vyplývající i částečně ze známého videa, na které jste dala odkaz: k jaké změně došlo u hlavního protagonisty? Vypěstoval si závislost na potravinách a nápojích s vysokým skrytým i zřejmým obsahem cukru. Změnil se, přestal mít chuť cvičit, změnil i životní styl, cítil se najednou jinak než roky předtím. Jasně, byl to jen experiment, ale mnoho lidí to prožívá bez povšimnutí a plíživě a vůbec je nenapadne, že je něco špatně. Postupně přibírají na váze, a když je zdravotní stav nebo jiná zásadní situace donutí, aby to změnili, najednou zjistí, že je to velký problém a někteří to prostě nedokážou, protože je podobně těžké, jako překonat závislost na drogách či alkoholu nebo nikotinu. U těchto závislostí je to paradoxně možná jednodušší, protože jedna z podmínek úspěchu je stoprocentní abstinence. Ale jíst jaksi člověk musí, že? A pro tyto pacienty je velmi těžké dlouhodobě udržet střídmost a zdravý jídelníček, protože stačí sebemenší nepohodlí, stres, problém, a sáhnou znovu po osvědčené čokoládě či brambůrkách, zmrzlině, něčem hladce tučném a sladkém. Takové excesy vedou k jo-jo efektu a máte začarovaný kruh, ze kterého se nedostanete. Vnitřní disciplína ve vztahu k jídlu a zdravá rovnováha prostě zmizela. A to je to, co se mění v "hlavě", a není to bohužel žádná sci-fi.
Jo, ale to je stále problém v hlavě, nikoliv ten, že by tělo nemohlo a organismus nechtěl. Já vůbec nezpochybňuji, že to není snadné. Taky jsem si po vysazení cukru připadala jak na odvykačce. Přestávala jsem před pár lety i s kouřením, taky ze dne na den, a bylo to asi srovnatelné.
To, co popisujete, není sci-fi, ale právě ten druhý případ, kdy je na místě psycholog a koučink.
Dotaz
napsal(a):
Sisi, není co obdivovat, ani bych to sem z takového důvodu nepsala. Prostě mám drobnou konstituci a pět kilo špeku se nemá kde ztratit. Ani při 55 kilech ze mě nelezou nijak žebra, jen toho "jablíčkatého" tuku není tolik. Máme to v rodině. Vyhublé nohy, stejně tak ruce, do prsou se mi skoro nic nevrazí a projeví se to o to víc na to zbylé ploše. Ani člověk se šedesáti kily prostě nemusí být štíhlý v pase a tudíž bez zdravotních rizik z toho plynoucích.
Jsou zdravotní potíže?
sisi58
napsal(a):
Tak Každý to má nastavené jinak;-) Není třeba být zbytečně útočná
Svoji momentální váhu neznám, ale bude někde mezi 60–65 kg (spíš tipuju k té vyšší hodnotě) a myslím, že jsem docela štíhlá, ale vychrtle si teda taky při sovjí výšce (174 cm) nepřijdu, mám to totiž podobně, jako slečna či paní výše, ačkoliv se mi váha rozkládá docela rovnoměrně, poprsí mám holt nevalné:-D a pokud se zvětší bříško, tak to prostě dobře nevypadá, tak že pokud se chci cítit dobře (fyzicky) a k tomu i atraktivně, tak nějaké přibírání na váze dobré není
Jinak vkládám odkaz na video pro odlehčení k tématu zdravého stravování, které mě dnes ráno pobavilo:
https://www.facebook.com/funnyordie/videos/10155527489418851/.
kayecek
napsal(a):
Když s těma dětma je to těžké. Dcerce je 7 a má kolem 40 kg. V pohybu nijak omezená není, v tělocviku maká, možná není tak obratná jako ty vychrtliny, co maj správnou váhu, normálně s náma chodí na výlety, běhá, skáče... Když jí jídlo chutná, sní hodně, když nechutná, sní málo. Podle tabulek je obézní, ale je obézní už od narození (51 cm,3,95 kg) a doktorka mi řekla, že mám pohlídat trochu rozložení a pravidelnost stravy a aby se hýbala. Že žádnou dietu, jen omezit sladký. A nastává problém - jak? Doma to celkem jde, ale přijdete k babičkám a už to jede. A když se ohradím - nebuď hnusná. A jak bylo napsáno - sladký je dneska všechno, i ten špek Prostě věčný boj.
Obezita u zvířat je věc člověka - majitele. Když ho chce mít tlustého, protože se mu to líbí, nebo třeba z neznalosti (švagrová krmila psisku jako prase - zbytky od oběda) těžko mu vysvětlíte, že takto ne. Když je člověk vnímavý a chápe podstatu krmení, je to pak v pohodě. Nemám koně sice nejhubenější, ale už jaksi nevím, co bych jim měla ubrat, když nic nemají. Jedině ještě trávu jim zakázat. Ale to mi je líto.
Jooo babička - mi řekla kdysi, že jsem zdivočelá jak ta Zdivočelá země (tenkrát běžel seriál poprvé) a co jsem za člověka, když nekouřím a nepiju kafe
Bohužel s těma dětma, je problém, že to co osvojí teď v útlém to jim dáváte do vínku prakticky na celý život. Asi bych byl ahodně radikální co se týká babiček (chápu sice člověk je rád, že pohlídají), ale asi nutné jim zdůraznit, že svým podstrojováním jim zadělávají na celoživotní problémy. Zejména nápoje jsou u dětí hodně velkej problém, často nejsou vůbec zvyklé pít neochucenou vodu či čaj a zbytečně si tak tvoří závislost na cukru. Bohužel často člověk vidí, jak děti pijou hektolitry sladkých limonád, sirupů, přeslazené čaje kakaa aniž by s nad tím někdo zamyslel. Pak holt naučit dítě, pravidelnosti, dopoledne i odpoledne pěkně domácí svačinky, žádné blafy, pokud jídlo chutná, prostě holt nepřidávat, aby se neučila přejídat.
Samozřejmě se to snáz píše, realita je pak "lítý boj".
Tak pokud tam máte aspoň ten lidl to je ještě dobrý, my máme v nejbližším městě jen penny a albert:-D plus ty vietnamce Na velký nákup musím taky dál
kayecek

XXX.XXX.118.20
sovicka
napsal(a):
Bohužel s těma dětma, je problém, že to co osvojí teď v útlém to jim dáváte do vínku prakticky na celý život. Asi bych byl ahodně radikální co se týká babiček (chápu sice člověk je rád, že pohlídají), ale asi nutné jim zdůraznit, že svým podstrojováním jim zadělávají na celoživotní problémy. Zejména nápoje jsou u dětí hodně velkej problém, často nejsou vůbec zvyklé pít neochucenou vodu či čaj a zbytečně si tak tvoří závislost na cukru. Bohužel často člověk vidí, jak děti pijou hektolitry sladkých limonád, sirupů, přeslazené čaje kakaa aniž by s nad tím někdo zamyslel. Pak holt naučit dítě, pravidelnosti, dopoledne i odpoledne pěkně domácí svačinky, žádné blafy, pokud jídlo chutná, prostě holt nepřidávat, aby se neučila přejídat.
Samozřejmě se to snáz píše, realita je pak "lítý boj".
Tak pokud tam máte aspoň ten lidl to je ještě dobrý, my máme v nejbližším městě jen penny a albert:-D plus ty vietnamce Na velký nákup musím taky dál
Ale ona nepije hektolitry slazeného, necpe se čokoládou, brambůrky a křupkami, do školy ke svačině jí to střídám, někdy chleba, někdy croissant, někdy sladkej rohlík, někdy celozrnej, knedlíky s omáčkou míváme zřídka, to spíše u těch babiček, já neumím vařit, kdežto řízek s bramborovou kaší prej můžem mít každej den. Čokoládu taky jednou za měsíc, nějaký twix, mars a pod, co doktorka říkala, že mívaj děti ke svačině, protože to je in, to nekupuju vůbec, bonbony taky velmi zřídka. Ano, dáme si po obědě nanuka, koupíme si ve městě zmrzlinu, a vodu holt pijeme se šťávou. Mně zas striktně zakázat úplně vše přijde jako když bych byla vegetariánka, protože jsem se takto rozhodla, a krmila takto i dítě. Tady jedna paní taky dceři nedávala sladký (teda asi, soudím jen podle reakce) a když ve škole udělali na rozloučenou piškoty s banánem namočený v čokoládě, tak se jich mohla užrat. Prostě všeho s mírou, zapojit rozum ale zas nebýt fanatik. Tak bych to viděla já, víc k tomu už asi fakt nemám co napsat.
Já měřím 175, mám 86 kilo, a můžu se na hlavu postavit, a pod 82 se nedostanu. Respektive dostanu, ale neudržím. Štíhlá nejsem určitě, nikdy jsem nebyla, ale dřív jsme to tak mezi sebou neřešili, kdo je jakej a proč. Ale dneska je asi moderní šikana "podle vzhledu", a to nejen váhově. Takhle vypadám já, můj "závodní" kůň raděj padl, než by se účastnil závodu
Tak mějte fajn dny a ať se vám všem daří dle vašich představ.
Koktejlka

XXX.XXX.162.234
On ma bohuzel kazdy jinak nastaveny ten metabolismus.Ve skole na stredni jsme byli s kamoskou nerozlucna dvojka na intru.Ja se cpala 22knedliku ke gulasku a ona jablko a jeste behat pred veceri.Ja mela stale 55kg a ona porad svych 85 kg.Takze nerikejte, ze kazdy muze zhubnout kdyz byla vyrysovana atleticka ale tech 85 mela porad.po 20letech ja mam 60kg a ona porad 85kg a to dela triatlon.
Koktejlka
napsal(a):
On ma bohuzel kazdy jinak nastaveny ten metabolismus.Ve skole na stredni jsme byli s kamoskou nerozlucna dvojka na intru.Ja se cpala 22knedliku ke gulasku a ona jablko a jeste behat pred veceri.Ja mela stale 55kg a ona porad svych 85 kg.Takze nerikejte, ze kazdy muze zhubnout kdyz byla vyrysovana atleticka ale tech 85 mela porad.po 20letech ja mam 60kg a ona porad 85kg a to dela triatlon.
22 knedlíků vám "nežeru". Koukejte je přepočítat!
Koktejlka

XXX.XXX.162.234
sisi58
napsal(a):
22 knedlíků vám "nežeru". Koukejte je přepočítat!
vy verit nemusite ono na praxi u koni v Kladrubech pekne vyhladne a tech 22knedliku date jako nic kucharky se taky ze zacatku koukali
Mamka jednou přišla s teorií, že se segrou máme metabolismus každá po jiné části rodiny. Ségra po té z bohatší části republiky, takže zvyklý na dobrá jídla, a já to chudák schytala za horskou část rodiny, kde se jedlo 6x týdně kyselo a maso leda v neděli (obrazně řečeno).
Ségra miluje sladké, naloží si talíř a shltne ho ani nevím jak, o zkouškovém dlabe čokoládu ve velkém ( já bych vypadala jako koule), a to tak, že když jdu spát, tak z tabulky chybí třeba jeden řádek a ráno už není ani drobeček. A je furt jak lunt, a to i v době, kdy neběhala. Já jím normálně, pomalu, údajně malé porce ( není nic neobvyklého, že za mě přítel dojídá), než sladké mám radši pořádný flák masa, ale jsem holt cvalda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Prostě rychlý metabolismus dělá lidi štíhlé a těžko přiberou.To tak je a není tam žádná věda.Zkrátka potrava odchází z těla částečně nevyužita a tak můžou papat co chtějí a od rána do večera..Stejně co za den naberou, tak to v noci shodí. Podobné to bude podle mě i u koní.Každý je jiný.
kayecek
napsal(a):
Ale ona nepije hektolitry slazeného, necpe se čokoládou, brambůrky a křupkami, do školy ke svačině jí to střídám, někdy chleba, někdy croissant, někdy sladkej rohlík, někdy celozrnej, knedlíky s omáčkou míváme zřídka, to spíše u těch babiček, já neumím vařit, kdežto řízek s bramborovou kaší prej můžem mít každej den. Čokoládu taky jednou za měsíc, nějaký twix, mars a pod, co doktorka říkala, že mívaj děti ke svačině, protože to je in, to nekupuju vůbec, bonbony taky velmi zřídka. Ano, dáme si po obědě nanuka, koupíme si ve městě zmrzlinu, a vodu holt pijeme se šťávou. Mně zas striktně zakázat úplně vše přijde jako když bych byla vegetariánka, protože jsem se takto rozhodla, a krmila takto i dítě. Tady jedna paní taky dceři nedávala sladký (teda asi, soudím jen podle reakce) a když ve škole udělali na rozloučenou piškoty s banánem namočený v čokoládě, tak se jich mohla užrat. Prostě všeho s mírou, zapojit rozum ale zas nebýt fanatik. Tak bych to viděla já, víc k tomu už asi fakt nemám co napsat.
Já měřím 175, mám 86 kilo, a můžu se na hlavu postavit, a pod 82 se nedostanu. Respektive dostanu, ale neudržím. Štíhlá nejsem určitě, nikdy jsem nebyla, ale dřív jsme to tak mezi sebou neřešili, kdo je jakej a proč. Ale dneska je asi moderní šikana "podle vzhledu", a to nejen váhově. Takhle vypadám já, můj "závodní" kůň raděj padl, než by se účastnil závodu
No tak těžko říct s těm dětma, ale psala jsem to proto, že to právě často vídám u dětí v okolí, které nemají tu váhu adekvátní svému věku. To jsou třeba tři přeslazené limonády během odpoledne, k tomu ještě něco dalšího, pak to naskakuje.
U dcerky jedině možná to bílé pečivo zkusit nějak nenápadně omezit Strikní zákaz je blbost, to pak dopadne, jak píšete. Já bych sama taky nevydržela, bez dochylek od zdravé stravy:-D Kafe potřebuju třeba taky oslazený a často si k němu něco dám, ale obecně já nebojuju teda ani nějak se sladkýám, jako spíš s tím nezobat něco večer po večeři, ale nedávno jsem v lidlu objevila nesolené pistácie a těch si pár vždycky nasypu, jak jsou nesolené, tak jich člověk nesežere moc a v podstatě je to zdravý tuk, navíc ta pistáciová chuŤ je výraznější
Však vždyť vy jste v pohodě, holt vám byla nadělena ramena, vy kdyby jste měla mou váhu, tak budete, jak smrt poháněná větrem A já s vaší bych zas vypadala jak chlap s pivasem
Komentář s koněm mě pobavil;-).
Nejhorší že to jidlo je prostě dobrý :-D a leze do peněz. Když si nekdy spočítám co utratim za jídlo a co si budeme, polovinu jsem si vubec nemusela kupovat a je to bud nenažranost a především chutě a pak si uvědomím že to je jen chvilkovy požitek a dál nic nebo max bolesti břicha.. No droga je to. Ale s tím cukrem to tak bude. Snažím se krotit, když mě honí mlsná dám si ovoce nebo něco s minimem cukru nebo třeba nápoj oslazeny datlemi...a jde to, ta chuť na sladké se mírní. Ale minulý týden jsem sežrala krabičku tofife tak jsem si to asi vykompenzovala. Vlastně už z togo člověk nemá ani nic extra, není to nijak kvalitní sladkost ale jak to přede mnu leží, tak prostě nepřestanu dokud to.není pryč. Asi debilní zlozvyk to je jenom. Jinak jsem si začala kupovat vysokoprocentní čokoládu a doporučuji. Chvíli trvá než si zvyknete ale pak vám stačí čtvereč ma zahnani mlsne a jeste to nakopne.
Koktejlka
napsal(a):
No ona ale nemohla zhubnout zcela logicky, neb tělo si zoufale dělalo zásoby, protože se bálo, aby náhodou nedostalo ještě méně stravy než dostává, plus to suprově naruší právě metabolismus. Proto diety pořádně nefungují, jde o to jíst zdravou pestrou a vyváženou stravu, ne hladovět.
lodenka333
napsal(a):
Nejhorší že to jidlo je prostě dobrý :-D a leze do peněz. Když si nekdy spočítám co utratim za jídlo a co si budeme, polovinu jsem si vubec nemusela kupovat a je to bud nenažranost a především chutě a pak si uvědomím že to je jen chvilkovy požitek a dál nic nebo max bolesti břicha.. No droga je to. Ale s tím cukrem to tak bude. Snažím se krotit, když mě honí mlsná dám si ovoce nebo něco s minimem cukru nebo třeba nápoj oslazeny datlemi...a jde to, ta chuť na sladké se mírní. Ale minulý týden jsem sežrala krabičku tofife tak jsem si to asi vykompenzovala. Vlastně už z togo člověk nemá ani nic extra, není to nijak kvalitní sladkost ale jak to přede mnu leží, tak prostě nepřestanu dokud to.není pryč. Asi debilní zlozvyk to je jenom. Jinak jsem si začala kupovat vysokoprocentní čokoládu a doporučuji. Chvíli trvá než si zvyknete ale pak vám stačí čtvereč ma zahnani mlsne a jeste to nakopne.
Souhlas s čokoládou, kvalitní hořké stačí kousek, prostě tam mnohem více vyinikně ta čokoládová chuť, navíc já mám prostě ráda hořkou asi odjakživa, tak tohle praktikuju tak nějak přirozeně
kayecek
napsal(a):
Nevim, ale mě přijde, že se pořád snažíte nějak omlouvat, proč to nejde...jinak pokud děcko má v 7 letech 40 kilo, tak musíte dělat něco sakra špatně...
kayecek

XXX.XXX.118.20
Huskyjanina
napsal(a):
Nevim, ale mě přijde, že se pořád snažíte nějak omlouvat, proč to nejde...jinak pokud děcko má v 7 letech 40 kilo, tak musíte dělat něco sakra špatně...
Ano, máte pravdu. Dělám v životě všechno sakra špatně, měla bych se nad sebou zamyslet a nechat si poradit od lidí jako Vy, aby to bylo nejlépe, a ne se hloupě vymlouvat na internetové diskuzi. Díky za upozornění.
sovicka
napsal(a):
No tak těžko říct s těm dětma, ale psala jsem to proto, že to právě často vídám u dětí v okolí, které nemají tu váhu adekvátní svému věku. To jsou třeba tři přeslazené limonády během odpoledne, k tomu ještě něco dalšího, pak to naskakuje.
U dcerky jedině možná to bílé pečivo zkusit nějak nenápadně omezit Strikní zákaz je blbost, to pak dopadne, jak píšete. Já bych sama taky nevydržela, bez dochylek od zdravé stravy:-D Kafe potřebuju třeba taky oslazený a často si k němu něco dám, ale obecně já nebojuju teda ani nějak se sladkýám, jako spíš s tím nezobat něco večer po večeři, ale nedávno jsem v lidlu objevila nesolené pistácie a těch si pár vždycky nasypu, jak jsou nesolené, tak jich člověk nesežere moc a v podstatě je to zdravý tuk, navíc ta pistáciová chuŤ je výraznější
Však vždyť vy jste v pohodě, holt vám byla nadělena ramena, vy kdyby jste měla mou váhu, tak budete, jak smrt poháněná větrem A já s vaší bych zas vypadala jak chlap s pivasem
Komentář s koněm mě pobavil;-).
Tak ony to nemusí být limonády typu Pepsi, Cola atd., ale prostě jen sladké nápoje jako džus, sladký čaj, jakékoliv oslazené pití. Spousta lidí nechápe, že je to problém. Ne nadarmo říkal jeden profesor na zubním, že sladký čaj z rukou matky je zločin na dítěti.
V naší době je všechno doslazováno vč. vícezrnného pečiva a uzenin atd. Člověk je tak nějak odkázán na konzumaci základních potravin typu maso, vejce, zelenina syrová (kterou si upraví), čerstvé ovoce, jinak se skrytým cukrům nevyhne. Vynechat vše, co obsahuje nadbytek cukru a palmáč, tak toho v potravinách zůstane v regálech tak 10%?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Cola a Pepsi je dneska už jenom takový "čajíček"."Energeťáky" co do sebe mláďata lejou po litrech je spolehlivě do třicítky doslova odrovnají.Tak asi nemá cenu řešit nějaký to kilo navíc.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Cola a Pepsi je dneska už jenom takový "čajíček"."Energeťáky" co do sebe mláďata lejou po litrech je spolehlivě do třicítky doslova odrovnají.Tak asi nemá cenu řešit nějaký to kilo navíc.
Že bychom se vraceli do středověku, kdy 30 byl docela běžný věk úmrtí? :D.
Dotaz
napsal(a):
Tak ony to nemusí být limonády typu Pepsi, Cola atd., ale prostě jen sladké nápoje jako džus, sladký čaj, jakékoliv oslazené pití. Spousta lidí nechápe, že je to problém. Ne nadarmo říkal jeden profesor na zubním, že sladký čaj z rukou matky je zločin na dítěti.
V naší době je všechno doslazováno vč. vícezrnného pečiva a uzenin atd. Člověk je tak nějak odkázán na konzumaci základních potravin typu maso, vejce, zelenina syrová (kterou si upraví), čerstvé ovoce, jinak se skrytým cukrům nevyhne. Vynechat vše, co obsahuje nadbytek cukru a palmáč, tak toho v potravinách zůstane v regálech tak 10%?
S nápoji to myslím úplně stejně. Zbytečně se dětem pak tvoří na cukru závislost. Já si taky jednu skleničku sladkého pití dám, ale to tak na chuť a ne ani deně, buď si dám trochu džusu naředěného vodu, nebo domácí sirup.
Když mám prostě chuť na ochucené pití, tak si dám třeba do vody citron a meduňku, nebo na jaře bezinky, atd...
to mi připomělo, jak jsem si koupila před lety kinder mléčný řez, naivně jsme si myslela, že když je to pro děti bude to méně sladké a podobně, no fuj, tak přeslazenej umělej humus jsem dlouho nejedla a lidi to jsou schopný dětem opravdu kupovat, nechápu...
sovicka
napsal(a):
S nápoji to myslím úplně stejně. Zbytečně se dětem pak tvoří na cukru závislost. Já si taky jednu skleničku sladkého pití dám, ale to tak na chuť a ne ani deně, buď si dám trochu džusu naředěného vodu, nebo domácí sirup.
Když mám prostě chuť na ochucené pití, tak si dám třeba do vody citron a meduňku, nebo na jaře bezinky, atd...
to mi připomělo, jak jsem si koupila před lety kinder mléčný řez, naivně jsme si myslela, že když je to pro děti bude to méně sladké a podobně, no fuj, tak přeslazenej umělej humus jsem dlouho nejedla a lidi to jsou schopný dětem opravdu kupovat, nechápu...
Tak ona i spousta přesnídávek pro ty nejmenší má hodně cukru. Prostě člověk asi bude muset doma vyrábět skoro všechno, aby měl přehled, co vůbec jí.
Baboon

XXX.XXX.162.234
Dotaz
napsal(a):
Tak ona i spousta přesnídávek pro ty nejmenší má hodně cukru. Prostě člověk asi bude muset doma vyrábět skoro všechno, aby měl přehled, co vůbec jí.
Je to bohuzel tak, beru od rodicu z venkova domaci kvalitni marmelady, domaci zeleninku, domaci drubez a vsechno chutna naprosto jinak a fantasticky tez ty tescove a Lidlovske sunty
proste lidi se naucili jist sunty a prijde jim to normalni bohuzel.
kayecek
napsal(a):
Ano, máte pravdu. Dělám v životě všechno sakra špatně, měla bych se nad sebou zamyslet a nechat si poradit od lidí jako Vy, aby to bylo nejlépe, a ne se hloupě vymlouvat na internetové diskuzi. Díky za upozornění.
Tak se mě příště, prosím, neptejte, co je to to nevepřové stravování, když jsem komentovala ten výběr největších prasečin
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte nějaké info, co tyhle hnusy udělají? Já jsem na nočních zvládla tak jeden za noc a to to nejmenší balení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Máte nějaké info, co tyhle hnusy udělají? Já jsem na nočních zvládla tak jeden za noc a to to nejmenší balení.
Mám.Můj synovec byl kvůli tomu hospitalizován( dokázal pako vypít čtyři denně) a mého strýce odvezlo nedávno "houkavý auto" přímo s náběhem na infarkt (myslím prý dal dva za sebou).Pokud vím, tak Semtex má obsah kofeinu jako 12 silných turků? A samozřejmě další lahůdky.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Huskyjanina
napsal(a):
Tak se mě příště, prosím, neptejte, co je to to nevepřové stravování, když jsem komentovala ten výběr největších prasečin
Ne, Vy jste komentovala, že se vymlouvám a dělám vše špatně, protože moje dítě má 40 kilo. Nenapsala jste, co je nevepřové stravování.
kayecek
napsal(a):
Ne, Vy jste komentovala, že se vymlouvám a dělám vše špatně, protože moje dítě má 40 kilo. Nenapsala jste, co je nevepřové stravování.
Nebudu to tu rozepisovat, když už to tu rozepisovali jiní, k čemu je potřeba opakovat stejnej příspěvek...pokud vám ta skladba omezení stravy, co psala Edánek, přijde normální, tak vám asi přijde normální i těch 40 kilo a to se pak nemáme o čem bavit...
kayecek

XXX.XXX.118.20
Ano, máte pravdu, nemáme se o čem bavit.
Docela mně mrzí, že jsem se nějak vyjadřovala. Silně mi to připomnělo řízenou diskuzi nás vrahů s vegetariány. Takže se tímto omlouvám všem, že jsem se zapojila.
kayecek
napsal(a):
Ano, máte pravdu, nemáme se o čem bavit.
Docela mně mrzí, že jsem se nějak vyjadřovala. Silně mi to připomnělo řízenou diskuzi nás vrahů s vegetariány. Takže se tímto omlouvám všem, že jsem se zapojila.
Není nic snazšího, než nezveřejňovat na anonymní diskuzi informace, ke kterým nechcete, aby se ostatní vyjadřovali. Běžně to lidi tak dělají.
Opravdu se nezlobte, ale já mám z vás pocit, že si v té ukřivděnosti trochu libujete. Nejenom teď a v této diskuzi.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám.Můj synovec byl kvůli tomu hospitalizován( dokázal pako vypít čtyři denně) a mého strýce odvezlo nedávno "houkavý auto" přímo s náběhem na infarkt (myslím prý dal dva za sebou).Pokud vím, tak Semtex má obsah kofeinu jako 12 silných turků? A samozřejmě další lahůdky.
Obecně energeťáky mají kofeinu o polovinu méně než kafe. Stačí si to spočítat podle objemu. ;)
Dole je tabulka. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Obecně energeťáky mají kofeinu o polovinu méně než kafe. Stačí si to spočítat podle objemu. ;)
Dole je tabulka. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein.
Ano to u těch méně "našlápnutých" platí, ale je tam mnoho dalších látek které se s kofeinem navzájem potencují a spolu vytváří doslova jadernou "bombu". Znáte přece účinek současného příjmu vitamínu C a kofeinu..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano to u těch méně "našlápnutých" platí, ale je tam mnoho dalších látek které se s kofeinem navzájem potencují a spolu vytváří doslova jadernou "bombu". Znáte přece účinek současného příjmu vitamínu C a kofeinu..
Já tedy ne
Znám pouze účinek hořčíku+ vitamín B.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neznám. Nicméně můj trávicí trakt má jasno - energeťák zvládne, kafe ho prožene. Proto jsem kdysi řešila množství kofeinu, nechápala jsem, proč mám po kafi průjmy a po horší věci jako Big Shock jsem bez potíží. Problém energetických nápojů je podle mne především cukr.
P.S.: Méně našlápnuté jsou podle tabulky všechny, akorát Kamikaze Strong se kávě vyrovná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Já tedy ne
Znám pouze účinek hořčíku+ vitamín B.
Ano B6 pomáhá vstřebávat hořčík.Jinak ten kofein a vitamín C kulturisti dávkují 2000mg a zhruba 10gramů kávy.Za deset minu je z Vás Gagarin.Akorát k cestě na měsíc nepotřebujete raketu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Neznám. Nicméně můj trávicí trakt má jasno - energeťák zvládne, kafe ho prožene. Proto jsem kdysi řešila množství kofeinu, nechápala jsem, proč mám po kafi průjmy a po horší věci jako Big Shock jsem bez potíží. Problém energetických nápojů je podle mne především cukr.
P.S.: Méně našlápnuté jsou podle tabulky všechny, akorát Kamikaze Strong se kávě vyrovná.
Do kávy si dejte smetanu, nebo kvalitní mléko a máte pokoj. A jinak si dělejte co chcete je to vaše zdraví. Doufám, že máte smysl pro humor.
Íháček
napsal(a):
Takze vy z par vet usoudite ze jsem totalni neznalec zivota ktery nevi co je stres protoze ho v zivote nic zleho nepotkalo? To ste dobra teda akorat ze uplne mimo. Takze podle vas jsou lidi obezni kvuli stresu? A co deti? To si vazne myslite ze tolik deti je ve stresu a ma starosti? Me osobne je fuk jestli ma nekdo sto padesat kilo kdyz je tak spokojeny je to jeho vec. Ale at to pak nesvaluje na stres, zdravotni problemy apod. Protoze to ma tak jeden ze sta obeznich zbytek jsou vymluvy a lenost. Jo a dospela uz sem davno a rozhodne nemam vahu jakou bych si prala ale umim si priznat ze si za to muzu sama a nehazu to na jine.
Zkuste si přečíst tohle:
https://technet.idnes.cz/diety-prekazky-veda-metabolismus-geny-iluze-kalorie-cviceni-hubnuti-genetika-dedicnost-guv-/veda.aspx?c=A180105_123925_veda_pka&strana=1#space-a
Tlustí lidé to nemají jednoduché a nezvolili si svou obezitu - není to o lenosti, o výmluvách a neschopnosti přiznání. Velmi poučný a pravdivý článek.
Ale prosímvás! Samozřejmě že je to hlavně o lenosti a slabé vůli. Genetika? Ta hraje roli u minimálního množství všech obézních lidí. Většina z nich je tlustá protože s prominutím žere a nehýbe se. Že si zacvičim a pak si dám hambáč? To snad dojde každému že takhle asi kila nepůjdou. Přehnaná očekávání? To je problém. Obézní člověk který se rozhodne hubnout a mysli to vážně si nejdřív něco zjisti. A zjistí, ze pokud to ma mit efekt, chce to komplet změnit styl života a i tak výsledky přijdou za dlouho, ale bude to efektivní. Takový styl který bude dlouho udržitelný. Pokud budou držet přísnou dietu to prostě nevydrží a vrátí se tam kde byl. Musí hlavně premyslet o tom co jí, ale nebýt hlady. Hybat se, cvičit, postupně, rozjet metabolismus. Lidi by chtěli všechno a hned ale tohle je běh na dlouhou trať. Tohle jsou jen výmluvy a takové amatérské články co napíše kdejaký rádoby pisálek tedy rozhodně není poučný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Joo to byste asi koukala jak obrovská přítěž je pomalý metabolismus při hubnutí.Tělo se brání seč může využívat tukové zásoby jako energii.Boj o každý kilogram je mnohem těžší než se zdá pro takové osoby.Když jsem ještě cvičil aktivně, tak jsem do sebe každý den narval přes deset tisíc kcal.Což by člověk s pomalým metabolismem měl tak 200kg a víc živé váhy.Já 92 Kg a to jsem jel jenom silový tréning vyloženě na objem.Ani běhu jsem moc nesměl, protože jinak bych tu energii zase vypálil.Samozřejmě jsem musel chtě nechtě suplementovat gainerem, aminokyseliny pro udržení pozitivní dusíkové bilance v organismu.Ani taková porce stravy to totiž nezajistí a můj zažívací systém nebyl schopen to vstřebat. Tohle když dělal kamarád s opačným samototypem pouhý mesíc, tak doslova obtekl tukem a to ani "nesuplementoval".
saola
napsal(a):
Zkuste si přečíst tohle:
https://technet.idnes.cz/diety-prekazky-veda-metabolismus-geny-iluze-kalorie-cviceni-hubnuti-genetika-dedicnost-guv-/veda.aspx?c=A180105_123925_veda_pka&strana=1#space-a
Tlustí lidé to nemají jednoduché a nezvolili si svou obezitu - není to o lenosti, o výmluvách a neschopnosti přiznání. Velmi poučný a pravdivý článek.
Pěkný článek, hodně výstižná a pravdivá mi přijde poslední stránka textu - právě ta o genetice. Samozřejmě, že důvodem obezity bývá nicnedělání a žraní, ale není to tak jednoduché. Právě díky genetice mají různí lidé za stejných podmínek k obezitě různě daleko.
Já mám 55 kg (moje máma měla celý život podobně), v jídle se nijak neomezuju a nedovedu si představit, co vše bych musela do sebe tláskat a po jakou dobu, aby ze mě byl tlouštík. Moje kolegyně, které celá léta bojujou s váhou a drží stále dokola různé diety, často bědujou jak je to nespravedlivé a že kdyby sežraly, to, co já, byly by z nich dělové koule.
To o tom rozmezí hmotnosti, které má každý z nás nastavené, mi přijde hodně pravdivé a v podstatě to celý život tvrdím.
Terven
napsal(a):
Pěkný článek, hodně výstižná a pravdivá mi přijde poslední stránka textu - právě ta o genetice. Samozřejmě, že důvodem obezity bývá nicnedělání a žraní, ale není to tak jednoduché. Právě díky genetice mají různí lidé za stejných podmínek k obezitě různě daleko.
Já mám 55 kg (moje máma měla celý život podobně), v jídle se nijak neomezuju a nedovedu si představit, co vše bych musela do sebe tláskat a po jakou dobu, aby ze mě byl tlouštík. Moje kolegyně, které celá léta bojujou s váhou a drží stále dokola různé diety, často bědujou jak je to nespravedlivé a že kdyby sežraly, to, co já, byly by z nich dělové koule.
To o tom rozmezí hmotnosti, které má každý z nás nastavené, mi přijde hodně pravdivé a v podstatě to celý život tvrdím.
Jojo, závidím své kámošce, ta ve škole žrala, žrala a žrala, nekecám, během dne sežrala dvě tabulky čokolády, tři velký bagety, zapíjela to dvoulitrovou kolou, a ještě po ostatních somrala sušenky a další jídlo a takhle to jela opravdu den co den, týden co týden... A její mimoškolní aktivita byla dorazit domů a spát.
... Vážila 60 kilo a byla vysoká.
Moj sestra třeba je hubená, ale má širokou qrdel. Moje máma hodně zhubla, docela výrazně, změnila životosprávu, pravidelně cvičí a chodí na tůry, ale stejnak se drží na váze 85 kilo. Viděla sem fotky když vážila 75, lezla jí žebra.
Neříkám že nejsem tlustá, sem, ale třeba moje kamarádka se vedle mě postaví, je postavou jako já, dokonce o něco širší, a přesto je mezi náma váhový rozdíl 20 kilo (ona je lehčí), jenom pro to, že já mám těžké kosti- opakuji ano sem tlustá, a nesvádím to na kosti, jen říkám, že výraznou část mý váhy prostě nemám šanci nijak zredukovat, a vždycky se budu váhově pohybovat mezi 80-90 kilo. Můj strejda přepadl přes řidítka a dopadl na ruce, v 99% si lidé ruce zlomí, můj strejda ne, ten měl obě ruce vykloubené jak v zápěstí tak v lokti, a to tak špatně, že skončil jako invalida s výrazně omezenou hybností těla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
koně
napsal(a):
Tohle téma někdo vytáhl po Vánocích
Každá žena v okolí teď najíždí na diety, protože byly Vánoce a nyní je třeba se postupně
vyrýsovat do plavek...
Ale to máte pravdu s těma dietama po vánocích. Kam přijedu dieta.

A já si vzpomněla, jak jsem vypadala v létě, kdy jsme ještě měli dojnou kozu a bylo potřeba spotřebovávat ty výrobky z jejího mléka. Takže každý den nějaký zdravý sýr, tvaroh, mléko... do toho několik hodin fyzické práce denně (to mám běžně)... takhle jsem nevypadala nikdy. A jedla jsem taky jak protržená. Ale díky těm bílkovinám a pohybu se to rýsovalo do svalů, než do tuku
Teď v zimě, kdy dělám jen to nejnutnější, to není žádná hitparáda. Svaly rychle opadají, když se opravdu výrazně nepoužívají. Ale těším se, až bude tepleji, a zase se vrhnu na nějakou větší práci. A přemýšlím, že si snad nasadím ty přírodní bílkoviny zase - protože když to k něčemu vypadá, tak mě to baví
Ale ona i ta genetika hraje roli. Já jsem spíš po otci a ten nepřibere nikdy. Jím normálně, nepřejídám se a váhu mám stejnou x let. Nemít těžké kosti, odnese mě trochu větší vítr
Dietu jsem v životě neviděla (a to ani po Vánocích) a doufám, že ani neuvidím. Samozřejmě je to i o jídle. Pokud se člověk cpe sajrajtem, někde se to ukázat musí. Není nad domácí jídlo, člověk aspoň ví, co jí.
Newfoundland666
napsal(a):
Dámy, dámy, dámy, musím říct, že jste nezklamaly.
Pokud můj kůň přibere, předělám mu krmnou dávku, koupím mu pastevní náhubek a budu pracovat na jeho kondici. Tloušťka škodí zdraví. Se srdcem obaleným tukem se špatně běhá. Ale když přiberu já, tak nad tím mávnu rukou a začnu osočovat všechny osoby s normální váhou z anorexie? Pokud po koni chci, aby byl v kondici a dobře zvládal všechny fyzické požadavky, které po něm chci, jak si můžu dovolit sama v kondici nebýt? Není to trochu nefér, vážené?
Pokud jsem až tak zakrmená, že je pro mě fyzicky náročný lehký klus (to byla dobrá perla) a kůň se mi po nasednutí brání zvednutím hlavy a prohnutím ve hřbetě tak, že ho musím rvát za držku tak dlouho, dokud nerezignuje (další perlička), tak je na čase začít po lese nejdřív běhat po svých.
Výmluvy a ospravedlnění vám podobných: https://www.reddit.com/r/fatlogic/
A samozřejmě došlo i na to srovnání 160 cm bečky tuku s 190 cm vysportovaným chlapem. Ano, můžou vážit stejně. Ale není to to samé. Je opravdu třeba tohle rozebírat?
Rozumný názor, konečně!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jako je asi pravda, že člověk co trpí nadváhou nemá na koni co dělat i pro vlastní bezpečí.A aby ze mě bolely koně záda?Tak to promiňte na to je mám moc rád abych jim takhle ubližoval.Jít si někam zajezdit samozřejmě můžu, ale po tom co jsem i tady četl o školních koních, tak ani náhodou.Vím jak by to u mě skončilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ona populace je stále těžší a těžší.V padesátých letech bylo sto kilo něco nehorázného a dnes? Jenže to by za chvilku museli ty koně mít tak tunu aby vlastně vyhovovali požadavkům.

liva
napsal(a):
Nabízí se otázka, co je pro koně vlastně nadváha.
Nemyslím, že by koně rozlišovali mezi 90 kg vážící ženou nebo mužem. Prostě mají na zádech 90kg + váhu vybavení.
Je spíš na místě rozlišit 90 kg jezdce a nejezdce.
A nesedí 90 kg žena v sedle jinde než muž? Ženy o této váze jsou - no, obvykle ne zrovna svalnaté, ale spíše tučné a s velkým zadkem. Zaberou tak často v sedle více místa, potřebují delší posedlí, sedí na hřbetě koně více vzadu mimo těžiště koně. Nemluvě o tom, když mají malé posedlí a sedí na zadní rozsoše, to pak musí být pro koně "bezva" mít hmotnost jezdce nerozloženou a soustředěnou vzadu do zad tlačící kostrou. Muži o této hmotnosti mají většinou zadky poměrně malé, stačí jim menší posedlí oproti obdobně vážícím ženám. Jejich hmotnost pravděpodobněji působí v těžišti koně. Podle mě se koni z tohoto důvodu nese jinak rozkydlých 90 kg oproti svalnatým 90 kg. Je to ale jen má úvaha.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Mně by jen zajímalo, co je pointou této a dalších diskuzí o nadváze a obezitě. Jako že když se hubený navezou do nás tlustých, že jsme líný a na vše se stále vymlouváme, tak my se nad sebou zamyslíme, hodně moc se zastydíme, a na ty chudáčky koně, který nás neunesou už nevylezem... Nebo o co jde?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Joo to byste asi koukala jak obrovská přítěž je pomalý metabolismus při hubnutí.Tělo se brání seč může využívat tukové zásoby jako energii.Boj o každý kilogram je mnohem těžší než se zdá pro takové osoby.Když jsem ještě cvičil aktivně, tak jsem do sebe každý den narval přes deset tisíc kcal.Což by člověk s pomalým metabolismem měl tak 200kg a víc živé váhy.Já 92 Kg a to jsem jel jenom silový tréning vyloženě na objem.Ani běhu jsem moc nesměl, protože jinak bych tu energii zase vypálil.Samozřejmě jsem musel chtě nechtě suplementovat gainerem, aminokyseliny pro udržení pozitivní dusíkové bilance v organismu.Ani taková porce stravy to totiž nezajistí a můj zažívací systém nebyl schopen to vstřebat. Tohle když dělal kamarád s opačným samototypem pouhý mesíc, tak doslova obtekl tukem a to ani "nesuplementoval".
Pochopila jsem, že jste cvičit takto aktivně přestal. Váhu máte vyšší nebo nižší než uváděných 92 kg?
Když to je ten problém, že i mě podobní se 70 kg na 169 cm pořád akorát slyšíme, že jsme tlustí, a pak se hrozně špatně rozlišuje, co kdo myslí. Věřím, že mě by určitě spousta slečen označila za špeka, co na koni nemá co dělat. Přitom mám váhu, jakou nosí léta překážkoví plnokrevníci. A ti, co mě znají, tak nemají problém mě posadit na malinkého araba, plňase nebo dokonce haflinga a fjorda. A rozhodně to nejsou žádní trapiči koní.
Něco jiného je člověk, který sotva ujde 5 km a zadýchá se jenom než přivede koně z výběhu...
Ale jako u všeho, v první řadě je hlavní vhodný kůň, některému bude zdravotně vadit i 50 kg, jiný bude celý život nosit na zádech s korytem v nozdře 100 kg...
napsal(a):
A nesedí 90 kg žena v sedle jinde než muž? Ženy o této váze jsou - no, obvykle ne zrovna svalnaté, ale spíše tučné a s velkým zadkem. Zaberou tak často v sedle více místa, potřebují delší posedlí, sedí na hřbetě koně více vzadu mimo těžiště koně. Nemluvě o tom, když mají malé posedlí a sedí na zadní rozsoše, to pak musí být pro koně "bezva" mít hmotnost jezdce nerozloženou a soustředěnou vzadu do zad tlačící kostrou. Muži o této hmotnosti mají většinou zadky poměrně malé, stačí jim menší posedlí oproti obdobně vážícím ženám. Jejich hmotnost pravděpodobněji působí v těžišti koně. Podle mě se koni z tohoto důvodu nese jinak rozkydlých 90 kg oproti svalnatým 90 kg. Je to ale jen má úvaha.
Tak asi se to vážně nema přehánět, ale myslím že opravdu záleží na tom jak kdo na koni sedí. Převzala jsme hřebce A1/1 kterého jezdil asi 70kg chlap, katastrofa jak byl zhuntovaný, záda ho bolela tak že při kování nezvedl zadky výše než pár centimetrů nad zem sedal si na mě a pořád někam přepadával. Po půl roce mého ježdění ( tedy mastodontího ježdění ) chodí krásně uvolněný a při kování můžu držet nohu jednou rukou a ani pomalu nevím že ho držím. A hlavně nevím jak sedí chlapi, ale nám vždy říkali že si nemáme sedět na ní, ale na zadku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pochopila jsem, že jste cvičit takto aktivně přestal. Váhu máte vyšší nebo nižší než uváděných 92 kg?
Už jenom tak spíš ze zábavy. Není moc času a taky práce je dost teď.No váhu mám spíš menší o něco, ale to bude tím, jak mám tu mrkev u sebe pořád, tak když náhodou na mě zbývá něco, potom už moc hlad ani nemám. Valášek ví proč mi nabízí seno za mrkev.Prej objemové krmivo potřebuju.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
Tak třeba můj přítel ten je blázen do zbraní, zbrojí, a bitevních věcí a historie. Bavil se se mnou na téma kavalerie a koně ve válce. Přičemž mi řekl, že v běžné zbroji oblečený voják, který využíval koně vážnil i přes 120 kilo, a plus sedlo, plus ještě cestovní zásoby apod.
No samozřejmě to musela být pěkná váha, ale oni se ti koně málokdy vrátili z takových jatek živý.Tak tam to bylo asi jedno.Jinak myslím si že pokud kůň bude nosit jenom člověka s větší váhou a bude to pravidelně, tak se moc vlastně o nic nejedná.Posílí mu svaly a eliminuje tím tu zátěž.Protože pravidelnost teprve donutí svaly růst.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No samozřejmě to musela být pěkná váha, ale oni se ti koně málokdy vrátili z takových jatek živý.Tak tam to bylo asi jedno.Jinak myslím si že pokud kůň bude nosit jenom člověka s větší váhou a bude to pravidelně, tak se moc vlastně o nic nejedná.Posílí mu svaly a eliminuje tím tu zátěž.Protože pravidelnost teprve donutí svaly růst.
No přežilo jich dost. Váleční koně byli kupodivu docela dost cenění. Jejich výcvik nebyl zrovna levnej a jednoduchej.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně by jen zajímalo, co je pointou této a dalších diskuzí o nadváze a obezitě. Jako že když se hubený navezou do nás tlustých, že jsme líný a na vše se stále vymlouváme, tak my se nad sebou zamyslíme, hodně moc se zastydíme, a na ty chudáčky koně, který nás neunesou už nevylezem... Nebo o co jde?
Nečekala bych rozuzlení
Je to spíš, aby bylo stále o čem psát a dohadovat se
Jak usne tloušťka, přijde třeba kování kontra bosonožci, nebo taky domácí uspání či jatky, prostě něco na čem se spolehlivě rozjedou emoce a zas je co řešit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
koně
napsal(a):
Nečekala bych rozuzlení
Jak usne tloušťka, přijde třeba kování kontra bosonožci, nebo taky domácí uspání či jatky, prostě něco na čem se spolehlivě rozjedou emoce a zas je co řešit
Ano, přesně tak. Rozuzlení nečekám byla to jen řečnická otázka
PS: Bez pěti kil 90 kg zadek na minikoni 150 kvh
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
Nečekala bych rozuzlení
Hlavně ne jatky prosím Vás.Nechci být zase neregistrovaný uživatel.
kapička
napsal(a):
Když to je ten problém, že i mě podobní se 70 kg na 169 cm pořád akorát slyšíme, že jsme tlustí, a pak se hrozně špatně rozlišuje, co kdo myslí. Věřím, že mě by určitě spousta slečen označila za špeka, co na koni nemá co dělat. Přitom mám váhu, jakou nosí léta překážkoví plnokrevníci. A ti, co mě znají, tak nemají problém mě posadit na malinkého araba, plňase nebo dokonce haflinga a fjorda. A rozhodně to nejsou žádní trapiči koní.
Něco jiného je člověk, který sotva ujde 5 km a zadýchá se jenom než přivede koně z výběhu...
Ale jako u všeho, v první řadě je hlavní vhodný kůň, některému bude zdravotně vadit i 50 kg, jiný bude celý život nosit na zádech s korytem v nozdře 100 kg...
To nevím, co máte kolem sebe za lidi, ale mám teď 69 kg na 170 cm a nikdy mi teda nikdo neřekl, že jsem tlustá. Do bikin už to není hitparáda, ale teda furt mě většina lidí považuje za štíhlou. Pod 60 už jsem hubeňoura s vytrčenýma kostma a třeba jízda bez sedla už by musela být pro koně "zážitek" (člověk nemusí drncat, ale nechte si hubeňouru sednout na stehna a uvidíte).
Jinak myslím, že do těch 90-100 kg je to s vhodným a připraveným koněm OK (i když někoho je to neestetické, to není úplně relevantní), pokud je člověk jezdec a nechce po koni nějaké extra výkony. Ale pokud má kůň vozit dlouhodobě začátečníky této váhy, tak je chudák, stejně tak si neumím představit, že takový člověk hupne na koně opadlého ze svalů nebo bude připravovat mladého koně, který má dost práce s rovnováhou i s lehčím jezdcem. Skoky tedy taky nechápu, fyziku neošálíte, navíc i lidem co závodí na vysoké úrovni se skok občas nepovede. Je to případ od případu.
Bohužel v dnešní době nejsou vyjímka lidi, co mají i výrazně víc jak těch 100 kg, což při normální výšce už je prostě morbidní obezita a pochybuji, že tihle lidi můžou mít kondici, aby byly schopní svoje tělo na koni dobře koordinovat, opět fyziku neošálí (setrvačná nebo odstředivá síla na ně působí větší úměrně hmotnosti, snadněji je to z rovnováhy vyhodí a potřebují víc síly, aby se vrátili do rovnováhy).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, přesně tak. Rozuzlení nečekám byla to jen řečnická otázka
PS: Bez pěti kil 90 kg zadek na minikoni 150 kvh
To už tu padlo kolikrát... ono není 90 kg sádla totéž co 90 kg svalů... Pěkný.

Jestli by se spíš místo slova "tlustý" nemělo používat slovo "těžký". Když jde o internetové diskuze ;)
Nenechám v tom Coudas samotnou ;) 168cm a 71Kg ;) Většinou je mé okolí překvapeno, že vážím tak moc, hlavně ti, kteří váží stejně jako já
Myslím, že "překvapující" v tom chybném slova smyslu je v dnešní době informace, že žena průměrné výšky váží okolo 70 kg. A to je ta zásadní chyba. Protože široká veřejnost ovlivněná médii akceptuje hmotnost maximálně tak do 60 kg, vše nad je "tlusté" nebo alespoň "to vážíš tolik? měla bys trochu shodit"
Pro coudas: krásná fotka a soulad s koněm...pěkné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Jestli by se spíš místo slova "tlustý" nemělo používat slovo "těžký". Když jde o internetové diskuze ;)
Nenechám v tom Coudas samotnou ;) 168cm a 71Kg ;) Většinou je mé okolí překvapeno, že vážím tak moc, hlavně ti, kteří váží stejně jako já
Taky bych chtěla mít 71 kg Pěkná práce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
saola
napsal(a):
Myslím, že "překvapující" v tom chybném slova smyslu je v dnešní době informace, že žena průměrné výšky váží okolo 70 kg. A to je ta zásadní chyba. Protože široká veřejnost ovlivněná médii akceptuje hmotnost maximálně tak do 60 kg, vše nad je "tlusté" nebo alespoň "to vážíš tolik? měla bys trochu shodit"
Pro coudas: krásná fotka a soulad s koněm...pěkné.
Bude to možná proto, si myslím já, že se bere v potaz jen váha - výška - věk. Na nic jiného se ohled nebere. A kdž s tím nic dělat nechceš, jsi líná a vymlouváš se. Ale jo, teď už cítím, že to je pravda, mně už se fakt nechce...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
To už tu padlo kolikrát... ono není 90 kg sádla totéž co 90 kg svalů... Pěkný.
Ano, máš pravdu, to už se řeklo mnohokrát. Ale trend je holt jinde, a s tím se těžko něco dělá. Díky
No jo, fakt se o mě mluvilo jako o tlusté, já mám docela drobný hrudní koš ( ne to co je na něm ), takže to jdou ty kila prostě vidět Navíc jsem chodila do třídy fakt se štíhlíma holkama, ségra je poloviční, takže i doma si občas hlavně táta trošku rýpl, asi z toho mám komplex...I když ne takový, abych se vzdala svého oblíbeného fláku masa, holt musí jít stranou příloha
Na fotce už teda to je po tom, co jsem po úrazu začala výrazně sportovat, dřív jsem vážila podobně, ale byla jsem víc rozkydlá.

Moyda
napsal(a):
Hm tak to se šutříkovi nebude líbit, vidím víc svalů než šperků. Teda na jezdkyni .
Však proto jsem psala "obvykle". Jezdkyně vypadá dobře, atleticky. Takže osobně ji řadím mezi svalnatých 85 kilo (ani se tomu nechce věřit), ne rozkydlých. Co si ale budeme povídat, často to u žen bývá jinak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Svaly jsou přeci těžší než tuk.Proto se někdo divý kolik který člověk váží.Jinak hezký postavy děvčata.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já Vám vyfotím jenom kamaráda.Moc nebudí dojem jemného člověka, co? Zdání klame, věřte mi.

No já mám nějakých 65-67 kg (na 175 cm - jako rozhodně nejsem tlustá, spíš naopak) a v jedné "jezdecké škole" mi paní, když mě poprvé viděla, řekla toto: "A vy vážíte kolik? Máte dost velkej zadek. Abych vás na kobylu vůbec pustila." (Kobyla = 170 cm ČT v dobré kondici).
Jako... WTF? Říkala jsem si tehdy - kolik mám jako vážit? 50 kg? Jako to fakt prostě nejde, byla bych jako walking dead. Hlásím se do dostihové stáje nebo si chci platit lekce? Musím říct, že mě to tehdy fakt dost urazilo a už jsem tam nešla, i když to mělo důvod i v celkové neprofesionalitě prostředí.
Takže bych řekla, že někteří koňáci jsou fakt trochu mimo. Ono je něco trochu jiného vážit 50 kg a měřit 155 cm, to pak asi takový problém není.

Konicek: nene! To je hustý! To bych paní asi velmi neasertivně oponovala...
Dodnes vzpomínám, jak mě komentovala jedna moje teta, když přijela na návštěvu někdy kolem svátků (je to tak 10 let a dodnes to mám jak včera). Teta je takové to rozkydlé cosi - váží odhadem jistě kolem 110 kg při své menší výšce (tak o půl hlavy nižší než já). Tehdá jsem díky antikoncepci byla opravdu oplácanější a zavodněná, při 172 cm jsem měla kolem 67 kg (ale nezpevněno). Každopádně pořád myslím velmi v normě. A ona se tak na mě podívá a říká: "Ty ses nám ale pěkně spravila...!"... mno, raději jsem odešla, jinak bych byla asi velmi neurvalá, což se v rámci rodiny nehodí...
lodenka333
napsal(a):
Ale prosímvás! Samozřejmě že je to hlavně o lenosti a slabé vůli. Genetika? Ta hraje roli u minimálního množství všech obézních lidí. Většina z nich je tlustá protože s prominutím žere a nehýbe se. Že si zacvičim a pak si dám hambáč? To snad dojde každému že takhle asi kila nepůjdou. Přehnaná očekávání? To je problém. Obézní člověk který se rozhodne hubnout a mysli to vážně si nejdřív něco zjisti. A zjistí, ze pokud to ma mit efekt, chce to komplet změnit styl života a i tak výsledky přijdou za dlouho, ale bude to efektivní. Takový styl který bude dlouho udržitelný. Pokud budou držet přísnou dietu to prostě nevydrží a vrátí se tam kde byl. Musí hlavně premyslet o tom co jí, ale nebýt hlady. Hybat se, cvičit, postupně, rozjet metabolismus. Lidi by chtěli všechno a hned ale tohle je běh na dlouhou trať. Tohle jsou jen výmluvy a takové amatérské články co napíše kdejaký rádoby pisálek tedy rozhodně není poučný.
Velká pravda.
Největší problém není dědičná tloušťka - dědičný jsou dispozice k ní a zejména špatný stravovací návyky/špatná životospráva.
A že někdo může žrát jako prase a má 50 kilo a někdo jiný bude mít při stejném stravování a srovnatelné aktivitě (i když není pravděpodobné, že by ti dva měli srovnatelnou aktivitu, když mám být zcela upřímná) 100 kilo - jo, prostě život není fér (on ten s těmi 50, i když není zrovna tlustej, pro své zdraví taky moc nedělá a dost pravděpodobně se mu to "vrátí" jinak).
Ale ono se strašně špatně přiznává, že je potřeba změnit komplet životosprávu, a ještě hůř se to pak dělá. To mi fakt můžete věřit, protože jsem si to prošla.
Já jsem byla už tlustý dítě, máme to v rodině a celý dospělý život jsem byla obézní - a tím myslím fakt vysoké procento tuku v těle, ne něco jako kayecek, která má většinu z té váhy svaly a dle mého odhadu má jestli pět kilo v tuku navíc, tak je to moc.
Po zásadní změně životosprávy jsem zhubla během roku padesát kilo, ale nebylo to zadarmo.
Když dnes poslouchám kamarádku, která si stěžuje na velkej zadek, ale ke svačině si dá nějakou cukropalmáčovou sra*ku typu Kofila (Margot/doplňte cokoliv v barevném obalu:) a za pět minut už o tom ani neví, nijak jí to nezávidím, fakt jsem si tyhle "dobroty" úplně zhnusila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ano, máte pravdu. Nejtěžší na tom je úplně otočit způsob života. Ten, kdo má zdravý životní styl v sobě přirozeně to má daleko jednodušší než ten, kdo ho nemá, a pak se musí těžce přemáhat. Ano, je to každého volba a nikomu to nezávidím. Mně je spíše líto toho, že se zadal nějaký standart, budu opět mluvit za sebe, který se mi strašně obtížně honí a musela bych vydat šílené úsilí a kontrolu na to, abych ho dosáhla, když k tomu v podstatě nemám důvod - zdravotní důvod. Zabývala jsem se tím 4 roky,4 roky jsem byla v depresi, že ať udělám cokoliv, k ničemu to nevede, tak jsem si letos dala předsevzetí, že se holt nepovedlo, tak se tím přestanu trápit a přestanu tyhle věci i řešit. Je to těžké, protože na mně denně vyskakuje na seznamu jak maj všichni slintat nad božským tělem některé z celebrit vystavené i teď v zimě v plavkách třeba v Karibiku. Ale nikdy jsem neměla tělo modelky, takže nemám co honit, a už mi hlavně není 20, kdy to šlo daleko jednodušeji než teď. Já si jen říkám, že je důležitější mít lidi (v mém případě aspoň jednoho člověka) kterému se líbím jaká jsem, a že pro některý je důležitější ten vnitřek, než obal.
Panejo, za rok 50 kilo, to klobouk dolů, máte můj obdiv. Já určitě nemám jen 5 kilo tuku navíc, se kterými by se dalo něco udělat, ale, a v tom mají "odpůrci" pravdu, mně už se fakt nechce...
Carroll: to je přesně ono, vy jste dala dolů 50 kg, z toho usuzuju, že jste patřila do té kategorie lidí, co jí všechno, hodně a málo se hýbou (omlouvám se, jestli to je jinak). U takové váhy už to je alarmující a je potřeba s tím něco dělat. Bohužel dnešní trend je takový, že za tloušťku jsou peskovány i ženy, které mají navíc dejme tomu 5-15 kg, stravují se naprosto normálně, žádné fastfoody, majonézy, hromady sladkostí, ale prostě normální vyvážený jídelníček. K tomu nějaký sport, aktivní koníčky. A to mi věřte, že v tomhle případě ty narážky na vaši váhu bolí dvakrát tolik, protože vlastně neděláte nic špatně, ve výsledku jste sama se sebou i spokojená (jasně, třeba ten špek kolem břicha by mohl být trošku zpevněnější, paže to samé, ale ty stejné problémy řeší moje 55 kg a 175 cm vysoká kamarádka). Jenom okolí vám od malička dává najevo, že jste tlustá a měla by jste se nad sebou nad sebou zamyslet. To mám jako jíst kořínky, stát se otrokem svého jídelníčku, mít výčitky po tom, když na výletě dostanu chuť na zmrzlinu? A proč? Protože jsem zdravý člověk s dobrou fyzickou kondicí, jen se bohužel o pár kilo nevejdu do dnešních měřítek ideálu ženské krásy? Ani náhodou. Teď už jsem si to naštěstí sama v sobě vypořádala, ale věřte, že dřív, na zš, sš, vš, to tak růžové nebylo a takovýho toho svýho červíčka, že přece taková tlustá holka se nemůže nikomu líbit, si někde vzadu v hlavě nesu pořád
Ještě mne napadlo v souvislosti s původní zadavatelkou vlákna: jezdí kobylu 178 KVH, takže odhaduji hmotnost koně cca 600 kg (aby se to lépe počítalo). Jezdkyně měla 75 kg, pak začala na tomto koni skákat a zhubla na 65 kg s tím, že se cítí lépe a že i kobyle se jistě ulevilo.
No, spočítala jsem si poměry, jak by to bylo, kdybychom místo koně, nesoucího jezdce, počítali člověka, nesoucího zátěž na zádech.
Pokud kobyla (600 kg) nese na zádech holku, vážící 75 kg, odpovídá to poměrově příkladu, kdy holka o hmotnosti 65 kg nese batoh o hmotnsoti 8,125 kg. Když jezdec zhubne ze 75 na 65 kg, odpovídá to zmenšení hmotnosti batohu na výsledných 7,042 kg.
Jako, holky, pokud chodíte na tůry, je celkem jasné, že cca 1 kg v batohu navíc je zanedbatelný rozdíl. Věřím, že pro koně je to taky tak. Takže o čem je diskuze?
Pochvalme zadavatelku, ať je na co pyšná (zhubla, no), když už se s námi podělila a rozpoutala diskuzní tajfun, ale myslím, že kobyle (a koním obecně) je to fakt jedno - pozor, bavím se o hmotnosti, ne o stylu jízdy a souladu těžiště s koněm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
1 kg v batohu je litr vody, který si do něj na začátku dám, na konci jej mám vypitý. Viděla bych trochu rozdíl v poloze zátěže, ale to už bychom zacházeli do detailů. Myslím, že zadavatelce šlo spíše o estetiku vzhledu takového a makového jezdce na koni, než přímo o tu váhu. Protože jak, aspoň pro mne, z celého vlákna vyplynulo, čísla jsou jedna věc, vizáž je věc druhá. Ale kdo chce, bude to rozebírat stále dokola a někdy nabývám pocitu, že ti hubení maj jakousi potřebu ty tlusté stále poučovat. Tak to bylo vždy, tak to asi bude i nadále. Asi by to chtělo trochu respektu všeobecně a bude na světě zas dobře.
Saolo, taky bych chtěla takhle umět matematiku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Carroll: to je přesně ono, vy jste dala dolů 50 kg, z toho usuzuju, že jste patřila do té kategorie lidí, co jí všechno, hodně a málo se hýbou (omlouvám se, jestli to je jinak). U takové váhy už to je alarmující a je potřeba s tím něco dělat. Bohužel dnešní trend je takový, že za tloušťku jsou peskovány i ženy, které mají navíc dejme tomu 5-15 kg, stravují se naprosto normálně, žádné fastfoody, majonézy, hromady sladkostí, ale prostě normální vyvážený jídelníček. K tomu nějaký sport, aktivní koníčky. A to mi věřte, že v tomhle případě ty narážky na vaši váhu bolí dvakrát tolik, protože vlastně neděláte nic špatně, ve výsledku jste sama se sebou i spokojená (jasně, třeba ten špek kolem břicha by mohl být trošku zpevněnější, paže to samé, ale ty stejné problémy řeší moje 55 kg a 175 cm vysoká kamarádka). Jenom okolí vám od malička dává najevo, že jste tlustá a měla by jste se nad sebou nad sebou zamyslet. To mám jako jíst kořínky, stát se otrokem svého jídelníčku, mít výčitky po tom, když na výletě dostanu chuť na zmrzlinu? A proč? Protože jsem zdravý člověk s dobrou fyzickou kondicí, jen se bohužel o pár kilo nevejdu do dnešních měřítek ideálu ženské krásy? Ani náhodou. Teď už jsem si to naštěstí sama v sobě vypořádala, ale věřte, že dřív, na zš, sš, vš, to tak růžové nebylo a takovýho toho svýho červíčka, že přece taková tlustá holka se nemůže nikomu líbit, si někde vzadu v hlavě nesu pořád
Nebojte, to přijde na červíčka jděte chytit nějakou rybu Vypadáte "normálně", a komu se to nelíbí, ten si Vás nezaslouží a ať nekouká
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já vím, ale já měla z matiky 4, takže bych se k tomu sice dohrabala, ale určitě strašně složitě a oklikou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
No ale zase když si hodím deset kilo na záda a měl bych se plazit po čtyřech, tak nic moc, hele.? Tam už by bylo cítit každé kilčo a ještě třeba dvě, tři hodinky bych asi taky začal protestovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Kolik má plná polní? 25kg? A taky kluci přežili
kapička
napsal(a):
No to sice jo, ale víte, taky jsem se nenarodila s víc jak sto kily a poruchou příjmu potravy;)
Asi jste dost mladá a asi tu váhu moc řešíte - jako že tu cifru. Ono není 70 kilo jako 70 kilo, a to i při stejné výšce a konstituci - dejme tomu u stejného člověka bude při stejné váze úplně jinak vypadat 15% a 30% tuku v těle. Nezáleží ani na BMI, protože to nic neříká o poměrech svalů a tuku, což je to jediné, na čem ten výsledek pro oko záleží.
Nic z toho jsem dříve (jako spousta lidí dodnes) netušila, takže jsem si asi tak ve dvanácti/třinácti, kdy jsem mohla vážit tak 70-75 kilo (na víc jak metr sedmdesát), připadala neskutečně tlustá a je fakt, že pneumatiku kolem břicha a rozkydlou postavu jsem měla (dílem genetickým základem, dílem nic moc zdravé stravování v rodině) - takže jsem zhruba v tom věku začala držet často dost tvrdé a dlouhé diety. Byla jsem zatvrzelá, takže jsem to obvykle vydržela dlouho a o to horší jojo pak nastalo - takže časem pak třeba 20 dolů,30 nahoru. Zadělala jsem si na anorexii, bulimii i žaludeční vředy i poruchy trávení. Zažila jsem úplně všechno, co popisujete, a vypěstovala si problém jíst před ostatními lidmi. Někdy kolem pětadvaceti jsem to pak vzdala, protože jsem už to už psychicky nedávala, a to už můj přístup k jídlu byl natolik pokřivený, že jsem jedla jen, když jsem měla obrovský hlad, a vlivem náročného zaměstnání často jen věci, co se dají pozřít za chůze během dvaceti vteřin. Moje představa o přiměřené zdravé stravě byla hladovět a jíst zeleninu, takže jsem usoudila, že to prostě dlouhodobě nedokážu nedostatkem vůle. O pár let později jsem přestala kouřit a začala se místo toho přežírat, to šlo nahoru taky hezkých pár (15? 20?) kilo. Jak jsem tloustla, pohyb mi činil čím dál větší potíže, psychicky náročná práce kde jsem trávila celé dny taky nepomáhala, takže jsem od poměrně aktivního životního stylu skončila u takového přežívání ve smyslu do práce-domů-spát.
Vytrhly mě z toho až dost velké zdravotní problémy a když jsem pak věnovala energii studiu výživy (což jsem paradoxně u svých zvířat učinila už dávno před lety, kdežto sebe jsem obvykle živila polotovary a čínskými polívkami z pytlíku:D), zjistila jsem, že je to vlastně celý úplně jinak, a protože jsem vlastně byla v rozpoložení, že jsem nechtěla jíst nic-žádný milovník jídla jsem nebyla, spíš jsem ho někde v koutku duše nenáviděla-nečinilo mi v tu chvíli potíže vzdát se odpadků, kterýma jsem se živila. Těžší bylo jíst pravidelně a dodržovat nějaký režim. A jak šla váha dolů, aktivní životní styl se stával mnohem přirozenějším a snažším.
Dneska je mi ta cifra na váze fakt jedno-nemám za cíl vážit míň, ale vypadat a cítit se líp.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ano, to taky tvrdí - že není důležitá váha, ale "míra". Bohužel, když jsem se ptala, jaká míra tedy je ta zdravá a správná, nedokázali mi odpovědět. Asi v ten moment jsem to přestala řešit také.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
koně
napsal(a):
A co tohle ?
Ta žena v zrcadle by určitě jezdit mohla, ne?
Takové "ženy" na koních jsou všude kolem, bohužel jejich jezdecký styl mi přijde poněkud pokřivený, ale to není důležité, je důležité, že na závodech jsou tyto ženy vždy krásné, hubené a sladěné barevně s koněm, a tudíž vyhrávají.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takové "ženy" na koních jsou všude kolem, bohužel jejich jezdecký styl mi přijde poněkud pokřivený, ale to není důležité, je důležité, že na závodech jsou tyto ženy vždy krásné, hubené a sladěné barevně s koněm, a tudíž vyhrávají.
Takže taky máte dojem, tohle je tohle obecně schválená postava, s parametry vhodnými pro jízdu na koni?
Patřím tedy mezi neschválené, až úplně nepatřičné, a je mi to jedno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
koně
napsal(a):
Takže taky máte dojem, tohle je tohle obecně schválená postava, s parametry vhodnými pro jízdu na koni?
Patřím tedy mezi neschválené, až úplně nepatřičné, a je mi to jedno
Připadá mi, že tohle je obecně schválená postava s parametry pro život všeobecně. Že tohle je dnes " normální", my tedy neschválení jsme tlustý a musíme najet na úplně jiný režim než máme, a pod uznávaný normál jsou podle nich hubený už jen kost a kůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Zase Markéta( tu znáte, tady se už představila) co k ní občas jezdím zhubla o sedm kilo a sice se jak říkala cítí lépe, ale nedalo se s ní vydržet déle než dvě hodiny. Nějaká byla divná a vlastně už tam ani nejezdím.Je divná prostě na mě i na kluka.Nic jsem jí neudělal, ale je taková nervózní pořád.Vůbec jí to nesvědčí.Přijedu až zase nabere. Zní to divně, ale je to tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já jednou koukala na nějaký "seriál" na Streamu. Točil to nějakej student, kterej si nechal poradit ohledně hubnutí s tím, že to bylo myslím půl roku, a že sundá 11 kilo. Povedlo se mu, jeho děda prej místo aby ho pochválil, tak se ho zeptal, jestli není nemocný, natočili nějaký klip k písničce, kde mu ještě zvýraznili ten pekáč buchet a on pak řek, že jako dobrý, ale zas něco málo přibere. A v průběhu tam říkal něco jako že to je děsný, že nedělá nic jinýho než kontroluje jídlo, že je nervní, aby si náhodou nedal něco, co mu to celý zhatí, že je protivný i na svou přítelkyni... kdo ví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
tony-jcb
napsal(a):
Takovíhle modelíně stačí dát podržet nohy chladáka při kování ji ta sranda přejde pro normální život uplně k ničemu
Maximálně se slečna vrátí za rok s botama od sněhu a s banánem v ruce.

Prosim Te, Tony, k cemu potrebuje mit zenska pro bezny zivot svaly jak kulturistka? Nebo s Tebou musi mit zena vlastni zasoby tuku, kdybys nahodou vsechny vydelane penize dal na ustajeni svych 4 koni a nebylo na veceri?
Fakt nevim, proc by hubena zenska, mela byt pro zivot min pouzitelna, nez selka..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.35
tony-jcb
napsal(a):
Takovíhle modelíně stačí dát podržet nohy chladáka při kování ji ta sranda přejde pro normální život uplně k ničemu
Já třeba hubená jsem víceméně furt 53kg 165cm, a tahat těžký balíky, pytle se zrním, kutálet kulaté do kopců, přeházet slámu či seno všecku zvěř vykydat a odtahat to na hnojiště, to přeházet... to mi ani ve dvaceti ani dnes nečiní žádné větší problémy... Stejně jako celej den mávat v pravé ruce x kilovými díly z výroby apod. Jo, a utáhnu v ruce dva nasrané rotvajlery na polostahováku aniž bych se musela něčeho držet
(neodvlekli mě nikam nikdy pokud mě nepřekvapili)
Ženská může bejt silná a vůbec na to nemusí vypadat. a to ještě ve 23 před dítkem jsem měla modelkovské míry 86-60-87 začít cvičit abych se zpevnila (váhu mám furt stejnou) mám je zas
takže nepoužitelnost křehotinek je věc dost relativní
ps. i ty nohy při kování jsem kolikrát držela a vícero koním za sebou a i těžkejm teplasům (183kvh a váha jak běžnej norik) držení zmítajícího se pubertálního prakoně na jedné ruce aby nezdrhnul ani nepočitam.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Co to je prakůň? To je kůň 60 milionů let starej?
Prakoník, či prakůň, tento výraz se u nás používá Zrovna jako prapes, nebo podpejs
Pro zvíře neidentifikovatelného plemene i původu.Většinou bývá komické, nesouměrné, prostě méně povedené
Když je to větší, tak prakůň, střední a menší pak prakoník.
Každopádně tento název není myšlen hanlivě, urážlivě, ani nijak neznevažuje jiné kvality těchto zvířat.Aby si to zas někdo nevzal osobně
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
koně
napsal(a):
Prakoník, či prakůň, tento výraz se u nás používá Zrovna jako prapes, nebo podpejs
Pro zvíře neidentifikovatelného plemene i původu.Většinou bývá komické, nesouměrné, prostě méně povedené
Když je to větší, tak prakůň, střední a menší pak prakoník.
Každopádně tento název není myšlen hanlivě, urážlivě, ani nijak neznevažuje jiné kvality těchto zvířat.Aby si to zas někdo nevzal osobně
Děkuju moc za vysvětlení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.191.35
Ja znam vyraz prakun jako oznaceni pro zastupce primitivnich plemen a jejich krizence dosti je pripominajici. Cili fjord, hucul, tarpan, konik...
Mala zvirata ale silu a paru maj nehoraznou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ale hoši, když byste prošli kolem mně a kolem Leithian, můžu se vsadit, ta kým se otočíte a za kým ne... To není vůbec nic proti Vám, Leithian. "bárbínovství" přece není o hmotnosti a vzhledu.

Prave me teda panove s tim vcerejsim komentarem pekne nadzvedli a to nepatrim ani k jednomu extremu. Jen tyhle namachrovany kecy fakt nesnasim!
No podle mě ten kult 50 kg vzniká v některých dětských klubech, kde převažují pony, protože menší hubená zkušená slečna tam má víc možností se uplatnit než stejně zkušená těžší a vyšší (může jezdit mladé nebo tvrdohlavější pony, které ještě menší děti nezvládnou a furt má OK váhu i těžiště). Tím se jim v hlavě zažere, že jsou pro koně "lepší" a věří tomu pak i na velkých koních.
Jinak ale myslím, že kůň 10 kg ve skokách pozná. Nejde to srovnávat člověk s batohem, kde ta váha dolů jde mimo tělo a zavěšena na ramenech, se sílou, která působí kolmo na páteř. A na pěších tůrách. Však ono např. lidi, kteří běhají ultrazávody řeší každé deko (ono jaksi je něco jiného pravidelně běhat 80 km s batohem nebo jít jednou za čas pěšky s batohem). Stejně tak kdyby se měřilo, kolik člověk skočí do výšky (nebo spíš dálky, to bude s batohem jednodušší), tak už se tam ta váha projeví ve výkonu. Nebo např. fitness a kulturisti jsou schopný zvedat násobky své váhy, nebo s takovou činkou na ramenech dřepovat, tak mi ukažte koně, který by udělat byť pár kroků s tunou na zádech. Asi kůň není úplně stejný jako člověk, že?
Však většina koní skáče ve volností více než s jezdcem a žokejové na dostizích taky nejsou žádní statní chlapi. Proč by to tak bylo, kdyby ten kůň nepoznal rozdíl? Ovšem mladí plnokrevníci na váhu citliví jsou hodně, proto žokejové před závody honí každé kilo, aby koni ulehčili. Naštěstí existují koně i pro větší lidi. Ale přijde mi docela z cesty říkat, že kůň 10 kg nepozná, když není ani řečeno jaký kůň.
Stejně tak nechápu, proč by se teda na endurance dovažovali lehcí jezdci. Když to ten kůň údajně nepozná. Dovažuje se právě proto, aby kůň s lehkým jezdcem nebyl zvýhodněn a tento sport nedopadl jak dostihy, kde mohou soutěžit jen skrčci.
To, že váha není extrémní neznamená, že kůň nepozná změnu. Ale to že pozná změnu zase neznamená, že 75 kg je moc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Tak to se také probíralo, že se určitě bude koňovi běhat rychleji s 50 kg než s 80 kg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Prosim Te, Tony, k cemu potrebuje mit zenska pro bezny zivot svaly jak kulturistka? Nebo s Tebou musi mit zena vlastni zasoby tuku, kdybys nahodou vsechny vydelane penize dal na ustajeni svych 4 koni a nebylo na veceri?
Fakt nevim, proc by hubena zenska, mela byt pro zivot min pouzitelna, nez selka..
Víš Hhippie on to asi Tony mysle trošku jinak.Já jsem ho pochopil velmi dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.153
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale hoši, když byste prošli kolem mně a kolem Leithian, můžu se vsadit, ta kým se otočíte a za kým ne... To není vůbec nic proti Vám, Leithian. "bárbínovství" přece není o hmotnosti a vzhledu.
Coudas tak barbina jsem nikdy nebyla a o postavu jsem se nijak nesnazila. Zeru nezdrave, nevcvicim, jen makam a proste takova je. Makeup je pro me sproste slovo a nakupy z duse nesnasim nejlepsi jsou orvany teplaky a zahrabat se u zvere. Jinak. Tezko rict. Ono kdyz je zenska sikovna je uplne u zadku jakou ma postavu a otacej se za ni vsici chlapi z okoli. Znam to jak u sebe vyzlete tak u kamosky co postavu idealni ani hezkou fakt nema.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to se také probíralo, že se určitě bude koňovi běhat rychleji s 50 kg než s 80 kg.
Vůbec nerozporuji, že kůň poběží s menší zátěží danou vzdálenost rychleji - to je koneckonců princip handicapových dostihů. Ale bavme se o parkuru nebo drezuře - tam skutečně hmotnost jezdce v rozmezí 65 až 75 kg (viz zadavatelka) nemá na výkon koně žádný vliv. A jsem přesvědčena, že je to jedno i u jezdce, vážícího 100 kg. Zvlášť u koní na nejvyšších skokanských úrovních.
To, že kůň skáče stejně vysoko ve volnosti jako s jezdcem, je podle mne spíše o technice skoku než o zatížení. Naopak - při skoku mohutnosti se často skáčou výšky, jaké ve volnosti běžně rozhodně ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.153
Jinak Coudas souhlas. Barbinovske chovani je des a nesoustredi se jen na urcite typy (vzhledove).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.153
Jo tak to pak jo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
tony-jcb
napsal(a):
Špatně pochopeno (napsáno) nemyslel sem postavu ale styl těch bárbín co potkávam u koní všechno kolekce poslední sladěno od hlavy k patě a když se pohne koník tak infarkt takže né hubená ale modelína klidně sto kilová.
Nebudu to komentovat více.U nás jedna jediná si chodí ke koni když se kove.A to je doktorka z Prahy která dojíždí třicet kilometrů.Jinak teď frčí modrá sada kdybys nevěděl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Coudas tak barbina jsem nikdy nebyla a o postavu jsem se nijak nesnazila. Zeru nezdrave, nevcvicim, jen makam a proste takova je. Makeup je pro me sproste slovo a nakupy z duse nesnasim nejlepsi jsou orvany teplaky a zahrabat se u zvere. Jinak. Tezko rict. Ono kdyz je zenska sikovna je uplne u zadku jakou ma postavu a otacej se za ni vsici chlapi z okoli. Znam to jak u sebe vyzlete tak u kamosky co postavu idealni ani hezkou fakt nema.
Já nevím, na mně čuměj jenom ženský. Chlapi mi řeknou, že "od tebe bych přes h...ubu dostat nechtěl" tak nevím, co si pod tím představit Tak ono se asi hlavně každýmu líbí něco jinýho, ne, protože je ten svět tak diverzivní
Jinak ano, co to je make up nevím, naposled jsem jej měla na svatbě před 10 lety, ke kadeřnici už nechodím, to si vezmu doma sama, a co je můj největší problém - v šatech tak maximálně tancovat, a to ještě s velkým sebezapřením, na svatbě jsem taky měla "gatě" a klobrc, takže prostě co se mnou Máte štěstí, že se takhle "máte" a nemusíte se starat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.153
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já nevím, na mně čuměj jenom ženský. Chlapi mi řeknou, že "od tebe bych přes h...ubu dostat nechtěl" tak nevím, co si pod tím představit Tak ono se asi hlavně každýmu líbí něco jinýho, ne, protože je ten svět tak diverzivní
Jinak ano, co to je make up nevím, naposled jsem jej měla na svatbě před 10 lety, ke kadeřnici už nechodím, to si vezmu doma sama, a co je můj největší problém - v šatech tak maximálně tancovat, a to ještě s velkým sebezapřením, na svatbě jsem taky měla "gatě" a klobrc, takže prostě co se mnou Máte štěstí, že se takhle "máte" a nemusíte se starat.
Děkuji zas takovy med to. Ale neni, problemy se stitnou zlazou. A kdyz jsem ve stresu, velkem viz rozvod. Sla jsem vahou dolu az na 39kg a to jsem jedla normalne. A to uz pak moc psina taky neni.

tony-jcb
napsal(a):
Špatně pochopeno (napsáno) nemyslel sem postavu ale styl těch bárbín co potkávam u koní všechno kolekce poslední sladěno od hlavy k patě a když se pohne koník tak infarkt takže né hubená ale modelína klidně sto kilová.
Tak to jooo.
Já jsem třeba byla nedávno mile překvapena, že i mezi mladými (18 let) jsou slečny, co "žijou trochu postaru". Tedy že sice občas vymetou nějaký večírek, ale nebaví se tím, že střídaj chlapy a když se domluví, že koně obstaraj, tak je prostě obstaraj. A nebo to zaříděj. Ale prostě držej slovo. Takový lidi zarámovat do zlatýho rámečku!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji zas takovy med to. Ale neni, problemy se stitnou zlazou. A kdyz jsem ve stresu, velkem viz rozvod. Sla jsem vahou dolu az na 39kg a to jsem jedla normalne. A to uz pak moc psina taky neni.
Aha, tak to teda máte pravdu, to taky není žádný med. Každej máme něco, jeden přibírá, druhej ubírá. Hlavní je se cítit dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Tak to jooo.
Já jsem třeba byla nedávno mile překvapena, že i mezi mladými (18 let) jsou slečny, co "žijou trochu postaru". Tedy že sice občas vymetou nějaký večírek, ale nebaví se tím, že střídaj chlapy a když se domluví, že koně obstaraj, tak je prostě obstaraj. A nebo to zaříděj. Ale prostě držej slovo. Takový lidi zarámovat do zlatýho rámečku!
Takových není ani moc dospělých
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takových není ani moc dospělých
Teď jsem to chtěl napsat taky. Tak děkuji že se nemusím namáhat.
saola
napsal(a):
Vůbec nerozporuji, že kůň poběží s menší zátěží danou vzdálenost rychleji - to je koneckonců princip handicapových dostihů. Ale bavme se o parkuru nebo drezuře - tam skutečně hmotnost jezdce v rozmezí 65 až 75 kg (viz zadavatelka) nemá na výkon koně žádný vliv. A jsem přesvědčena, že je to jedno i u jezdce, vážícího 100 kg. Zvlášť u koní na nejvyšších skokanských úrovních.
To, že kůň skáče stejně vysoko ve volnosti jako s jezdcem, je podle mne spíše o technice skoku než o zatížení. Naopak - při skoku mohutnosti se často skáčou výšky, jaké ve volnosti běžně rozhodně ne.
U drezury budiž, ale zakladatelka psala o skocích. To co píšete je z fyzikálního hlediska blbost. Kůň běží rychleji s lehčím jezdce z důvodu, že mu stačí vyvíjet menší sílu a tím i vykonat menší práci než při stejné rychlosti s těžším jezdcem.
To samé nad skokem musí dostat jezdcův zadek z výšky kohoutku do výšky svého kohoutku nad překážkou (o metr nebo dva výš) a navíc tedy stále musí konat i práci dopředu. Ale pokud to zjednoduším jen na pohyb nahoru, tak ta práce je závislá na hmotnosti, gravitačním zrychlení a rozdílu výšek. Gravitace se nemění, takže na stejném skoku úplně analogicky s menší vahou koná menší práci. Proto pokud jezdec zhubne o 10 kg, ale zachová si techniku, tak logicky pro koně zvyklého na váhu vyšší to najednou bude lehčí, víc na pohodu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247