Sprchování koně- počasí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

olenamargaery

22.7.2017 20:02
olenamargaery

XXX.XXX.211.15

Zdravím, jak teoreticky řešíte sprchování u koní 24/7? Plánovala jsem sprchovat svojí kobylku, jenže jak se zdá, tak příští týden se výrzaně ochladí. Je to moc velká překážka? Nebo by pak stačilo na kobylku chvíli hodit odpocovací deku a stát pod stromy v případě deště?

22.7.2017 20:43
Íháček

XXX.XXX.238.247

A proc ji potrebujete v desti a zime sprchovat? Nechapu.

22.7.2017 20:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Přiznám se, moc nerozumím dotazu.
Mám koně 24/7, pokud je hic jako zrovna teď, sprchujeme často, protože kobyla to miluje, užívá si to.
Když je deštivé počasí, potřebu sprchovat nemáme, myslím, že kobyla se bez toho docela dobře obejde.
Nevím, jestli chcete sprchovat z důvodu, aby se kůň příjemně ochladil anebo máte na mysli hygienickou očistu. Příští týden se má ochladit, sprcha z důvodu osvěžení zřejmě nebude nutná, pokud budete chtít spáchat hygienickou očistu celého koně, tak myslím, že klidně můžete, protože i když se ochladí na 20°C, je to pro koně stále dobrá teplota i na koupání. Vybrala bych si den, kdy bude sluníčko, aby ryhleji oschnul, nevidím důvod, proč koně sprchovat za deštivého počasí.
V období podzim- zima - časné jaro koně nesprchujeme, pokud není důvod nějakou část těla umýt ze zdravotních důvodů.

olenamargaery

22.7.2017 21:52
olenamargaery

XXX.XXX.211.15

Terven napsal(a):
Přiznám se, moc nerozumím dotazu.
Mám koně 24/7, pokud je hic jako zrovna teď, sprchujeme často, protože kobyla to miluje, užívá si to.
Když je deštivé počasí, potřebu sprchovat nemáme, myslím, že kobyla se bez toho docela dobře obejde.
Nevím, jestli chcete sprchovat z důvodu, aby se kůň příjemně ochladil anebo máte na mysli hygienickou očistu. Příští týden se má ochladit, sprcha z důvodu osvěžení zřejmě nebude nutná, pokud budete chtít spáchat hygienickou očistu celého koně, tak myslím, že klidně můžete, protože i když se ochladí na 20°C, je to pro koně stále dobrá teplota i na koupání. Vybrala bych si den, kdy bude sluníčko, aby ryhleji oschnul, nevidím důvod, proč koně sprchovat za deštivého počasí.
V období podzim- zima - časné jaro koně nesprchujeme, pokud není důvod nějakou část těla umýt ze zdravotních důvodů.

Ano přesně tak, mám v plánu dělat komplet hygienickou očistu, mám čistě bílou kobylu a jde na ní vidět úplně každý fíček, plánujeme jet nějaké akce a potřebuju ji na to vykoupat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2017 09:05

Nejaké ochladenie na 20 stupňov by som vôbec neriešila, ale keď teda máš nejaké obavy, nesprchuj veľmi brucho- to schne dlho a po sprchovaní možeš kobylu trochu pretrieť nejakým starým uterákom( ručník, pre mladšie ročníky).

24.7.2017 10:21
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejaké ochladenie na 20 stupňov by som vôbec neriešila, ale keď teda máš nejaké obavy, nesprchuj veľmi brucho- to schne dlho a po sprchovaní možeš kobylu trochu pretrieť nejakým starým uterákom( ručník, pre mladšie ročníky).

Břicho je ten nejmenší problém při sprchování studenou vodou v chladnějším počasí. Studená voda by se neměla dostat na velké svalové partie (záď), mohla by vyvolat křeče - zlaté pravidlo i pro závodní vytrvalce.

Pokud máte možnost, koně normálně umyjte houbou z kýblu s teplou vodou a klidně celého vč. zádě. Teplá voda mu bude dostatečně příjemná, aby necaploval, co do mycího efektu bude účinnější než studená voda a díky vyšší teplotě se vyhnete možným křečím (pokud by byl kůň rozhicovaný). Osobně mi na celého koně stačí dva větší kýble opravdu horké vody, které si do příjemné teploty v třetím kýblu míchám se studenou vodou. Potom pořádně stěrkou setřít přebytečnou vodu a pořádně do skoro sucha vyvíchtovat ručníkem (na koně vel. cob stačí 2 středně velké ručníky na každou jeho stranu). Veškeré výše uvedené operace provádějte v závětří, ať kůň nechytí průvan.
Můj mycí rekord je mytí v 15°C, ale to bylo v závětří ve stáji a vyvíchtovaný do sucha byl naprosto dokonale - hold se prostě to tele bojí vysavače a musíme čistit na mokro.

Pokud ale kůň žije na pastvině, tak si myslím, že je to zbytečné řešit nějak moc daleko před akcí, protože jeho první reakcí bude stejně si kecnout do největších sraček hned, jak ho pustíte z vodítka... V den akce umýt a pak už nechat pod dozorem, aby nepadl za vlast (moje kobyla mi to s oblibou dělala a taky to byla šimla, vím o čem mluvím, často jsem tak díky ní měla "stavus infarktus" ).

24.7.2017 11:13
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Teď hlásili, že ve středu má být jen 13, to už na komplet koupel taky moc nevidím. Pokud to tedy nevydrží až na další týden, kdy má být zase teplo, a někam vyrážíte teď, tak bych jí nesprchovala záda " celou oblast okolo páteře". Jinak naprostý souhlas s Alfi Pav, nemá cenu koupat dopředu, protože se hned vyválej v tom největším sajrajtu. Den dopředu myjeme jen ocas... a aby to k něčemu bylo musí si člověk holt v den D přivstat:).

24.7.2017 12:13

"Břicho je ten nejmenší problém při sprchování studenou vodou v chladnějším počasí. Studená voda by se neměla dostat na velké svalové partie (záď), mohla by vyvolat křeče - zlaté pravidlo i pro závodní vytrvalce."

Brucho kvôli tomu, že by od mokrého mohla byť následne koňovi zima.
Vo vytrvalosti sa leje voda všade, nad 20 stupňov ešte dobre vychladená ľadom, od hlavy po chvost. Dnes už málokto zalieva iba krk a predok koňa, pretože to nestačí a kone sa dlhšie ukľudňujú.

Přidejte reakci

Přidat smajlík