J&D

XXX.XXX.175.123
RJdu si sem pro radu. Můj koník kouše když chci nasednout venku ve staji je vše ok. Ne kouše jako ze srandy pokouší se kousnot agresivně a když se mu to nepovede tak kope. Potřebuji pomoc.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Snaží se zbavit něčeho pro něj nepříjemného.
S největší pravděpodobností buď není spokojený se sedlem a nebo s jezdcem a stylem ježdění a nebo se mu stalo při nasedání mimo stáj něco nepříjemného.
Nechte zkontrolovat výstroj a záda fyizoterapeutem. Nebo změňte ke koni přístup. Celé je to o důvěře, klidnému a trpělivému přístupu, pokoře a o tom, aby kůň měl motivaci a chuť s Vámi pracovat
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejdřív se pokuste zjistit PROČ to dělá. Jestli je to jen venku, ne na hale, tak asi budou špatné zkušenosti s nasedáním venku. Jinak nevím proč by to mohl dělat, neznám ani jeho, ani Vás a styl Vašeho ježdění ☺.
Požádejte kamaráda/dku, ať Vám koníka podrží při nasedání. A nasedejte ze schůdků či jiného vyššího místa.
Jednak tím, že někdo koně drží, nemůže kousnout a druhak tím, že nasednete nikoli přes třmen, bude nasedání šetrnější vůči koni. Každý kůň ocení, pokud je "nasedán" slušným způsobem.
Jo a ještě si nekřivíte jednostranně sedlo. Taky dobrý!
anonym000

XXX.XXX.245.26
Problém v jezdci.
Kouse jen u toho nasedani nebo i nekdy jindy? To ze vam ho nekdo podrzi u hlavy sice zabrani tomu aby vas kousnul ale urcite to neresi pricinu. Pokud je az tak agresivni ze i kope tak je nekde sakra velky problem. V prve rade vylucte zdravotni problem a problem v jezdci a pak zacnete pomalu odstranovat kousani.
sisi58
napsal(a):
Požádejte kamaráda/dku, ať Vám koníka podrží při nasedání. A nasedejte ze schůdků či jiného vyššího místa.
Jednak tím, že někdo koně drží, nemůže kousnout a druhak tím, že nasednete nikoli přes třmen, bude nasedání šetrnější vůči koni. Každý kůň ocení, pokud je "nasedán" slušným způsobem.
Jo a ještě si nekřivíte jednostranně sedlo. Taky dobrý!
Tím si asistent koleduje akorát tak o to, aby kůň zaměřil svůj útok na něj :)
Spíš bych doporučila řešit příčinu - tipuju nepadnoucí sedlo, bolavá záda, možná i souvislost se špatným ježděním...
Já bych to asi zkombinovala.
První krok: koně nasedlat a dovést na nasedací místo. Jo, kamarádku klidně, a´t už koně drží, nebo jen kouká.
Pomalu (!) nasedat. Chytit tu chvíli, kdy kůň hodí ušima dozadu - přestat, protože to je ono. A udělá to dřív, než se pokusí kousnout.
Koně většinou říkají, co přesně jim vadí; jen lidi jim nenaslouchají.
Pro ověření: převést koně na jiné vyvýšené místo a udělat totéž. Zašklebí se nebo ne? Ve stejnou chvíli, nebo později (zmatený jiným místem)?
Možností je mnoho - od nepadnoucí výstroje a špatné zkušenosti po zlozvyk, rutinu získanou a utvrzenou opakovaným příliš rychlým nasedáním, pořádným dloubnutím špičkou boty koni do břicha, nebo kecnutím do sedla. Jistě, může být i zdravotní problém, ale ten než budeš řešit, musíš vyloučit tohle. Statisticky bych řekla, že na 90% je problém někde tady.
Nešklebí se už při sedlání? I když třeba - ještě - nekouše, takže jsi to neřešila? Protože pak by připadaly v úvahu možnosti jako nešetrné sedlání - honem honem a co nejvíc utáhnout už v boxu... třeba. To je hned několik chyb najednou.
Prostě v celém tom procesu musíš najít tu úplně první chvíli, kdy se děje něco, co mu vadí. A tu napravit. Třeba i pomocí změny místa, kde to něco děláš, a samozřejmě zpomalením celé té akce.
Tímhle se pár věcí vyloučí a může se pokračovat dál.
Ona je to snad už móda, na všecko volat hned fyzioterapeuta, ale napřed je potřeba vyloučit vlastní chyby - a ty jsou vážně časté. Je potřeba si velmi pozorně všímat koně.
Navíc tohle fyioterapeut nespraví. Koni uleví, to ano, ale příčina zůstane.
Navíc z pohledu koně (a o ten jde) nešetrné sedlání může v důsledku způsobit bolesti.
Udělej si ten test. Upřímně radím: vem si k otmu JEN tu kamarádku, nebo, úplně nejlíp, nikoho. A udělej to v době, kdy tě nikdo nevidí, a tudíž nekomentuje, co děláš.
Už to tak je, že se člověk buď soustředí na koně, nebo na lidi. Obojí moc nejde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podstatné bude, oč zaprvé zadavatelce běží.
Pokud je kůň půjčený na chvíli a jde o to jezdit, tak se nutně zkoumání toho PROČ dá méně času a odstraňování možných příčin ještě méně. Tam bude cesta spíš "zeptám se těch okolo a na ifauně, zkušených koňáků: a rady budou asi takové, jako padly...zkontroluje se -těžko říci, jak moc precizně-sedlo, záda, jestli není alergický na zelenou mikinu a dál to půjde stylem
" někdo ho podrží"-buď to vyjde a kůň to vzdá, nebo se začne ohánět po držiči, nebo svůj problém řekne jinak, třeba odstoupením od schůdků
"postavi se ke zdi", aby neměl, kam odstoupit...buď to kůň vzdá a časem už ani to enbude nutné rezignuje na pokusy cokoli vám říkat, stejně je to marný, jakápak debata s hluchým,
nebo svůj problém řekne jinak -po nasednutí ihned vystřelí vpřed, třeba...nebo vyhodí
"dají s epomocné oteže, místo zdi kout, silnější držič, ostřejší udidlo" a buď to kůň vzdá, nebo to řekne jinak...atd.
Ale za takové nebo podobné situace /priorita je, že chci jet, až poté, co si o tom kůň myslí/to takhle nejpíš půjde a málo sedel orve nebo otlačí až tak a pokud má kuň problém "menší" nebo dočasný od zad i od hlavy, nejspíš to "projezdíte"-Pokud ne, problémy se vystupňují na takovou velikost, kde budete muset přestat jezdit a řešit, stejně. Záleží na naturelu toho koně...
Pokud je situace taková, že jste si koupila koně na celý jeho život a víc vám záleží na tom, jaks e pet cítí a jaký způsob spolupráce mezi vámi bude, by to chtělo zapomenout na mechanická omezovátka a začít se učit, jak se domluvit s tím, že názor platí i koňovo a je slyšen.
Íháček
napsal(a):
Kouse jen u toho nasedani nebo i nekdy jindy? To ze vam ho nekdo podrzi u hlavy sice zabrani tomu aby vas kousnul ale urcite to neresi pricinu. Pokud je az tak agresivni ze i kope tak je nekde sakra velky problem. V prve rade vylucte zdravotni problem a problem v jezdci a pak zacnete pomalu odstranovat kousani.
Kouše venku, vevnitř ne. Rada měla dvě části. Pokud chcete radit vy, přečtěte si problém a celou radu druhého.
samik49
napsal(a):
Tím si asistent koleduje akorát tak o to, aby kůň zaměřil svůj útok na něj :)
Spíš bych doporučila řešit příčinu - tipuju nepadnoucí sedlo, bolavá záda, možná i souvislost se špatným ježděním...
Kouše venku, vevnitř ne. Rada měla dvě části. Pokud chcete radit vy, přečtěte si problém a celou radu druhého. Jde totiž o to, někde začít. Tak proč ne u toho, že koně někdo podrží a je na něj nasednuto s citem.
Samozřejmě nepožádá o pomoc holčinu, co má 40 kg a je u koní druhý týden.
kayecek

XXX.XXX.118.20
sisi58
napsal(a):
Kouše venku, vevnitř ne. Rada měla dvě části. Pokud chcete radit vy, přečtěte si problém a celou radu druhého. Jde totiž o to, někde začít. Tak proč ne u toho, že koně někdo podrží a je na něj nasednuto s citem.
Takovéhle držení jsem "zažila" loni. Paní viděla několik situací, ve kterých se mělo zastavit a na koně nenalejzat, přesto se nechala dále "ukecávat" a koně při nastupování podržela. Skončila na JIPce, proražený játra, něco s plícema, polámaný žebra. Kůň si vybil zlost na držiči, protože i když věděli všichni zúčastnění, nikdo nereagoval. To jen pro příklad...
Pokud se kůň, jinak mírný a mimo sedlo spolupracující, relativně agresivně brání nasednutí (možná již při sedlání), tak se vám snaží naznačit, že na něj nemáte lézt. A protože to nerespektujete, tlačíte ho do většího a pro vás nebezpečnějšího protestu.
Nechte koně prohlédnout fyzioterapeutem, zkontrolujte cajky. Pokud to dělá jen vám, může být chyba ve vás, pokud se takto chová i u ostatních, bude chyba ve zdravotním stavu či výstroji.
sisi58
napsal(a):
Cetla jsem celou radu a presto trvam na tom ze kdyz ho nekdo podrzi tak se nevyresi pricina kopani a kousani. Samozrejme pokud nekomu jde jen o jezdeni a je mu jedno jak, tak je to rada mozna dobra. Me by slo v prve rade o to, ze koni neco vadi a to dost a snazila bych se najit duvod toho vseho i za cenu ze si na nej nejakou dobu nesednu. Jestli to dela venku nebo vevnitr asi neni az tak podstatne. Podstatne je to ze to vubec dela.
Íháček
napsal(a):
Cetla jsem celou radu a presto trvam na tom ze kdyz ho nekdo podrzi tak se nevyresi pricina kopani a kousani. Samozrejme pokud nekomu jde jen o jezdeni a je mu jedno jak, tak je to rada mozna dobra. Me by slo v prve rade o to, ze koni neco vadi a to dost a snazila bych se najit duvod toho vseho i za cenu ze si na nej nejakou dobu nesednu. Jestli to dela venku nebo vevnitr asi neni az tak podstatne. Podstatne je to ze to vubec dela.
Souhlasím.Ovšem někde musíte začít. Tedy zkusit, jestli to nejde jinak.
Já na koně zásadně nasedám z vyvýšeného místa. Šetřím sebe, koně, sedlo. Jsou lidé, kteří se a koně škrábou.Někdo se nechá vyhodit. Někdo naskakuje.
Někomu kůň stojí, jak vyřezaný, někdo potřebuje pomoc, někdo si koně nasedne v průjezdu. Někdo klidně uprostřed louky.
Majitel/ka může nasedat uvnitř v klidu a tudíž ohleduplně, venku může spěchat, celá/ý nervozní, co zase bude a může se místo nasedání, do sedla sápat, někam mu přitom sedlem tlačit, koně dloubat špičkou do žeber a podobné chuťovky. Někteří koně to neřeší, jiní to nesnáší.
Kůň si může venkovní nasedání spojovat právě s těmi nepříjemnostmi.
Tak proč nezačít s tím jednodušším?
Co se týká toho případu, co píše kay. I to se může stát. Ovšem pokud budete všude hledat jen to nejhorší, bude vám cvakat prd.lka skoro u všeho. To je pak lepší, jít od koní. To by pak polovina ošetřovatelů praštila s lopatou a šla prodávat do supermarketu.
Co si budem povídat, ne všichni koně jsou zlatíčka a práce s nimi není jen radost.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Nejde o to hledat to nejhorší. Ale že se i zkušenému může stát. A i dobře míněná rada nemusí dopadnout dobře. A když nepředpokládáte - viz miluju rčení "ale nám se to nikdy nestalo" - pak jste hazardér. Nemusím se bát všeho, i přes milion negativ a špatných zkušeností nebudu od koní odcházet. Ale vidím-li problém, snažím se ho řešit od příčiny, protože vyřešit následek lze třeba párkrát a příčinu zakrýt a dál přehlížet, ale také to může vygradovat až do příkladu, který jsem napsala. Není to o strachu.
kayecek
napsal(a):
Nejde o to hledat to nejhorší. Ale že se i zkušenému může stát. A i dobře míněná rada nemusí dopadnout dobře. A když nepředpokládáte - viz miluju rčení "ale nám se to nikdy nestalo" - pak jste hazardér. Nemusím se bát všeho, i přes milion negativ a špatných zkušeností nebudu od koní odcházet. Ale vidím-li problém, snažím se ho řešit od příčiny, protože vyřešit následek lze třeba párkrát a příčinu zakrýt a dál přehlížet, ale také to může vygradovat až do příkladu, který jsem napsala. Není to o strachu.
Dobrá, řešte příčinu.
Jen pořád nevím, proč by měl mít kůň špatná záda, když při nasedání ve stáji nic nedělá, ale blbne při nasedání venku.
V poslední době je na každý problém s koněm nabízen fyzioterapeut, veterinář a zaříkávač.
Třeba by úplně stačilo, chovat se ke koni slušně a ohleduplně. I ta největší ludra pozná (i když ne okamžitě), že ji nechcete škodit. Chce to čas, dobré nervy a tu slušnost. Jo a myslet.
Jinak. Dobrý začátek je, koni nasedání venku co nejvíc zpříjemnit. Nebo stále nasedat vevnitř (pokud chce majitel/ka jezdit i tak), dokud se nezjistí, proč to vevnitř jde a venku ne.
BTW hazarduji denně už tím, že vylezu z postele, rizika u koní eliminuji tak, že používám mozek a využívám zkušenosti, své i druhých.
Myslím, že se tu točíme na hlavním nedorozumění. Každý si větu: "Můj koník kouše když chci nasednout venku ve stáji je vše ok" vykládá jinak.
Já to pochopila tak, že se ve stáji při čištění, manipulaci, sedlání chová normálně. Že se nasedá venku, ne v maštali nebo v hale (čili uvnitř). Kousavost že projevuje jen při nasedání (tedy venku), jinak při manipulaci ne.
Tohle by měla autorka dovysvětlit, jak to přesně je.
kayecek

XXX.XXX.118.20
Sisi já jsem ale nepsala, že má kůň špatná záda a má volat fyzioterapeuta. Věřte, že já jsem ten poslední, kdo by radil tohle. Příčina může být v tom, že venku fouká větříček, a koníčkovi se to nelíbí, tak by se pak měl/a zaměřit na toto, a když to vyřeší, nemusí jí koně nikdo držet. Mně nestál kůň při sedlání. Příčinu objevit byl problém, protože jsem ho kráva půjčila na 2 měsíce na tábor, tam je sedlali přivázaný natvrdo ke žbrlení, každou chvilku nějakej jinej umělec. Opravilo se jen trpělivou prací. Tohle jsem měla na mysli.
Proč hledáte pointu vždy někde jinde, než se člověk snaží napsat. Chodit si pro radu tohoto typu - koníček mi dělá tohle - je stejné jako kůň má oteklou nohu, nevíte co to může být. Neviděli jsme, neznáme okolnosti, co chcete nejlépe asi tak poradit? Nějaký rady tu padly, stejně by jí nejlépe pomohl někdo reálný, kdo se na to podívá.
J&D
napsal(a):
RJdu si sem pro radu. Můj koník kouše když chci nasednout venku ve staji je vše ok. Ne kouše jako ze srandy pokouší se kousnot agresivně a když se mu to nepovede tak kope. Potřebuji pomoc.
Teoreticky - co dotazeni? To tu myslim jeste nezaznelo. Ve staji dotazeno, ale pak po opohybovani v terenu treba jeste upusti dirku dve - a pri nasedani (nepisete jestli ze zeme, ale predpokladam, ze ano) se podbrisnik (a sedlo) muze pohybovat, a neni mu to prijemne. Popr. zkusit vymenit podbrisnik? Problem by mohl byt i v nem, muze se stat, ze predtim ok, ted uz ne, z nejakeho duvodu. Rekla bych, ze ten kun to kousani bude mit tak zazite, ze muze pak kousat i kdyz bude problem vyresen. Pak bych to zkousela osalit nasedanim striktne z druhe strany. A pokud to jde a kde to jde - nasedat z vyvyseneho mista. A jeste bych se podivala jestli je mezi loktem a podbrisnikem dost mista, jak pri nasedlani, tak i po jezdeni, jestli se neposouva kam nema.
kayecek
napsal(a):
Sisi já jsem ale nepsala, že má kůň špatná záda a má volat fyzioterapeuta. Věřte, že já jsem ten poslední, kdo by radil tohle. Příčina může být v tom, že venku fouká větříček, a koníčkovi se to nelíbí, tak by se pak měl/a zaměřit na toto, a když to vyřeší, nemusí jí koně nikdo držet. Mně nestál kůň při sedlání. Příčinu objevit byl problém, protože jsem ho kráva půjčila na 2 měsíce na tábor, tam je sedlali přivázaný natvrdo ke žbrlení, každou chvilku nějakej jinej umělec. Opravilo se jen trpělivou prací. Tohle jsem měla na mysli.
Proč hledáte pointu vždy někde jinde, než se člověk snaží napsat. Chodit si pro radu tohoto typu - koníček mi dělá tohle - je stejné jako kůň má oteklou nohu, nevíte co to může být. Neviděli jsme, neznáme okolnosti, co chcete nejlépe asi tak poradit? Nějaký rady tu padly, stejně by jí nejlépe pomohl někdo reálný, kdo se na to podívá.
Jasně. Tak nějak to bude.
Slečna(nebo kdo to je) dal/a málo informací.Pokud se neozve a nedovysvětlí, je zbytečné se tím dál zabývat.
J&D

XXX.XXX.153.135
Záda máme zkontrolovaná, sedlo nám také sedí. Jezdit umím. Kousal už jak jsem přišla do stáje, občas si kousne když je na vodítku a jsme na procházce.
J&D

XXX.XXX.153.135
helas
napsal(a):
Já bych to asi zkombinovala.
První krok: koně nasedlat a dovést na nasedací místo. Jo, kamarádku klidně, a´t už koně drží, nebo jen kouká.
Pomalu (!) nasedat. Chytit tu chvíli, kdy kůň hodí ušima dozadu - přestat, protože to je ono. A udělá to dřív, než se pokusí kousnout.
Koně většinou říkají, co přesně jim vadí; jen lidi jim nenaslouchají.
Pro ověření: převést koně na jiné vyvýšené místo a udělat totéž. Zašklebí se nebo ne? Ve stejnou chvíli, nebo později (zmatený jiným místem)?
Možností je mnoho - od nepadnoucí výstroje a špatné zkušenosti po zlozvyk, rutinu získanou a utvrzenou opakovaným příliš rychlým nasedáním, pořádným dloubnutím špičkou boty koni do břicha, nebo kecnutím do sedla. Jistě, může být i zdravotní problém, ale ten než budeš řešit, musíš vyloučit tohle. Statisticky bych řekla, že na 90% je problém někde tady.
Nešklebí se už při sedlání? I když třeba - ještě - nekouše, takže jsi to neřešila? Protože pak by připadaly v úvahu možnosti jako nešetrné sedlání - honem honem a co nejvíc utáhnout už v boxu... třeba. To je hned několik chyb najednou.
Prostě v celém tom procesu musíš najít tu úplně první chvíli, kdy se děje něco, co mu vadí. A tu napravit. Třeba i pomocí změny místa, kde to něco děláš, a samozřejmě zpomalením celé té akce.
Tímhle se pár věcí vyloučí a může se pokračovat dál.
Ona je to snad už móda, na všecko volat hned fyzioterapeuta, ale napřed je potřeba vyloučit vlastní chyby - a ty jsou vážně časté. Je potřeba si velmi pozorně všímat koně.
Navíc tohle fyioterapeut nespraví. Koni uleví, to ano, ale příčina zůstane.
Navíc z pohledu koně (a o ten jde) nešetrné sedlání může v důsledku způsobit bolesti.
Udělej si ten test. Upřímně radím: vem si k otmu JEN tu kamarádku, nebo, úplně nejlíp, nikoho. A udělej to v době, kdy tě nikdo nevidí, a tudíž nekomentuje, co děláš.
Už to tak je, že se člověk buď soustředí na koně, nebo na lidi. Obojí moc nejde.
Při sedlání stojí úplně v klidu. Jedna holka si volala fyzioterapeutku a ta mi řekla že má záda úplně v pohodě a že sedlo mu sedí. Měla jsem s ním větší problémi ty jsme už překonali.
J&D

XXX.XXX.153.135
Dotaz
napsal(a):
Pokud se kůň, jinak mírný a mimo sedlo spolupracující, relativně agresivně brání nasednutí (možná již při sedlání), tak se vám snaží naznačit, že na něj nemáte lézt. A protože to nerespektujete, tlačíte ho do většího a pro vás nebezpečnějšího protestu.
Nechte koně prohlédnout fyzioterapeutem, zkontrolujte cajky. Pokud to dělá jen vám, může být chyba ve vás, pokud se takto chová i u ostatních, bude chyba ve zdravotním stavu či výstroji.
Koník byl zkontrolován, byl úplně v pohodě dělá to u všech ale nikdo si netroufl ještě nasednout venku když ho držel majitel a já na se dala byl úplně v pohodě.
J&D

XXX.XXX.153.135
sisi58
napsal(a):
Jasně. Tak nějak to bude.
Slečna(nebo kdo to je) dal/a málo informací.Pokud se neozve a nedovysvětlí, je zbytečné se tím dál zabývat.
Promiňte byla jsem pryč. V maštali je hodný jak při seslání čištění a jaké kolik manipulace, je hodný i při nasedání má uši ve předu nekouše ani nekonečné. Má za sebou určitě blbou minulost kterou se nikdy nedozvím.