Kašel koně při ježdění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eliz1606

31.7.2017 11:31
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Dobrý den, mám problém s valáškem letos 10let. Je to bývalý dostihák od p. Váňi, prodělal zranění šlachy a krvácení do plic. Aktuálně nemá žádné problémy, má pravidelnou práci, nic náročného.
Momentálně cca poslední 2roky mi začal kašlat. Při ježdění většinou když si po okrokování na volné otěži vezmu na otěž a chci začít pracovat, tak v tu chvíli začne kašlat. Trvá to chvilku, vykašlá se a potom nekašle. Někdy začne při přechodu do klusu (po chvilce) znova. Někdy ne a přijde to až při cvalu. Na vyjížďkách to je téměř to samé.
Dříve byl v prostředí(stáj i jízdárna), kde byl prach (cca 2roky) teď přešel do jiné stáje kde se práší minimálně. Zkoušeli jsme různé bylinky do krmení, sušit kopřivy, dělat z nich "vývar" a potom podávat koni... Neviděla jsem žádné zlepšení...
Veterinář mi řekl, že je zdravý, ale pořád mě to trápí.. Mám v plánu volat ještě jiného veterináře, ale třeba tu najdu nějakou radu nebo tak :)
Děkuji.

31.7.2017 12:21
ameed

XXX.XXX.248.64

Nemáte ho náhodou v prašném prostředí?Já takto měla kobylu ve vyšlapáném výběhu a jak bylo sucho, začala občas kašlat, pod sedlem víc, předělala jsem ohradu na trávu a byl klid...nebo máčet seno...

31.7.2017 12:27
Moyda

XXX.XXX.74.8

Nám takto kašlala kobyla na slámě, musela na piliny nebo to může být ze sena.

31.7.2017 12:38
EmberDark

XXX.XXX.184.56

Dobrý den,
máme ten samý problém. Kobyla 12 let nezamarodila a stáj jsme neměnili. Přesto že je pomalu non-stop venku, se začal kašel zhoršovat, až došlo k sípání a stahování břicha ve slabinách (dušnost). Máčela jsem seno, dávala Pulmoran, jitrocel. sirup. Dobrala celý kyblík a nic. Zavolala jsem veterináře a ten řekl, že se může jednat o chronickou dušnost. Jakmile zapršelo, přestala sípat. Vet dal penicilin a nějaký gelový sirup s dávkovačem (nevzpomínám si na název). Od té doby byl tak měsíc a půl klid. Sirup dostávala každý den do krmení. Týden po dobrání sirupu si zakašlala u sena zas, ale nic strašného. Nevykašlávala žádný hlen, ale teče jí z očí a z nosu, když začne sucho. Co opravdu zabírá, je inhalace. Jo je to mazec u toho koně udržet v klidu, ale vyplatí se. Průdušky se roztáhnout a pročistí a je vidět, že se koni ulevilo. Nicméně se to vrací a už se toho asi nezbavíme. Průdušky jsou pak náchylnější na bakterie, viry a plísně. Chce to určitě přizpůsobit management koně a hlavně, když to jde, podchytit včas.

31.7.2017 12:38
ameed

XXX.XXX.248.64

Ano, ten prach jim vadí, jak oni pořád čmuchají, dýchají to a zanesou se.

31.7.2017 12:54
bubel

XXX.XXX.60.165

Doporučuji si zde na ifauně
přečíst, dušnost koní.

31.7.2017 18:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

EmberDark napsal(a):
Dobrý den,
máme ten samý problém. Kobyla 12 let nezamarodila a stáj jsme neměnili. Přesto že je pomalu non-stop venku, se začal kašel zhoršovat, až došlo k sípání a stahování břicha ve slabinách (dušnost). Máčela jsem seno, dávala Pulmoran, jitrocel. sirup. Dobrala celý kyblík a nic. Zavolala jsem veterináře a ten řekl, že se může jednat o chronickou dušnost. Jakmile zapršelo, přestala sípat. Vet dal penicilin a nějaký gelový sirup s dávkovačem (nevzpomínám si na název). Od té doby byl tak měsíc a půl klid. Sirup dostávala každý den do krmení. Týden po dobrání sirupu si zakašlala u sena zas, ale nic strašného. Nevykašlávala žádný hlen, ale teče jí z očí a z nosu, když začne sucho. Co opravdu zabírá, je inhalace. Jo je to mazec u toho koně udržet v klidu, ale vyplatí se. Průdušky se roztáhnout a pročistí a je vidět, že se koni ulevilo. Nicméně se to vrací a už se toho asi nezbavíme. Průdušky jsou pak náchylnější na bakterie, viry a plísně. Chce to určitě přizpůsobit management koně a hlavně, když to jde, podchytit včas.

Dám vám jednu radu. Velmi velice se snažte, mít kvalitní seno.
Tím nemyslím bezprašné, ale bezplísňové. Prachu se kůň bez problému zbaví vykašlaním či frkáním. Plísní se nezbaví a veškerá léčiva či podpůrné prostředky jsou k hounu. A jen vás to bude stát nekřesťanské peníze.
Toto je má zkušenost po 5 letech života s dušnou kobylou, u které byl spouštěč záchvatů právě plíseň v seně.
Po přechodu na kvalitní seno z horských luk, kobyla se zlepšila a po přeléčení je jako nová. Nikdo nepozná, že je dušná.
Jakékoliv léčení není k ničemu, pokud neodstraníte nebo neomezíte na minimum DŮVOD !

1.8.2017 09:03
EmberDark

XXX.XXX.184.56

Díky moc. To je určitě to nejdůležitější. Zkusíme nové seno a doufám ve zlepšení. Minulý týden mi dovezli seno ze Šumavy a vypadá moc pěkně. Doparava stála sice ranec, ale tolik (né li více) bych dala za veta. Nechám 6 týdnů odležet a pak začnu krmit to nové. Řepku už u nás také posekali, takže eliminace alergenů je víc než jistá. Držte nám palce

1.8.2017 12:24
ameed

XXX.XXX.248.64

6neděl necháváte uležet nové seno?Nemůžu nikde sehnat regulérní odpověď, jak dlouho se nechává propařit...někdo tvrdí 6neděl, někdo půl roku...

1.8.2017 13:00
Moyda

XXX.XXX.74.8

6 neděl je minimum, samozřejmě čim déle tím lépe, ale 6 měsíců mi přijde jako nesmysl, zvlášt když někteří počítají dny aby se starým vyšli. Čim starší seno tím větší riziko že se pomnoží nějaké plísně ač neviditelné.

1.8.2017 13:03
ameed

XXX.XXX.248.64

Děkuji:).

1.8.2017 16:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

ameed napsal(a):
6neděl necháváte uležet nové seno?Nemůžu nikde sehnat regulérní odpověď, jak dlouho se nechává propařit...někdo tvrdí 6neděl, někdo půl roku...

Půl roku je nesmysl. Vezměte v potaz, že dříve se seno sklidilo a ještě tentýž rok zkrmovalo. To by prostě nevyšlo, ať počítáte, jak počítáte.
Jsou místa, kde už v říjnu tráva není. To by hospodářům dobytek zašel.

1.8.2017 19:26
ameed

XXX.XXX.219.25

Ano, logicky vysvětleno, máte pravdu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík