Jak nasvalit koně v lehoučké zátěži

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jaryčka

1.8.2017 19:44
jaryčka

XXX.XXX.136.137

Zdravím,

můj valach měl delší dobu zdravotní problémy a i nyní musí mít zatím lehčí režim. Bohužel ale 4 měsíce nic nedělání s ním dost zatočily a strašně opadl ze svalů. Potřebovala bych s ním začít něco dělat, ale zatím může chodit pouze v kroku a pár minut naklusávat. Nějaké rady, čím ho v takovém slabém režimu zaměstnat, aby zase nasvalil ?

2.8.2017 07:57
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Pohyb dle veterináře na ruce/pod sedlem, nic víc nevymýšlejte zatím. Buďte ráda, že je už koník "ok".

2.8.2017 12:55
sovicka

XXX.XXX.52.226

jaryčka napsal(a):
Zdravím,

můj valach měl delší dobu zdravotní problémy a i nyní musí mít zatím lehčí režim. Bohužel ale 4 měsíce nic nedělání s ním dost zatočily a strašně opadl ze svalů. Potřebovala bych s ním začít něco dělat, ale zatím může chodit pouze v kroku a pár minut naklusávat. Nějaké rady, čím ho v takovém slabém režimu zaměstnat, aby zase nasvalil ?

Tak i při tomto režimu, můžete koníka jezdit dopředu a daolů, tím si bude budovat opět celou horní linii, nejen záda, ale i krk... Tak že jezdit na delší oteži, ať si koník hledá přilnutí a nahatuje za udidlem.

2.8.2017 14:25
ameed

XXX.XXX.248.64

Co procházky do kopce?

2.8.2017 14:35
polárka.15

XXX.XXX.45.253

ameed napsal(a):
Co procházky do kopce?

Když nevíme, co koni je? A může chodit třeba jen po rovince a po tvrdém?

2.8.2017 14:37
ameed

XXX.XXX.248.64

To je pravda...nevíme, co mu je...

2.8.2017 14:49
polárka.15

XXX.XXX.45.253

sovicka napsal(a):
Tak i při tomto režimu, můžete koníka jezdit dopředu a daolů, tím si bude budovat opět celou horní linii, nejen záda, ale i krk... Tak že jezdit na delší oteži, ať si koník hledá přilnutí a nahatuje za udidlem.

Ano, toto jde, ale nezlobte se na mně, kůň je nemocný,4 měsíce stojí - nevíme proč stál, zda byl problém v pohybovém aparátu, záda, nebo zažívání, kopyta,... a po tom všem hned začít s "prací"?

To mi připomíná jednu scénku... jedna kamarádka léčila xx měsíců koně se šlachou, jakmile mohla do sedla, sedla, dodržovala ze začátku 10 min po pevném krok,.. ale hned druhou jízdu už rvala koni hlavu dolů - přece nebudem chodit jen tak, ten kůň musí začít něco dělat - její slova. Poté začala i na jízdárně, postupně klus, v době, kdy měla klusat 15 min. v kuse už cválala, kdy měla začít pomalu cválat, už začala skákat, a jak to dopadlo, to si každý dokáže představit...

Kůň se dostane zpátky svalama, v tom není problém, ale proč nedat tomu koni adekvátní odpočinek a regeneraci těla pro to, aby se mohlo zranění plně uzdravit? Proč někam spěchat? Důvod? Nevidím opravdu žádný.
Spíše bych brala po konzultaci s vet., protahování. Protahování zad, protahování krku, aby se zatuhlé tělo po pauze zase dostalo do "provozu". Pokud má kůň např. po zranění přední nohy, tak bych upřednostňovala kampanní rovnováhu než "dopředu a dolů".

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.8.2017 15:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Súhlasím s polárkou, nevidím dôvod na to, aby kôň musel nejako akútne rýchlo pracovať a naberať svaly, keď sa ešte nezotavil. Rehabilitácia potrebuje svoj čas, doprajte koňovi dostatok objemového krmiva a nasvalovať môžete, keď kôň bude mať povolenú od doktora plnú záťaž.

2.8.2017 18:16
sovicka

XXX.XXX.52.226

polárka.15 napsal(a):
Ano, toto jde, ale nezlobte se na mně, kůň je nemocný,4 měsíce stojí - nevíme proč stál, zda byl problém v pohybovém aparátu, záda, nebo zažívání, kopyta,... a po tom všem hned začít s "prací"?

To mi připomíná jednu scénku... jedna kamarádka léčila xx měsíců koně se šlachou, jakmile mohla do sedla, sedla, dodržovala ze začátku 10 min po pevném krok,.. ale hned druhou jízdu už rvala koni hlavu dolů - přece nebudem chodit jen tak, ten kůň musí začít něco dělat - její slova. Poté začala i na jízdárně, postupně klus, v době, kdy měla klusat 15 min. v kuse už cválala, kdy měla začít pomalu cválat, už začala skákat, a jak to dopadlo, to si každý dokáže představit...

Kůň se dostane zpátky svalama, v tom není problém, ale proč nedat tomu koni adekvátní odpočinek a regeneraci těla pro to, aby se mohlo zranění plně uzdravit? Proč někam spěchat? Důvod? Nevidím opravdu žádný.
Spíše bych brala po konzultaci s vet., protahování. Protahování zad, protahování krku, aby se zatuhlé tělo po pauze zase dostalo do "provozu". Pokud má kůň např. po zranění přední nohy, tak bych upřednostňovala kampanní rovnováhu než "dopředu a dolů".

Tak asi se na to dívám zcela jinak, protože pro mě toto, není žádná extra práce, navíc jak jinak chcete osvalovat koně, pokud kůň má chodit v kroku a kousek naklusat (z popisu – tedy z toho že není uvedeno – předpokládám, že po slušném povrchu, může být třeba po zranění šlachy). Nevím zda může vůbec na jízdárnu a pracovat na kruzích (předpokládám že ne, neb není zmíněno). Tak nerozumím tomu proč by kůň nemohl jít pár minut na přilnutí, stejně jde na krátkou procházku na nějakým 15–20 minut. Naopak mu to pomůže si budovat pomalu osvalení. Lékař vám taky často nakáže rehabilitační cvičení, aby rekonvalescence proběhla jak má.
Koně jsem za ty leta doléčovala dostkrát, svého valacha mám třeba naučeného, že umí chodit v pozici dopředu dolů i na vodítku v klusu, právě se to hodí, když člověk třeba může koně vyklusávat zatím jen na ruce... Nevidím důvod, proč se s koněm jen tak plácat (aniž by mu nějak prospělo fyzicky či psychicky), krom jezdcova blbého pocitu, že jezdí na neosvaleném koni. Ale asi mám na to přiliš "sportovní" pohled;-).

2.8.2017 18:17
sovicka

XXX.XXX.52.226

A to že nějaký blb, nedodržuje to co mu vet řekl... Asi mi uniká souvislot...

Kampaní rovnováha u neosvaleného koně, to se nezlobte, ale to může dopadnou jen jednou věcí, prohnutým hřbetem a "smontovanou hlavou".

Aner

2.8.2017 19:11
Aner

XXX.XXX.49.86

Prochazky na ruce do terenu. Nejdeive kratke. Jeste bych nesedala, ale proberte to s vetem.

3.8.2017 08:38
polárka.15

XXX.XXX.45.253

sovicka napsal(a):
A to že nějaký blb, nedodržuje to co mu vet řekl... Asi mi uniká souvislot...

Kampaní rovnováha u neosvaleného koně, to se nezlobte, ale to může dopadnou jen jednou věcí, prohnutým hřbetem a "smontovanou hlavou".

Copak Vy víte, jak až moc je "neosvalený"? Kampanní rovnováha a prohnutý hřbet a smotanovaná hlava? To nějak nejde dohromady a dost se to teda rozchází...

3.8.2017 10:54
sovicka

XXX.XXX.52.226

polárka.15 napsal(a):
Copak Vy víte, jak až moc je "neosvalený"? Kampanní rovnováha a prohnutý hřbet a smotanovaná hlava? To nějak nejde dohromady a dost se to teda rozchází...

To sice nevím, ale tak nějak si ze zkušenosti dovedu představit, ten rozsah úbytku svalů.
Nepřekrucujte prosím, psala jsem, že nejde dohromady kampaní rovnováha a neosvalený kůň. Proto může být pokusem o ni pouze prohnutý hřbet a ohnutý krk (jak jsem psala smontovaná hlava), kůň na to prostě nemá svaly a tedy nic co by koni prospělo. Hlavně, že mě je spíláno za "práci" při níž se může kůň přirozeně osvalovat, bez nějaké většího zatížení...

3.8.2017 11:50
polárka.15

XXX.XXX.45.253

sovicka napsal(a):
To sice nevím, ale tak nějak si ze zkušenosti dovedu představit, ten rozsah úbytku svalů.
Nepřekrucujte prosím, psala jsem, že nejde dohromady kampaní rovnováha a neosvalený kůň. Proto může být pokusem o ni pouze prohnutý hřbet a ohnutý krk (jak jsem psala smontovaná hlava), kůň na to prostě nemá svaly a tedy nic co by koni prospělo. Hlavně, že mě je spíláno za "práci" při níž se může kůň přirozeně osvalovat, bez nějaké většího zatížení...

Ano, proto je lepší dopředu a dolů, tendenčně posílat koně na předek, když může mít právě chytlou přední šlachu

Kůň se nedokáže dostatečně uvolnit za pár minut kroku a klusu, o to víc zastávám zlatou střední cestu, a to pozice lehce nad vodorovnou linií s tendencí odlehčit koni předek. Pokud člověk jezdí jak má, nebude žádný svázaný krk, ani prohlá záda - tento efekt vytváří jen a jen ruka, ale bude jen lehký kontakt na otěži.

3.8.2017 16:01
sovicka

XXX.XXX.52.226

polárka.15 napsal(a):
Ano, proto je lepší dopředu a dolů, tendenčně posílat koně na předek, když může mít právě chytlou přední šlachu

Kůň se nedokáže dostatečně uvolnit za pár minut kroku a klusu, o to víc zastávám zlatou střední cestu, a to pozice lehce nad vodorovnou linií s tendencí odlehčit koni předek. Pokud člověk jezdí jak má, nebude žádný svázaný krk, ani prohlá záda - tento efekt vytváří jen a jen ruka, ale bude jen lehký kontakt na otěži.

S tím zatížením šlachy, to myslíte opravdu vážně? Kůň stojí na předku většinu svého života, máte takové tvrzení podložené nějakou veterinární studií, která uvádí, že ježdění dopředu a dolů zatěžuje více šlachy?
Navíc pokud jde kůň aktivně a "neryje čumákem v zemi", tak nijak extra na předku není.

Co myslíte vodorovnou liní? Vodorovná linie čeho s čím? Nevím co myslíte.
Jak chcete odlehčovat předek koně, bez shromáždění, ke kterému je potřeba opět tu svalovinu.
Pokud má kůň citlivého jezdce, není důvod, aby se kůň základně neuvolnil, tak aby nemohl jít v delším rámci na lehkém přilnutí, když to zná.

5.8.2017 14:10
samik49

XXX.XXX.78.43

Tak ztráta kondice bohužel holt ke zranění patří - ani lidský atlet se neudrží ve vrcholné formě, pokud nemůže sportovat... Na udržení co nejlepší formy bych šla přes krmení - ani když kůň nic nedělá, neměl by radikálně hubnout (což někteří lidé považují za "opadnutí ze svalů"). Přidat třeba lněný olej nebo přímo nějaký doplněk pro lepší udržení kondice...
Co se týče práce, záleží, jak na tom koník je, ale určitě pomáhají procházky v rozmanitém terénu, stranová práce - "pomalé" cviky na protažení, rovnováhu, ohebnost, sílu. Montování hlavy někam fakt nepomůže, pokud nebude koník jinak korektně pracovat, což se odjíví právě od jeho zdravotního stavu...

5.8.2017 16:23
Svatava

XXX.XXX.70.17

polárka.15 napsal(a):

Ježdění dopředu a dolů není posílání koně na předek. Pokud se to dělá správně, tak je kůň v přirozené rovnováze, což je ano - mírně na předku, tak, jak drtivá většina koní bez problému prochodí celý svůj život.
V pozici lehce nad vodorovnou linií to není jinak, to už totiž musí být sakra shromáždění, aby se kůň dostal do absolutní rovnováhy (o té na zadku nemluvě). Nestačí koni dát někam hlavu, aby to změnilo jeho rovnováhu. O odlehčení předku většina lidí jen mluví, ve skutečnosti to umí možná jeden kůň z tisíce. Je zbytečné se (korekního) ježdění dopředu dolů bát, bez něj si kůň svaly jádra nevybuduje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík