Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

FFilemona

2.8.2017 17:14
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Ahoj
Mám takovou otázku: Jak vypadá přichvácené kopyto?
Nejaká vlastní skušenost a péče o kopyta.
Dekuji F.

2.8.2017 18:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děvče zlaté, to je celá věda, zchvácení. To není na 3 -4 věty v příspěvku.
Jen toto.
Pokud máte u svého koně podezření, okamžitě ho stáhněte z pastviny na vydupaný plácek a dejte mu seno. Staré ne letošní. Samozřejmě voda, sůl. Pokud chodí, dejte vodu jinam než seno a než přístřešek. Ať chodí co nejvíc.
Pokud nechodí a stojí rozcapený jak koza na ledě, OKAMŽITĚ volejte veta. Každá hodina rozhoduje o tom, jestli bude kůň ještě použitelný nebo už nikdy nebude k ničemu, tedy ani jako společník.

3.8.2017 05:16
Rita R

XXX.XXX.69.197

U nás se přichvácení kobyly projevovalo takhle: nejdřív stupňující se neochota přecházet do vyššího chodu (jak do klusu tak do cvalu), když už přešla, tak měla po chvíli tendenci zase zpomalit. Po pár dnech začala cval zkracovat, ty cvalové kroky myslím, jakoby těžce dusala. Poté i klus. V kroku šla stále čistě.

Kopyta mi přišla stále stejná (ale nejsem na to odborník), kobylce se zajistil režim jak píše sisi, podchytilo se to včas, nevyzula se nám z kopyt.

3.8.2017 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rita R napsal(a):
U nás se přichvácení kobyly projevovalo takhle: nejdřív stupňující se neochota přecházet do vyššího chodu (jak do klusu tak do cvalu), když už přešla, tak měla po chvíli tendenci zase zpomalit. Po pár dnech začala cval zkracovat, ty cvalové kroky myslím, jakoby těžce dusala. Poté i klus. V kroku šla stále čistě.

Kopyta mi přišla stále stejná (ale nejsem na to odborník), kobylce se zajistil režim jak píše sisi, podchytilo se to včas, nevyzula se nám z kopyt.

Podle prvního odstavce máme čtyři z pěti koní špatné na nohy.
Rito, pokud byla kobylka ochotná jít pod sedlo i když pomalu, šlo o velmi lehké přichvácení a máte štěstí, že jste to chytli včas.

3.8.2017 07:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jeden odkaz
http://www.nar.wbs.cz/Laminitis.html
A fotka typického postoje zchváceného koně z výše zmíněného odkazu. většinou jde totiž o zchvácení předních kopyt. Bohužel takto stojící kůň nadměrně zatěžuje zadky, které následně onemocní taky.

3.8.2017 09:31
ustulina

XXX.XXX.22.113

sisi58 napsal(a):
Jeden odkaz
http://www.nar.wbs.cz/Laminitis.html
A fotka typického postoje zchváceného koně z výše zmíněného odkazu. většinou jde totiž o zchvácení předních kopyt. Bohužel takto stojící kůň nadměrně zatěžuje zadky, které následně onemocní taky.

Koukám, že kopírování jde majiteli webu dobře :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.8.2017 14:35

ustulina napsal(a):
Koukám, že kopírování jde majiteli webu dobře :).

Sissi často dává mně obtížně skousnutelné zdroje informacísmajlík.(nejen pro copyright)
Myslím, že není zvyklá pracovat s informacemi a ověřovat je, ale prima je, že už ty zdroje svých názorů uvádí, to je velký posun a každý se pak může stran věrohodnosti rozhodnout sám, takže klik-pašák!smajlík

zpět ad rem: nic "špatně" v odkazu ani na stránkách na letmé kouknutí nevidím, že tam má některé fotky bez uvedení, čí jsou/vzhledem k tomu, že i pitevní, tak nejspíš ne její/ a nemá uvedené zdroje- no, nemá. Ale musím říci, že na tohle zvysoka kašlou i přednášející na akademických fórech, nikoli zřídka.Asi bych to nezačínala řešit od ifaunysmajlík.

3.8.2017 14:47

FFilemona napsal(a):
Ahoj
Mám takovou otázku: Jak vypadá přichvácené kopyto?
Nejaká vlastní skušenost a péče o kopyta.
Dekuji F.

Nafoťte "svá" kopyta a fotky vložte, přidejte údaje o koni /KD, využití, věk, historie, způsob života toho koně.../.ať to není bezbřehá mlha.

FFilemona

3.8.2017 15:25
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Tak abych to trochu objasnila : chci si koupit koníka který byl v mladí přichvácen ale kopyta vypadají normálně a pohybuje se taky dobře.Otázka je jak potom s takovým koníkem zacházet. Tak třeba máte nějaké zkušenosti.
F.

3.8.2017 15:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prichvátené kopyto si ja predstavujem ako kopyto, ktoré nevyzerá ako typyická laminitídna papuča, ale sú krúžky, vyššie pätky, možno niečo viditeľné na bielej čiare.

Kôň môže aj zaujímať postoje, krívať, prešľapovať, kopytá môžu hriať a digitálne artérie pulzovať, ak si to má kto všimnúť a včas sa zasiahne, tak proste u toho, čo sa označuje ako prichvátenie nedôjde k nejakým dramatickým zmenám na kopytnej kosti, pričom ale samozrejme môže poklesnúť a/alebo rotovať, len asi závisí od stupňa.

3.8.2017 15:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sissi často dává mně obtížně skousnutelné zdroje informacísmajlík.(nejen pro copyright)
Myslím, že není zvyklá pracovat s informacemi a ověřovat je, ale prima je, že už ty zdroje svých názorů uvádí, to je velký posun a každý se pak může stran věrohodnosti rozhodnout sám, takže klik-pašák!smajlík

zpět ad rem: nic "špatně" v odkazu ani na stránkách na letmé kouknutí nevidím, že tam má některé fotky bez uvedení, čí jsou/vzhledem k tomu, že i pitevní, tak nejspíš ne její/ a nemá uvedené zdroje- no, nemá. Ale musím říci, že na tohle zvysoka kašlou i přednášející na akademických fórech, nikoli zřídka.Asi bych to nezačínala řešit od ifaunysmajlík.

Tak nevím, zda jste mě pochválila nebo sepsula.
Ale jinak, pokud budu na dotyčného koně koukat, poradím a pomohu.
Po netu mohu jen nabízet možné (i nemožné).
Já koupila koně po zchvácení z přežrání. Během 2 let práce s ním, jsme přešli z podkov na boty a následně na bosonožství.A z hliněného výběhu na náhubek a nyní se pase spolu s ostatními na louce bez omezení. V současné době má kůň potíže pouze na opravdu kamenité cestě.
Druhý kůň(kamarádky) nechodil vůbec, po 3 letech lítá jak čamrda na pastvinách i pod sedlem. Také napřed na hlíně se senem, pak náhubek, nyní bez, také na pastvině bez omezení.
Domnívám se tedy, že mohu i poradit, pokud o to někdo stojí. A to z praxe, nikoli z vyčteného.
A co vy, žofré?

FFilemona

3.8.2017 16:23
FFilemona

XXX.XXX.117.12

FFilemona napsal(a):
Tak abych to trochu objasnila : chci si koupit koníka který byl v mladí přichvácen ale kopyta vypadají normálně a pohybuje se taky dobře.Otázka je jak potom s takovým koníkem zacházet. Tak třeba máte nějaké zkušenosti.
F.

Jinak kopyta mého koníka. První 3 fota přední a další zadní.

FFilemona

3.8.2017 16:25
FFilemona

XXX.XXX.117.12

A kobylky na které jezdím.1 přední a další zadní.

FFilemona

3.8.2017 16:25
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Pro jistotu.

3.8.2017 17:32
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kopytá oboch koní sú prerastené a zanedbané, jeden horší ako druhý

3.8.2017 21:12

No, taky mě napadla nehezká kousavá poznámka ve smyslu, že jestli by se spíš nechtěla pověnovat péči svých současných koní v péči / majetku, než pořizovat dalšího... protože ta kopyta nejsou jen "jednou nechaná delší", ale potřebovali by dobrou pravidelnou péči, aby se srovnaly, zpravidelnily a mohly koníkovi začít spolehlivě sloužit...

FFilemona

3.8.2017 21:46
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Kopyta jsou focena před korekturou.

3.8.2017 21:48

Sisi58: no, já když radím ze své nevelké praxe, používám ichformu a píši:" já jsem viděla..a tak jsem udělala...a pak to vypadalo takto a tak jsem postup upravila takto a tč je to takto, mám-li vlastní fotku, dám".

Pokud linkuji odkaz, předávám něco, co není z mé osobní nevelké praxe, ale o čem si myslím, že to pro tazatele i další čtoucí má přínos, linky, které takto šířím, předem pročtu a vybírám takové, s nimiž souhlasím a souzním.

Pokud se ptáte na mou nevelkou praxi, tak jsem ji na EQ i ifauně prezentovala opakovaně, žádný tajný kostlivec ve skříni, ale nečtete a nepíšete na ta fora nijak dlouho, klidně to shrnu znovusmajlík.
Bezpodílově jsem spoluvlastnila cca 10 let 3IR koně,4. nejspíš IR nebyl, v 24/7, většinu času bez pastevního náhubku při sotvahouby využití, od jejich věku 3 po současných 23 let, jedna z nich se musí v zimním obdobíuž několik let přikrmovat, seno nestačí."U koní" jsme celá rodina, nejvíc práce nadělá manžel, nejvíc jezdí dcera-těžko říci, co jde tedy za kým, stran praxe a zásluhsmajlík.
Jedna u nás odrodila, se všemi jsme absolvovali kjorung s ohodnocením nejvyšší třídou, předvedení na parelkách, dvě kjorung vyhrály,3 ze 4 udělali i pracovní zkoušky v tahu a získali titul MODEL-ta tvrzení lze ověřit v evidenčních záznamech u daného plemene.
Neschvátili jsme, kopyta cca v cajku, u dvou "pro zajímavost" RTG- bez poklesu, bez rotace.
Taháme bez udide na stájovce, bez udidel se v zimě vozíme za koněm, vozíme se po lese bez udidel, můžeme klidně i se stíhlem, které znají a nemají problém, chování všech se za pobytu u nás sune k lepšímu /pubert se klidní a aktivně vyhledává spolupráci, kobyla se špatnou zkušeností a strachem z lidí je taky někde jinde, od nedávného začátku "pozitivky" jsou mnohem aktivnější a mají větší zájem něco společně s lidmi podnikat/. Zdraví žádného se nezhoršilo, i když u některých byla při koupi nějaká "ale", žádný z koní se na nás nešklebí a nikdo nám žádného při žádné činnosti nemusí držet, dva prodaní před 2 lety do nové rodiny fungují stejně jemně a k naprosté spokojenosti nových majitelů dosud.
Vyhráli jsme?smajlík

FFilemona:kopyta z fotek jsou silně v nepořádku, pokud vám přijdou OK, tak určitě nepoznáte, jak je na tom kdysi schvácený kůň, na kterého jste se ptala, který "na kopytech nemá nic vidět"-vy nevidíte.

Aleposň první prezentovaný kůň: krom přerostlé stěny i když fotky nejsou v projekcích vhodných pro posuzování mám podezření na prolomení kopytní stěny- horní linie stěny při pohledu z profilu není přímká, zalamuje se do ostřejšího úhlu, který je v dolní části.Příčin může být víc, i třeba přichvácení. Podle "letorostů" na kopytě vidíte, že ve čtvrtích jdou v obloučku nahoru, ne lineárně-kopytní stěna je tam vytlačená vzhůru, může tm být těsno s následky pro měkké tkáně.Patky jsou vysoké úměrně přerostlé celé stěně, kopyta nejsou pravidelná a vyvážená.

Neregistrovaný uživatel

3.8.2017 22:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dámy já vědět o koních tak deset procent co vy, tak prožívám "egomasturbaci" asi týden. Teda přiznám se, že jsem to už trochu přestal tak "papat" protože bych nedělal nic jiného než kontroloval koně jestli mu náhodou není to co psali včera na ifauně.

4.8.2017 11:13
vet.

XXX.XXX.199.63

Fotky kopyt obou koní ukazují zanedbaný stav, kopyta jsou přerostlá, nemají správný úhel a je vidět řada patologií, jako je prolomení stěny ("sukně"), nestejná délka vnitřní a vnější poloviny kopyta, podtočené patky, vytlačená korunka a vlnky na rohovině (výčet je souhrnný).
Bohužel pouze z fotek jako takových nelze stav 100% zhodnotit (i kdyby byly sebelepší, jakože tyto mají řadu nedostatků - špatný úhel focení, v trávě, chybí některé pohledy), vždy je nutné k tomu uvážit celkový stav pohybového aparátu, jestli má kůň nějaké ortopedické problémy, citlivost apod, RTG snímky, případně venogram kopyta (jako nejspolehlivější metoda určující, zdali je škára kopyta normálně krvená a tudíž zdravá).
Jak vypadá přichvácené kopyto? Stav kopyta v chronické fázi schvácení může vypadat různě. Od občasných vlnek na kopytě a rozbíhání růstových linií v patkách, drobných změn, prokrvácení nebo roztažení bílé čáry, přes oploštění chodidla, vyklenutí chodidla až po pokročilé změny kdy kopyto vypadá jako čínský střevíček...
Někdo tu dával snímek koně v akutním stádiu schvácení (postoj s váhou na pánevních končetinách) - takové kopyto nemusí mít ještě žádné nebo jen minimální příznaky, protože akutní schvácení vzniká náhle, v průběhu hodin (desítek hodin) a tudíž jsou změny uvnitř kopyta a navenek se ještě nestihly projevit. Ale to asi nebude váš případ, když říkáte, že měl koník nějaké problémy v minulosti.
Nutno dodat, že je spousta koní má prvotní příčinu problému v poruchách metabolismu nebo poruchách hormonální rovnováhy a takoví koně mají spíš pozvolný nástup problémů se zpočátku drobnými změnami, které ale jednoho dne můžou přejít do akutní formy, pokud se dostanou do situace, která jejich chronický problém náhle zvýší (např. EMS/IR kůň který se dostane na trávu, koník s Cushingovým syndromem kterému dá někdo kortikoidy apod.).

FFilemona

4.8.2017 15:39
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Ano vím že jsou kopyta zanedbana ale jelikož nejsem plnoletá tak všechno závisí na rodičích, tedy i to kdy zavolají kováře.

5.8.2017 07:38
dsj

XXX.XXX.207.141

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dámy já vědět o koních tak deset procent co vy, tak prožívám "egomasturbaci" asi týden. Teda přiznám se, že jsem to už trochu přestal tak "papat" protože bych nedělal nic jiného než kontroloval koně jestli mu náhodou není to co psali včera na ifauně.

Meifi, je dobře že nemáte důvod o těhle věcech vědět víc, protože jste je nemusel řešit a snad je nikdy ani řešit nebudete muset Myslím, že tohle nikoho moc nezajímá, dokud nemá smůlu a nemocného koně. Potom bohužel nejvíc platí "pomoz si sám a bude ti pomoženo", protože má jen dvě možnosti: koně odepsat, nebo se pokusit mu pomoci.

5.8.2017 08:00

dsj napsal(a):
Meifi, je dobře že nemáte důvod o těhle věcech vědět víc, protože jste je nemusel řešit a snad je nikdy ani řešit nebudete muset Myslím, že tohle nikoho moc nezajímá, dokud nemá smůlu a nemocného koně. Potom bohužel nejvíc platí "pomoz si sám a bude ti pomoženo", protože má jen dvě možnosti: koně odepsat, nebo se pokusit mu pomoci.

A ještě bych dodala, že prevence čehokoli je obvykle je levnější a méně bolestná než řešení problému a předem varován-lépe vyzbrojen, nicméně tele se tygra obvykle nebojí, protože je tele / chápejte jako úsloví, nikoli urážku, nicméně existuje i provozní slepota nebo vědomý přístup " Kopčem nevidí mamuta, mamut není", nic proti ničemu, svět je pestrý.

FFilemona: njn. Tak můžete zkusit sama se učit poznat, co a proč není dobře, pak to probírat s rodiči.A s dalším koněm určitě počkejte, až budete víc vědět sama a mít možnost o něm sama rozhodovat.

5.8.2017 09:11
dsj

XXX.XXX.207.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ještě bych dodala, že prevence čehokoli je obvykle je levnější a méně bolestná než řešení problému a předem varován-lépe vyzbrojen, nicméně tele se tygra obvykle nebojí, protože je tele / chápejte jako úsloví, nikoli urážku, nicméně existuje i provozní slepota nebo vědomý přístup " Kopčem nevidí mamuta, mamut není", nic proti ničemu, svět je pestrý.

FFilemona: njn. Tak můžete zkusit sama se učit poznat, co a proč není dobře, pak to probírat s rodiči.A s dalším koněm určitě počkejte, až budete víc vědět sama a mít možnost o něm sama rozhodovat.

Napsrosto souhlasím - prevence je důležitá a lepší. Dnešní doba je taková, že je spousta článků na internetu - včetně třeba těch vašich, ze kterých se dá spousta teorie dohledat a naučit, ale nedá se z nich naučit praktická aplikace - tj. pro mě ta nejdůležitější část, aplikovatelná na konkrétního koně, která podle mě jediná dokáže konkrétnímu koni pomoci.
Dnešní zákon a nulová osvěta telecí přístup od chovatelů koní bohužel přímo vyžadují a pěstují ho v nich.
Ale pravdou je, že každý majitel by měl minimálně u svého koně poznat dobrou úpravu od škodlivé a také by měl poznat nemocného a bolavého koně od zdravého.
Ale pořád to aspoň může vyfotit a zeptat se na ifauně, když už to sám nepozná, ani nemá v blízkosti nikoho kdo by mu mohl pomoci.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2017 17:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

dsj napsal(a):

Podle mě je hodně problémů způsobeno nedostatečnou kontrolou svého "miláčka".Šoupnou ho do nájemní stáje a postarejte se.Nikdo se Vám nepostará tak jako Vy sama.Kdo pozná jen malou změnu chování koně signalizující změnu? Jen ten kdo ho dobře zná.Moc se snažím předejít čemu se dá předejít.Máme tady neštěstí trpělivého pana doktora, majitele stáje a ošku super.Všichni s dlouholetou praxí.Hlavně že mají velkou dávku trpělivosti se mnou. :) No teda oška už mírně ztrácí někdy, ale tak když potřebuje vezmu jí na nákup do Kaufu a vezmu za ní odpolední službu.Což teda vlastně dělám už skoro pořád. Jinak co já se nahledal a vyptal jestli je pro koně podkova špatná a nebo né.Vy se budete smát, ale já fakt neměl páru o tom jak funguje krevní oběh u koně.Tak je jasný, že podkovy šly dolu a korektury dělá hlavně náš majitel stáje a já mu asituju.Sakra vlastně při čem já neasistuji? Takže učím se praxí a od zkušených. smajlík

PS.: Stejně tak od Vás tady..Akorát je někdy těžší to roztřídit. smajlík

FFilemona

16.8.2017 17:12
FFilemona

XXX.XXX.117.12

Tak jo
Zjistila jsem ze koníci nejsou pro mě to pravé a tak jsem je všechny prodala.
F.

Přidejte reakci

Přidat smajlík