Wolfka

XXX.XXX.36.24
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda je Fríský kůň vhodný na vytrvalostní ježdění. Nijaké stránky říkají, že ne a někde ano. Jinak se nemůžu dohledat.. Má trenérka jezdí soutěžně vytrvalostní ježdění a já bych chtěla také. Za každou odpověď děkuji
Wolfka
napsal(a):
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda je Fríský kůň vhodný na vytrvalostní ježdění. Nijaké stránky říkají, že ne a někde ano. Jinak se nemůžu dohledat.. Má trenérka jezdí soutěžně vytrvalostní ježdění a já bych chtěla také. Za každou odpověď děkuji
Má vaše trenérka na vytrvalost fríse? Doporučila vám zrovna toto plemeno?
Wolfka

XXX.XXX.36.24
Trenérka nechová zrovna Fríse, chová Arabské Plnokrevníky. Zatím jsem se jí neptala zda toto plemeno, ale Fríse miluji už od mala a myslela jsem, že by to nějak šlo.
Wolfka
napsal(a):
Trenérka nechová zrovna Fríse, chová Arabské Plnokrevníky. Zatím jsem se jí neptala zda toto plemeno, ale Fríse miluji už od mala a myslela jsem, že by to nějak šlo.
Nějak by to asi šlo, ale nestálo by to za moc
Vy zatím jezdíte u trenérky na arabech.Zaujala vás vytrvalost, ale líbí se vám frís. Tak máte možnost se rozmyslet.Buď změníte disciplínu, nebo plemeno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne, není
Accuracy

XXX.XXX.129.250
Tak jezdit na frísovi vytrvalost můžete, ale nečekala bych zázraky ve výkonnosti. Myslím, že zdravý natrénovaný kůň přejde taková eSka v podstatě bez ohledu na plemeno, akorát je třeba počítat s tím, že pravděpodobně dojedete mezi posledními, že jste přijela se zúčastnit, nikoli vyhrát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je dosť možné, že nejakú nižšiu súťaž prejdete, ale nemyslím, že fríz bude extra vytrvalé plemeno, ktoré by bolo obratné a vhodné do terénu. A je fakt veľký rozdiel bežať s koňom, čo je dobre na nohách a hltá kilometre a s koňom, ktorý 10-15km beží a potom sa mu už nechce.
Plnokrvný arab nie je jediné plemeno vhodné do vytrvalosti, v nižších súťažiach sa osvedčia aj iné plemená, či krížence araba.
Fríský kůň není vhodný pro vytrvalostní soutěže. Určitě má šanci přejít nižší soutěže, ale nikdy nebude konkurenceschopný. Nemá pro to předpoklady. Předpoklady mají arabští koně a jejich kříženci.
P.S.Trenérka určitě názorně předvede a vysvětlí všechny aspekty vytrvalostního ježdění lépe, než 100 příspěvků zde. Navíc je lépe se prvně vyjezdit a zjistit jaký typ koně mi sedí, než něco bezhlavě koupit a pak zjistit, že to vlastně není ono.
Accuracy

XXX.XXX.162.234
Tak vytrvalost hobby zvládne každý kůň, ale nechápu proč ho tím trápit.
Všichni tady oplývají názorem, že frís není pro vytrvalost vhodný, ale nikdo nenapíše proč. To, že uběhne 10-15km a pak už se mu nechce, je blbost jak vrata. Při správném tréninku s běháním rozhodně nebude mít problém.
Tohle plemeno původně tahalo na velké vzdálenosti těžké náklady a muselo ustát opravdu hodně (a z čeho by se podělal i arab) čili není problém ve vytrvalosti nebo odolnosti a síle.
Problém je v jeho přirozené mohutnosti a velkých svalech. Na to, aby svaly správně fungovaly a zbavovaly se tepla, musí srdce víc tepat, aby k nim dostalo více krve pro okysličení a odvod odpadních látek. Větší svaly produkují více tepla = srce musí víc pracovat, aby to zvládlo obhospodařovat = vyšší srdeční tep. V takové situaci to pro zadavatelku znamená, že bude muset víc chladit před veterinou a bude větší šance, že to neuchladí na povinné tepy do povinného časového limitu. Pokud zrovna nepadne na nějakou frískou extra výjimku s dokonalým uklidňováním na tepy, tak je předpoklad, že právě z tohoto důvodu koník nebude do vytrvalosti úplně to pravé ořechové - tedy do té, kde by zadavatelka opravdu chtěla závodit.
Pro ježdění pro radost, kdy vám stačí vlézt se do povinného 20min limitu a nic jiného neřešíte a chcete jen dokončit, nevidím problém, aby to frís na menší vzdálenosti (do 60km) nemohl s přehledem zvládat.
U větších vzdáleností bude opět problém se svalovou mohutností koně (viz výše) a k tomu přibude fakt, že ve chvíli vznikající únavy a z toho vyplývajícího zvýšeného obsahu kys. mléčné ve svalech (větší než 60km tréninky doma dávat nebudete, takže část závodu delšího než 60km kůň prostě logicky pojede na hranici jeho schopností), kůň už nebude schopný z tak obrovských svalů odpadní látky odvést v dostatečné a potřebné míře a tedy bude i náchylnější k myopatii a dalším svalovým problémům = větší šance na vyloučení.
Viděla jsem na závodech běhat i těžké koně, dokonce i takové, které bych označila za obezity a dokončili, jen prostě hold nebyli na čele pořadí.