Zdravím,
jak krmíte koníky cukrovarskými řízky, s čím je kombinujete a v jakém množství? Mám 9ti letého ang. plnokrevníka, přes den pastva, na noc box se senem, momentálně krmíme granulemi Energys Relax ke kterým dostává řepkový olej. Potřebuje nabrat svaly a celkově přibrat. Pravidelně pracuje. Dostala jsem doporučení na cukrovarské řízky, ale chci se dovědět víc, hlavně jak krmit. Předem děkuji.
Musicek
napsal(a):
Zdravím,
jak krmíte koníky cukrovarskými řízky, s čím je kombinujete a v jakém množství? Mám 9ti letého ang. plnokrevníka, přes den pastva, na noc box se senem, momentálně krmíme granulemi Energys Relax ke kterým dostává řepkový olej. Potřebuje nabrat svaly a celkově přibrat. Pravidelně pracuje. Dostala jsem doporučení na cukrovarské řízky, ale chci se dovědět víc, hlavně jak krmit. Předem děkuji.
Najděte si výživáře a nechte si spočítat krmnou dávku, takové přidávání něčeho k něčenu může způsobit značné problémy.
makki
napsal(a):
Řízky jsou jako náhrada objemu krmení, ale na přibrání není. relaxy taky nejsou žádná bomba, zvolte něco kvalitnějšího.
Přesně.
Zkusila jsem taky něco s něčím, neb se to jevilo jako dobrý nápad. Nebyl. Kobyla začala hubnout a já se pokorně vrátila ke kvalitnímu krmení.
Nejsem prostě taková borka, abych kobyle sestavila KD z jednotlivých komponentů.
Buď kupte granule nebo mysli přímo od výrobce (a že je z čeho vybírat) nebo se obraťte na odborníka. Váš kůň tím jen získá. Obzvlášť teď, před zimou.
liva
napsal(a):
Než přidávat k nekvalitním granulím nějaké pofidérní doplňky, je lepší krmit krmit kvalitní granule...
Beru jako samozřejmost, že má kůň dostatek kvalitního sena, v pořádku zuby a je kvalitně odčervený...
Já nepsala, že bych na sto procent chtěla dále krmit Ralaxy, jen je koník měl i předtím tak jsem s nimi pokračovala a jen přidala olej. Odčervujeme pravidelně, zuby v pořádku, kvalitní seno taky. Akorát jsme si ho hubeného už přivezli a i při pravidelné práci ne a ne nabrat :) tak jsem se chtěla zeptat ostatních, kteří s tímto mají zkušenosti :).
Musicek
napsal(a):
Já nepsala, že bych na sto procent chtěla dále krmit Ralaxy, jen je koník měl i předtím tak jsem s nimi pokračovala a jen přidala olej. Odčervujeme pravidelně, zuby v pořádku, kvalitní seno taky. Akorát jsme si ho hubeného už přivezli a i při pravidelné práci ne a ne nabrat :) tak jsem se chtěla zeptat ostatních, kteří s tímto mají zkušenosti :).
Odčervujete pravidelně na základě koprologie a nebo to, co si myslíte?
Musicek
napsal(a):
Ajaj Můžu se zeptat čím krmíte koníka teď?
Koník už je v zasloženém důchodu (je mu 20 let), krmím mačkaný oves a ječmen (3:1) a lněné semínko. V zimě přidávám trochu musli Nova Equi Herba (je lehce dušný).
Také máme kobylku (A1/1,12 let, rekreačně ježděná), která je hůře krmitelná a vybíravá. Po letech jsme se dostali na tuto směs (po konzultacích s krmivářem):
oves, ječmen, otruby, granule Fink lehká zátěž, musli Nova Equi Muscle, lněné semínko.
Vše v malém množství v poměru 2:2:1:1:1
Také se nám osvědčilo krmit seno vícekrát denně (alespoň 4x) - nové seno = impuls ke žraní.
Koně máme v režimu box/výběh, v létě přes noc venku.
První foto valach, druhé foto klisna.
Vypadá to, že tu nikdo řízky nekrmí. My ano, už skoro 15 let. Krmíme s nimi cca 20 koní / od odstávčete po seniory/ výživný stav koní je více než dobrý. Z 30ti koní kteří tím byly v průběhu let krmeni měl alergickou reakci jeden - osypal se. /ale jestli to bylo z řízků nevíme jistě. Ráno posnídal a odpoledne se vrátil z pastvy osypaný/.
Já bych se je tedy do krmné dávky zařadit nebála. Relaxky bych postupně dávat přestala.
A co k nim? /mrkněte na stránky anima, je tam popsáno co k nim a proč/. Paní Bergerová je proti krmení obilí, ale u ostatních krmiv se dočtete, co je třeba doplnit, aby to mohlo správně fungovat.
A1/1 u nás řízky, slaďák, Nova Equi Muscle, slunešnice nebo olej.
Různým koním k řízkům dále dáváme: sladový květ, otruby / některým koním až zase tak moc nechutnají a slaďák a trocha otrub jim to i dochutí/, máčený celý ječmen, senné granule, soja ex., karob, mrkev, celou slunečnici - neloupaná semínka, dýňová semínka, pivovarské kvasnice, vojtěškové granule, corn flakes, ostropestřec, lněné semínko, goja, echinacea, minerálka, sušené kopřivy…je spousta přísad a doplňků, ze kterých můžete vybírat.
V průběhu roku některé přísady vyřazujeme a naopak jiné na určité období do jídelníčku zařadíme.
Řepné řízky mají hodně železa, jodu, lysinu, vápníku a v menší míře i dalších minerálů, vhodné k nabrání objemu podle mě jsou. Jsou ale chudé na tuky a bílkoviny, které je třeba dalším krmením do krmné dávky doplnit. Nebránila bych se ani rýžovým otrubám…
Müsli /už namíchané/ většině našich koní nedáváme, protože po přečtení složení je tam vždy několik ingrediencí, které bych danému koni z nějakého důvodu dávat nechtěla…
Ale všechno nové krmení které pro svého koně vyberete / nejlépe s pomocí výživáře/ začleňujte do krmné dávky velmi pomalu
Pokud Vás zajímá, co vše vašemu koni chybí, pak nechte udělat krve a budete vědět, na co se zaměřit co chybí, co přebývá…
Koprolka stojí asi 100, - a určitě se vyplatí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale krmí, ale úplně jiný typ koně a s jiným cílem než zadavatelka.
Krmím řízky fjordkoulím, protože tam potřebuji stravitelnou vlákninu s minimem "rychlého" cukru, buď k zamíchání minerálky, nebo jako přídavek k adlibitnímu senu u 23leté fjordkoules využitím sotvahouby.Tam pak přidávám i olej jako "pomalou energii" a trochu nemelasovaných Spillers a vojtěšky.
A věděla jsem o převisu vápníku v té KD...mírný převis nepovažuji za problém, ale už je to vidět v krvi, takže řízky půjdou pryč nebo minimalizovat a budu kombinovat vojtěšku se spillers a olejem a přikoupila jsme hořčík.
Zadavatelce bych doporučila dát sem foto koně, udělat koprologii a zvážit lehkou pláštěnku na noc nebo při nepřízni počasí, napsat, jak přesně kůň pracuje a k čemu je trénován / už aby bylo jasné, jak moc budou vadit střeva plná vlákniny/, jakou má kůň minerálku a kolik kg toho sena za den/noc/ sežere opravdu..
Zadavatelka chce vykrmit a nasvalit pracujícího plňáska-tam bych zrovna pro řízky neviděla důvod, ona nepíše, že by se bála ovsa, takže já bych přidala jádro v užším slova smyslu, třeba ten oves, kvalitní jaderné musli-pak záleží na obsau proteinu, jestli a co k němu...a olej klidně taky.
Animo bohužel neberu jako zdroj věrohodných informací, úplně nejvíc bych zadavatelce, u které odhaduji zatím malé znalosti o sestavování KD, aby si jednorázově zaplatila dotaz zde:
http://krmeni-koni.cz/
nebo zkusila nabrat nějaké informace zde:
http://krmeni-koni.cz/novy-ebook-krmeni-koni/
nebo zde:http://www.equichannel.cz/rozhovor-s-mvdr-becvarovou-jak-spravne-krmit-kone
nebo zde:http://www.equichannel.cz/krmeni-koni-v-zime-iii
+ linky pod články od stejných autorek
nebo bych poprosila zadarmo o radu, která ještě nezazněla, ing Mechovou v Poradně EQ / pokud to nespěchá, protože to taky může být za rok/
http://www.equichannel.cz/prikrmovat-sportovniho-kone-na-pastvine.
A určitě bych u plňase věnovala hodně pozornosti jeho psychickému stavu ve stádě i při práci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moyda
napsal(a):
Tak já taky krmím řízky a dostihákům a nejsem sama kdo takto krmí . Jestli má koník dost práce nebála bych se mu dát do řízků oves a nějaké kvalitní granule, třeba Gain nebo spillers vařený len, s ním zbaští řízky i samotný.
Nemám žadné zkušenosti s krmením dostiháků ani plňasů. Odrážím se od toho, co zadavatelka chce vylepšit a ještě nevím, jak ten kůň pracuje a jestli má nějakou minerálku.
Dala bych mu lehce stravitelnou energii a protein bez přílišného zvýšení objemu tráveniny ve střevech a s ohledem na poměry vápníku a fosforu a s ohledem na riziko vředů, tj odvážila seno a event.navýšila a pak přidala oves nebo oves s vojtěškou a klidně semínko nebo olej, pokud nechce míchat, tak hotové směsi tohoto v granuli.
Ale určitě jde udělat dobrou směs i s použitím řízků nebo ještě tyto přidávat.