Bolest zad po ježdění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2017 15:38
lodenka333

XXX.XXX.166.218

Ahoj, zajímá mě jestli máte někdo stejný problém a čím vzniká - bolí mě po vyjížďce záda. Vím co dělat aby neboleli - plavat, cvičit. Spíš by mě zajímalo jestli jízda na koni je opravdu příčina a dá se tomu nějak zabránit, třeba něco dělám špatně.

O co jde - jezdím od malička, tak do loňska spíš sporadicky ( práce, škola, stěhování...). Poslední půl roku jezdím několikrát týdně - převážně do terénu. Na různých koních, v různých sedlech, intenzivní se všemi chody, tak do dvou hodin. Nosím vestu, helmu. Napadla mě ta vesta, ale myslím že předtím to bylo to stejné. Mám hyperlordozu v oblasti bederní páteře, mám tendenci se tam prohybat ale davam si pozor. Je mi 27, takže ještě žádná stařešina, bez úrazu. Vždy a hned po sesednuti mě bolí v oblasti beder, někdy lopatek. Každý den se starám o koně - 11 boxů vykydat, nastlat... Jednostranná zátěž po které mě taky bolí, ale přejde to a než jdu jezdit, třeba odpoledne, žádné bolesti nemám.

Zajímá mě co může být špatně - sed? Neuvolnena? Na jízdárně jsem málokdy, neskacu, jezdim slušně ( na rekre jezdce), pracovní klus minimálně. Může to být tím, že je jsem najednou a naráz začala jezdit? Předchozích pět let jsem prakticky nejezdila, teď jsem na koni skoro každý den. Že by nepoužívané svaly bolely, časem posílí a bolet přestanou? Díky za postřehy smajlík.

8.9.2017 16:20
Rita R

XXX.XXX.69.197

Mám lehkou skoliozu, páteř vyhnutou doleva (kdo o tom neví, nepozná to). To pobolívání zad také mívám a v mém případě za to může špatný sed vlivem nevhodného sedla (pro mě, koníkovi sedělo výborně). Když jsem jezdila na jízdárně, střídala jsem hodně koní s různými sedly. V některých sedlech si tělo asi muselo ty nedostatky nějak kompenzovat, takže i když jsem se snažila sedět předpisově, bolest prostě přišla. Potom, když jsem přestala koně střídat a jezdila ve vyhovujícím sedle, byl klid. Ty vyhovující v mém případě byly hlavně měkčí sedla drezurního typu a kvalitní pady :).

8.9.2017 17:20
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Myslím, že to může být ježděním po dlouhé době, prošla jsem si něčím podobným... Po roční pauze trvala bolest po ježdění (lehké vyjížďky) cca měsíc.
Také to může být neuvolněností v sedle, já si pomáhám tak, že si sedam více dopředu a dosedám více na zadek, abych méně prohýbala bedra.
Bolest lopatek bude spíš od kydání, alesoň u mě bylo.

Nanny

8.9.2017 18:50
Nanny

XXX.XXX.8.40

Měla jsem kdysi pronajatého koně, na kterého měla majitelka turistické sedlo. Koni možná sedělo, ale já si v něm užila opravdu spoustu nepříjemných chvilek, bylo tvrdé a nepohodlné a po pár měsících mě v něm začaly nesnesitelně bolet záda. Pořídila jsem si pad a jezdila bez sedla, bolesti přestaly, ale nakonec jsem stejně šla jinam, dlouhodobě jezdit jenom bez sedla nešlo. Takže za mě to bylo jednoznačně sedlem, od té doby už se mi to nevrátilo. Teď mám koně s kvalitním drezurním sedlem a ani po několika hodinách v sedle mě nic nebolí.

8.9.2017 19:49
lodenka333

XXX.XXX.128.38

L.A.S. napsal(a):
Myslím, že to může být ježděním po dlouhé době, prošla jsem si něčím podobným... Po roční pauze trvala bolest po ježdění (lehké vyjížďky) cca měsíc.
Také to může být neuvolněností v sedle, já si pomáhám tak, že si sedam více dopředu a dosedám více na zadek, abych méně prohýbala bedra.
Bolest lopatek bude spíš od kydání, alesoň u mě bylo.

Děkuji za příspěvky.

A na ty bolesti mezi lopatkami- cvičila jste nebo plavala? Něco co by ulevilo. Ja vim že to není ideální ale vykydat se musí. S tím poposedanim na zadek dělám přesně jak říkáte, taky si občas poposednu. Tak uvidím jestli se to zlepší nebo budu muset něco vymyslet.

11.9.2017 07:55
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

lodenka333 napsal(a):
Děkuji za příspěvky.

A na ty bolesti mezi lopatkami- cvičila jste nebo plavala? Něco co by ulevilo. Ja vim že to není ideální ale vykydat se musí. S tím poposedanim na zadek dělám přesně jak říkáte, taky si občas poposednu. Tak uvidím jestli se to zlepší nebo budu muset něco vymyslet.

Na cvičení ani plavání nebyl čas... Dávejte pozor, ať se u kydání nehrbíte... Trochu pomáhal kaštanový gel.
Měla byste se trochu šetřit, ale to určitě víte...
Ať Vám koně jdou a záda nebolí

12.9.2017 20:24
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Záleží, v jakém sedle sedíte, jaké má kůň chody a jak tam sedíte.
Ženy obecně sedí víc kvůli pánvi "na zadku", to vede k namáhání v oblasti L/S páteře a SI kloubů. Čím nepohodlnější kůň, stačí i více křivý, nebo vám nesedící sedlo, tím větší přetěžování svalových skupin. Pozoruju to dobře na sobě, pokud je kůň ztuhlý, tak zpočátku v klusu i cvalu mě bolí SI kloub a zároveň přetěžuju i svaly pod lopatkou. Jednostranná práce tomu moc nepomůže.

Zašla bych na neurologii.

Jinak k tomu posezu:
https://www.youtube.com/watch?v=YOhFhn1nPKY&t.

14.9.2017 10:44
ryzáček

XXX.XXX.168.88

Může to být sedlem, zatuhlostí, jednostrannou prací (kydání), ale také horším sedem. Prvně bych zkusila nějakou masáž, fyzioterapii nebo něco, kde vás odblokují, uvolní, následně třeba hodinu - dvě pod trenérem, ať se ujistíte, že máte dobrý sed, můžete třeba zatěžovat jednu stranu více, být prohlá právě v bederní oblasti. Kamarádku také bolela záda, bylo to sedlem, koupila si gelový potah (sice za 2.000...), ale pomohl jí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík