Konečně jsem se dočkala termínu svojí svatby : ) A mám nějakou představu o obřadu a následném focení apod. Ráda bych jela na některém ze svých koní v dámském sedle. Žádný z našich koní dámské sedlo na sobě neměl a ani já v něm nikdy neseděla.. Chci tedy požádat o radu.. Je lepší do dámského sedla investovat a nechat jej vyrobit na míru s tím, že bude jen na tuto jednu akci a následně je prodám nebo budu půjčovat (neplánuji víc v tomto sedle jezdit). Vidím v tom výhodu toho, že si kůň i já můžeme na sedlo zvyknout.. Nebo to není tak strašná změna, jak se zdá a někde si je jen vypůjčit (jednou na zkoušku a pak rovnou na obřad)? Chtěla bych v něm i cválat a mám celkem obavy, jestli se v sedle udržím a co na ně bude říkat kůň a jestli ho vůbec dokážu ovládat (žádný z koní není magor, ale přeci jen bych se nerada rozpleskla ve svatebních šatech)..?
Máte s tím někdo zkušenosti? Moc děkuji za jakoukoli radu.
Kondola
napsal(a):
Konečně jsem se dočkala termínu svojí svatby : ) A mám nějakou představu o obřadu a následném focení apod. Ráda bych jela na některém ze svých koní v dámském sedle. Žádný z našich koní dámské sedlo na sobě neměl a ani já v něm nikdy neseděla.. Chci tedy požádat o radu.. Je lepší do dámského sedla investovat a nechat jej vyrobit na míru s tím, že bude jen na tuto jednu akci a následně je prodám nebo budu půjčovat (neplánuji víc v tomto sedle jezdit). Vidím v tom výhodu toho, že si kůň i já můžeme na sedlo zvyknout.. Nebo to není tak strašná změna, jak se zdá a někde si je jen vypůjčit (jednou na zkoušku a pak rovnou na obřad)? Chtěla bych v něm i cválat a mám celkem obavy, jestli se v sedle udržím a co na ně bude říkat kůň a jestli ho vůbec dokážu ovládat (žádný z koní není magor, ale přeci jen bych se nerada rozpleskla ve svatebních šatech)..?
Máte s tím někdo zkušenosti? Moc děkuji za jakoukoli radu.
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/77375160/Zapujceni-damskeho-sedla.php.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tony, tak si vybere prostě takové šaty, které na koni jet umožní, to není takový problém..
Já se s tím nematlala, na svou svatbu jsem taky (manžel netušil - vzpomíná na to dodnes.. ) přijela na koni a jela jsem na obyč.sedle v dámském sedu. Nechala jsem se vést pro větší bezpečnost. Půjčování dám.sedla mě vlastně vůbec nenapadlo :)
Každopádně pokud plánujete se vší parádou se tam prohánět i ve cvalu, tak rozumím, že půjčení dám.sedla je jediné možné řešení. Kupování sedla pro Vás pouze pro tuto příležitost mi přijde jako plýtvání penězi (i tak jich padne na oslavu jistě dost a dost ) - může se pak stát, že ho budete těžko prodávat...
Přeji krásné zážitky!
careta2
napsal(a):
Je to straně jednoduché. Stačí kontaktovat nejbližší majitelku dámského sedla a poradit se s ní. Odkud jste?
Takže myslíte, že si na to sedlo brzy zvyknu? A jak ho zvládají koně, není potřeba je nějak "přeučit"? :)
Určitě bych si sedlo půjčila klidně i několikrát, ale opravdu bych ráda i cválala a nevím nevím, mám z toho docela obavy.. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tony, tak si vybere prostě takové šaty, které na koni jet umožní, to není takový problém..
Já se s tím nematlala, na svou svatbu jsem taky (manžel netušil - vzpomíná na to dodnes.. ) přijela na koni a jela jsem na obyč.sedle v dámském sedu. Nechala jsem se vést pro větší bezpečnost. Půjčování dám.sedla mě vlastně vůbec nenapadlo :)
Každopádně pokud plánujete se vší parádou se tam prohánět i ve cvalu, tak rozumím, že půjčení dám.sedla je jediné možné řešení. Kupování sedla pro Vás pouze pro tuto příležitost mi přijde jako plýtvání penězi (i tak jich padne na oslavu jistě dost a dost ) - může se pak stát, že ho budete těžko prodávat...
Přeji krásné zážitky!
Děkuji za zkušenost. Když to nepůjde, tak hold budu muset obkročmo, i když sesedání nebude asi tak elegantní jako z dámského
lenacia
napsal(a):
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/77375160/Zapujceni-damskeho-sedla.php.
Na tento inzerát jsem se již dívala, ale je to od nás relativně hodně daleko, rozhodím sítě po známých a snad se někdo ochotný půjčit dám. sedlo v okolí najde :).
Kondola
napsal(a):
Takže myslíte, že si na to sedlo brzy zvyknu? A jak ho zvládají koně, není potřeba je nějak "přeučit"? :)
Určitě bych si sedlo půjčila klidně i několikrát, ale opravdu bych ráda i cválala a nevím nevím, mám z toho docela obavy.. :).
Ono ve většině případů zvyk není problém ani pro koně ani pro jezdce. Kupovat si vlastní kvůli jedné akci je vyhazování peněz - tohle sedlo je z té vyšší cenové kategorie. Když napíšete lokalitu, tak klidně doporučím na koho se obrátit
careta2
napsal(a):
Ono ve většině případů zvyk není problém ani pro koně ani pro jezdce. Kupovat si vlastní kvůli jedné akci je vyhazování peněz - tohle sedlo je z té vyšší cenové kategorie. Když napíšete lokalitu, tak klidně doporučím na koho se obrátit
Moc děkuji, lokalita tak Jihlavsko, Třebíčsko, Znojemsko.. Vysočina : ).
Počítej s tím, že obě nohy budeš mít na jedné straně - takže bude dobré připravit koně na to, že na té druhé ho budeš ovládat asi tušírkou. Sednout si do dámského sedu můžeš i v normálním sedle a zkusit si tak, jak kůň bude reagovat. Doporučuju mít to už na svatbu aspoň trochu naučené - přece jen na svatbě bude ruch, cizí lidi, ty budeš nervózní, aby Ti neponičil šaty atd.. takže zkoušet s ním přímo tam něco úplně nového by nemuselo dopadnout moc dobře.
Kondola
napsal(a):
Moc děkuji, lokalita tak Jihlavsko, Třebíčsko, Znojemsko.. Vysočina : ).
No na Vysočině nevím, ale možná už má sedlo Zuzana Procházková. Zkuste ji kontaktovat na FB https://www.facebook.com/zuzana.prochazkova.587?fref=ts. Kdyby ne, tak třeba poradí. Jinak všechny dámy co znám jsou už z dál. Já například na Bučovicku.
A z mé vlastní zkušenosti většina koní nohy/tušírku vůbec neřeší.
pesik

XXX.XXX.248.194
Jak už psala výš samik, pro koně nebude nejspíš největší problém sedlo (pokud není ech cíťa), ale to že na jedné straně musíte pomůcky noho nahradit tušírkou, a jiné je samozřejmě taky rozložení váhy v sedle, a pomůcky sedem.
Ale jak už taky bylo sáno, to můžete zkusit nacvičit i v normálním sedle, v kroku a klusu určitě, a normální kůň myslím brzy pochopí
Tak všem moc děkuju Určitě si prvně sedlo zkusím vypůjčit a zkusit a podle reakce koně a mé (ne)šikovnosti se rozhodneme dál.
Mám to naplánované tak, že v ideálním případě si docválám k oltáři (svatba bude na louce přímo nad našimi ohradami, takže pro koně naprosto známé prostředí). V horším případě pojedu v normálním sedle obkročmo, jen to seskakování nebude tak elegantní. A v nejhorším případě mě tam doveze kočár, který pak bude nás oba odvážet odtud pod kopec, kde bude svatební stan, hostina a oslava