Prosím, zkušení kolegové, pomozte úplnému neznalci westernových sedel poznat, zda sedí sedlo koni. V anglických sedlech nemám problém posoudit, zda sedlo sedí tak, jak má, ale u westernu jsem v pytli. Dokonce jsem v něm v životě jela asi tak dvakrát. Koupě nového koně mě postavila před problém, koník je velký chladnokrevník, kulatá záda, žádný kohoutek, typ "stůl" či "naftový barel". Nehrozí na něj napasovat anglické sedlo a já začínám uvažovat o westernu. Čím se tedy řídit u west. sedla při posuzování padnoucího sedla? Na typu sedla mi nezáleží, chci ho na courání venku, nepotřebuji žádné extra vychtávky :)
Děkuji.
K tomu se mi chce jen napsat "tak to hodně štěstí", jelikož já i po dvaceti letech u koní a vlastnění desítek a desítek sedel kolikrát tápu, v čem může být zakopaný pes.
Nicméně asi ve zkratce a dost zjednodušeně co řeším já:
1) sedlo zkouším vždy bez podsedlové deky, musí být nasedlané správně (tj. nesedí tolik vpředu jako anglie, pevná kostra sedla nemá zasahovat do prostoru lopatky, podbřišník na dlaň od přední nohy)
2) jako první pohledem zepředu zkontroluju zaúhlení, jestli koně přední komora netlačí (jestli není víc nebo míň otevřená než kůň potřebuje - v obou dvou případech by to koně tlačilo), dívám se, jestli sedlo nesedí na páteři (kvalitní westernová sedla mají vždy slušný páteřní kanál takže to jsem ještě neviděla)
3) sedlo by nemělo být příliš dlouhé, ideálně max. na pěst od kyčelního kloubu
4) sedlo nesmí vzadu odstávat, toto se nejlépe zjistí po dotažení sedla. Kolikrát pokud sedlo leží volně tak vše vypadá ok, ale po dotažení podbřišáku se vzadu přizvedne (to může třeba znamenat, že je vpředu široké)
5) pokud na první pohled vše vypadá dobře, tak dám deku a jdu jezdit. Při nasedání se nesmí přetáčet
6) při jízdě je důležité především to, jak se cítí i jezdec, takže se zaměřím i na to, jestli nemá zavěšené třmeny příliš vpředu a netáhne mi to nohy dopředu (pokud to zrovna není reining, který má závěsy trochu více předu); nenutí mě předklánět se apod. Pokud vím, že budu jezdit jen ven na rekreačku, tak si nekoupím sedlo bez měkčenného posedlí, pokud nechci abych se domů část cesty vracela pěšky s bolavým zadkem; taky si nekoupím sedlo s mělkým posedlím, ale spíše s hlubším, abych se necítila jak na odstřelovací plošině. Naopak pokud budu chtít sedlo do intenzivního sportu (což asi není váš případ), tak budu spíše chtít kontaktnější sedlo bez měkčenného posedlí
7) po odsedlání by neměly být zježené chlupy a opocení by mělo být souměrné z obou stran. Ideálně bez suchých skvrn (pouze popř. suché místo na páteři), ale toto jsem v praxi nikdy nezažila, vždy se setkávám alespoň se suchými fleky za lopatkami. Každopádně na lopatce by flek být nikdy neměl. Tuhle problematiku má zpracovanou Milan nepustil - sedlářství Westman na svém FB profilu.
Tohle je fakt jen tak hodně orientačně a ideálně radím si přizvat kvalitního fyzioterapeuta na posouzení. Záměrně nepíšu sedláře, protože jsem se už Xkrát setkala s tím, že ani spousta (a to kolikrát i z těch kvalitnějších) sedlářů si sama neví rady a střílí od pasu. A nezřídka i sedlo na míru dostanete s tím, že koni moc dobře nesedí (pokud nejste úplný laik a dokážete to poznat).
Moc děkuji, velmi výstižné a i já, west, jelito, jsem pochopila základ. Zkusím na koně hodit sedla svých stájových kolegů, pro pocvičení oka a pak budu hledat a hledat a hledat... :D
Kdyby koník nebyl takový mamut, tak bych věděla po čem v anglii sáhnout, měla jsem už podobného koně a tam mu seděl Euroriding Topaz, ale tohle zvíře je ještě větší a ještě stolovitější a komora 18cm bude malá :(.
Tak to přeji hodně štěstí, protože na tento typ hřbetu se sedlo shání velmi špatně, většinou to končí sedlem na zakázku, nebo bezkostrovým westernem. Jak už tu bylo uvedeno, koukněte na FB sedlářství Westman, zalistujte ve starších fotkách a tam najdete hodně užitečných informací i způsobu, jak padnoucí sedlo vyhodnotit.
Děkuji za tip, kouknu tam. O Bezkostrovém jsem uvažovala, ale tak trochu tomuto typu sedla nedůvěřuji, třeba zbytečně, ale myslím si, že jedním z úkolů sedla je rozkládat váhu jezdce a to bezkostrové sedlo prostě technicky dělat nemůže. Samozřejmě sedlo na míru by bylo fajn, ale najít sedláře, který ho dokáže udělat, to je taky náročné.