kleer

XXX.XXX.192.244
1. Přecházeli jste z pastevního ustájení na box ? Jak to koně zmákli ? Mám trochu obavy z kolik.
2. Jak z pastevního výběhu kde byli koně nonstop udělat co nejdříve pastvu ? Nějaké typy nebo postřehy ?
3. Jak je to s ovocnými stromy a vrtání ilozálorů do nich ?
4. čím krmite březí kobylu ( březí, poté pod hříbětem, v době odstavu. ( tato otázka je pro zajimavost jen protože jsem se setkala s názorem, že otruby jsou nevhodné pro kobyli v dobe kojení, jiná chovatelka mi to doporucovala)
5. přidáváte v dobe podzimu / zimě bylinky ? popřípadě jaky?
6. Jak jste zmákli odstav když kobyla i hříbě zůstavájí ve stáji a nikam se nepřeváží ?
PS: omlouvám se za češtinu a za možná divné otázky...
1. z pastevního na box jsem nikdy nepřecházela, ale občas musím dát nemocného koně do boxu a nikdy s tím neměli problémy - jen jedna kobyla to nedává psychicky.
2. zorat a zasít a nechat narůst do léta - ale nevím, jestli letos už není pozdě.
3. nikdy bych do živého stromu nevrtala
4. co se otrub týká, tak ty nekrmím vůbec, protože je těžké je doladit se zbytkem KD, ale bývají v hotových směsích, které by měly být vyvážené. Krmení chovných klisen a hříbátek je trochu složitější zábava, nejlépe si o tom něco přečíst nebo si nechat udělat KD na míru od krmiváře - dost se to liší podle krmitelnosti, práce, plemene.
5. bylinky nepřidávám, mají jich na pastvině dost a když mají na vyjížďce chuť něco netrávovatého ožírat, tak jim to dovolím, ale kdybych je měla na kulturní pastvině, tak bych o tom uvažovala.
6. Při boxovém ustájení jsem odstavovala postupně - prckové na noc chodili do extra boxu a do výběhu k mámám, a vždycky nakonec odjížděli na hříbárnu, odchovávat mlaďase napůl v boxe mi přijde jako zdravotní riziko.
Teď mám koně 24/7 a prcky nemusím odvážet pryč - hřebeček byl zavřený v boxe 4 týdny, ve vedlejším boxe měl kámoše a potom oba putovali mezi kluky přes kopec, předtím jsem si ověřila, jestli si už s mámou neodpovídají na volání - mají se na doslech a nerada bych, aby to vzal přes ohrady, kdyby uslyšel máti. Kobylku bych vrátila ke kobylám, po zasušení matky.
1. Nikdy bych zpátky do ustájení do boxu nešla, ale když mají koně nějaký zdrav. problém, tak se hold do stáje zavřou a když mají dost sena, tak nemají nejmenší problém. A i mladí koně, kteří se narodili a vyrůstali na pastvě neměli se zavřením na několik dní problém, horší bylo, když se pak dostali do otevřeného prostoru.. Pokud kůň není vymagořenej pokaženej blázen, tak nebude mít problém.
2. Výběh.. Myšleno ve smyslu, že je to pidi prostor, který koně totálně vydupali? Pak zorat, zaset a nechat vyrůst. Jinak my máme koně non-stop celoročně v pastvině taky, ale nikdy nevydupali (15 ha na 12 koní), jen menší místa kolem vody nebo sena..
3. Vrtání do živých stromů a připevnění do nich izolátory považuji za maximální prasárnu. Laminátové sloupky nebo dřevěné sloupky poslouží velice dobře pro tento účel.
4. Těžko odpovědět takto globálně.. My přidáváme pouze oves a ječmen, nic víc. Jinak mají pořád přístup k minerálnímu lizu a obyč. solnému lizu. Samozřejmě dostatek sena, vody, příp. trávy, když je sezona. Po porodu se krmení moc nemění, většinou stačí bohatá pastvina, pokud ale ještě pastva není, tak kvalitní seno + oves s ječmenem.
5. Ad 4. - jen minerální liz + pastva
6. U nás jednou kobylka od matky pila do 3 let, kdy se prodala. Jinak buď odstaví sama kobyla nebo se dají do oddělených pevných ohrad s el. ohradníkem, jinak hříbáci zvládají pít i přes ohradu, příp. se oddělí úplně, aby na sebe ani neviděli (v ohradách), ale na doslech jsou pořád. První cca 2 týdny jsou horší, ale rychle si zvyknou, vždycky mají hříbata v ohradě nějakého "nestárnoucího" strejdu na hraní a špatnosti :-D.