Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

bodlinka1

22.9.2017 10:44
bodlinka1

XXX.XXX.94.26

Dobrý den, sušíte koním šípky? má s tím někdo šatné zkušenosti? mužeme sušit v troubě ? děkuuji.

22.9.2017 10:46
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ano, ano ano smajlík

22.9.2017 10:55
ameed

XXX.XXX.248.64

A papají to?Sem ještě neslyšela, to zkusím taky:).

22.9.2017 12:06
spajzka

XXX.XXX.11.171

Suším a žerou to normálně z ruky jako pamlsek. Ale dávám jim to normálně do šrotu spolu ze sušenýma kopřivama a ostropestřec.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2017 13:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dělala jsem to, ale předpokládám, že v reálu to nemá žádný efekt, protože toho nikdy neskrmíte tak hodně, aby to mohlo mít příznivý dopad na organismus...

To je stené jako s brusinkama - pokud by je člověk baštil v jejich přírodní podobě, musel by sníst denně x kelímků, aby dostal do sebe dostatek prospěšných látek, aby to mělo nějaký efekt. Takže přicházejí na řadu výtažky... stejně jako u toho "C"éčka z šípků... ale třeba mi to tady nějaký odborník vyvrátí..

22.9.2017 13:18
pbruncla

XXX.XXX.171.240

Naši koníci mají na pastvině samoobsluhu a šípky obírají rovnou z keřů...

22.9.2017 13:59
kallisto

XXX.XXX.157.94

Přesně tak, můj valach taky stojí u keře a zobe si čerstvé šípky sám.

22.9.2017 20:46
canka

XXX.XXX.35.233

Ja pridavam vzdy cerstve, samozrejme v obdobi rustu.Odstranim stopku, vyndam vnitrek (ty chloupky a jaderka) a pokrajim na malicke kousky do krmeni..

22.9.2017 21:11
Terven

XXX.XXX.110.147

canka napsal(a):
Ja pridavam vzdy cerstve, samozrejme v obdobi rustu.Odstranim stopku, vyndam vnitrek (ty chloupky a jaderka) a pokrajim na malicke kousky do krmeni..

To vás teda obdivuju...kolik jich zvládnete takto vykuchat a naporcovat?
Momentálně je sezóna, tak dávám celé, kobyla to miluje jako pamlsky. Vždycky jí nějaké natrhám během venčení psa, odhadem tak půl kelímku od jogurtu denně.
K sušení jsem se ještě nedokopala, během roku občas kupuju sušené oplodí u nás v bylinné lékárně, dávkuju něco kolem 50 g na den, teď už spíš od oka.

Neregistrovaný uživatel

22.9.2017 21:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to musím vyzkoušet ty šípky. smajlík Meloun jim teda taky "jede" ovšem malý problém je, že strašně "bryndá".To musím vždycky jí dát kousnout a pryč, protože mi ho vyždíme na hlavu skoro pokaždé. smajlík A ty šípky můžou celé? smajlík

22.9.2017 22:03
canka

XXX.XXX.35.233

Terven napsal(a):
To vás teda obdivuju...kolik jich zvládnete takto vykuchat a naporcovat?
Momentálně je sezóna, tak dávám celé, kobyla to miluje jako pamlsky. Vždycky jí nějaké natrhám během venčení psa, odhadem tak půl kelímku od jogurtu denně.
K sušení jsem se ještě nedokopala, během roku občas kupuju sušené oplodí u nás v bylinné lékárně, dávkuju něco kolem 50 g na den, teď už spíš od oka.

Nemyslete si, že dělám bůh ví jaké množství, bolí z toho ruce jak čert . Doporučuje se dávat 30 - 50 g sušeného plodu, já dávám plnou hrst čerstvého. Vážila jsem to doma a vychází to plus mínus na 45-55 g. Když kvůli práci nestíhám, dávám i trochu méně. Ale mám už svůj systém, tak se to dá - uříznout šťopku, přepůlit na půl, každou půlku nožíkem naráz vydlábnu a pak už všechno, co mám takto připravené, krájím do krmení. Krájet se to samozřejmě už nemusí, ty půlky jsou dost malé, já jsem jiná
Každopádně se s tím takto crcám, protože dužina a ty chloupky prý pro koně působí jako alergen. řekl mi to cca 4 roky zpátky můj vet, jinak jsem také v zimě dávala celé. A toto info jsem našla i zde:
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=%C5%A1%C3%ADpek

Dávám takovou očistnou kůru(jsme po schvácení), vše dávkuji po hrstech od druhu a krájím(připravuji ráno, aby to do večera trochu zavadlo, zmenšilo objem a kopřiva přestala pálit): kopřiva, smetánka lékařská, šípek, hloh, řebříček a řepík(výhoda, že vše teď na přelomu léta a podzimu roste)..do toho přidám čerstvě pomleté lněné semínko, pivovarské kvasnice a čtvrt odměrky musli. Zaliji trochou vody, pořádně promíchám a kobyla se může užrat. Sežere to celé bez mrknutí oka. A to je toho půlka kýble těch bylinek.

Dneska mi přišla lapacho kůra, tak jsem na to zvědavá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík