bodlinka1

XXX.XXX.94.26
Dobrý den, sušíte koním šípky? má s tím někdo šatné zkušenosti? mužeme sušit v troubě ? děkuuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dělala jsem to, ale předpokládám, že v reálu to nemá žádný efekt, protože toho nikdy neskrmíte tak hodně, aby to mohlo mít příznivý dopad na organismus...
To je stené jako s brusinkama - pokud by je člověk baštil v jejich přírodní podobě, musel by sníst denně x kelímků, aby dostal do sebe dostatek prospěšných látek, aby to mělo nějaký efekt. Takže přicházejí na řadu výtažky... stejně jako u toho "C"éčka z šípků... ale třeba mi to tady nějaký odborník vyvrátí..
canka
napsal(a):
Ja pridavam vzdy cerstve, samozrejme v obdobi rustu.Odstranim stopku, vyndam vnitrek (ty chloupky a jaderka) a pokrajim na malicke kousky do krmeni..
To vás teda obdivuju...kolik jich zvládnete takto vykuchat a naporcovat?
Momentálně je sezóna, tak dávám celé, kobyla to miluje jako pamlsky. Vždycky jí nějaké natrhám během venčení psa, odhadem tak půl kelímku od jogurtu denně.
K sušení jsem se ještě nedokopala, během roku občas kupuju sušené oplodí u nás v bylinné lékárně, dávkuju něco kolem 50 g na den, teď už spíš od oka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak to musím vyzkoušet ty šípky. Meloun jim teda taky "jede" ovšem malý problém je, že strašně "bryndá".To musím vždycky jí dát kousnout a pryč, protože mi ho vyždíme na hlavu skoro pokaždé.
A ty šípky můžou celé?
Terven
napsal(a):
To vás teda obdivuju...kolik jich zvládnete takto vykuchat a naporcovat?
Momentálně je sezóna, tak dávám celé, kobyla to miluje jako pamlsky. Vždycky jí nějaké natrhám během venčení psa, odhadem tak půl kelímku od jogurtu denně.
K sušení jsem se ještě nedokopala, během roku občas kupuju sušené oplodí u nás v bylinné lékárně, dávkuju něco kolem 50 g na den, teď už spíš od oka.
Nemyslete si, že dělám bůh ví jaké množství, bolí z toho ruce jak čert . Doporučuje se dávat 30 - 50 g sušeného plodu, já dávám plnou hrst čerstvého. Vážila jsem to doma a vychází to plus mínus na 45-55 g. Když kvůli práci nestíhám, dávám i trochu méně. Ale mám už svůj systém, tak se to dá - uříznout šťopku, přepůlit na půl, každou půlku nožíkem naráz vydlábnu a pak už všechno, co mám takto připravené, krájím do krmení. Krájet se to samozřejmě už nemusí, ty půlky jsou dost malé, já jsem jiná
Každopádně se s tím takto crcám, protože dužina a ty chloupky prý pro koně působí jako alergen. řekl mi to cca 4 roky zpátky můj vet, jinak jsem také v zimě dávala celé. A toto info jsem našla i zde:
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=%C5%A1%C3%ADpek
Dávám takovou očistnou kůru(jsme po schvácení), vše dávkuji po hrstech od druhu a krájím(připravuji ráno, aby to do večera trochu zavadlo, zmenšilo objem a kopřiva přestala pálit): kopřiva, smetánka lékařská, šípek, hloh, řebříček a řepík(výhoda, že vše teď na přelomu léta a podzimu roste)..do toho přidám čerstvě pomleté lněné semínko, pivovarské kvasnice a čtvrt odměrky musli. Zaliji trochou vody, pořádně promíchám a kobyla se může užrat. Sežere to celé bez mrknutí oka. A to je toho půlka kýble těch bylinek.
Dneska mi přišla lapacho kůra, tak jsem na to zvědavá.