Dekování po dvacátéšesté

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.10.2017 12:20
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Zdravím každoročně řeším stejný problém... venku je tak jak je ráno fakt kosa, odpoledne jakš takš i slunečno ale vitr a na večer hnus kone se sice na noc zaviraji do boxu ale vetsinu dne byvaji venku, kobyla pomalinku prelinava A1/1 ma lnene seminko ae když koukám na ostatní měla by si pohnout je mozne že je "pokažená"? termoregulace a ona prostě nezačne včas? minuly rok si presne nepamatuji ale zacala taky mnohem pozdeji nez ostatni kone... ale co se ji hlavne deje je to ze hubne mam ji ted treti zimu a treti zimu mi proste hubne...uz jsme zkouseli od vselijakych krmnych davek po ruzne doplnky apodobne jako slunecnice, oleje, vojteska, ryzove otruby soja a granule jako spillers a muscle... ma momentalne equibo pohoda a jecmen do ted ji to vyhovovalo a je to rekre konik max 3tydne chodi pod sedlo teren, lonz nebo jizdarna...a ja se ptám co s tím dekováním... mam ji proste začít radši dekovat dřive aby neztracea energii zahrivanim? a omezim tak prelinani takze budu muset nakoupit teplejsi deky a dekovat dekovat dekovat i ve staji nebo mam proste jen pridat energictejsi zradlo a seno nebo jak se da resit jeste jinak uz si nevim rady je opravdu tezce krmitelna ? díky..

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2017 13:19

Pokiaľ kôň v zime chudne, znamená to, źe nemá dostatočný kalorický príjem. Podstatné je zistiť, prečo k tomu dochádza. Keďže zpopisu dedukujem, že kobyla žije v kombinácii výbeh/box, je to trochu neobvyklé, aby napriek tomu v zime opadla.
Základom je vláknina a objemové krmivo, takže, koľko sena dostáva? V akej kvalite? Má kľud pri jedení? Dostávajú seno aj do výbehu, žerie seno pred jadrom?

2.10.2017 13:25
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dekujte, není co řešit.

Všichni dekování zatracují, ale každý kůň už bohužel není natolik divoké zvíře, aby byl schopný si řešit termoregulaci po vlastní ose, zejména, jestli je boxovaný. Ve volné přírodě by nezůstal na jednom místě, pokud by mu tam byla zima a šel by prostě pryč, což u vás nemůže... Navíc v noci v boxu pohyb prostě nemá - další problém a další problém bývá většinou v tom, že neuhlídáte množství spotřebovaného sena (jestli opravdu mají a jestli to opravdu sežerou oni a ne někdo jiný výš ve stádě postavený)

Mám dva hřebce (oba kolem 450kg) dovezené z jihu z Maďarska a ani jednomu z nich prostě navzdory všem snahám neroste dobrá a kvalitní zimní srst, což je dost průser, když žiju nad hranicí sněhu... Oba jsou v režimu box/výběh a oba dekuji. Pokud chci, aby mi podávali odpovídající výkon, aby nehubli a byli všeobecně v pohodě, tak není jiná cesta. Nechat je ve chvílích sibérie bez dek = problémy s prochlazenými ledvinami, kašlem a já nevím čím ještě a samozřejmě s tím související jejich nutné odstavení od práce a tedy rozhozený plán sportovní přípravy nehledě na léčebné výdaje na veterináře, když ho k nim kvůli tomu musím volat. Za to mi to hrdinství "nedekovat" fakt nestojí. A jen na okraj, každý mi sežere celoročně skoro tunu sena na měsíc (dva velké balíky) - a množství mám opravdu ohlídané. Má to i vaše kobyla a opravdu to žere? Musím říct, že o tom dost pochybuji, protože i u nás to byl trochu nezvyk (je to cca 2-3x větší dávka než tam mají dospělé ČT), než si na naši domluvu majitel stáje zvykl a to to seno navíc platím...

2.10.2017 13:53
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokiaľ kôň v zime chudne, znamená to, źe nemá dostatočný kalorický príjem. Podstatné je zistiť, prečo k tomu dochádza. Keďže zpopisu dedukujem, že kobyla žije v kombinácii výbeh/box, je to trochu neobvyklé, aby napriek tomu v zime opadla.
Základom je vláknina a objemové krmivo, takže, koľko sena dostáva? V akej kvalite? Má kľud pri jedení? Dostávajú seno aj do výbehu, žerie seno pred jadrom?

Dostava kolem 6kg na den kdyz ma vice nedozira ho akorat ho roztaha po boxe -pouze rano nez jde do vybehu... dostane seno a pote jadro a vecer kdyz prijde z vybehu tak zase seno a jadro... a ve vybehu maji jeste zbytky travy takze nestoji cely den bez niceho. kvalita sena je dobra zadne plisne, minimum prašnost na to se ve staji dba. je sama v boxe a kolem ni steny pres ktere se s ostatnimi nevidi a ti pres ulicku si myslim ji nevadi ti jsou daleko... ted chci nasadit vojtesku kdyz neni uz tolik travy a KWP kelečsko granule plus ječmen...

2.10.2017 13:55
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

alfi pav napsal(a):
Dekujte, není co řešit.

Všichni dekování zatracují, ale každý kůň už bohužel není natolik divoké zvíře, aby byl schopný si řešit termoregulaci po vlastní ose, zejména, jestli je boxovaný. Ve volné přírodě by nezůstal na jednom místě, pokud by mu tam byla zima a šel by prostě pryč, což u vás nemůže... Navíc v noci v boxu pohyb prostě nemá - další problém a další problém bývá většinou v tom, že neuhlídáte množství spotřebovaného sena (jestli opravdu mají a jestli to opravdu sežerou oni a ne někdo jiný výš ve stádě postavený)

Mám dva hřebce (oba kolem 450kg) dovezené z jihu z Maďarska a ani jednomu z nich prostě navzdory všem snahám neroste dobrá a kvalitní zimní srst, což je dost průser, když žiju nad hranicí sněhu... Oba jsou v režimu box/výběh a oba dekuji. Pokud chci, aby mi podávali odpovídající výkon, aby nehubli a byli všeobecně v pohodě, tak není jiná cesta. Nechat je ve chvílích sibérie bez dek = problémy s prochlazenými ledvinami, kašlem a já nevím čím ještě a samozřejmě s tím související jejich nutné odstavení od práce a tedy rozhozený plán sportovní přípravy nehledě na léčebné výdaje na veterináře, když ho k nim kvůli tomu musím volat. Za to mi to hrdinství "nedekovat" fakt nestojí. A jen na okraj, každý mi sežere celoročně skoro tunu sena na měsíc (dva velké balíky) - a množství mám opravdu ohlídané. Má to i vaše kobyla a opravdu to žere? Musím říct, že o tom dost pochybuji, protože i u nás to byl trochu nezvyk (je to cca 2-3x větší dávka než tam mají dospělé ČT), než si na naši domluvu majitel stáje zvykl a to to seno navíc platím...

Ja jej nezatracuji jen nechci vypadat ve staji zas jako blazen co rozmazluje kone kteremu tim spise mohu uskodit vim ze kazdy kun je jiny... ae pripada mi ze odpoledne je jeste teplo na deku... ale mate pravdu radsi bez srsti jak bez svalu a tuku...

2.10.2017 14:22

DoubleBouble napsal(a):
Dostava kolem 6kg na den kdyz ma vice nedozira ho akorat ho roztaha po boxe -pouze rano nez jde do vybehu... dostane seno a pote jadro a vecer kdyz prijde z vybehu tak zase seno a jadro... a ve vybehu maji jeste zbytky travy takze nestoji cely den bez niceho. kvalita sena je dobra zadne plisne, minimum prašnost na to se ve staji dba. je sama v boxe a kolem ni steny pres ktere se s ostatnimi nevidi a ti pres ulicku si myslim ji nevadi ti jsou daleko... ted chci nasadit vojtesku kdyz neni uz tolik travy a KWP kelečsko granule plus ječmen...

Riešením by mohli byť aj senné granule, ako doplnok ku kŕmnej dávke, trebárs cez obed. Možno by nebolo odveci zvážiť aj vredy, resp celkovo trávenie. U nás dostávajú kone cez sezónu aj doplnok do dromy-gastroline.
U boxovaného koňa by som s dekami nedramatizovala, myslím, že by cez deň vonku postačila jedna ľahká nepodšitá-na teplejšie dni a jedna podšitá na tie chladnejšie. Teraz cez deň je to dekovanie ešte myslím zbytočné, bála by som sa, že sa kôň bude potiť-pokiaľ ale máte ošetrovateľa, čo bude ochotný obliekať a vyzliekať koňa podľa počasia, tak máte veľkú výhodu.

2.10.2017 15:06
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Nezlobte se na mě, ale jestli dospělá kobyla folbluta dostává na den jen 6kg sena, tak se ani nedivím, že vám hubne, kór teď když už kvalitní pastva ve výběhu prostě není. To množství je pod hranicí záchovné dávky (=aby kůň přežil a ne nabíral, ale jen aby nepošel hlady), která je, pokud se nepletu min.2% hmotnosti koně. Při odhadu váhy folbluta 500kg je to 10kg sena na den, jen aby nezdechl hlady...

I pokud bych počítala u svých koní s váhou jednoho balíku "jen" 350 kg, tak je to pořád průměr 23kg na koně a den a to podávám celoročně, i když mají pastvu a i když dekuji, přičemž záchovnou dávku by měli mát podle výpočtu viz výše pouze 9kg... Vidíte ten rozdíl? Aby pracovali, přibírali a drželi váhu dostávají skoro 3x tolik, co je záchovná dávka.

Ve vašem případě rozhodně dekovat dle počasí. Musíte snížit tepelný výdej koně, aby měl víc energie na přibírání a rozhodně musíte pořešit množství přijímaného sena. Buď navýšit množství a pokud kobyla rozhazuje, tak zkontrolovat zuby dobrým koňským zubařem případně s vetem probrat možnost žal.vředů (ty si v zásaditém prostředí, které seno v žaludku vytváří, zrovna nelibují a tedy ergo nutí koně, aby se větší konzumaci sena vyhýbal). Na zkušební dobu vysaďte úplně všechno, co v koňském žaludku vytváří kyselé prostředí (jakékoli jádro typu ječmen, kukuřice, oves, rýž. otruby, atd): Jestli krmíte spillers, tak ti mají ideální variantu v podobě velmi kvalitních řezanek, které slouží jako náhražka klasických granulí a jádra a nemají ani stopu po tom, co by u koně mohlo vyvolat v žaludku kyselou reakci ergo přidráždit vředy, pokud jí tam opravdu vznikají.

Jeden z mých hřebců měl také podezření na žal. vředy (díky mé blbosti a slepé důvěře v bývalého trenéra překrmen jádrem, což je u shagya araba dost průser, ale učil se v té době tahat a já bez zkušeností prostě věřila nesprávnému, že bez ovsa nebude mít do tahu sílu). Pak už na cokoliv, co mělo co společného s jádrem, reagoval tak podrážděně, že jsem z něho byla totálně zoufalá, protože se vůbec nedal nakrmit. Seno taky na začátku moc nechtěl. Po dohodě s paní Valentovou ze Spillers jsem zkusila jejich Daily fibre a k tomu na doplnění Conditioning fibre. Krmím pouze tím + seno oba hřebce od cca března letošního roku a změna je opravdu neuvěřitelná. Oba zklidnili, oba nabírají a hodně mohutní (mladíci 4+5let), ten hůř krmitelný začal dobře žrát seno. Moje spotřeba pro dva koně je cca 4 pytle Daily fibre na měsíc + 1 pytel Cond. fibre a to dostávají ráno, večer a po práci + k tomu hodně krmné mrkve, cca 20-25kg na koně a týden. U obou jsem nedávno dělala zuby a ten hůř krmitelný měl dva vlčáky, co musely ven a taky od té doby další posun k lepšímu. Pro větší pohodu a lepší fungování vnitřku ještě přidávám od Gelapony jejich přípravek Magnesium pony a výsledek je dokonaly . Zkuste popřemýšlet, třeba vám moje zkušenost pomůže.

2.10.2017 16:20

"Jeden z mých hřebců měl také podezření na žal. vředy (díky mé blbosti a slepé důvěře v bývalého trenéra překrmen jádrem, což je u shagya araba dost průser, ale učil se v té době tahat a já bez zkušeností prostě věřila nesprávnému, že bez ovsa nebude mít do tahu sílu). Pak už na cokoliv, co mělo co společného s jádrem, reagoval tak podrážděně, že jsem z něho byla totálně zoufalá, protože se vůbec nedal nakrmit. "

Teraz mám chrobáka v hlave, máme plemenníka v športe, zuby robené na jar( a žiadne hrúzy nemal ústach), vyzerá fajn, srsť lesklá, výživový stav úmerný-skôr teda občas podľa pastvy bruško v sezóne, ale k jadru katastrofálny prístup, raz to zožerie, potom sa v tom tri dni vŕta, a podobne. Žeby vredy, resp nejaké podráždenie v tráviacim trakte? Nedostáva žiadne množstvo, cca 100g ovsa raz denne, minerálka, ľan, ale to kŕmenie je fakt trápenie.

Ad zadavateľka, pokiaľ je v bežnom komerčnom ustajnení a kobyla seno nežerie dobre, necháva ho a šlape si po ňom, ťažko niekomu bude vysvetľovať, že potrebuje viac sena. Ideál by bol v takomto prípade rozložiť ho do viacerých dávok počas dňa, ab neboli veľké pauzy medzi jednotlivým kŕmením, to tiež neprospieva tráveniu.

2.10.2017 18:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mám kobylu starší(22 let), je na ní okamžitě poznat, když je změna, ať už počasí, krmení(tedy co dávám já) i krmení jako pastva.
Zkoušela jsem experimentovat a nedopadlo to dobře. Ze selky byla rázem téměř anorektička. Koně ale mají úžasnou schopnost regenerace a po úpravě KD, ( kvalitnější granule a konečně seno v balíku celý den), se zase začala zakulacovat. Pěkný pohled.
Co se týká dekování.
Ještě loňskou zimu jsem dávala deku pouze ve špatném počasí, jinak to kobča zvládala bez problémů.Měla seno nonstop a přístřešek k dispozici.
Letos už to zřejmě nedá. Poslední víkend o prázdninách klesla teplota na necelých 10°C, foukalo a pršelo.A ona jediná vibrovala.A to bylo škaredě jen jeden den. Takže já mám jasno, kobyla dostane na zimu Bucasku s teplotním rozmezím -25°C až + 15°C a já nebudu trnout, zda je v pohodě nebo ne. Je v režimu 24/7 a v horách, navíc bez stálého ošetřovatele.
Monitoring přes kameru a kamarádka v místě.Pro strýčka Příhodu.Každý den dojíždím.
Takže za mě, kvalitní krmení + seno stále k dispozici. Pokud by to nepomohlo, volat veterináře.Změna je na koni vidět do týdne.Vyzkoušeno.

2.10.2017 18:08
alfi pav

XXX.XXX.30.253

"Jeden z mých hřebců měl také podezření na žal. vředy (díky mé blbosti a slepé důvěře v bývalého trenéra překrmen jádrem, což je u shagya araba dost průser, ale učil se v té době tahat a já bez zkušeností prostě věřila nesprávnému, že bez ovsa nebude mít do tahu sílu). Pak už na cokoliv, co mělo co společného s jádrem, reagoval tak podrážděně, že jsem z něho byla totálně zoufalá, protože se vůbec nedal nakrmit. "

Teraz mám chrobáka v hlave, máme plemenníka v športe, zuby robené na jar( a žiadne hrúzy nemal ústach), vyzerá fajn, srsť lesklá, výživový stav úmerný-skôr teda občas podľa pastvy bruško v sezóne, ale k jadru katastrofálny prístup, raz to zožerie, potom sa v tom tri dni vŕta, a podobne. Žeby vredy, resp nejaké podráždenie v tráviacim trakte? Nedostáva žiadne množstvo, cca 100g ovsa raz denne, minerálka, ľan, ale to kŕmenie je fakt trápenie.

Ad zadavateľka, pokiaľ je v bežnom komerčnom ustajnení a kobyla seno nežerie dobre, necháva ho a šlape si po ňom, ťažko niekomu bude vysvetľovať, že potrebuje viac sena. Ideál by bol v takomto prípade rozložiť ho do viacerých dávok počas dňa, ab neboli veľké pauzy medzi jednotlivým kŕmením, to tiež neprospieva tráveniu.

Můj hřebec, zatím ne plemeník, měl a stále má mimořádně lesklou srst, ale v době, kdy jsem krmnou dávku opravdu hodně řešila, tak měl konstatně cca 50kg podváhu a bylo to hodně vidět. Samá žebra, žádný tuk, no pro člověka, co má rád koně nakrmené, že jim nejdou cítit žebra, to bylo utrpení nejtěžšího kalibru.
V době překrmování se mu radikálně změnila povaha. Chodil po zadních, kopal a kousal všude kolem sebe, zraňoval sám sebe a já jsem to z nezkušenosti přičítala jeho pubertě (v průběhu jeho 4.roku věku). Dokonce mi byla pár lidmi doporučena jeho kastrace nebo rovnou jatka. Šla jsem opravdu do sebe, až ve chvíli, kdy jsem jednou stála s majitelem maštale před ní a z ní slyšela rány jak sviňa. Když mi řekl, že to je můj kůň, tak jsem málem upadla. On prostě stál v rohu boxu a pálil do stěn bez nijaké příčiny. V tu chvíli jsem pochopila a odstavila ho úplně od veškerého jádra. Trvalo dva týdny, než to z něho vyprchalo a vyklidnil se.

Pak jsem začala řešit změnu krmné dávky, ale vypozorovala jsem, že cokoliv co mělo podstatu kyselou (jádro jakékoli, pšen. otruby, dokonce i slad.květ a rýžové nebo konopné otruby) mu prostě dělaly zle a vyvolávaly v něm hodně nepříjemné změny nálad, které jsem postupem času začala přičítat tomu, že mu prostě nebylo uvnitř po pozření dobře - resp. když vás bude bolet žaludek, tak se taky nebudete navenek chovat nijak mile... Když jsem to pak řešila s jiným, novým trenérem, tak ten mě přivedl na myšlenku, že pokud by tam i nějaký vřed byl a podařilo se ho zaléčit, tak i tak už bude hřebcovo zažívání do konce života natolik citlivé, že nebude dávat ani kapičku z toho, co mu předtím to podráždění vyvolalo, stejně jako u lidí, jsou i u koní některé potraviny prostě celoživotní tabu.
Když jsem přemýšlela opravdu do detailů, tak v přírodě kůň těžko a když tak jen výjimečně narazí na sklizený oves, ječmen a podobné poživatiny, žije prostě jen z trávy a ta v žaludku vyvolává pouze a jen zásadité prostředí. Jakákoli změna v žaludku, která změní jeho obsah ze zásaditého na kyselý, je dle mého názoru nevhodná. Právě řezanka, co krmím, tyhle kyselé složky vůbec, ale vůbec nemá a tím pádem nemůže v žaludku vytvořit nadměrně kyselé prostředí, které dráždí žal.stěny a vyvolává značné nepohodlí koně.

A opravdu od doby, kdy krmím jen řezankou od Spillers, kterou jsem výše uváděla, tak si na chování toho složitě krmitelného hřebce nemůžu stěžovat. V rámci jeho echt temperamentu jsem ještě vyladila Magnesiem pony od Orlingu nadměrnou vzrušivost a dnes byste toho hřebce nepoznali. Přibral, mimořádně se vyklidnil, dokonce je na koulatou remontu zvladatelný na martingalu (z opatrnosti) mezi koňmi a to bylo předtím naprosto nereálné, neustále lítal po zadních a hecoval se. Ani ne po roce základního výcviku řeším, že bychom zkusili poslední závod sezóny odjet první L drezuru a to je pro tak mladé zvíře s takovou "nepříjemnou a komplikovanou" minulostí naprosto úctyhodný výkon...
Spillers jsou fakt borci

2.10.2017 20:52
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

DoubleBouble napsal(a):

Proč dostává kůň, který chodí terén tak málo sena, když zrovna nyní bych já dávala dvojnásobek?V zimě mi kobyla čt sežrala i 25kg sena, když bylo v noci -26 a nedekovaná, huňatá byla, ale prostě vzala si co potřebovala.Seno jsme i vážili, aby byl přehled a minimální ztráty.Ho´dte jí seno i do výběhu, pokud jej tam nemá.Domnívám se, že zmizí přes den.Když nemá dost sena, by´t prostě nějaké zůstane z hromádky, tak nemůže dobře prosperovat ten kůň přeci hlavně když přikrmujete, tak neplácejte páté přes deváté.Chtělo by to radu krmiváře! Udělat dostatečnou a plnohodnotnou denní dávku odpovídající managementu daného koně, jeho stáří, kondici apod.

Neregistrovaný uživatel

2.10.2017 22:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jenom tak se zeptám, jestli můžu.Něco se stane když má kůň deku i když by jí nemusel nutně mít? Uškodí mu to nějak? Nebo je horší když jí nemá a potřeboval by jí? Není to trochu podobné jako u lidí, když jeden může zmrznout už v mínus pěti a druhý by skoro chodil v triku?

2.10.2017 22:26
jesie

XXX.XXX.168.64

DoubleBouble napsal(a):
Zdravím každoročně řeším stejný problém... venku je tak jak je ráno fakt kosa, odpoledne jakš takš i slunečno ale vitr a na večer hnus kone se sice na noc zaviraji do boxu ale vetsinu dne byvaji venku, kobyla pomalinku prelinava A1/1 ma lnene seminko ae když koukám na ostatní měla by si pohnout je mozne že je "pokažená"? termoregulace a ona prostě nezačne včas? minuly rok si presne nepamatuji ale zacala taky mnohem pozdeji nez ostatni kone... ale co se ji hlavne deje je to ze hubne mam ji ted treti zimu a treti zimu mi proste hubne...uz jsme zkouseli od vselijakych krmnych davek po ruzne doplnky apodobne jako slunecnice, oleje, vojteska, ryzove otruby soja a granule jako spillers a muscle... ma momentalne equibo pohoda a jecmen do ted ji to vyhovovalo a je to rekre konik max 3tydne chodi pod sedlo teren, lonz nebo jizdarna...a ja se ptám co s tím dekováním... mam ji proste začít radši dekovat dřive aby neztracea energii zahrivanim? a omezim tak prelinani takze budu muset nakoupit teplejsi deky a dekovat dekovat dekovat i ve staji nebo mam proste jen pridat energictejsi zradlo a seno nebo jak se da resit jeste jinak uz si nevim rady je opravdu tezce krmitelna ? díky..

Moje zkusenost z minule zimy je katastrofální, ale rada se podelim.

Řešila jsem tady a v podstatě všude, kde jsem cítila jiskricku naděje o pomoc, ze kůň mi hubne.
Musela jsem zadekovat, přesto nepribyval na váze, ale alespoň nehubnul. S majitelem stáje a osetrovatelem v jedné osobě jsme nad tím opakovaně kroutili hlavou. Dusoval se mi, ze mi krmí, dokonce podle rozpisu, co jsem si dokoupila další krmivo k senu.
Nebudu to natahovat, zkušení koňaci již jistě tuší...
Udělala jsem par namatkovych kontrol, začala si koně krmit komplet sama včetně dávky sena a kůň pribyval před očima.
Proste...ač jsme měli s ustajovatelem super vztahy, ač jsem si dokupovala a sám musel vidět, ze kůň neprospívá, proste ho nekrmil. U ostatních to nebylo tak vidět, ale my trenujeme 5x týdne.

Teď má seno nonstop k dispozici plus ještě NovaEqui, ale ty jen z toho důvodu, ze pořad není ve formě, aby zvládl zimu bez dekovani. Srst má pořad letní. Jo a změnili jsme ustájení. Nicméně nabírá pěkně...

Proto píšu...seno, seno, seno a nenechte si nakecat cokoliv jiného. A jestli je kůň hubený, tak ho proste nedostává dost!

Neregistrovaný uživatel

2.10.2017 22:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

jesie napsal(a):
Moje zkusenost z minule zimy je katastrofální, ale rada se podelim.

Řešila jsem tady a v podstatě všude, kde jsem cítila jiskricku naděje o pomoc, ze kůň mi hubne.
Musela jsem zadekovat, přesto nepribyval na váze, ale alespoň nehubnul. S majitelem stáje a osetrovatelem v jedné osobě jsme nad tím opakovaně kroutili hlavou. Dusoval se mi, ze mi krmí, dokonce podle rozpisu, co jsem si dokoupila další krmivo k senu.
Nebudu to natahovat, zkušení koňaci již jistě tuší...
Udělala jsem par namatkovych kontrol, začala si koně krmit komplet sama včetně dávky sena a kůň pribyval před očima.
Proste...ač jsme měli s ustajovatelem super vztahy, ač jsem si dokupovala a sám musel vidět, ze kůň neprospívá, proste ho nekrmil. U ostatních to nebylo tak vidět, ale my trenujeme 5x týdne.

Teď má seno nonstop k dispozici plus ještě NovaEqui, ale ty jen z toho důvodu, ze pořad není ve formě, aby zvládl zimu bez dekovani. Srst má pořad letní. Jo a změnili jsme ustájení. Nicméně nabírá pěkně...

Proto píšu...seno, seno, seno a nenechte si nakecat cokoliv jiného. A jestli je kůň hubený, tak ho proste nedostává dost!

Jo to říkám pořád, že lidem se věřit nedá.Odrbou Vás kde se dá pokud nemáte kontrolu a dohled.Tohle by dokonce byl špatně krmitelný kůň nakonec.A vida ono problém byl v jen v panu skrblíkovi.

3.10.2017 07:19

alfi pav napsal(a):
Můj hřebec, zatím ne plemeník, měl a stále má mimořádně lesklou srst, ale v době, kdy jsem krmnou dávku opravdu hodně řešila, tak měl konstatně cca 50kg podváhu a bylo to hodně vidět. Samá žebra, žádný tuk, no pro člověka, co má rád koně nakrmené, že jim nejdou cítit žebra, to bylo utrpení nejtěžšího kalibru.
V době překrmování se mu radikálně změnila povaha. Chodil po zadních, kopal a kousal všude kolem sebe, zraňoval sám sebe a já jsem to z nezkušenosti přičítala jeho pubertě (v průběhu jeho 4.roku věku). Dokonce mi byla pár lidmi doporučena jeho kastrace nebo rovnou jatka. Šla jsem opravdu do sebe, až ve chvíli, kdy jsem jednou stála s majitelem maštale před ní a z ní slyšela rány jak sviňa. Když mi řekl, že to je můj kůň, tak jsem málem upadla. On prostě stál v rohu boxu a pálil do stěn bez nijaké příčiny. V tu chvíli jsem pochopila a odstavila ho úplně od veškerého jádra. Trvalo dva týdny, než to z něho vyprchalo a vyklidnil se.

Pak jsem začala řešit změnu krmné dávky, ale vypozorovala jsem, že cokoliv co mělo podstatu kyselou (jádro jakékoli, pšen. otruby, dokonce i slad.květ a rýžové nebo konopné otruby) mu prostě dělaly zle a vyvolávaly v něm hodně nepříjemné změny nálad, které jsem postupem času začala přičítat tomu, že mu prostě nebylo uvnitř po pozření dobře - resp. když vás bude bolet žaludek, tak se taky nebudete navenek chovat nijak mile... Když jsem to pak řešila s jiným, novým trenérem, tak ten mě přivedl na myšlenku, že pokud by tam i nějaký vřed byl a podařilo se ho zaléčit, tak i tak už bude hřebcovo zažívání do konce života natolik citlivé, že nebude dávat ani kapičku z toho, co mu předtím to podráždění vyvolalo, stejně jako u lidí, jsou i u koní některé potraviny prostě celoživotní tabu.
Když jsem přemýšlela opravdu do detailů, tak v přírodě kůň těžko a když tak jen výjimečně narazí na sklizený oves, ječmen a podobné poživatiny, žije prostě jen z trávy a ta v žaludku vyvolává pouze a jen zásadité prostředí. Jakákoli změna v žaludku, která změní jeho obsah ze zásaditého na kyselý, je dle mého názoru nevhodná. Právě řezanka, co krmím, tyhle kyselé složky vůbec, ale vůbec nemá a tím pádem nemůže v žaludku vytvořit nadměrně kyselé prostředí, které dráždí žal.stěny a vyvolává značné nepohodlí koně.

A opravdu od doby, kdy krmím jen řezankou od Spillers, kterou jsem výše uváděla, tak si na chování toho složitě krmitelného hřebce nemůžu stěžovat. V rámci jeho echt temperamentu jsem ještě vyladila Magnesiem pony od Orlingu nadměrnou vzrušivost a dnes byste toho hřebce nepoznali. Přibral, mimořádně se vyklidnil, dokonce je na koulatou remontu zvladatelný na martingalu (z opatrnosti) mezi koňmi a to bylo předtím naprosto nereálné, neustále lítal po zadních a hecoval se. Ani ne po roce základního výcviku řeším, že bychom zkusili poslední závod sezóny odjet první L drezuru a to je pro tak mladé zvíře s takovou "nepříjemnou a komplikovanou" minulostí naprosto úctyhodný výkon...
Spillers jsou fakt borci

Tak hlava je našťastie v poriadku, na araba veľmi vyrovnaný jedinec, len ten prístup k jedeniu je katastrofálny. Ale asi to tu čítal, lebo večeru zlupol hneď, ešte aj kýblik vylízal :)
Ale je fakt, že s trávením všetko ok nebude, keď k nám prišiel pred rokom, začali sme s čistým ovsom, fakt hrsť a aj to sa hocikedy kompletne zos*al v priebehu dňa. Postupne sme teda po absolútnych torškách pridávali, jedol ako-tak. V lete mal apuzu, na pastvine, neprikrmovali sme, takže pohoda, teraz zase začal trochu pracovať a je to trápenie s jedením. Zostalo mi tu müsli po druhom koni, keď som mu vždy za hrsť šupla do žrádla, hneď mu to išlo lepšie, len teda to malo veľmi slabé zloženie, veľa cukru, asi zato mu to tak chutilo. Len to bohužiaľ nie je dlhodobé riešenie.
Každopádne ďakujem za tip na tie vredy, asi nasadíme zase nejaké "gastro".
A ospravedlňujem sa zadávateľke za vmiešanie do vlákna.

3.10.2017 08:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jenom tak se zeptám, jestli můžu.Něco se stane když má kůň deku i když by jí nemusel nutně mít? Uškodí mu to nějak? Nebo je horší když jí nemá a potřeboval by jí? Není to trochu podobné jako u lidí, když jeden může zmrznout už v mínus pěti a druhý by skoro chodil v triku?

Je to tak. A od toho tu je znalý majitel, aby to pořešil.
Pokud dáte deku, kvůli něčemu, co pak není (vítr, déšť) a nestává se to pravidelně, kůň tím nijak neutrpí. Spíš při opačné situaci. Koník ji nemá, když je nutná.

3.10.2017 08:20
jesie

XXX.XXX.145.142

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo to říkám pořád, že lidem se věřit nedá.Odrbou Vás kde se dá pokud nemáte kontrolu a dohled.Tohle by dokonce byl špatně krmitelný kůň nakonec.A vida ono problém byl v jen v panu skrblíkovi.

Ani mi nemluvte, já jsem neskutečně zklamaná.Kdyby to bylo ustájení za tisícovku, ale tohle bylo finančně srovnatelné se všemi většími stájemi okolo a nakonec jsme vlastně platila za hrstku sena na noc a vyvádění do výběhu a zpět...
Rok se s tím trápit, dělat všechna vyšetření - zubař, fyzio, odběry krve, veterinář...a zjistit, že chybí koni seno?

Myslím, že tohle by mělo být také postihnutelné.Není to jen přece o povinnostech majitele koně.Krmení je základ

Samozřejmě jsem teď tak postižená, že jezdím do nové stáje každý den a kontroluji si krmení...

3.10.2017 09:22
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Tak hlava je našťastie v poriadku, na araba veľmi vyrovnaný jedinec, len ten prístup k jedeniu je katastrofálny. Ale asi to tu čítal, lebo večeru zlupol hneď, ešte aj kýblik vylízal :)
Ale je fakt, že s trávením všetko ok nebude, keď k nám prišiel pred rokom, začali sme s čistým ovsom, fakt hrsť a aj to sa hocikedy kompletne zos*al v priebehu dňa. Postupne sme teda po absolútnych torškách pridávali, jedol ako-tak. V lete mal apuzu, na pastvine, neprikrmovali sme, takže pohoda, teraz zase začal trochu pracovať a je to trápenie s jedením. Zostalo mi tu müsli po druhom koni, keď som mu vždy za hrsť šupla do žrádla, hneď mu to išlo lepšie, len teda to malo veľmi slabé zloženie, veľa cukru, asi zato mu to tak chutilo. Len to bohužiaľ nie je dlhodobé riešenie.
Každopádne ďakujem za tip na tie vredy, asi nasadíme zase nejaké "gastro".
A ospravedlňujem sa zadávateľke za vmiešanie do vlákna.

U mého hřebce bylo cokoliv s obsahem energie nad 10Mj prostě problém. Omezila jsem cukry, omezila škrob a stejně nic nepomáhalo.
Cukry mohou lézt koním (a arabům zvláště) do kopyt, tam bych to nepřeháněla. Příliš mnoho škrobu má zase vliv na zvýšenou potivost. Brát musli nebo cokoliv, co zbylo od jiných koní, na zkoušku, by u nás bylo nemyslitelné, stačily by dva dny po malé hrsti do krmení a už by to jelo nanovo...

Vyzkoušejte tu řezanku od Spillers, Daily fibre (klasik energie) nebo Conditioning fibre (větší obsah energie). Nevím teda jestli jste na Slovensku a kolik tam stojí závozy, ale rozhodně se to vyplatí, zejména pokud musíte s koněm pracovat a potřebujete ho udržet v kondici. Po navyknutí není potřeba se až tolik bát krmné navyšovat krmnou dávku, když navyšuju, tak po hrstech. Já teď dávám víc pracujícímu pokud v daný den pracuje 5 maxihrstí D. Fibre a 3 maxihrsti Cond.fibre 3x denně + mrkev (vyjde to na vrchovatý menší kyblík). Když je bez práce tak to isté, ale jen 2x denně. A že by bez jádra a jen na řezance neměl sílu, je argument k smíchu, protože mám doma rovnou dva důkazy, že tomu tak není. Síla je, ochota k práci je, jen prostě chybí ta hřebčí "sprostost" a to je super. Pokud je váš koník přirozeně kulatější, tak by mohlo stačit míň, než co dávám já, ale vyzkoušet si to musíte sama.
Moji hřebci mi díky výše uvedenému krmení + velikému množství sena začali suprově nabírat, růst a hodně mohutnět. Příští rok na výstavě už mi určitě nikdo neřekne, že jsou nějak moc hubení . Spíš se mě budou ptát čím krmím, aby tak mohli krmit taky.

Link na ty řezanky: https://www.britskakrmiva.cz/c/spillers/kompletni-rezanky

To happy hoof jsem taky zkoušela, ale nic moc. Zaprvé jim to moc nejelo, zadruhé je to pro koně trpící na schvácení a kůň, který takový problém nemá, si z toho moc nevezme.

3.10.2017 11:40

Tak aj dvojhviezdové kobyly máme na hrsti ovsa, energiu dodávame olejom, nejako to nehrotíme, plňaske je aj tá hrsť jadra veľa. Ale s olejom máme veľmi dobré skúsenosti, proti ostatným(zas človek vidí, koľko kŕmi "konkurencia" na pretekoch) beháme v podstate na sene a zatiaľ pocitovo kone vládzu a na rovine sme s nimi ešte snáď ani neštartovali. Už má teraz po sezóne, takže to budeme riešiť všetko nanovo na jar, keď začne pracovať. Ale hovorím, temperament ok, exteriér ok, na vytrvalca akurát, žiadne zbytočné hory mäsa. Len nežerie, aspoň teda nie s chuťou. Dúfam, že cez zimu sa to nejako upraví, ale ten daily fibre sa mi veľmi pozdáva zložením, dufám, že do jari nezabudnem :).

3.10.2017 11:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Podle mne je lepší upravit nejdřív krmnou dávku a sledovat, zda je to koni ku prospěchu, než mu hned vrážet deku, která mu sice ušetří energii vydávanou na teplo těla, ale rozhodně kůň pak nenasrstí tak, jak by měl.Jenže je to otázka, na kterou je mnoho odpovědí a je třeba přijít na to, jak je to správně.Tím nechci říci, aby koni stojícímu nad hromadou sena a třesoucímu se zimou nebyla dána deka.Trápení nesnáším.

Neregistrovaný uživatel

3.10.2017 11:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Je to tak. A od toho tu je znalý majitel, aby to pořešil.
Pokud dáte deku, kvůli něčemu, co pak není (vítr, déšť) a nestává se to pravidelně, kůň tím nijak neutrpí. Spíš při opačné situaci. Koník ji nemá, když je nutná.

Děkuju.smajlík

3.10.2017 12:04
jesie

XXX.XXX.145.142

Tak aj dvojhviezdové kobyly máme na hrsti ovsa, energiu dodávame olejom, nejako to nehrotíme, plňaske je aj tá hrsť jadra veľa. Ale s olejom máme veľmi dobré skúsenosti, proti ostatným(zas človek vidí, koľko kŕmi "konkurencia" na pretekoch) beháme v podstate na sene a zatiaľ pocitovo kone vládzu a na rovine sme s nimi ešte snáď ani neštartovali. Už má teraz po sezóne, takže to budeme riešiť všetko nanovo na jar, keď začne pracovať. Ale hovorím, temperament ok, exteriér ok, na vytrvalca akurát, žiadne zbytočné hory mäsa. Len nežerie, aspoň teda nie s chuťou. Dúfam, že cez zimu sa to nejako upraví, ale ten daily fibre sa mi veľmi pozdáva zložením, dufám, že do jari nezabudnem :).

K tomu, že nemá chuť k jídlu...zkuste si někde ochutnat i očuchat NovaEqui...koně se po něm unás můžou utlouct

3.10.2017 16:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):
K tomu, že nemá chuť k jídlu...zkuste si někde ochutnat i očuchat NovaEqui...koně se po něm unás můžou utlouct

Co se týká vůně nějakého krmiva, nejlépe mi vonělo mysli od Spillersu. Krásně! I já bych zobla, mít lepší zuby.

3.10.2017 21:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Odmietanie jadra najčastejšie znamená vredy, alebo podráždený žalúdok.

Abnormálne dilemy ohľadom dekovania nechápem, vy teraz tiež chodíte v letných veciach ? Lebo ja už nosím dlhé nohavice, dlhé rukávy a bundu.
A moje kone tak isto, nebudem sa predsa spoliehať na to, že to príroda nejako zariadi, to by som nemusela ani liečiť, ani sa starať, keby to bolo všetko na prírode, ľudia sa tomu dekovaniu bránia, kao keby to bol nejaký satanov vynález, pritom z toho kôň môže jedine profitovať.

Neregistrovaný uživatel

3.10.2017 21:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Si dovolím s tou paní nade mnou souhlasit.U nás se dekuje hned jak začnou mrazy a koním nic není.Teda aspoň zatím nebylo.Jestli ono se některým spíš nechce ty deky čistit a že je dovedou "zprasit" a někdy i rozdrbat. Je jasné že nechuť k jídlu mají nemocní i lidé.To signalizuje vždy něco v nepořádku.

3.10.2017 21:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja dekujem dva kone od polky augusta, ťažšie kŕmiteľné a chronicky choré, takže chcem, aby každý gram, čo im podám per huba využili a uložili do zásob na zimu, funguje to dokonale, mala som u seba pani s koňom, ktorá ho odmietla dekovať, lebo je to neprirodzené a blabla, len škoda, že ho nevidela, keď dobre zmokol a klepal sa ako osika a s prehľadom za noc sklepal 20 kg.

Ale ja mám kone 24/7 vonku, ak chudne kôň ktorý je na noc v boxe, tak proste nemá dosť žrádla, až takto jednoduché to je.

6 kg sena a ešte ho nedožierať a rozťahať po boxe- nooo, ehm...sorry, z toho čujem celkom problém, z tej druhej strany vidlí, než je kôň.

Neregistrovaný uživatel

3.10.2017 22:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já mám ještě dvě deky volné, tak kdyby náhodou někdo takový k nám dorazil klidně bych i daroval nebo půjčil.Teda to bych nevydržel koukat na klepajícího se koně v zimě.Naštěstí u nás nikdo takový není.

9.10.2017 14:03
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Díky všem za reakce... a vaše příběhy... kobyla žádný problém se žrádlem nemá.. jako nechutenství jsem u ní snad nikdy neviděla co se jádra týká, je pravda že jsem již několikrát ve stáji upozorňovala že má kobyla málo sena a zatím mi vždy vyhověli ale nejsem tam denně spíš ob den no.je to velka staj s hodně koňmi a proto ve vybehu seno nemaji... je to bývalý dostihový kůň a ti maji snad z 90% všichni vředy...ale přes sezonu je na pastvě a na zimu dostává vojtěšku což podporuje zasaditost + dodávám bylinky.. nerikam ze je to 100% ucinne ale co se tyce krmeni tak proste žere hezky... co se týče deky má lehčí nepromokavou momentalne... jsou ve vybehu kde je vetrněji takze alespon nějaká ochrana.jelikož ma problemy s prelinavanim a to jeste pred dekovanim myslim ze ma narušenou termoregulaci uz z drivějška tam bude nejspíš nějaký problém... tak prostě dekuji...dříve..

Přidejte reakci

Přidat smajlík