Dobrý den, máme kulatého koně bez kohoutku, kvalitní w.sedlo od českého sedláře bylo kupováno před nějakým rokem, s tím že sedí (napasováno od zkušeného člověka). Nyní řešíme suché fleky za stranách pod kohoutkem. Sedlo je opravdu kvalitní a neradi bychom se jej zbavovali, proto bychom na čas zkusili vyřešit nějakou dekou a až kdyby i nadále nesedělo, tak by se muselo koupit jiné. Lze vyřešit nějakou korekční nebo opravdu kvalitní dekou? Např.Diamond wool pad? Děkuji za rady.
sheilaaa
napsal(a):
Dobrý den, máme kulatého koně bez kohoutku, kvalitní w.sedlo od českého sedláře bylo kupováno před nějakým rokem, s tím že sedí (napasováno od zkušeného člověka). Nyní řešíme suché fleky za stranách pod kohoutkem. Sedlo je opravdu kvalitní a neradi bychom se jej zbavovali, proto bychom na čas zkusili vyřešit nějakou dekou a až kdyby i nadále nesedělo, tak by se muselo koupit jiné. Lze vyřešit nějakou korekční nebo opravdu kvalitní dekou? Např.Diamond wool pad? Děkuji za rady.
Suché fleky obvykle znamenají, že sedlo tlačí, kor takhle u kohoutku.
Ale ono, červený sprej z malování a obrázku koníka je fakt o ničem, člověk nevidí sedlo, nevidí koně, nevidí opocená místa, nic nevíme, jak jde rukou projet po inkriminovaném místě...
Mě vždy fascinuje dedukce lidí "mám úzké sedlo, tak ho zvednu beránkem", já teda měla naposledy fyziku někdy ve 2: ročníku na první střední co jsem studovala, ale další vrstvy mezi sedlem a tělem koně komoru opět zúží. Tedy, je třeba v první řadě zjistit, z jakého důvodu nesedí- zřejmě přestalo sedět poté co kůň přesvalil.
Nicméně diamondku si klidně kupte, i když problém nevyřeší je to jedna z nejkvalitnějších dek, kterou se nic nezkazí, ale že vám problém vyřeší to opravdu negarantuju... V9m že kdysi se tzo řešilo tak, že se koupila molitanka a vyřízly se v místě lopatek díry... ale to mi bylo asi 6 nebo 7 co jsem takovou praxi vídala.
sheilaaa
napsal(a):
Za sebe - pokud fleky nezasahují do oblasti lopatky a kůň nejeví žádný diskomfort (nechá se bez mrknutí oka nasedlat, má klidné neuspěchané chody, nevyhazuje apod.) a na místě suchých fleků nemá bílé chlupy a místo, kde začíná suchý flek není výrazněji zpoceno, vyšpiněno než zadní část ukončení fleku, tak se v tom rozhodně nebabrejte a nechejte to, jak to je. Po 10 letech ve westernu v závodním prostředí můžu říct, že začít urputně shánět padnoucí se sedlo na koně je cesta do pekel a zblázníte se . Tento typ fleku má u nás snad každý ježděný kůň, já to tak na valachovi i kobyle měla vždy a bylo jedno jestli jsem měla sedlo šité na míru od Zajace nebo od někoho jiného, tyhle fleky tam prostě byly vždy. Jinak co se Diamondky týče tak jen kvůli toho bych ji být vámi taky zbytečně nepořizovala. Já si tu korekční tedy kdysi v naději za 4,5 tis koupila a stejně to je v rámci jakékoliv korekce k ničemu (neumím si nějak představit, které nedostatky můžou 3 velké kapsy vykorektovat), takže ji jezdím jako normální deku bez výplní (jako taková je deka nejlepší, co lze koupit).
Děkuji za názor, koník neprojevuje žádný diskomfort, bílé chlupy na oněch místech nemá, nechá se nasedlat, pracuje se s ním dobře, nevyhazuje, chody má klidné, nežene se, prostě chová se tak jako vždycky. Už jsme slyšeli názory, že vyměnit sedlo, korekční deku a i názory jak píšete vy, nechat to být, když koník neprojevuje diskomfort a chová se tak jak vždy.