Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2017 21:09
Johanna

XXX.XXX.232.223

Dobrý den

Chtěla bych se zeptat odkdy myslíte že je vhodné pořídit si vlastního koně?
Ne pro mě ale spíš že jsem měla jednu kamarádku která v 10 letech dostala koně když ona ani její máma předtím pořádně nejezdily a věděli prd. Po roce dostala dalšího. Nevím o tom že by předtím chodila někam jezdit.
Co myslíte. Odkolika let, co všechno by měl člověk vědět a jak dlouho předtím jezdit než si pořídit vlastního?

Děkuji za odpovědi za možná trochu hloupou a hlavně špatně napsanou otázku

3.10.2017 21:37
jbb

XXX.XXX.107.140

Vlastního koně - jedině za své peníze. Ne za peníze tatínka, maminky či babičky. A tím jest řečeno vše - tudíž majitel by měl být ekonomicky aktivní a být schopen sebe i zvíře zabezpečit.
Což v našich zeměpisných šířkách znamená člověk 20+, u vysokoškoláků je nutné ještě pár let připočítat.
Ostatně, když si na to zvíře musíte vydělat, rozhodně k tomu přistoupíte s větším rozmyslem než v režimu "táto kup!".

4.10.2017 07:39
ameed

XXX.XXX.248.64

No, jak bylo řečeno-věk je v podstatě jedno, jde o to aby člověk byl schopný vše utáhnout za své:).

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.10.2017 07:56

Ale tak to si ani nemyslím. Pak by nebylo možné provozovat pony sport, protože by se děti ke koním pořádně nedostaly. Málokterá stáj má kvalitní poníky, na nichž by mohly děti jezdit do mistrovské úrovně. Tedy je třeba pořídit vlastního, když je vidno, že to dítě "myslí vážně".

Já bych to měla takhle:
Je to asi těžké definovat, každopádně když to vezmu z pohledu matky, tak pokud bych neměla pro poně využití jiné než pro svoje děti, měla bych jim ho někde stájit za těžké peníze, tak by mě zajímala proaktivita dítěte - zajímá se o ježdění, koně, péči, ptá se, kdy se zas půjde jezdit... když je u koní, neposedává nikde zašité v klubovně s kámoškama, ale je kolem zvířat, pečuje, pracuje... když třeba něco nejde při tréninku, zkouší to i bez koně, třeba doma, aby se zlepšilo a příště to šlo lépe... (chodí mi holčička, co když jí opravdu dlouho nešlo pochopit vysedávání - to jsem zažila prvně, tak moc chtěla, že to prostě nešlo... a ta trénovala doma na opěrce gauče... na tom si - fakt nevim jak? - nazkoušela to zvedání ze sedla a pak vítězoslavně předvedla v sedle. Od té doby vysedává spolehlivě :) Pokud se takto bude "moje dítě" chovat v klubu, kde bude samozřejmě začínat pod dohledem kvalitních instruktorů, a vydrží mu to, dejme tomu, dva roky, a bude vidno, že je opravdu šikovné a budu mu schopná to dopřát, pak budu moct uvažovat o tom, že pořídím poně vlastního.

U adolescenta mi to přijde "zbytečné", protože průměrných koní je všude hromada, takže najít stáj s dobrými trenéry a koňmi, na kterých se postupně sveze i na závodech a tam se může vyježďovat do aleluja. Navíc přicházejí i jiné zájmy, které se krapet kontraindikují s časově náročným koníčkem... plus nástup na školy, dojíždění, jejich časová náročnost.. Pokud by byl jezdec opravdu dobrý, pak uvažovat o koupi koně, až pokud ho jezdecky "brzdí" oddíloví koně. Jinak nechat, až si bude vydělávat a koupí si svého na sebe.

4.10.2017 08:02
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Není to o věku, jde o finance, o čas, o záměr a také na jejich podmínkách.

4.10.2017 08:54
konarka13

XXX.XXX.228.22

Vlastního koně jsem si pořídila za vydělané peníze ve dvaadvaceti, a teď když už mám vlastní děti, vidím že když je kůň doma, berou to jako samozřejmost, a tomu odpovídá míra vynaloženého úsilí k jeho opečovávání , než kdyby někam za koněm dojížděli a těšili se na něj, ale nemáme závodní ambice, čistě hobby koníci.

4.10.2017 09:17
koně

XXX.XXX.205.252

Johanna napsal(a):
Dobrý den

Chtěla bych se zeptat odkdy myslíte že je vhodné pořídit si vlastního koně?
Ne pro mě ale spíš že jsem měla jednu kamarádku která v 10 letech dostala koně když ona ani její máma předtím pořádně nejezdily a věděli prd. Po roce dostala dalšího. Nevím o tom že by předtím chodila někam jezdit.
Co myslíte. Odkolika let, co všechno by měl člověk vědět a jak dlouho předtím jezdit než si pořídit vlastního?

Děkuji za odpovědi za možná trochu hloupou a hlavně špatně napsanou otázku

Myslím, že ideální je postup naučit se co nejvíc u cizích a na cizích.
To samozřejmě sponzorují rodiče.A jak dlouho se budete učit a kdy budete mít pocit, že už víte o koních tolik, abyste dokázala vyhovět vlastnímu? To už je individuální záležitost.
Začnete v dětském věku, klidně od pony, pak se přesunete na velké koně.Jízdárny, kluby, soukromí koně, pronajatí koně...Poté s tímto náročným koníčkem, placeným stále ochotnými rodiči, projdete pubertou a dostudujete.Jste li odolná, stále vás touha po vlastním koni drží.
Takže to stejně vychází.Pořízení vlastního koně je opravdu optimální, až budete výdělečně činná

Neregistrovaný uživatel

4.10.2017 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Stejně si koně můžou koupit leda tak tví rodiče, takže je to zcela zbytečné.Pokud vědí co kůň obnáší, tak se rozhodnout umějí a pokud ne, tak zase bude brzo kůň na prodej.

4.10.2017 16:41

Podľa mňa je rozdiel hlavne v tom, kde kôň bude. Ak je to síce začiatočník, ale niekto ho bude naďalej viesť v tréningu, koňa prípadne občas pod sedlom zrovná a prevezme celkovú starostlivosť, koňa si môže zadovážiť ktokoľvek. Ak je to kôň domov, bolo by fajn mať aspoň základný prehľad o potrebách, nárokoch a aspoň základný prehľad o výžive a potenciálnych zdravotných problémoch.
Ale kedže žijeme v demokracii, každý si môže robiť čo uzná za vhodné.

4.10.2017 18:00
marion108

XXX.XXX.41.22

Teď řešíme, zda syn k patým narozeninám dostane poníka či nikoliv... Mám koně doma. Syn chodí pomáhat skoro denně. Vždycky příjdem ze školky a jdeme poklízet... K ježdění má hrozně kladný vztah, ale zatím jen vozíme na madýlkách a baví ho to. Jen prostě třeba čistit hucula to nejde, nedosáhne, tak právě zvažujeme poníka aby mohl dělat vše i samostatně jezdit poně řídit a tak...
Mám také dceru rok a půl, tak by měl poník využití i pro ni... Co myslíte? Koupit?

Neregistrovaný uživatel

4.10.2017 18:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když já si jenom vzpomenu čím vším jsem chtěl být a do čeho jsem byl zapálený třeba v šesti letech.. Popeláři mi jednu dobu strašně učarovali.. Dále zubař jsem chtěl být, ale po operaci kamarádova zubu který ho vlastně do mého "odborného" zásahu vůbec nebolel jsem usoudil že ani tohle nebude můj obor. Zkrátka musíte tomu nechat volný průběh a ono se to samo ukáže co a jak ho vlastně baví.Jenom člověk nesmí zapomínat, že poník není hračka. smajlík

5.10.2017 08:45

marion108 napsal(a):
Teď řešíme, zda syn k patým narozeninám dostane poníka či nikoliv... Mám koně doma. Syn chodí pomáhat skoro denně. Vždycky příjdem ze školky a jdeme poklízet... K ježdění má hrozně kladný vztah, ale zatím jen vozíme na madýlkách a baví ho to. Jen prostě třeba čistit hucula to nejde, nedosáhne, tak právě zvažujeme poníka aby mohl dělat vše i samostatně jezdit poně řídit a tak...
Mám také dceru rok a půl, tak by měl poník využití i pro ni... Co myslíte? Koupit?

Prečo nie. Pokiaľ neriešite finančnú otázku, v "konskej" rodine sa jeden poník stratí.

7.10.2017 10:07
dsj

XXX.XXX.207.141

Moje dcera dostala prvního "vlastního" koně v devíti letech. Ale už asi od šesti jsme spolu jezdily - díky časové shodě to bylo kolem 20 roku kobyly, kdy jsem věděla, že kobyla má víc rozumu než člověk a měla jsem k dispozici koně, kterému jsem jí bez strachu svěřila. První kobča na pokročilejší ježdění byla appaloosa po skončení sportovní kariery, skvěle přiježděná a snad nejhodnější kůň jakého znám - na té dostala školičku, kdy se naučila základní věci, jako odcházet od koní, dostat kobylu přes místa kam nechce, základní cviky a malé skoky na jízdárně apod.
Podle mě, když je děcko šikovné, tak bych ho nechala 1 rok zkušebně jezdit v oddíle, aby se naučilo základy (=vést koně ve všech chodech a v terénu) a abych měla jistotu, že to po prvních karambolech nevzdá, a potom bych uvažovala o koupi vlastního koně. Když je dítě šikovné a baví ho to, ať jezdí. Ježdění na vlastním koni je vždycky lepší, než na cizím a člověka snáz posune dál, kromě jakmile kůň člověka přijme za vlastního, je daleko vstřícnější, než provozák, který má lidí plné kecky.

7.10.2017 10:35
Arkarian

XXX.XXX.52.212

"Ježdění na vlastním koni je vždycky lepší, než na cizím a člověka snáz posune dál"

vlastní kůň sice nabízí více možností sebevzdělávání, nicméně obecně se člověk lépe vyjezdí a posune dál pokud toho vlastního nemá a pod zadek dostane víc různých koní... vlastní zkušenost.

7.10.2017 10:55
dsj

XXX.XXX.207.141

Arkarian napsal(a):
"Ježdění na vlastním koni je vždycky lepší, než na cizím a člověka snáz posune dál"

vlastní kůň sice nabízí více možností sebevzdělávání, nicméně obecně se člověk lépe vyjezdí a posune dál pokud toho vlastního nemá a pod zadek dostane víc různých koní... vlastní zkušenost.

To je různé, jak pro koho a jak s kterým koněm.
U začátečníků mi přijde, že je úplně nejlepší, když získají sebejistotu na hodném a ochotném koni, kterému důvěřují a na kterém si můžou postupně a bez stresu nacvičit základy, a teprve v okamžiku, kdy jim začnou růst křidýlka, tak zkusit jestli už zvládnou složitější koně.
A některým bude vždycky nejlépe na vlastním koni a tuhle ambici umět odjezdit všechno co má čtyři nohy nebudou mít nikdy a není na tom nic špatného

10.10.2017 19:55
Dana95

XXX.XXX.42.149

Koupit si koně bez toho aby na něm člověk někdy seděl je naprostá hloupost. Já bych svému dítěti koupila až by se na něm naučilo jezdit a bavilo by ho to. Problém vidím jenom v tom že každý kůň se jinak ovládá a jinak reaguje a ne pokaždé vám ve stájích dají stejného koně na cvičení. A někdo tu psal že koně jedině za vlastní peníze což sice dobře zní ale není to úplně realistické, hlavně pokud si chce koně pořídit ještě než jim bude 30. Chodit do školy na vysokou, vydělávat na bydlení a ještě šetřit na koně je docela těžké. Jinak momentálně sama šetřím, takže držte palce .

11.10.2017 14:49

Dana95 napsal(a):
Koupit si koně bez toho aby na něm člověk někdy seděl je naprostá hloupost. Já bych svému dítěti koupila až by se na něm naučilo jezdit a bavilo by ho to. Problém vidím jenom v tom že každý kůň se jinak ovládá a jinak reaguje a ne pokaždé vám ve stájích dají stejného koně na cvičení. A někdo tu psal že koně jedině za vlastní peníze což sice dobře zní ale není to úplně realistické, hlavně pokud si chce koně pořídit ještě než jim bude 30. Chodit do školy na vysokou, vydělávat na bydlení a ještě šetřit na koně je docela těžké. Jinak momentálně sama šetřím, takže držte palce .

A za jaké jiné než za vlastní byste si toho koně chtěla koupit? ;)

Jako že když sama například ve 20ti peníze nemáte, tak vám má toho koně koupit někdo jiný? Třeba maminka nebo tatínek?

Já se přikláním do toho tábora kupovat až za vlastní, tedy pokud se nejedná o dítě z vyloženě koňácké rodiny, kde přibude jen další hlava (hlavička) do stáda.

Našetřit si během vysoké na koně není ani tak těžké jako spíš nemožné (pokud vás neživí rodina nebo pokud nestudujete dálkově)... ale ono to s těmi penězmi není sranda ani potom. Člověk pak splácí bydlení, auto...vždycky se něco najde. Koupit si koně za vlastní peníze, až je budu mít - jestli v 25, v 35 nebo ve 45, je podle mě jediná realistická možnost :) Kůň je luxus, ne životní nutnost, proč svým koníčkem zatěžovat někoho jiného?

11.10.2017 15:50
jbb

XXX.XXX.70.110

Tak... existují laciné sporty, jako třeba běh, nebo plavání. Pak jsou dražší sporty, jako cyklistika, tenis, golf... A pak jsou ty skutečně drahé sporty, jako je jezdectví, letectví a motosport.
Samozřejmě, nemusíme se bavit pouze o penězích, ale i o čase (který ty peníze částečně nahradí - ať už péči o koně doma, nebo třeba brigádnickými hodinami na letišti). Nicméně ta náročnost tam byla, je a vždycky bude.
Přeju koně každému kdo ho chce a má na něj - ale je dobré si uvědomit, že levně se tenhle sport opravdu dělat nedá. A že neexistuje žádné "právo mít koně", obzvláště ne pro osoby které nejsou výdělečně činné ;-)

P.S. Ano, pokud se váš tatínek jmenuje třeba Kellner nebo Hrabiš a dá vám vybrat, zda-li chcete nového koníčka nebo novou Corvettu... Tak pro Vás nic z mého textu neplatí. Ale kdo z Vás (nás) má tatínka s takovým jménem? :-D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík