Dobrý den.
Cca před dvěma měsíci jsem psala o své kobylce která měla říji ve druhém měsíci březosti. Proběhlo vyšetření které ukázalo že je vše v pořádku. Nyní ve čtvrtém měsíci březosti klisna opět říjí a já nevím jestli si mám dělat starost. Mám opět volat veta. a dělat vyšetření? Nebo je možné že má říji i v březosti? Děkuji za odpovědi.
Nemusí to být z fyzického hlediska, ale z toho psychického. Není v dohledu někde hřebec? Nebo není ve stádě s valachem či je s nějakým v kontaktu? Případně s nějakým jiným dominantním jedincem? Ale také může být naprosto zdravá a hormony jsou silnější než ona. Pro klid duše bych raději toho vet. zavolala, raději zbytečně, než pak přijít o hříbka a riskovat zdraví kobyly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mali sme prejavy ruje u kobyly snáď tri-štyri mesiace žrebnosti, potomok už má cez rok. Nie je to nič neobvyklé, tiež si ale myslím, že to nebola fyziologická ruja.
Je možné aj to, že plod vstrebala, alebo potratila, takže tú dilemu vyrieši akurát veterinár.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mali sme prejavy ruje u kobyly snáď tri-štyri mesiace žrebnosti, potomok už má cez rok. Nie je to nič neobvyklé, tiež si ale myslím, že to nebola fyziologická ruja.
Je možné aj to, že plod vstrebala, alebo potratila, takže tú dilemu vyrieši akurát veterinár.
Říje se může vyskytovat i u březích zvířat. je však možné, že zmetela. Nechte si potvrdit graviditu sonografem. To v případě, že klisnu chcete hned nakrýt. Jinak počkejte.
Elain
napsal(a):
Dobrý den.
Cca před dvěma měsíci jsem psala o své kobylce která měla říji ve druhém měsíci březosti. Proběhlo vyšetření které ukázalo že je vše v pořádku. Nyní ve čtvrtém měsíci březosti klisna opět říjí a já nevím jestli si mám dělat starost. Mám opět volat veta. a dělat vyšetření? Nebo je možné že má říji i v březosti? Děkuji za odpovědi.
Já jsem jednou musela nedobrovolně stěhovat kobylu ve třetím měsíci březosti a při seznamování s nový stádem měla podobné příznaky jako kdyby říjila - blýskala, učůrávala, pózovala. Někde jsem na tohle téma četla článek, že březí kobyly si tímhle divadlem můžou vytvářet alibi, aby si nový hřebec myslel, že narozené hříbě je vlastně jeho. Jestli se vám ve stádě střídají koně, tak to může být divadlo na efekt.
Mezi třetím a čtvrtým měsícem je největší riziko vstřebání, takže jestli kobyla vstřebala, tak dostala pravou říji.
Jediné co vám může dát jistou odpověď je vyšetření od veta nebo inseminačního technika - někoho se specializací na koňskou gynekologii, kdo dokáže vyhodnotit, jestli kobyla třeba nemá nějaké reprodukční problémy, které je bude potřeba přeléčit.