Dobrý den, mam malý problém za pár dní si budu brát 3 letou klisnu z jejího rodného stada do jiné stáje ale klisnička byla pozdě odstavená od kobyly a navíc se po odstavení vrátila ke kobyla a od té doby se s ní nic moc nedělalo. Takže bych chtěla jak kobylku naučit chodit na vazáku snaží se furt vyvléknout už jsem skoušela spoustu metod ale žádná nefunguje a udržíme jí když jsme dvě a to máme co dělat.
Děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nojo, to máte furt do kola.
Pořád mě uháněl jeden soused, jestli ho naučím jezdit. Říkám - ráda bych, ale nemám na čem, mám teď jen poníky... Mno tak se u mě teď ucházel o ustájení, že prý si koupí koně, co u mě bude mít - jeho slovy - "jako ovečku" a až se na něm bude dát začít jezdit, tak že by chtěl, aby to byl jeho parťák na couračky v přírodě. Ale že na něj stejně zatím nebude mít tak dva roky čas, tak to vychází.. ptám se: a jaké máte zkušenosti s koňmi? Odpověď: "Nula"... mno, tak s ním mám ve čtvrtek kafe a budu se snažit mu to rozmluvit, protože to je prostě cesta do pekel :( Navíc... hříbě mu tu tak jako tak neustájím - nemám žádného mladého koně k němu. To smýšlení lidí fakt nechápu
napsal(a):
Nojo, to máte furt do kola.
Pořád mě uháněl jeden soused, jestli ho naučím jezdit. Říkám - ráda bych, ale nemám na čem, mám teď jen poníky... Mno tak se u mě teď ucházel o ustájení, že prý si koupí koně, co u mě bude mít - jeho slovy - "jako ovečku" a až se na něm bude dát začít jezdit, tak že by chtěl, aby to byl jeho parťák na couračky v přírodě. Ale že na něj stejně zatím nebude mít tak dva roky čas, tak to vychází.. ptám se: a jaké máte zkušenosti s koňmi? Odpověď: "Nula"... mno, tak s ním mám ve čtvrtek kafe a budu se snažit mu to rozmluvit, protože to je prostě cesta do pekel :( Navíc... hříbě mu tu tak jako tak neustájím - nemám žádného mladého koně k němu. To smýšlení lidí fakt nechápu
Mně se taky přítel ptal, jakého koně - pony bych doporučila dceři jeho kamarádovi. Holce je okolo 10 let, u koní je chvíli, jsou rozvedení (takže...), když jsem měla plnou pusu argumentů tak stejně jakákoli odpověď byla - "on prostě chce", tím má snaha o cokoli skončila a neřekla jsem ani půl slova, na určité věci nemám žaludek...
To máte tak, jednou se začít musí a každý si začíná dle svého, někdo má zkušeností víc jiný míň...někdo se učí až za běhu.
Já se třeba motám u koní od mala, ale nikdy za tu dobu jsem si koně neobsedala, prostě už jsem přišla k hotovému, teď mám ročka, u kterého mě to také jednou čeká a že v tom nemám zkušenost?No a co, prostě to risknu...třeba se dotyčná ptala na problémového koně a chtěla jen radu, třeba jinak zkušenosti má...rada nekupovat je moc jednoduchá-myslím že takto by koně neměla většina z vás.
Vše je o povaze koně a přístupu člověka.
Adka1
napsal(a):
Dobrý den, mam malý problém za pár dní si budu brát 3 letou klisnu z jejího rodného stada do jiné stáje ale klisnička byla pozdě odstavená od kobyly a navíc se po odstavení vrátila ke kobyla a od té doby se s ní nic moc nedělalo. Takže bych chtěla jak kobylku naučit chodit na vazáku snaží se furt vyvléknout už jsem skoušela spoustu metod ale žádná nefunguje a udržíme jí když jsme dvě a to máme co dělat.
Děkuji za radu.
Vy jí budete chtít brát po kopytě?
Naložit by vám jí měl prodávající, to by byla slušnost.Doma, po vyložení už to bude váš boj
Ohlávku stájovku na hlavě má a snese bez problému? "Jen" se nechce nechat vodit?
Pokud chcete něco začínat s, předpokládám velkou, silnou a nepříliš domestikovanou, tříletkou, za pár dní nic moc nenacvičíte.
Co ta její matka, ta se normálně vodit nechá?Jestli aspoň ta, mohla byste zkusit mladou vést za matkou.Zpočátku kousek, chválit.Nenechat to dojít do konfliktu, aby se vám mladá vyškubla, nebo tak něco.To je obrovský krok zpátky!
Je jen s matkou, nebo ve stádě?
Jaké metody jste dosud zkoušela a nefungovaly?
Otázka je, jestli bude pro vás dobře, aby zrovna tahle tříletka skončila zrovna u vás?
ameed
napsal(a):
To máte tak, jednou se začít musí a každý si začíná dle svého, někdo má zkušeností víc jiný míň...někdo se učí až za běhu.
Já se třeba motám u koní od mala, ale nikdy za tu dobu jsem si koně neobsedala, prostě už jsem přišla k hotovému, teď mám ročka, u kterého mě to také jednou čeká a že v tom nemám zkušenost?No a co, prostě to risknu...třeba se dotyčná ptala na problémového koně a chtěla jen radu, třeba jinak zkušenosti má...rada nekupovat je moc jednoduchá-myslím že takto by koně neměla většina z vás.
Ano, začít se nějak musí a když jsem začínala já, tak pod dozorem, který mi diktoval co mám dělat, co nemám dělat, v té době ještě internet nebyl (ani mobilní telefon), to byla spíš výsada jen některých, tudíž nebyla ani možnost si sednout k internetu a ptát se a světe div se - fungovalo o to o 1000% efektivněji než nyní v životě internetu, a tím by začínající člověk měl v prvé řadě začít.
polárka.15
napsal(a):
Ano, začít se nějak musí a když jsem začínala já, tak pod dozorem, který mi diktoval co mám dělat, co nemám dělat, v té době ještě internet nebyl (ani mobilní telefon), to byla spíš výsada jen některých, tudíž nebyla ani možnost si sednout k internetu a ptát se a světe div se - fungovalo o to o 1000% efektivněji než nyní v životě internetu, a tím by začínající člověk měl v prvé řadě začít.
Každý nemá to štěstí, že se dostane k člověku, který se bude dotyčnému věnovat a učit ho. Já na takového zatím nenarazila, pouze na placené hodiny za vyjížďku. Ono ani nejde o to, že by třeba nechtěli pomoct, ale spíše nechtějí učit a vysvětlovat.

ameed
napsal(a):
Predpokladám ale, že ak sa vyskytne problém, nebudeš hľadať rady na internetoch- v tom je ten rozdiel.
Mali sme v žrebčíne kobyly, okolo troch rokov, neobsadnuté, neobchytané. Keď sme ich potrebovali preniesť( do zimných výbehov, na strúhanie...)skúsili sme vodítko. tie, čo sa bránili veľmi(akože radšej sa hodím o zem, ako budem nasledovať človeka)dostali na hlavu lonžovací obnosok a fungovsli veľmi dobre. Viem si to predstaviť ako dočasné riešenie, keď nie je žiadna iná možnosť.
Ale, akýkoľvek polodivoký kôň v rukách niekoho, kto sa potrebuje pýtať cudzích anonymných ľudí na internetovej diskusii ako vodiť koňa, nie je dostatočne kvalifikovaný na to, aby s takýmto koňom pracoval sám.
peggi16
napsal(a):
Každý nemá to štěstí, že se dostane k člověku, který se bude dotyčnému věnovat a učit ho. Já na takového zatím nenarazila, pouze na placené hodiny za vyjížďku. Ono ani nejde o to, že by třeba nechtěli pomoct, ale spíše nechtějí učit a vysvětlovat.
Od toho jsou JK a ne soukromníci

Za sebe musím říct, že mě vždycky hrozně mrzí, když se tu někdo na něco zeptá a je, utřen" tím, že pokud tohle neví, tak si nemá koně pořizovat a radu nedostane žádnou. Jsem u koní začátečník, svého koně nemám a možná ani nikdy mít nebudu, ale chodím sem proto, abych se něco dozvěděla. Velmi často se ale stává, že zde nepadne žádná rada kromě té, že si koně takový člověk nemá pořizovat. Zkuste se prosím při psaní odpovědí občas zamyslet a vzpomenout si na to, že diskuzi čtou i lidé, kteří se jen chtějí něco dozvědět a rada o nepořizování koně jim k ničemu není.
Chápu, že je velmi težké radit, když jste koně neviděli naživo, ale nějaké obecné postupy, rady atd. (nejen u tohoto tématu) bych si třeba přečetla ráda :)
Děkuju za pochopení :).
napsal(a):
Za sebe musím říct, že mě vždycky hrozně mrzí, když se tu někdo na něco zeptá a je, utřen" tím, že pokud tohle neví, tak si nemá koně pořizovat a radu nedostane žádnou. Jsem u koní začátečník, svého koně nemám a možná ani nikdy mít nebudu, ale chodím sem proto, abych se něco dozvěděla. Velmi často se ale stává, že zde nepadne žádná rada kromě té, že si koně takový člověk nemá pořizovat. Zkuste se prosím při psaní odpovědí občas zamyslet a vzpomenout si na to, že diskuzi čtou i lidé, kteří se jen chtějí něco dozvědět a rada o nepořizování koně jim k ničemu není.
Chápu, že je velmi težké radit, když jste koně neviděli naživo, ale nějaké obecné postupy, rady atd. (nejen u tohoto tématu) bych si třeba přečetla ráda :)
Tak pod toto se můžu taky podepsat...
ameed
napsal(a):
Nehledě na to, že v JK vás nenaučí, jak vodit mladého koně, tam jsou už zaježdění koně, pokud se nepletu, tak se tam učí jezdit na koni, ne jak učit mladého koně.
A zrovna náš stávající JK se děti učí naprosto všechno, lonžovat, jezdit, vodit, ošetřovat, máme plácek s přírodníma překážkama, krmit, proč a jak, kolik, čeho... musí chodit, dodržovat pravidla, slušné chování mezi sebou i mezi ostatními,... Ale evidentně jsem asi z jiného kraje, toto by měla být naprostá samozřejmost
Samozřejmě s tím "jiným oddílem" to mělo být odlehčené, škoda, že jste tak vážná... neznám nikoho, kdo by v JK jako děcko nejezdil, opravdu ne, o to víc mně to překvapuje, v té době, když jsme začínali my, tak těch koní tolik nebylo, bylo jen pár větších stájí a hotovo, nebyl takový luxus, že by v každé dědině bylo xx koní, takže sehnat soukromníka bylo nemožné.
A bylo normální, že bylo 6 koní na 30 děcek, takže jsme jen makali, makali, makali a makali, vodili koně z výběhu a do výběhu, čistili, ošetřovali a párkrát si do měsíce sedly. Samozřejmě, čí dýl tam člověk byl, tím víc se to střídalo, takže netrvalo dlouho a stal se z člověka "mazánek" a pak jezdil víc.
napsal(a):
Rozumím, ale pokud se někdo ptá (na internetu), jak vodit syrového koně, je něco špatně. Tady by nejvíc pomohl zkušený člověk v reálu.

Keď človek rozumný, ktorý už vyskúšal rôzne metódy a je na konci s možnosťami, by sa logicky obrátil na niekoho, o kom vie, že takúto skúsenosť už má, riešil niečo podobné a je prípadne schopný prísť a ukázať mi, čo mám robiť. Nie je to źiadna hanba, ani zlyhanie, ak si niekto nechá pomôcť od skúsených ľudí, práve naopak. Človek nerozumný, alebo neskúsený, príde na anonymnú diskusiu a nechá si radiť od ľudí, ktorých v živote nevidel, nemá tušenie, či niekedy v živote vôbec videli koňa a čaká rady na to, ako riešiť(podľa mňa už dosť veľký) prúser. A ideálne, aby to šlo za pár dní.
Ja chápem, že zadávateľka očakávala nejaké rady, ale keďže ani len nepopísla čo skúsila a ako kôň reaguje, ani len nenaznačila svoje schopnosti a možnosti, je teda dosť ošemetné vymýšľať nejaké návody a postupy. Predsalen, vo vyhrotenej situácii-a učenie trojročného koňa chodiť na vodítku je vyhrotená situácia, môže ísť aj o zdravie.
napsal(a):
Keď človek rozumný, ktorý už vyskúšal rôzne metódy a je na konci s možnosťami, by sa logicky obrátil na niekoho, o kom vie, že takúto skúsenosť už má, riešil niečo podobné a je prípadne schopný prísť a ukázať mi, čo mám robiť. Nie je to źiadna hanba, ani zlyhanie, ak si niekto nechá pomôcť od skúsených ľudí, práve naopak. Človek nerozumný, alebo neskúsený, príde na anonymnú diskusiu a nechá si radiť od ľudí, ktorých v živote nevidel, nemá tušenie, či niekedy v živote vôbec videli koňa a čaká rady na to, ako riešiť(podľa mňa už dosť veľký) prúser. A ideálne, aby to šlo za pár dní.
Ja chápem, že zadávateľka očakávala nejaké rady, ale keďže ani len nepopísla čo skúsila a ako kôň reaguje, ani len nenaznačila svoje schopnosti a možnosti, je teda dosť ošemetné vymýšľať nejaké návody a postupy. Predsalen, vo vyhrotenej situácii-a učenie trojročného koňa chodiť na vodítku je vyhrotená situácia, môže ísť aj o zdravie.
Konečně další rozumný příspěvek
Rada "najdi si někoho zkušeného" na Ifauně padá dnes a denně. A už mi to nedá... Ono se to totiž velmi jednoduše řekne, ale mnohem hůře provede.
Je nás ve stáji cca 15 majitelů. Ohledně problémového koně bych se nemohla obrátit ani na jednoho, neboť více než polovina jsou mladé holky bez větších zkušeností a ten zbytek je na tom asi tak stejně, jako já. Ustajovatelé mají názory, se kterými se až tak neztotožňuji, takže ani tudy cesta nevede. Moje trenérka se zabývá pouze drezurním tréninkem (a to jen ze země) a nic jiného nemá zapotřebí řešit (chápu). Nikoho dalšího od koní v mém okolí neznám natolik, abych mu mohla zavolat či zazvonit u dveří a požádat o pomoc. Aby to byl člověk natolik fundovaný, že bych se nebála mu problémového koně svěřit (za fundovanou osobu nepovažuju automaticky každého, kdo je dvacet let u koní). A aby on byl ochotný mi pomoci. A to okamžitě.
Když jsem potřebovala krátkodobou pomoc s mým koněm (šlo pouze o drezurní prvek, potřebovala jsem někoho drezurně zkušenějšího, než jsem já, aby si na koně sednul), obeslala jsem zdvořilými žádostmi několik jezdkyň a trenérek, na něž jsem tak všelijak posbírala tipy. Výsledek nula. Nikdo neměl ani čas, ani chuť. A to jsem samozřejmě nabízela finanční odměnu vč. cestovného. Nic. Nikdo.
Takže kdybych potřebovala někoho na pomoc s problémovým koněm (tedy pomoc případně nebezpečnou a déletrvající) a tu pomoc bych potřebovala teď hned (ne v příštím kvartálu), absolutně nevím, na koho se obrátit. Existují lidé jako zde často zmiňovaná paní Prokopová, pan Bořánek a nevím kdo všechno ještě, ovšem pochybuju, že tito lidé po mém zavolání skočí do auta a pojedou mi pomáhat... A znovu opakuju, když mám problém, mám ho TEĎ a čekat na vyřešení několik týdnů (nebo i jen dnů) může problém jen prohloubit.
Možná jste na tom vy ostatní lépe, ale píšu za sebe.
Takže když čtu radu typu "najdi někoho, kdo ti pomůže", můžu se jen hořce usmát... Je to rozumná rada, ale chápu, že pro některé tazatele prostě neproveditelná.
Nechápu reakce, že na rady typu -Najdi někoho, kdo ti pomůže- že to nejde.Je to kravina.Pokud člověk chce, hledá způsoby, pokud ne, hledá důvody.Díky internetu máme možnost si sehnat, domluvit apod. spoustu věcí, najít lidi apod.Dříve se prostě jednalo jinak-nezvladatelný kůň, šup k rasovi.Nyní se myslí jinak.Ale že by neexistoval způsob, jak si najít pomoc mezi lidmi a že to nelze, je blbost nejvyššího kalibru.Vždycky to jde, jen se musí chtít.Jde o to, zda to vůbec opravdu chceme, nebo jsme jen zahodili šance prostě.
napsal(a):
Ale, rady tu padly, ve většině témat se nějaké najdou. Zkuste číst pečlivěji
Že většina vyzněla nakonec skepticky, je věc druhá.
Každopádně zadavatelka asi už o rady nestojí.
Ve svém příspěvku zmiňovala, že "metody, které dosud zkoušela, nefungovaly "
Na můj přímý dotaz, jaké to konkrétně byly metody, už jsem už odpověď nedostala.Tudíž těžko něco řešit