Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2017 12:17
lenacia

XXX.XXX.205.245

Zdravím.
Nedávno jsem zjistila věc, o které bychs e moc ráda zeptala na názor zkušených, dokud je čas pro mě to zkusit případně nějak řešit.
Byla jsem (opět) upozorněna, že moje kobyla je tlustá. Že celé stádo našich koní je tlusté (což se dá říci o dvou koních a zbytek je dle mého v pohodě), a že se jim tedy v zimě bude rozbalovat balík sena ve výběhu do koberce, což jim má vydržet týden s tím, že do nočního přístřešku večer seno dostávat nebudou(jen boxáci dostanou kupu sena ještě do boxu) aby přes zimu zhubli, protože je to ideální období.
Ve výběhu je přes den dohromady deset koní, na noc v zimě se budou minimálně dva, nejlépe alespoň tři zavírat.
Přesto mi to přijde na tolik koní jeden balík poměrně málo, když si k tomu vezmu, že má rozbalenej do koberce ležet ve výběhu celej týden. (navrhovala jsem jak sítě, tak seníky, ale bylo mi odpovězeno, že to nikdo nebude ve výběhu pravidelně plnit a rozvalit balík je stejnak nejlepší).

12.10.2017 12:23
vattunka

XXX.XXX.244.236

Že by další ustajovatel co si chce ulehčit práci a šetřit na seně?je to nesmysl, hlavně pokud ten balík rozvalí tak ho hned první den zadupou pokud bude bláto a sračkysmajlík My teda máme ve stádě 14 koní a vozí se jim dva balíky do dvou krmítek někdy i obden, záleží na počasí...
Jinak ano zima je lepší na hubnutí, některým to jde skoro samosmajlík...pokud hubnout, tak ale až koncem zimy a ne na začátku, třeba až v únoru, březnu, aby se to nezvrtlo...

12.10.2017 12:29
lenacia

XXX.XXX.205.245

vattunka napsal(a):
Že by další ustajovatel co si chce ulehčit práci a šetřit na seně?je to nesmysl, hlavně pokud ten balík rozvalí tak ho hned první den zadupou pokud bude bláto a sračkysmajlík My teda máme ve stádě 14 koní a vozí se jim dva balíky do dvou krmítek někdy i obden, záleží na počasí...
Jinak ano zima je lepší na hubnutí, některým to jde skoro samosmajlík...pokud hubnout, tak ale až koncem zimy a ne na začátku, třeba až v únoru, březnu, aby se to nezvrtlo...

Ano, "šetřit na seně" to ste řekla přesně, letos je málo sena a bude stát balík 500, - Kč. Plus tam jsou skutečně dva opravdu velmi obézní koně (ale promiňte, fotka Sáry je týden stará, jestli má pár kilo navíc tak to je max, a myslím si že v říjnu by přecijen trošku kilo navíc mít měla.

12.10.2017 12:35
ameed

XXX.XXX.248.64

Já teda nevím, mě tlustá nepřijde, kůň by měl přes zimu z čeho čerpat.Já mám koně dva, jednoho mohutného otesánka a druhou naopak krmím vším možným, aby co nejvíce nabrala.Za otesánka jsem ráda, protože vím, že v zimě ji bude lépe, než té druhé mladé.Ale jinak souhlas, balík vám zašlapou...

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2017 12:57

Mno, názor je asi jasný. V tomhle myslíte reálně, tedy víte, jak to je (kobyla je v dobré výživové kondici, rozbalování balíků na zem bez ochrany krmítek nebo jiné zábrany, aby do toho nestoupali, je nesmysl).
Pokud jste v tom ustájení už delší dobu a doteď všechno fungovalo a pokud máte pocit, že ustajovatel uvažuje (převážně) rozumně a ku prospěchu koní, počkala bych - po rychlém zašlapání prvního rozbaleného balíku, kdy už druhý den z něj bude jen zablácený bordel, doufejme přehodnotí svoje rozhodnutí. Nejlépe pořídit síť na celý balík - ta asi nejlépe uspoří a zamezí plýtvání sena ve stádě...

Pokud se bude zdát, že to myslí vážně a že vážně víc sena "obětovat" nehodlá, pak bych se velmi rychle začala zajímat o další možnosti ustájení jinde...

12.10.2017 13:01
dolinka

XXX.XXX.80.205

No to bych si hodně rychle hledala nové ustájení, no nevim ale naše 3 koně mají balík max na 5 dní, to nevim co tam těch 10 koní za dva dni budou žrát, kord když to budou mít rozkutálené po ohradě.

12.10.2017 13:04

Mě teda pro tři koně (pony + dva velcí, ale dobře krmitelní) vydržel cca 10 dní, ale jde o to, jak se s ním zachází (krmíme do sítí + dvakrát denně porce volného jen pro velké), jaké je kvality, jak je velký.. krmím tak, aby koně vypadali spokojení a nakrmení. Mám spíš problém s obezitou než naopak.

12.10.2017 13:18
kivus

XXX.XXX.114.213

Rozbalené na zemí? moji by to hned použili jako WC... takhle se přikrmujou krávy na pastvě, s tím, že se počítá s tím, že to hned sežerou a né že to tam má vydržet týden smajlík

12.10.2017 13:22

Na tri kone veľký guľatý balík v lete okolo 5dní, v zime max 4. na 5 koní v zimných výbehoch tri dni. Pokiaľ dobre počítam, tak pre 10 koní s nulovou stratou, tak balík na dva dni? To si ustajňovateľ celkom fandí.
Kobyla vyzerá fajn, ale ako píše hhippie, chvíľu počkaj a preventívne sa priprav na sťahovanie koňa. Zvlášt, ak vezmeme do úvahy aj ostatné "múdre" názory od ustajňovateľa ohľadom tvojej kobyly.

12.10.2017 13:51
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Já mám jeden velký balík na dva drobné koně (cca 450kg) na týden a to je mám jen v boxovém ustájení a až na pár nechaných drobků opravdu poctivě všechno sežerou. Kdyby byli venku, sežrali by ještě víc.

Jeden balík sena na týden a 10 koní je ukrutně málo, nehledě na zde již kritizovaný způsob podávání. Pokud má ustajovatel hlavu a mozek na správném místě tak tohle nikdy neuvede do praxe..

12.10.2017 16:24
lenacia

XXX.XXX.191.76

Tak už sháním. Majitelka ranče zdražuje o pětikilo ustájení od listopadu. I když tvrdila na schůzi, že cena pastevka zůstane už stejná. Prej že seno zdražilo.

12.10.2017 18:59
majkulka

XXX.XXX.237.148

Od hodně lidí - zvlášť z jižní Moravy slyším, že zdražují. Sena je tam prý opravdu málo. A ke zdražení mají o dodatek - max 10kg kůň den. To by mne asi šlehlo. Jsme tak ráda, že mám ty své hebely doma.

12.10.2017 19:11
ameed

XXX.XXX.219.25

Také jsem rada, ze je mám u sebe doma, je to sice úvazek ještě větší-nikam se nemohu hnout, ale výhody to má.

12.10.2017 20:12
liva

XXX.XXX.227.60

Koně mám v komerčním ustájení...
Bydlím ve městě, do garáže dva koně nedám, do parku je taky nevypustím a stěhovat mimo město se nechci, takže mi nic jiného nezbývá.:)
Na Moravě je letos opravdu málo sena a i u nás se zdražilo ustájení...
Ustajovatel zajistil dostatek kvalitního sena, ale bohužel se prodražila doprava..
Na zdražení jsme byli upozorněni dostatečně dopředu a ti, kdo to nechtěli akceptovat, měli dostatek času, aby si našli jiné ustájení, čehož někteří využili...
V ustájení jsem spokojená a proto je pro mě jako majitele přijatelnější rozumné zvýšení ceny ustájení než omezení krmiva...

12.10.2017 20:23
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak jako, máme přístřešek kam se stěží vejde tak 5 koní a teď jich tam je 9, můj kůň spí venku "moje Sisa taky spí venku a nedělám z toho drama, stejnak tam nechodí", bahna je místy po kolena a koně trpí podlomy. Bahno zasahuje i do přístřešku. Všude tam okolo padají ohrady. Někdo nezavřel ručku ohradník netloukl a moje kobyla zlomila ohradu- vina mojí Kobyly samozřejmě.

Loni sem platila přes zimu také o pětikilo víc. Takhle vypadala na jaře, a ještě mi tvrdili, že je tlustá a jenom opadlá ze svalů. Dokrmení sem si musela vydupat a ještě požádat trenérku aby, se za nás přimluvila jinak by mě nikdo nebral vážně, protože nejsem dost zkušená a nerozumím tomu.

12.10.2017 20:45
liva

XXX.XXX.227.60

Lenacia, můj příspěvek nebyl reakcí na to, že se chceš stěhovat kvůli zdražení, byl naprosto neutrální.
Pokud tak vyzněl, omlouvám se.
Sama jsem před x lety odešla z ustájení kde ustajovatel razil heslo, že je normální, že kůň v zimě hubne a většina majitelů mu to "žrala".
Dokonce, když koně obrostli zimní srstí, řekl, že jsou tlustí a krmivo ubral...
Dospělo to tak daleko, že jsem platila plné ustájení a navíc kupovala seno, aby moji koně neměli hlad.
A ještě jsem si ho musela chystat do boxů osobně, ani to nebyla ošetřovatelka ochotná udělat..
Jsem ochotná akceptovat zvýšení ceny kvůli zachování kvality, ale pokud by zvýšení neodpovídalo kvalitě služeb taky bych hledala jinde...

12.10.2017 20:52
lenacia

XXX.XXX.168.82

liva napsal(a):
Lenacia, můj příspěvek nebyl reakcí na to, že se chceš stěhovat kvůli zdražení, byl naprosto neutrální.
Pokud tak vyzněl, omlouvám se.
Sama jsem před x lety odešla z ustájení kde ustajovatel razil heslo, že je normální, že kůň v zimě hubne a většina majitelů mu to "žrala".
Dokonce, když koně obrostli zimní srstí, řekl, že jsou tlustí a krmivo ubral...
Dospělo to tak daleko, že jsem platila plné ustájení a navíc kupovala seno, aby moji koně neměli hlad.
A ještě jsem si ho musela chystat do boxů osobně, ani to nebyla ošetřovatelka ochotná udělat..
Jsem ochotná akceptovat zvýšení ceny kvůli zachování kvality, ale pokud by zvýšení neodpovídalo kvalitě služeb taky bych hledala jinde...

Já to nemyslela jako útok na vás. Je to asi jen takové postěžování si. Na ranči už nemůžu nic.. Když sem se ozvala ukázali mi bránu a že můžu jít. Což mě mrzí. A nakonec za všechno může moje kobyla že rozbíjí ohrady a všechno. (na druhou stranu, jestliže se nahývá takovým stylem přes ohradu, jen kvli tomu aby si utrhla kus trávy možná bude něco špatně...

12.10.2017 22:00
Dotaz

XXX.XXX.60.157

Hm, chtěla bych vidět fotku těch netlustých koní.

12.10.2017 22:48
lenacia

XXX.XXX.168.82

No... Ten je tam jedinej... Ale že většinu sena sežerou koně majitelky, přičemž jeden je tak tlustej, že se mu drží voda na zádech a tvoří se mu plíseň a blbě dýchá když cválá, a dělaj se mu na zádi dva Kopečky, a tenhle kůň všechny ostatní vykope od sena a sežere ho sám... No tak toho zřejmě budu v zimě živit tím dražším ustájením.

13.10.2017 10:46
vrtulka

XXX.XXX.115.36

Mám 10 koní a stádo ovcí a mají balík sena na den. Krmím do krmelce a u koní nemám absolutně žádné ztráty, u ovcí je to marné, ty vytahají i kdyby neměly co do huby...Seno dávkuji 2x až 3x denně
Letos poprvé zkouším síť na balík - u koní fakt super, opravdu to prodlouží dobu krmení. Ovšem i nevýhoda - staré kobyly než by stály celý den u balíku a dolovaly ze sítě raději nežerou skoro vůbec a upřednostňují jádro a trávu, takže tyhle dvě půjdou do jiného výběhu, kde budou mít k dispozici nezakrytý balík.
U ovcí zatím síť nemám vyzkoušenou, ještě jsou na pastvině a stahovat je budu až v listopadu, min. do porodů budou mít seno v síti, pak asi opět jen navolno v krmelci aby se náhodou jehňata nemotala do sítě.
Kdybych dala koním k dispozici rozbalený balík sena, tak do půl dne nemají co žrát neb vyžerou to nejlepší a zbytek bude zašlapán, pos*án a jinak znehodnocen...
A vzhledem k tomu, že jsem ustajovatel a jsem z Moravy, také jsem musela letos zdražit, ovšem nebylo to jen kvůli ceně sena, ale ono už dlouhodobě se navýšila energie a služby, prostě zdražuje se vše...

13.10.2017 15:00
Íháček

XXX.XXX.69.145

Pokud bych v ustajeni nebyla spokojena ja ani kun tak se seberu a du jinam i za cenu toho ze to bude dal. To ze se zdrazuje podle toho jak rostou ceny krmiva a ostatnich veci mi prijde normalni a nebyl by to pro me duvod odchazet. Samozrejme za predpokladu ze najednou nezdrazi o dvojnasobek nebo nejak silene moc a kun za ty penize dostane to co mam smluvne ujednano. Prece nemuzete cekat ze budete mic cely zivot stejne ustajeni.
Najit idealni staj je samozrejme temer nemozne protoze v kazde je neco co se nam nemusi zamlouvat takze vzdy je treba z neceho slevit nebo se prizpusobit a zalezi na majiteli co je ochoten tolerovat. Ja sem ve staji taky nebyla spokojena se spoustou veci vcetne krmeni, ale mela jsem to deset minut od baraku tak sem si proste chodila kazdy den krmit sama. Kdybych tuto moznost nemela tak du jinam kde mi kone nakrmi cim si reknu a nemusim se bat co s nim je. Nicmene s ustajovatelkou se jinak dalo docela dobre domluvit a snazila se ve vsem vyjit vstric pokud to bylo v jejich moznostech. Kdyby mi rekla ze jestli se mi neco nelibi at tahnu jinam nebo ze me delala debila ktery stejne nicemu nerozumi tak tam nejsem ani minutu.

13.10.2017 16:47
lenacia

XXX.XXX.135.98

Íháček napsal(a):
Pokud bych v ustajeni nebyla spokojena ja ani kun tak se seberu a du jinam i za cenu toho ze to bude dal. To ze se zdrazuje podle toho jak rostou ceny krmiva a ostatnich veci mi prijde normalni a nebyl by to pro me duvod odchazet. Samozrejme za predpokladu ze najednou nezdrazi o dvojnasobek nebo nejak silene moc a kun za ty penize dostane to co mam smluvne ujednano. Prece nemuzete cekat ze budete mic cely zivot stejne ustajeni.
Najit idealni staj je samozrejme temer nemozne protoze v kazde je neco co se nam nemusi zamlouvat takze vzdy je treba z neceho slevit nebo se prizpusobit a zalezi na majiteli co je ochoten tolerovat. Ja sem ve staji taky nebyla spokojena se spoustou veci vcetne krmeni, ale mela jsem to deset minut od baraku tak sem si proste chodila kazdy den krmit sama. Kdybych tuto moznost nemela tak du jinam kde mi kone nakrmi cim si reknu a nemusim se bat co s nim je. Nicmene s ustajovatelkou se jinak dalo docela dobre domluvit a snazila se ve vsem vyjit vstric pokud to bylo v jejich moznostech. Kdyby mi rekla ze jestli se mi neco nelibi at tahnu jinam nebo ze me delala debila ktery stejne nicemu nerozumi tak tam nejsem ani minutu.

Jistě ale vemte si že tohle majitelka zveřejnila 12.10, a platnosti to nabývá 1.11 a přitom ve smlouvě je dáno, že se změna ceny ustájení má hlásit měsíc dopředu.
Navíc, já mám koně 24/7 a budu platit 3500 ale boxovym koním zůstává 4000. A přitom seno ve výběhu budou jíst i oni a ještě dostanou seno do boxu. Nám se seno do přístřešku údajně dávat vůbec nebude, bude jenom to rozbalené ve výběhu.

13.10.2017 16:53

Nerozumiem tomu, čo ťa núti zostávať v ustajnení, s ktorým nie si spokojná. Nie si predsa rukojemník a podľa toho, čo píšeš, to ani pred zdražením nebolo žiadne terno.

13.10.2017 17:06
lenacia

XXX.XXX.135.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nerozumiem tomu, čo ťa núti zostávať v ustajnení, s ktorým nie si spokojná. Nie si predsa rukojemník a podľa toho, čo píšeš, to ani pred zdražením nebolo žiadne terno.

Tak přes léto bylo fakt všechno super. Hlavně byly schůze, kde se jednalo a řešilo co se bude dít... Bohužel jsem byla tak trochu rukojmí. Jelikož mi kobyla v boxe hodinaří, nemůžu ji tady v okolí nikam přesunout, protože volné jsou tu jen boxy. A zase max vzdálenost je pro mě 25 km. Dál ne, z jednoduchého důvodu, chci mít osobní dohled v rozumné vzdálenosti. Nepotřebuju aby mi kůň někde stál a já se za ním dostala 3x do měsíce a jen doufala že zbytek času je ta péče ok. Vemte si tuhle stáj. Můžu opravdu říct že celé jaro a léto bylo všechno super a zdálo se, že se všechno vyřešilo. A najednou doslova ze dne na den tady na nás tohle vytasí.

13.10.2017 17:16

lenacia napsal(a):
Tak jako, máme přístřešek kam se stěží vejde tak 5 koní a teď jich tam je 9, můj kůň spí venku "moje Sisa taky spí venku a nedělám z toho drama, stejnak tam nechodí", bahna je místy po kolena a koně trpí podlomy. Bahno zasahuje i do přístřešku. Všude tam okolo padají ohrady. Někdo nezavřel ručku ohradník netloukl a moje kobyla zlomila ohradu- vina mojí Kobyly samozřejmě.

Loni sem platila přes zimu také o pětikilo víc. Takhle vypadala na jaře, a ještě mi tvrdili, že je tlustá a jenom opadlá ze svalů. Dokrmení sem si musela vydupat a ještě požádat trenérku aby, se za nás přimluvila jinak by mě nikdo nebral vážně, protože nejsem dost zkušená a nerozumím tomu.

Áno, znie to ako raj pre kone.

Je pochopiteľné, že chceš mať koňa pod dohľadom, ale na druhej strane zase dosť sebecké obetovať jeho pohodlie pre to, lebo čokolvek...

13.10.2017 17:25
lenacia

XXX.XXX.135.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Áno, znie to ako raj pre kone.

Je pochopiteľné, že chceš mať koňa pod dohľadom, ale na druhej strane zase dosť sebecké obetovať jeho pohodlie pre to, lebo čokolvek...

A nebo obětuju své pohodlí své peníze a pak jednoho dne přijedu a kobyla bude zchromlá protože ji někdo zranil a oni to neřešili. Pokud se tohle děje v dojezdové vzdálenosti, jak jako asi budu vědět, že támhle daleko se má líp. No nemá, protože Sára potřebuje pravidelnou práci, a já nikomu koně půjčovat bez osobního dohledu nebudu. Nemluvě o tom že co je pro vás trochu dál? Jediná stáj které věřím že by se měla 100% dobře bez mojí přítomnosti je 500 km daleko.

13.10.2017 18:01
Íháček

XXX.XXX.69.145

Lenacio co chces vlastne slyset? V jednom kuse si stezujes ze je neco ve staji spatne ale vlastne s tim nic delat nechces. Pokud mas problem s cimkoli ve staji mas to diskutovat s ustajovatelkou. Jestlize ti nechce vyhovet nebo se s tebou bavit tak bez jinam. Jina rada neni. Nebo ji zaluj za poruseni smlouvy ze ohlasila zmeny o dva tydny pozdeji. Kdybych mela takhle problemoveho kone tak budu rada ze mi ho nekde ustaji a radsi si par stovek priplatim.

13.10.2017 18:15
lenacia

XXX.XXX.135.98

Řekla sem že ustájení hledám. Ale mám své podmínky které zahrnují i maximální vzdálenost. Abych měla koně někde kde mi budou posílat fotky, jak se má, tak to si můžu obnovit profil na ufonkovy a vyjde to nastejno chápete? Ano vadí mi že ve středu se řekne že se bude šetřit senem tak že budou mít balík na týden, a den na to se zvýší ustájení. Jasně že to budu řešit, a když mi ukázala na bránu tak hledám. Ale ne 100 km daleko...

13.10.2017 19:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ bude mať 10 koní v zime balík sena na týždeň, môžte si na jar, keď sa roztopí sneh vyhrabať spod snehu ich kostričky.

13.10.2017 20:05
lenacia

XXX.XXX.211.41

Horsana napsal(a):
Pokiaľ bude mať 10 koní v zime balík sena na týždeň, môžte si na jar, keď sa roztopí sneh vyhrabať spod snehu ich kostričky.

No já nikoho hrabat nebudu. Už mám možná od jara ustájení. Takže už domlouvám, že se sejdeme a prostě se domluvíme, že ve chvíli, kdy za 3 dny ti koně nebudou mít seno a neostanou nový, Sára se od nich oddělí, a já si prostě za pětikilo připlatím VIP balík sena co se jí prostě bude dávat a čágo.

13.10.2017 20:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Som rada, dúfam, že nové ustajnenie bude lepšie, než to súčasné.
Držím palce.

13.10.2017 20:22
lenacia

XXX.XXX.211.41

Horsana napsal(a):
Som rada, dúfam, že nové ustajnenie bude lepšie, než to súčasné.
Držím palce.

Já bych raději kdyby se majitelka tohohle ranče konečně probrala, a uvědomila si, že tím škodí hlavně zvířatům. tamní zázemí mi bude chybět.

13.10.2017 20:52
ameed

XXX.XXX.219.25

Tak když bude chybět, domluvte se na ceně ustájení a seno si obstarejte sama.Tady u nás běžně kupuju balík za 500...a velký hranatý 1000, prostě normální cena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík