Uživatel s deaktivovaným účtem

Https://www.novinky.cz/koktejl/451808-vyslechteny-kun-vypada-jako-z-kresleneho-filmu-odbornici-vzhled-odsuzuji.html
Araby nechovám, ale tuze se mi líbí. Tohle je ale fakt už přehnané...
napsal(a):
Https://www.novinky.cz/koktejl/451808-vyslechteny-kun-vypada-jako-z-kresleneho-filmu-odbornici-vzhled-odsuzuji.html
Araby nechovám, ale tuze se mi líbí. Tohle je ale fakt už přehnané...
Prijde mi to uz absolutne neprirozene a hnusne...jenze bohuzel nekterym lidem se to urcite libit bude, takze se v tomhle preslechtovani bude pokracovat, budou se prodavat za sileny ceny, ale na zdravi tohoto mutanta uz nikdo koukat nebude..
Chudák. Tak velký kůň a tak malá tlamicka. A snaha o moc víc roztáhnout nozdry ve snaze lépe dýchat. :-/ zrovna na psi fauně se rozebírají psi bez celé té tlamičky a čenichu (placaté hlavičky). Jsem si říkala že u koní se nikdy nic takového nestane. Ze by přece lidí dobrovolně nedělali koně co těžko dýchají když dušnost u koní je tak častá.

Tak ono dosť robí aj to, že je naleštený a že je to žriebä, k tomu arab, žrebec, predvádza sa...ona tá hlava bude naživo a v dospelosti vyzerať trochu ináč. Ale tak bohužiaľ, kone z výstavných línií sa chovajú predovšetkým na výstavy, ale na "funkčnosť" sa až tak neprihliada.
Jéžiškote, tohle je opravdu okurková sezóna. Než abyste si hledali relevantní a pravdivé informace, tak budete věřit hloupostem, nad kterými zůstává rozum stát.
Zmutovaná lebka je blábol jak ďábel. Prakticky každé arabské hříbě vypadá takhle divně. A minimum z nich (osobně nevím o žádném) s tím doroste do dospělého věku. Hlava doroste do normálního arabského tvaru v cca 6-7 letech věku. Najděte si příklady fotek hříbat a následně dospělých jedinců a uvidíte sami jak to je.
Pokud tohle je zmutovaná lebka, tak jak pak budete hodnotit kladrubáky? Ti nemají zmutované lebky? Těm se navíc ta mutace lebke věkem zvýrazňuje a nikdo se nad tím ani nepozastaví a ti mají pro změnu malé nozdry čili menší otvor pro příjem vzduchu než arab...
alfi pav
napsal(a):
Jéžiškote, tohle je opravdu okurková sezóna. Než abyste si hledali relevantní a pravdivé informace, tak budete věřit hloupostem, nad kterými zůstává rozum stát.
Zmutovaná lebka je blábol jak ďábel. Prakticky každé arabské hříbě vypadá takhle divně. A minimum z nich (osobně nevím o žádném) s tím doroste do dospělého věku. Hlava doroste do normálního arabského tvaru v cca 6-7 letech věku. Najděte si příklady fotek hříbat a následně dospělých jedinců a uvidíte sami jak to je.
Pokud tohle je zmutovaná lebka, tak jak pak budete hodnotit kladrubáky? Ti nemají zmutované lebky? Těm se navíc ta mutace lebke věkem zvýrazňuje a nikdo se nad tím ani nepozastaví a ti mají pro změnu malé nozdry čili menší otvor pro příjem vzduchu než arab...
Líp bych to nenapsala
alfi pav
napsal(a):
Souhlas!
Fotila jsem hříbátka arábků v Doubravě a taky mají takové hlavičky. Celý google images je plný hříbat araba s podobnou hlavou. Přijde mi teda, že je trochu kratší, ale žádný velký rozdíl oproti ostatním nevidím.
Pořád si myslím že je to lepší, než úmyslné chování na dušných koních, kdy je často ta dušnost dědičná a začne se projevovat i u jejich potomků.
Koně co maj dědičné měkké spěnky... O amerických plemenech a chovu na koních, kteří často ani nemají 5 panel, a případně je 5 panel a přenašečtství nezajímá a pak z toho vznikají hříbata, která mají často skryté vady... Ale ty maj hlavy normální, takže vědci jsou v cajku.
alfi pav
napsal(a):
Nezlobte se, ale tohle JE ZMUTOVANÁ LEBKA! Stejně jako u některých plemen psů nebo koček, chovatelé se zaměřili na extrémní zvýraznění jednoho typického znaku a dovedli jej ad absurdum.
Ano, arab má mít konkávní tvar hlavy. Nicméně kam se dnes dostaly výstavní linie v USA nebo arabských zemích, je opravdu karikatura araba.
Tady je např. špičkový arabský plemeník Raktha narozený v roce 1934:
https://www.crabbet-heritage.com/raktha
A tohle je Van Gogh, 7letá chlouba hřebčína saudského prince. Ačkoliv by podle Vás v tomhle věku už měla být hlava dorostlá do "normálního arabského tvaru", já na ní nic normálního nevidím:
http://www.almohamadiastud.com/stallions/van-gogh-am
Nicméně nutno podotknout, že se opravdu jedná o extrém. Běžní arabové neurčeni k výstavám nemají hlavu tak přetypovanou.
balisek
napsal(a):
Nezlobte se, ale tohle JE ZMUTOVANÁ LEBKA! Stejně jako u některých plemen psů nebo koček, chovatelé se zaměřili na extrémní zvýraznění jednoho typického znaku a dovedli jej ad absurdum.
Ano, arab má mít konkávní tvar hlavy. Nicméně kam se dnes dostaly výstavní linie v USA nebo arabských zemích, je opravdu karikatura araba.
A tohle je Van Gogh, 7letá chlouba hřebčína saudského prince. Ačkoliv by podle Vás v tomhle věku už měla být hlava dorostlá do "normálního arabského tvaru", já na ní nic normálního nevidím:
Nicméně nutno podotknout, že se opravdu jedná o extrém. Běžní arabové neurčeni k výstavám nemají hlavu tak přetypovanou.
Fajn, tak si počkejte až ten kůň, kterého je teď jako odstávčete plný internet, bude mít 7 let a pak se tady zase sejdeme a zase budeme hodnotit, co je na něm dobře a co špatně. Ale zase nejste jediná. Málokterý člověk je schopný hodnotit podobné případy komplexně a opravdu objektivně srovnávat srovnatelné.
Fakt nechápu, jak může někdo, kdo araby aspoň trochu zná, tvrdit, že to či ono je špatně, když jde o hříbě, které roste.
Můj shagya hřebec měl jako tříletek výrazně štičí hlavu, což mu bylo hodně vytýkáno. A ejhle, bude mít 6 let a hlava se mu sama srovnává do krásného profilu.
balisek
napsal(a):
Stejně tak bych vám mohla poslat fotky frísů http://i.pinimg.com/736x/9d/96/21/9d9621028e6d2c959b1f9fd12bb82b28-draft-horses-beautiful-horses.jpg
Víte jak ještě před cca deseti lety vypadal český teplokrevník? Respketive, jak vypadá starý typ teplokrevníka a jak moderní?
Jistě, nevypadá jako dnešní arabové, ale Priboj narozený v roce 1944 je typově docela dost jako dnešní arabové. http://www.allbreedpedigree.com/priboj.
lenacia
napsal(a):
Stejně tak bych vám mohla poslat fotky frísů http://i.pinimg.com/736x/9d/96/21/9d9621028e6d2c959b1f9fd12bb82b28-draft-horses-beautiful-horses.jpg
Víte jak ještě před cca deseti lety vypadal český teplokrevník? Respketive, jak vypadá starý typ teplokrevníka a jak moderní?
Jistě, nevypadá jako dnešní arabové, ale Priboj narozený v roce 1944 je typově docela dost jako dnešní arabové. http://www.allbreedpedigree.com/priboj.
Pardon, první obrázek se nechce z nějakého důvodu zřejmě zobrazit.
alfi pav
napsal(a):
Fajn, tak si počkejte až ten kůň, kterého je teď jako odstávčete plný internet, bude mít 7 let a pak se tady zase sejdeme a zase budeme hodnotit, co je na něm dobře a co špatně. Ale zase nejste jediná. Málokterý člověk je schopný hodnotit podobné případy komplexně a opravdu objektivně srovnávat srovnatelné.
Fakt nechápu, jak může někdo, kdo araby aspoň trochu zná, tvrdit, že to či ono je špatně, když jde o hříbě, které roste.
Můj shagya hřebec měl jako tříletek výrazně štičí hlavu, což mu bylo hodně vytýkáno. A ejhle, bude mít 6 let a hlava se mu sama srovnává do krásného profilu.
Nehodnotím tohoto JEDNOHO araba - opravdu nevím, jak bude toto konkrétní hříbě vypadat za 6 nebo 7 let.
Mluvím obecně o "show" arabech, u kterých je konkávní tvar hlavy vyhnaný do extrému.
Samozřejmě, plemena se určitým způsobem vyvíjí. Nicméně je k diskuzi, zda se tento vývoj ubírá tím správným směrem...
balisek
napsal(a):
Nehodnotím tohoto JEDNOHO araba - opravdu nevím, jak bude toto konkrétní hříbě vypadat za 6 nebo 7 let.
Mluvím obecně o "show" arabech, u kterých je konkávní tvar hlavy vyhnaný do extrému.
Samozřejmě, plemena se určitým způsobem vyvíjí. Nicméně je k diskuzi, zda se tento vývoj ubírá tím správným směrem...
Pokud se neustále budeme bavit o tom "dříve to vypadalo takhle a onak, dříve bylo to a ono, dříve šlo to a to, dříve to bylo tak a tak, dříve dříve bla bla bla" tak se nikdy neposuneme dál. Přijde mi to jako když to píše zralá žena v babičkovském věku, která žije před 60ti lety a vůbec nereaguje na současnost, vůbec nechápe - nechce chápat, že nyní je jiná doba, vše funguje jinak, vše je jiné. Nemá to absolutně žádný smysl ani rozumné vysvětlení.
Dříve byli koně, dříve byli psi, dříve bylo mléko, dříve byly čokolády...
Vy konkrétně chováte araby?

polárka.15
napsal(a):
Pokud se neustále budeme bavit o tom "dříve to vypadalo takhle a onak, dříve bylo to a ono, dříve šlo to a to, dříve to bylo tak a tak, dříve dříve bla bla bla" tak se nikdy neposuneme dál. Přijde mi to jako když to píše zralá žena v babičkovském věku, která žije před 60ti lety a vůbec nereaguje na současnost, vůbec nechápe - nechce chápat, že nyní je jiná doba, vše funguje jinak, vše je jiné. Nemá to absolutně žádný smysl ani rozumné vysvětlení.
Posunout dál?
co je teda cílový stav? vypouklé čelo jako u čivavy a huba placatá?
alfi pav
napsal(a):
No nevím, koukněte na tyhle stránky.
http://www.almohamadiastud.com/mares
Všichni koně tam vypadají jako mláďata kajmana Nepředpokládám, že všichni ti vyfocení koně jsou hříbata.

Je sakra rozdiel nadfotiť araba s oholenou hlavou(a že to stále niektorí robia, aj keď na výstavy je to myslím zakázané), nalešiť mu tú hlavu a ponaháňať ho po výbehu, aby mu liezli oči von z hlavy( čo je ale u araba celkom bežná vlastnosť) a nafotiť toho istého koňa, vo výbehu iba tak bez úpravy. Možno by ste sa prekvapili, že sa jedná o toho istého koňa.
A čo sa funkčnosti týka, typickým príkladom "morského koníka" s výkonnosťou je Laiza de Jalima, strieborná na ME, priemerná rýchlosť cez 22km/h a posledné kolo cez 32km/h. O rok predtým prežila masaker v Caen pri WEG, na ťažkej trati v priemerke cez 19, tiež druhé miesto. Asi to tým arabom nevadí.
Arab skrátka ušlachtilú hlavu má a či sa to niekomu páči, alebo nie, je to tak a ináč to nebude. Mňa napríklad tie echt výstavné kone nikdy neoslolovili, lebo mi prídu ako barbie po plastike, ale taký je život, nemôže sa nám všetkým páčiť to isté.
Ze začátku mě tohle sdílený fotky a článku nebetyčně krkalo. Vždy to hlavně komentovali lidi, kteří viděli araba pouze z rychlíku a nebo z obrázků - takže - typů araba je řada. Jsou různé linie a tomu odpovídá i vzhled koně. Nejvíce prohlé hlavy mívají arabci ze show linií - které nejvíce upřednostnují a jsou ochotní za ně dát neuvěřitelnou pálku šejkové. Tzn defacto prapůvodní šlechtitelé plemene. A hlava jako je na obrázku je opravdu extrem - je tedy ještě podtržena tím, že je vyholena na kůži a je použit makeup pro zvýraznění - očí, nozder. Jinak spousta zveřejněných koní na webech, včetně googlu je upravena. Je to photoshop. Velmi extremní hlavu měla např polská multišampionka Pianissima - ale opět- ani jedno její hříbě nemělo tuto extremní hlavu po ní a její pravá sestra taky ne. Na přiložené fotce je vidět vyholení a zvýraznění nozder a očí. Jsem chovatel arabů a jejich velký milovník. Jen opravdový fanda dokáže posuzovat jejich krásu. Neztotožňuji se již s extremem, ale k plnokrevnému arabovi prostě prohnutá hlava patří. Tak jako klabonos ke kladrubákovi. A nikdy bych nenapsala, že je to hnusné zvíře.
napsal(a):
Je sakra rozdiel nadfotiť araba s oholenou hlavou(a že to stále niektorí robia, aj keď na výstavy je to myslím zakázané), nalešiť mu tú hlavu a ponaháňať ho po výbehu, aby mu liezli oči von z hlavy( čo je ale u araba celkom bežná vlastnosť) a nafotiť toho istého koňa, vo výbehu iba tak bez úpravy. Možno by ste sa prekvapili, že sa jedná o toho istého koňa.
A čo sa funkčnosti týka, typickým príkladom "morského koníka" s výkonnosťou je Laiza de Jalima, strieborná na ME, priemerná rýchlosť cez 22km/h a posledné kolo cez 32km/h. O rok predtým prežila masaker v Caen pri WEG, na ťažkej trati v priemerke cez 19, tiež druhé miesto. Asi to tým arabom nevadí.
Arab skrátka ušlachtilú hlavu má a či sa to niekomu páči, alebo nie, je to tak a ináč to nebude. Mňa napríklad tie echt výstavné kone nikdy neoslolovili, lebo mi prídu ako barbie po plastike, ale taký je život, nemôže sa nám všetkým páčiť to isté.
Na výstavy není zakázané holit hlavy a nikdy nebude. Nesmíte oholit hmatové chloupky, řasy a vnitřek uší - což třeba vystavovatelé z východu ( Saudská arabie, Kuvajt atd ) stejně dělají.
Ono toto se děje vždy, když se upřednostňuje určitý znak - tedy bavíme se o výstavních liniích, ne pracovních. Vemte si třeba německého ovčáka a jeho typický výstavní postoj s nohama kilometr vzadu. Jediné, co si z toho odnesl je DKK a prakticky nepoužitelnost k ničemu jinému, než k výstavám. Což mi připadá smutné, když je to původně pracovní pes. To stejné vnímám i u výstavních linií QH, arabů atd. Podotýkám, že jsem naprostý laik, co se týká těchto plemen, takže můžu napsat jen můj osobní ničím nepodložený názor.
Konkrétně u výstavních arabů mi vadí šlechtění exteriéru na úkor využití. Mají to být tvrdí, vytrvalí, houževnatí koně. Místo toho jsou to pro mě jen karikatury jejich předků... Extrémně prohnuté hlavy, krk dlouhý jak žirafa, malá kopýtka. Jak by tito koně obstáli v jejich domovině - poušti?
Neberu nikomu jejich náklonnost k této linii (schválně píšu linie a ne plemeno, "pracovní" arab je něco úplně jiného), jen mi přijde smutné, do jakých extrémů se dnešní chov pouští... Copak ta jejich přirozenost není krásná a elegantní sama o sobě? Opravdu je potřeba vytvářet toto?
-Veru-
napsal(a):
Ono toto se děje vždy, když se upřednostňuje určitý znak - tedy bavíme se o výstavních liniích, ne pracovních. Vemte si třeba německého ovčáka a jeho typický výstavní postoj s nohama kilometr vzadu. Jediné, co si z toho odnesl je DKK a prakticky nepoužitelnost k ničemu jinému, než k výstavám. Což mi připadá smutné, když je to původně pracovní pes. To stejné vnímám i u výstavních linií QH, arabů atd. Podotýkám, že jsem naprostý laik, co se týká těchto plemen, takže můžu napsat jen můj osobní ničím nepodložený názor.
Konkrétně u výstavních arabů mi vadí šlechtění exteriéru na úkor využití. Mají to být tvrdí, vytrvalí, houževnatí koně. Místo toho jsou to pro mě jen karikatury jejich předků... Extrémně prohnuté hlavy, krk dlouhý jak žirafa, malá kopýtka. Jak by tito koně obstáli v jejich domovině - poušti?
Neberu nikomu jejich náklonnost k této linii (schválně píšu linie a ne plemeno, "pracovní" arab je něco úplně jiného), jen mi přijde smutné, do jakých extrémů se dnešní chov pouští... Copak ta jejich přirozenost není krásná a elegantní sama o sobě? Opravdu je potřeba vytvářet toto?
Já vím, čím to je-a je to názor také jen laika-protoze člověk je mag.r, který kouká jen na to, aby zvíře vypadalo jako karikatura a zdraví je mu jedno, hlavně at to vypadá, jiný se na to koukne a bude se to líbit... A jak už bylo zmíněno, nejde jen o zvířata. Mě osobně přijde uhozene už jen to zvýrazňování oči a čumáku makeupem, pro me je toto dementizmus a navíc podvod, dělany jen na oko zase jenom člověka-pri tom člověk je vlastně největší zmetek přírody, protože jako jediný se musí v zimě oblékat, aby přežil, má sice velký mozek-ale tady je krásně vidět k čemu ho používá...
ameed
napsal(a):
Já vím, čím to je-a je to názor také jen laika-protoze člověk je mag.r, který kouká jen na to, aby zvíře vypadalo jako karikatura a zdraví je mu jedno, hlavně at to vypadá, jiný se na to koukne a bude se to líbit... A jak už bylo zmíněno, nejde jen o zvířata. Mě osobně přijde uhozene už jen to zvýrazňování oči a čumáku makeupem, pro me je toto dementizmus a navíc podvod, dělany jen na oko zase jenom člověka-pri tom člověk je vlastně největší zmetek přírody, protože jako jediný se musí v zimě oblékat, aby přežil, má sice velký mozek-ale tady je krásně vidět k čemu ho používá...
Je to jen Váš názor tudíž Vám ho neberu, ale... Pořád si nechcete uvědomit, že to zvýraznění je pouze a jen na show. A show je přehlídka krásy- a i když se Vám to nelíbí, tak přesně o tom to je. A když už zdůrazňujete lidi, tak i "pipinky", co chodí soutěže krásy, jsou namalované nebo tedy zmalované, samej makeup, falešný řasy, vlasy. Psí výstavy - jakbysmet - bílý psy jsou napudrovaní, jorci se natáčí na natáčky a tak bych mohla pokračovat dál a dál. A jelikož sami přiznáváte, že jste laici, takže tomu vůbec nerozumíte a haníte něco, o čem nic nevíte. Nikdy jste žádnou show neviděli, vůbec netušíte jak to tam chodí, vypadá. Ano, nemusíte se Vám to líbit, ale to jak tak všechno. A znova - toto hříbě je zcela vytaženo z kontextu - jeho hlava je extremní, ale nezůstane mu. Ani jedne z jeho rodičů takovou hlavu nemá. Plnokrevný arab měl od nepaměti prohnutou hlavu. Je to jeden z jeho znaků. Ano přiznávám, že se někde upřednostnuje více prohnutá hlava, ale i show koně, kteří mají už dle Vás zdeformovanou hlavu ( což mimochodem není pravda ) chodí zcela normálně pod sedlem, soutěží. Na fotce je plemenný hřebec, vítěz mnoha výstav a i sportovních soutěží. A takových fotek bych Vám sem mohla nasekat spousty.
Ano show, ale pro koho?Zase jenom pro lidi...kůň by si asi těžko dobrovolně zvolil, ze si na hlavu napatla makeup, proč by to také dělal, ze jo...nicméně ano, arab bude mít vždycky stiči hlavu, stejně jako boxer bude mít rozmaznuty čumák...atd atd, celým svým příspěvkem jsem chtěla říct, že člověk si prostě zbytečně moc zakládá na zjevu...pak se kupříkladu kupují štěňata za desetitisíce, která jsou zparchantela šlechtěním, v šesti letech už to jsou zdravotně odrovnana zvířata a útulky jsou plne zvířat, která jsou zdravá a čekají na pána, ale nikdo je nechce, protože nejsou"čisté "krve.Vám to nepřijde uhozene?Me teda jo.Nicméně neutocim na všechny lidi, nikdy to nebude jeden pytel, proste-lidi jsou různí... S různými názory a každý si pojede svou...navíc je to trochu i mimo téma.Ano, jsem laik, ale jako laik mohu říct, ze takto extrémně pokrivena hlava se mi prostě nelíbí. Je to o tom pohledu-nekomu se líbí Arab, někomu Kladrubak...bla bla-vec vkusu.Show rada nemám, na můj pohled laika a je vše zbytečně uměle. A když už byla zmíněna soutěž krásy u lidi-tak teda sama za sebe musím říct, ze ty ženský jsou většinou jak dle kopiraku, všechny skoro stejné, co na tom může zaujmout upřímně nevím...zřejmě jinej oddil
majkulka
napsal(a):
Je to jen Váš názor tudíž Vám ho neberu, ale... Pořád si nechcete uvědomit, že to zvýraznění je pouze a jen na show. A show je přehlídka krásy- a i když se Vám to nelíbí, tak přesně o tom to je. A když už zdůrazňujete lidi, tak i "pipinky", co chodí soutěže krásy, jsou namalované nebo tedy zmalované, samej makeup, falešný řasy, vlasy. Psí výstavy - jakbysmet - bílý psy jsou napudrovaní, jorci se natáčí na natáčky a tak bych mohla pokračovat dál a dál. A jelikož sami přiznáváte, že jste laici, takže tomu vůbec nerozumíte a haníte něco, o čem nic nevíte. Nikdy jste žádnou show neviděli, vůbec netušíte jak to tam chodí, vypadá. Ano, nemusíte se Vám to líbit, ale to jak tak všechno. A znova - toto hříbě je zcela vytaženo z kontextu - jeho hlava je extremní, ale nezůstane mu. Ani jedne z jeho rodičů takovou hlavu nemá. Plnokrevný arab měl od nepaměti prohnutou hlavu. Je to jeden z jeho znaků. Ano přiznávám, že se někde upřednostnuje více prohnutá hlava, ale i show koně, kteří mají už dle Vás zdeformovanou hlavu ( což mimochodem není pravda ) chodí zcela normálně pod sedlem, soutěží. Na fotce je plemenný hřebec, vítěz mnoha výstav a i sportovních soutěží. A takových fotek bych Vám sem mohla nasekat spousty.
Chápu ale, ze jako chovatel arabů si pojedete svou...je to vaše věc a já vám ji neberu, sama mám křížence Araba
Чистокровная арабская лошадь – это необыкновенная красота и предел мечтаний любого конника. Арабская легенда гласит, что Аллах создал ее из ветра, благодаря тем же легендам, она окружена ореолом таинственности. - Читайте подробнее на SYL.ru: https://www.syl.ru/article/184608/new_arabskaya-loshad-loshadi-arabskoy-porodyi-tsenyi-opisanie#image760442.

Mno, stejně tak jako chovatelům arabů se můžou líbit extrémně prohnuté hlavy (se koukněte, jakou má hlava ta štika), tak chovatelé perských koček jsou přesvědčené, že ty zmutované chudinky jsou roztomile krásné, to samé chovatelé buldočků, že se to zvíře dusí je přece roztomilé. Tak podobně chovatele výstavních NO nikdy nepřesvědčíte, že ten šmatlavý pes s hyením zadkem nemá nic společného s prostorným klusem.
Prostě taková chovatelská slepota.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Show? Rodeo? Rodeo je přece o tom, aby by ČLOVĚK vidět. Co na to kůň? To už je jedno, to je jen nástroj.
Shagyas
napsal(a):
Smutný, že o tomto tématu diskutují lidi, kteří o tom vědí prd. A araba třebas ani neviděli.
Vraťte se radši k čétéčkům.
Smutné je spíše to, že chovatelská slepota nedá prostor názorům laiků, kteří to vidí po svém a ještě jsou schopni napsat, ze je to smutné...není-je to názor, na který ma nárok každý bez výjimky, takže pokud napisu, ze vypadá jak žirafa, tak to tak prostě cítím a vy se klidně postavte na hlavu, je mi to jedno...je to škarede a když ma někdo jiný názor, at si ho ma, at si ho sdělí, ale nenapada me za MUJ vlastni názor...

Ja by som napríklad rada vedela, či má niekto z vás aj reálnu skúsenosť s tým, že nejaký arab má problém s dýchaním, lebo ma príliš ušlachtilú hlavu. Alebo nie je jazdecky upotrebiteľný, lebo má príliš klenutý krk(wtf?). Fakt, reálne príklady, skúsenosti. Lebo o opaku sa dá presdvečiť veľmi ľahko, stačí si pozrieť napríklad fotky z rôznych MS, či. ME. Kým trebaŕs ten buldog je preukázateľne limitovaný, životnosť pár rokov, srdečné choroby... arab je stále ešte jazdecky upotrebiteľný, schopný výkonnosti.
Mimochodom Sisi, to ryšavé žriebä na obrázku v stáde má takmer rovnako úzku hlavu, ako tie z odkazu na shejkové stajne. Akurát nemá oholenú hlavu a vyvalené oko.

napsal(a):
Ja by som napríklad rada vedela, či má niekto z vás aj reálnu skúsenosť s tým, že nejaký arab má problém s dýchaním, lebo ma príliš ušlachtilú hlavu. Alebo nie je jazdecky upotrebiteľný, lebo má príliš klenutý krk(wtf?). Fakt, reálne príklady, skúsenosti. Lebo o opaku sa dá presdvečiť veľmi ľahko, stačí si pozrieť napríklad fotky z rôznych MS, či. ME. Kým trebaŕs ten buldog je preukázateľne limitovaný, životnosť pár rokov, srdečné choroby... arab je stále ešte jazdecky upotrebiteľný, schopný výkonnosti.
Mimochodom Sisi, to ryšavé žriebä na obrázku v stáde má takmer rovnako úzku hlavu, ako tie z odkazu na shejkové stajne. Akurát nemá oholenú hlavu a vyvalené oko.
"stále ještě" ale může být hodně důležitým kvantifikátorem. Asi tak stejně jako k rozdělení NO na výstavní a pracovní linii došlo taky relativně nedávno a i dnes jsou výstaváci, co jsou schopní lehké práce. To ale nic nemění na tom, že jsou fyzicky deformovaní.

Jsem dalsi laik v lajne tech prede mnou prispivajicich. Ztotoznuji se s nazory Bodlinky i ostatnich. Neprijde moi dobre slechtit na jakekoli abnormality. Nemam v okoli zadneho araba, co by mel zdrav.problemy, kazdopadne jsem mela par mesicu ustajeno u pani, co sem taha araby z Bahrajnu nebo odkud a ti vypadali (i spickovi hrebci, jejichz semeno se draze prodava), jako normalni kone. Co je vyrazne jine, je hlavne nasazeni.krku a celkove linie tela, ale ty stici hlavy treba kone, co ona vlastni, nemaji tak vyrazne. Jedna se o vytrvalostni araby.
Ak by extrémne prehnutie tých nosových meatov malo spôsobovať problémy, určite by sa prejavili stridorom-sípavým zvukom a to, určite sa zhodneme, na výstave nepôsobí práve najlepšie.
Je to málo uveriteľné, ale skutočne tie naleštené zvieratá, nafotené z dobrého uhlu s tou prapodivnou hlavou vo výbehu, alebo pod sedlom vyzerajú ako normálne kone s ušľachtilou hlavičkou, žiadny morský koník.
Že arabské kone kraľujú vo vytrvalosti snáď nikoho neprekvapí - netreba sa dať nachytať médiami na takéto kraviny, ako v úvodnom príspevku.
Každý, kto sa venuje chovu nejakého plemena má možnosť si vybrať, ktorý typ bude preferovať a chovať, aj podľa zámeru, ktorý s daným plemenom má.
Hlavne by sa nemalo zabúdať na charakter, nielen výkonnosť a exteriér.
Mě překvapuje, jak jsou chovatelé arabů hákliví na to, když někdo řekne, že se mu tahle extrémně štičí hlava nelíbí. Už to kdysi proběhlo i na EQCH. Taky s výsledkem já jsem chovatel, vy tomu nerozumíte.
U jiných plemen jsem si toho nijak nevšimla...a to se mi nezdá, že by zůstala nějak ušetřena kritiky vzhledu. Možná to je tím, že se to jinde nežene do extrému.
A ano i můj názor je takový, že na těch arabských hlavách nevidím nic hezkého nebo dokonce ušlechtilého. Stejně jako se mi nelíbí dnešní frísové, i když tam to není tak strašné. Vlastně u jiných než arabských výstavních koní se mi málo kdy na fotce stane, že kouknu a opravdu se mi ten kůň nelíbí... Ale jsem jen laik, který tomu nerozumí, tak nemá právo říct, že se mu to nelíbí.
kapička
napsal(a):
Mě překvapuje, jak jsou chovatelé arabů hákliví na to, když někdo řekne, že se mu tahle extrémně štičí hlava nelíbí. Už to kdysi proběhlo i na EQCH. Taky s výsledkem já jsem chovatel, vy tomu nerozumíte.
U jiných plemen jsem si toho nijak nevšimla...a to se mi nezdá, že by zůstala nějak ušetřena kritiky vzhledu. Možná to je tím, že se to jinde nežene do extrému.
A ano i můj názor je takový, že na těch arabských hlavách nevidím nic hezkého nebo dokonce ušlechtilého. Stejně jako se mi nelíbí dnešní frísové, i když tam to není tak strašné. Vlastně u jiných než arabských výstavních koní se mi málo kdy na fotce stane, že kouknu a opravdu se mi ten kůň nelíbí... Ale jsem jen laik, který tomu nerozumí, tak nemá právo říct, že se mu to nelíbí.
Nenapsala bych to lépe:).

Dúfam, že sa p. Novotná neurazí, ak použijem ako príklad foto z jej webu. Na fotke je to istéžriebä, tesne po narodení a potom vo veku niekoľkých mesiacov. Zverejniť iba fotku tesne po narodení, som si istá, že by žiadne lichotivé komentáre nedostala. Pritom na fotke o pár mesiacov neskôr, je to úplne obyčajna arabská hlava. To je ten rozdiel. Že to, čo laici( a nie, nepovažujem sa nejakého znalca, tiež som laik, ale trochu informormovaný) vidia na fotkách a na spomalených videách je naozaj show, nie realita. Blbé je, že sa ťažko hľadajú fotky na webe pred a po-pretože máloktorý chovateľ zverejní obrázky svojho show zvieraťa iba tak neupraveného, takže to naozaj môže pôsobiť, že tie zvieratá takto vyzerajú samé od seba.
napsal(a):
Mno, stejně tak jako chovatelům arabů se můžou líbit extrémně prohnuté hlavy (se koukněte, jakou má hlava ta štika), tak chovatelé perských koček jsou přesvědčené, že ty zmutované chudinky jsou roztomile krásné, to samé chovatelé buldočků, že se to zvíře dusí je přece roztomilé. Tak podobně chovatele výstavních NO nikdy nepřesvědčíte, že ten šmatlavý pes s hyením zadkem nemá nic společného s prostorným klusem.
Prostě taková chovatelská slepota.
kapička
napsal(a):
Já nejsem vůbec citlivá na to, že se někomu nelíbí extremní hlavy. To co mě vadí, že všichni hážete do pytle defacto všechny plnokrevné araby s touto fotkou. Tato hlava je nepřirozená - není ale výsledkem jasného cíle. Tato hlava je "omylem". A zřejmě z ní opravdu vyroste. Další co je, že na fotkách, co vidíte na netu je 90% fotek upravených - photoshop, což je bohužel děsnej nešvar
Jinak- na první fotce je den starý hřebeček, na další je 4 měsíční.
Nejmenovala jsem přímo Ale v příspěvcích se objevil koment, že takto vypadají všichni show arábci - takže prosím, nevypadají Já chápu a opravdu beru, že se arab nelíbí každému, nelíbí se mu zákulisí výstav, příprava a vše kolem. Jsem na to za ty roky zvyklá. Mě se to líbí, baví mě to. Tak jako každého baví něco úplně jiného a každý má svůj názor.
majkulka
napsal(a):
Nejmenovala jsem přímo Ale v příspěvcích se objevil koment, že takto vypadají všichni show arábci - takže prosím, nevypadají Já chápu a opravdu beru, že se arab nelíbí každému, nelíbí se mu zákulisí výstav, příprava a vše kolem. Jsem na to za ty roky zvyklá. Mě se to líbí, baví mě to. Tak jako každého baví něco úplně jiného a každý má svůj názor.
Přesně tak-každý má svůj názor:)
Já proti Arabům nemám nic, jak už jsem psala, sama mám kžížence, z kterého pořád čekám, co vyroste:)...ale kdo by se tu vyznal ve jménech hřebců a jejich zdraví nebo přednosti, ráda si poslechnu něco k otcovi mého koně:)
Nelíbí se mi jen extrém a makeup bych na koně také nepatlala:).
Myslela jste asi mě. Konkrétně jsem napsala:
"Nehodnotím tohoto JEDNOHO araba - opravdu nevím, jak bude toto konkrétní hříbě vypadat za 6 nebo 7 let. Mluvím obecně o show arabech, u kterých je konkávní tvar hlavy vyhnaný do extrému."
Ne, nevadí mi "běžná" štičí hlava, která je pro araba typická a která se mi mimochodem velmi líbí. Mluvím VÝHRADĚ o extrémním konkávním profilu, který je, jak jsem pochopila, na výstavách mimořádně ceněn a koně s hlavou "mořského koníka" se prodávají za horentní částky.
Nejsem takový odborník, abych jen podle fotky uměla posoudit vliv takového profilu na celkové zdraví koně. Nicméně moje zkušenosti z oblasti chovu psů mě přesvědčují, že honba za jedním typickým znakem a jeho "vyhánění do extrému" nikdy nic dobrého nepřinesla...
polárka.15
napsal(a):
Polárko, ano - jsem zralá žena a teoreticky bych už mohla být i babičkou (prakticky mám doma dva puberťáky). Přesto neperu na valše a nemám doma telefon s ciferníkem.
Chápu, že exteriér jednotlivých plemen se vyvíjí. Je tomu tak u psů, koček, králíků, koní... Nečekám, že zrovna arab bude pořád vypadat jak "klisny Mohamedovi".
Je však k diskuzi, kdy je toto "posouvaní dál" ke prospěchu plemene (nebo mu alespoň neškodí) a kdy se jedná o změny, které mají vliv na kvalitu života a/nebo upotřebitelnost.
Ptáte se, zda chovám araby. Ne, nechovám žádné koně. Léta se však pohybuji mezi chovateli psů a koček a vím, kam se některá plemena dostala právě cíleným šlechtěním určitého plemenného znaku do extrémní podoby.
PS: V první polovině 90. let jsem měla arabskou kobylu. Exteriérově se mi arabové nesmírně líbí, včetně (přiměřené) "štičí hlavy". Nicméně jsme zjistila, že povahovou a temperamentem to není kůň tak úplně pro mě.
napsal(a):
Všimla jsem si. Dospělí už jsou takoví, na jaké je běžná veřejnost zvyklá.
zdravím, teď sem narazila na fotky toho 'nového araba' po roce, hlava se mu docela vytáhla, jediný co vidím tak výraznější čelo
https://orrionfarms.com/our-horses/el-rey-magnum-rcf.
lenacia
napsal(a):
zdravím, teď sem narazila na fotky toho 'nového araba' po roce, hlava se mu docela vytáhla, jediný co vidím tak výraznější čelo
https://orrionfarms.com/our-horses/el-rey-magnum-rcf.
Já vím, že hodně dělá fotka a úprava koně, ale první co mě napadlo: Fuj, to jsem se lekla. A málem mi zaskočila snídaně. Chovatelé arabů odpusti, ale ne, nelíbí se mi ani po roce. Nějak si nedovedu představit, že bych se s takovouhle hlavou mazlila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nikdy jsem si nemyslel, že o některém koni bych byl schopen říct "ty jsi ale ošklivý". Tohle je ale fakt strašidlo.

..fuj to jsem se lekla, tohle k pohlazení neláká tedy vůbec...vím, že je ve výstavním, ale stejně, ten jeho ňufák navíc je takový jakoby oslizlý - já nevím...prostě s koněm to pro mně už nemá moc co společného...
napsal(a):
..fuj to jsem se lekla, tohle k pohlazení neláká tedy vůbec...vím, že je ve výstavním, ale stejně, ten jeho ňufák navíc je takový jakoby oslizlý - já nevím...prostě s koněm to pro mně už nemá moc co společného...
Tak on je oslizlý ... Vždyť na výrobu oleje na jeho naolejovaný čumák musel padnout jeden velkej prales i s orangutany.. Doporučuji projet spíše zbytek galerie, na jedné z těch fotek kde se neleske jde vidět normálněji.
ona i jeho máma má ten čumák na fotkách z výstav takovej dost podobnej, ale tam má fotky až když byla starší, ne jako roček. A přitom na těch normální 'výběhovkách', kde není cená naolejovaná vypadá jako normální kůň... https://orrionfarms.com/our-horses/cirque-du-soleil-bf
Zajímavé že u El Rey Magnum takové fotky vůbec nikde nejsou...

lenacia
napsal(a):
Tak on je oslizlý ... Vždyť na výrobu oleje na jeho naolejovaný čumák musel padnout jeden velkej prales i s orangutany.. Doporučuji projet spíše zbytek galerie, na jedné z těch fotek kde se neleske jde vidět normálněji.
...myslím na tom snímku kde to tak vypadá...a projela jsem všechno a opravdu se mi nikde nelíbí...

Zajímalo by mě, zda nemá tato deformovanost lebky nějaké dopady na funkci dýchání a příjmu potravy...?

napsal(a):
Zajímalo by mě, zda nemá tato deformovanost lebky nějaké dopady na funkci dýchání a příjmu potravy...?
Ona fakt tá lebka nie je tak deformovaná, ako to vyzerá na fotkách, kde je kôň upravený a naleštený.
Stačí si pozrieť fotky z nejakých vytrvalostných pretekov(či dostihov), špeciálne tie poľské línie arabov sú úplne “morské koníky” a normálne športujú.
Také si myslím, že ten hřebeček už je přešlechtěný. Nemyslím si, že by kůň měl na fotce z pastviny a na fotu ve výstavní úpravě jinou hlavu, přece jen je to lebka a její kosti jsou nepohyblivé. Nelíbí se mi olejování nozder a vyholování nadočnicových oblouků - podle mě ten kůň není o nic hezčí, spíš naopak. Je to zřejmě jen lobby výrobců těch různých koňských kosmetik, jinak by přece stačilo, aby měl kůň čistou lesklou srst, čisté nozdry, neuslintanou hubu, umytá a vybraná kopyta apod., prostě to, co si každý představí pod čistým a pěstěným koněm. Včetně různých zapletených hřív apod. Ale některé úpravy už jsou přes čáru. Ale úprava není to, co dělá koně přešlechtěného. Třeba ta Laiza de Jalima mi nepříjde nijak extrémní a nehezká, ale ta polská klisna Pianissima má hlavu spíš ošklivou a ten Van Gogh - muslimy prý podle různých zpráv kdeco uráží, ale jestli kůň s tak nevzhlednou hlavou není v jistém smyslu urážka toho malíře. Možná by ten pán zaplakal, kdyby věděl, jaké zvíře po něm pojmenovali. Štičí hlava může být krásná, ale ty zmíněné, které se mi nelíbí, jsou už spíš křivé. Hřebeček z úvodu je na jiné sadě fotek roční, ale pořád nemá pěknou hlavu. Novorozené hříbátko paní Novotné má také čelo extrémně vyklenuté, ale vidím že z něj vyrostlo normální úhledné hříbě a jeho hlavička je OK. Hezky se spravilo.