Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2017 15:12
Michelle199

XXX.XXX.36.129

Ahoj, mame kone na pastvinach v horach a jelikoz je tu horsi trava, tak kone nevypadaji tak jak bych chtela. Bylo mi receno, ze trava u nas je chuda na jod a ze ho znama pridavala ovcim do vody a vyrazne ztloustly a spravily se. Myslite ze by to pomohlo? Zubare i koprologicke vysledky jsou vsechno OK a tohle mam jako posledni moznost. Nevite kde bych to jeste mohla koupit a aby se nepriotravili.

8.11.2017 21:26
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Co třeba koupit v jezdeckých potřebách liz s jódem?

9.11.2017 08:56
Michelle199

XXX.XXX.180.70

Už jsem zkoušela schanet, nedokazou ho ani vyrobit. Je tam vzdy jako min.procento.

9.11.2017 09:03
rencamo

XXX.XXX.224.98

Michelle199 napsal(a):
Už jsem zkoušela schanet, nedokazou ho ani vyrobit. Je tam vzdy jako min.procento.

No, on jód patří mezi mikroprvky. Když chybí, je to problém, ale taky se dá předávkovat. Možná proto minimální procento. Úplně nejlepší by byl rozbor krve, pak budete vědět, na čem jste.

9.11.2017 09:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Každý minvit prípravok obsahuje jód, tu je ho trochu viac : https://www.dromy.cz/imunitni-system-traveni/dromy-nordickelp-1500-g/

Kone celkom určite nie sú chudé z nedostatku jódu, skôr z nedostatku kalórií, sena a chladného horského počasia.

9.11.2017 09:47
Michelle199

XXX.XXX.180.70

Maji všeho dostatek,10h pastvin, porad mlada trava, kdyz nemaji, tak seno/senaz. Jadro davame jenom pres zimu. Zas tak chladne bych nerekla, je priblizne stejne jako v Praze kdyz pominu smog. Krve zkusim, dekuju.

9.11.2017 19:54
HV25

XXX.XXX.42.151

Jestli jsou hubení, tak jim dodejte bílkoviny - např. vojtěšku.

9.11.2017 19:56
HV25

XXX.XXX.42.151

Ale základem je kvalitní objemové krmivo, pokud kvalitní není, určitě bych koním dala neomezeně přístup i k senu...

9.11.2017 20:22
vattunka

XXX.XXX.246.95

Když budete dělat krve, nechte udělat rozbory na selen, ten bych žekla, že bude chybět spíš než jód.a jeho nedostatek dokáže nadělat pěknou paseku, v celé ČR je ho strašný nedostatek!

9.11.2017 23:12
Michelle199

XXX.XXX.153.80

HV25 Jak píšu výše, vše mají neomezeně, Vojtěškou jsme také krmili, ale zásadní rozdíl to nebyl. Spíše jsem se chtěla zeptat kde jod případně seženu, aby se to dalo rozpustit ve vodě?

Neregistrovaný uživatel

10.11.2017 07:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Četla jsem, že přidali kuchyňskou sůl s jodem.

10.11.2017 09:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Teoreticky - nestačilo by kapnout do vody betadinu? Kdosi to kdysi doporučoval kozám, proč by to nemohlo fungovat u koní?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2017 12:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevěřím, že jsou ti koně hubení z nedostatky jodu. Věřím, že mohou mít různé deficity ve stopových a mikroprvcích, pokud jsou na stále stejné ploše. Při řešení problému koní bych se neinspirovala chovatelem ovcí /přežvýkavec a majitel-lajka/, nebo jen do té míry, že bych si šla vyhledat nějaké volně přístupné a smysluplné informace o jodu u koní.

-Pokud pasete na stejném a mají stejné seno a neprospívá vám víc koní a budou ho mít i nadále, stálo by možná zato investovat do rozboru toho sena.Nekoukala jsem, odkud jste, zkusila bych s e poptat tady: http://krmeni-koni.cz/uvod/

-Krve jsou jistě možné, pokud jsou peníze, tak u koně vyšetříte možná víc než u člověkasmajlík. Jod i selen jde u koně předávkovat a "ven" se dostává velmi špatně. Je třeba nedělat nesmysly, nekapat a nelejt koni nic, co zbylo ovčákovi nebo poradí ifauna, a na začátku se taky trochu orientovat v problému a zvolit smysluplné vyšetření a kvalitní laboratoři, třeba tady:http://oldsite.laboklin.de/pages/html/cz/VetInfo/aktuell/lab_thyroid.htm

-Pokud nejsou peňauze na rozbory a krve, jistě můžete zkusit po předchozím vstřebání informací o sestavování KD koně s ohledem na potřebu minerálů a stopovek prostě koupit a přidat nějaký min-vit doplněk, ideálně s chelátovou vazbou mikroprvů a alespoň průměrným obsahem selenu a jodu.Kolik toho jodu má kůň doporučeno a co a jak je třeba zde:
http://www.thehorse.com/articles/38872/trace-mineral-basics-iodine
Minvit přidávám prakoníkům většinu roku, selen jedna v náběru přesto na dolní hranici, na základě této informace jsem neudělala nic, vet radil totéž, kdyby byl níž o 20%, řešila bych, ale určitě s vetem.

Nicméně opakuji, myslím si stejně jako horsana, že u vašich zvířat půjde o nepoměr příjmu a výdeje kalorií + možné nějaké deficity mikronutrientů, dlouhodobé.
Nasypala bych všem neomezeně sena, sestavila znovu KD "do kýble" včetně toho min-vit přídavku a hubené při nepřízni počasí, pokud nejsou boxovaní, zadekovala minimálně pláštěnkou.

11.11.2017 02:34
helas

XXX.XXX.12.12

Michelle, ty ses upjala na ten jód. To je chyba.
Přečti si znova - a třeba několikrát - příspěvek žofré; prostuduj ty odkazy.
Od žofré je to fantastická práce, tolik informací!

Víš, existuje cosi jako skrytý hlad. Najdi si to - z gůglu ti vypadnou vážně zajímavé věci.

Ano - kůň může hubnout či nepřibírat, přestože "má všeho dostatek".
Tvrdá pravda je taková, že je možné, že v seně - což je základ každé koňské krmné dávky - už zdaleka nemusí být to, co tam bývalo. Ona ta tráva vyrůstá z půdy, která je leckde už skoro bez živin; tak kde by se v ní potom vzalo vše potřebné?

Navíc: nepíšeš nic o plemeni a věku koní. Schopnost strávit podané se může podle plemene lišit.
Píšeš, že jádro podáváte jen přes zimu. Proč? Jadrná krmiva koně nezahřejí; to umí jen krmiva objemná (zejména to seno). Jádrem se koně krmí spíš kvůli zátěži... prakoně ho nepotřebují skoro vůbec, oni si umějí najít na pastvině i starou trávu a využít ji. Krevnatější koně jádro asi potřebují spíš, ale záleží prostě na tom, jak pracují. Navíc je to kůň od koně různé.

A co za jádro vlastně na zimu přidáváte?

Protože... ono je v těle koně provázané všechno se vším, a tak velice záleží na přesném složení krmné dávky tak, aby byla ve všech směrech vyvážená. VYVÁŽENÁ!

Čili: když - vedena radou "přidej jód" to nějakým způsobem uděláš, může se stát, že se rozkolísá to trávení celé; jedna látka potlačí druhou, jiná se předávkuje... Koně mají trávení velmi zranitelné.
Logicky vzato: pokud koně, kteří mají všeho dostatek, hubnou, pak všeho dostatek nemají. Tak.
Určitě je ve vašem případě dobrá rada nechat udělat rozbor sena, a taky náběry krve na stopové prvky. a Z toho pak vyjít - poradit se (žofré uvedla, kde), jak to sladit.

Příklad: mám vojtěškové seno, do kýblu sypu vojtěškové granule, aby koně přibrali... a oni přesto hubnou. A proč? Protože tohle je příklad totálně nevyvážené KD! Přemíra vápníku, aniž by byl vyrovnán a kůň byl schopen ho vstřebat, prootže k tomu potřebuje nezbytně některé stopové prvky (fosfor, draslík?). Takže tu bílkovinu jednoduše vůbec pořádně nestráví, protože prostě nemůže. Ba naopak - ve snaze zpracovat podané krmivo kůň použije zásoby prvků, které na to potřebuje, a další už nemá, protože v jeho kD nejsou.

Jsem jen laik, jasně, ale na tohleto setsakra koukám a KD svého koně si vždycky aspoň orientačně spočítám podle tabulek.
A kdyby mi to nesedělo, rozhodně se obrátím na někým doporučeného krmiváře (asi toho, na kterého dala odkaz žofré), který mi v tom udělá pořádek a vysvětlí mi, kde dělám zásadní chyby.

V horách nehrozí jen nedostatek jódu, ale i třeba selenu. Zejména u koní arabského typu a jejich kříženců. A to zdaleka nepíšu všechny možnosti!

No,. nějak se s tím popasuj; načti si, co všecko souvisí s čím, a snaž se koním dávat vyváženou krmnou dávku. Jedině tak se to zlepší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík