Změna ustájení - jaké zlo je menší?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.11.2017 12:42
Čajda

XXX.XXX.44.117

Jistě se shodneme na tom, že najít ideální ustájení prakticky nelze, pokud si ho člověk nevybuduje doma podle svého.
Teď řeším dilema, jestli se přestěhovat či nikoli a musím vybírat ze dvou zel. A nevím, které je menší. Poradíte?

V současném ustájení jsem náhodou zjistila, jak se s mým koněm manipuluje a jaké krmení ve skutečnosti dostává. Jedinou výhodou současného ustájení jsou výběhy, které jsou na zdejší poměry opravdu slušné. Kůň je ve stádě spokojený, mohl si kamarády vybrat, vybral si a klape to.
Mám možnost koně přesunout do stáje, kde je jen pár koníků, krmení bych si zajišťovala sama se slevou na ustájení, špatného zacházení se v tomto případě vůbec neobávám. ALE. Výběhy žádné, resp. jeden maličký výběh rozpáskovaný ohradníkem na ještě menší kousky, kde koně mohou vlastně jen postávat, povrch bláto. Další otázka je, jestli by si kůň sedl s některým z koní (i když je nekonfliktní).

Takže teď fakt nevím. Když jedu za koněm (denně), tak ho vidím stát furt na tom jednom stejném fleku, až si říkám, jestli mu ten velký výběh vůbec k něčemu je a jestli ho radši nedat na pidipaddock, ale zajistit mu dostatečné krmení a kvalitnější personál. A vzhledem k poloze stáje a počtu koní i větší klid a pohodu.

Změna k lepšímu v současném ustájení se očekávat nedá. Krmení jsem vzala do svých rukou a kupuju a krmím si sama, ovšem slevu na ustájení nemám. Takže vyloženě smrt hladem koni nehrozí, ale leze to do peněz. Že by koně někdo bil, to také ne, jen prostě personál nepracuje tak kvalitně a bezpečně, jak bych očekávala a ztěžuje mi to krapet manipulaci s koněm.
Stáje jsou od sebe vzdáleny pár km a terény jsou u obou stájí stejně pěkné.

Jen ty výběhy...

10.11.2017 13:27
liva

XXX.XXX.166.30

Píšu z osobní zkušenosti...
Vybrala bych si stáj s minivýběhem.
Také jsem měla koně v stáji s krásnými pastvinami, ale personál koně krmil a místoval dle momentální nálady, volat majiteli v případě zdravotních potíží koně je obtěžovalo...
V nynější stáji jsou v podstatě jen výběhy.
Tu naši přidělenou minipastvinku opatruji na vlastní náklady jako oko v hlavě, aby měli moji koně co žďobat, ale vím, že dostanou to, za co ustajovateli platím a když budou mít i miniproblém, zazvoní mi okamžitě telefon a já můžu řešit.
Podtrženo, sečteno, koně sice nemají spoustu trávy, ale v podstatě jsou spokojenější a já mám klidné spaní i když je pár dní nevidím...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2017 14:22

Pokud kůň není ve špatné kondici, tak bych to tak zle neviděla. Myslím, že pro koně je důležitější mít koňské parťáky a pohyb (byť máte pocit, že prostor nevyužívá, v čase, kdy to nemáte možnost pozorovat, se může zrovna procházet a dovádět mimo dohled).

Horší je to, pokud jsou na něj hrubí (nebo jací) a kůň postupně zdrácí důvěru i ve Vás. To bych viděla jako větší problém :(

Podle toho bych se rozhodovala. Určitě by mě štvalo, že platím za něco, oc není, každopádně pokud kůň nestrádá zdravotně (nevím, jak vypadá ten špatný management krmení - jestli jen nepodávají Vámi kupované jádro, nebo kůň trpí hlady, protože nemají kvalitní seno k dispozici...to je velký rozdíl), tak bych možná ani neměnila. Já mám zas psych.problém se stáním koní na malých prostorech po karpy v blátě na malém prostoru, bez koňských kamarádů nebo ve velmi malém počtu :( Takový kůň dle mého názoru nemůže být spokojený, ikdyž má plné břicho...

Tak, to jsem Vám moc nepomohla. Je to protichůdný názor než ten hořejší

10.11.2017 17:08

A víte určitě, že se to s tím personálem nezmění? Jak v první stáji, tak v druhé? Je to všechno hodně o lidech, může se vyměnit stájník a třeba bude všechno jinak...

Já jsem u koní s porovnání s jinými, kteří to počítají na dekády, "chvilku." Ale i za těch pár let jsem si všimla výrazného rozdílu v pohodě koní, kteří mají možnost být koňmi (jsou na volném velkém otevřeném prostoru alespoň půl dne, ve společnosti dalších koní) a těch méně šťastných.

Neexistuje ještě třetí možnost? ;).

10.11.2017 20:19
axl

XXX.XXX.135.11

Sama vim, ze zmena ustajejeni neni jen tak. Taky jsme byli s konikem ve staji s travnatym vybehem a stejne odesli. Z puvodni staje jsme odesli do jine, kde jsem byla maximalne spokojena, i kdyz nemeli velke travnate vybehy, stajnik byl perfektni a co jsem potrebovala z duvodu spatneho zdravotniho stavu kone, kun dostal. Nakonec jsme odesli, protoze jsme koupili domek a staj mame v obci. Mame skromnejsi ustajeni, ale muzu odjet na dovolenou a vim, ze je konik v poradku a kdyby neco, postaraji se a daji vedet a to je pro me docela dulezity, nez premyslet co kde a proc vyridit kvuli koni.

11.11.2017 11:44
deauville

XXX.XXX.175.69

Stanovte si priority. Prošla jsem už několik stájí a vím jistě, co od stáje chci za každých okolností a kde jsem naopak schopna slevit.

Mám snadno krmitelné a psychicky vyrovnané koně a preferuji pastevko, kde požaduji (v tomto pořadí): objemové krmivo ad libitum (buď pastva, nebo seno), vodu a přístřešek (krmiště) se zpevněným povrchem. Na ostatním (přikrmování, jízdárna, kruhovka, sedlovna atd. atd.) mi zas tak nezáleží, když je, dobře, když ne, zařídím se jinak.

Samozřejmě jiný kůň bude mít jinou potřebu (např. pro artrotik bude potřebovat pohyb, špatně krmitelný kůň zase pravidelné příkrmy). Ale každý kůň má nějakou specifickou potřebu, kterou je nutno splnit, aby welfare bylo učiněno zadost. A Vy také můžete mít určitá očekávání. Jde jen o to vybrat ty nejdůležitější a rozhodnout se podle toho.

11.11.2017 12:16
Čajda

XXX.XXX.44.117

Díky všem.
Priority mám jasné, ale to je právě to, co je v současné době neslučitelné - kvalitní stájník + správné krmení + velký výběh. Nepotřebuju jízdárnu, wc, šatnu, nic... Jde mi jen o koně. Ale to je právě to dilema, že musím vybrat, která z priorit je prioritnější :(

Bylo ve hře ještě třetí ustájení, to je bohužel momentálně plné. O dalším, které by bylo lepší než to, kde jsem teď, nevím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík