Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2017 13:33

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Nikde jsem nenašla přímo téma na můj problém. Jsem začínající jezdec. A nejistota v některých chvílích jde opravdu znát. Chodím jezdit do blízké soukromé stáje, jsou zde dva koni, oba už mají nad 20let. Můj problém je, že když jdeme na vyjíždku ve skupině, tak ať sedím na komkoli, je to v pohodě - i co se týče vodění. Ani jeden z koníků nikdy nestresujou a jdou jako andílci. Problém nastává, když vezmu třeba valacha na ruce samostatně na procházku, začne se mi stavět na zadní. Vůbec nechápu proč, začne to dělat třeba uprostřed trasy a dělá to do doby, dokud ho prostě nedotlačím zpátky do stáje. Moje otázka zní, dělá to kvůli dominanci? A jak se k tomu mám stavět? Já mu sice nikdy nepovolila, ale je to hrozně vyčerpávající a stresující situace pro oba. Celkem vím, jak s koněm komunikovat ze země, ale tyhle situace vás nenaučí ani v jezdeckém klubu. Je to od něho nějaká zkouška, kde se snaží přebrat vůdčí roli? Jedná se o útok z jeho strany?

Děkuji za rady.

10.11.2017 16:59

Podle mě prostě koník nechce nikam jít a zjistil, že postavením se na zadní situaci vyřeší. Je to určitě o respektu a i o důvěře (většina koní s vámi daleko od stáje dobrovolně nepůjde, pokud na to nejsou systematicky zvykání, což tento očividně není). Z vašeho textu mi přijde, že se tato situace už několikrát opakovala - takže ho rychle přestaňte na ty "procházky" brát, jinak si toto chování zafixuje a bude to jen horší.

Jak to řešit? Pomalu. První den jen pár kroků, sledovat koně, abyste narazila jen na kraj jeho "komfortní zóny" a dál to nepřepískla. Postupně a během mnoha dní se vzdalovat - vše závisí na přizpůsobivosti a ochotě koně, nesmíte zajít tak daleko, že se bude fyzicky bránit. Na druhou stranu, pokud takto tápete, nejsem si jistá, jestli jste schopná ten problém bezpečně vyřešit... nic ve zlém.

Taky už se jedná o starého koně, který už zná to svoje a je možné, že na nějaké výlety na ruce, které nikdy za život nepoznal, prostě nemá náladu a za ta léta se naučil, jak se u lidí prosadit.

Kůň na zadních vypadá zblízka dost děsivě - vám ta situace nepřijde nebezpečná, že ji znovu vyvoláváte?

10.11.2017 17:17

Děkuji za reakci, koník je právě zvyklý na procházky s ostatními chodit a nikdy nedělá problémy. U mě je to velmi náhodné, někdy jde v pohodě, někdy se prostě zasekne a nic s nim nehne. Jde o to, že ani nevykopává, jako kdyby se vylekal, ale jen začne stoupat na ty zadní. Vím, že to dělal jedné holčině, když ho nenechala se pást. Já koníka znám cca 2 měsíce, majitelka mě ujistila, že je to bezproblémový kůň, ale mě pomalu nechce dát ani nohu na vyčištění kopyt. Tady si právě nemyslím, že bych to nezvladla, protože mi pod rukou prošlo už dost koniku a nikdy problém nebyl. Jinak tato situace se mi stala cca 2x, chtěla bych to právě nějak řešit, než se stane něco fatálního.

10.11.2017 17:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Nikde jsem nenašla přímo téma na můj problém. Jsem začínající jezdec. A nejistota v některých chvílích jde opravdu znát. Chodím jezdit do blízké soukromé stáje, jsou zde dva koni, oba už mají nad 20let. Můj problém je, že když jdeme na vyjíždku ve skupině, tak ať sedím na komkoli, je to v pohodě - i co se týče vodění. Ani jeden z koníků nikdy nestresujou a jdou jako andílci. Problém nastává, když vezmu třeba valacha na ruce samostatně na procházku, začne se mi stavět na zadní. Vůbec nechápu proč, začne to dělat třeba uprostřed trasy a dělá to do doby, dokud ho prostě nedotlačím zpátky do stáje. Moje otázka zní, dělá to kvůli dominanci? A jak se k tomu mám stavět? Já mu sice nikdy nepovolila, ale je to hrozně vyčerpávající a stresující situace pro oba. Celkem vím, jak s koněm komunikovat ze země, ale tyhle situace vás nenaučí ani v jezdeckém klubu. Je to od něho nějaká zkouška, kde se snaží přebrat vůdčí roli? Jedná se o útok z jeho strany?

Děkuji za rady.

Jezdím dlouho, ale na procházky s koněm nechodím. Proč taky? Buď jezdím nebo se o koně starám. Na procházku mohu jít se psem.Což taky dělám.
Proč se divíte, že se kůň staví proti tomu, někam jít sám a vedle člověka, když je zvyklý chodit ve skupině a s jezdcem na zádech?
Nejspíš není zvyklý a na co koně zvyklí nejsou, to neradi dělají.
Takže buď toho necháte nebo ho zvyknete. Diskuzí na téma "nechce jít sám/a" je všude hafo.

10.11.2017 18:26

Děkuji za reakci, koník je právě zvyklý na procházky s ostatními chodit a nikdy nedělá problémy. U mě je to velmi náhodné, někdy jde v pohodě, někdy se prostě zasekne a nic s nim nehne. Jde o to, že ani nevykopává, jako kdyby se vylekal, ale jen začne stoupat na ty zadní. Vím, že to dělal jedné holčině, když ho nenechala se pást. Já koníka znám cca 2 měsíce, majitelka mě ujistila, že je to bezproblémový kůň, ale mě pomalu nechce dát ani nohu na vyčištění kopyt. Tady si právě nemyslím, že bych to nezvladla, protože mi pod rukou prošlo už dost koniku a nikdy problém nebyl. Jinak tato situace se mi stala cca 2x, chtěla bych to právě nějak řešit, než se stane něco fatálního.

Jste tedy začínající jezdec nebo vám prošlo pod rukou dost koníků? ;)

Ono se to navzájem totiž trochu vylučuje. Pokud jste neměla problém poradit si s rezignovanými koňmi v jezdeckých školách neznamená to, že máte zkušenosti poradit si s jakýkmkoliv koněm.

Tento vás má zdá se na háku. Bohužel na dálku si nedovolím poradit nezkušenému člověku jak řešit, že ho kůň nerespektuje na tolik, že si ani nenechá vyčistit kopyta... je ve vašem zájmu nechat si poradit od zkušenějšího člověka naživo. Pokud vás kůň ohrožuje, neměla byste s ním být sama, ale učit se s ním zacházet a prosazovat pod dohledem.

10.11.2017 20:16

Děkuji za nic Odpověď už znám.

11.11.2017 16:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děkuji za nic Odpověď už znám.

To jste tedy lepší, než se zdáte.
Koníkovi přeji, aby vaše snahy, přežil ve zdraví.

5.12.2017 21:22
HelčaodPrince

XXX.XXX.226.152

Zadavatelko, prvně je dobré si uvědomit, že máte co dočinění s koněm a nikoliv se psem. Koně jsou stádová zvířata a jako taková mají své přirozené pudy a hluboko zakořeněné chování. Mezi takové patří právě soudržnost se stádem, kde se koně cítí být v bezpečí. Žádný kůň se dobrovolně nevystaví nebezpečí.

A teď konkrétněji. Žádný kůň se dobrovolně nevystaví oddělení od bezpečného stáda a prostoru, který zná. Aby to udělal, musí být k tomu systematicky veden a to delší dobu, jak už tu zaznělo v předchozím příspěvku. Prostě jej musíte tuhle novinku, kterou si vymyslil člověk pro svoje vlastní potěšení a zábavu, naučit. Pokud ho to nenaučíte, máte smůlu.

Ze stavění se na zadní může brzo být i prudká otočka a vláčení vaší osoby na laně za ním. A to není hezký, už jsem takhle jednoho člověka ošetřovala s tepeným krvácením z nohy, kdy se koně prchajícího domů nepustil a málem ho to stálo život.

Takže pokud se na to cítíte, musíte někde začít. Nejlépe v ohradě. Koně se musíte naučit ovládat ze země, musíte se naučit koně usměrnit, pokud nastane problém a nastavit hranice, kam smí a nesmí (vůči vám). Poté zapracovat na tom, aby s vámi byl vůbec rád. Jakmile to dáte dohromady (a to může trvat), můžete se vydat na obhlídky okolo stáje. Jakmile ucítíte změnu v chování, frkání, zvedání hlavy, nervozitu, ohlížení se, provedťe jednoduchý cvik, který kůň dělá rád, odměňte ho a jdětet zase domů. Násilí nic neřeší. Na vše se musí s logikou a přemýšlet, přemýšlet, přemýšlet...Koně nejsou věci, ale živoucí organismus...smajlík

6.12.2017 08:25
rencamo

XXX.XXX.224.98

sisi58 napsal(a):
To jste tedy lepší, než se zdáte.
Koníkovi přeji, aby vaše snahy, přežil ve zdraví.

Spíš aby je přežila dotyčná.

6.12.2017 10:33
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Dobrý den,

Děkuji za rady.

"já mu sice nikdy nepovolila" tak proč vyhrál cestu zpátky a "tlačila"jste ho jak píšete do stáje? Trochu nelogické.

6.12.2017 12:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

rencamo napsal(a):
Spíš aby je přežila dotyčná.

Pokažený kůň jde většinou do salámu, pokažený člověk nikoli a ještě kolem něj všichni skáčou a má nemocenskou popř.inv. důchod.
Takže opravdu chudák kůň.

6.12.2017 15:34
rencamo

XXX.XXX.224.98

sisi58 napsal(a):
Pokažený kůň jde většinou do salámu, pokažený člověk nikoli a ještě kolem něj všichni skáčou a má nemocenskou popř.inv. důchod.
Takže opravdu chudák kůň.

Tak to jo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík