Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2017 09:42

Ahoj,
mám doma 20 letou kobylu. Do 16 let pravděpodobně žila jenom s kozama. Kupovala jsem ji jako parťáka k mému prvnímu poníkovy(valach). Kobyla z toho že vidí jiného koně málem zešílela. Z počátku se neměli rádi a pony ji vyháněl od jídla kopal do ní a další různé věci.Byla na něm dost závislá. Cca po dvou letech jsme k nim přikoupili osličku.Tu přijali mezi sebe normálně. Koncem léta se kupovala další kobyla. Moje 20tiletka si ji dost hlídá, všude za ní běhá ale nekope po ní ani ji nekouše. Problém nastal až s koupí posledního koně. Zatíco pony, (šéf stáda) a zbytek se s ním srovnali,20letka ho vysloveně napadá startuje po něm, kope, kouše, atd.
Nerada bych aby se někdo kdo ji nezná někdy ocitl mezi nimi.
Mě zatím neublížila a stačí na ni houknout a chvilku je pokoj.
Myslíte že ji to přejde?
Může to byt tím ze je to valach?
Mám ho doma asi 5 měsíců a nevím co s ní.

Poradíte?

10.12.2017 12:04

Nič by som za tým nehľadala, stádo má proste nejakú hierarchiu a táto kobyla si na najnovšom členovi trochu dvíha sebavedomie. V stáde vždy bude niekto posledný a najčastejšie sa takto chovajú kone, kotré boli na poslednom mieste pred tým, než prišiel niekto ďalší, nižšie postavený.
Časom sa to môže upraviť, môže sa najnovší člen dostať nad kobylu, alebo si na neho zvykne...
Dala by som si záležať na tom, aby mali stále dostatok miesta na jedenie, keďže najviac konfliktov vzniká práve tam.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 14:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já to řeknu opět po svém..Dovedete si představit, že by mě zavřeli do stejné ohrady s německou kancléřkou? By byla mrtvá během deseti minut.Za to třeba s některými lidmi bych se v klidu pásl a tvářil se spokojeně. smajlík Pochopila?

10.12.2017 16:24

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já to řeknu opět po svém..Dovedete si představit, že by mě zavřeli do stejné ohrady s německou kancléřkou? By byla mrtvá během deseti minut.Za to třeba s některými lidmi bych se v klidu pásl a tvářil se spokojeně. smajlík Pochopila?

Meifi, neznám Vás, ale úplně jsem si představila, jak dospělý chlap chodí nahnutý nad trávou, otrhává zeleň a strká si ji do pusy smajlík

10.12.2017 16:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nič by som za tým nehľadala, stádo má proste nejakú hierarchiu a táto kobyla si na najnovšom členovi trochu dvíha sebavedomie. V stáde vždy bude niekto posledný a najčastejšie sa takto chovajú kone, kotré boli na poslednom mieste pred tým, než prišiel niekto ďalší, nižšie postavený.
Časom sa to môže upraviť, môže sa najnovší člen dostať nad kobylu, alebo si na neho zvykne...
Dala by som si záležať na tom, aby mali stále dostatok miesta na jedenie, keďže najviac konfliktov vzniká práve tam.

Většinou je to tak, jak píšete.
Bohužel se v našem stádečku vynašel jeden kůň, který ač není šéf, terorizuje níže postavené koně. Bez důvodu. Máme velké ohrady, ale mu není zatěžko, se rozběhnout přes ohradu a napadnout kobylu, která se klidně pase.
A trvá to od 1.dubna, teď je prosinec, takže už žádné sestavovaní žebříčku ve stádě. Nerozumím tomu a ještě jsem takové chování neviděla. Bohužel je právě ta sekýrovaná kobyla moje.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 16:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi, neznám Vás, ale úplně jsem si představila, jak dospělý chlap chodí nahnutý nad trávou, otrhává zeleň a strká si ji do pusy smajlík

A nebo tu kancléřku.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Bohužel se v našem stádečku vynašel jeden kůň, který ač není šéf, terorizuje níže postavené koně. Bez důvodu. Máme velké ohrady, ale mu není zatěžko, se rozběhnout přes ohradu a napadnout kobylu, která se klidně pase.
A trvá to od 1.dubna, teď je prosinec, takže už žádné sestavovaní žebříčku ve stádě. Nerozumím tomu a ještě jsem takové chování neviděla. Bohužel je právě ta sekýrovaná kobyla moje.

Zuzko to já Vám poradím.Dnes a denně to vidíte tady na ifauně.Pamatujete na útulek Bianka? Viděla jste to jak do mě šli?Nebo nakonec i do Vás? Jak to řešit u koní? Asi těžko když to nedovedeme řešit u lidí. Ona je totiž psychologie koní a lidí velmi podobná ač je to k neuvěření.Hodně sleduji chování koní když s nimi jsem a pak dorazíte do stáje a v přeneseném slova smyslu vidíte to samé.Jedna slečna u nás taky tvrdí, že druhá je píp a moc se mi ani nechce zjišťovat proč. Jedině kdybych čistě teoreticky přišel za slečnou a vrazil jí bouchačku do pusy se slovy: Tohle bylo naposledy co si to o ní řekla.Pokud mi uvěří, že jsem schopen jí příště zabít už to bez pochyb nikdy neudělá.smajlík

PS.: Nikoho nestřílím a jen obrazně řečeno.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

sisi58 napsal(a):

A co na to majitel?

10.12.2017 18:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co na to majitel?

Majitelka přijíždí cca 1 x za týden, za poslední měsíc jsem ji viděla jednou? A neříká nic. Ani s tím není schopna nic udělat. Kdy taky?
Myslím, že koni by prospěla práce, nudí se a prudí.
Když ho vidím, tak na něj zařvu a on toho nechá. Ale nejsem tam pořád. Teď je to obzvlášť nebezpečné. Co natálo, teď zmrzlo a je to tak na zlomení nohou.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 18:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já takového koně zažila. A jelikož jsem byla majitelka ustájení, lifrovala jsem ho co nejrychleji ze stáda pryč, protože majitelka si s tímto přes upozornění nedokázala nijak poradit, a začalo to být nebezpečné i pro lidi. Faktorů může být více, ale ano, hlavní může být nuda, ale třeba i ty nesympatie. Druhého koně, který nebyl až tolik agresivní, přesto prudil, jsem brávala na lonž - jen pro klid stáda. Tam to byla "chyba majitele" která sice svého koníška milovala nade vše, ale milý koníšek až tolik nemiloval ji, takže si to řešil na ostatních. A více práce s ní nic moc neřešilo.

10.12.2017 18:46
helas

XXX.XXX.12.12

sisi58 napsal(a):

Ať jsem byla kdekoliv, všude měli dva a více výběhů nebo oddělených pastvin. Z různých důvodů... ale většinou podle klíče "stádo stálé a druhé cestovací", event. starší a mladí koně a tak podobně. I u nás o tom, kde který kůň bude, rozhoduje ustajovatel - ten je tím, kdo jejich chování ve výběhu nejlíp zná. Ono i v malém stádečku o pěti koních se může stát, že si dva nesednou.
A že by koně migrovali přes ohrazení? To fakt ne...
Takže to nějak nechápu. Déle jak půl roku na to kouká a nic nedělá? Tohle přece majitel koně v nájemní stáji vyřešit jaksi nemůže...

Neregistrovaný uživatel

10.12.2017 18:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

U nás je také výběhů více a rozdělený.Podle toho kdo s kým je "kámoš" se to rozškatulkuje.Když k nám už dlouho nikdo nový nepřišel a vlastně ani neodešel, tak mi to připadá samozřejmé. smajlík

10.12.2017 20:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

helas napsal(a):
Ať jsem byla kdekoliv, všude měli dva a více výběhů nebo oddělených pastvin. Z různých důvodů... ale většinou podle klíče "stádo stálé a druhé cestovací", event. starší a mladí koně a tak podobně. I u nás o tom, kde který kůň bude, rozhoduje ustajovatel - ten je tím, kdo jejich chování ve výběhu nejlíp zná. Ono i v malém stádečku o pěti koních se může stát, že si dva nesednou.
A že by koně migrovali přes ohrazení? To fakt ne...
Takže to nějak nechápu. Déle jak půl roku na to kouká a nic nedělá? Tohle přece majitel koně v nájemní stáji vyřešit jaksi nemůže...

Máme pronajaté pastviny. Takže nikoli klasické ustájení s ošetřovatelem. Majitelka prudiče toto ustájení sehnala. Bohužel je se svým koněm strašně málo. Práci má asi 80 km daleko, tak tam i bydlí a domů jezdí občas.
Koním se tam líbí, pastva je dobrá, různorodý terén, místa přes léto habakuk. I terény na vyjížďky jsou pěkné. Vlastně by to bylo ideální.
Jen teď se to nějak nakumulovalo. I zimní pastvina je dosti velká (někdo takovou nemá ani na léto), ale to, že jsou koně u balíku sena, na jedné hromadě, je asi ten problém. A druhým je ohrada z kopce. A na tom zmrzlém rozoraném terénu se špatně uskakuje. Kobča je ještě navíc větší, selkoidní typ a prudič je takový vořech, ani malý ani velký. Po matce arabce má odpich a kobyla to prostě nedává.

11.12.2017 11:25
sovicka

XXX.XXX.37.138

sisi58 napsal(a):
Máme pronajaté pastviny. Takže nikoli klasické ustájení s ošetřovatelem. Majitelka prudiče toto ustájení sehnala. Bohužel je se svým koněm strašně málo. Práci má asi 80 km daleko, tak tam i bydlí a domů jezdí občas.
Koním se tam líbí, pastva je dobrá, různorodý terén, místa přes léto habakuk. I terény na vyjížďky jsou pěkné. Vlastně by to bylo ideální.
Jen teď se to nějak nakumulovalo. I zimní pastvina je dosti velká (někdo takovou nemá ani na léto), ale to, že jsou koně u balíku sena, na jedné hromadě, je asi ten problém. A druhým je ohrada z kopce. A na tom zmrzlém rozoraném terénu se špatně uskakuje. Kobča je ještě navíc větší, selkoidní typ a prudič je takový vořech, ani malý ani velký. Po matce arabce má odpich a kobyla to prostě nedává.

Tak pokud máte jen jeden balík sena, tak koně nemusí být ani extra prudiči, aby byl problém na světě, stačí jeden dominantnější a problém je na střeše...
Tak pokud máte pastvin y pronajaté o to snáz můžete stádo rozdělit dle vlastních představ ne?

11.12.2017 11:34
sovicka

XXX.XXX.37.138

Ahoj,
mám doma 20 letou kobylu. Do 16 let pravděpodobně žila jenom s kozama. Kupovala jsem ji jako parťáka k mému prvnímu poníkovy(valach). Kobyla z toho že vidí jiného koně málem zešílela. Z počátku se neměli rádi a pony ji vyháněl od jídla kopal do ní a další různé věci.Byla na něm dost závislá. Cca po dvou letech jsme k nim přikoupili osličku.Tu přijali mezi sebe normálně. Koncem léta se kupovala další kobyla. Moje 20tiletka si ji dost hlídá, všude za ní běhá ale nekope po ní ani ji nekouše. Problém nastal až s koupí posledního koně. Zatíco pony, (šéf stáda) a zbytek se s ním srovnali,20letka ho vysloveně napadá startuje po něm, kope, kouše, atd.
Nerada bych aby se někdo kdo ji nezná někdy ocitl mezi nimi.
Mě zatím neublížila a stačí na ni houknout a chvilku je pokoj.
Myslíte že ji to přejde?
Může to byt tím ze je to valach?
Mám ho doma asi 5 měsíců a nevím co s ní.

Poradíte?

Zkusila bych je rozdělit, útočnou nechala asi s osličkou a kobylkou (holky s holkama) a valacha s ponym, nechat je tak nějakou dobu (ne jen pár dní a klidně i měsíců), pak by se dalo zkusit znova, když to nebude fungovat tak nechat na dvě skupinky... Holt prostě někteří koně, stejně jako lidé, si jednoduše nesedí, to je taky věc, kterou je třeba vzít v potaz.
Pak by ještě šlo vyzkoušet variantu, kobyla jen bude jen s valachem na kterého útočí, ale trochu si myslím, že i kdyby to náhodou zafungovalo a vzala ho následně na milost, pokud by s eskupinky opět spojili problém by zase zpět, navíc koně by asi extra spokojení nebyli.
Ale taky záleží, jak mají velkuý prostor mají k dispozici, jak mají organizované krmení, zda nedochází k zbytečným rozbrojům u sena a podobně.

11.12.2017 13:04

sovicka napsal(a):
Zkusila bych je rozdělit, útočnou nechala asi s osličkou a kobylkou (holky s holkama) a valacha s ponym, nechat je tak nějakou dobu (ne jen pár dní a klidně i měsíců), pak by se dalo zkusit znova, když to nebude fungovat tak nechat na dvě skupinky... Holt prostě někteří koně, stejně jako lidé, si jednoduše nesedí, to je taky věc, kterou je třeba vzít v potaz.
Pak by ještě šlo vyzkoušet variantu, kobyla jen bude jen s valachem na kterého útočí, ale trochu si myslím, že i kdyby to náhodou zafungovalo a vzala ho následně na milost, pokud by s eskupinky opět spojili problém by zase zpět, navíc koně by asi extra spokojení nebyli.
Ale taky záleží, jak mají velkuý prostor mají k dispozici, jak mají organizované krmení, zda nedochází k zbytečným rozbrojům u sena a podobně.

Rozdělit bych je sice dokázala, ale nejsem majitelka všech, takže to na mě až tak moc nezávisí.Navíc kobyla je stále částečne fixovaná na ponyho. Naneštěstí mají v ohradě pouze jeden balík sena, a nelze to zatím udělat jinak. Když žerou tak většinou stojí naproti sobě ale pak stačí aby kolem něho prošla nově koupená kobyla a už jde po něm. Teď jak slezl sníh tak se celé stádo, kromě něho chodí i po ohradě, ale on jenom stojí u balíku a žere. Vůbec se nesnaží zapadnou do stáda a jde za nima až když je nevidí, ale to je málokdy.Takže je dost tlustý, nerad se hejbe, což je další problém co musím řešit.Když se stádo vráti k balíku tak ho většinou vyžene. Na noc vodím koně do stáje a je docela fuška všech pět zvládnou když pruďačka krouží kolem a kouše ho a vyhání. Takže většinou vedu ji a novou kobylu.a zbytek jde sám. Přála bych si aby se srovnali, protože v mé přítomnosti si na něj nic moc nedovolí ale lidé co o koních moc nevědí sem chodí taky a já bych nechtěla zádný uraz, zvlášť když nám chodí i děti.

Většinou jde po něm kdy se přiblíží k nově koupené kobylce, nevíte co by to znamenalo?

11.12.2017 14:07

Mňa by viac trápilo to, že sa kobyla nemôže v kľude nažrať, než to, že ju občas niekto preženie. Ale tak úzko to spolu súvisí.
Máme pre štyri kone dve miesta na kŕmenie, plus tretie, keď obžierajú balík cez ohradu a keď mrzne, tak dávam seno aj na zem, aby si naozaj mohli všetci vybrať. Dva kone majú svoje stabilné miesta, dva rôzne rotujú, z toho jedna kobyla nemôže žrať v podstate s nikým- to je ten posledný kus, ktorý do stáda pribudol.
90% konfliktov vznká kvôli jedlu, takže vyriešením tohto problému výrazne obmedzíte útoky. Hoci asi ich úplne nikdy neodstránite.

11.12.2017 16:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

sovicka napsal(a):
Tak pokud máte jen jeden balík sena, tak koně nemusí být ani extra prudiči, aby byl problém na světě, stačí jeden dominantnější a problém je na střeše...
Tak pokud máte pastvin y pronajaté o to snáz můžete stádo rozdělit dle vlastních představ ne?

Ne koně rozdělit nemůžeme.Pastviny jsou v CHKO a v eko hospodaření.
Navíc, musely by být dvě vody, dva přístřešky a na vše povolení. To majitel neudělá. Už tak nám vychází až až vstříc.
Možná jsem to špatně napsala. Pronájem by asi byl, kdyby byly louky bez ničeho, prostě holý plac a my si vše dělali. Není tomu tak, technické věci dělá majitel pozemků (který nejlépe ví, co může a co ne), o jednotlivé koně se má starat jejich majitel.
A s tím rozdělením. Jak jsem psala, na letní pastvině to není taková hrůza. Je tam hodně místa a koně chodí dost často pod sedlo. Jsou vyběhaní a klidnější.
Zimní ohrada je velká dosti, půlku koně ani nevyužívají. Důvod kolizí bude v tom, že majitelka agresora jezdí cca 1x za 14 dní. Což je málo. Občas ho někdo vezme, ale teď tu bylo hnusně, to nikdo ven nepojede.
Mezi koně v ohradě s zásadně nepletu, ale tohle už je od něj vysloveně šikana.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2017 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to už mě napadá jedině dovézt jezdeckou sochu z Václaváku a sundat "Vaška". Možná by se koník poučil, že do druhých se nestrká až by se o něj rozplácnul.

Přidejte reakci

Přidat smajlík