Nedá mi to:
Zodpovědný majitel hřebce si před jeho koupí případně před přestěhováním udělá sám výcuc všech stájí v daném okolí, všechny je osobně obvolá a osobně se na možnost ustájení hřebce zeptá. Poté navštíví stáje, kde hřebce mohou vzít a pak se rozhodne, kam ho dá. Mimo jiné dává možnost majiteli stáje odhadnout, co je on jako majitel hřebce za člověka. Ustajovatel tak bude do určité míry schopný odhadnout rizika ustájení právě vašeho hřebce právě vám...
Pokud se budete snažit si cestu k nalezení správného ustájení pro hřebce zlehčit vyptáváním se na diskuzních fórech a některý z majitelů stájí se to dozví (což je dost dobře možné), ztratíte u něho na důvěryhodnosti, kterou byste si jako vyzrálý majitel hřebce měla velmi pečlivě budovat. Není nic horšího než nestálý a nezralý majitel min. půltunového zvířete s koulema - to je jednosměrka do průseru a do toho vám žádný majitel stáje nepůjde, pokud to ovšem nebude sebevrah.
Mám dva hřebce v komerčním ustájení a vím o čem mluvím. Nikdy v životě bych se po diskuzích na ustájení hřebce nevyptávala, je to pod moji úroveň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Alfi nestrašte mě.Vodím dva každý den domů z výběhu a musím je i nakrmit.Jestli se jich budu bát, tak umřou hlady.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Alfi nestrašte mě.Vodím dva každý den domů z výběhu a musím je i nakrmit.Jestli se jich budu bát, tak umřou hlady.
Pokud byste si v různých ustájeních zažila s hřebcem to, co já, tak budete navýsost opatrná ať už z pozice majitele hřebce nebo z pozice ustajovatele. A to mi dvě z nich taky někdo doporučil, byť ne přes diskuze...
Držet hřebce v komerčním ustájení není sranda, pokud mu tedy chcete zajistit aspoň nějaké přiměřené welfare. V málokterém ustájení s nimi mají tolik zkušenosti, aby je občasné hřebčí excesy nevyváděly z rovnováhy. Nejsem si jistá, do jaké míry si to zadavatelka uvědomuje.
alfi pav
napsal(a):
Pokud byste si v různých ustájeních zažila s hřebcem to, co já, tak budete navýsost opatrná ať už z pozice majitele hřebce nebo z pozice ustajovatele. A to mi dvě z nich taky někdo doporučil, byť ne přes diskuze...
Držet hřebce v komerčním ustájení není sranda, pokud mu tedy chcete zajistit aspoň nějaké přiměřené welfare. V málokterém ustájení s nimi mají tolik zkušenosti, aby je občasné hřebčí excesy nevyváděly z rovnováhy. Nejsem si jistá, do jaké míry si to zadavatelka uvědomuje.
Řešíte tu nesmysly. Pokud se zadavatelka stěhuje např. z jiného kraje, jak si má asi vytvořit představu o tom, jaké stáje se v okolí Brna vůbec nachází? Má jezdit po okolí a hledat, jestli někde neuvidí ohradu?
Jak jste uvedla, základ je udělat si předem "výcuc", což slečna přesně dělá. Shromažďuje informace pomocí internetových zdrojů, ke kterým patří tato diskuze, google, facebook nebo cokoli jiného. Koho se má asi jinak zeptat, když v tomto kraji nikoho nezná? :).
alfi pav
napsal(a):
Nedá mi to:
Zodpovědný majitel hřebce si před jeho koupí případně před přestěhováním udělá sám výcuc všech stájí v daném okolí, všechny je osobně obvolá a osobně se na možnost ustájení hřebce zeptá. Poté navštíví stáje, kde hřebce mohou vzít a pak se rozhodne, kam ho dá. Mimo jiné dává možnost majiteli stáje odhadnout, co je on jako majitel hřebce za člověka. Ustajovatel tak bude do určité míry schopný odhadnout rizika ustájení právě vašeho hřebce právě vám...
Pokud se budete snažit si cestu k nalezení správného ustájení pro hřebce zlehčit vyptáváním se na diskuzních fórech a některý z majitelů stájí se to dozví (což je dost dobře možné), ztratíte u něho na důvěryhodnosti, kterou byste si jako vyzrálý majitel hřebce měla velmi pečlivě budovat. Není nic horšího než nestálý a nezralý majitel min. půltunového zvířete s koulema - to je jednosměrka do průseru a do toho vám žádný majitel stáje nepůjde, pokud to ovšem nebude sebevrah.
Mám dva hřebce v komerčním ustájení a vím o čem mluvím. Nikdy v životě bych se po diskuzích na ustájení hřebce nevyptávala, je to pod moji úroveň.
Mně to taky nedá - a kde byste se tedy vyptávala ? Nic ve zlým, zajímá mě to.
Dojet do stáje osobně a zeptat se považuju za samozřejmost, ale nejdřív se o té stáji musím dozvědět. V místě svého současného bydliště mám situaci celkem zmapovanou, ale pokud bych hledala v jiném kraji, měla bych tedy sednout do auta, vydat se tam a jezdit, dokud neuvidím někde koně? Pokud vím, v tištěné formě neexistuje žádná mapa či seznam ustájení, takže já bych postupovala přesně jako zadavatelka. Nejdřív internet- ideálně nějaká fb skupina (ifaunu bych si asi hodně rozmýšlela), pak telefonát, zda berou a je to vůbec reálné a nakonec osobní návštěva.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Pokud někdo chce ustajovat, většinou asi dá inzerát, takže bych já osobně hledala na inzercích. Ten, kdo ustájení nenabízí se asi nebude tímto směrem prezentovat na internetu, ani na diskuzi.
Já tedy souhlasím s Alfi, seznam všech dostupných stáji jde udělat do půl hoďky. Komerční/sportovní stáje mají zpravidla webovky a soukromé stáje, jestli mají místo a pokud vůbec nabírají cizí lidi, mají inzerát.
Ptát se na ustájení hřebce nějaké třetí strany, která vlastně vůbec neví nebo si domýšlí, je hloupost. Ptát se na spokojenost v konkrétní stáji fajn, ale takhle?
A jen se podívejte, jak je hledání v diskuzi neefektivní, dotaz visí 24h, za tu dobu už paní mohla mít svůj seznam hotový, rozeslané e-maily a obvolané stáje. Zatímco zde na diskuzi nebyla zmíněná jediná stáj, pouze je paní odkázána na fb nebo strýčka googla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náhoda je blbec a třeba zrovna tady bude člověk zrovna z Brna a zrovna s hřebcem a zrovna ho bude mít v dobré stáji ;) A pak poradí... proč to nezkusit.
Zkuste třeba web Kamkekoním- je tam hodně odkazů.
Ahoj holky! Tak se uklidníme...
Za prvé - Jsem místní, plno stájí v Brně znám (bohužel, některé i z té dost negativní stránky). Naivně jsem si myslela, že na zdejším portálu se pohybují osoby vyrovnané a ochotné pomoci.
Za druhé - Majitelkou daného hřebce ani nejsem, jen mi byl nabídnut ke koupi. Jezdím na něm. Ze zajímavosti jsem si chtěla udělat obrázek, kde takové zvíře vůbec ustájím (krom místa, kde je nyní, samozřejmě :-D). Není tohle ona požadovaná uvědomělost majitele (v mém případě spíš zatím nemajitele) hřebce?
Připadlo mi to jako dobrý nápad zeptat se zde. No, nebyl. Tak budu muset otravovat v každé stáji zvlášť. Díky za vyčerpávající čtení, opět jsem se přesvědčila o úžasné mentalitě českých "koňáků".
Laura
Nejde ani tak o hrebce jako o podminky, ve kterych jste ochotna ho mit. Pokud se spokojite s padokem na nekolik hodin nebo zadnym vybehem, urcite zajdete do Moravan (p. Matyska, Pegas, p. Kolar), Panska Licha ma taky hrebce v ustajeni, mozna bych se zeptala v Omicich v nove staji (p. Svoboda), hrebce meli i v Pravlove, Nasimericich, Tetcicich, Blahoňove - jen rychly vycet, co me napadl, kde jsem hrebce potkala. Welfare zvirat v techto stajich uz si musite pozjistovat sama.