Uživatel s deaktivovaným účtem

Najjednoduchšie je zadať do googlu prípravky na imunitu pre kone a vyberať, aj podľa cenovej ponuky.
Ja mám pozitívne skúsenosti s dromy, takže myslím, že ten ich imuno, alebo tá vec s kelpou by mohli byť fajn doplnok. Ani probiotiká by nemuseli byť v takomto prípade zlý nápad.
Fajn by bol opýtať sa veterinára, ideálne takého, čo odporučí aj viac, ako ovocie a zeleninu.
Minerálně vitamínové přípravky a přípravky na podporu imunity jsou dvě různé věci. Min vit preparát určitě není na škodu podávat, já osobně bych ho dávala každému koni, ve výsledku má vliv i na imunitní stav. Taky mám dobrou zkušenost s Dromy, dávám Dromy Min Vin.
Se speciálními přípravky na podporu imunity zkušenost nemám, zdají se mi trochu předražené, čili "za hodně peněz málo muziky". Většinou obsahují céčko a extrakty z nějakých rostlin (echinacea, šípky).
Radeji si ty komponenty seskládám sama -koupím sušené oplodí nebo natrhám šípky, dávala jsem i kůru bylinných směsí na podporu imunity, koneckonců to céčko pro koně jde koupit samotné a vyjde to levněji.
Na Dromy Imuno jsem koukala, nekoupila, je ale pravda, že si to lidi chválí.

To je ten nesmysl, ktery me stale prekvapuje, ze se vyskytuje.
Jiste jsou preparaty, ktere nefunguji, nebo je to placebo (ktere budou tezko fungovat na kone...tezko jim vsugerujeme lidske "Ver a vira Tva Te uzdravi.."), kazdopadne povetsinou ty preparaty, ktere funguji, maji krapet jine koncentrace, nez je clovek schopen zajistit podavanim napr.rostlinnych drog. Sipky jsou sice super, ale pochybuji, ze je clovek schopen je podavat v dostatecnem mnozstvi, aby kun prijal dostatecnou DDD.
To mate stejne jako u lidi s urologickymi problemy. Dostatecne mnozstvi ucinne latky je cca 3/4 kg brusinek, takze tim, ze si koupite susene a denne si jich par sezobnete, fakt nic nevylecite. Verim, ze totez plati napr.u podavani sipkoveho oplodi a dalsich "vitaminovych bomb"..
napsal(a):
To je ten nesmysl, ktery me stale prekvapuje, ze se vyskytuje.
Jiste jsou preparaty, ktere nefunguji, nebo je to placebo (ktere budou tezko fungovat na kone...tezko jim vsugerujeme lidske "Ver a vira Tva Te uzdravi.."), kazdopadne povetsinou ty preparaty, ktere funguji, maji krapet jine koncentrace, nez je clovek schopen zajistit podavanim napr.rostlinnych drog. Sipky jsou sice super, ale pochybuji, ze je clovek schopen je podavat v dostatecnem mnozstvi, aby kun prijal dostatecnou DDD.
To mate stejne jako u lidi s urologickymi problemy. Dostatecne mnozstvi ucinne latky je cca 3/4 kg brusinek, takze tim, ze si koupite susene a denne si jich par sezobnete, fakt nic nevylecite. Verim, ze totez plati napr.u podavani sipkoveho oplodi a dalsich "vitaminovych bomb"..
Hhippie, myslím, že se pletete. To, o čem píšete, je sice v případě jistých účinných látek pravda, ale nebude to případ vitamínu C.
Asi nezpochybňujete příjem vitamínu C konzumací ovoce a zeleniny v lidské stravě. Takže pokud - plácnu- denní doporučenou dávku u člověka pokryje třeba pět deka černého rybízu anebo 1 pomeranč+ 1 rajče, proč myslíte, že stejným způsobem nejde spočítat dávkování pro koně? Navíc - pokud podávám např. šípky, není mým cílem podat koni celou denní doporučenou dávku, nýbrž mu jenom přilepšit.
Šípkové oplodí, stejně jako byliny mají dávkování upravené s ohledem na hmotnost koně a věřte, že se toho sype o dost víc než byste dala sobě do hrnečku.
Pokud věříte na zdraví prospěšné látky v ovoci a zelenině a na účinky bylin u lidí, proč by to u koní mělo být jinak?

Ono je asi neco jineho delat to jako prevenci a druha vec, kdyz se zadavatelka ptala, jak resit spatnou imunitu kone, jejiz dusledkem jsou jiz aktualne realne ruzne zdrav.obtize..
Ono teda - tím, co píšete, by se dalo zpochybnit veškeré přijímání tělu prospěšných látek stravou a zdůvodnit nutnost podávání výhradně koncentrovaných syntetických preparátů. Což předpokládám, že je nesmysl.
S vit. C u koně je to ještě složitější (či spíš jednodušší) tím, že si ho dokáže syntetizovat sám a to, co mu podáváme, je fakt jenom to přilepšení, které se v zátěžových obdobích doporučuje.
Samozřejmě, že u těch šípků lze spekulovat, jakým způsobem byly sušené a uchovávané a kolik toho vitamínu v nich vlastně zbylo, ale to je tak se vším - stejně můžete pochybovat o zvadlém salátu anebo vařené zelenině. A ony ty šípky obsahují mimo céčka ještě třeba i rutin, biotin aj. a doporučují se i na jiné problémy.
To, co píšete o těch brusinkách, je třeba případ sylimarinu. Běžně se dává ostropestřec anebo olej z ostropestřce na podporu jater, přitom jejich podáváním se ani zdaleka nepřiblížíte účinné dávce, která by měla na játra nějaký vliv.
Biodostupnosť silymarínu u koní je 10 %.
Štúdie, ktoré nerobil Alltech ukazujú, že pro a prebiotiká u koní tiež nejaký extra význam nemajú.
Inak si nemyslím, že podávaním mrkvy a jabĺk vet šliapol nejako extra vedľa, mrkvu v KD koní vidím veľmi rada. Pokiaľ koňa trápia podlomy, tak je asi treba ísť cestou dôkladnej detektívnej práce - hľadať prítomnosť špecifických bylín v sene, ďateliny, lucerky, alebo iných rastlín, ktoré môžu spôsobiť fotosenzitivizáciu - nevieme, či je to na bielych nohách, ako je to s plesňami v krmive a prostredí, aký je odčervovací program, celkovo kŕmenie a manažment, aké stresy prekonal, aký je starý, či netrpí nejakým chronickým ochorením atď.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Můžu se zeptat na ty podlomy? Mrkev to mě těší že je zdravá, ale má na to vliv že jim čistím vážně pečlivě nohy? Nejenom kopyta, ale i spěnky vlhkou houbičkou a pak hadříkem do sucha? Jsou na noc v boxu a tak to pucujeme. Má na podlomy vliv hygiena jako prevence?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu se zeptat na ty podlomy? Mrkev to mě těší že je zdravá, ale má na to vliv že jim čistím vážně pečlivě nohy? Nejenom kopyta, ale i spěnky vlhkou houbičkou a pak hadříkem do sucha? Jsou na noc v boxu a tak to pucujeme. Má na podlomy vliv hygiena jako prevence?
Podlomy jsou souhrnné označení pro jakejkoliv fujtajbl v oblasti spěnky, takže může to mít vliv a nemusí
Tady je odkaz na legendární diskuzi z EQCH, kde dr. Filla poskytl k tématu podlomů vyčerpávající materiály.
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1320821
Jinak bych řekla, že kožní infekce a plísně jsou u koní o imunitě téměř vždy, takže krom cíleného zaléčení bych tudy pátrala- jak je to s managementem, stresem, jestli nemá někde nějakou chronickou infekci, která mu imunitu trvale zatěžuje.

Horsana, ako je to u koní s C vitamínom a jeho predávkovaním? Koľko je taká hranica, resp čo je bezpećné a čo už môže mať následky?predpokladám, že tie bežné výživové doplnky obsahujúce čisté cečko sú bezpečné, ale má to nejaký zmysel, u obyčajného priemerne zdravého koňa?
S Céčkom je to zaujímavé, veľmi zaujímavé. Najlepšie sa v tele vstrebáva z jeho prirodzených zdrojov - jablká, mrkva, repa, hádam aj tie šípky - lenže závisí samozrejme od jeho obsahu v nich a od množstva, ktoré je kŕmené za deň.
S doplnkovým Cčkom "v prášku" je už situácia úplne iná. Takáto forma je ťažko vstrebateľná a je potrebné kŕmiť cez 3 gramy vit. C denne, aby sa to nejako prejavilo na jeho plazmatickej hladine.
Zase sa nedoporučuje kŕmiť ho dlhšie ako 10 dní a potom náhle prestať, kvôli tomu, že pri takomto vysokom vonkajšom prísune Cčka je narušená syntéza určitých enzýmov a tvorba telu vlastného vit. C, náhle prerušenie dodávania z vonku má za následok dramatický pokles jeho hladín skoro na mesiac.
Takže, max 10 dní, potom postupne znížiť dávku a prestať, ideálne prejsť na nejaké okopaniny atď. Kôň si vit. C vie vytvoriť sám a u zdravého koňa je zbytočné podávať Cčko vo forme suplementov.
Úplne iná je situácia u koní, ktoré sú vo vysokej záťaži, vytrvalci, kone ktoré čaká náročný transport., odstav, proste niečo stresujúce a inak náročné - choroba, operácia, kolika, plesňové ochorenie, horúčka -vtedy je zvýšený prísun benefitom ; ale to už sa bavíme o dávkach 10-20 g/ deň, zase tých cca 10 dní a pomaly znižovať. Podávanie tak vysokých hladín vit. C môže ovplyvniť účinnosť niektorých ATB a keďže nadbytok sa vylučuje močom, mali by ho dostávať iba kone so zdravými obličkami.
Zvýšený prísun vitamínu C sa používa aj pri ochorení, ktoré sa označuje ako "sabulous cystitis" - je to stav, kedy kvôli neurologickému poškodeniu močový mechúr nie je schopný sa dokonale vyprázdniť a hromadí sa v ňom akýsi močový piesok, až íl, ktorý môže vytvoriť veľmi veľký konkrement, tak tam sa na acidifikáciu moča používajú tiež veľmi vysoké dávky vit. C (okrem iného).
Kvôli týmto všetkým peripetiám vit. C podávame do žily, najčastejšie aj v kombinácii s Duphalyte-om.
Podlomy - doporučujem prečítať odkazy od Dr. Fillu, ono nie je podlom ako podlom a iná situácia bude asi u koní ktoré sú zavreté v boxe a iná u koní, ktoré sú 24/7 vonku, myslím, že horšie je pre koňa stáť v amoniakových výparoch, než v bahne, ale ak sa tomu ohybu sponky venuje starostlivosť, tak to určite nepoškodí.
Toho roku mali niektoré z mojich koní "podlomy", ale keďže boli lézie lokalizované striktne na bielych znakoch a boli to kone, ktoré pribudli do stáda posledné, vyšlo mi z toho jedine to, že je to reakcia na ďatelinu na pastve a v sene. Nemýlila som sa, po zmene pastviny, ktorá bola úplne bez ďateliny sa podlomy zázračne stratili a už sa nikdy nevrátili. Reakcie boli individuálne, lebo hucul so všetkými 4 bielymi o niečo takom ani len nechyroval, stará kobyla mala pár chrastičiek, druhý hucul nič, až teda na tých dvoch nováčikov, pre ktorých to bola veľká zmena v režime (prešli na 24/7 vonku), možno nezvyk, možno trošku zhoršené pečeňové funkcie, jeden valach v podstate ani nemal žiť, ale nejako sa podarilo, tak to som brala ako malú daň za to, že je relatívne fit.
Nijako som to neliečila, maximálne patlala opaľovacím krémom s vysokým faktorom, keďže za takúto fotosenzitivizáciu môže pôsobenie slnečného žiarenia.
Takže fakt nie je podlom ako podlom a v našom prípade by som sa mohla aj na hlavu stavať, nebolo by to zmizlo, lebo príčina bola nie tak úplne v koži samotnej.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
On i náš doktor říkal, že koním s tou mrkví a jablíčky neuškodím.Jednou až dvakrát týdně dávám i pomeranč. Je to zřejmě stejné jako u lidí s těmi vitamíny.Přírodní zdroje jsou přírodní zdroje.I když Vitamín C je prý stejně využitelný jak syntetický tak přírodní.Děkuji za objasnění pojmu podlom. Jediné co jsem z toho pochopil je, že raději řeknu našemu doktorovi, protože problematika jak se zdá je daleko obsáhlejší.Naštěstí moje koně jsou bez známek nějakých problémů ale tak do budoucna je dobré vědět aspoň zhruba o co jde.

Horsana
napsal(a):
S Céčkom je to zaujímavé, veľmi zaujímavé. Najlepšie sa v tele vstrebáva z jeho prirodzených zdrojov - jablká, mrkva, repa, hádam aj tie šípky - lenže závisí samozrejme od jeho obsahu v nich a od množstva, ktoré je kŕmené za deň.
S doplnkovým Cčkom "v prášku" je už situácia úplne iná. Takáto forma je ťažko vstrebateľná a je potrebné kŕmiť cez 3 gramy vit. C denne, aby sa to nejako prejavilo na jeho plazmatickej hladine.
Zase sa nedoporučuje kŕmiť ho dlhšie ako 10 dní a potom náhle prestať, kvôli tomu, že pri takomto vysokom vonkajšom prísune Cčka je narušená syntéza určitých enzýmov a tvorba telu vlastného vit. C, náhle prerušenie dodávania z vonku má za následok dramatický pokles jeho hladín skoro na mesiac.
Takže, max 10 dní, potom postupne znížiť dávku a prestať, ideálne prejsť na nejaké okopaniny atď. Kôň si vit. C vie vytvoriť sám a u zdravého koňa je zbytočné podávať Cčko vo forme suplementov.
Úplne iná je situácia u koní, ktoré sú vo vysokej záťaži, vytrvalci, kone ktoré čaká náročný transport., odstav, proste niečo stresujúce a inak náročné - choroba, operácia, kolika, plesňové ochorenie, horúčka -vtedy je zvýšený prísun benefitom ; ale to už sa bavíme o dávkach 10-20 g/ deň, zase tých cca 10 dní a pomaly znižovať. Podávanie tak vysokých hladín vit. C môže ovplyvniť účinnosť niektorých ATB a keďže nadbytok sa vylučuje močom, mali by ho dostávať iba kone so zdravými obličkami.
Zvýšený prísun vitamínu C sa používa aj pri ochorení, ktoré sa označuje ako "sabulous cystitis" - je to stav, kedy kvôli neurologickému poškodeniu močový mechúr nie je schopný sa dokonale vyprázdniť a hromadí sa v ňom akýsi močový piesok, až íl, ktorý môže vytvoriť veľmi veľký konkrement, tak tam sa na acidifikáciu moča používajú tiež veľmi vysoké dávky vit. C (okrem iného).
Kvôli týmto všetkým peripetiám vit. C podávame do žily, najčastejšie aj v kombinácii s Duphalyte-om.
Podlomy - doporučujem prečítať odkazy od Dr. Fillu, ono nie je podlom ako podlom a iná situácia bude asi u koní ktoré sú zavreté v boxe a iná u koní, ktoré sú 24/7 vonku, myslím, že horšie je pre koňa stáť v amoniakových výparoch, než v bahne, ale ak sa tomu ohybu sponky venuje starostlivosť, tak to určite nepoškodí.
Toho roku mali niektoré z mojich koní "podlomy", ale keďže boli lézie lokalizované striktne na bielych znakoch a boli to kone, ktoré pribudli do stáda posledné, vyšlo mi z toho jedine to, že je to reakcia na ďatelinu na pastve a v sene. Nemýlila som sa, po zmene pastviny, ktorá bola úplne bez ďateliny sa podlomy zázračne stratili a už sa nikdy nevrátili. Reakcie boli individuálne, lebo hucul so všetkými 4 bielymi o niečo takom ani len nechyroval, stará kobyla mala pár chrastičiek, druhý hucul nič, až teda na tých dvoch nováčikov, pre ktorých to bola veľká zmena v režime (prešli na 24/7 vonku), možno nezvyk, možno trošku zhoršené pečeňové funkcie, jeden valach v podstate ani nemal žiť, ale nejako sa podarilo, tak to som brala ako malú daň za to, že je relatívne fit.
Nijako som to neliečila, maximálne patlala opaľovacím krémom s vysokým faktorom, keďže za takúto fotosenzitivizáciu môže pôsobenie slnečného žiarenia.
Takže fakt nie je podlom ako podlom a v našom prípade by som sa mohla aj na hlavu stavať, nebolo by to zmizlo, lebo príčina bola nie tak úplne v koži samotnej.
Vďaka za info, ukladám do počítača, aby si si nedrala nadarmo klávesnicu.
Ad podlomy, mám dojem, že kto tento rok nemal v stajni nejakú kožnú záležitosť, ako keby ani nebol.
napsal(a):
Vďaka za info, ukladám do počítača, aby si si nedrala nadarmo klávesnicu.
Ad podlomy, mám dojem, že kto tento rok nemal v stajni nejakú kožnú záležitosť, ako keby ani nebol.
Priznám sa, že som celé roky varila koňom aj echinaceový a šípkový čaj, aj mätový. Ale to som ich nemala toľko a neboli také rozhýčkané, teraz by mi to vyvrátili do ksichtu určite :D
Akurát som dnes skúmala nohy toho valacha čo mal tie podlomy, je krásne vidieť, že tam, kde nemá pigment je len ružová zdravá kožtička, takže u nás to celkom určite bolo z ďateliny, ktorá síce stále je aj v sene, ale pastvina má úplne iné zloženie, než na ktorej boli do začiatku jesene. Kone mám 24/7 vonku a keďže sú u nás ešte zbytky snehu, tak si tie sponky tak nejako umývajú sami, hoci na spodnej časti pastviny je už blatko.