Dobrý den
asi mě spousta lidí řekne že by se do něčeho takového nepouštěli a už vůbec ne s míma zkušenostma. Jsou vpodstatě nulové. Mám načteno a odkoukáno ruzná videa ale praxe je malá občas ježdení na koních u známích vyjíždky i venku ale práce ze země nic moc. Aby jsme se dostali k věci přivezla jsem si koně který je 2 roky slepý (téměř) na jedno oko trochu reaguje ale není to nic moc. Rozhodla jsem se ho zachránit . Je hodný na vodítku chodí v kroku i klus procházky zvládame dobře chodí ukázkově. Zastaví rozejdese a nakluše. Problém je že se snaží štípat nevím ja se ke koníkovi chovali jen vím že sním nepracovali byl jen ve výběhu a občas ho vyvedli ven. V dubnu 2018 mu bude 7 let pry se na něm jezdilo než oslepl to jsou 2 roky chtěla by jsem ho využívat na klidné rekreace a věřím že se nám to povede jen by jsme potřebovali do začátku pár rad jak odnaučit to štípaní zkouší to pořád není to agresivní spíš takové rožtácké jezdí pysky a jak nahnatá kousek co by se dal do zubu dat štípne. Co stím nechci ho zato mlátit chci aby kemě mel důvěru trochu reaguje na zvíšený hlas ale zkusí to znova tak co mám dělat Děkuji a čekám i velkou krytyku kuli mím malím zkušenostem ale beru vše
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja som práve oslepla z toľkých gramatických chýb.
Kôň bude mať šesť a jazdili naposledy pred dvomi rokmi, to znamená, že je max. tak obsadnutý. Dva roky nič nerobil, to znamená, že celý výcvik, počítam, že aj v podstate znovuobsadnitie bude na vás. To chce dostatok skúseností aj bez toho, aby bol kôň slepý. Zvážte to skôr, ako sa koňa rozhodnete zachraňovať, aby nakoniec nebolo treba zachraňovať vás. Dôvera sa nedá naučiť, tá sa získava u koňa tým, ako k nemu pristupujete, aké pravidlá nastavíte a ako ich dodržiavate. Na začiatok určite nekŕmte koňa z ruky, aby ste sa vyhli tomu hľadaniu.
Začala by som ale kvalitným vyšetrením očí, ideálne od očného doktora, možno sa niečo dá zachrániť a apoň budete do budúcnosti vedieť, čo vás čaká- aj po finančnej stránke. Pri niektorých ochoreniach je napríklad jediným riešením, ako koňa zbaviť bolesti, vybratie očnej bulvy.
Počítám stím že sním bude hodně práce a i stím že ho budu muset zajezdit. Koník vyšetřením prošel u minulého majitela vet řekl že se to spravit nedá a že stav je trvalí bolestmi ani vítoky netrpí ( nebylo nic zaznamenáno). Hehodlám na něm hnad drandit chci ho nejdriv perfektně ovládat ze zeme alehce a žádne nucení pak mužeme pokročit dál takže nejdřív práce ze zeme. a pak alší krok. Momentálně jde jen o to štípání jinak nám práce jde dobře.
Štípání znamená, že vašemu koníkovi nikdo nevysvětlil základní pravidlo kontaktu kůň člověk: člověk se smí koně dotknout kdykolov a kdekoliv, ale kůň člověka jen když to člověk dovolí, nebo ho o to požádá.
Mě u štípajícíh koní funguje začít od vysvělení tohohle pravidla. Kdykoliv kůň vstoupí do vašeho osobního prostoru, nebo natočí nos směrem k vám, tlakem konečků prstů ho odtlačte mimo svou osobní bublinu na místo, kde chcete nos a hlavu koně mít. Dřív než se vás dotkne. Pokud je natvrdlejší a bude chtít jít přes tlak konečků prstů můžete to zvýraznit jemným poklepáním hranou dlaně na nosní kost. Váš koník je slepý, takže možná nebude možné dojít až k reakci na váš pohled, ale zkuste i tak vždy začínat díváním se na místo, kterého se dotknete - třeba váš pohled nakonec dokáže vycítit i bez pomoci zraku.
Moje známá měla slepou kobylu a naučila si jí reagovat na aurííí - čím výraznější rrr tím víc kobyle říkala ať odstoupí dál od ní, mě se to líbilo a fungovalo to, ale se slepým koněm osobní zkušenost nemám.
Letty
napsal(a):
DSJ moc děkuji za radu zkusím to. Jinak sáhnou mužu kamkoli a stojí docela v klidu jen na mě točí hlavu a zkouší jezdit třeba po zádech kde by nahmatal a štím ale není vyloženě zli.
Nespokojte se s tím, že stojí docela v klidu: musí stát uplně v klidu, vnímat vás a být uvolněný a spokojený, nehýbat se bez vašeho pokynu, ani k vám ani od vás. Já bych reagovala už na to točení hlavy mým směrem a tlakem prstů bych ho upozornila, že má hlavu nechat v klidu - navedla bych ho kde ho chci mít a tlakem na zátylek bych mu snížila hlavu dolů a chvilku bych počkala, jestli jí tam nechá, teprve pak bych šla dál Moc vám držím palce, ať je vám spolu dobře .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já mám taky koně, který mně "žere". U něj to vypadá na hru a na to, že jsme z toho měli oba legraci. Také to není vražedné kousání, ale když už pak bere boty, trhá kapsy, okusuje tkaničky, krade čepici, tak je to spíše otravné. Co píše dsj je myslím dobrá cesta, je potřeba dodržet důslednost, ne zlost a agresi, ale opravdu důsledně při otočení hlavy k Vám ji dát od Vás, v klidu ale důsledně a třeba i doprovodit slovním povelem, já používám NE, a opakovat a opakovat. Nebude to za den, dva, trvá to déle, a je třeba trpělivě vysvětlovat, že tohle chování se Vám nelíbí. Můžete mu pak i zkusit vysvětlil, že natočení hlavy k Vám není to, co je špatně, ale že i na tohle musí počkat až Vy ho požádáte a dovolíte. Hodně trpělivosti přeji.

mě ten můj holomek zrovna předevčírem vyvedl z rovnováhy. Je fakt, že je to ještě hravej puberťák, ale nikdy to neudělal... měřila jsem mu holeň kvůli přepravkám - je to poník, tak aby mu byly - a on stál, ani se nehnul, a najednou cítím zuby na vršku hlavy - normálně mi ukradl čepici a zdrhal! Bylo mu jasný, že udělal průšvih Ale tyhle vtipné situace ani nemám potřebu nijak řešit. Příště už si ho ohlídám, protože prostě už vím, že to může udělat a řeknu své "nene" dřív, než se hlava přiblíží k té mé
Letty
napsal(a):
Dobrý den
asi mě spousta lidí řekne že by se do něčeho takového nepouštěli a už vůbec ne s míma zkušenostma. Jsou vpodstatě nulové. Mám načteno a odkoukáno ruzná videa ale praxe je malá občas ježdení na koních u známích vyjíždky i venku ale práce ze země nic moc. Aby jsme se dostali k věci přivezla jsem si koně který je 2 roky slepý (téměř) na jedno oko trochu reaguje ale není to nic moc. Rozhodla jsem se ho zachránit . Je hodný na vodítku chodí v kroku i klus procházky zvládame dobře chodí ukázkově. Zastaví rozejdese a nakluše. Problém je že se snaží štípat nevím ja se ke koníkovi chovali jen vím že sním nepracovali byl jen ve výběhu a občas ho vyvedli ven. V dubnu 2018 mu bude 7 let pry se na něm jezdilo než oslepl to jsou 2 roky chtěla by jsem ho využívat na klidné rekreace a věřím že se nám to povede jen by jsme potřebovali do začátku pár rad jak odnaučit to štípaní zkouší to pořád není to agresivní spíš takové rožtácké jezdí pysky a jak nahnatá kousek co by se dal do zubu dat štípne. Co stím nechci ho zato mlátit chci aby kemě mel důvěru trochu reaguje na zvíšený hlas ale zkusí to znova tak co mám dělat Děkuji a čekám i velkou krytyku kuli mím malím zkušenostem ale beru vše
A co když je to tak, že se nejedná o klasické štípání jako zlozvyk? Pro slepého koně mohou být doteky pysků i zubů poměrně zásadní komunikací s okolím. Vždyť mu jinak zbývá pouze čich a sluch. Zkuste vyhmátnout tu chvíli, kdy po vás jen šmejdí pysky, ještě předtím, než stiskne, a zastavte ho - tedy ve smyslu odveďte jeho pozornost od stisku zubů něčím jiným (posunem hlavy, podrbáním, klepnutím na pysky apod.).
Soužití se slepým koněm je odlišné od komunikace se zdravým zvířetem. Taky není asi optimální, že nezná prostředí, kde se nyní ocitl, takže rozhodně nespěchejte a vyvarujte se příliš razantních gest vůči koni.
Osobní zkušenost se slepým koněm v současnosti nemám, ale děda vyprávěl o sousedovi ze vsi, který se slepou kobylou a druhou vidící jezdil vozem, takže když se chce, asi jde ledacos.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mám na starost skoro slepou kobylku bývalou dostihačku.Na ní z pochopitelných důvodů nikdo nejezdí, ale chodíme ven na procházky "na ruce".Je jak vláček za mnou a neustále se dotýká čumákem kdekoli to jde.Jsem vodící pes pro koně. Jezdit by se asi dalo a dřív co jsem se dozvěděl, tak i samozřejmě jezdila, ale vždy někoho musela mít před sebou.Jako koně myslím před sebou.
... já zase miluju když mě koně česají. Mám kobču, která je hodně kontaktní a když mi začne probírat vlasy tak se nechávám opečovávat jako v salonu a jen blahem zavírám oči a předu jako kočka
No ale vysvětlujete někomu normálnímu, třeba v pekařství když´přibrzdím pro rohlíky, že ten účes je modes-robes od koně a přece se nebudu celá převlíkat, přezopuvat a mýt si hlavu abych koupila něco k snídani
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
dsj
napsal(a):
... já zase miluju když mě koně česají. Mám kobču, která je hodně kontaktní a když mi začne probírat vlasy tak se nechávám opečovávat jako v salonu a jen blahem zavírám oči a předu jako kočka
No ale vysvětlujete někomu normálnímu, třeba v pekařství když´přibrzdím pro rohlíky, že ten účes je modes-robes od koně a přece se nebudu celá převlíkat, přezopuvat a mýt si hlavu abych koupila něco k snídani
Já jsem naštěstí nakrátko střižený. To máte pravdu s tím když pak člověk někdy potřebuje mezi "normální" lidi. Výhoda je že máme docela slušný obchod v místě a "hokynářka" už se ničemu nediví.

Ja mam naopak pocit, ze jak je tu kolem Phy tech koni a jejich lidi tolik, ze uz neni takova rarita, kdyz clovek proste jde nakupovat v jezdeckem. Ja se teda behem dne neprevlekam, nemam kde, takze kdyz jdu na nakup /vyzvednout decko do skoly / na obed do restaurace, jsem proste v pracovnim Blby je, ze jsem ted porad zablacena, tak resim hlavne, aby to ze me neodpadavalo v provozovnach
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Krásný je když prší a kobule ve výběhu za mnou chodí s tou totálně "zasranou" nejen dekou a potřebuje nutně zrovna teď se ujistit jestli jí ještě tolik mám rád. To se neubráním ani pamlskama. Oška vždycky co jste si jí naučil to máte. Hlavně že mi prorokovala brzkou smrt ze začátku u koní a místo smrti jsem "jenom" od bahna a trochu ocucaný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jinak k tomu štípání.Víte já jsem si s tou mrkví vybudoval vcelku slušnou obranu.Máme tu kobylku a ta ráda někoho štípne cizího.Na mě to taky zkusila, ale mělo to pro ní špatné následky.Mrkvičku dostane jiný kůň hned vedle.To byste nevěřila jak rychle jí došlo, že štípání není zrovna to pravé ořechové.Párkrát jsem jí takhle vytrénoval a jak se dnes dělá hodným koníčkem."Já a tebe štípat?" "To si mě s někým pleteš." Jenže znám jí už rok a malý holky jí vůbec nevyčistí.Víte proč nemá ráda čištění? Protože všichni moc pospíchají.Je pravda že jí čistím půl hodiny a mezi tím dostane hodně dobrot a pochval jak je hodná a že jí nikdo nerozumí. Samozřejmě jí nikdo nemá rád, jenom já. Ještě že má bohaté majitele kteří za ní všechno platí a vůbec jí nechtějí prodat. Majitel stáje mi řekl abych to hlavně nijak neřešil a tak neřeším.