Lonžování - otočí se a zastaví, co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2018 14:18
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Ahoj, potřebuji poradit s lonžováním. Posledních pár měsíců (3-4) se můj valach (ČT,8 let) při lonžování otáčí hlavou do středu a současně s tím i zastaví, a to v jakémkoliv ruchu. Mám ho dva roky a ze začátku chodil moc hezky. Nelonžuji často, tak 1-2x do měsíce, teď v zimě víc, není tolik prostoru na vyjížďky. Lonžování trvá cca 20 minut, pravidelně střídám strany. Zkusila jsem být důraznější, ale dělá to i přes použití lonžovacího biče, prostě místo aby šel dopředu, stočí zadek pryč ode mě. Zkoušela jsem ho i vodit po kruhu a po nějaké době zase vyslat na kruh, ale nic to neřeší. Mám z něj pocit, že se mu prostě nechce nic dělat, tak stávkuje a daří se mu to Poradíte jak na něj?

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.1.2018 17:24

Na to je jednoduchy figl, ale nevim, jestli ho dokazu vysvetlit. Kdyz se mi kun chce takhle zastavit, pak si ho jakoby nadbehnu k jeho zadi tak, abych ho proste vytlacila pred sebe.. Na kratsi lonzi se Vam to bude delat lepe. Proste jakmile budete tusit, ze se bude chtit takhle zastavit, pak mu nadejdete k zadi a vyslete ho pred sebe (od sebe).
Jeho chovani samozrejme nejspis vychazi z toho, ze ho to nebavinabtak avam to sabotuje, protoze vymyslel jednoduchy figl, jak na Vas

24.1.2018 17:52
saola

XXX.XXX.168.103

Lonžovacím bičem lze hlídat i předek koně, směřujte bič na plec, jakmile se kůň má tendenci otáčet k vám do středu kruhu, i když následně zpomalí, je to menší chyba, než když se točí dovnitř. Pokud míříte bičem pouze na zadek, záď koně vytlačujete z kruhu a tím předek automaticky točíte k sobě. Případně je možné zkusit práci na dvou lonžích.
Video třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=vuUgXIHH3Xg.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 18:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

To víte že ho to nebaví. Jinak když mě se pokoušela učit ošetřovatelka lonžování, tak ten tlak na záď funguje skvěle.Vůbec nebylo třeba ani hýbat bičem.Jen pohyb a tlak na záď.A potom jsem jí přizval k sobě a už neodešla.Tak jsem se s tím smířil a šli jsme opět ven raději. To ale asi tazatelce nebude vyhovovat aby se s tím smířila.

24.1.2018 18:19
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Samozřejmě že ho to nebaví, někteří koně potřebují vidět aktivitu i ze strany jezdce. Vemte ho na kratší lonž, ale kůň musí zůstat na velkém kruhu, naopak vy se přibližte a choďte na malém kruhu. Takhle následujte koně a "tlačte" ho před sebou.

24.1.2018 20:36

Haha, když to po sobě čtu, tak vypadá, jak kdybych kolem koně na lonži běhala. Tak to samozřejmě nebylo myšleno. Stačí mnohdy jen náznak půlkroku k části koně, která se stáčí nežádoucím směrem a je zkorigován. Člověk musí být ostražitý, pokud pracuje s koněm, který nemá zájem spolupracovat, a holt být rychlý v konáních...

Máte tu minimálně dva způsoby, jak to dělat + tip na kratší lonž, tak to zkuste a uvidíte. Samozřejmě nejlepší lék na tohle je jet na procházku - ale to víte sama

25.1.2018 08:10
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Děkuji všem za odpovědi každopádně rady, které zde padly jsem už také zkoušela - zmenšit kruh, i kratší lonž a chození vedle něj, otočí se stejně i na kratší lonži. Povel "jdi dál" (ode mě) se směrováním biče na plec umí. Ale je to takový zápas tělo na tělo smajlík Jde dopředu, otočí se, zastaví, zkoriguju, pobídnu, on vystřelí a vzápětí se zase otočí atd. A za chvíli je nasratý Posledně jsem to vydržela 10 min, pak jsem ho nechala být. Na to možná čekal Ještě podotýkám, že nemáme kruhovku, lonžuju na jízdárně, kde teda taky zlobí, ale ne tolik jako posledně, kdy jsme lonžovali na louce. Není na to zvyklý a ve volném prostoru se s ním samozřejmě hůř manipuluje. Tak nevím, mám to hrotit ve stylu - budeme tady makat dokud nepůjdeš dobře? Každopádně tu chvilku, co jde dobře, ho moc chválím

25.1.2018 08:44
saola

XXX.XXX.168.103

Jak dlouho lonžujete? Myslím čas na lekci. Pokud je to déle, je to pro koně otrava, pokud v podstatě jen běhá dokolečka. Zkuste to zpestřit, měnte často směr, klidně i po dvou třech kolečkách, naučte koně zastavit na obvodu kruhu a vždy jděte za ním, nikdy ho nestahujte k sobě doprostřed. Obecně pomáhá ohrazený prostor, kde se kůň lépe soustředí, louka už je vyšší level.
Těžko takhle od monitoru radit, když člověk nevidí koně, ale ohledně otázky, zda si trvat na svém bych spíše doporučila ano, ale v klidu a nehrotit to, i když se kůň začně vztekat. Spíš bych si vztek překládala jako ne že ho to nebaví, ale že je přetížený. Něčím, co zatím moc dobře neumí nebo nerozumí.
Aha, už vidím,20 minut. No, ještě mne napadá klasika - nemůže být nějak bolavý? Tu neochotu k pohybu dává najevo na obě ruce stejně?

25.1.2018 09:54
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Ano,20 minut, takže přetížený rozhodně není. Chodí pod sedlo 1-2x týdně, jinak se fláká na pastvině Směr střídám, přechody také, myslím, že se "nenudí", prostě z něj mám pocit, že se mu nechce...takže už fakt nevím. Faktem je, že při zastavení na kruhu (na pokyn) se následně otočí a popojde směrem ke mě, já přehodím lonž a změním směr lonžování. Tak to byl ale naučený od předchozí majitelky.
Bolavý myslím není, dělá to na obě ruce stejně. A když ho vracím do výběhu, vesele si tam řádí

25.1.2018 10:00
saola

XXX.XXX.168.103

Tak pokud ho ložujete max.2x měsíčně, a max 2x týdně chodí nepravidelně pod sedlo, nepovažuji to za pravidelný systematický režim, ani za něco, na čem by se dalo stavět. Záleží na povaze koně, ale klidně to může brát, jako že ho nadměrně prudíte, protože období klidu výrazně převažuje a pokud z práce nemá obecně žádnou velkou radost, bude se to postupem času - pokud nedojde ke změně z vaší strany - jen dál zhoršovat.

25.1.2018 10:09
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Rozumím. Každopádně 2x týdně pod sedlo chodí teď v tomto počasí, jinak je to cca 4x týdně. Je to rekreační koník, mám náročnou práci a rodinu, takže systematický režim (bohužel) nemá.

25.1.2018 14:52

Proč ho lonžujete?
/ protože podle odpovědi se budou lišit mé nápady, jak by to šlo jinak/.

Pádokaždně to vypadá, že to není "nerozumím, co chceš"-ale raději bych ověřila vícekrát než s e jendou spletla, ale " tohle mi vadí moc".

Pokud to tak je, pokud v rámci spolubytí a spolupráce zvíře říká, že mu něco vadí, a vy jeho názor ignorujete a pokračujete beze změn svého chován í/"melete si svou"/, může zvíře buď přitlačit na pilu, když jste tak natvrdlá, nebo s vámi přestat mluvit/ vzdá to a rezignuje úplně nebo jen dočasně a jednou pak rupne/.,
.Ani o jedno bych u svého koně nestála.

25.1.2018 15:00
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Natvrdlá? Já neignoruju, snažím se to řešit Lonžuji 1-2x do měsíce, a to když se na jízdárnu dostanu téměř za tmy a není čas čistit (je 24/7, takže koule bahna), sedlat atd. a chci, aby alespoň "něco dělal" Chodíme i na procházky nebo pracujeme ze země, kdy spolupracuje moc hezky, takže žádný stereotyp.

25.1.2018 15:19

Koník asi kouká, čtu, že lonžujete venku (posuďtě zada je vhodný terén- je zmrzlo! i venkovní jízdárny jsou na kost zmrzlé, pokud nejsou ošetřené), pokud není zvyklý musí si vše okoukat, Tak alespoň 15 minut nejdříve povoďte ať se koník rozkouká... lonžuju na hale- povrch! na ohlávce ( i když má uzdečku- nezapínám do udidla) cca 5 minut na jednu ruku a střídám ruchy: klus-cval-klus - krok na slovní pobídku, koník se nenudí a čeká co bude a cvičí u toho. Nechám ho i přijít za mnou do kruhu, je zvyklý, dělá to po založení lonžovacího biče do podpaždí, dojde ke mě, dostane kousek chleba, pochvalu a pokračuje na kruh do druhého směru. Koně oslovuju, chválím, koriguju...

25.1.2018 15:23
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Halu nemáme, máme pískovou jízdárnu, kde lonžuju samozřejmě jen když není umrzlo. Naposledy (a poprvé) jsem lonžovala o víkendu venku, na louce, kde to zná a povrch byl měkký, nejsem magor. Jak jsem psala, směr pravidelně střídám a ruchy také, chválím atd...

25.1.2018 15:26

Měla jsem to dát do uvozovek, snažila jsem se vyjádřit, jak nás občas asi zvířata vidí, že si naši koně o mé natvrdlosti jistě vyprávějí romány beru jako fakt, tak se neježtesmajlík.

Pokud ho to sejří a nechce to dělat, tak bych to nedělala, protože "je málo času, aspoň ho nasejřím a sebe zfrustruji" mi nepřijde prima ani pro jednu stranu.

Pokud jde víc o to, aby něco dělal fyzicky, zkusila bych chůzi na dvou lonžích, nikoli dokola...nejprve ho vodit na jedné a postupně se přesouvat za něj a trénovat, aby se tak dal vodit a spolehlivě zastavil a rozešel se na slovo bez točení...pak bych přidala druhou lonži a vodila ho zezadu, klidně časem přes bidla, slalomem, měnila směry, přechody...i do kruhu/to už musíte něco umět a být sehraní, protože pokud se k vám otočí na dvou lonžích, tak se můžete hnusně zamotat, i přiškrtit, pokud by se přetočil a chytil paniku. My takhle začínali s přípravou na tahání.

Nebo může na jízdárně chodit navolno..a můžete ho učit, aby chodil přes klacky, nebo kolem vás...nebo mezi kužely...na gesta.

Můžete se taky společně učit základy pozitivky, pokud jde o to dělat cokoli, není nutno, aby to bylo fyzicky- klikr, target, stacionární target, čtyři targety do kruhu a kruhovku obráceně, přenášení váhy, pilates za targetem...cokoli...

Nebo si můžete sednout na kouli bahna bez sedlání a čištění a zkoušet na jízdárně, jak vám půjde na nahém koni rozejití-zastavení na sed a váhu...slalom na váhu...naklusání a zastavení...to jsem se o sobě vždy dozvěděla hodně, když najednou nešlo nijak ovlivňovat hlavusmajlík. Pak můžete zas jindy zkusit totéž na stájovce, ale nohy držet od koně.Můžete zkusit i jezdit na obruči kolem krku nebo měkkém silnějším vodítku kolem krku, pokud zná přikládání oteže jako neckreining..

Můžete si tam dát pár bidel a kuželů a trénovat ze země nebo seda na kouli bahna na ohlávce stájové trail, v kroku.
Možností je...

25.1.2018 15:28
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Haha, když to po sobě čtu, tak vypadá, jak kdybych kolem koně na lonži běhala. Tak to samozřejmě nebylo myšleno. Stačí mnohdy jen náznak půlkroku k části koně, která se stáčí nežádoucím směrem a je zkorigován. Člověk musí být ostražitý, pokud pracuje s koněm, který nemá zájem spolupracovat, a holt být rychlý v konáních...

Máte tu minimálně dva způsoby, jak to dělat + tip na kratší lonž, tak to zkuste a uvidíte. Samozřejmě nejlepší lék na tohle je jet na procházku - ale to víte sama

Hhippie z příspěvků mám pocit, že máte koníky někde blízko mě...tak kdyby se Vám chtělo zajet poradit a ukázat méně zkušenému co a jak... nezůstanu dlužna

25.1.2018 15:33
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Žofré - tak na to abych si vzala měsíc až dva dovolenou ok, něco z toho vyzkouším, ovšem na práci na dvou lonžích si netroufnu, nikdy jsem to nedělala a ani nikoho neviděla, abych odkoukala. A na jízdárně není nikdo, kdy by poradil. Jsem tam snad jediná, která jakž takž jezdí

25.1.2018 15:35

Používala jsem toto vybavení:
https://www.equimall.cz/lonzovaci-potreby/lonzovaci-obrisnik-waldhausen-fleece.html
měla jsem tedy beránek, shora i dole, umělý...
dvě lonže a stájofku.

Taky jsem na ty kroužky věšela různé zátěže, nakonec i kýble, když jsme koně učila na soumara, nebo za jeden spodní postupně přivěšovala "smyk", jednu větev třeba, která jela za koněm... až po čase za brdečko, ale to už na poprsním postroji.

25.1.2018 15:39
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Jj, něco takového jsem dostala od bývalé majitelky koníka, ale starší model. Mrknu na to

25.1.2018 15:43

Bigmac napsal(a):
Žofré - tak na to abych si vzala měsíc až dva dovolenou ok, něco z toho vyzkouším, ovšem na práci na dvou lonžích si netroufnu, nikdy jsem to nedělala a ani nikoho neviděla, abych odkoukala. A na jízdárně není nikdo, kdy by poradil. Jsem tam snad jediná, která jakž takž jezdí

Jj, tak lepší, když někdo ukáže...naživo, minimálně na svém koni. Je třeba postupovat u všeho pomalu a koukat, co na to kůň, jak začne tuhnout huba, koulet oko nebo funět a hlava hore, je to moc..dobré je si víc všímat calming signals, i když pozitivku nebudete ani zkouše..ubrat a pomalu, po menších krocích..máte co dělat na několik zim, u čehokoli.Ale zas-ono se vám to hodí, skoro všechno a to pozorování, co kůň říká, a přemýšlení, co s tím jeho názorem budu dělat, to se hodí určitěsmajlík.
https://connectiontraining.com/
https://www.youtube.com/watch?v=bfFilr4PJQI.
https://www.youtube.com/channel/UCEy2FR4973X14hooqfo3H-A.

25.1.2018 17:07
pupanec

XXX.XXX.49.2

Mě se osvědčilo při lonžování na louce postupovat v kruzích po celé louce...nerozmeleme louku na kruhu v jednom místě a koně to zaměstná.Já se přitom projdu...

26.1.2018 19:55
anobbona

XXX.XXX.84.98

Nejspis pri lonzovani predchazite koně, tim mu telem ukazujete stopku. S urcitosti tam bude spatna citelnost a neznalost ze strany člověka - nemem by byt naprosto zadny problem lonzovat znaleho kone v prostoru.
Privolani kone do stredu k lonzerovi, nasledna zmena smeru a opet vyjiti na kruh je bezna vec, kterou pokud to nepotenti clovek koni nedela zadny problem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík