Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím místní osazenstvo a přikládám dotaz.
Mám mladého koně, jehož výcvik z bahnových a mých časových důvodů stojí na místě, koníka občas provětrám na lonži nebo krokovka do lesa. Máme nesjízdnou travnatou jízdárnu a terény o samotě zatím riskuji jen s vodičem- repektive nevede mě, ale jde se mnou, aby mě posbíral, kdyby náhodou.
Začala jsem uvažovat, že konisko někam dám na dva tři měsíce na výcvik, protože je mi trapně, že můj skoro šestiletý kůň má myšlení tříletého a stupeň výcviku prakticky na nule. Je to má vina, poslední trénink s trenérkou jsme absolvovali v říjnu, pak už začal předvánoční shon a počasí začlo stávkovat a místo práce jsem jezdila o víkendech koně mazlit. V práci od neděle do soboty, občas jsem neodstála doma ani 40 hodin a zase hurá na cesty (kamion). Říkala jsem si, že po Vánocích se to časově zlepší, ale není pro změnu počasí a je to naprd...
A teď k otázce: Kam popřípadě s ním? Dojezdově bych to chtěla max 100 km od Ostravy, ať mám možnost za ním alespoň o těch víkendech zajet, ale moje požadavky na "trenéra" jsou asi moc vysoké jelikož kůně je moje miminko, chci aby v dočasném ustájení nestrádal, chodil přes den do ohrady a nestál celý den v boxe, nebo klidně pastevko s přístřeškem... Pak taky aby dostal denně svůj kyblík s večeří, aby nikdo nepoužíval nepřiměřené tresty (je to velká cíťa, stačí okřiknout a stojí v pozoru), aby dokázal pracovat s koňovou osobností a neřešil problémy vyvazováním, ostřejším užděním apod. Chci asi nemožné, nepotřebuju nutně věhlasného trenéra, klidně koňoucha odvezu k nějaké dobré ověřené duši, která má čas, chce si přivydělat a neudělá koníkovi šrámy na duši nepřiměřenou rychloprací.
Asi mě teď půlka ifauny bude mít za trotla, ale aspoň jsem to zkusila budu moc ráda za případné tipy. Všem přeji pěkný den.
Já osobně bych koně do výcviku nikam nedala a platila si trenéra co by dojížděl ke mně nebo s koněm někam jezdila na tréninky a mimo jeho přítomnost s koněm dělala sama
Jednou jsem tu hloupost udělala. Na výcvik odjel hodný 3,5 letý hřebec a vrátilo se zlomené, vzteklé, agresivní a brutálně hřebčící zvíře s totálně pokašlanými základy práce do tahu, jejíž následky řeším do dnešního dne a to nemluvím o tom, že ho navzdory mým požadavkům krmili zakázaným jádrem, takže k tomu zprasenému tahu jsem navíc 1,5 roku řešila zaléčování podrážděného žaludku... A za to jsem měsíčně platila dost drsné prachy . Trvalo přes půl roku, než jsem koníka srovnala zpět do normálního psychického stavu a fakt to bylo náročné.
Neriskujte, pokud s koněm nebudete v místě výcviku pořád, NIKDO vám NIKDY věrohodně nezaručí, že se tam k němu budou chovat dobře a výcvik a péče o koně bude probíhat podle vašich představ i ve vaší nepřítomnosti.
Většina lidí, kteří si to vyzkoušeli, tak by to už nikdy nezopakovali (tedy těch, kterým na welfare jejich koní opravdu záleží).

To jsem si presne precist nechtela
Trenerka nam dojizdela, ale mame nesjizdnou jizdarnu, tak pres zimu mame asi utrum. Kdyby nebyl mlady obcas az hystericky tak si troufnu pomale tereny i sama, ale vetsinou me sejme dost krute a proto nechci jet uplne sama. Tak me napada uz jen zmenit ustajeni
Nám obsadala koně slečna, co s tím má zkušenosti. Nejdřív chodila do stáje a jezdila v místě a pak si je na měsíc odvezla k sobě, kde je jízdárna, aby byl trénink intenzivnější. Za tu dobu, co jezdila koně u nich doma, se ověřilo, jestli její přístup vyhovuje a pak nebyl problém. Koně se vrátili domů v pohodě, zdraví, spokojení, bez problémů. Tak jestli třeba nemáte v okolí nějakou známou, která jezdí dobře, znáte její styl práce a měla by čas koně přijezdit.

Ja by som sa tým neprijazdeným koňom napríklad vôbec nestresovala. Je to vaše zviera, aj keď ho budete prijazďovať vo veku 15 rokov, nemá vám do toho kto čo kecať. Radšej ho mať plnohodnotne pojazdného v 8 rokoch, než si zaplatiť za to, že z neho niekto spraví debila( tým samozrejme nemyslím, že to tak musí dopadnúť, ale riziko tam je).
Pokiaľ máte tú možnosť, ustajnenie zmeniť, za pokus to stojí, možno sa trochu upravia aj tie hysterické reakcie. Páči sa mi ako to vyriešila kapička, najskôr si nechať dochádzať niekoho do stajne, a potom prípadne koňa premiestniť.

Byla bych trochu opatrná i v tom "přijezdit sama, nemá do toho kdo co kecat" atd.
Znám totiž takový poklad, majitelka se tak moc bála koníka komukoli svěřit a tak to bylo její miminko a tak z něj chtěla vychovat nejlepšího koně na světě, že je z něj nyní 8letý rozmazlený nevychovaný puberťák, se kterým je moře zbytečné práce.
Myslím, že někdy není cizí element na škodu, protože je oproštěný od citových vazeb a vidí koně nezkresleně.
Každopádně dát koně někam, aniž bych za ním denně docházela, to bych neudělala, obzvlášť ne mladého v procesu učení. Už jsem toho viděla a prošla hodně, už nevěřím nikomu a ničemu. Jedině tak, jak to popisuje Kapička.
napsal(a):
To jsem si presne precist nechtela
Trenerka nam dojizdela, ale mame nesjizdnou jizdarnu, tak pres zimu mame asi utrum. Kdyby nebyl mlady obcas az hystericky tak si troufnu pomale tereny i sama, ale vetsinou me sejme dost krute a proto nechci jet uplne sama. Tak me napada uz jen zmenit ustajeni
Ve vašem případě bych si s koněm dopředu pěšky vyšlápla terény, kam byste chtěla jezdit, aby koník věděl, kde se bude pohybovat a mohl si to očíhnout. Pak bych postupně část terénu jela, část vedla a nakonec by převládala jen ta jezdecká část.
První klusy, případně cvaly zařadit na jemu i vám dobře známém místě, ideálně na delší stoupající lesní cestě s dobrým podkladem a s hustěji posazenými stromy okolo, aby neměl kam uhnout a vy se nemusela stresovat, že se něco stane. Pohyb do kopce ho víc fyzicky zaměstná, cesta mu bude dávat směr a vy se budete soustředit jen na to, abyste mu nevadila ve hřbetě a v hubě. Když tohle zvládne vč. přechodů, tak postupně zkoušet i otevřené prostory. Takhle jsem to dělala se všemi koňmi, co jsem obsedala a jezdila jsem do terénu taky sama. Než si budete koněm jistá, tak rozhodně mimo přilbu i páteřák - náhoda je sviňa věc.
Pokud máte možnost, pro ježdění osamotě doporučuji sehnat si gps lokátor pro koně a mít ho v terénu vždy zapnutý s plně nabitou baterií. I kdyby vás koník sundal a utekl, díky gps lokátoru ho najdete. Já ho mám přidělaný na obojku, který dávám kolem krku koně a na obojku je navíc uvedeno jméno koně a moje telefonní číslo. Jistota je jistota, kór když jeden jezdí sám. Lokátor, co používám já, Kippy, stál cca 5tis + menší poplatek za roční sledování lokátoru přes satelit a služba je to k nezaplacení, používám jak na koně, tak pro psy. Fachčí velmi schopně i v zalesněném terénu

Vsem moc dekuji za reakce.
Alfi pav: GPS lokator je vyborny napad, kouknu po nem... Paterak se mi uplne neosvedcil, pri jednom z padu se mi nepekne zapichl koncem do tukovych zasob v oblasti hyzdi a modrina to byla moc hezka spis se poohlizim po kvalitni veste
napsal(a):
Vsem moc dekuji za reakce.
Alfi pav: GPS lokator je vyborny napad, kouknu po nem... Paterak se mi uplne neosvedcil, pri jednom z padu se mi nepekne zapichl koncem do tukovych zasob v oblasti hyzdi a modrina to byla moc hezka spis se poohlizim po kvalitni veste
Jeden z důvodů proč jezdecké páteřáky nepoužívám
Používám gelové páteřáky II. skupiny (té lepší), určené pro snowboarding. Jsou levnější než jezdecké, mnohem pohodlnější a líp chrání.
Odzkoušeno při dost brutálních pádech, jako do peřinky.
100km od Ostravy to není, ale vřele doporučuji drezurní trenérku Elišku Stránskou z JK Poštorná Břeclav. http://www.jkpostorna.com/
Je to stáj Elišky a její rodiny. Stará se sama o koně a co jsem měla možnost vidět, tak opravdu skvěle. Koně chodí denně do výběhu, nejsou to velké pastviny, ale výběhy jsou plně dostačující. Má tam myslím 2 větší výběhy a pak pár menších, kam koně chodí po 1-2.
S Eliškou trénuji asi 2 roky a mám s ní jen kladné zkušenosti. Je citlivá a ohleduplná ke koni i jezdci, klade velký důraz na to, aby kůň byl uvolněný a ochotný k práci, aby byl zdravotně v pořádku, jen tak může dobře a spolehlivě pracovat pod jezdcem.
Určitě Vám bude moci dát kontakt na více spokojených klientů, jejichž koně měla ve výcviku.
Měla jsem možnost vyzkoušet si koníka, kterého měla v tréninku několik měsíců, když jsem před cca rokem sháněla koně, byl opravdu velmi jemný na ruku, kterou následoval a ochotný ke spolupráci, dámský koník. :) Bohužel byl tehdy 30tis přes rozpočet, ale pár nocí jsem kvůli němu probděla.
alfi pav
napsal(a):
Jeden z důvodů proč jezdecké páteřáky nepoužívám
Používám gelové páteřáky II. skupiny (té lepší), určené pro snowboarding. Jsou levnější než jezdecké, mnohem pohodlnější a líp chrání.
Odzkoušeno při dost brutálních pádech, jako do peřinky.
Mohu poprosit o značku páteřáku kterou máte? Děkuji.