Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2018 16:20
Mája Pája

XXX.XXX.241.163

Dobrý den, chtěla bych se zaptat co znamená ta „prasklina“ na kopytě. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.2.2018 18:03

No, já málo vidím...prasklinou myslíte přesně co?Já bych tam viděla možná prolomenou kopytní stěnu 2cm pod korunkou nebo štípající se sukni v pravé patce.
Pomohlo by označit, co míníte, k lepšímu posouzení kopyt nafotit takhle:
http://www.all-natural-horse-care.com/good-hoof-photos.html.

13.2.2018 19:04
Mája Pája

XXX.XXX.241.163

Děkuji. On to má právě na všech 4 končetinách...

13.2.2018 19:20

Zmena krmeni, zmena podkovare, prichvaceny kun...

15.2.2018 17:28
vet.

XXX.XXX.135.150

Mája Pája napsal(a):

Pokud máte na mysli linii, kterou jsem označila na fotce šipkami, pak se jedná o periopli, tj kůžičku jako máte na nehtech. Je to normální anatomická struktura, ve vlhku se loupe.

15.2.2018 18:49
honzek

XXX.XXX.90.36

vet. napsal(a):
Pokud máte na mysli linii, kterou jsem označila na fotce šipkami, pak se jedná o periopli, tj kůžičku jako máte na nehtech. Je to normální anatomická struktura, ve vlhku se loupe.

Hezký večer,

těžko polemizovat se vzdělaným v oboru. Ale perioplii bych hledal výše. Sice není fotka OK, ale stěna je zakleslá až až. I výška patek ukazuje spíš na schvácení (hladké). Asi by bylo vhodnější vložit fotky z bokupřímo proti kopytu.

15.2.2018 21:32
Žofi

XXX.XXX.80.55

Napíšu Vám jen svůj velmi laický názor - kopyto jeví známky schvácení, špice kopyta, pokud si troufnu z jedné fotky, je v jiném úhlu, než zbytek kopytní stěny pod korunkou. Daná prasklina je pak mechanický důsledek tlaku špice kopyta a nové, dorůstající rohoviny. Ale doufám moc, že se jen blbě pletu a píšu nesmysly. Každopádně pro klid duše bych udělala RTG (samozřejmě vše konzultovat na místě jak s vetem, tak s kovářem).
Držím pěsti!

15.2.2018 21:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mája Pája napsal(a):

Znamená velký problém.
Sežeňte dobrého kováře, který už se setkal se zchvácenými kopyty, a to nejen na obrázku.

15.2.2018 21:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

vet. napsal(a):

Obávám se, že o vašem tvrzení lze s úspěchem pochybovat.

15.2.2018 22:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na fotce je periople hodně vytažené do kopyta, ale i tak nedělá ten zlom, co je na fotce zadavatelky.

16.2.2018 06:46
rencamo

XXX.XXX.224.98

Žofi napsal(a):
Napíšu Vám jen svůj velmi laický názor - kopyto jeví známky schvácení, špice kopyta, pokud si troufnu z jedné fotky, je v jiném úhlu, než zbytek kopytní stěny pod korunkou. Daná prasklina je pak mechanický důsledek tlaku špice kopyta a nové, dorůstající rohoviny. Ale doufám moc, že se jen blbě pletu a píšu nesmysly. Každopádně pro klid duše bych udělala RTG (samozřejmě vše konzultovat na místě jak s vetem, tak s kovářem).
Držím pěsti!

Souhlas.

16.2.2018 06:46
rencamo

XXX.XXX.224.98

sisi58 napsal(a):
Znamená velký problém.
Sežeňte dobrého kováře, který už se setkal se zchvácenými kopyty, a to nejen na obrázku.

Souhlas.

16.2.2018 10:16
vet.

XXX.XXX.135.150

sisi58 napsal(a):
Obávám se, že o vašem tvrzení lze s úspěchem pochybovat.

Klidně pochybujte. Nicméně periople může být dlouhá klidně i 3 cm - viděno minulý týden na vlastní oči na 100% zdravém kopytě. Netvrdím, že je kopyto ok, ale rozhodně bych si na rozdíl od ostatních netroufla vyslovovat tak vážné soudy jako schvácení z jednoho špatně nafoceného snímku pod šikmým úhlem. Taková fotka může hodně klamat. Pro hodnocení je nutné kopyto nafotit pořádně...

16.2.2018 11:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

vet. napsal(a):
Klidně pochybujte. Nicméně periople může být dlouhá klidně i 3 cm - viděno minulý týden na vlastní oči na 100% zdravém kopytě. Netvrdím, že je kopyto ok, ale rozhodně bych si na rozdíl od ostatních netroufla vyslovovat tak vážné soudy jako schvácení z jednoho špatně nafoceného snímku pod šikmým úhlem. Taková fotka může hodně klamat. Pro hodnocení je nutné kopyto nafotit pořádně...

Byla bych ráda, kdybych se mýlila. Zchvácených koní je v poslední době příliš mnoho.
Ale 3 roky denně koukám na kopyta koně, který byl zchvácený (u minulého majitele) a to z různých stran i úhlů.
Od stájové kolegyně poník, je také zchvácený. Taky na to furt koukám.
A desítky let koukám na zdravá kopyta, taky denně.
Vemte v potaz, že mnoho koní bylo přichvácených, aniž by o tom majitelé věděli a koně, mimo lehkou nepravidelnost chodu, nevykazovali jiné příznaky.
Na zdravé kopyto je to prolomení příliš velké. A podle mě, je na kopytě zadavatelky periople světlá část kopyta, částečně krytá srstí.
Ale jak píšete, fotka je mizerná a věštíme tu z křišťálové koule.

16.2.2018 11:40
Žofi

XXX.XXX.80.55

vet. napsal(a):

To Vet.: nezlobte se na mě, prosím, ale raději “postrašit” tím horším, rentgeny nikdy nejsou zbytečné a ublíží to jen majitelově peněžence, než-li tady psát, že je to periople a majitel tím pádem neudělá s koněm nic, jen se bude divit, proč si kůň najednou vybírá terén, kterým půjde, začne pod sedlem “neposlouchat”, apod.

Vy jste též usuzovala z jedné fotky, jako my ostatní. Viděla a měla jsem schvàceného koně, proto jsem si dovolila zde napsat “radu”, byť se považuji za nekonečného laika a budu opravdu moc ráda, když budete mít nakonec pravdu vy a né já, hlavně kvůli tomu koni.

Majiteli tohoto koně bych ale doporučovala vše opravdu konzultovat s vetem přímo na místě a ještě jednou držím pěsti, ať vše dopadne pro koně dobře!

Neregistrovaný uživatel

16.2.2018 12:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já jenom můžu říct, že tohle žádný z našich čtrnácti koní určitě nemá.Tak něco není v pořádku zřejmě.Možná přichvácení, nějaký již proběhlý zánětlivý proces..Bůh ví, ale veta bych již vyhlížel před bránou osobně. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík