Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2018 21:23
Atav

XXX.XXX.39.4

Budete letos své klisny(kobyly) připouštět? Jací jsou vaši favoriti? V případě zájmu můžete dodat I jakého hřebce na jakou klisnu a proč, co si od tohoto spojení slibujete. Sama bych letos ráda nechala svou klisnu připustit a pořád Váhám kterého hřebce vybrat.

14.2.2018 22:39
lenacia

XXX.XXX.184.223

U nás se budou připouštět dvě klisny, tak přemýšlím, že bych do toho taky šla. Asi to vyhraje Cornessini od pana Nágra, je za rohem, je levný, a myslím že Sáru by zvládl zjemnit.

15.2.2018 10:38
Atav

XXX.XXX.39.4

U nás zatím nejvíc přichází v úvahu hřebec Canon, ale líbí se mi i Cocain a Quick Lauro Z. Stále čekám kdy na SCHČT dají katalog hřebců pro letošní rok, ale zatím nic

15.2.2018 10:58
lenacia

XXX.XXX.205.245

Vzhledem ke všem problémům okolo SCHČT jsem se rozhodla přepsat kobču do CS, ale překvalipy mě letošní ceny od hřebčince v Písku, aspoň tím vyřešili moje dilema ohledně výběru.

15.2.2018 11:14
Atav

XXX.XXX.39.4

Ano, já také kobylu pro jistotu přepsala do CS.Jelikož nejsem u koní denně, a nemůžu tedy hlídat říje = inseminaci, přichází u nás v úvahu jen přirozené připouštění, navíc bude kobyla prvnička.Tím se nám to zužuje na Canona a Quick Laura. Ale pořád tak nějak doufám, že se situace okolo SCHČT urovná a bude výběr i ze hřebců v ČT. Co se týká cen v Písku, přijde Vám že Písek zdražil? Min rok jsem ceny nesledovala..

15.2.2018 11:26
lenacia

XXX.XXX.205.245

No, minimálně Cassini a Guidam zdražili o 2000. Což samozřejmě chápu jsou to dobří hřebci, ale dkyž si vezmu, že letos je to s inseminací dost náročné, když české dráhy zrušily kurýra...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2018 13:25

Já myslím že chovatelů co na ČT rezignují a radši budou chovat v CS bude letos hodně... není se co divit.
Škoda že ne všichni hřebci ČT jsou i v CS.

15.2.2018 18:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Gurgul Surmacz - očakávam mohutnejšiu kostru a vyšší vzrast a možnosť strakatej farby.

Ale žrebec je starý a ani neviem, či je ešte v plemenitbe toho roku, stojí v Maďarsku.

Ak nie, tak 4566 Hroby XV (Hr XII-19), mám kobylu tejto línie a žrebec je od nás vzdialený asi tak 20 minút pešej chôdze.

15.2.2018 18:14
lenacia

XXX.XXX.205.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já myslím že chovatelů co na ČT rezignují a radši budou chovat v CS bude letos hodně... není se co divit.
Škoda že ne všichni hřebci ČT jsou i v CS.

To ano, ale nedivila bych se, kdyby i majitelé hřebců zkusili zažádat o licentaci pro CS pro příští rok. Je to prostě výsměch to SCHČT, i to, že se v rámci poměrně krátké doby náhle objeví dvě knihy "českého sportovního koně" se jmény ve vedení stejnými jako jsou v problematice schčt. Všem je jasné o co tu jde.
(funny fact- teď chci vyplnit dokument na přepsání kobyly do CS, a průs- problém jak hovado, ze skříně v sedlovně, která se zamyká, mi zmizely její dokumenty, modrý průkaz i očkovák... pěkný... tak teď prohledávám byt, jestli jen nejsem blbá a neodvezla si to).

15.2.2018 18:33
Atav

XXX.XXX.39.4

Horsana: Ten strakatý hřebec je moc pěkný, jen jsem překvapená, on stojí v Maďarsku? Myslela jsem že je v ČR.

lenacia: Držím palce aby jste průkaz dohledala.

15.2.2018 18:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Atav napsal(a):
Horsana: Ten strakatý hřebec je moc pěkný, jen jsem překvapená, on stojí v Maďarsku? Myslela jsem že je v ČR.

V ČR stojí Enrik, jeho syn :).

15.2.2018 18:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

V Poľsku majú obrovské množstvo výkonných aj exteriérovo nádherných koní, ale žiaľ veľa žrebcov je pozitívnych na EVA a ak by som chcela myť istotu, že je negatívny, tak by som si musela ísť vziať krv, dať si ju vyšetriť a až tak prípadne doviezť kobylu.

A to sa mi nechce.

15.2.2018 18:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Takže aj keď nad Wiesniakom slintám stále, smola.

15.2.2018 18:59
lenacia

XXX.XXX.205.245

Atav napsal(a):

Děkuji, obávám se že si "někdo" udělal velkou srandu. Doma nikde ty desky nemůžu najít. Zítra budu volat asi na uek. Měla sem tam i ten růžovej papír, fakt děs běs. Životní číslo mám myslím naštěstí na ustajovací smlouvě, tak díky bohu, ale je to na kekel.

15.2.2018 20:49
Atav

XXX.XXX.39.4

Horsana napsal(a):
V ČR stojí Enrik, jeho syn :).

Jej tak to jsem si spletla jmena. Barevně jsou si kluci podobní, tak mě to zmátlo :) ovšem ten hnědý je taky pěkný kousek :).

15.2.2018 20:54
Atav

XXX.XXX.39.4

lenacia napsal(a):
Děkuji, obávám se že si "někdo" udělal velkou srandu. Doma nikde ty desky nemůžu najít. Zítra budu volat asi na uek. Měla sem tam i ten růžovej papír, fakt děs běs. Životní číslo mám myslím naštěstí na ustajovací smlouvě, tak díky bohu, ale je to na kekel.

Na vystavení duplikátu je třeba zaslat kupní smlouvu, pokud není, tak udělat čestné prohlášení s ověřenym podpisem.
Musí se na to koukat pozitivně. Pořád lepší ztráta průkazu než kobylky..

15.2.2018 22:04
lenacia

XXX.XXX.205.245

Atav napsal(a):
Na vystavení duplikátu je třeba zaslat kupní smlouvu, pokud není, tak udělat čestné prohlášení s ověřenym podpisem.
Musí se na to koukat pozitivně. Pořád lepší ztráta průkazu než kobylky..

Kupní smlouvu mám :).

17.2.2018 23:52
lenacia

XXX.XXX.168.82

Nebudu zakládat nové téma ať se to tu nezahlcuje, ale čím dýl a víc nad tím přemýšlím, tím víc jsem rozhodnutá, že bych do toho přecijenom šla.
S kobčou nesportuji, a ten náš krok/klus 2-3x do týdne na hodinku, by určitě i ze sedla do podzimu zvládla (samozřejmě pokud nebudou komplikace). A když navíc pokud vše půjde tak jak má tak bude mít jednoho možná dva hříběcí kamarády, tak proč toho nevyužít.
Chci se zeptat na nějaké věci, které se mi slžitě dohledávají. Sára mívá silné a viditelné říje, předloni stačila jedna noc, kdy hřebec přeskočil ohrady, a byla v tom.
Chci ji za hřebcem přivézt, kůň je od nás cca 16 Km. Na jak dlouho vy, co aktivně přirozeně připouštíte a vozíte klisny za hřebcem, necháváte klisnu ustájenou u majitele hřebce? Vím že je to idividuální, známá měla koby u hřebce ustájenou dva měsíce, další známí zase ráno přivezou kobylu, nakrejou a pak zase odjíždí. Já měla představu cca 3-7 dní.
Jak je to pak po připouštění se sonem a vyšetřením, v kolikátém dni se dělá, případně kolikrát je dobré jej udělat?

No pak mám otázku ohledně osvodování hříběte (pokud teda u nás bude ještě pobíhat), ale to asi nechám až napřesrok :D.

18.2.2018 09:05
majkulka

XXX.XXX.237.148

Na přirozený skok necháváme klisnu u hřebce po celou dobu říje, kdy se nechá připouštět - ne u všech je to stejné. Některá se nechá pouštět 10 dní, některá 5. Takže dokud hřebce na sebe nechá skočit, neodvážet. Pouští se většinou každý druhý den. Častěji je to zbytečné. Jelikož míváme hřebce dost daleko od domova, zůstává tam do zjištění - první sono na potvrzení březosti a vyloučení dvojčat se dělá 16 den po posledním skoku.

21.2.2018 13:36
Louie

XXX.XXX.68.103

Já mám vybraného Bernsteina kvůli charakteru a možnosti barvy ( i když nedá strakoše, je homozygot na černou a nedá tedy ryzáka) a na druhou kobylu mám vybraného Chicos Boye kvůli možnosti zlepšení chodů u skokového původ a také charakter.

21.2.2018 19:06
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak já si mylsím že to bude dobré spojení, hlavně mě Cornessini zaujal rodokmenem, i videem ve volnosti https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=xNXIFTrbdRg, ale tak na tu mojí kobylu "starého" typu teplokrevníka je skoro jedno co hodím.
barva... no... vzhledem k jeho rodokmenu předpokládám, že bude homozygot, takže ryzák a palomino z toho nebudou, ale mohlo by to hodit plaváčka. Navíc jak z matčiny strany tak z otcovy tam má jednoho bělouše vedle druhého, tak kdo ví. Ale dokud je kvalita za humny, tak proč nebrat :) stejnak chci spíš koně pro sebe, za 4 roky bude Sáruše pomalu odcházet do důchodu.

21.2.2018 20:34
Atav

XXX.XXX.39.4

lenacia napsal(a):
Tak já si mylsím že to bude dobré spojení, hlavně mě Cornessini zaujal rodokmenem, i videem ve volnosti https://www.youtube.com/watch?time_continue=49&v=xNXIFTrbdRg, ale tak na tu mojí kobylu "starého" typu teplokrevníka je skoro jedno co hodím.
barva... no... vzhledem k jeho rodokmenu předpokládám, že bude homozygot, takže ryzák a palomino z toho nebudou, ale mohlo by to hodit plaváčka. Navíc jak z matčiny strany tak z otcovy tam má jednoho bělouše vedle druhého, tak kdo ví. Ale dokud je kvalita za humny, tak proč nebrat :) stejnak chci spíš koně pro sebe, za 4 roky bude Sáruše pomalu odcházet do důchodu.

Lenacia: Jaký má kobylka původ?
Mě byl na tu naší rezatou doporučen Cola.
Tak to vypadá, že to padne na něj.. :).

21.2.2018 20:53
lenacia

XXX.XXX.168.82

Atav napsal(a):
Lenacia: Jaký má kobylka původ?
Mě byl na tu naší rezatou doporučen Cola.
Tak to vypadá, že to padne na něj.. :).

Původ má nic moc. Je po Bell Ami, takže po Bolelaw to jede do Velkopolského koně, a do hooodně starých linií trakénů, matka Bel Amiho je plnokrevná.
Z máminy strany také nic moc, dědu tam má Gidrana XIV, babičku Citonku (pak má prababičku Šipku a po ní už bohužel nemá dohledatelné informace (ačkoliv na All breed pedigree jsou pouze dvě 'sipky', kdy u obou by teoreticky mohl odpovída věk, takže je možný že má praprababičku klusáka ).
No a potom opět, otec Citonky plnokrevník.
A po tom gidranovy jsem se dostala až opět k plnokrevníkům, Przedswitům a Shagya arabům-
http://www.allbreedpedigree.com/sara278.

21.2.2018 21:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

Lenacia- fíha, tak v tvojej kobyle by som veru toľko plnokrvníka nehľadala

Mne sa ale mojej žltej pôvod vypátrať nepodarilo.

A žltého fešáka na ňu nechceš ? Mne sa strašne páči Pigment Kinský.

21.2.2018 21:25
Atav

XXX.XXX.39.4

lenacia napsal(a):
Původ má nic moc. Je po Bell Ami, takže po Bolelaw to jede do Velkopolského koně, a do hooodně starých linií trakénů, matka Bel Amiho je plnokrevná.
Z máminy strany také nic moc, dědu tam má Gidrana XIV, babičku Citonku (pak má prababičku Šipku a po ní už bohužel nemá dohledatelné informace (ačkoliv na All breed pedigree jsou pouze dvě 'sipky', kdy u obou by teoreticky mohl odpovída věk, takže je možný že má praprababičku klusáka ).
No a potom opět, otec Citonky plnokrevník.
A po tom gidranovy jsem se dostala až opět k plnokrevníkům, Przedswitům a Shagya arabům-
http://www.allbreedpedigree.com/sara278.

Mě by se na tu Vaší líbil Przedswit nebo hřebec s českou matkou. Možná ani ten trakén nebo hann by nemusel být špatný, pokud uvažujete o hříběti pro sebe.
Já bych do takového Przedswita šla hned, moc se mi tihle koně líbí, naše divizna je má v původu také. Ale hříbě bude s největší pravděpodobností k prodeji, takže se musím poohlížet po modernějších hřebcích..
Mimochodem kobylka je pěkná, taková pořádná, ideální kůň neanorektičky, jako jsem já

21.2.2018 21:39
lenacia

XXX.XXX.168.82

Horsana napsal(a):
Lenacia- fíha, tak v tvojej kobyle by som veru toľko plnokrvníka nehľadala

Mne sa ale mojej žltej pôvod vypátrať nepodarilo.

A žltého fešáka na ňu nechceš ? Mne sa strašne páči Pigment Kinský.

Tak ono... ta Šipka byla jen teorie, pořád nevím odkud má tu sojí klabonosou palici a poměrně výrazné rousy. Kdekdo si myslí, že je křížená s Kladrubákem :D, a jako... teoreticky je to i možný, když jí tam po prabábě chybí celé generace.
Jinak ona má Sára rodokmen na SCHČT, takže bylo snadné jí vytvořit rodokmen i na All Breed pedigree, ale je pravda, že i tam sem pak musela posléze hoodně dohledávat její rodokmen, ale povedlo se mi ho doplnit na opravdu hodně generací, hlavně právě o Gidranovy z matčiny strany. Ale trvá to hodiny to dohledávat :D.
Jinak ano nad Pigmentem jsem přemýšlela, ale nakonec vyhrály ty finance, oni jsou ti hřebci od nás přecijen poměrně daleko, a když mám možnost hřebce po Cornet Obolensky, z matky po Cassini I, kdy co jméno předka, to legenda... http://www.allbreedpedigree.com/cornessini
Tak proč toho nevyuít, dokud ten hřebec stojí 5000, -.

21.2.2018 21:46
lenacia

XXX.XXX.168.82

Atav napsal(a):
Mě by se na tu Vaší líbil Przedswit nebo hřebec s českou matkou. Možná ani ten trakén nebo hann by nemusel být špatný, pokud uvažujete o hříběti pro sebe.
Já bych do takového Przedswita šla hned, moc se mi tihle koně líbí, naše divizna je má v původu také. Ale hříbě bude s největší pravděpodobností k prodeji, takže se musím poohlížet po modernějších hřebcích..
Mimochodem kobylka je pěkná, taková pořádná, ideální kůň neanorektičky, jako jsem já

Nd Przedswitem jsem také přemýšlela, ale moc jich není, a když tak jsou pro kinské koně a pro Moravské Teplokrevníky.
Nicméně já sice chci hříbka nejépe pro sebe, ale kdyby se cokoliv podělalo, tak chci mít možnost koníka i dobře prodat.

Ano, Sáruše je pěkná, pořádná, možná občas trochu silnější a mamelku, ale má svatou trpělivost. škoda že já jsem takovej nemožnej pitomec.

21.2.2018 22:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Njn.

Moja druhá kobyla má pôvod po otcovi, prevažne furiosovia, matka je však iba meno- Lena a to sa u nás dávalo vždy ťažným kobylám, takým hrubým a škaredým. Ani Flora nie je pekná, je hrubá s ešte hrubšou hlavou, ale zas je to šéfka stáda a stará sa o stádo naozaj svedomito.
Bude mať na jar 22 rokov, pripúšťať nikoho nebudem, ale rada si tým krátim zimné večera, že vyberám pre kobyly ženícha :D

Flora mala žriebä po žrebcovi, ktorý bol po Mistrál, videla som ja žrebca, taký typ ako moja žltá, jemný koník a vyliezol z nej jej vlastný klon, po otcovi nemá tá kobyla absolútne nič :D

No a foto, samozrejme závisí aj od uhlu a od obdobia, kedy pracovala a kedy nie. A od ksichtov, ktoré hádže :D.

21.2.2018 22:39
lenacia

XXX.XXX.168.82

Horsana napsal(a):
Njn.

Moja druhá kobyla má pôvod po otcovi, prevažne furiosovia, matka je však iba meno- Lena a to sa u nás dávalo vždy ťažným kobylám, takým hrubým a škaredým. Ani Flora nie je pekná, je hrubá s ešte hrubšou hlavou, ale zas je to šéfka stáda a stará sa o stádo naozaj svedomito.
Bude mať na jar 22 rokov, pripúšťať nikoho nebudem, ale rada si tým krátim zimné večera, že vyberám pre kobyly ženícha :D

Flora mala žriebä po žrebcovi, ktorý bol po Mistrál, videla som ja žrebca, taký typ ako moja žltá, jemný koník a vyliezol z nej jej vlastný klon, po otcovi nemá tá kobyla absolútne nič :D

No a foto, samozrejme závisí aj od uhlu a od obdobia, kedy pracovala a kedy nie. A od ksichtov, ktoré hádže :D.

Tak ono vždy záleží hlavně na kobyle mám ten dojem.70% je snad z klisny.
Sára měla dvě kobylky, jedna po Lopez 17 ale ta zřejmě bohužel uhynula, protože je vyřazená z chovu.
A pak klisničku Summer po Mineralovy, a to je orpavdu moc krásné zvíře, loni vyhrála výstavu 3 letých klisen.

22.2.2018 07:36

lenacia napsal(a):

Z dvou ne bílých koní i když mají v původu bělouše bělouš nikdy nebude...pro bílou je potřeba alespoň jedna dominantní "alela genu G "- tu ale přece ne bílí koně nemají, jinak by byli bílí.
Jestli je homozygot v genu E (předpokládám, že to vás zajímá) poznáte spíš z potomků- dal s hnědkou ryzáka?

22.2.2018 07:40
lenacia

XXX.XXX.205.245

Z dvou ne bílých koní i když mají v původu bělouše bělouš nikdy nebude...pro bílou je potřeba alespoň jedna dominantní "alela genu G "- tu ale přece ne bílí koně nemají, jinak by byli bílí.
Jestli je homozygot v genu E (předpokládám, že to vás zajímá) poznáte spíš z potomků- dal s hnědkou ryzáka?

Když je letos tříletej tak jaksi ne, nedal.
Nicméně už jsem viděla kobylu bělouše, přičemž jak máma tak otec oba dva byli Izabely.

22.2.2018 07:55

lenacia napsal(a):
Nicméně už jsem viděla kobylu bělouše, přičemž jak máma tak otec oba dva byli Izabely.

A byl to určitě bělouš s tmavým okem?, perlino a cremelo jako bělouš vypadá...

22.2.2018 07:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ten hřebec se narodil 2015, takže usuzuju, že je to jeho první sezóna. Takže nevíme nic. Hříbátko holt bude překvapení. :)
Nevím, možná tu bílou v rodokmenu myslela lenacia tak, že se pod ni může cokoli schovat - třeba i strakoš, zesvětlení, nečekané odznaky... Na druhou stranu by stačilo dohledat fotky koní, když byli hříbata, a vědělo by se. A když je to holštýn, asi bych žádné šokující zjištění nečekala.

Osobně se přiznám, že bych se žlutou kobylou do žlutého či plavého hřebce nešla - v případě, že z ní vyleze pseudoalbín, by mě asi dlouho křísili...

22.2.2018 08:00

...mě by nekřísili, mě se to líbí...

22.2.2018 08:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lenacia napsal(a):

To nebyl bělouš, to byl ten pseudoalbín, též se to píše jako světlá isabela nebo cremello. Na rozdíl od bělouše nevyběluje, ale světlý se rodí.
Kuk sem: http://www.equichannel.cz/prilis-tmave-muzeme-redit
Klidně si můžete nastudovat všechny barvy:
http://www.equichannel.cz/genetika-zbarveni-koni.

22.2.2018 08:12
Varaxi

XXX.XXX.1.226

...mě by nekřísili, mě se to líbí...

Mně se úplně nejvíce líbí tmavý hnědák bez odznaků. Cleveland bay je mé vysněné plemeno. :) Další barva, která se mi velmi líbí, je ryzák se světlou hřívou, ne isabela, ale flaxen zbarvení, které mají často chladnokrevníci a haflingové. Taky ryzáci do zlatavých a červených odstínů jsou krásní a pak taky vraníci.
Co se mi naopak nelíbí, jsou vysoce odznakatí koně, bělouši, cremella, perlina, champagne koně a další velmi zesvětlené varianty a strakoši. Z těch zesvětlovačů se mi líbí jen dun, jinak preferuji základní barvy. I když příznávám, že dobrý kůň nemá špatnou barvu - hypoteticky, kdybych chovala, barva by byla to poslední, dle čeho bych se rozhodovala.

22.2.2018 08:15
lenacia

XXX.XXX.205.245

Sakra ještě poznám 'albína' od bělouše!

Kupodivu příbuzná se Sárou, také po Boleslaw

Matka:
http://www.schkk.cz/clanky/sissi.html.

22.2.2018 08:21
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak to je na místě ověřit paternitu.
Jak se jmenuje to hříbě?

22.2.2018 08:35
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Být majitelem té klisny Matildy, jdu udělat test DNA. Nevěřím, že je jeho potomkem.

22.2.2018 08:53

lenacia napsal(a):
Sakra ještě poznám 'albína' od bělouše!

Kupodivu příbuzná se Sárou, také po Boleslaw

Matka:
http://www.schkk.cz/clanky/sissi.html.

A kdo z rodičů tedy měl ten "ukrytý" grej gen...moc se to tam nebělá...nicméně zázraky přírody se dějí, připouštím.
Mch, někdy rodiče našich koní nejsou ti praví rodiče...matka je jistá, otec...
Myslím, že chovatel z těchto končin, co jste uvedla v dalším odkaze, nemá dobrou pověst.

22.2.2018 08:57
Atav

XXX.XXX.39.4

Lenacia: a co jít opět do Minerála? Ta kobylka je krásná :)

Horsana: rezatá je povedená, ani tam toho chlaďáka nevidím, prostě pořádný teplokrevník staršího typu :)

A co se týče barev, mě se líbí všechny barvy(pěknému koni sluší jakákoliv barva) a jestli teda něco fakt můžu, tak jsou to hodně odznakový koně. Nejlépe když je to rezatý s podkolenkama a obří lysinou ... proto máme jednobarevného hnědáka a jednobarevnou ryzku. Jediný kdo to zachraňuje, je hafloška .

22.2.2018 14:50
lenacia

XXX.XXX.205.245

Atav napsal(a):
Lenacia: a co jít opět do Minerála? Ta kobylka je krásná :)

Horsana: rezatá je povedená, ani tam toho chlaďáka nevidím, prostě pořádný teplokrevník staršího typu :)

A co se týče barev, mě se líbí všechny barvy(pěknému koni sluší jakákoliv barva) a jestli teda něco fakt můžu, tak jsou to hodně odznakový koně. Nejlépe když je to rezatý s podkolenkama a obří lysinou ... proto máme jednobarevného hnědáka a jednobarevnou ryzku. Jediný kdo to zachraňuje, je hafloška .

Mineral jsem přemýšlela, i nad jeho bratrem Mistrálem, po něm sem znala valacha díky kterému jsem začala milovati palomina.
Ale Sára má hodně plnokrevné krve, a on má rovnou plnokrevnou matku, já bych raději něco co má plnokrevníka někde daleko.

Taky mám ráda odznakaté koně, vše co má lysiny a nejlépe čtyři podkolenky, ale u Izabely sem měla sen o zlatém neodznakatém koni, jen s hvězdičkou, a aby měl takovou tu tmavší zlatou srst. Takže Sára approved .
Ale hříbě hlavně ať je zdravé. Blonďaté asi nebude, i když zázraky se dějí. Lopez 17 byl taky tmavej a vypadla nádherná zlaťanda, ačkoliv tam měl rezatou myslím matku. Ale takovej Plaváček kdyby z toho byl... Uuuuuu

22.2.2018 15:09
Atav

XXX.XXX.39.4

lenacia napsal(a):
Mineral jsem přemýšlela, i nad jeho bratrem Mistrálem, po něm sem znala valacha díky kterému jsem začala milovati palomina.
Ale Sára má hodně plnokrevné krve, a on má rovnou plnokrevnou matku, já bych raději něco co má plnokrevníka někde daleko.

Taky mám ráda odznakaté koně, vše co má lysiny a nejlépe čtyři podkolenky, ale u Izabely sem měla sen o zlatém neodznakatém koni, jen s hvězdičkou, a aby měl takovou tu tmavší zlatou srst. Takže Sára approved .
Ale hříbě hlavně ať je zdravé. Blonďaté asi nebude, i když zázraky se dějí. Lopez 17 byl taky tmavej a vypadla nádherná zlaťanda, ačkoliv tam měl rezatou myslím matku. Ale takovej Plaváček kdyby z toho byl... Uuuuuu

Tak hříbo po Mistrálovi by mělo 51,5% plnokrevné krve, což mi nepříjde jako žádná tragédie. Naopak, na kobylce po Mineralovi je vidět že jí hřebec zjemnil smajlík

Tak samozřejmě, takový jednobarevný plaváček s hvězdičkou by nebyl vůbec k zahození

Naše madam má taťku vraníka, takže mě lákal i černý hřebec na ní. Ale takových je tu málo.

22.2.2018 15:25
lenacia

XXX.XXX.205.245

Atav napsal(a):
Tak hříbo po Mistrálovi by mělo 51,5% plnokrevné krve, což mi nepříjde jako žádná tragédie. Naopak, na kobylce po Mineralovi je vidět že jí hřebec zjemnil smajlík

Tak samozřejmě, takový jednobarevný plaváček s hvězdičkou by nebyl vůbec k zahození

Naše madam má taťku vraníka, takže mě lákal i černý hřebec na ní. Ale takových je tu málo.

Tak neříkám že sem nepřemýšlela, ale zase, Minerálů je tady všude strašně moc.
Neříkám že bych do té barvy nešla, miluju izabely a ráda bych pokračovatele po Sárince spíše žlutého, což u Cornessiniho je bez šance, ale Cornessini to vyhrává exteriérem, i stavbou těla.

Vraníků tu moc není, ale Esprit Royal je tu za ně zavšechny

22.2.2018 15:54
Atav

XXX.XXX.39.4

Esprit Royal je ale drezurní hřebec, kobyla je skoková, takže chci zase skokana na ní smajlík

22.2.2018 18:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Zo spojenia dvocj izabel môže byť : 50 % izabela,25% ryšiak a 25 % cremello.
Zo spojenia ryšiak x ryšiak zase iba ryšiak.

Tá šimla izabel otca určite nemala.

Koľko koní má v skutočnosti iného otca, ojóóój :D.

25.2.2018 09:33
meranet1

XXX.XXX.20.171

Lenacia přimlouvám se taky za Przedswita, typem jsou velmi blízko a drží dobré vlastnosti :).

25.2.2018 09:56

Horsana napsal(a):

Ono to není až zas tak nemožné, pod vybělujícího bělouše se může schovat ředící gen Ccr, a nebo může mít dvojitě zředění kůň šedý gen a není to na něm poznat, protože má základní barvu a i kůži ovlivněnou již tím jejím zředěním...
Spíš bych si tipla na otce té kobylky toho Falladu, co tam měl chovatel taky jako plemeníka, ale to jsou jen dohady...nejlepší je udělat genetiku na barvy, stojí to cca do 2tisícovek si myslím, kdo ví, ať napíše, kolik to stojí.trhají se žíně a srst...

25.2.2018 10:07

Horsana napsal(a):

Chovná stanice Dehtáry?smajlík

Lina se neskutečně vyloupla, ta zadní se pořád lepší, nezdá se vám?
Sáraxjectakyxpjekný kusxkoně, v dobré kondici.

25.2.2018 10:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ono to není až zas tak nemožné, pod vybělujícího bělouše se může schovat ředící gen Ccr, a nebo může mít dvojitě zředění kůň šedý gen a není to na něm poznat, protože má základní barvu a i kůži ovlivněnou již tím jejím zředěním...
Spíš bych si tipla na otce té kobylky toho Falladu, co tam měl chovatel taky jako plemeníka, ale to jsou jen dohady...nejlepší je udělat genetiku na barvy, stojí to cca do 2tisícovek si myslím, kdo ví, ať napíše, kolik to stojí.trhají se žíně a srst...

Tak u Helferov si myslím že môžu byť radi, že otec nebol ťava :D

Tieto riedenia, to ja nie som schopná svojim mozočkom pochopiť - čo to teda znamená ?

25.2.2018 10:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Chovná stanice Dehtáry?smajlík

Lina se neskutečně vyloupla, ta zadní se pořád lepší, nezdá se vám?
Sáraxjectakyxpjekný kusxkoně, v dobré kondici.

Vďaka, no, neviem, vidím ju každý deň, noha sa mi zdá rovnaká, ale keď ujdú, tak je celkom tenká, to áno :D

Lini ako má ochrancu vo veľkom Zrzovi, tak si užíva všetky výhody naplno a hodne postúpila v stádovej hierarchii, mučí Dášku a ženie detičky, ale hlavne, vždy sa dostane k vip žvancu a je to na nej vidieť, na krku má tukový hrebeň ako nikdy predtým.

Voláme ju "Žlté Zlo" :D

V oku má taký depigmentovaný bazmek a ja ako si teraz čítam o konskej onkológii, tak za tým samozrejme vidím karcinóm skvamóznych buniek, lebo izabely sú predisponované...ale zas je pravda, že ho tam má od posledného vredu na rohovke a je to asi jazvička po ňom, dúfajme.

25.2.2018 10:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Napriek skvelým plánom na pripúšťanie myslím že úplne presne viem, ako dopadne to naše.

Najprv mi dôjde, že Dášenka sa asi teda fakt bude žrebiť. Zrútim sa.
Začne nalievať, možno. Zrútim sa.
Potom ju budeme strážiť - zrútim sa.
Potom sa to fakt stane a pri troche šťastia to všetci prežijeme, ale aj tak sa zrútim.

Potom budem bedlivo sledovať úbohú matku aj dieťa a budem sa pritom rúcať.
ak to bude kobylka zrútim sa úplne úplne, pretože podľa dohody túto po odstave musím vrátiť chovateľom, žrebček mi ostáva. Kobylka to bude určite, v tomto prípade.

Prvá žriebäcia ruja dávno pominie.
Stále budem sledovať matku a žriebä.
Potom už bude leto a bude príliš horúco na prevoz ku žrebcovi, naviac so žriebätkom.
Potom príde jeseň a mne bude ľúto trhať matku s dieťaťom zo stáda.

Potom príde zima a už bude neskoro.

Ale tak plán mám

25.2.2018 10:45
ralema

XXX.XXX.249.252

Esprit je bohužel po smrti :(.

25.2.2018 11:37

Horsana napsal(a):
Tak u Helferov si myslím že môžu byť radi, že otec nebol ťava :D

Tieto riedenia, to ja nie som schopná svojim mozočkom pochopiť - čo to teda znamená ?

Geny c, d, ch, z ředí každý různé základní barvy (např, vaše izabela je zředěná ryzka )
gen g je epistatický, čili maskuje účinky jiných genů.(maskuje základní barvu-narodí se jako hnědák a postupně věkem vybělí, to je projev genu g).

25.2.2018 12:29
lenacia

XXX.XXX.148.36

ralema napsal(a):
Esprit je bohužel po smrti :(.

Co se stalo? :o ještě někdy v prosinci byl zdráv.

25.2.2018 13:50
ralema

XXX.XXX.249.252

lenacia napsal(a):
Co se stalo? :o ještě někdy v prosinci byl zdráv.

Netuším, kamarádka mě to psala, paní majitelka to má na fb.

25.2.2018 15:56
anekapace

XXX.XXX.49.20

Horsano to je plán jako blázen. :)
Zatím se cítím hodně podobně. Namlouvám si, že je to ještě daleko, ale hle, březen za dveřmi.

25.2.2018 16:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

anekapace napsal(a):
Horsano to je plán jako blázen. :)
Zatím se cítím hodně podobně. Namlouvám si, že je to ještě daleko, ale hle, březen za dveřmi.

Njn, najdôležitejšie je vraj mať plán.

Tak ten mám :D

Ako sa darí človekom a koňom u vás ?

25.2.2018 17:38
anekapace

XXX.XXX.49.20

Akorát jsem od kobyl. Mráz jim problém nedělá, tak jen kontrolujeme vodu a seno a jsme doma za kamnama.

Černé se noha jaksi zasekla, i přes denní pohybování na lonži nebo vycházkování na ruce otok neleze dolů.
Někde lépe, někdy hrůza.
Vratili jsme se na atb, dostává enrogal a norocilin.
Už je chudera rozpíchaná jako jehelníček.

Přihodím fotku starou tři dny, kdy jsem opravdu nechtěla věřit vlastním očím.
Od té doby zase lepší, ale slůně pořád. :(

Nosí kamaši Back on Track, ještě se sháním po hlezenní variantě, jen holeň a spěnka nestačí.
Taky bylinky na podporu. Nechci se smířit, že... :(

Drobotina je zlatá, vynahrazuje mi starosti kolem čtyřnohých. :).

25.2.2018 17:40
anekapace

XXX.XXX.49.20

Foto. Horší po ránu, lepší po vylonžování...
Fuj.

26.2.2018 15:47

Ťavasmajlík. Jj.

Plány tedy máte krásné-já byla ochuzena, ale jak jsme omylem koupili dva v jednom, zjistila jsem to pozdě..i tak to stačilo, noční bloumání a shánění a vyvařování dudlíků a lahvičky "kdybyněco" si pamatuji dodnes, stejně jako porod na 1.5. krátce po poledni uprostřed louky lemované bytofkamismajlík.Vše dopadlo dobře, i když chvíli to vypadalo, že nee.

Jo- a "takovoumalouasiflegmonku" máme podle posledních hlášení z místa pobytu taky.

26.2.2018 17:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

anekapace napsal(a):
Foto. Horší po ránu, lepší po vylonžování...
Fuj.

Njn, ale na to raz denne pohybovať nestačí a teraz je i tak zima a asi veľa nenachodia vtom výbehu.

Balíš to nejako, alebo len tie bot ?

A prečo atb ? Hreje to, bolí to, presakuje to ?

žofré - u ktorej ?

26.2.2018 17:27
anekapace

XXX.XXX.49.20

Pohybujeme dvakrát denně, motivujeme od sena k vodě, masíruju, přes den, kdy stojí u sena, balím na vysoko do bandáže, zbytek dne bot. No a atb, neb to začalo zase hřát a bolelo to.
Už zase lepší. Nebolí, nehřeje.

Necojakoflegmonka je snad na ústupu. Definitivně.
Žofré držte se! Je to o nervy. v zimě. v létě to měla Réza raz dva vychozený, od trsu k trsu.
.

26.2.2018 17:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aneka - aháá, ona je gravidná ?

To sa do pôrodu asi už nijako extra nezlepší, možno áno, ale Lininoha bola zlá do pôrodu, lymfodrenáž nefungovala, po pôrode zlepšenie o 100 %.

Pokiaľ nehreje, nebolí a nevadí, kašlite na atb, môj názor.

26.2.2018 17:47
anekapace

XXX.XXX.49.20

Dnes dostala poslední.
Informace o Lině je zajímavá. Žiji s pocitem, že každý jeden den, kdy je noha zateklá, zvyšuje šanci, že tak i zůstane.
Že bych se hodila do klidu a nechala to na červen? Pokračovala, ale nehroutila se?

26.2.2018 17:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

anekapace napsal(a):
Dnes dostala poslední.
Informace o Lině je zajímavá. Žiji s pocitem, že každý jeden den, kdy je noha zateklá, zvyšuje šanci, že tak i zůstane.
Že bych se hodila do klidu a nechala to na červen? Pokračovala, ale nehroutila se?

Jak hroutila, na hroucení som tu predsa ja :D

No lymfodrenáž zez tie väčšie cievy už nemôže byť taká efektívna s rastúcim plodom v bruchu, to mám odsledované nielen na Lini.

Veď to pozoruj, robíte maximum, ale ja myslím, že jej maximálne uľaví ten pôrod + tá sa ešte nabehá za potomkom, jajaajááááj, to bude pohybu :)

26.2.2018 18:00
anekapace

XXX.XXX.49.20

Uffff! Odlehlo mi. Asi se na porod začínám i těšit.

26.2.2018 19:14

Horsana : u mladé, a takové jako sotva patrné, na třínohej kůň, chodí normálně, otok jen oohmatem a jen kehce nad spěnku, drobná poranění jako možné vstupy byly...

Anekapace: dík za podporu, ale nepatří mně, kobucha je dcery a v ustájení, nadrámcovou péči si užívá ustajovatelka, která je naprosto neuvěřitelně úžasná, takže já spím klidně, vždy se udělá o trochu víc, než je vůbec možné.smajlík

Tak se hlavně držte vy a horsana, s těmi plány a nožkami a povahově zajímavými matkamismajlík.
Bílá už dobrá?Krtci ok?

27.2.2018 12:23
anekapace

XXX.XXX.49.20

Krtci ok, lehce odstrčení. :) Zase je fajn, když je nemám čas sledovat... Připadají mi nevídaně zdravé.

Bílá roste před očima. Dělá radost.
Rézu jsem prohnala s vidlema v ruce a kletbami na jazyku po výběhu. Chystala jsem kyblíky a horlivá čůzina zavřela černou do přístřešku a začala tam na ní něco zkoušet. Tak jsem se celá rozdivočila.
Na druhou stranu jsem se alespoň zahřála. :)

Konečně máme kolem přístřešku zpevněno.

A tak...

27.2.2018 16:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

27.2.2018 17:03

Prohnala jste tu psychicky křehkou rezatku, co to má tak k dožitísmajlík?Krtci asi neteskní, a ještě budou vzpomínat, až vyrazí hospodářka s hospodářem do terénusmajlík.
Máte neuvěřitelný elán.

27.2.2018 17:57
anekapace

XXX.XXX.49.20

No jo, když ona se chovala velmi nekřehce a já to prostě nemám ráda.
Elán mají spíš moji chlapi, do konce měsíce je táta doma na pracáku (každou druhou zimu jde na pracák, neb má sezónní zaměstnání a přes zimu šéf uživí jen jednoho ze svých dvou zaměstnanců). Takže se mnou ráno koně dělá, naváží vodu, tahá seno...
Já si jen čochtám kolem, přemotávám černou nohu, krompáčuji kobylence, plním síťky senem...
Za den dva to bude na mě zcela a to teprve bude náročnější. Naštěstí mám doma babičku, která ohlídá droboť.
Kolegyně dítko je velmi náročné, takže toho též moc nezastane, ač by velmi ráda...
Velmi se těšíme, až se rozjaří, vyrazíme s kočárama, termoskou kojeneckého čaje a plechem bublaniny a budeme konečně u kobyl trávit více času.

Přítel má možno půjčit z práce techniku, tak odvozil bahno a roztáhal štěrk a písek, který od podzimu čekal na hromádce... Je to zatím horkou jehlou, a bude se muset dodělat, ale komfort je nesrovnatelný.

Na podzim udělali závětrnou stěnu, která se v tomhle počasí velmi osvědčila a zpříjemnila klima u přístřešku. Holky tam teď tráví daleko více času i v dny, kdy se stahovaly pod kopec a daleko od sena.

2.3.2018 21:21
lenacia

XXX.XXX.168.82

a když nad tí tak projíždím.. Dubel taky přece předává grey gen.

3.3.2018 22:57
Atav

XXX.XXX.39.4

lenacia napsal(a):

No co se týče Dubela, někde jsem četla že je vybělující perlino..a proto prý se po něm občas vyloupne i šiml.

3.3.2018 23:30

lenacia napsal(a):

Ale vy uvažujete o předání grej genu od hnědáka viz příspěvek výše- i když má v předcích šimly ten mít grej gen nebude-jinak by zbělal, vaše Sára to má s "bílou" také slabé
Dubel má alespoň bílého dědu-Belendek(jeho dcera byla tím, kdo donesl grey gen, bylo by zajímavé její barvu vidět teď, ta bíla postupem let určitě vylejzá)...

Přidejte reakci

Přidat smajlík