Uživatel s deaktivovaným účtem

Kvalitní sedlo je základ ježdění, ale kvalita sama nezaručí, že bude 100% sedět.
Pokud má ale kůň opravdu dobře padnoucí a správně (a hlavně odborně) napasované sedlo, tak pod ním nemusí být právě vůbec nic. Beránek vám ho naopak úplně rozhodí, vyvýší, jakoby docpe. To samé gelovka. Používají se jen v případě, že přes veškerou vynaloženou snahu nejste správně padnoucí sedlo schopná sehnat a slouží k tomu, aby kompenzovaly nedostatky vámi používaného sedla.
No a vzhledem k tomu, že se takto ptáte... i když vám to drahé sedlo napasovali, tak pozor ať nesedláte zbytečně dopředu (nebo aby sedlo naopak během ježdění nesjíždělo dozadu...), ať má kůň volnou lopatku a ať neskřípete podbřišník hned za loktem. Podsedlovku je třeba povytáhnout do komory, aby bylo místo kolem kohoutku.
Dep
napsal(a):
Ach, slečno odpovím Vám tedy. Já raději uzivam gelovku, mam ten pocit, že ji nepromáčknu jako beránek a že lépe tlumi. I když jsem nekde četla, ze pravý beránek ma lepší tlumivost. Těžko říct. Jak říkám, osobně volím raději tu gelovku.
Řekla bych, že náplň gelovky jakoby uhne před tlakem, zatímco beránek se pouze zmáčkne. Můj laický názor.
Někdo erudovaný?
Maaty
napsal(a):
Konečně rozumné rady, děkuji !
Koníkovi je samotné sedlo s podsedlovou dečkou nepříjemné.
podle rad tedy soudím že budu dávat spíše gelovou dečku .
nějak ste zapoměla na rady padnoucího sedla... Pokud sedlo někde tlačí, a dáte tam gelovku, tak jediný co uděláte je, že přidáte větší tlak, porotože i gelovka má svou šířku, kterou si ještě víc zúžíte prostor mezi koněm a sedlem.
Já používala gelovku v zimě, a jak byla Sára opadlá, tak byl ovidět, že gelovka jí vyhovuje a byla spokojená. Ale během jara jsem zjišťovala, že se mi v sedle začíná sedět hůře, Sára chodila tak nějak neochotně... zvažovala jsem čím to je, a jediný k čemu jsem došla bylo, že už pěkně nabrala, byla kulatá. Sundala jsem beránek a zase sem se usadila a Sára zase šla uvolněně.

Pokud je koni samotné sedlo nepříjemné, tak nesedí. Gelovka vás před špatně padnoucím sedlem nezachrání, je to jen gelová placka, neumí zázraky, pouze vám vypodloží už víceméně padnoucí sedlo, pokud je potřeba. Fakt to nefunguje tak, že si koupíte od oka sedlo a prásknete pod něj gelovku, "aby dobře sedělo."
Pakliže mám koně, který má problém se zády, tak vybírám sedlo jen za pomoci odborníka, vyzkouším klidně deset, dvacet sedel. Nebo třicet. Prostě dokud nenajdete to, které bude sedět. A pak vám sám zkoušející poradí, co pod něj, jestli potřebuje nějak vypodložit nebo ne. Za ok sedlo z druhé ruky dáte cca 10-15-20 tisíc, za pasování pár tisícovek. Fakt se vám to vyplatí než abyste si vyrobila nepojízdného koně.
Jinak kůň k životu ježdění nepotřebuje... pokud na sobě nesnese dle vašeho tvrzení padnoucí sedlo, nabízí se asi jiná cesta než ho vypodložit a jezdit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Na koníka co má problém se zády je nejlepší nelézt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
sisi58
napsal(a):
Špatně. Koník, co má špatná záda se musí vyléčit, ať už na něj pak někdo vleze nebo ne.
No jo vlastně.Já považoval za samozřejmost ho vyléčit, ale do té doby na něj nelézt.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na koníka co má problém se zády je nejlepší nelézt.
Asi tak, dát mu 3 měsíce i půl roku... jestli je to kůň co chodí bez přestávky pod sedlo(myslím tím, že koně mívají 1-2 měsíce v roce mít přestávku, bez ježdění, u sporťáků třeba od konce sportovní sezony říjen- prosinec)místo ježdění aktivní odpočinek-především výběh, lonž, volnost, procházky na ruce, komunikace. nevím jak jezdíte, co s koněm děláte, jaký jste jezdec...
Dál kondice- jak vypadají záda, ohled na věk a vytížení koně a ta výstroj- vhodné místo pro sedlání(uložení sedla), komora sedla, padnoucí polštáře sedla, hmotnost jezdce s ohledem na typ koně...
Lenka03
napsal(a):
Nám sedlář pro lepší tlumení nárazů doporučil pravý beránek, a sedlo pak při pasování přizpůsobil tak, aby se beránek vešel.
Správně ste napsala, že sedlo přizpůsobil, udělal jej o trochu širší, aby se pod něj beránek večel a netlačil. Ale tady v okolí se často jede "nesedne sedlo, dáme beránka". Slečna měla sedlo, které koní bylo úzké. Tak dala berana, důvod? "On ten beránek to sedlo zvedne a pak sedí."...