Dobrý den,
s přítelem v létě podnikneme výlet na koních do přírody. Bude se jednat o delší trasu s přespáním. Kamarád má v jedné vesnici, přes kterou pojedeme, ohrazenou cca 400m2 velkou zahradu. Zde budeme nocovat. Já s přítelem budeme spát ve stanu, ale nevíme, co s koňmi v případě, že by třeba pršelo. Na zahradě totiž není přístřešek, pouze stromy, a oba koně jsou zvyklí na noc box. Nemáte nějaké tipy nebo rady?
Předem mnohokrát děkuji za odpověď, Ash.
Jaký tip pro koně co chodí na noc domů? Žádný. Vždyť jedete do přírody. My vždy na noc dávali koně do pevných ohrad a pokud jsme byli mimo civilizaci tak postačila páska od ohradníku. Po třech dnech na cestách jsme měli naprosto spolehlivé parťáky a mám dojem, že po pěti dnech se zdržovali v naší blízkosti ze strachu, že se jim stratíme. Vandr s koňmi jsme se snažili plánovat podle dlouhodobé předpovědi počasí, protože jet v celodenním dešti se nám nechce. Jeli jsme podle turistické mapy, bez pevného plánu jen z bodu x do bodu y. Odnesli jsme si nezapomenutelné zážitky, navázali spoustu přátelství a poznali své koně na 100%.
Myslím, že v létě by i nezvyklí koně mohli bez úhony noční déšť přežít.
I když poslední dobou je charakter počasí tak prapodivný, že sice bude kalendářně léto, ale vy vychytáte zrovna den a noc, co by padla do pozdního hnusného podzimka.
Chcete li mít lepší pocit, nebo jsou koníci postarší či hákliví na záda, zakupte, nebo od někoho zapůjčte pláštěnky.S křížovými kurty pod břichem aby si je při případném válení nestrhali..Budete v klidu a to je důležité
Spíš bych dopředu prověřila ty stromy.Aby v době pobytu vašich koní nebyly plné ovoce, pod nimi i na nich, a vy jste ráno neřešili koliky
Zakupte pláštěnky a nechte u kamaráda, než pojedete. Máme koně skoro stále venku, ale je-li to možné, nenecháváme je moknout, a to zvláště na výletech, kde opravdu makají (chodíme 35 - 40 km denně). Nenastydnou, ale nepřijde mi to fér na záda. Co se týče ostatního, jsou-li koně zvyklí v ohradě spolu a respektují-li ohradu ve dne, bude jim fuk, že budou venku v noci.